“Ciungii de noapte” – adevar sau fictiune?


Merg cu mare placere, ori de cate ori am ocazia, in pietele de pasari si animale mici din Bucuresti. Casc gura pur si simplu sau zabovesc cateva minute in fata cate unui burduf sau custi care “contine” ceva ce mi se pare interesant. Sambata (30.01.2010) eram in piata Rahova si tocmai iesisem din sectorul “amenajat” pt. cei ce vand animalute.

Oarecum dezamagit, cu greu gasisem ceva care sa-mi atraga atentia, exceptie facand o pereche de gaini din rasa Cochinchina pitic (varietatea alba) si o pereche de porumbei negri care aratau ca niste Jucatori de Calarasi insa aveau incaltatura mare (proprietarul spunea ca zburau, ma intreb insa daca si jucau – nu cred!).

La iesire mergeam in spatele unor domni in varsta care purtau in maini niste pungute cu graunte cumparate din piata (cel mai probabil mei sau ceva amestec pt. pasari de colivie si voliera).
La un moment dat unul intreaba pe celalalt:
“- Mai tii minte ciungii de noapte ai lui Vulpescu!
(mi se aprinde instantaneu “beculetu” – ciungi de noapte?)
– Care Vulpescu?
– Ala de era vecinul tau. Nu mai stii ca avea astfel de ciungi in urma cu multi ani cand statea la casa? Ii inalta pe la 7-8 (19-20 de fapt) si dupa aceea isi vedea de treaba. Dimineata pe la 6 iesea si-i astepta la coborare cu masa.
– Aaaaa da, asa e! Il stiu, avea cei mai tari ciungi, zburau toata noaptea. N-am mai vazut de multi ciungi de noapte!”
Dupa aceasta scurta conversatie batraneii au disparut in multime iar eu am ramas pe ganduri.
Scriu aceste randuri pt. ca trebuie ca macar pe jumatate sa-mi astampar curiozitatea.
Stiu ca pe porumbei.ro intra foarte multi columbofili, unii poate chiar de varsta a 3-a.
Deci, domnilor:
– exista oare “rasa” (pun cu ghilimele caci nu stiu daca se poate vorbi de o rasa, eu n-am gasit vr-un standard sau vorbiri despre, pe nicaieri) Ciungi de noapte?
– stiti vr-un domn Vulpescu care crestea candva asa ceva?
– exista porumbei zburatori care sa zboare preponderent noaptea? si daca da – pot zbura chiar atatea ore?
Va multumesc anticipat pt. raspunsuri!

Cosmin

66 comentarii la ““Ciungii de noapte” – adevar sau fictiune?”

  1. da se poate,chiar si eu am avut 2 pui de 3 luni care imi zburau noaptea si se mai intorceau foarte tarziu si dormeau pe casa.asta s-a intamplat doar atunci cand s-au speriat si au luat-o la zbor fiindca eu bocaneam in cusca ca sa termin compartimentul reproducatorilor

  2. nu am auzit asa ceva niciodata…….sa zboare noaptea!?…….pfff da ori vedea p unde zboara ..un fel de bufnite:))
    vant in pene!!!

  3. da, se numeste “Ciung de Ploiesti”- varietatea zmei(cu un zbor liliachiu), printr-un antrenament riguros ajung sa zboare si noapte, asta pe timp de vara cand e vremea foarte favorabila.( ca sa-i vezi noaptea cum zboara(numai cand e luna plina), se pune un vas cu apa si in el se reflecta in conul lunii , acolo se vad ca niste puncte cum fac diferite forme:cercuri, patrate, romburi etc).

  4. interesant articol,foarte bine,ma numesc MIHAILESCU MIHAI sunt din PLOIESTI,in urma cu 5 ani,am testat si eu acest zbor de noapte cu rasa de CIUNGI DE PLOIESTI,pina atunci nu mai vazusem ,doar auzisem despre intimplari de asfel de gen ce se practica cu aceasta rasa in urma cu 2-3 deceni,in urma la mai multe antrenamente cu ei indiferent de ora,am avut placerea sa reusesc sa ii tin si noaptea sus,a fost cea mai mare placere a mea sa ii urmaresc undeva pe la ora 21:30 cind pe timp de vara este aproape inserat,ciungii mei 3 la numar,nu au mai dorit sa coboare,am urmarit pina in inoptat ca au zburat la aceasi distanta,fara a incerca sa coboare,toata noaptea nu am putut dormi doar gindindu-ma la ei,” oare or mai zbura,oare dimineata vor aparea toti acasa?” ,a inceput sa se lumineze la 5 dimineata,cum lumina se accentua ,inopinat imi zaresc pasarile la aceasi inaltime de seara lasati,,,tremuram tot,nu imi venea sa cred asa ceva,vam spus, acest test doar il auzisem,dar acum am trait sa ma lamuresc ca era adevarat,au mai zburat pina pe la ora 7:15 si sau asezat acasa,se vedea pe ei ca erau epuizati,dar i-am recuperat si in 3 zile au zburat iar,dar am evitat zborurile nocturne,,,exerciti fac cu ei in fiecare an,mai putin iarna datorita timpului,,,dar placerea de a mai zbura noaptea nu am mai intilnito,sincer nici nu am mai incercat sa ii angajez la ore de seara la zbor,dar sunt sigur cit si la mine si la cei care detin asfel de rasa,sigur vor exista surprize,,,in ziua de azi,,,multi nu se mai ocupa de ai antrena ,se ocupa pentru reproductie ,colorit si vinzari,,,asfel pasarile se corcesc ,ori le dispare urma si odata cu ei si rasa…cine doreste sa imi priveasca citeva poze cu ei ii astept pe mihai10sunphoto,,,cu mult respect pentru toti crescatorii…va salut

  5. mda, ….o rasa aparte de porumbei care sa se evidentieze tocmai prin zborul de noapte eu nu stiu sa existe, dar sunt nenumarate exemple cel putin la voiajori care ajung acasa pe intuneric iar asta dovedit cu ceasuri constatatoare!
    am si eu un exemplu de acest fel desi nici o dovada care sa-l sustina in afara de “ignorantul” care a prilejuit exemplul: …..cum obisnuiam deja de o vreme, mergand prin Europa dupa masini luam cu mine si 2-4 porumbei “asa sa vada lumea” cum zice bunica mea!
    in acest particular caz aveam la mine o pereche si 2 pui masculi(ai lor) de aproape un an; …..intentionam sa-i “lansez” de la Passau (granita cu Austria) caci puii nu aveau “curse” mai lungi de Timisoara dar, …..vremea a fost ingrozitoare tot drumul si am hotarat sa nu-i eliberez!
    a doua zi vremea era parca si mai rea (stergatoarele de la masina abia faceau fata) in consecinta mi-am spus ca mai bine ii aduc cu masina inapoi ! …..seara in jurul orei17 pt. ca nu gasisem inca o masina acceptabila, ….am oprit la un hotel BB in Frankfurt si am intrat pt. formalitatile de cazare! …..cand m-am intors la masina, ….prietenul meu(cel care urma sa conduca noua masina) avea fata livida, …..”au zburat, ……nu eu le-am dat drumul dar…..”! Era inca lumina si nu mai ploua dar cerul era intesat de nori! ….de vina era doar neatentia caci eu obisnuiam sa transport porumbeii (dat fiind ca niciodata nu erau mai mult de 4) intr-o cutie din aceea de transport aerian pt. pisici din plastic cu o deschidere tare dubioasa a usitei (se poate regla pe dreapta stanga sau se poate indeparta cu totul) ….ei bine, vrand sa dea jos din masina bagajele probabil a trantit cutia de transport careia i-a cazut usita!!!
    nu am dormit in noaptea aceea, ….eram convins ca nu-i mai vad si din motive pe care nu le expun aici ma ingrozea ideea!
    tot drumul spre casa a plouat si nu ma gandeam decat la bunica mea (85 de ani) care isi astepta acasa “indienii”!
    am amanat pana seara sa sun sa intreb de pasari, …..dar, …..surpriza, ……”au venit muma, “indianu al batran”, “fioroasa” de nevastasa si puiu ala cu o pana alba la aripa, …..da nu mi-l lasa mie dumnezeu nici pe celalalt prin tari straine”, o fi vazut vreo nemtoaica frumoasa de intarzie ca nu vrei tu sa le iei si lor femele, indience asa ca ei!” …..am 32 de ani, …..inca “se ridica parul pe mine” cand imi amintesc!
    nu stiu care este distanta aeriana dintre Frankfurt si comuna (nu o numesc cu intentie) din Gorj unde-i astepta bunica mea dar distanta rutiera pana in Craiova unde locuiesc eu, este de 1570 de km! …..a dracu ea de matematica, nu iese decat daca accept ca au zburat toata noaptea, …..poate tocmai pe deasupra frontului atmosferic extrem de “urat”!
    cum sa nu-ti “curga prin vene” creaturile astea?!?!?!?!
    tuturor, cat mai multe satisfactii va doresc in general dar in particular legate de aceste “bucati de suflet prietene cu vantul” (asa cum isi numeste bunica mea “indienii”)
    PS: dupa doua zile s-a intors si al doilea pui ! :)

  6. acesti porumbei pot fi folositi si la concursuri ca cei voiajori.
    Pt k daca pot fi folositi zborul nocturn ar insemna un avantaj la ettapele de fond?

  7. Citind cele scrise de colegii de forum, ma bucur tare ca am scris acest “articol” si porumbei.ro l-a publicat.
    Ma bucur nu pt. ca-mi vad numele p-aici ci pt. ca, iata, am deschis o cutie a intamplarilor minunate traite de diversi columbofili alaturi de fantasticele lor pasari!

    Corbu = Cosmin Neagu (vad ca se poarta a-ti da numele real desi nu are absolut nici un rost)

    P.S. – maine, daca nu se pune iarasi zapada pe noi, merg iarasi in piata! Voi incerca sa intreb iscoditor despre “ciungii nocturni”! Poate mai aflu diverse.

  8. Porumbeii pot fi antrenati sa zboare in noapte,e o practica obisnuita la tippleri daca vrei sa obtii rezultate de peste 18 ore.E vorba de o ora doua dupa lasarea intunericului.Si trebuie sa se vada in acest timp,altfel sint descalificati.Deci zboara la o inaltime mica.
    Chestia cu ”vazutul pe luna in apa din lighean” e luata din cartea lui Ovidiu Leonte “Porumbeii galateni” si o trec la categoria povesti nemuritoare.
    Cine are porumbei de zbor stie ca pentru a zbura 10 – 11 ore.ca in povestire,porumbeii trebuie sa fie super-antrenati,dar nu cred ca zboara toata noaptea.
    Daca isi aminteste cineva cind au zburat ultima oara ciungii de Ploiesti 11 ore intr-un concurs oficial,ziua,sa spuna aici!
    Restul e poveste …

  9. Apriopo,recordul national la ciungi este de 9 ore 13 minute,4421 de puncte la porumbei maturi,obtinut de domnul Nadaban Constantin din Arad in anul 2000.
    Ziua …

  10. E greu de crezut dacă zburau toata noaptea, dar dacă o făceau e super, și tipplerii stau ore întregi în aer, eu i-am văzut doar ziua, poate cu antrenament ajung sa stea foarte mult în aer și poate ca și noaptea.

  11. Da…exista.Eu cresc Ciungi de Ploiesti de 4 ani de zile si mi sa intamplat de foarte multe ori (pui si maturi) sami ramana in aer peste noapte. A2-a zi cand se crapa de ziua ai asteptam si ma uitam in aera si incet incet apareau aproape de licarire in dreptul casei.Nu ca veneau la semi inaltime din nustiu ce parte sau de pe nustiu ce casa!!!!Este drept ca nu intotdeauna se intorceau toti, era cand nu se mai intorcea niciunu sau veneau dupa o zi doua, 1-2 porumbei. Numai bine…

  12. domnule AMIRALUL,va spun eu ca exista rasa pura in orasul PLOIESTI,care cu siguranta ar depasi recordul de la ARAD,dar aici intervine mai multe,lipsa antrenamentelor,datorita faptului ca la ora actuala in orasul cu originea,nu mai exista atiti de multi crescatori si aceii crescatori care cresteau pentru asfel de placere,,,acum sunt putini si tot in scadere,intervine si bucuria de a prinde unul de la altul,,,datorita acestui fapt sau terminat cu aceste asa zise intimplari de noapte…lipsa unui club de astfel de porumbei deprimeaza mult crescatori din PLOIESTI ,,,va rog sa nu va suparati pe mine pentru cele spuse,este o simpla discutie,,,,cu mult respect la toata lumea columbofila

  13. da credsi am si eu de povestit un caz real dar cu porumbei voiajori de concurs;dupa desele atacuri de uliu porumbar lotul meu de pui din 2008 nu au mai zburat dimineata si am hotarat sa le fac numai zborul de seara cu ideea ca uliu nu mai ataca fiind satul probabil si surpriza ca intro seara le am dat drumul pe la ora 19 si cand pe anserat a atacat fiorosul si puii mei dusi au fost erau 23 de pui deja cipati pt concursul din toamna resp.si asa m am trezit ca e ora21;45 iar in crescatorie nici aripa de pui mi am luat gandul si am sunat la un bun prieten bobolea ion care mi a zis ca au coborat pe undeva si vin ei maine;bun m am dus la culcare cu o gaura n suflet;pe la ora 1noaptea afara latrau cainii si pasarile de curte cotcodaceau ,am iesit curios sa vad ce o fi cand ma uit pe cer era luna plina si unstol de cativa pui dadeau ture an jurul crescatoriei ,atunci am ramas masca si am sunat din nou la ion al meu care a zis sa le fluier ca si cum fac cand le dau ceva bun de mancare si asa am facutintrand an porumbar surpriza deja 6 pui intrasera mai de vreme si atunci m au luat fiorii am inceout sa fluier si sa zdrancan la cutia cu graunte asa puii mei cadeau ca bolovanii pe sputnic pe rand iar eu ai luam cu mana si i introduceam in cusca spre ghinionul meu in total doar 15 s au mai antors restul nici pana azi nu mai stiu nimic de ei.am trait atunci cele mai mari emotii si cei mai tari fiori din viata mea.din acesti pui facea parte si 859 406 f 08 care la un an urma sa zboare si 4 concursuri de fond astfel indeplinind norma la cele 3 categorii de m.f.y; as.mar.y m.f m+y.vezi cat expo targoviste 2009.porumbeii raman o enigma neelucidata.va multumesc.seby

  14. e adevarat!! eu cresc in prezent voiajori, acum 3 ani am avut 2 perechi de tippleri si un pui din aceste 2 perechi i-am cumparat de la cineva de pui si in fiecare dimineata erau eliberati pe la ora 8,9 pe racoare si cam pe la ora 1,2 coborau dupa aceea lasam voiajorii…..intr-o zi fiind plecat de acasa nu am avut cum sa ii eliberez.. am ajuns acasa pe la ora 20:00 am scos tippleri la un zbor dar de aceasta data nu au vrut au facut ceva ture si gata. incerc sa ii mai ridic dar fara nici un sens.Stand si asteptand sa coboare la un moment dat ii vad ca se iau speriata si zboara nu stiam ce se intampla ,un uliu a trecut la 10 m de case ,au inceput sa se inalte aproape la dispariti pe la ora 21:45 spre lasarea intunericului abia se vedeau si cum ziceau colegii mai sus dimineata pe la 5 . 5si ceva am iesit ei nicaieri abia pe la ora 7 au inceput sa se vada dar erau numai 3 din ei 2 nu au mai aparut….deci eu zic ca e posibil

  15. In aceasta situatie, incepe ascensiunea dupa lumina, cautandu-se ultimele raze de asfintit.In acest fel, inserarea prinde la inaltime stolul care in timpul noptii se disperseaza mai des la intoarceri.

    ………………………….

    Privindu-le cu atentie carunculii nazali observam cateodata firisoare de sange prelinse peste ele, rezultatul altitudinii la care au zburat. Acesta este zborul de noapte.

  16. Chiar daca detin recordul de durata tipplerii au alt stil de zbor decat ciungii sau chiar majoritatea zburatorilor. Porumbeii care sunt prinsi de inserare la inaltime mare, mai sus de puncte, au alta perceptie asupra luminozitatii, mult distorsionata fata de a noastra. Daca la noi este deja intuneric la inaltimea lor este mai mult ca sigur lumina destula si chiar daca incepe sa scada luminozitatea aceasta apare de jos in sus, dinspre crescatorie spre stol. Astfel pasarile sunt oarecum fortate sa ramana acolo probabil de frica sa coboare in zona intunecata de sub ei. La o inaltime de peste 2000 de metri ei sunt in disparitie dar nu stie nimeni cat de sus se duc, deci ei pot forta altitudinea astfel incat sa ramana intr-o zona unde se pot orienta usor la lumina stelelor fiind deasupra plafonului de nori.
    Zborurile de noapte sunt foarte posibile dupa parerea mea daca pasarile au puterea necesara sa treaca noaptea in aer si seara le-a prins foarte sus. Toate cazurile semnalate de zbor nocturn a fost cu pasari care se ridicasera foarte sus la lasarea intunericului. Cazul tipplerilor confirma practic teoria mea deoarece ei sunt fortati de crescatori la lasarea intunericului dar se gasesc la inaltime relativ mica unde le este greu sa se orienteze dupa luminile de la sol si dupa luminile de pe cer.
    Zborurile de noapte in primul rand nu au fost incurajate decat ca si curiozitate pt ca nu are nici un farmec sa dai drumul la pasari, sa te duci la culcare si apoi sa ii inchizi dimineata.
    Pentru a realiza un zbor de noapte trebuie indeplinite in opinia mea mai multe conditii:
    1. vreme buna (fara curenti de aer de mare atitudine, fara nori, ideal luna plina)
    2. pasarile sa se ridice cu cel mult o ora inaitne de apus astfel sa fie odihnite si cu chef de zbor
    3. noaptea se le prinda la o inaltime de putin puncte, in asa fel incat pasarile sa nu aiba chef sa coboare cand scade luminozitatea si cand realizeaza ca e prea intuneric sa fie prea tarziu sa mai indrazneasca
    4. sa existe la sol un punct de reper suficient de puternic sa ajunga la inaltimea de zbor considerata sigura de stol sau un tipar de lumina care sa ramana mereu la fel (proiector, iluminat public,…)
    Am urmarit cateva documentare despre migratia pasarilor si de obicei zburau la foarte mare altitudine unde orasele se vedeau ca niste aglomerari de punctulete luminoase, cam cum vedem noi vara aglomeratii de stele pe cer. Problemele apareau pt ele atunci cand fortate de vremea rea ajungeau in zona asezarilor omenesti la inaltime mult mai mica de unde erau sesizabile faruri, reclame si alte lumini care se aprind si se sting derutand pasarile care nu le pot folosi ca si reper. Acelasi lucru se poate intampla foarte bine si cu porumbeii cu precizarea ca este mult mai usor pt ei, deoarece tot ce trebuie sa faca este sa stea deasupra luminitelor si apoi cand se lumineaza sa faca drumul inapoi spre cotet ca la orice zbor normal de zi.

  17. Referitor la cele amintite de dl. Tanase Valentin cu privire migratia pasarilor pe timp de noapte.
    In occident, ornitologii duc munca de lamurire cu marile companii pt. ca in sezonul de migratie (primavara sau toamna dupa caz), pe timpul noptii, in cladirile zgarie-nori, sa fie lasate luminile aprinse.
    Din pacate, un numar extrem de mare de pasari mor noaptea lovindu-se de geamurile uriaselor cladiri!

  18. eram acasa an romania mai precis undeva an nord prin anul 2008 cand am auzit de la un bun prieten k i-au ajuns porumbeii seara la ora 23 de la un zdor de polonia,practic nu l-am crezut dar acest lucru lau confirmat si alti colombofili k si lor le venisera seara porumbeii de la zbor,povestea unul k ma pergateam sa merg an oras seara tarziu cand mergand pe strada lo mica distanta de casa vedeam stoluri de porumbei trecand chiar pe deasupra mea ,acest lucru ma pus pe ganduri si m-am antors acasa unde am gasit o parte din porumbeii angajati la acel zbor ,,au fost si constatati cu ceasul,, deci si voiajorii mai zboara noaptea uneori.va salut

  19. CNT

    http://cnt-ro.xhost.ro/index_ro.html
    Roller club

    http://rollerclubromania.webs.com/index.htm

    “Dacia”

    http://www.acpgdacia.ro/index.php?topmeniu=Home

    Eu doar pe astea trei cluburi care se ocupa in mod serios cu concursurile de zbor le cunosc.Cnt din 1978,pe site-ul lor puteti consulta lista recordurilor de zbor ale Romaniei la diferite rase.
    Acuma daca ploiestenii se ocupa cu braconajul si nu cu zborul,a cui este vina?Nu sustineti ca aveti cei mai buni porumbei daca nu ii zburati!
    Cit despre zborul de noapte si ai mei au ”ramas” sus noaptea,dar cum sa spun ca am porumbei care zboar 12 ore cind nu i-am vazut!Nu-mi fur caciula singur…

  20. am intalnit si eu acelasi lucru–acum 8 ani in urma-la un prieten ce avea zburatori de severin.pe la ora 8 jumatate ,seara a “angajat ” in zbor o pereche de viorii,pereche ce nu a mai coborat in acea seara —la ora 21:50 erau sus si incepuse deja sa se intunece. a doua zi la 6 si 25,pusesem ceasul sa sune mai devreme,dar sa zicem ca am ratat trezirea,am iesit afara si pentru aproximativ 2-3 minute am zarit pe cer un punct negru ce dadea cercuri rapizi si foarte inguste,apoi,brusc,ca un soim a coborat–era masculul.femela nu am vazut-o….dar si ea era in voliera cand am mers in vizita la el….

  21. Buna

    Personal sint convins ca porumbi zboara si noaptea pt ca am trait astfel de experiante de mai multa ori de alungul viati la inceput din gresala iar ulterior pt a ma convinge am incercat sa provoc intentionat acele imprejurari pt a putea fi convins si abandona proprile suspiciuni de nesiguranta.

    D-le “Amiralul” eu va inteleg scepticizmul pt ca probabil ca asa as fi facut si eu daca nu aveam parte de experiente propri.

    Iar domnia ta chita vreme te bazezi doar pe informati culese de la cluburi este de inteles pt ca toate concursurile organizate se desfasioara doar pe lumina pt a putea fi arbitrate.

    Iar aceste experienta traite de catre toti acesti domni nu vor apare din pura logica nu pot fi cronometate in cadru oficial pt a fi inregistrate pe aceste saituri de profil pt concursuri cu profile diferite.

    Dar asta nu trebuie sa excluda una pe cealalta pt ca in viata avem parte de experiente ce nu devin inregistrate dar ele sint reale chiar daca nu se petrec in cadru oficial sau nu detinem mijloace de inregistrare si care pot fi unele pozitive si altele negative.

    Iar din aceste cu siguranta ai trait si domnia ta chiar daca nu leai inregistrat pt omologare si accept oficial pt a ramine in arhive.

    Iar despre faptul ca sa practicati si astfel de zboruri nea lasat informati d-l Ovidiu Leonte descris in o carte de profil ce apare in un mod oficial dar pt asta totusi uni prefera sa le numeasca basme si pe aceste marturi precum refuza sa le accepte si pe cele descrisa de noi aici pe web.

    Iar aceasta fenomen de neincredere este la urma urmei ok pt ca fiecare crede ceia ce doreste dar alegerea personala a unei credinte nu are nimic cu capacitatea porumbeilor de a zbura pe timp de noapte precum nu are nimic comun cu experientele traite de uni din noi.

    Important este mai presus de toate sa putem sa ne acceptam uni pe alti si sa ne bucuram impreuna de lucrurile care ne unesc si le putem impartasi impreuna.

    Sin inca oameni ce nu cred ca sa ajuns pe luna si e dreptul lor sa nu creada dar credinta lor nu ii afectaza nici pe rusi si nici pe cei de la Nasa ci fiecare traiasc in pararel uni cu experienta si cei lalti cu incredintarea lor.

    Cu stima si respect Alex Bude

  22. exista aceasta rasa cautati pe internet ciungi de ploiesti sau ciungi de bucuresti si o sa gasiti mult mai multe
    Am avut si eu o pereke ar noaptea nu se inaltau dar ziua zburau si cate 2 sau 3 ore

  23. pentru adrian petre am ramas uimit rau de povestea pe care ai relatat-o pe sait…deci waw,,,e ceva incredibilll .Dar nu am inteles ceva deci porumbeii au fost lansati seara iar a 2a zi dimineatza au si ajuns,.,…

  24. Da sunt fregvete intamplari cu porumbei care raman noaptea in zbor
    personal amavut aceasta experienta cu niste ciungi de ploiesti cei numiti ZMEI ( au de regula pieptul aproape alb sfacuri albe fondul fiind de culoare inchisa negru s-au vant scurti in picioare si frumos trenati) la felse intimpla si cu viorii.Numai bine

  25. Eu am rosii de targoviste si in fiecare an am facut cu ei macar un zbor de noapte .In 2007 am avut peste noapte un lot de 4 pasari care au coborat dupa ora 7, a doua zi.Porumbeii trebuie sa fie antrenati iar afara sa fie senin.Am mai auzit de la crescatorii mai in varsta ca atunci cand faceau zbor de noapte cu porumbeii si era luna plina, puneau in curte un lighean cu apasi cand porumbeii treceau prin dreptul ei imaginea lor se reflecta in apa din lighean si astfel era foarte usor vizibili. bafta tuturor!

  26. Este vreun crescator de galateni care sa zboare noaptea sau sa ii se fi intamplat sa ii ramana peste noapte porumbei in aer ?

  27. eu cred cai abureala…total eroare eu cred ca porumbeii despre care sa scris nu rezista ziua in zbor macar 3-4 ore, nu mai spun noa[tea….deci pina nu vad nu cred….

  28. pt. Gabi (com. nr. 27) …..porumbeii “scapa” la ~ora 17 (pe chitanta de la hotel era trecut 17si 23minute iar bunica mea ii gaseste (3 din 4) in voliera a doua zi ; citez: “cand am plecat la biserica erau acasa mama ……” in mod normal,obisnuieste sa deschida la pasari (in speta gaini)”cu noaptea-n cap”(6-7dimineata), tot atunci deschide trapa de la sputnik pt. doza de libertate zilnica a porumbeilor iar cand se intoarce de la biserica (11-12) ii hraneste in voliera (adora sa-i manance din mana) si le schimba adapatoarea! ….in particular, cand are “indieni in voiaj” cum spune ea celorlalti nu le mai da drumul iar hranitoarea sta plina “ochi”
    exact cand au ajuns nu stiu, dar in intervalul 7-10 …….!

  29. m i s a intamplat si mie si crede ma a fost una din cea mai sinistra noapte din viata mea pentru ca in cursul noptii a izbucnit o furtuna , in sufletul meu cred ca era si mai si …a doua zi dis de dimineata din 15 buc s au intors 3 si cu astia am si ramas.cred ca furtuna aia i a dus departe si nu au mai reusit sa se intoarca la crescatorie.am fost foarte afectat si de suparare am renuntat o perioada la ei dar lucrurile s au schimbat si acum ma bucur din nou de aceasta minunata rasa de care niciodata nu o sa ma mai despart.nu am intentionat sa fac zbor de noapte pur si simplu s a intamplat dar am ajuns la concluzia ca nu merita,poti pierde exemplare foarte valoroase.si ca o curiozitate de curand am adus inapoi un exemplar descendent din porumbeii ce au ramas sus in acea noapte ..motivul principal: jocul exatrordinar pe care il prezinta si el si sora lui de cuib.cam asta ar fi .multumesc

  30. Buna

    D-le Tudi Cj eu personal am experimentat astfel de experiente mentionate in mesajul anterior cu Jucatori de Galati si cu Zburatori de Belgrad

    Cu stima si respect Alex Bude

  31. Buna

    Am detinut Jucatori de Galati care jucau cu precadere doar la coborire pina in toamna lui 2005 care zburau 7 -8 ore in mod normal iat in zilele de forma top puteau ajunge pina la 10 – 12 ore.

    Dar la inceput a fost doar o gresala eliberind spre seara lot gresit initial vroiam sa eliberez unul de moriscari ce nu prea depaseau in aier mai mult de 1- 1,5 ore

    Cu stima si respect Alex Bude

  32. deci au fost scapati a 7 seara si in jurul orei 10 a doua zi au facut 1500 si cva de km doamne pai daca e asa cum spui,,,, atunci acei porumbei sunt buni foarte foarte buni…fellicitari,…

  33. pt adrian petre lasa si tu un id de messenger poate mai vorbim…

  34. Domnule Bude,ne spuneti va rog care este durata noptii pe timp de vara in Suedia si daca se se inntuneca de tot?

  35. Ciungul de Bucuresti a fost unul dintre cei mai buni zburatori. Imi aduc aminte ,eram pusti ,pe la inceputul anilor 60 cind doi crescatori ,vecini, Mihai Niculici si Paul Gherghevici inaltau ciungii seara iar acestia zburau frecvent noptile de vara. Intre ciungi mai reau si gagii. In noptile cu luna plina urmareau porumbeii intr-un lighean cu apa in care se reflecta cerul.Din aceasta rasa se mai gasesc exemplare prin tirguri de pasari , ca cel din Rahova, dar prin tot felul de incrucisari ,in special cu ciungi chei , care erau extrem de scumpi,si-au pierdut din calitatile de zbor. Aceasta rasa difera net de ciungii de Ploiesti , buni zburatori dar care lasa mult de dorit ca aspect exterior.Asta-i parerea mea desigur.

  36. Sunt fascinante povestile astea cu zborul de noapte si ligheanul de apa…

    Totusi de unde vine numele de “ciungi”? (care fie vorba intre noi, nu-i tocmai unul foarte elegant). Parca auzisem ca multi le taiau penele pentru ca zburau prea mult?

  37. Interesant acesti porumbei! nu am cuvinte, pot sa spun ca toata noaptea a-si sta afara pana dimineata sa vad cand aterizeaza si as lua pe fiecare in parte verificandu-le starea fizica !

  38. Buna

    D-le ” Amiralul ” primele experimente cu leam trait in rominia de aia am si dat detali despre durata de zbor a porumbeilor asa ca nu prea e relevanta intrebare domniei tale.

    Dar asa din cutiozitate pt ati satisface placera de ati mari cunostintele genrale in Suedia este diferit in fuctie de zona unde te afli avind o lungime totala din sus pina in nord echivalenta cu distanta din Rominia -Suedia.

    Asa dar in fuctie de unde te afli poate fi diferenta marcanta dar in zona unde locuiesc eu dupa cum am scris in messaju precedent locuiesc la 150 km de la tarmul sudic al Suediei.

    Pe perioada de 2 saptamini chind e cea mai scurtsa o saptamina in descrestere si una in crestere cu chiteva minute pe noapte si 2 saptamini cind e cea mai lunga cu mici variati in fuctie de vreme in decursul unui an poti socoti ca noaptea este de la 6 ore pina la 19 ore.

    Asa ca e putin cam inexata intrebare adresata pt a primi un respuns exat iar plecind de la acest fapt eu vam prezentat vgreficul si puteti sa va alegeti ce doriti.

    Cu stima si respect Alex Bude

  39. pt. Gabi : ……1570 km “RUTIERI”, …..aerian nu stiu ce distanta ar fi dar sigur e mult mai mica, …..probabil intre 900 si 1100 dar ideea de baza era aceea ca au zburat noaptea!
    eu nu prea am timp sa stau pe mess dar daca tu crezi ca avem ce “discuta” ….ady77petre@yahoo.com (mail), ….in felul asta nu o sa mai fim offtopic!

  40. Buna

    D-le Andrei Dejan ce mai exata informatie de care beneficiem cu referire la provenienta acestui nume de Ciung il avem prezentat in carte d-lui Stefan Peterfi publicata in 1963
    Citat,

    ” Porumbelul zburator ciungi numiti popular numai Ciungi.
    Dupa afirmatile crescatorilot ploiesteni numele rasei ar fi legat de procedeul de a teia aripele celor mai buni zburatoti,pt a evita inaltare in zbor de disparitiesi deci pierderea lor.

    Dupa reletarile crescatotilor bucuresteni numele rasei ar deriva de la numele IOAN CIUNGULcare,acum 50 – 60 de ani a selectionat-o; ea a fost numita ” rasa lui CIUNGU” ,epitetul de “Ciung ” pastrinduse si dupa moartea acestuia. ” incheiat citatul

    Deci tinind cont ca cartea a fost tiparita in 1963 ani de referire erau undeva pe la inceputul lui 1900.

    Iar daca pe vremea chind sa scris carte nu erau date mai precise cu atit mai putin vom avea detali mai exate.

    Deci nu ne remine dechit sa o alegem pe una din versiunile din ani 60.

    Cu stima si respect Alex Bude

  41. Va rog frumos , spuneti – mi si mie , daca stie cineva , cine este CAMPIONUL NATIONAL ABSOLUT al Romaniei la Rasa Ciung de Ploiesti , in ultimul an (2009) !
    Va multumesc anticipat !

  42. Am verificat cele 3 adrese de site , puse la dispozitia noastra la comentariul 23 de domnul Amiralul :
    – La clubul Dacia nu exista clasamente pentru rasa Ciung de Ploiesti ;
    – Nici Roller Club Romania nu are in 2009 , clasamente la rasa Ciung de Ploiesti ;
    – Singurii care pot oferii CAMPIONUL NATIONAL ABSOLUT ar fi cei de la CNT , numai ca in site – ul dumnealor nu au mai fost trecute rezultatele etapelor de zbor , din anul 2007 !
    Poate intra cineva sa ne ofere mai multe detalii …

  43. Pt Adrian poz 45

    http://www.pigeons-romania.ro/catalog.pdf

    Aici se poate vedea cine este campion national in expozitia de la Lugoj din 2009.
    Rezultate la zbor la rasa ciungi nu se gasesc pe net decit din 2007 pe site-ul CNT din comentariul meu de mai sus.
    Domnule Bude,intrebarea mea exprima doar o curiozitate personala,daca ea sau comentariile mele v-au suparat imi cer scuze.

  44. Buna

    D-le ” Amiralul ” eu amincercat sa va respund chit mai exat cu putinta in concordanta cu intrebatec incerchind sa fiu chit mai limitat pt a< nu fi apostrofat ca de obicei ca scriu prea detailat pt ca se pare ca uni au cam creu sami citeasca interventile mele socotite prea lungi.

    Dar daca eramsuparat nu va raspundema la intrebare dechit foarte sec cu chiteva cuvinte din care va era greu sa intelegeti ceva pe chind eu am incercat sa va dau si chiteva detali necesare pt a va face o ideie.

    Cu stima si respect Alex Bude

  45. Pt. domnul Amiralul :
    – Multumesc mult pentru raspuns !
    Mi – ai fi insa de mare folos , daca m – ai ajuta sa gasesc clasamentele de la CNT , la Rasa Ciung de Ploiesti , pentru anii 2008 – 2009 !
    Este foarte important sa vedem CAMPIONII NATIONALI ABSOLUTI , ai acestei rase minunate , pe ultimii doi ani .
    Referitor la CAMPIONUL NATIONAL din expozitie , sa – mi fie iertat …
    Dar daca mai transformam si nobila rasa de ZBOR DE DURATA SI INALTIME ,
    ,,Ciungul de Ploiesti” , in porumbel de ornament , e grav !
    Incep sa cred , ca daca tara trece printr – o perioada critica , nu trebuie sa ne mai mire nimic ; caci noi romanii , se pare ca ne meritam soarta !

  46. Buna!
    pe langa cei de la C.N.T. mai organizeaza concursuri oficiale de zbor la rasa Ciung de Ploiesti si Rosu de Targoviste, asociatia Chindia Targoviste, uneori sub egida U.A.C.A.Z . Aici gasiti regulamentul de zbor http://www.porumbei-romania.ro/pzr_ciungsirosii.html , iar aici clasamentele din anul 2008 http://www.porumbei-romania.ro/pz_rezultate5.html . Ele sunt de mult la aceasta adresa , iar in anul 2008 au fost facute publice si pe alte siteuri. La aceeasi pagina web, gasiti si membri asociatiei Chindia Targoviste care va pot da detalii despre rezultatele pe 2009.
    Numai bine!

  47. Pt. Vlad :
    – La Roller Club Romania , apar doi membrii cotizanti care cresc rasa Ciung de Ploiesti ( domnii Leas Armando si Broscoi Adrian , din loc. Turda ) ;
    Stiti cumva daca porumbeii pe care dansi ii detin au aptitudini sportive (zboara mult si sus ) ?
    Am intrat pe site-urile personale ale domnilor Leas si Broscoi si ca aspect porumbeii arata super ;
    As fi curios cum zboara !

  48. Buna!
    pt. Adrian: eu stiu ca zboara bine ciungii lor, dar cel mai bine ii intrebati pe ei si pana la urma cele mai credibile rezultate sunt cele din concursuri oficiale; sa speram ca vor fi si de alea…

  49. Multumesc domnului Vlad !
    Aveti perfecta dreptate , in ceea ce spuneti la comentariul 54 .
    Totusi , referitor la cei doi domni de la Turda , am vrut sa vad care este parerea dumneavoastra .
    Va salut !

  50. Eu cresc voiajori dar sa va povestesc o intamplare.Acum multi ani in urma ,la antrenamentul de dimineata, ora 6,vad in inaltul cerului un punct care se rotea deasupra zonei(o localitate din jud Buzau).Acel punct sa transformat intrun ciung rosu cu chenar care a coborat pe crescatorie la ora 20,deci zburand deasupra mea 14 ore.Vizitat de un coleg de club care in tinerete a crescut astfel de pasari fiind nascut in Targoviste, mi-a cerut pasarea care oricum nu mai pleca. Avand inel de picior a sunat la responsabilul de la TArgoviste si ce credeti? Pasarea era a unui tanar crescator din Targoviste si a fost pierduta la un antrenament de seara, deci a ramas in noapte, curentii de aer a dus-o si a ajuns la Buzau.Face-ti socoteala ,seara+noaptea+a doua zi pina la ora 20,cat a zburat?FANTASTIC.Cred ca si astazi mai traieste.

  51. intradevar… in ziua de azi m.sint oare puri…? si-au pastrat calitatile…

  52. Eu unul nu cred in asa ceva. Daca ati fii studiat vreodata comportamentul porumbeilor noaptea, in crescatorie, ati fii vazut ca sunt complet chiori. Porumbeii, in zborul lor se ghideaza dupa soare, campul magnetic al pamantului, si mai nou, afirma cercetatorii – dupa miros. Acum intreb cum ar putea sa se orienteze noaptea, sa se lipseasca total de vaz… Nu prea cred. N-am auzit niciodata de aceasta “rasa” de ploiesti, desi locuiesc in acest oras si cresc porumbei de ceva vreme. Sunt doar legende…

  53. Eu sunt crescător de Ciungi de Ploieşti din anul 1975, deci de vreo 35 de ani, sunt din Cluj şi pot să vă confirm că am avut de foarte multe ori această experienţă cu zborul de noapte, dar numai vara cînd nopţile sunt scurte.Pot să vă spun că au fost foarte multe cazuri cînd am pierdut aproape toţi porumbeii care au rămas noaptea în aer.Porumbeii s-au înălţat după masă sau spre seara, au coborît în următoarea dimineaţa la ore diferite.Dar vă spun că nu totdeauna au zburat toată noaptea pentru că au fost cazuri cînd porumbeii după ce s-au aşezat pe volieră abia au putut intra pe trapă, pur şi simplu îşi trăgeau aripile pe jos, şi au fost cazuri cănd porumbeii după coborîre erau vioi, masculii cîntaua la femele. Aceşti porumbei probabil s-au aşezat în timpul nopţii pe vreo clădire mai înaltă şi iluminată. Nu s-a demonstrat niciodată că porumbeii zboară toată noaptea, dar nu s-a demonstrat nici contrariul. Ar fi foarte bine dacă toţi crescătorii de porumbei de joc şi de zbor ar zbura porumbeii şi să nu facem din ei porumbei de volieră.
    Cu respect
    Jozsef

  54. Interesanta relatare domnule Jozsef, se pare ca uneori porumbeii “triseaza” stand pe cladiri inalte pana a doua zi.

  55. De curand , am achizitionat 3 buc. Ciungi de Ploiesti . In copilarie , am crescut Voiajori ; si cu ocazia cumparari unui teren la marginea orasului Pitesti , am avut ocazia sa-mi exercit vechea pasiune . Am renuntat la Voiajori , stiind ca este costisitor (cei care cresc aceasta rasa stiu despre ce este vb . ) . Initial vroiam ceva care sa zboare la inaltime ; sa am la ce privi .Ajungand intamplator in targul de la Europa , am intrebat in stanga – dreapta ce mi s-ar potrivi . Cineva mi-a recomandat niste ,,Ploiesteni“; si asa m-am ales cu 3 balani care si ca aspect nu-mi spuneau nimik . La intoarcerea din concediu , i-am eliberat . Nemaiavand alti porumbei in curte , cum au iesit , s-au imprastiat in toate directile . Dezamagirea a fost oarecum mare . A doua zi , dupa-amiaza , am mers la curte si ; ,,SURPRIZA “ : tot i3 erau in cotet , vizibil obositi . In urmatoarele 2 saptamani , am inceput sa-i inalt . Dupa cateva zile , s-au ridicat la licarire si apoi la disparitie . Am fost impresionat . Intr-o zi , am ajuns mai tarziu ; pe la 18:30 , si nu m-am putut abtine sa-i vad zburand . Porumbeii s-au inaltat , au disparut , iar eu am ramas pana la caderea intunericului , uitandu-ma pe cer , cu inima cat un purice . Am mers acasa si m-am gandit asa :daca maine mai am balanii , termin cu restul porumbeilor (intre timp imi luasem 3 Galeteni , care nu se ridicau nici pe departe la nivelul Ciungilor ca si zbor . )
    A doua zi , pe la pranz , dau o fuga pana la curte si gasesc porumbeii in cotet .In acel moment , prind Galatenii , ii pun intr-o cutie (din respect pt . iubitorii de porumbei , nu spun ce le-am facut ) vin acasa , deschid calculatorul si caut inf. despre Ciungii de Ploiesti . Asa am dat de site-ul acesta , si mi-am povestit intamplarea .

  56. Foarte interesant. Daca puteti trimite si poze cu protagonistii, ar fi super.

  57. Salut, ma numesc george si am si eu cativa Ciungi de Ploiesti.Nu ma laud cu ore de zbor multe ca abea m-am apucat dar sunt multumit de rasa Zmei.Tatal meu are zburatori de Severin (viori; grivi; albi cu mot) si au zburat foarte bine 6-7 ore au ramasi si noaptea sus si au venit acasa a doua zi . MA PUTETI GASI PE ID george_942003.

  58. Dragi mei,cresc ciungi de rasa veche de Ploiesti de aproape 60 de ani.Va spun aceasta ptru. a crede ceace va voi povesti, intr-u cat am fost contemporan cu foarte multi crescatori batrani din Ploiesti, dela care am ascultat si am invatat foarte multe date despre porumbei si in special despre”ciungul” de Ploiesti. 1) Raspund la comentariile 4 si5, celor doi crescatori tineri din Ploiesti care nu cunosc “ciungul clasic” rasa veche de Ploiesti.Rasa de porumbei pe care o cresteti in prezent nu se numeste “ciung de Ploiesti” ea se numeste “Zburatori de Ploiesti”.A fost creata intre anii 1965-1980 din “zmei”(descendenti direct din ciungii metisati),amestecati cu”Caramizii”lui nea Costica Cucu si cu o linie de porumbei provenita din metisajul “Zmei” cu metisi deTaganrog,care aveau 17-21 pene in coada. Acesti porumbei”Zburatori de Ploiesti”,fata de “Ciungul”clasic de Ploiesti este frumos,este trenat,are coada lata,(16-21 pene),zbor static(artistic),dar ca performanta sportiva lasa f. mult de dorit(0,30min-3ore). Daca ziua face aceasta performanta cum credeti ca zboara noaptea 8-10 ore.Daca vreti sa va mintiti,”MINTITI-VA” dar nu mai mintiti pe cei care nu cunosc “CIUNGUL”clasic rasa veche de Ploiesti,asa cum au fost mintiti prof.ST. Peterfi si Bonatiu F. 2) Zborurile de noapte,cu”ciungii”de Ploiesti se practica sistematic in Ploiesti in perioada anilor 1930-1940 cand orasul Ploiesti era inconjurat de un lant de 20 de mici rafinarii particulare si noaptea,in afara de “Luna plina”,sus, atmosfera era in semiintuneric,luminata de “flacara de veghe” a rafinariilor,putand fi vazute in afara de porumbei si pasari de noapte(cucuvele,buha mare,si uneori randunele).Zborurile de noapte-SIGURE- se practicau numai 15-20 de zile pe an. Zborurile se incepeau din data de 15-20 Iunie pana pe data de3-5 Iulie.Cele mai apreciate zboruri erau cele pe Luna plina.Iata cum se proceda:dupa masa de seara a crescatorilor(18,30-19,30),acestia se adunau la cel care facea zborul de noapte.Fiecare porumbar isi aducea un tol(pres sau paturica) si bineinteles 1/2 de tuica sau 1litru de vin cat sa-i ajunga toata noaptea.Cei mai apropiati crescatorului intrau in curte ceilalti se asezau pe trotuare in strada.Pe la orele 20-20,30 se inaltau porumbeii,acestia,intru-n minut si jumatate pana la trei -cinci minute se ridicau in puncte la “lic”,bineinteles ca soarele batea sub ei.Vederea erea splendida.Se zburau 3-5 pasari.Cum decurgea noaptea? se spuneau povesti de tot felul,primau cele cu porumbei,se glumea si bineinteles se bea” al dracului de mult”,de multe ori se ajungea la certuri si injuraturi,dar toata lumea era cu ochii pe cer.Care observa primul porumbeii, avea promisa 1/4(litra) de tuica de la proprietarul porumbeilor,bineinteles ca aparitia porumbeilor trebuia confirmata de ceilalti.Si asa trecea noaptea.In jurul orelor4,oo-4,30-4,45 incepea sa se “crape de ziua”,atunci porumbeii erau cautati in ligheanele cu apa, pregatite de cu seara,in butoiul cu apa de ploaie sau in oglinzi(40/60) puse direct pe pamant.Porumbeii care zburau toata noaptea,la ora 5,00-5,30,maxim 6,00 erau pe casa,epuizati, trebuia ca toti sa coboare odata sau pe rand in decurs de 10- 15 min. Se chemau la apa si mancare si erau prinsi si se studiau daca au zburat toata noaptea sau daca au fost lasati undeva.Porumbeii care zburau toata noaptea aveau gainat pe picioare si la cloaca.Cei care au fost lasati pe rafinarii erau murdari de pacura pe picioare,pe burta si pe sfarcurile aripilor,uneori aveau degetele dela picioare fripte sau penele dela coada si aripi parlite de flacarile de veghe ale rafinriilor.Cei care veneau acasa intre orele 8,00-11,00,chiar daca veneau din “slava” cerului era sigur ca au fost aterizati undeva.Multi porumbei aterizau noaptea in jurul orelor 1,00-2,00 acasa(se auzea cum cadeau pe tabla casei).Trebuie sa stiti ca “Ciungul de Ploiesti”rasa veche(autentic) nu stie sa zboare la joasa inaltime,deaceia va pacaleste ca a zburat toata noaptea.Din locul in care a dormit noaptea,ciungul de Ploiesti, nu vine acasa in zbor la joasa inaltime ca voiajorul,el dimineata pe la orele 4,30- 5,00 se ridica in zbor in puncte si la “lic” si apoi pleaca spre casa. Cei care aveti ciungi de rasa veche urmariti acest lucru dandu-le drumul dela o distanta de500-600 ml de casa. Dupa razboi pana in anii 1958-1965 mai existau ciungi din rasa veche care zburau noaptea.Aceasta poveste am auzit-o in anul 1959 la un zbor de noapte in crescatoria lui “nea”Costica Mandica spusa de un porumbar batran “nea”Stelian Haldea. Rodion.P.S.Inainte de razboi cei mai tari ” ciungi de noapte ” erau ALBIIdeLUNA ai lui “nea” GICA BLEAVU. Pentru cei care mai vor sa cumpere porumbei din Ploiesti,cereti celui dela care cumparati sa va zboare porumbeii,numai dupa ce ia-ti insemnat. Ciungii de Bucuresti nu au zburat niciodata mai mult de 3,00 ore cei de care a-ti auzit vorbindu-se erau ciungi de Ploiesti. Rodion.

  59. Salut,
    Nu-s mare columbofil dar stiu si eu cate ceva ptr ca tatal meu este si m-a invatat. Tin sa mentionez ca (desi nu sunt din Bucuresti) acum locuiesc langa Pasajul Grant (sectorul 1) la etajul 9. De pe geam pot vedea pe deasupra blocului din fata, varful Pasajului Basarab, ei bine toata vara, dupa ora 23:00 (aproximativ) vad puncte usor luminate zburand in cerc deasupra podului. Cand am intrebat niste prieteni/ vecini daca am vedenii, si daca nu ce sunt au zis: porumbei. Din cunostintele mele generale vederea este cel mai dezvoltat simt al porumbelului, deci cum sa zboare noaptea?! Cautand pe net am gasit acest articol, banuiesc ca la asta te referi si tu. Desi ma indoiesc ca acesti porumbei sunt de rasa, mai mult ca sigur sunt ceva corcituri care au cuib undeva pe/sub pod si ceva i-a speriat. Devazand unde sa aterizeze (fiind totusi intuneric) banuiesc ca au stat in zbor toata noaptea. Cum luminile podului sunt foarte puternice banuiesc si ca acesta se reflecta in penele lor de pot sa-i vad de la o distanta de 2-3 statii RATB. Deci daca va intrebati daca chiar exista porumbei care zboara noaptea si sunteti din Bucuresti puteti sa va uitat intr-o noapte deasupra Podului Basarab (tin sa mentionez ca in general luna e foarte luminoasa cand ii vad). Ori asta ori sunt OZN-uri :))







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *