386803 (03-M) – triplu campion national fond si maraton, 386808 (03-M) – loc 2 national maraton palmares 2005 FCPR

Crescator: Tertes Mihai – Suceava
2 porumbei, unchi si nepot
386803.03.M, triplu campion naţional Fond şi Maraton


2004
loc I naţional fond tineret – 28,43 p
loc I naţional maraton tineret – 69,16 p
2005
loc I naţional maraton palmares – 111,21 p
loc III naţional fond palmares – 42,05 p

386808.03.M: frate cu mama lui 803

2004
loc II naţional maraton palmares – 135,27 p
loc III naţional maraton – 37,43 p

386803.03 a fost angajat în 2 ani la 9 etape de concurs peste 500 km, le-a clasat pe toate, şi rezultatele m-au convins că poate fi trecut în rezervă.

În 2004 şi 2005 punctajele sunt din clasamentele generale ale A.S. Suceava şi A.S. Neamţ cu care am zburat împreună.
Etapele de Krasnodon (1.024 km) 2004-2005, sunt concursuri seminaţionale EST cu participarea crescătorilor din Moldova, Dobrogea, Bucureşti, Prahova.

Origine

386803-03 este consangvin pe un mascul ceh albastru – 95 care mi l-a adus un coleg de serviciu de la primarul din Dorna Arini unde a căzut în curte răpus de boală şi de foame de sfârşitul lunii august 1997 (l-a prins cu mâna, nu mai putea zbura).
L-am tratat toată luna septembrie iar în luna octombrie într-o săptămână a aruncat aproape toate penele, era golaş pe cap, gât şi guşă, nu am mai întâlnit niciodată aşa ceva.
În luna aprilie 1998 l-am lăsat liber fiind complet refăcut şi a plecat fără nici un fel de ezitare.
Mi-au rămas 3 pui, unul din noiembrie 1997 şi doi din martie 1998 cu o femelă din porumbei de la crescători din zonă.
Puiul din 1997, mascul fiind l-am împerecheat cu o femelă DV-96 pripăşită la un cetăţean dintr-o localitate suceveană.
Atât masculul ceh cât şi femela DV, care avea CIP, aveau nişte caracteristici fizice deosebite.
Consider că nu pot fi acuzat de braconaj, femela DV pe care am cumpărat-o în 1998 am lăsat-o liberă când avea pui, a plecat o zi, probabil la cetăţeanul de la care am cumpărat-o unde era în libertate, dar s-a întors şi am reprodus din ea următorii 6 ani.
Primul pui din fiul cehului şi DV, o femelă am împerecheat-o cu un mascul provenit dintr-un ou luat de la dr. Bilius Mircea din tava cu hrană minerală din volieră, probabil făcut de o femelă fără mascul.
Din acest cuplu în 1999 se naşte 526626 mascul care avea să devină pilonul de bază al coloniei mele, singurul pui din cuplu tatăl din oul părăsit, s-a pierdut la un zbor de 200 km.

În anul 2000, masculul 526626 pe care apoi l-am numit Solomon obţine baremul pentru campion naţional la categoria general şi la categoria fond, nu se întâmplă acest lucru, am să explic mai jos din ce motive rezultatele au fost anulate.
În 2001 realizează norma la fond şi este angajat şi la concursul naţional Gdansk (925 km) cu îmbarcarea la Cluj cu marele premiu oferit de dl. Moldovan – o maşină.
Concursul s-a dovedit o catastrofă pentru toţi participanţii, mai puţin pentru delegat care a câştigat marele trofeu.
Solomon a rămas şi s-a întors în primăvară lui 2002 cu clema pe picior în ziua de paşti.
Am considerat acest fapt un semn de la Cel de Sus şi nu l-am mai angajat la zboruri.
L-am împerecheat cu o femelă de la dr. Bilius (Meulemans) din care a rezultat mama lui 386803.
Tata lui 803 era tot un nepot din DV cu rezultate excelente la nivel judeţean.
În 2003 Solomon cu o femelă de la Vasile Manoilă îl dă pe 386808 loc II naţional maraton palmares şi III naţional maraton în 2005.
În 2009 un fiu al lui Solomon 210325-06 obţine loc I judeţ maraton şi loc 4 Moldova club maraton.

Etapele: Paslek / 26.06. – 847 km – 1670 p – loc 4 – 2,4 p
Gdansk / 18.07. – 915 km – 1449 p – loc 74 – 51,0 p
Elblag / 01.08. – 869 km – 388 p- loc 17 – 43,9 p

Am zburat numai la natural, crescătoria era la 30 km de Suceava, unde locuies, iar la volieră eram doar sâmbăta şi duminica.
Apa şi mâncarea o primeau o dată pe săptămână în recipiente care să ajungă toată săptămâna, numărul de porumbei era în jur de 20.
O vecină îi deschidea dimineaţa şi îi închidea seara trăgând de o sfoară, în volieră nu avea acces.
Le spuneam colegilor că tanti Anica este managerul crescătoriei şi că în tinereţe a lucrat în voliera d-lui Georgică Popescu.
Fără stimulatori, fără hrană de firmă, fără depurative, fără electroliţi, doar mai aruncam din când în când în apă o linguriţă de oxitetraciclină.

Am să vă povestesc o întâmplare care m-a făcut şi pe mine să îmi reconsider anumite convingeri pe care le aveam.
Îmbarcarea la concursul de Krasnodon II din 2005 se făcea în ziua de miercuri după amiază în maşina care sosea de la Bucureşti şi colecta din altte centre din Moldova.
Marţi către seară am plecat la volieră, am luat lotul de zbor pentru un antrenament pe înserat de la Suceava (30 km).
Tanti Anica era la câmp, s-a întors, s-a dus la volieră şi a tras de sfoară pentru închis înainte să ajungă porumbeii.
Porumbeii au ajuns, au găsit închis şi au rămas afară. Noaptea probabil au fost ţinta pisicilor, voliera fiind la joasă înălţime, pentru că unul a dispărut.
A doua zi dimineaţa tanti Anica vede de la ea de acasă că porumbeii sunt afară şi crede că a uitat să îi închidă de cu seară şi pleacă iarăşi la câmp.
Ziua a fost o caniculă puternică, porumbeii s-au agitat să intre, fără să aibă apă în afara volierei.
Pe la ora 16, după serviciu, miercuri mă duc să iau porumbeii să îi duc la îmbarcare.
Când ajung şi mă apropii de volieră îmi dau seama că ceva nu este în regulă, porumbeii se agitau pe plasă şi zburau haotic pe lângă volieră.
Le-am dat drumul înăuntru; toţi au plecat la pui fără să le pese de apă sau mâncare. În zadar le-am aruncat mâncare pe jos şi îi scoteam de pe pui, refuzau să mănânce şi erau foarte agitaţi.
Supărat peste măsură i-am adus şi i-am îmbarcat în situaţia în care se aflau.
Ca şi alţi crescători credeam până atunci că este esenţial ca în ziua îmbarcării să fie odihniţi şi bine hrăniţi pentru a obţine rezultate pe măsură.
Surpriză! Porumbeii au sosit chiar mai bine ca altădată.
Eu am tras două concluzii:
a)Nu este important să fie ghiftuiţi la îmbarcare, poate mai bine să fie flămânzi şi vor fi stimulaţi să caute apă şi mâncare în maşină.
b)Dorinţa lor de a intra la pui prin faptul că au fost închişi afară a fost foarte puternică şi i-a motivat suplimentar.

Momente de tristă amintire.
1.Revin la anul 2000 când Solomon realizează punctajele pentru dublu campion naţional, dosarul de concurs fiind omologat de omologator.
La una din etapele de fond banda din ceas mă semnaliza prin culoarea roşie că se termină.
Analizez aspectul cu dr. Bilius Mircea care era preşedinte, după regulament şi primesc asigurarea de a nu face bătaia de control intermediar pentru a rămâne bandă pentru cele două bătăi de control final obligatorii sub sancţiunea anulării concursului.
În acea dată RNS nu prevedea nici o sancţiune pentru lipsă control intermediar, era doar o măsură de precauţie în caz că se opreşte ceasul până la controlul final.
Când dl. Vasiliu M. care şi el zbura cu Suceava află că Solomon va fi dublu campion naţional anulează banda şi mă acuză de tentativă de furt.
Depun contestaţie scrisă prin care cer articolul din RNS în baza căruia se anulează rezultatul şi primesc doar ameninţarea că dacă nu tac din gură voi fi exclus pe viaţă.
2.În anul 2002 după punctaj eram loc II naţional maraton palmares crecător, loc I Cioban Bogdan, loc III Filip Vlad, iar Trufin V. loc I maraton tineret.
Rezultate mari pentru Suceava, numai că nu se întâmplă aşa, în ultimul moment sunt anulaţi porumbeii de la Suceava din seminaţionalul Krasnodon pe motiv că rezultatele ar fi prea bune, delegat a fost dr. Uşurelu R. membru C.D.
De la acea dată dr. Uşurelu R. s-a retras din sport dar a rămas crescător.
Au fost câteva sosiri în prima zi în toate judeţele şi la Suceava cu viteze sub 1.000 / min.
Este revoltător cum dl. Pîrvulescu a reacţionat atunci şi a anulat numai porumbeii de la Suceava şi cum a reacţionat în 2008 când la un concurs tot de maraton peste 900 km, s-au înregistrat viteze de 1.800 m / min, concurs închis în prima zi.
Am mai pierdut un loc 3 naţional la crescător fond în 2006 când punctajul a fost trimis eronat cu peste 70 de puncte.
Pe lângă titlurile naţionale obţinute cu cei 2 favoriţi am mai obţinut încă două titluri de campion naţional crescători maraton în 2005 şi 2006.

Prin cele relatate care sper să nu plictisească doresc să transmit mesajul pentru columbofilii tineri că se poate realiza ceva şi fără bani mulţi, colegii îmi spuneau că am avut mare noroc, dar norocul se ţine de omul deştept, nu am întâlnit porumbei buni la un crescător slab.
A.D. Schaerlaeckens spunea pe lângă alte lucruri de valoare să te bazezi pe rezultate nu pe pedigree.
În prezent consider că am câştigat libertatea de a ne exprima, avem mijloacele necesare nu ne mai poate pune nimeni pumnul în gură.
Am pierdut în schimb altceva. Nu se mai face performanţă şi astfel nu se pot promova porumbeii româneşti. Să aibă actuala conducere un interes în acest sens?
Se vehiculează ideea că a cumpăra este o virtute, eu spun că a zbura şi a creea porumbei este o virtute. Dovadă în acest sens sunt concursurile de fond cu pui la Suceava în 2008 şi 2009 o reuşită pe plan mondial.
Consider necesar organizarea de concursuri cu participarea mare de porumbei (fără clasamente pe club) cu premii în bani. Se poate renunţa la proiectul cu revista, informarea se face pe net, iar banii să fie utilizaţi în acest sens.
Transmit la mulţi ani tuturor columbofililor, sănătate şi succese în 2010 şi mulţumesc administratorilor site-ului porumbei.ro pentru felul cum îşi fac treaba şi le doresc la mulţi ani!

65 comentarii la “386803 (03-M) – triplu campion national fond si maraton, 386808 (03-M) – loc 2 national maraton palmares 2005 FCPR”

 1. Foarte interesante relatarile, multumesc! Ar fi excelent daca toti crescatorii ne-ar povesti asa amanuntit. Rezultatele sunt fenomenale mai ales daca luam in considerare conditiile de intretinere si numarul de porumbei tinuti, ca sa nu mai vorbesc de “pedigreele” lor. :)

 2. da , jos palaria ,chiar acum la brasov am auzit ff multi crescatori care ziceau ” fara pasari de afara e greu” totusi noi nu ne uitam cu atentie in volierele noastre salutari si vant in pene

 3. BUna!
  Sincere felicitari! si pentru rezultate si pentru sinceritate.
  Cineva spunea: ” daca s-ar face pedigreul porumbeilor in momentul nasterii, multi campioni nu ar mai fi ceea ce sunt…”
  Numai bine!

 4. Am citit cu sufletul la gura. Roman de aventura nu alta.
  Voi printa articolul si-l voi arata unui mic columbofil (ii va raspunde la multe intrebari) ;)

 5. Sincere felicitari!! Am fost la crescatoria dumneavoastra si am ramas uimit sa vad cum majoritatea porumbeilor aveau aceleasi trasaturi, cusk era una normala….fara prea mari investitii, si, cu toate astea rezultatele au fost deosebite. Momentan nu mai cresc porumbei dar pe viitor sper sa ma reapuc, si poate o sa va mai fac o vizita cu scopul achizitionarii unor pasari.
  Dupa cum a mentionat si domnul Tertes, inca se mai pot obtine rezultate si pe cale naturala!!! Multa sanatate

 6. De ce naiba mai vorbim noi despre porumbei din alte tari cand avem in curtea noastra asemenea exemplare????? Respect profund pentru toti cei care reusesc sa dea clasa chiar si celor mai mediatizati porumbei dinafara.SUCCES!

 7. Super…Crescator si porumbei.Va felicitam pentru rezultate si tinuta D.voastra!Tandemul Musescu-Soceanu.Aveti o adresa de Mail?

 8. Felicitari! Ma bucur ca nedreptatile cu care v-ati confruntat si care sint specifice mai ales poporului roman nu v-au facut sa renuntati.A-ti demonstrat ca se poate obtine performanta si cu pasari fara un pedigree extraordinar daca exista pricepere,experienta,dragoste si respect fata de aceste minunate pasari.Ceea ce ati scris nu plictiseste absolut de loc si pot sa spun ca am citit cu foarte multa placere materialul dvs.Nu pot decit sa va trimit pe acesta cale inca odata felicitari si multa bafta incontinuare.

 9. Superba aceasta ,,poveste,,a d-voastra,sincer mi-a atins sufletul.Sunteti printre singurii daca nu chiar singurul care ne-a relatat cu lux de amanunte un altfel de,,pedigigriu,,,si tot aici am putut sa aflu ca nu porumbelul il face pe om ,ci omul pe porumbel.Poate par putin cinic,dar eu sunt cat se poate de realist sau incerc sa fiu,macar pe jumatatea valorii columbofilistice a personajului pe care noi toti il avem in dezbatere.Felicitari!!!

 10. Multa bafta in continuare …dar de ce nu se mai fac sau nu se vor zboruri pe Ucraina .ar fi competitia mai puternica sau incomoda pentru unii… MARI ZBURATORI cred personal ca aceasta ruta este echitabila pt tot
  S-E tari
  Personal am zburat pe aceasta ruta si am fost f multumit cu distanta cea mai mare din concurs

 11. din pacate partea cu ” anulatul porumbeiilor buni”, total aiurea, este peste tot, se anuleaza ptr ca adepasti numarul de minute ptr cele 24 de ore, care defapt erau, si sunt, 6 minute, dar comisia nu stie, si columbofilul si-a racit gura degeaba, credeti-ma ca e caz real, stiu ce vorbesc ( tocmai daia am lasat si numele intreg, nu ma feresc de nimeni sa zic lucrurilor pe nume)
  si m-am saturat sa inchid ochii, sunt incepator, dar mi-e sila deja de oamenii lacomi…

 12. FELICITARI !!! STIAM DE REZULTATELE DOMNULUI MIHAI PENTRU CA IL CUNOSC PERSONAL,DAR INTOTDEAUNA ESTE O BUCURIE PENTRU MINE SA CITESC PE NET DESPRE COLUMBOFILII DE SUCCES AI JUDETULUI SUCEAVA. ATAT “803” CAT SI “808” SUNT PORUMBEI SUPERBI,CU REZULTATE CARE LASA FARA CUVINTE PE ORICINE STIE SA APRECIEZE VALOAREA. SPER SA AJUNG SI EU CANDVA LA ASEMENEA PERFORMANTA…. FELICITARI INCA O DATA!!!!

 13. Jos palaria! Nu am ce sa spun decat multa santate dumneavoastra si porumbeilor si la cat mai multe rezultate !

 14. cititi cu atentie si observati cat a andurat acest crescator de cate ori iau fost anulate rezultatele pai mai am eu curajul sa concurez de ce e asa birocratie eu nu anteleg,oricum felicitari esti tare ai reusit sa rasbati sa te ajute dumnezeu si de acum ancolo bravoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo de la vali din tulcea

 15. SINCERE FELICITARI

  SUCCES IN CONTINUARE SI UN 2010 PLIN DE PERFORMANTE

 16. Articolul este foarte incurajator pentru cineva care viseaza la performanta. Pentru ca se vede ca nu sunt retete stricte ale succesului si poti avea mari satisfactii cu o investitie minima de bani si de timp. Cand ii vezi pe belgieni cu instalatii ultramoderne, cu medicatie de sportivi de mare performanta si cu regim de viata al porumbeilor (alimentatie, antrenament, modalitati complicate de participare in concurs etc.) stabilit dupa ultimul “zgomot ” in materie, poti sa te simti complexat. Sa nu mai vorbim ca poti sa te simti vinovat ca esti prea “zgarcit” sa cumperi pe bani consistenti pasari cu pedigree de afara. Articolul spulbera prejudecati si tendinte superscientiste si este foarte binevenit pentru situatia crescatorilor din Romania, fara fonduri ,fara stimulente importante.

 17. felicitari pt rezultate stimate domn,ati avut mare noroc cu acesti porumbei dar asta nu inseamna ca asa se poate construi o familie de porumbei.norocul a fost aici f.important ca daca prietenul cu cehul nu se intalnea cu dumneavoastra femela dv pleca si nu mai venea inapoi la dr.bilius ouale erau facute intr-un cuibar altele erau datele problemei.asta nu diminuiaza cu nimic din efortul pe care la-ti facut sa cresteti porumbei la 30 km de locuinta.e foarte greu ca nestiind nimic despre originea acestor porumbei sa se poata transmite si urmasilor aceasta vointa de a voiaja perfect.as fi curios sa vad rezultatele din urmasii acestor campioni atat la dumneavoastra dar si la alti crescatori.cat priveste anularea acelor rezultate e o meteahna veche a conducerilor federatiei dar care treptat a cam disparut.la multi ani si multa sanatate! respect crescatorul si porumbeii e doar o parere si atat.

 18. Buna seara!!!!!

  Felicitari !!!!!!! Am ramas fara cuvinte, experienta vasta nu am, dar de auzit, e pentru prima oara cand aud de rezultate asa de bune, cu hrana normala data pentru toata saptamana, fara program de zbor, fara tratamente, fara recuperatori, si dintr-un numar asa de mic de porumbei, e clar ca unde sunt porumbei adevarati, unele conditiile sunt detalii.

  Un crescator imi spunea ca zborurile cu porumbei sunt simple, oamenii tind sa exagereze si sa complice lucrurile, acum inteleg ce a vrut sa zica!!!!

  Si deja nu e vorba de exceptie, exceptie pote fi un porumbel, nu de la doi in sus.

  Numai bine!!

 19. Un mare crescator mi-a spus vara trecuta””Nu conteaza cotetul,daca porumbelul este intradevar bun ,bine antrenat si sanatos,va venii si in pom, daca acolo este locul lui”
  In rest,felicitari crescatorului,eu stiu ce inseamna sa ai porumbeii departe.Bat un drum destul de lung saptamanal ca sa fiu langa ei.

 20. aceste 2 pasari se trag din porumbei straini oricum ,ca nu stie din ce se trag parintii este altce-va,in rest felicitari si acest an sa fie cu mai mult noroc ,albert bucuresti

 21. foarte buni porumbei,asi vrea sa iau legatura cu tine pune te rog id-ul sau nr.de tel

 22. Salutare
  Bravo pentru rezultatele obtinute. Lasa te rog un numar de contact.
  Multa bafta in continuare.

 23. felicitari nea mihai!sunt mandru ca zbor in compania unor campioni nationalli la categoria maraton.

 24. FELICITARI DOMNULE!CEA MAI NASOALA TREABA ESTE CA CEI CARE NE CONDUC SUNT NUMAI DUPA BANI,COLUMBOFILIA A TRECUT PE PLANUL 2…UN EXEMPLU ESTE SI ULTIMA EXPOZITIE,A FOST CEVA GROAZNIC PT PORUMBEI IN PRIMUL RAND.MI SE PARE CA ACEL DOMN SLAB,MIC DE INALTIME SI RAGUSIT SE AGITA IN STANGA SI N DREAPTA CUM CA EXPO A FOST MAGNIFICA,RUSINE,RUSINE,RUSINE…PORUMBEII NU AU FOST NICI MACAR FIECARE LA CUSCA LUI!

 25. Felicitari pentru rezultate. Chiar am urmarit rezultatle d-voastra din 2007, la etape porumbei putini imbarcati (10-15) si clasati 50-80% la maturi si chiar pui. Numai bine.

 26. felicitari domnule Mihai ! va urmaresc rezultatele de ani de zile …exceptionale …daca ati putea lasa o adresa ,as fi onorat sa conversez cu dumneavoastra ! adresa mea de mail apare mai sus

 27. Felicitari sincere atat pentru performanta cat mai ales pentru increderea pe care articolul asta o insufla!

 28. INTERESANTA RELATARE SI PORUMBEI DEOSEBITI ! UNII OAMENI CITIND ACESTE RANDURI SUNT SIGUR CA UNII VOR SPUNE CA POTI FACE PORUMBEI SI DIN PORUMBEII PRIPASITI ,DA SE POATE DAR NU NUMAI PORUMBEII RESPECTIVI AU FOST BUNI ,CONTRIBUIND SI CRESCATORUL PRIN SELECTIE RIGUROASA SI INCRUCISARI CU PORUMBEI DE “CATEGORIE GREA” (FOND SI MARATON). REFERITOR LA NOROC CRED CA NOROCUL ISI ARE SI EL O PARTE IN PROCENTAJUL REUSITELOR IN ORICE SPORT ,AM CITIT CANDVA NISTE RANDURI REFERITOARE LA ACEST ASPECT ALE LUI PIET DE WEERD CARE SPUNEA :”DACA ESTI PRIVAT DE NOROC SA NU TE APUCI DE COLUMBOFILIE !!! “…

 29. Despre nea Mihai Tertes pot sa spun ca este unul dintre cei mai buni crescatori de porumbei din Romania, iar despre pasari ca sunt intradevar cele mai bune pe care le-am tinut in mana .Daca vizitezi crescatoria va spun cu siguranta ca veti avea insomnii…O familie de porumbei uniforma avandu-l in capul listei pe ,, 626 ,, un zburator de exceptie ,dar si un reproducator de elita .De cand s-a apucat de porumbei a jucat la nivel inalt an de an, iar noi cei din Suceava nu putem decat sa ne bucuram … Sa ne traiesti nea Mihai si s-o tii asa mereu ! cu respect …

 30. tot respectul !
  macar ceasul electronic ti-a rezolvat problemele legate de banda

 31. pt dl. Mihai daca are placerea de a imi lasa adresa dansului de email sau un nr de tel la care sa il contactez.FELICITARI PTR REZULTATE SI MULT SUCCES IN CONTINUARE

 32. FELICITARI pt rezultate si mult succes in continuare.V-as ruga daca se poate sa imi lasati si mie adresa dvs de email sau un nr de tel la care sa va pot contacta .multumesc

 33. frumos…intr-adevar o poveste de succes…felicitarile mele !!!

 34. Bravo,felicitari si tot respectul.
  Imi pare bine ca se confirma faptul ca se poate face performanta fara tot felul de vitamine,stimulente,mancaruri, etc,etc,etc.si, ceea ce este si mai greu, fara sa fi tot timpul intre ei.
  Asta inseamna pasari de calitate, indiferent de provenienta si pedigriul lor.
  Poate ca, treptat, columbofilii vor intelege ca poti sa faci performanta fara tot felul de produse si fara investitii de miliarde.Dar ati avut si ceva noroc!
  Cu stima .

 35. Un crescator adevarat ,mai ales ca faceti parte din FCPR adevaratul campionat national.Felicitari pt.rezultate.Pacat ca ati fost viciat de atatea ori.

 36. Felicitari pentru performante dar si pentru articol!
  Parca a inceput o competitie pe acest site unde fiecare isi lauda cele mai reusite exemplare cred ca ar trebui sa mai diversificam putin articolele.
  Oricum poveste de mai sus este deosibita!

 37. Ptr STrafalogea ionut…afirmi un lucru,care nu este corect…FCPR-ul singurul campionat national adevarat,,daca e asa atunci de ce i-a anulat concursuri pe nedrept D-llui Mihai???si multor alti crescatori le-a facut acest lucru.De ce au aparut alte 2 asociatii la nivel de tara???pai va spun eu,s-au saturat de hotii,de mijmasuri,de furaciuni etc….,Eu unul fac parte din UCP,si la noi de cand exista aceasta uniune nu au fost cazuri de incorectitudine,si va mai spun cu mandrie ca din uniune fac parte aproape 4000 de columbofili,iar numarul lor creste,4000 de oameni din 9-10 judete,iar acum o parte din Brasov si Cluj se indreapta cu pasi repezi spre UCP!!!!!

 38. Felicitari pentru rezultatele exceptionale obtinute la nivel national cu acesti porumbei, performanta cred eu, greu de egalat. Calitatea porumbeilor, maestria, flerul… si faptul ca an de an d-nul Tertes obtine rezultate de top, imi intareste convingerea ca este unul dintre cei mai buni si respectabili columbofili.Trebuie sa ne mandrim ca printre noi avem asemenea valori. Mult succes in continuare!

 39. Extraordinare rezultate cu un nr. minim de por. A-ti demonstrat ca se poate, chiar cu bete puse-n roate.Felicitari.Inca o data i-mi exprim dezamagirea despre ce se poate intimpla,, in adevaratul campionat national” al FCPR.Multa bafta in continuare.

 40. Am ramas gura casa bravo deci super ce ai facut acolo lasane un id sa mai vorbim

 41. buna seara.am fost in multe crescatorii,am fost si la d l tertes intamplator,o crescatorie modesta cu valori mari.bravo d le tertes.asa mai da o arta cu pasari omogene.numai bn si sanatate

 42. Cind sintem satui de metodele traditionale ,ne orientam spre teoria care le neaga(fond genetic provenind din pripasiti + ou abandonat).Plus ca acesta nu poate devenii un sistem de a tine o echipa de porumbei sportivi ,mincarea si apa servite odata pentru toata saptamina, ce sa mai vorbim de tratamente preventive impotriva bacterilor si protozoarelor plus nepregatirea organismului inainte si dupa efort, totul pare o utopie dar realizata intr-o anumita conjunctura ,oricum “norocul nu se antreneaza” si prozelitii acestui sistem, nu o sa se intilneasca niciodata cu rezultate apropiate .
  Felicitari pentru rezultatele obtinutute cu o columbarie alcatuita dintr-un numar mic de indivizi.

 43. felicitarii!!!!!!vant in pene in 2010 cu mult respect!

 44. Felicitari pt.rezultate si mai ales pt. articol.
  Sunt de acord ca nu suma platita pe un porumbel ne arata valoarea porumbelului.Cel mai scump porumbel achizitionat de noi(Cure&Doste) a costat 125 euro iar rezultatele sunt mult peste aceasta suma.
  Sa nu uitam totusi ca la baza succeselor de mai sus stau un porumbel ceh,o porumbita DV, iar dl. dr.Bilius sunt convins ca a importat porumbei.
  Deci nu mi se pare corect sa blamam porumbeii straini.
  In ce priveste ingrijirea porumbeilor si metoda de zbor,am ramas placut impresionat de comentarii.
  Poate ca o parte din cititori vor intelege ca pt. a avea rezultate nu ai neaparat nevoie de metode sau formule miraculoase si binenteles scumpe.
  La zborurile de fond si maraton, unde pauza este de doua sau trei saptamani,un porumbel sanatos se poate reface si fara electroliti sau vitamine.Binenteles ca putem adauga la mancare cateva seminte mai uleioase.Nu orice porumbel se reface singur in doua saptamani,pt. aceasta e nevoie de porumbei cu o vitalitate foarte buna care se gasesc la crescatorii care evita sa foloseasca medicamentele sau vitaminele, sau care se obtine in cativa ani de munca si zboruri fara medicamente sau vitamine.
  La viteza ,demifond, general si as unde porumbelul zboata saptamanal,
  eu cred ca (la porumbeii cu o vitalitate foarte buna) sunt suficienti electrolitii, un ceai depurativ si drojdie de bere pt. refacere iar la mijlocul saptamanii o zi de vitamine pentru rezultate de varf.
  Deasemenea o data pe luna se pot trata porumbeii de tricomonoza 2 zile, si pt. caile respiratorii 2 zile.

 45. Personal am vizitat crescatoria d-lui TERTES si am rams profund uimit de omogenitatea pasarilor si de valoarea acestui porumbel de mare exceptie , care a dat multi urmasi valorosi in zona unde concureaza si nu numai, SPOT al nostru e al doilea porumbel ce a reusit sa faca o asa performanta deci 3786803 a deschis drumul si a aratat tuturor ca se poate face performanta prin valoare , de aceea pe aceasta cale vreau sa al felicit din suflet pe d-l TERTES si ai doresc numnai rezultate de varf in ani care urmeaza . CU STIMA SI RESPECT STAN MIRCEA TM

 46. In primul rand felicitari!!! Dar sa fim putini realisti, trebuie sa ai mare noroc si se pare ca Dn Tertes este unul din acestia. REALIZARI se pot face si fara sticlute magice sau alte “energizante”. Si treaba cu anularea :)) Au mers pe principiul: Nu are cum sa castige ala nici odata cu 7 porumbei, care ii creste intr.un cotet de gaini. Dar s.a putut si atunci a intervenit bataie de control, ghinionul Dn Tertes. Multa bafta in continuare!!

 47. dar de porumbeii d-lui sofroni liviu care cand era la sv va lasa fara trofee de ce nu ai lauda nimeni?sa vedem anu asta ce o sa faceti?si treaba cu schimbatul numelui da de banuit.oricum e un porumbel deosebit?

 48. Strugurii sunt acrii pentru unii de aici, mai abtineti-va.

 49. felicitari crescatorului pt asemenea rezultate!iar povestea porumbelului extraordinara.aceasta poveste de succes ar trebui reamintita tuturor celor care investesc sume uriase in porumbei crezand k banul rezolva totul.uneori nu banii aduc fericirea si in columbofilie mai e nevoie si de alte calitati!!toata lumea face colectie de pedigreuri in ziua de azi iar la rubrica rezultate de multe ori se trage linie.acest crescator a demonstrat ca poti avea rezultate si cu un efort financiar minim iar pe deasupra a avut puterea sa recunoasca pana la final originile porumbeilor,fapt pe care f multi dintre noi nu l-ar fi facut,ci i-ar fi atribuit porumbelului campion niste linii deosebite pt a-l putea vinde la un pret f mare.

 50. Vă felicit încă o data pe această cale, domnule director Mihai Terteş, pentru mesajul pe care l-aţi transmis prin acest articol, pentru o altfel de abordare a sportului columbofil.
  Acest sport poate avea şi efecte nocive pe lîngă cele benefice şi este foarte important să poţi să controlezi fenomenul şi să faci delimitarea.
  Pentru dvs. acest sport a constituit o delectare a sufletului şi i-aţi acordat atîta timp şi resurse încât să nu vă afecteze familia, cariera profesională sau sănătatea ci să vă încarce bateriile după o săptămînă de muncă.
  Oare nu pentru noi toţi ar trebui să fie la fel?
  Faptul că aţi realizat această performanţă nu este întîmplător. Performanţa, în orice domeniu, presupune ştiinţă, presupune artă, ea nu se poate cumpăra ( doar fura?) iar un artist ştie cum să-şi aleagă materia primă pentru a crea o operă de artă.
  Ştiu că sînteţi foarte exigent la selecţie iar criteriul de bază este coşul şi nu certificatul de origine.
  Referitor la indivizii care au manipulat şi au făcut mult rău sportului columbofil pentru promovarea interesului personal, consider că trebuie condamnaţi şi nu transformaţi în “monumente” pe prima pagină a revistei C.R.

 51. Dl MIHAI TERTES.MUlt succes si la mai mare.Dupa cum am cititi in ce ati relatat zburati la natural.Sa inteleg si masculi si femele?In 2005 ati clasat cu unul din ei 5 fondurii din 2 in 2 sapatamini.Dupa cum stim obligatoriu la unele din concursuri ati prins femela sa oua si masculul pe pozitie proasta de inbarcare cel putin la 2 concursuri daca nu-au fost pierderi la femele.Am intrat in 2010 si cel putin eu ma ghindesc cum sa motivez porumbei sa fie pe pozitie la cit mai multe etape de fond si maraton deja am schitat planul de concurs 2009 si in mod normal cade bine cind las cuplurile in libertate ,teoretic cind trebuie sa oua etc…Dar ma ghindesc sint in mod cert femele care se vor pierde ce voi face in cazul acela finca totul cade ce am facut eu(planul).Doresc sa stiu plus de amanunte cum ai zburati eventual schitati un plan dupa care ati facut,in cazul in care sau pierdut femel cum ati facut.Am inteles bine din ce ati scris ca-sa ai rezultate trebuie sa-fi si inteligent deci ma ghindecs ca nu ati lasat nimic la voia intimplarii.Multumesc

 52. Domni meii.La inceputul acestui(aveam pasari prinse de la concursurii si cumparate tot din cei pierduti la concursurii) sport si eu ghindeam la fel daca X avea rezultate cum majoritatea ghindesc;triseaza,imbarca numar mic de pasarii in boxa,si mai stiu eu ce idei…….etc…..Dar dupa anii de zile ca nu acestia cei care au rezulate sint de vina sint eu persoana mea in decizia de menegement a cresatoriei si baza genetica care era tot o greseala deci domni mei nu trisa nimenii EU nu eram bun(adica porumbei prosti,crescator prost).Dupa am avut o perioada in care a urmat achiziti bune,primul an in care am concurat incepind cu viteza rezultate la etape chiar de invidiat si tot odata au inceput si vorbele invers ca trisez etc.. etc… In fine am ajuns la prima etapa de fond unde am inbarcat 28 de porumbeii de 2 anii la Rajka in jur de 540 km daca nu gresesc in prima zi de concurs cum am calculat eu stind cum imi veneau pasarile ma asteptam in jur de ora 14 h sa vina primul dar, ochi lungiti in zare uitinduma in gol la crescatorie in Jur de ora 18 h am adormit domni mei pe bratele de viata uscata,la ora 19h m-am trezit am aruncat o privire,nimic venit in fine cred ca nu are nimeni venit,seara la club prezeti cei care ai aveau pe primi veniti stupare deja erau creca in jur de 5 – 6 pasari.De atunci domni meii imediat am ghindit cum cei care maninca cu ratele in curte au venit si-ai mei la progaram nu au venit(primul al meu a fost a 2 zi ora 17h) etc…… asa am ajuns la concluzia ca zborul peste munte si in plus cu munti la returul din concurs sint nesigure,nu aveam porumbei de categoria respectiva,prost crescator.Va pot spune ca ceva anii buni am ghindit unde sint greselile care eu le-am facut si alti le fac dar multii nu le vad.Vedeti domni mei eu sint din alta regiune dar privirea mea se indrepta spre Moldova si urmaresc concursurile fiinca stiu ca acolo se zboara cu adevarat fond si adevaratele maratone pe maxim de km si admir,pe cei care nu joaca pe minim sa faca norma.Domni mei sa trisezi o data poti dar de 5 este imposibil.

 53. FELICITARI DOMNULE MIHAITA !!!

  AVETI PORUMBEI DE LOCU ”UNU MONDIAL!!!”NU AM CE ZICE TINAND CONT CA SI LA MINE AN POD SE AFLA PORUMBEI DIN ACEL RENUMIT; 808 ”CARE A SCRIS ISTORIE PE PLAN JUDETEAN SI NATIONAL , AS PUTEA SA ENUMAR CATEVA REZULTATE ALE ACESTOR DESCENDENTI DIN 808 DAR NU VREAU SA FIU ACUZAT DE RECLAMA CUM AU FACUT ALTI COLEGI MAI SUS . PROBLEMA CARE NE FRAMANTA E CA MULTI DINTRE NOI NU AU CURAJUL SA FACA ACESTE DEZVALUIRI PE CARE LEA-TI FACUT DUMNEAVOASTRA DESPRE ORIGINEA PORUMBEILOR LUCRU CARE TIN SA-L EVIDENTIEZ SI SA VA FELICIT ANCA O DATA , DUPA CUM VEDETI SANT MULTI DINTRE NOI CARE NICI NU AU CURAJU SA SE SEMNEZE DUPA CE PUBLICA UN COMENTARIU , OARE LE E FRICA SA NU FIE DATI AFARA SAU NU AU INIMA AN EI???

  FELICITARI DOM-LE MIHAITA …

 54. felicitari d-le Mihai pentru intreaga cariera columbofila si succes in anul competitional 2010

Comments are closed.