Zborurile cu puii incepand din Septembrie

Un prieten mi-a spus ca in Ungaria zborurile cu puii se incep in Septembrie si ca modelul a fost preluat si de unele cluburi din tara. Se face acest lucru deoarece s-a constatat ca magnetismul se stabilizeaza dupa echinoctiu (?) si pierderile de pui se reduc foarte mult.

Mi-a mai spus ca pe vremuri asa se zburau puii, se incepea mai tarziu in toamna… iar acum se incep zborurile mult mai devreme dupa modelul columbodroamelor. Ce stiti despre aceste aspecte?

13 comentarii la “Zborurile cu puii incepand din Septembrie”

  1. Depinde de clima fiecarei tari.

    LA noi , luna august mi se pare cuptor, mult mai calda fata de iulie. In august parca.i zapuseala fata de iulie…..

    In Belgia, din ce stiu, se incep zborurile cu puii din luna iunie.

    Dar gandeste.te ca la noi in august deja avem 60% din pui naparliti la a 5 -a pana , in septembrie deja o parte raman acasa.

    Singura chestie ar fi sa.i reproducem mai tarziu si da, sa.i zburam mai prin septembrie , cand se mai racoreste afara dar deja dupa 20 septembrie revin ploile torentiale in tara.

  2. Asa ar fi normal. Puii scosi in ianuarie-februarie deja termina cu naparlitul, singurul inconvenient e vremea schimbatoare.

  3. Sunt zboruri cu pui. De ce “zboruri cu puii” ?
    Ungaria nu e Steaua Polara a columbofiliei mondiale sa trebuiasca sa o copiem.
    Magnetismul pamantului nu are nici o treaba cu echinoctiul.
    Porumbeii nu se orienteaza dupa campul magnetic.

  4. Cum adica porumbeii nu se orienteaza dupa campul magnetic?

  5. Pai da, mai nou si modern porumbeii au GPS cu toate hartile actualizate si nu mai au nevoie de campul magnetic.
    Lasand gluma la o parte, nu cred ca ar trebuii sa copiem tot ce fac belgienii si olandezii ca ei sunt “Steaua Polara a columbofiliei mondiale” deoarece ei zboara porumbeii in conditii diferite fata de noi. Eu unul cred ca se intapla ceva cu puii in ultimii ani deoarece pierderile sunt semnificative si cei mai multi pui se pierd in august la primele etape iar in septambrie pierderile se reduc, asta am observat eu. Legat de pierderile mari ale porumbeilor probabil are un cuvat de spus si scutul antiracheta Deveselu.

  6. Campul magnetic al pamantului e generat in interiorul scoartei terestre. Ce treaba are cu echinoctiul ? Niciuna.
    E drept ca acest camp face ca acul busolei sa indice nordul. De aici probabil ideea vreunuia, cum ca porumbeii au un fel de busola interna care ii ajuta sa se orienteze pe baza campului magnetic.

    Fascinati probabil de capacitatea porumbeilor de a se intoarce acasa, niste experti de la National Geographic (parca), au facut o serie de studii si ulterior un documentar despre orientarea porumbeilor.
    Discutand cu niste columbofili, evident prima testata a fost orientarea pe baza campului magnetic. S-au montat dispozitive ce perturbau campul magnetic. Rezultat: porumbeii s-au intors acasa fara probleme. Asadar nu se orienteaza dupa campul magnetic.
    Al doilea simt testat: vazul. Porumbeii vad soarele sau cine stie ce, care ii ajuta sa se orienteze. Au fost eliberati porumbei carora le fusese suprimat temporar vazul. Au venit ceva mai greu, probabil ca le era frica sa zboare fara sa vada, dar majoritatea au ajuns acasa, unii cu oarecare intarziere. Concluzia: nu se orienteaza pe baza vederii.
    Apoi auz. Au venit fara probleme fara sa auda.
    Apoi, surpriza ! Miros. Porumbeii carora le fusese suprimata temporar capacitatea de a mirosi nu s-au intors acasa. Abia tarziu dupa ce le-a revenit capacitatea de a mirosi au inceput sa se intoarca.

    Concluzii: Nu au reusit sa elucideze modul in care se orienteaza porumbeii. Nu se orienteaza dupa campul magnetic, pe baza vazului sau auzului.
    Mirosul influenteaza orientarea, dar nu se cunoaste in ce mod.

    Asadar, daca nu este cunoscut modul in care se orienteaza porumbeii este greu de facut supozitii de ce se pierd pui, de ce se pierd maturi, cand se pierd, cand nu se pierd, etc.

  7. Stiam de acest studiu dar nu il pot intelege… La 1000 km dupa lansare, porumbeii incep sa adulmece drumul spre casa? Poate e corelat cu alt simt blocat in acelasi timp. De ce se pierd foarte multi cand sunt cutremure?

  8. Eu stiu (din ce am citit) ca porumbeii la intoarcerea lor acasa folosesc:
    – campul magnetic, daca nu s-ar folosii de campul magnetic , asa cum intreaba si Andrei, de ce pierd atat de multi porumbei cand se produc cutremere? Cutremurele le perturba orientarea lor spre sasa.
    – pozitia soarelui pe cer, la eliberare porumbeilor cerul trebuie sa fie senin sau cel mult putin inorat
    – zavul, dupa mai multe lansari pe aceiasi directie porumbeii deja recunosc traseul spre casa si de cele mai multe ori zboara deasupra unui curs de apa, unei sosele sau a unei cai ferate.
    Despre miros nu stiu ce sa zic, nu vad cum ar putea sa-i influenteze in orientarea lor spre casa. Sa aiba o zona geografica un anumit miros pe care porumbeii sa-l indentifice si sa-l recunoasa, sa aiba un rau sau o cale ferata ori o sosea un miros pe care porumbeii sa-l identifice? nu stiu ce sa zic. Oricum un lucru e cert nimeni nu a reusit sa desluseasca in totalitate modul in care se orienteaza porumbeii in drumul lor spre casa.

  9. Cel mai prost experiment este ăla cu mirosul dacă este adevărat înseamnă ca un porumbel din România poate simți mirosul de la Barcelona sau Tartu. L am văzut și eu nu este relevant distanta este mica. Deși mă îndoiesc ca un porumbel poate cara un dispozitiv capabil sa bruieze câmpul magnetic al pământului din curiozitate de la ce distanta sa făcut experimentul și dacă porumbeii au mai zburat pe acea ruta. Terminati cu prostiile se stie ca porumbeii simt campul magnetic al pamantului si au o memorie vizuala fantastica. Oare cum se orienteaza? Oare nu se orienteaza initial dupa campul magnetic si cand se apropie de casa dupa repere vizuale? Sau poate dupa mirosul crescatorului care trebuie sa stea nespalat o luna sa ii simta porumbelul mirosul de la 1000 km doamne fereste sa fie vant din spate ca se pierd toti porumbeii.

  10. Asa e, geocris ai mare dreptate.
    Prosti rau astia de la National Geographic. Nu se compara cu tine, mai ales ca ai si argumente solide, “se stie ca….” si altele asemenea.
    Nu a spus nimeni ca se orienteaza dupa miros.
    Cel mai dezvoltat miros in lumea animalelor ajunge la 3-4 km, nu la 1000.
    Ei au spus ca daca nu pot mirosi nu se mai pot orienta.
    Dar simtul pe care se bazeaza orientarea este unul necunoscut. Lipsa mirosului doar il face ineficient.

    Si cum sa care cine stie ce dispozitiv, Absurd. Ia un magnet mic si pune-l langa o busola. Intreaba-te apoi ce inseamna.

    Cat despre cutremure, nu stiu daca chiar influenteaza pierderile de porumbei……dar asta nu au nici o treaba cu campul magnetic.
    Faptul ca intensitatea cutremurelor se mai numeste si magn…itudine, nu inseamna ca asta are vreo legatura cu magn…etismul.
    Faptul ca magnetism si magnitudine incep cu aceleasi 4 litere nu inseamna ca au ceva in comun, sau ca exista vreo legatura intre ele. Sunt multe alte cuvinte care incep la fel si inseamna cu totul altceva.

  11. Daca vom zbura puii constincios atunci putem avea sperante de avea si adulti corespunzatori sportului columbofil,sa nu uitam ca de cativa ani se pierd si adulti in numar la fel de mare.Mai este o varianta nu vrem sa pierdem pasari nu le concuram si le tinem pe langa casa precum gainile asa pierderile sunt doar cele efectuate de rapitoare.Lasati zburatorii sa-si zboare pasarile iar ce-i cu “suflet bland,, pastratii pe langa casa !

  12. depinde de zona si de vreme cand se incep zborurile cu puii.intradevar este putin cam devreme







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *