Criterii pentru realizarea cuplurilor

Am si eu urmatoarea intrebare: ce criterii aplicati cand faceti cuplurile?

Topic solicitat de Lucian Grigore

51 comentarii la “Criterii pentru realizarea cuplurilor”

  1. eu zic sa imperechezi cea mai buna femela cu cel mai bun mascul si tot asa….iar daca ramaneti cu unul bun si nu aveti cu ce sa imperecheati cumparatii o pereche…eu nu prea ma iut dupa culoare….dar sa fie de aceeasi rasa….;)

  2. in general dupa rezultatele obtinute….asta cred ca este parerea marilor crescatoti…in privinta cuplurilor….( nu pui un porumbel de top cu o porumbita care nu vine de la 10 km doar pt ca este frumoasa sa u se potrivesc la culoare!!!) dar cei care tin porumbii pt ornament ii cupleaza pentru a iesi o anumita culoare!!!!

  3. eu ii pun sa se complecteze unul pe celalalt, dupa linii adik pedegree si dupa ce nevoi am adik daca mi trb de viteza sau dimifond sau fond ori maraton
    nu e lege ca cel mai bun cu cel mai bun da pui buni care sa si intreaca parintii
    bfta zburatorilor

  4. eu unul sunt adeptul imperecherii bun cu bun!ambii trebuie sa fie bun zburatori sau descendetii unor campioni sau zburatori excelenti(nu tin altceva).spre exemplu am la matca 7 masculi super si 7 femele la fel-numai fii,frati,parinti,nepoti de campioni.nu ii imperechez intre ei k sunt toti buni,ci caut sa se completeze defectele unuia cu calitatile celuilalt(fem sau masc) si vice-versa,astfel inkt puii sa fie destul d ekilibrati,pt a nu avea nicio sqza dak se pierd la antrenamente sau concursuri!
    niciodata nu imperechez 2 porumbei k seamana intre ei!evit astfel de greseli!si nici doi porumbei cu ochiul alb…caut sa imperechez p cei q ochiul d culoare calda(galben,rosu,portocaliu,maro etc.) cu cei care au oki d culoare rece(alb,negru,gri,mur etc.).si ink ceva:dak intr-un cuplu femela este mediocra,poate avea cel mai mare campion mascul,pt k acel cuplu nu va transmite descendentilor nimic bun,reusit…asadar femela conteaza intr-un cuplu cca. 75-80%!!!asta e parerea mea!

  5. ii las sa se imperecheze care cum vor ei…….de ce sa intervin io in sentimentele lor….dak ei se iubesc eu sa ii despart sa ii oblig sa iubeasca pe altzii…..mai bine asa nu?

  6. Mai in gluma, mai in serios, sunt crescatori care au obtinut unii porumbei super din imperecheri la intamplare. Sigur, crescatorii experimentati prefera sa imperecheze pe criteriul “bun cu bun”, dupa origini, completare de lipsuri, etc. Dar in orice crescatorie nu avem decat 1 cuplu de bun + bun. Ar trebui ca ajungand in jos pe scara valorii, la perechea 4-5 de ‘mediocri’ sa nu ne asteptam la nicio valoare la puii scosi din acestia, dar practica a aratat de multe ori ca nu se intampla neaparat asa.

  7. Pe langa faptul ca originea trebuie sa corespunda cu cerintele mele (pentru viteza,demifond,fond,culoare,etc.), mai tin seama de constructia corpului la cei 2 porumbei.Nu pun in pereche 2 porumbei care au osatura mai slaba,sau penaj nesatisfacator,musculatura insuficienta ,…….etc.,tin cont si de nervozitatea porumbeilor,astfel ca nu combin 2 porumbei nervosi,sau 2 foarte calmi. Mereu vreau sa ajung undeva la un echilibru intre partenerii cuplului, si imi place cand calitatile lor se transmit suficient de mult la pui astfel ca puiii sa fie echilibrati din punct de vedere fizic(corp sportiv).
    Sincer imi place ca porumbeii sa faca treaba buna la zbor,dar si cand i iau in mana sa am la ce ma uita (ochi,musculatura,osatura,penaj,etc.)
    In cartea lui Anker este prezentata teoria privind genele porumbeilor,etc. cine vrea sa studieze ! cine nu sa faca cum vrea !!!

  8. in primul rand ar trebui sa specifici din ce rasa fac parte porumbeii pe care-i detii ,sunt multe criteriile pe baza carora se formeaza cuplurile
    perfoermanta sportiva ,calitatea genetica,etc

  9. eu sunt de parere ca cea mai buna solutie e ca porumbeii sa-si alega singuri partenerele de viatza si viceversa

  10. Sal!pt vlaicu.unde gasesc aceea carte de care vb a lui ‘ANKER’.eu sunt incepator,cresc porumbei voiajori si as vrea sa ma documentez mai bine.sunt din turnu severin.jud mehedinti.ast raspuns.salut!

  11. dar cum preferati ca in cadrul cuplului , ambii sa fie din acelasi an, sau din an diferit.

  12. E de preferat sa fie din an diferit si sa nu fie de un an amandoi ,am inteles ca le scade rezistenta,deci s buni doar la viteze …e o parere

  13. Pentru domnul Ionut: Nu stiu unde poti gasi cartea lui ANKER deoarece putini o au.Si eu am imprumutat-o de la un prieten.Vezi la asociatia din zona,poate o are ceva columbofil si ti-o da sa o citesti.
    Succes !!!

  14. Ascultati ce zice dl Vlaicu,cititi carti si apoi vorbiti,ex cartea lui Anker sau Teoria oculara si sanatatea de Matei Romulus.In legatura cu a nu face pereche 2 porumbei de un an FALS.Eu din 2 porumbei de 1 an am zburat puiul lor la VARSTA DE 1 AN aproape toate demifondurile si 2 fonduri: MELK 580km fara sa claseze si SCHARDING 717 km CU CLASARE,si nu e singurul cuplu sau eu singurul crescator.Sfatul meu e ca sa citim cat mai multe carti sau sa vorbim cu cat mai multi campioni si de la fiecare cate ceva sa luam ca stiti cum e,teorie stiu multi din auzite,practica mai putin.Legat de ce zice portocala dam drumul la porumbei sa se imperecheze cum vor mie personal imi vine sa rad.Poate la zburatorii din care nu dorim sa scoatem ,la matca in nici un caz.NUMAI BINE SI SUCCES IN 2008.

  15. adevarul ca si eu am perechi facute cu porumbei din acelasi an, dar am dorit si alte pareri de la oameni mai experimentati.

  16. domnul lungu vali nu aveti un id de mesenger? sa vb cu tine daca se poate

  17. Nu cred ca am fi dezavantajati daca imperechem 2 porumbei cu ochii deschisi la culoare , Eu chiar am destui porumbei cu ochi albi(roz) scosi tot din perechi cu ochi albi de care sunt multumit
    Ex.
    loc 17 / 858km / 1268 p.a.
    loc 26 / 1078km / 639 p.a.
    loc 98 / 770km / 3671 p.a.

    Poate cineva sa aduca argumente plauzibile impotriva imperecherii porumbeii cu ochi albi, poate imi schimb si eu putin modul de lucru.

  18. formarea cuplurilor de reproductie este o adevarata arta si nu se termina niciodata,trebuie studiat fiecare descendent in parte ptr ca un pui dintr-o pereche de top poate fi un cursier foarte prost dar un bun reproducator.nu sacrificati porumbeii care va vin tarziu din curse ci datii o sansa ca reproducator(nu poate fi foarte costisitor)imi aduc aminte cand aveam porumbei multi si colorati dar nu concuram la concursuri si avand posibilitatea sa umblu prin tara tot timpul luam porumbei cu mine si le dadeam drumul de la diferite distante,multi din ei veneau.aveam prieteni columbofili care in comparatie cu mine aveau pasari bune (scumpe)dar eu cu ,,gutanii,, mei le dadeam peste bot,mie imi veneau acasa de la 600 km iar ai lor veneau cu greu de la 160…

  19. ptr spiridon .eu stiam ca acei porumbei cu ochii albi sant mai performanti,dar citind anumite articole am descoperit ca inca nimeni nu poate determina valoarea unui porumbel dupa culoarea ochiului,de fapt noi crestem niste pasari despre care se stiu atat de putine lucruri.

  20. bai fratilor cu ochiul asta la porumbei ma disperati, ce vedeti la un ochi? va dau un exemplu: eu am ochii verzi , ore sunt mai destept ca unul care-i are negri, sau alerg mai bine ca el?

  21. Pentru d-l cu ochii verzi: In cazul ochiului este interesanta marimea ochiului, coloritul membranei subtiri care-l inconjoara, irisul, gradul de granulatie a partii superioare, inelul vermijen care marcheaza exteriorul irisului si bineinteles aspectul ochiului in general.
    Marimea pupilei este corelata cu sistemul nervos si prin aceasta cu procesele nervoase ce influenteaza ambitia. Trebuie sa ne ferim de porumbeii cu pupila mare. Cu cat pupila este mai mare cu atat sansele de a realiza un rezultat bun la un concurs greu sunt mai mici. Nu au caracter de luptator fara de care nu sunt capabili de rezultate deosebite. In general la porumbeii de clasa pupila este mica iar culoarea ochiului poate fi de mai multe feluri. O alta trasatura a ochiului care ne poate furniza informatii cu privire la calitatea unei pasari este culoarea de baza a irisului. Culoarea ochiului este influentata in primul rand de gradul de pigmentatie, pe care-l dorim sa fie cat mai puternic, iar ochiul sa fie de o culoare cat mai bogata si mai intensa. O alta caracteristica extrem de importanta, pe langa culoare este gradul de vascularizatie oculara, care este in stransa corelatie cu mai multe componente ce influenteaza capacitatea sportiva si care ne informeaza asupra posibilitatilor porumbelului. O alta caracteristica care influenteaza capacitatea sportiva este vitalitatea, care este o stare asemanatoare formei.Porumbeii cu vitalitate mare sunt la fel cu cei care sunt in forma.Baza vitalitatii si a formei este irigarea sangvina optima, mai precis cresterea graduala a irigarii cu sange a tesutului. Asadar daca in ochi observam o buna irigare sangvina stabilita pe baza gradului de granulatie si a culorii, ne putem face o imagine asupra calitatii intregului organism.La porumbeii cu o constitutie mai slaba sau la cei care au facut un efort deosebit de greu, se intimpla ca ochiul sa se decoloreze o anumita perioada de timp deoarece din ochi dispare culoarea rosie, ceeace demonstreaza o scadere a irigarii cu singe a intregului organism.In final legat de ochi putem vedea daca privim capul porumbelului din fata, din zona ciocului, vom putea vedea la unii porumbei ambii ochi si fata cu aspect de “bufnita”, acestia sunt cei mai inteligenti porumbei.Pentru mai multe detalii cititi cartea lui Anker sau cartea lui Matei Romolus privind teoria oculara.

  22. daca tot imi da-ti sfaturi ce sa citesc imi permit sa va dau shi eu un sfat : citti in general sa vedeti ce parere au olandezii despre ochi si pigmentatiile din ochi . cu respect

  23. poate imi spuneti si mie d-le Timisan ce inseamna inelul asta vermijen sau cum este cu gradul de granulatie?

  24. ar fi bine sa explice,tot pt dl Timisan -ce ar fi mai important dupa domnia sa un ochi pe care il descrie atat de bine dupa teoriile altora(doar teorii nu si demonstratii)sau un penaj , o aripa buna,o musulatura supla si o osatura buna ?

  25. Pt domnul DINU.As vrea sa va intreb daca ati avut ocazia sa vedeti porumbei f buni zburatori,ca banuiesc ca ati avut,ati vazut vreodata vreunul cu un OKI SPALACIT<LIPSIT DE CULOARE,ne conturat,fara inelul de valoare,ne pigmentat?Eu sincer nu am vazut pana acum un porumbel campion care sa nu aibe un ochi asa cum trebuie.In schimb fara o musculatura f buna sau fara un penaj foarte bun am vazut.Sti cum e,una compenseaza pe cealalta,dar parerea mea un porumbel daca nu are o orientare buna poate sa aibe orice musculatura ,orice penaj ,orice osatura ca tot nu va venii cum trebuie.Eu am pierdut porumbei care aveau o musculatura super,pana super dar nu prea aveau ochi,in schim mi-au venit care aveau un ochi bine pigmentat dar nu o musculatura asa stralucita,sincer nici eu nu dadeam mare lucru pe ochi,dar de anul acesta mi-am schimbat parerea.Fiecare sa ia porumbeii pe mana si sa se uite la toti,sa vada care i-au asdus rezultate,cei care au un oki bine pigmentat sau care nu au.Eu m-am uitat la ai mei acum dupa concursuri si va spun ca multi porumbei care aveau musculatura buna si pana,mai putin ochi si pe care ma bazam nu mai sunt,si care credeam ca ii voi pierde au venit acasa.Acum sa nu intelegem ca nu ne mai intereseaza decat ochiul porumbelului,gresit,bine ar fi ca porumbelul sa aibe toate calitatile,dar parerea mea este ca okiul are un rol important.Acum poate ca gresesc eu,dar asta e parerea mea.NUMAI BINE.

  26. As putea sa va explic despre tot ce ati scris insa asta ar insemna sa intru intr-o polemica cu dvs si nu are nici un rost. Eu am scris un articol referitor la teoria oculara .Am crezut ca va schimba putin gandirea, domnule Dinu insa nu am reusit !PACAT! Referitor la ce scriu olandezi va spun un singur lucru:uni dintre ei sunt doar crescatori mari este adevarat pe cand Anker a fost un crescator si un mare genetician.Cat despre aripa,musculatura si osatura sunt importante insa acestea ne indica ceva pe cand ochiul ne indica altceva.CITITI domnule Dinu cartea lui Anker si uitati-va atent la porumbeii din expozitiile nationale si judetene si va ve-ti convinge de multe necunoscute credeti-ma.

  27. De la ce varsta se contureaza foarte bine ochiul? adica culoare ,pgmentatie tot?

  28. porumbelul e la fel ca omul;unul prost altul destept,unul ajunge mare altul vai de mama lui;asa si dragalasul de porumbel ;unul ajunge vedeta altul se pierde in ceata ca magarul.

  29. EU AM UN PORUMBEL LIST U OKIUL SPALACIT SI MI,A VENIT INAINTEA LA MULTI ALTII KRE SUN DIN PASARI DE TOP A SI CLASAT .EU NU TIN CONT DE OKI DEPINDE CUM E INGRIJIT PORUMBELUL .DEPINDE DE MUSCULATURA SI MJULTE ALTELE .EU SUNT DIN BZ …… SERIA PORUMBELULUI ESTE 325008-2002 ORIGINALORIKM A FOST ULTIMUL AN IN KRE A ZBURAT DE LA ANU LA MATCA SI FEMELA LUI E IN KRTE SI PUI DIN EI NU AU MERS .NU KRED IN ASTFEL DE ASPECTE . LASATI.MI UN MESAJ VA ROG CU PARERILE VOASTRE

  30. cartea lui alfonz anker este foarte greu de inteles .o citesti de doua trei ori si abia incepi sa intelegi ceva.altii o citesc degeaba ca nu vor intelege nimic

  31. raspundetimi si mie la intrebarea aceasta : am o pereke de cuci care sunt frati … are ceva daca ii las sa acoata pui impreuna..?

  32. nu are nimic asa am avut si eu o pereche de frati care mia scos pui

  33. pt a obtine rezultate remarcabile in concursuri pe o durata lunga de timp eu cred ca cel mai bine imperechezi “bun cu bun” poate altii au reusit rezultate din imperecheri la intamplare dar stiti cum zice proverbu”ulciorul nu merge de multe ori la apa” numai bine

  34. nu prea stiu ce sa zic despre ochi…am auzit si am citit multe opinii…dar am si eu o intrebare…despre porumbeii care au un ochi de o culoare si altul de alta culoare ce se poate spune??? am si eu o astfel de porumbita si eu o porumbita de felul asta…

  35. e o porumbita de 2007 si inca nu am reusit sa o zbor…poate la primavara si sa vad cum se comporta…

  36. lasati prostia cu lini de porumbei si culoarea lor cei mai buni porumbei sunt aceia care vin acasa binenteles in top imperecheati si veti da inainte nu mai tineti la matca pedigreele porumbeilor

  37. lasati porumbeii sa se imperecheze cum vor, daca intre ei este dragoste, vor scoate pui buni..,,

  38. poate unii vor rade, de preferinta ta pt aceasta culoare, la rasele de porumbei grele,tipleri este des intalnita si este destul de usor, dar daca nu detii deja exemplare cu nuanta in sine e greu sa obtii ceva ce nu ai. se poate in cativa ani. succes!

  39. cred ca porumbei trebuie selectati doar daka nu isi aleg ei perechea

  40. Repet intrebarea lui dinu, din 2007, poate am sarit eu raspunsul sau chiar nu s-a obosit nimeni sa-i raspunda… Daca suntem 2 puterea cresta :)
    De la ce varsta se contureaza foarte bine ochiul? adica culoare ,pgmentatie tot?

  41. eu ii imperechez in functie de rezultate, dar am o pereche care s-au imperecheat la intamplare- iar puii din ei imi merg foarte bine tinand con ca parintii nu sunt zburati







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *