Trebuia sa fim in agitatia primelor antrenamente, sa fie vreme buna. Ce a adus 1 Aprilie in schimb? Zapada cat nu a fost toata iarna + lockdown de corona. Si nici macar nu era pacaleala.
Totusi daca dimineata era iarna totala, dupamasa toata zapada disparuse si era cald… or veni si vremuri mai bune.
Ce faceti la porumbei in perioada asta?
In aceasta pereoada… , Mă gândesc de care sa mai scap, aștept să se dezvolte puii că sa ii selectez și pe ei…iar după o sa separ porumbeii și nu o sa-i fortez cu antrenamentele…..
Multă sănătate!
Ce apetisanti sunt, de aia tot ti alerga soimul, baltati faini deasemenea.
Imi plac cei pestriti si cei cu pigmentarea spre negru… Aceea cred ca sunt rasa ideala pt a scapa de pradatori… Se vad si in filmare cat de puternici sunt.. Sa faci comparatie Andrei la puterea cu care pleaca de pe loc.. Este exact ca la sportivi.. Eu tot timpul am stiut care o sa fie prinsi si care vor scapa… Sunt uni care au o putere in piept cand pleaca de pe loc sunt mult inainte fata de alti care usor usor vor fi prinsi… La rasa mea de cuci au scapat toti cei cu pigment pe negru… Nu stiu daca e o intamplare dar de ani de zile observ asta…
Am cumparat in ei 5 pui cum ai tu pe cei inchisi si vad ca de o luna de zbor nu a pierit niciunul… Parca sunt facuti de ai mei asa bine se descurca… Daca scapa mai cumpar 5 sa ii imperechez cu ai mei…
Am mai făcut vreo 3 sau 4 boxe (nu am porumbei mulți, doar 14). Am făcut curățenie iar luni, 30 martie, am inelat prima pereche de pui.
@Catalin: plecarea depinde si de greutate. La mine nu e o regula cu culorile dar cele deschise tind sa aiba mic dezavantaj mai ales pe vreme inchisa. Altfel, mi-a luat destui solzati inchisi in timp ce unii rosii sau baltati au scapat.
Faza e ca uneori culoarea se mosteneste impreuna cu alte calitati/defecte. Agilitatea e in topul importantei. Ex. cand mananca si infig mana in ei, unii simt mult inaintea altora, putere mai mare de anticipare si atentie. La fel e cand intra torpila in stol.
Ce drag mi-e acum de astia care au zburat iarna, se relaxeaza si ei prin iarba la soare… au penajul mai tocat, dupa sute de ore de zbor pe ger, au muncit calumea. Lotul de zbor care au trandavit, sunt mai grasunei, stralucitori… si acum freaca menta ca nu sunt etape. Sper macar prin Iulie sa le ardem vreo 4-5 lansari chiar si fara concurs.
Cei care ti.au zburat iarna la minus grade si ploi au avut semne de boala? Respiratie, mucoasa, tricho sau cavitatea bucala rosu inchis…?
Nu. A mai stat cate un tardiv trist 2-3 zile si apoi si-a revenit din pumni. Dupa parerea mea problemele de sanatate apar la inghesuiala in spatii prost aerisite, fara miscare si cu prea multa mancare la dispozitie. In plus, de multi ani nu mai tratez si s-au selectat unii mai rezistenti.
Nici eu nu am tratat niciodata nici un porumbel… Se ocupa uliu de aceasta selectie… El imi regleaza si stolul sa nu fie prea numeros.. Dar care mai e Andrei situația cu soimul.. Sa linistit.. L ai mai vazut?
E liniste de zile bune…
“Perioada de reproducere începe în Europa de obicei devreme, în februarie – martie (aprilie, la latitudini mai mari). Femela depune 3-4 ouă, pe care le clocesc, timp de 29-32 de zile. Puii părăsesc cuibul după 35-42 de zile. Perechile cuibăresc izolat, mărimile teritoriilor variind foarte mult în funcție de disponibilitatea de hrană. Cuibul este amplasat în zone stâncoase, deschise, pe polițe. În anumite zone cuibărește pe sol (în Tundra), sau în zone urbane, pe clădiri înalte sau alte structuri (poduri etc.).”
Acum sunt pe cuib, clocind si s.au linistit putin asa cum fac porumbeii dupa al doilea ou si goana la cuib plus calcat, dar cand vor iesi puii…sa te tii!
Eu am probleme cu adenocoli. Si-am mai găsit un gutzan gras și frumos la fatza și la oki, dar cu aripile tăiate. Stătea trist între mașinile parcate pe trotuar, aseară pe la 21:30. Privea in gol ca și cum era convins c-o sa moara. I-am pus degetul pe cioc dar nu mi-a dat importantă. Crezând ca-i bolnav, l-am luat in mâna. Abia atunci mi-am dat seama ca n-aveam de ce sa țin. Jumătatea exterioara a aripilor fusese tăiată cu foarfeca, mult de tot, nu doar câteva pene. Primul găinaț făcut era doar urina albă. Nu mâncase in ultimul timp. Aveți idee in cât timp o sa poată zbura din nou?
Numai bine.
ca sa poate zbura din nou va trebui sa-i cada penele taiate pentru ca altfel nu cresc , probabil va naparli prin vara si inspre toamna o sa poata zbura. daca vrei sa grabesti procesul ii poti smulge fiecare pana ce a fost taiata , in acest fel vor creste altele mai repede, cam in 2 -3 luni. sfatul meu este sa nu-i tragi toate penele in aceeasi zi pentru ca e destul de dureros, cate 2 pe zi cred ca ar fi ok .