Merg cu mare placere, ori de cate ori am ocazia, in pietele de pasari si animale mici din Bucuresti. Casc gura pur si simplu sau zabovesc cateva minute in fata cate unui burduf sau custi care “contine” ceva ce mi se pare interesant. Sambata (30.01.2010) eram in piata Rahova si tocmai iesisem din sectorul “amenajat” pt. cei ce vand animalute.

Oarecum dezamagit, cu greu gasisem ceva care sa-mi atraga atentia, exceptie facand o pereche de gaini din rasa Cochinchina pitic (varietatea alba) si o pereche de porumbei negri care aratau ca niste Jucatori de Calarasi insa aveau incaltatura mare (proprietarul spunea ca zburau, ma intreb insa daca si jucau – nu cred!).

La iesire mergeam in spatele unor domni in varsta care purtau in maini niste pungute cu graunte cumparate din piata (cel mai probabil mei sau ceva amestec pt. pasari de colivie si voliera).
La un moment dat unul intreaba pe celalalt:
“- Mai tii minte ciungii de noapte ai lui Vulpescu!
(mi se aprinde instantaneu “beculetu” – ciungi de noapte?)
– Care Vulpescu?
– Ala de era vecinul tau. Nu mai stii ca avea astfel de ciungi in urma cu multi ani cand statea la casa? Ii inalta pe la 7-8 (19-20 de fapt) si dupa aceea isi vedea de treaba. Dimineata pe la 6 iesea si-i astepta la coborare cu masa.
– Aaaaa da, asa e! Il stiu, avea cei mai tari ciungi, zburau toata noaptea. N-am mai vazut de multi ciungi de noapte!”
Dupa aceasta scurta conversatie batraneii au disparut in multime iar eu am ramas pe ganduri.
Scriu aceste randuri pt. ca trebuie ca macar pe jumatate sa-mi astampar curiozitatea.
Stiu ca pe porumbei.ro intra foarte multi columbofili, unii poate chiar de varsta a 3-a.
Deci, domnilor:
– exista oare “rasa” (pun cu ghilimele caci nu stiu daca se poate vorbi de o rasa, eu n-am gasit vr-un standard sau vorbiri despre, pe nicaieri) Ciungi de noapte?
– stiti vr-un domn Vulpescu care crestea candva asa ceva?
– exista porumbei zburatori care sa zboare preponderent noaptea? si daca da – pot zbura chiar atatea ore?
Va multumesc anticipat pt. raspunsuri!

Cosmin