Amenzi pentru prinderea uliilor

Rara Avis va stabili o serie de întâlniri cu crescătorii de porumbei pentru a discuta cu ei despre prinderea nelegală a uliilor în capcane.
Articolul aici.

Categories Stiri

148 comentarii la “Amenzi pentru prinderea uliilor”

  1. Pentru cel ce mi-a trimis articolul, citez “Sa va fie rusine daca nu apare!!!!” – ti-a ramas degetul pe semnul exclamarii cam mult. In mod normal, la asemenea abordare mesajul il stergeam instant, ma calca pe nervi TUPEUL, doar ca articolul este util. (!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!)

  2. Si acum lasati povestile cu eliberarile de sute de ulii sa curga…conspiratia mondiala impotriva marilor campioni columbofili de la noi la lucru…sau poate acum ca e criza si lumea e preocupata de gripa porcina nu mai este timp pentru eliberat ulii si pauza competitionala este tratata ca atare.

  3. E’ vremea sa apara si la noi astfel de amenzi date pt. acte de braconaj, si, de ce nu, chiar niste zile de “studiu” pe la “universitate”!

  4. nu ar putea sa-si tina ei rapitoarele inchise si sa le dea cati porumbei vor ei sa manance?
    trebuie sa-i hraneasca pe banii nostrii?
    cei care protejeaza rapitoarele stiu ca acestea pot servi la o masa chiar si 2000 E?
    si ursii sunt protejati de lege ,dar cand se apropie prea mult de oameni si incep sa-i atace si sa produca daune ,sunt luate masuri impotriva lor .acelasi lucru se intampla si cu acele rapitoare care nu-si vad de salbaticia lor.sa ne lase pe noi sa alergem care porumbel este bun de curse si care este bun de bagat la oala.

  5. Asta o sa fie un subiect cu scantei.

    Parerea mea este ca natura trebuie sa isi urmeze cursul. Si porumbei daca sunt sanatosi nu au treaba cu uliul. Am lotul de pui de 2009 inca liberi. Zboara 30 de minute pe zi. Cand aterizeaza intra direct. Am lipsa 3 din 35. Si aceia intr-o singura zi din cauza soimului.

    Cum doriti ca porumbei sa nu fie braconati sper sa ajungeti sa sperati acelasi lucru si despre uli.

    ps: fara ei traiesc toti bolnavi si toate rebuturile

  6. Si eu sper sa fie pedepsiti macar cu amenzi usturatoare cei care isi permit sa faca selectie printre pradatoare. Cred ca fiecaruia dintre noi i-au disparut porumbei in ghearele acestora, dar e ceva natural sa se intample asa.
    In plus pasarile astea sunt cel putin la fel de frumoase ca si porumbeii nostri.

  7. leo a scris: “nu ar putea sa-si tina ei rapitoarele inchise si sa le dea cati porumbei vor ei sa manance?”

    Nu ai putea tu sa-ti tii porumbeii inchisi?

    Regii vazduhului domnesc acolo cu mult inainte ca vr-un “hominid” sa fi “rostit” primul cuvant!

  8. Comentariul facut chiar la articolul original –
    “Ion Ciobanu:
    12/01/2010 at 10:49
    Bună iniţiativă, ar trebui mediatizat şi-n rândul ţăranilor care au câteva găini pentru că şi ei au obiceiul de-a ucide rumoasele răpitoare. Ştiu că e sărăcie şi că pentru mulţi dintre noi e o pagubă însemnată un porumpel sau un pui dar uliii, vulturii ereţii, etc. au rolul lor şi e bine să fie doar alungaţi, nu omorâţi.
    Un amic ce creşte porumbei şi câştigă concursuri cu ei mi-a zis că uliul pentru el e ceva foarte bun pentru că-i face selecţia mai bine ca orice altceva” .
    Mi se pare mie sau acesti oameni sunt intradevar responsabili si adevarati iubitori de pasari ?!….Sa intelegi mersul normal al lucrurIlor este important dar sa-l si respecti fara sa te pui piedica este ceva mai mult decat important, este PRIMORDIAL .

  9. Consider ca numar rapitoarelor ar trebui controlat intr-un fel! Cat despre ce a spus domnul Laszlo, nu sunt deloc de acord! Intr-adevar toamna se incheiei sezonul competitional, dar va asigur ca reintrarea in forma a porumbeilor costa bani si timp si toate astea din cauza rapitoarelor! Daca faceti un calcul nu o sa va placa rezultatul! Si va mai zic o chestie: nu ne intereseaza rapitoarelor, doar sanatatea porumbeilor nostri si viata acestora si in anumite situatii o sa facem tot ce e posibil pentru a-i proteja. Succes cu discutiile dar niciodata nu o sa ajungeti la un numitor comun! Da sunt de acord cu selectia naturala atunci cand au sanse ca si in natura, dar cand porumbeii sunt epuizati dupa un sezon competitional obositor? Ce e de facut? Nimic!

  10. Eu cred ca rapitoarele trebuiesc lasate in pace,in natura acolo unde le este locul.Daca aveti porumbei buni stiu singuri sa se fereasca de ele,nu mai fiti asa rai cu raitoarele nu face nm decat sa manance si ele asa cum si oamenii mananca carne de la diverse animale,oare vati gandit si voi daca animalele pe care noi le omoram ca sa le mancam le convine acest lucru? Mai bn nu mai poluati atat de mult pt. a avea prada necesara in salbaticie sa nu mai vina la porumbeii vostrii…….. poate fiecare gunoi aruncat pe jos reprezinta un porumbel deal vostru……..

  11. Marica Alexandru a scris: “Consider ca numar rapitoarelor ar trebui controlat intr-un fel!”

    Puteti sa dati cateva exemple ale unor metode de “controlare” a populatiilor de rapitoare dintr-o anumita zona?

  12. “cand porumbeii sunt epuizati dupa un sezon competitional obositor” este doar vina noastra, sunt epuizati pentru placerea noastra egoista si atat, nu e de vina uliul ca ti-l ia, ei joaca acest joc al selectiei de sute de ani, mult inainte sa inventam noi sportul columbofil pentru propria placere.

    Cand il trimiti la 1000 Km esti constient ca poti ramane fara el datorita:
    1. vreme urata
    2. catastrofa gen cutremur, etc
    3. ratacire
    4. foame, sete, lipsa de forma
    5. boala
    6. rapitoare
    7. rapitoare umane

    Doar 6 ne e la indemana…hai sa-i dam omoru’.

  13. uau! dar asta da amendă !! total de acord, dar aşa tare îmi doresc să se aplice şi altor forme de braconaj….

    eu nu mă pot baza numai pe puterile se supravieţuitori ale porumbeilor mei aşa că, până la venirea graurilor, le condiţionez libertatea de vremea frumoasă.

  14. porumbei.ro astea sunt realitatile contemporane si nu cred ca o sa reuseaza sa schimbe mentalitatile a mii poate milioane de oameni printr-o simpla discutie. Trebuie ceva mai mult! Pe mine unu nu m-a ingrozit deloc titlul cu amenzile si nici nu m-a induplecat discursul respectivului presedinte al nu stiu carei asociatii! Daca o sa prezinte o metoda clara prin care sa controleze numarul rapitoarelor atunci si noi o sa renuntam la metodele mai putin ortodoxe, recunosc, pe care le aplicam! Eu vorbesc si in numele multor prieteni ai mei care va asigur ca nu am nici cea mai mica prietenie cu rapitoarele, ba din contra! Cat despre zona de deal unde locuiesc…degeaba toata iarna pasarile sunt inchise pentru ca si vara este la fel, deci solutia aceasta pica din start! Alte sugestii domnule Laszlo?Va asteptam in Dambovita la discutii!
    Oricum degeaba dezbatem pentru ca fiecare are propriile conceptii !
    P.S. Nu sunt unul dintre cei care omoara rapitoarele, doar unul foarte suparat pentru pierderile suferite si lunile petrecute cu porumbeii inchisi!

  15. Totul e foarte clar.Stitzi de ce sa agita asa pe aceasta tema? pt ca domnii numai au ce impuca la partidele de vanatoare daca columbofilul isi apara pasarea.oricum porumbei trebuir tinuti inchisi iarna si eliberati doar in zilele senine si caldutze pt k eliberarea in alte conditii le dauneaza sanatatii…deci aveti grija de porumbei vostri care numai sunt deloc salbatici si comportativa ca atare cu iei…spuneti cati gugustuci sau porumbei salbatici zburand ca nebuni in toiul ierni??va zic eu nici unul. un an 2010 cat mai frumos pt fiecare.

  16. Nu inteleg dc nu lasa oameni ca natura sa isi faca cursul ….Inteleg cca la unii dintre voi vi-a disparut cei mai buni porumbei dar asta nu inseamna ca uliul trebuie ucis .In urma cu o luna am patit si eu o faza cam dezastruoasa a venit uliul la porumbei mei si mi-a rapit un mascul 09 chiar din fata ochilor am observat unde a aterizat uliul adica la 4 gradini de casa mea am fugit incercand sa salvez porumbelul ajung akolo uliul zburase si am gasit porumbelul care era inca viu-mort … a muriit la mine in mana !!! din cauza a doua rani una la abdomen iar la alta la spate foarte adanci deci daca ati stii cum unul din porumbei care de mic la-ti crescut si vati uitat cum creste sa i se inchida ochiii la voi in palma cred ca ati simti un pic de ura pa aceea rapitoare dar eu o apreciez cum ii pt unii ”buna” sau ”rea” dar ea isi face datoria de a se hrani cum noi taiem un anumit animal ca sa il mancam puii porc etc !!!
    Ascultatima nu mai ucideti ulii pt ca o faceti degeaba !

  17. o sa fac si eu repopulari cu cat mai multe curse daca se fac repopulari cu ulii.am prieteni care anul trecut au prins 6 ulii in cursa.

  18. fiecare isi apara porumbeii de dusmani, ca exemplu de sobolani ,de dihor etc ,dar si contra acestui cel mai periculos dusmani al porumbeilor trebuie gasit un mod de aparare . mie im-i place sa-i vad ( ulii ) linistiti si prietenosi ( stand atat de BLANZI pe o creanga in holul casii sau in camera ) ,si sa nu ne mai omoare porumbeii cumparati pe sume destul de importante in criza asta .

  19. la unii le convine cu uliu ca stau la camp si nu sunt pagube mari dar la cei de la munte nu va ganditi ca porumbei mei nu au unde sa fuga?
    poate sa fie campionu campionilor ca daca vine de la 700 de km obosit si intra intre munti unde se mai fereste? si repopularile unde se fac? Tot la munte, logic , nu? Da o sa fac si eu ca gabi de mai sus , repopulari cu cat mai multe capcane ca nu dau banii pe porumbei pt uliu. asta-i viatza!!!!!!!!!!!

  20. la mine nu sunt astfel de probleme la campie rar mai apare cate o rapitoare desi nu le iubesc nici nu le omor
    daca as avea pierderi cred ca mas rasgandi

  21. Marica Alexandru a scris: “… Daca o sa prezinte o metoda clara prin care sa controleze numarul rapitoarelor atunci si noi o sa renuntam la metodele mai putin ortodoxe, recunosc, pe care le aplicam!”

    De ce sa controleze nr. rapitoarelor.
    Ele sunt super “controlate” de natura.
    CINE DA DREPTUL UNUI OM SA CONTROLEZE NATURA?
    NE PLACE JOACA D-A D-ZEU?

  22. va spun eu Domnule Braicovici cum este in zona unde locuiesc eu:intru in cotet sa deschid trapa la porumbei, si cand ies afara deja incep sa ma iau cu mainile de par ca uliul e in ei.anul asta o sa ii i-au eu de pe cuib cand au pui sa nu mai vina ei pentru ca stiu unde au cuiburile.

  23. pentru corbu:mai bine v-ati ocupa de braconajul la caprioare k e jaf nu mai vezi una in padure.sau sa omori caprioare este legal?

  24. caprioara = uliu = animal salbatic
    Nimeni nu are dreptul sa hotarasca soarta unui animal salbatic indiferent ca e’ gingas si nu face rau (serios? intrebati pe la campie sa vedeti ce tare iubesc oamenii caprioarele) si uliu (spaima columbofililor).
    Imi racesc gura de pomana, stiu, insa nu-i bai.
    Cu voia sau fara voia noastra si in tara asta lucrurile vor intra pe fagasul normal si sa vezi atunci pe ‘nea Gigel braconel pe la tribunal dand cu subsemnatul si cu portofelu’! Rabdare numai! ;)

  25. Eu cred ca uliul este cel mai bun slectioner dar te oftica bineinteles cand iti ia un porumbel pe care ai dat cateva sute de euro dar asta e natura

  26. Dl. Andrei, v-ar interesa sa umblati un pic la query in asa fel incat articolele sa se afiseze in functie de cel mai recent comentariu?

    Probabil ca nu :) . Ziceam si eu asa… nu ma luati in seama…

    Cu stima,
    Vasi

  27. Cei care vad un uliu o data pe zi in vremea asta maxim 2 le e usor sa vorbeasca de ei sa-i lasam in pace….dar la mine sa vedeti cum si’au dezvoltat stilul de a ataca si pleaca numai cate 2-3 la atac! Ce sanse sa mai aiba un porumbel? Unui prieten 2 pasari i-a doborat dintr-un atac. Deci? Ce e de facut? recunosc nu am prinzatoare dar imi asum responsabilitatea si cat de curand itentionez sa imi fac una! Si stiu ca nu multi o sa creada ceea ce am spus, asa ca sa va explic de unde cred eu ca au ajuns sa atace asa:

    Puii de uli din 2009 cand au fost nevoiti sa vaneze pt a supravietiu nu reuseau sa prinda absolut nimic din pricina lipsei de experienta. Cum necum, au observat ca atacand in grup au o sansa de reusita mai mare asa ca si-au facut un obicei din asta. O imagine de groaza sa ii vezi cum trag toti carnea dintr-un porumbel,mai ales sa sti ca e al tau!

    Si pana la urma daca stam sa analizam situatia sunt de acord si cu faptul ca uciderea lor nu e buna mai ales cand stai sa te gandesti ca semenii nostrii ,oamenii, se omoara cu braconajul, atunci ca sa pretentii sa avem de la niste animalecare nu stiu nimic alt ceva decat sa manance si sa se inmulteasca!

    In concluzie daca va mai dati mari cu ulii si cu por vostrii ca fug de ei veniti la mine sa va dau toata gasca sa va vad atunci! numai bine va doresc!

  28. @Vasi: evident ca nu. Altfel mi-ar aparea pe prima pagina articole de acum 100 de ani. :) In plus de asta, mereu ordinea lor s-ar schimba deci ar fi un haos total.

  29. eu am jucatorii si astoa care din joc au dat cu capul prin toate acoperisurile caselor din apropiere nu prea mai au cine stie ce zbor si tocmai din astia imi ia ului si bineinteles pui de jucatorii ca pui si jucatori amarati de viata e el in stare sa i-a desi sunt gugustuci cat vezi cu ochiul de ce sa faca el un asa efort cand are jucatorii la discretie

  30. lasaty porumbei si rapitoare sa zboare liber….numai braconati la ulii si porumbei ca tot la rezultatul ala ajungeti…..si in plus va spun ca tot timpul un porumbel in forma scapa de uliu tot timpul….asa ca numai va bateti capu sa prindeti ulii…….vant in pene…

  31. rapitorele MIERE si VENIN pt uni crescatori(voiajori) un ajutor insemnat kre i ajuta la selectie . da porumbei de ornament sunt victime sigure, vine rapitorea si le ia de pe acoperisu casei fara nici un drept de apel, porumbei ca roleri de cluj, voltati, gulerati creti maghiari ,juc de botosani gat-golas castaniu de craiova rasele grele si gusati sunt victime sigure pt pasarile rapitore si nu numai . crescatori de pasari de ornament privesc neputiciosi cum vine uliu si ia porumbelu de pe casa si ironia sorti e ca in tot dea una il ia pe cel mai bun (campionu) din tot lotu care e pe acoperis pe ( campion ) il iea si dak e inconjurat de (rable) si daca ului se invata sa vina la porumbei tai iintr-o luna iti decimeza lotu si ramai cu cei mai slab porumbei , da chestia interesanta e k uliu se intoarce la aceias ora la un interval fix de ore . de aceie trebuie starpiti uli METODE CA UN ULIU MORT SAU INPAIAT PUS PE O PRAJINA IN CURTE TE POTE SCAPA DE EI

  32. as fii curios daca exista vreun columbofil care atunci cand este lihnit de foame sar da in laturi de la a prinde ceva din alt regn pt a se hrani. dc acuzati ulii? ce sunt ulii?
    nu e normal sa prinda pasari daca pt asta a fost creat ? cat despre sute de euro date pe porumbei pe care ia prins uliul. hai sa fim seriosi cine da sute de euro pe un porumbel cu care sa participe la concursuri? cine are matca libera incat sa sufere pierderi?
    dc despre un porumbel ce aclasat 4 etape cand nu se mai intoarce acasa se zice ca a fost prins de uliu sau om? dc si ala ce a participat la prima etapa si nu sa mai intors nu se poate spune acelasi lucru?
    dar asta e firea umana cum sa nu isi bage el nasul peste tot si pana nu pierde ceva nusi da seama de greseala facuta
    cand va vor invada soarecii sobolanii si alte lighioane ale pamantului pt ca nu mai au pradatori naturali nu va va placea si veti intervenii voi pana se duce totul de rapa. chair nu intelegeti ca toata natura este ca si o unitate ? cand ceva lipseste acel cerc se destrama si nu cred ca o sa va convina sau ganditi ceva de genu(DUPA MINE POTOPU)

  33. ce este adevarat ca nu e chiar asa cu selectia de ce foarte multi columbofili se plang ca mi l-a luat cel mai bun?? cand e infometat si ataca nu mai selectioneaza nik ce iese in cale e al lui oricum nu sunt axat pe uciderea ulilor dar nici nu ii iubesc:d…multa bafta!!

  34. Foarte bine, sa ia initiativa. Si mie ca tuturor de asemenea mi`a luat uliul porumbei.. poate mai buni… poate mai prosti… nu mai conteaza… drept este ca si pasarile rapitoare joaca un rol foarte important.. si in selectia naturala a porumbeilor, si mai ales, in ECOSISTEM !

  35. Fratilor, ce vorbim aici… voltati, gusati… aia sunt porumbei de colivie, nu de stat pe casa. Sunt artificiali, n-au nicio sansa in natura. Hai sa distrugem natura ca sa poata voltatii sa faca spasme pe casa linistiti…

  36. pusca si capcaneee eu am jukatori de galatii am pierdut 24 de bucatii toata vara pina in iarna daca ill prind ii tai degetele cu tot cu ghiare si ii dau drumu sa mai prindaa …………………………….

  37. singura solutie
    apucati-va de pictat porumbei :)
    ramaneti cu mai multi in felul asta

  38. Sa va spun cum sta situatia pt cei de la munte :
    1. Uliul va ataca porumbei pt ca nu are alta sursa de hrana in afara
    de porumbei salbatici care sunt foarte buni atleti ai paduri!
    2. Fazani , iepuri , rate si alte pasari cu care se hraneste sunt la campie si deal !
    3.Aveti dreptate cu repopulari la deal sau campie dar ganditi si voi oameni de akolo nu credeti ca au probleme cu un allte animale salbatice care le distrug recolta in fiecare an exmp: mistret ciuta … deci daca stam si ne gandim credeti ca vara nu isi pierd noptile stand noaptea pt a nu le fi mancata recolta cu care isi hranesc animalele din care se hranesc ei pe urma ! Tu cu porumbelul care ti la luat uliul il pregateai pt cina?
    Imi pare asa de rau cand ii aud pe alti vb de capcane :|

  39. pentru.ms.6 daca tis asa dragi iati frate acasa vreo citiva si bagai in voliera ca doar is frumosi

  40. din cate stiu eu in urma cu ceva ani toti vanatorii aveau de predat :GHEARE DE ULIU SI DE CIOARA. acu s-a dat lege ca nu mai ai voie sa-i omori. Ce ma deranjeaza pe mine cel mai mult este faptul ca se fac repopulari ca daca nu se faceau nu era chiar asa de rau pentru porumbei. au dreptate FRATII MIHAI si in zona la mine tot cate doi ataca dar nu mereu. SA NU MAI SPUNETI NICIODATA CA-I IA PE AIA PROSTI PT CA DACA AI PORUMBEI UNU SI UNU NU PREA ARE DIN CE SA IA.

  41. Sa spunem ca rapitoarele trebuie braconate ca va fac porumbeii praf, caprioarele sunt bune la gratar, sticletii au un pret bun la fel ca inaritele, jderii fac ravagii, dihorii la fel, friptura de mistret este extraordinara, ursii si cerbii sunt trofee mult ravnite , eu spun sa omoram tot ce este salbatic si sa le crestem pe toate in captivitate.
    Domnilor CEEA CE ESTE AL NATURII SA RAMANA AL NATURII!!!
    Puteti creste pasari de colivie si asa nu mai aveti probleme cu rapitoarele!

  42. ce tot o dati oamenilor cu populari de ulii? puneti botul la vrajeala oricui,unde sant fermele de ulii,soimi etc din care se fac populari? oricum pe net scrie orice lake flausat ce vrea(gen am pierdut porumbei de sute de euro,venea de la 1000 de km). v-as intreba numai (si nu e nevoie sa raspundeti,doar pentru voi insiva) cati dintre cei care postati aici santeti macar membri columbofili cotizanti si cati dintre voi au realizat macar o norma la un porumbel? daca asta ar fi un criteriu de selectie pt a putea posta topicurile ar ramane goale

  43. Domnilor cred ca natura are legile ei.
    Noi avem legile noastre: printre altele si pentru protectia bunurilor proprietate.

    Pentru mine care am reinceput cresterea porumbeilor, in 2008, anul 2009 a fost catastrofal,am luat decizia sa tin porumbeii inchisi, altfel nu mai avem nici un porumbel. Cred ca la primavara o sa iau si masuri drastice
    Daca un uliu vine sa- mi ia un porumbel si l-am prins CE TREBUIE SA FAC CU EL.

  44. pentru bogdan: pai daca pe net scrie orice lake flausat tu ce cauti pe net? daca nu iti convine nu mai intra.

  45. eu sunt total de acord cu domnul corbu,nu este vina rapitoarelor ca nu mai au ce vana in padure,dau porumbeii obositi(care vin de la nu stiu cati km,cum a zis si domnul andrei,este vina noastra,ne intrebam daca in mod natural ar trebui sa faca efortul asta doar sa ne aduca noua cupe,satisfactii etc?sau cei de ornament,jucatorii,cei care joaca pana cad si mor,fac asta iin mod natural,nu cred) care sunt o prada usoara.si inca ceva,porumbeii sunt ai nostri doar atunci cand ii avem inchisi in voliera,cand sunt in zbor sunt ai naturii.eu sincer admir rapitoarele pt frumusetea lor si pt eforturile pe care le fac sa supravietuiasca.este adevarat ca nu imi place cand imi dispare vreun porumbel,dar asta este legea naturii,cel tari supravietuiesc,cei slabi nu.si ganditi-va ca faceti mai rau chiar porumbeilor vostri prin capcane,mereu un alt uliu o sa ocupe teritoriul lasat liber,sau din “fericire” poate o sa vina un soim.
    multa bafta si un an 2010 cu putine pierderi si multe satisfactii

  46. pentru COFMARIAN- Cum il prinzi tu:)? el vine sa-ti ia porumbelul si tu il surprinzi :)). Bineinteles daca se intampla acest lucru ii gatesti tu un porumbel(pe cel mai pretios) iar apoi dupa ospat il eliberezi.

  47. D-l Laurenţiu nu mă gîndisem la ospăţ, mi-aţi dat de gândit.
    SĂNĂTATE LA TOATĂ LUMEA

  48. Buna ziua!!

    Sa o luam pe principiul “cine are cap sa gandeasca”. Sa vedem lucrurile in ansamblu nu in particular, deci obiectiv, nu subiectiv.

    In urma cu 7-8 ani, cresteam porumbeii intr-o locatie situata intr-o zona de dea, cu o padure de conifere la 300 de metri si munti la 8-10 km departare. Toamna si iarna in principal, era dezastru cu uli, zona le era favorizata si de cativa copaci in apropiere, si porumbeii erau luati uneori prin surprindere, puii tardivi nu aveau nici o sansa.
    Acum sa specific problema, eu tineam porumbeii inchisi si le dadeam drumul cu program, multi o sa spuna ca uliu stia programul, m-am gandit si la asta, si am schimbat programul, era altrenant, dar tot nu a functionat.
    Am realizat care era problema, cand am observat ca se formase un grup de 4 maturi, care cum le dadeam drumul afara, plecau in linie dreapta si luau vertiginos si altitudine, in cateva secunde dipareau, iar dupa cateva zeci de minute veneau rapid, si intrau imediat in cusca. Concluzia era, ca acesti porumbei se adaptasera la mediu, cunosteau dezavantajele crescatoriei, si ce avantaje avea uliu, si au invatat sa se apere, iar acest lucru l-au facut deoarece incepusem sa le dau drumul mult mai mult timp.

    In prezent in aceeasi zona un verisor, a inceput sa creasca porumbei are trei pui albi plus inca doi de la mine, in total 5 porumbei. Cusca lor este facuta intr-un grajd si iesirea un sputnik. Porumbeii lui nu sunt inchisi niciodata, si ce credeti??? va spun eu, si acum ii are pe toti 5, desi cu 100 de metrii mai in jos avusem si eu crescatoria.

    Ca o concluzie porumbeii liberi au invatat sa se adapteze la mediu, ies afara cand simt ca sunt in siguranta, si stiu cum sa se fereasca de uli.

    Deci: 1. Nu interveniti in natura, rezolvativa problemele in functie de natura, nu modificand natura.
    2. Nu lucrati pe principiul, “loviti-l pe cel mai mic, ca oricum nu o sa se poata apara, si tace” (cazul uliului).
    Intrebare pentru fiecare: Cati nu cunosc persoane care prind porumbei, sau daca vine unul obosit de la un concurs si-l insusesc???? SI CE FACETI IN PRIVINTA ASTA? CATI PREFERATI SA TACETI??? SAU IGNORATI PROBLEMA, Veau exemple sa ma contazica, ce conteaza daca vi-l faceti dusman???? spunetii si celorlalti ce oameni va inconjoara, aveti nevoie de ei ca amici?, prieteni???? Am sa va raspund eu, daca nu sunteti ca ei, NU, nu aveti nevoie de ei. Ei sunt adevarata problema nu ulii.
    3. Lasati porumbeii liberi, si ei o sa se adapteze singuri la mediul in care traiesc, chiar daca o sa fie atacuri de uli de 3-5 ori pe zi (afirmatie demonstrata mai sus).

    Eu imi tin porumbeii liberi, desi pentru ai educa initial pana la 4 luni ii invat cu program (dimineata si seara), dupa aceasta varsta sunt liberi tot timpul, si sa stiti, ca in zilele innourate de iarna, sau cu multa ceata sau ninsoare, nici nu ies afara, simt pericolul, acum daca i-asi inchide, cand m-ar vedea dupa o saptamana ca deschid sputnicul, credeti ca ar mai conta cum e vremea afara si unde e uliul????

    Tineti minte porumbeii zboara in natura, deci trebuie sa stie sa se comporte in ea, trebuie sa treaca peste paduri, zone de deal si chiar munti. De ce trebuie sa reuseasca sa scape doar ca au asa-zis noroc si in momentul acela uliul e satul ? sau nu e prin zona??. Cand porumbelul trebuie sa fie capabil sa rezinte una sau chiar mai multe zile in natura.

    Numai bine!!!

  49. domnule Eduard Roman nu aveti dreptate deloc cand spuneti” lasati porumbeii liberi si ei o sa se adapteze singuri la mediul in care traiesc; chiar daca o sa fie atacuri de 3-5 ori pe zi”. Una e sa ai 5 porumbei afara iar alta e sa ai 50 de pui si sa intre uliul in ei. Pai daca o sa-i las liberi si am trei atacuri pe zi raman fara toti pui in cateva saptamani. Intradevar BATRANII se feresc de uliu dar PUII care ies la zbor si abia invata sa zboare nu au cum sa scape.

  50. art 52: Aceasta metoda o folosesc si eu tot la o zona de deal locuiesc si uliul ataca doar toamna si iarna am formata si eu doar o echipa de 7 luptatori pe care zilnic ii scot intetionat afara la orele cand stiu ca ataca uliul sa le vad comportamentul ( sunt liberi toata ziua) . Si-au format un instinct foarte bun deoarece la aterizare dak nu intra in 5 sec fffffffffff … au plecat deci au un fel de tic nervos ca uliul sa nu ii i-a din surpindere sunt un stol unit compact la fiecare ciocnire cu uliul nu se despart nici unul ! Si tot cu aceeasi echipa am ajuns sa pot scapa de atacul unui soim care incerca sa fugareasca stolul in afara satului unde poate sa doboare linistit un porumbel dar porumbei au zburat in jurul casei la altitudine joasa si soimul a plecat sunt perfect antrenati deja uliul cand ii vede afara parca ii cunoaste si ii evita mergand la alte stoluri ! Eu cresc porumbei de dragul naturii si supravietuiri celor buni nu pt concursuri ma simt mult mai bn cand cvad un porumbel cum scapa din ghearele unui uliu decat cand vine din concurs deoarece akolo isi arata adevarat putere care o are pt ca este viata lui in joc !
    Numai bn tuturor ! ULIUL ESTE UN ADEVARAT SANTAJIST DAR PT ASTA NU TREBUIE UCIS !

  51. Cind pui capcane,intentia e clara indiferent de pasarea sau animalul pe care vrei sa-l prinzi!
    In cazul in care prinderea animalului sau pasarii nu se justifica ca o nevoie de subzistenta ,e clar ca avem de aface cu un “moft” sau “pasiune” omeneasca.
    Amestecul omului in natura nu a dus niciodata la ceva bun! Ar fi cazul ca si in tara noastra sa se respecte legile si sa se aplice pedepsele prevazute de ele in cazul incalcarii lor!
    Rapitoarele au avut mult de suferit in vremea “agriculturii intensive”cind practicarea protectiei cu pesticide le-a distrus sursa de hrana sau chiar le-a ucis fizic! E o placere sa le vedem zburind iar pe cerul ROMANIEI! E o revigorare a naturii in sensul bun,si nu cred ca trebuie permis unor indivizi cu simt prea dezvoltat al propietatii sa distruga un bun al nostru al tuturor! Rapitoarele omoara ca sa se hraneasca,nu de placere,si prind indivizii cei mai salabi! Lasati pasarile sa zboare !Cel mai bun cistiga in cursa vietii!asta-i legea firii si nu e bine sa incercati sa o schimbati!!

  52. Imi face placere cand observ ca sunt crescatori ce pun mai presus mersul normal al naturii dacat grija fata de munca lor ,apropo de comentariile dlor Roman si Robi. Aprecierile mele sincere pentru acest lucru.

  53. Hmmm,un subiect destul de greu din anumite puncte de vedere.

    “Accesiune a animalelor salbatice

    Din punctul de vedere al dreptului civil, o accesiune imobiliara naturala. Art.503 Cod Civil prevede ca “orice animale sau zburatoare salbatice trec in cuprinsul nostru se fac ale noastre, pe cat timp raman la noi, afara numai daca asemenea trecere s-a ocazionat prin frauda sau artificii”. Dobandirea animalelor prin trecerea lor pe pamantul unui proprietar are loc in virtutea dreptului de accesiune, animalele devenind accesoriile fondului pe care se afla. Imediat ce animalele salbatice parasesc terenul respectiv, ele inceteaza a mai apartine proprietarului acelui teren. Mentionam ca fondul cinegetic, in prezent, este proprietatea statului. Dobandirea unor exemplare de animale salbatice de catre orice persoana poate avea loc numai in conditiile prevazute de Legea 26/1976 privind economia vanatului si vanatoarea.”

    Acuma ne gandim la urmatoarea situatie: daca punem capcana la noi acasa,in proprietatea noastra si uliul vine la noi se considera abatere de lege,care spune clar “afara numai daca asemenea trecere s-a ocazionat prin frauda sau artificii”. >Si este normal deoarece cel care pune capcana vrea sa atraga pe proprietatea sa ilegal un animal salbatic. In momentul in care lasam porumbeii liberi ei ne apartin noua atata timp cat se afla la noi pe proprietate,in cazul in care apare uliul si acesta ne apartine atata timp cat se afla la noi pe proprietate dar nu avem dreptul sa il prindem sau mai rau sa il omoram.Legea spune ca in momentul in care animalul salbatic trece de pe proprietatea noastra nu ne mai aprtine noua,si nu avem dreptul sa il oprim sa treaca de pe proprietatea noastra.Ne putem apara de animalele salbatice prin diferite metode,dar nu prin capturarea ,lezarea,sau omorarea lor.Omul este stapan pe porumbeii lui atata timp cat acestia nu parasesc spatiul aerian proprietatii stapanului,in momentul cand acestia zboara in afara proprietatii putem spune ca uliul i prinde pe spatiul altei proprietati si noi nu putem spune ca ne-a prins un porumbel deoarece nu l-a prins pe proprietatea noastra.Asadar porumbelul nu este un animal pe care sa il bagam cu “bata” in curte si din punct de vedere legal este considerat animal semisalbatic,deci daca zboara si nu mai vine acasa…asta este. Nu stiu sa va spun daca porumbeii voiajori fac exceptie de la vreo lege,nu m-am interesat special dar o sa ma interesez.Poate stie cineva mai multe sa ne spuna,dar un lucru este clar:legea nu tine cu practicarea unor Hobby-uri si nu este pe interes (sau cel putin asa ar trebui sa fie).Solutia:tarcuri mari din plasa de rabitz unde porumbei sa zboara si sa isi mentina forma iarna,sa nu fie inghesuiti si o hranire adecvata.Iarna doar rabitzul apara porumbeii de uliu,soim,etc. in rest nici o lege.La noi in tara zona de deal este cel mai afectata de rapitoare deoarece agricultura este la pamant iar lipsa animalelor salbatice care constituie hrana pentru uliu lipsesc cu desavarsire,iar la final supravietuirea sta intr-un stol de voiajori care isi fac antrenamentul.

  54. “Hai sa distrugem natura ca sa poata voltatii sa faca spasme pe casa linistiti…”

    O solutie ar fi sa bagam voltatii existenti cu gutani pentru a le diminua volta si a le reda un zbor decent…

    Altfel, singura solutie ar fi sa transferam volta si spasmele la ulii…

    Vasi

  55. Daca atacurile Uliului sau Soimului ar fi restranse pe perioda Octombrie – Aprilie nu as avea nici o problema ! In timpul acesta porumbeii mei sunt in Voliera ! Probleme am cand ataca deja in Julie – August cand credeam ( pana acuma 5 ani ) ca Porumbeii sunt in siguranta . Intre anii 1980 – 1991 am avut multe Rase de Porumbei de zbor dar si rase mai putin agile cum au fost de exemplu Roller Oriental sau Komarom . Punctual din luna Octombrie incepea atacurile si trebuia sa-mi inchid Porumbeii de ornament . Niciodata in acea perioada am avut un atac vara . E clar ca Crescator am o ura in mine cand trebuie sa-mi inchid Porumbeii si in perioada verii sau sa-i las mai rar afara si sa stau dupa ei daca sunt prin curte , cand zboara si asa nu pot face nimica ….! Aceleas probleme au si Crescatori din alte zone si nu e de mirare daca unul sau altul pune mana pe Capcane – cu mai mult sau mai putin succes ! Am prieteni care dintr-un lot de zburatori de ca 10 bucati in Primavara , ramanea in Septembrie !! cu numai trei bucati . Oare ce credeti ce se petrece in Omul acela care dupa cum stiu a investit o groaza de bani dar ce e mai inportant ca pui mult suflet si munca in acesti Porumbei .
    Povestile cu selectia naturala am auzit-o si am citit-o de multe ori . Cand sunt multi Ulii in zona ( chiar daca teoretic fiecare Uliu are perimetrul sau ) atacurile cresc si se mentin tot anul si nu numai in timp de iarna .
    Daca cineva a putut urmari unul sau mai multe atacuri de Soim , isi poate da repede seama ca si cel mai in forma Voiajor are numai mici sanse de scapare !
    Bine inteles ca conteaza si locatia , in zone de campie Uliul nu se poate ascunde asa bine in timpul atacului ca in zone de deal sau munte .
    Pentru Soim este egal unde se afla locatia fiindca el ataca deschis !

    Salutari

  56. dl. kelemen laszlo,
    ca multi alti oameni din tara asta nu sti ce vorbesti si nu respecti pasiunea celorlalti. Poate nu sti dar in tara aceasta s-au adus porumbei care au depasit si 40.000 euro bucata. Ti se pare firesc ca acest porumbel sa fie ucis de un uliu? In 2009 mi-au fost ucisi 15 porumbei de catre uliu fara sa pot face ceva… Ti se pare ok?
    Spui ca vei gasi solutii dupa discutiile cu crescatorii de porumbei…..Ce solutii? Vei vorbii cu ulii sa nu ne mai ucida pasarile?
    Daca faceti un pact cu ulii din zona mea…o sa ii si salut.

  57. Adica iei porumbel de 40.000 de euro ca sa-l zbori?

  58. Pai parerea despre porumbelul de 40.000 de euro este urmatoarea acel porumbel nu cred ca stia ce este aceea ”rapitoarea” depinde din ce zona provenea !
    Eu cred ca porumbei sunt impartiti pe 2 criteri din cate aud prin comentarii!
    1 Porumbei puternici contra uliului
    2 Porumbei destepti care sa vina akasa dar slabi contra uliului
    Cam asa cred ca sunt clasificati si oameni cei puternici sunt mai ”prostuti” la cap, decat cei firavi care sunt destepti !
    Scuzati de argumentare ! :)

  59. expresiile de genu ca : “lasa ca natura sa -si faca selectia ,sau uliul prinde doar pe cei mai slabi,si sa lasam ca el sa ne selecteze prin voliera ” ,astea-s = 0 . Acesta da dovada ca porumbeii nu si-i iubeste ci ii tine doar pentru comercializare sau numa -i sa se afle in treaba, ca daca i-ar iubi nu cred ca s-ar uita cu drag cum iI prinde uliul porumbelul si il duce facand selectia “naturala “, ca daca asa ar fi normal atunci hai sa nu mai punem nici rabitz la voliera ,sa numai punem nici otrava la rozatoare si sa lasam ca sobolanii si dihorii sa faca aceea “selectie naturala mult dorita de cate un DESTEPT ” . iar astia de la RARA AVIS ,atata stiu ca nu e voie vanati sau prinsi ulii ,dar ca cuiva ii fac pagube importante nu le conteaza ca sant sigur ca nici unul din ei nu este crescator de porumbei ,si nu simte nimic fata de ei,ca daca ar fi columbofil nu ar fi la rara avis. Azi maine ne mai apar si cei de la Protectia Sobolanilor,ca doar dupa ideea unora si alea sant vietuitoare si si ele trebuie sa faca o “SELECTIE NATURALA DOAR ……… PRIN VOLIERELE COLUMBOFILILOR ” . EU sant de perea ca ,daca de sobolani si de dihori ne aparam si de DUSMANII ASTIA INRAITI ( ULII) trebuie sa ne aparam. eu pana acum nu am folosit nimic contra lor ,dar pentru ca toata vara si chiar pana acum porumbeii mei stau inchisi din cauza lor si aproape de cate ori le dadeam drumul afara ( cand avem timp ,ff rar ) aproape de fiecare data imi ducea unul .asa nu se mai poate ,sant hotarat ca anul acesta sa i-au masuri ,ca numai vreu ca si toata vara asta sa mi-i tin inchisi. parerea mea este ca daca cu sobolanii facem (ce putem ) ,si cu astia cazul este la fel , ca sant la fel de DAUNATOARE

  60. Este numai vina voastra daca porumbeii sunt prinsi sau rupti de ulii .Pt danii si altii.

  61. Pune-i o eticheta pe care scrie pretul.
    In felul asta uliul, in ultima secunda a atacului, va fi surprins de suma exorbitanta cheltuita in tarisoara asta pt. o pasare si, de uimire, va rata.
    :)) :))

    P.S. – eu spun ca daca porumbelu’ costa 100.000 euro trebuia si o propunere legislativa de exterminare a rapitoarelor, deh, sa fie pasaroiu’ in siguranta si columbofilu’ cu investitia in cotet la momentul stingerii!

    Doamne, Doamne, ai mila ……..!

  62. mai oameni buni noi degeaba ne batem capul cu problema asta. Voi chiar credeti ca o sa dea cineva amenda? eu ma indoiesc ca se va respecta legea in Romania. nu vedeti ca nu se respecta legea nicaieri: pe dunare se braconeaza la maxim iar ala care prinde un peste ia amenda iar ala care prinde cu tona nu ia nici o amenda, asa o sa fie si in cazul uliilor cei care au relatii scapa si tot un amarat o sa fie amendat.

  63. gabi – cam asa e din pacate

    sami – ai dreptate cand spui ca sobolanului si dihorului ii aplicam alt tratament, si eu ma gandesc la asta de cate ori sunt PRO uliu. Aici n-am ce comenta. As extermina probabil un dihor sa-l prind asupra faptului. NU pot sa-mi explic de ce totusi sunt PRO uliu. Poate pentru ca la uliu au mult mai multe sanse, este o selectie mai naturala decat atacul miselesc al dihorului pe intuneric intr-o incinta inchisa unde nu au nicio sansa.

    Referitor la faptul ca le dadeai drumu rar si iti lua cate unul, e foarte normal. Asa cum a scris si robi mai sus, una e sa iti atace porumbei atrofiati si amortiti, care stau mai mult inchisi fara antrenament, alta e sa iti atace porumbei care zboara ca si el zilnic afara. De multe ori nici nu-i mai baga in seama.

    Anul trecut am zburat toti porumbeii iarna, se faceau puncte pe cer. Ii alergau ulii din toate directiile plus soim care se stie ce violent este, totusi am avut pierderi 0 (zero). Poate e greu de crezut dar asa este. Facusera porumbeii aia un muschi pe ei si aveau o sticlire in priviri de te umpleau de admiratie. Si asta in zona de MUNTE. Am vazut in acelasi timp, dupa 4-5 atacuri ratate pe zi la stolul meu, captura din prima la stolul unui coleg care ii scotea mai rar la zbor. Cu asta am spus tot.

    Acum sunt de acord ca in anumite zone chiar nu ai ce face, de exemplu daca tii porumbeii in padure, chiar nu mai ai ce sa ceri… dar totusi, e ca si cum ai vrea sa mergi prin apa fara sa te uzi. La fel cand tii rase de ornament sau jucatori care sunt prin constructie incapacitate de a face fata in natura.

  64. Porumbei.ro, uliul nu este egal cu sobolanii si soarecii.
    Rozatoarele s-au inmultit enom de mult si au capatat obiceiuri alimentare anormale tocmai datorita omului.
    Acum 500 de ani spre exemplu sobolanul era “pasare rara”.
    Mai mult decat atat, sobolanul care face atatea victime este in fapt specia sobolanul cenusiu, specie care nu este endemica ci a fost introdusa in Europa tocmai de catre om (venind din Asia).
    La noi in tara, in urma cu acei 500 de ani exista specia sobolanul negru (se pare ca mai exista si astazi) care avea un nr. mult mai scazut (absolut firesc, natura tinea populatiile in sah) si nu producea nici pe departe atatea pagube.
    Sobolanul cenusiu este un intrus, spre deosebire de uliu care este d-al locului si nu l-a adus nimeni aici ci din contra, el zbura demult pe cer inainte caprimul dac sa se nasca.
    Sobolanul cenusiu nu face victime numai in randul porumbeilor, iata, isi distruge inclusiv “verii”.
    Se prezuma ca pt. fiecare persoana de pe aceasta planeta exista cel putin un sobolan. Concluzionam ca sunt miliarde.
    S-au adaptat perfect, arealul lor se mareste, numarul sporeste, specia nu a dus-o niciodata mai bine.
    Putem spune acelasi lucru despre ulii?
    Sigur ca nu.
    Habitatul le este distrus. Marii copaci in care cuibaresc sunt taiati in ritm alarmant, padurea dispare vazand cu ochii.
    Sursa naturala de hrana (pasari, rozatoare, reptile) dispar si ele la fel de repede si uliul ramas fara hrana, incearca sa supravietuiasca.
    Reproducere in captivitate? Repopulari?
    Povesti povestite de rau-voitori si ascultate cu gura cascata de prost-informati.
    Studiati comportamentul uliului si gasiti multe raspunsuri.
    Pe soim nu-l mai aduc in discutie, el saracu’ sta si mai rau.

    Comparam mere cu pere si ne laudam ca suntem braconieri, taiem gheare la rapitoare, rezolvam problema “barbateste”.
    Halal!

  65. pt porumbei.ro la pozitia 61……..iei porumbelul de 40.000 ca sa reproduci din el…dar iti convine sa ii pierzi puii la uliu? era simplu………puteati sa iti dai seama la ce ma refer.
    pt uliul porumber…pozitia 64…….ai dreptate. este vina noastra ca ne omoara uliul porumbeii. eu unul anul asta o sa am “mare grija” de ulii………

  66. intradevar uliul face pagube mari columbifililor dar trebuie sa ne gandim k are si el rolul lui mai ales k mai face si o selectie la porumbei dar din pacate ia si porumbei buni si din aceasta cauza sunt revoltati toti colmubifili

  67. In primavara lu 2009 am prins 4 ulii pe care i-am eliberat la 300 de km cand le-am dat drumul la porumbei in luna lui martie n-am mai avut pierderi,dar la sfarsitul lui mai a ocupat teritoriu o pereche de ulii si in 2 saptamani din 64 de pui am mai ramas doar cu 34.Va pun o intrebare:Voi ce a-ti fi facut in locul meu?Cand rapitoarele cunosc foarte bine relieful porumbelul nu mai are sanse.Dupa ce i-am aflat cuibul si i-am luat puii pana in octombrie n-am mai pierdut decat 4porumbei.Este o pasare foarte inteligenta,dar fiind columbofil n-am cum sa le iubesc.FIECARE CU PASARICA SAU CU STOLUL LUI.

  68. daniii a scris a scris: “…. eu unul anul asta o sa am “mare grija” de ulii…”

    Anul asta vei avea grija de uliii!
    Bun.
    La nu’ vei avea si mai mare grija de ei.
    Bun.
    Peste 2 ani vei avea super grija de ei.
    Bun.
    Peste 3 ani vei avea mega grija de ei.
    Asa, si?

    Vrei sa stii ceva?
    Cu siguranta un uliu scapat de grija ta iti va lua de sub nas un pui d-ala de zeci de mii de euro.
    De ce?
    Pt. ca pe uliu’ il doare in cot de pret iar daca pasarea nu e’ capabila de scape de pradator, dpdv al naturii nu valoreaza nici 2 bani ruginiti!

  69. si tot pt corbu……..incearca sa scri corect. o sa te ajute pe viitor. e bine sa inveti limba materna cat mai corect.

  70. Ai putea fi un exemplu pentru noi scriind tu corect in primul rand…

  71. corbu a spus…”daca pasarea nu e’ capabila de scape de pradator, dpdv al naturii nu valoreaza nici 2 bani ruginiti!
    “………asa este…..ai mare dreptate. fernando alonso daca nu poate opera pe cord deschis , din punct de vedere al chirurgiei cardio-vasculare este un zero. fernando alonso este insa un foarte bun pilot de formula 1…………

  72. pt porumbei.ro….ajuta-ma si spune-mi ce am gresit….ti-as multumi.

  73. dani, ok, omori toti ulii de acasa. Dar ce te faci cu cei care sunt pe traseu cand trimiti puii de mii de euro sa castige concursuri? Acasa ai 1-2 perechi de ulii, pe traseu, in 500-1000 de KM ai zeci, sute.

    Acum 2 ani am facut un mic experiment. Am tinut afara zilnic iarna 6 tardivi pe care i-am forjat printre rapitoare de le-au mers fulgii. Pierderi – 1 singura bucata spre primavara, dupa ce lipsisem o vreme si si-au iesit din ritm. Apoi in sezon, am angajat la primul fond 40 de bucati, majoritatea porumbei maturi cu experienta, protejati in iarna, inchisi, sa “nu tuseasca”. Fondul a fost peste munte, unde e full de rapitoare. A si plouat torential.

    Primul sosit, ud fleasca, tardiv din cei 6 care zburasera afara toata iarna, cu vreo ora avans fata de restul. Din punct de vedere al naturii SI al clasamentului, ala e un porumbel complet.

  74. Daniiiiiiiiiiiiiiiiiiiii, ca si varsta am 8+11+….. (nu te mai intereseaza) ;).
    Faptul ca am scapat un “i” la subst. “uliii” poate insemna si faptul ca am tastat putin mai repede si astfel s-a strecurat o eroare materiala.
    Desigur, tu poti crede in continuare ca sunt semianalfabet. Nu ma deranjeza atata vreme cat este foarte posibil ca eu sa am ani de studii mai multi decat ai tu de viata (dar asta-i alta poveste).

    P.S. – ai reactinat atat de virulent deoarece subconstientul ti-a spus ca am dreptate si ca, din pacate, tu nu poti avea “grija” chiar de toate rapitoarele? :))

  75. “si tot pt corbu……..incearca sa scri corect.”

    Eu scriu, tu scrii, el sau ea scrie.

  76. pt porumbei.ro…crede-ma, intentia mea nu a fost de a ma certa cu nimeni insa, la comentarii se pricep cu totii. in ardeal, de unde sunt si eu, avem zone impadurite si ulii mai multi decat va inchipuiti…..
    as motiva comentariile mele de mai sus si printr-un exemplu….
    sa facem abstractie de pretul porumbeilor……..pentru noi columbofilii, ne sunt dragi porumbeii nostrii indiferent de pretul dat pe ei.
    daca din 100 de porumbei din voliera, in cursul unui an ai pierde doar la uliu, din fata casei tale 50-60, ce ai spune? ti s-ar mai parea ca porumbeii tai zburati in concursuri nu sunt buni din punct de vedere al naturii? ai schimba toata linia cautand sa achizitionezi “porumbei buni dpdv al naturii”?

    stiati ca nemtii, olandezii si belgienii omoara ulii la greu? si sunt foarte mari amenzile si la ei……

  77. pt corbu…sunt de acord cu tine ca nu pot avea grija de toate rapitoarele. nici nu vreau asta. ca si ceilalti crescatori , vreau sa-mi limitez pierderile de acasa ca sa pot sa-i selectez la zboruri. tu nu faci la fel?
    ti se pare aberanta si ideea asta?

  78. Or fi la voi altfel de ulii sau o fi altfel de zona. Din moment ce mie in zona de MUNTE nu mi-au luat nimic toata iarna trecuta, cu 2-3 atacuri de uliu per zbor, sau soim in lipsa uliului (4-5 atacuri extrem de dure pe sus – unele le-am povestit aici pe site anul trecut), nu pot intelege ce spuneti voi, deci nu mai am alte argumente. O fi altfel la voi.

    Pe de alta parte ar trebui sa va ganditi ca poate gresiti si voi pe undeva macar un 10%. Sunt f. multe variabile care decid soarta porumbeilor. Tipul de zbor, frecventa, campul vizual din jurul custii, starea de sanatate, hranirea, etc etc etc. Daca fix in aceeasi zona, dupa 4-5 atacuri ratate pe stolul meu, la 2 minute dupa, a luat din prima porumbel din stolul unui vecin, ma face sa cred cu tarie ce am afirmat mai sus, ca si tu ca si crescator contezi destul de mult. Nu vreau sa ma dau mai cu mot, sunt mult inferior multor crescatori dpdv. performante la curse, dar m-a pasionat relatia pradator-prada si am incercat s-o inteleg (si partial am reusit). Daca nu va pasioneaza si natura si nu va pasa de ea, actionati in consecinta, asta este…oricum noi pe net vorbim vorbe, in teren viata merge inainte.

    P.S. Aveam un coleg de club cu voliera la buza padurii, ii lua uliul peste 50% din lotul de pui anual, si totusi nu prinde ulii, iar dupa fiecare sezon inchidea un lot frumusel ramas pentru anul urmator.

  79. NATURA ? OMUL O INFLUENTEAZA , MODIFICA SI O SCHIMBA IN PERMANENTA , dupa necesitati.
    Să auzim numai de bine.
    Multă sănatate.

  80. Buna ziua!!!!

    Conteaza foarte mult, cum iti cresti porumbeii, cum ii inveti, dar si foarte mult zona. Si nu ma refer la zona de campie, de deal sau de munte.

    Intr-o zona de deal spre exemplu, in cazul unor conditii identice de intretinere a pasarilor, numar de exemplare apropiate si acelasi program de zbor. Numai ca un crescator sta intr-o vagauna, iar celalalt pe varful dealului, si fara sa aiva copaci in jur, va garantez, si puteti sa experimentati oricat, ca cel din zona de jos va fi dezavantajat d.p.d.v.d al rapitoarelor. E foarte bine stiut si demonstrat, ca uliu prefera ambuscada, si sa atace prin surprindere, o sa fie in elementul lui, am vazut zeci de astfel de atacuri, uliul venea de multe ori razant cu acoperisul caselor.
    Ca sa fiu si mai elocvent, cred ca am pierdut asa un mascul care a fost urmarit de uliu (singur, nu in stol) de cel putin 8 – 10 ori ( urmariri vazute de mine), si din toate aceste atacuri surprinse live, in aproape toate era net superior uliului, mai putin cand a fost luat prin surprindere. Se batea cu fiiul lui pe acoperis, surprins de uliu, a plecat ca din pusca (salvandu-si involuntar astfel progenitura care tocmai ii contesta suprematia tritoriala, ramas pe varful casei fara reactie), vazand ca nu are sansa sa se ridice in sus suficient de repede, cum facea in majoritatea cazurilor, a plecat pe orizontala, in 5-6 secunde uliul la ajuns, a facut o miscare de zig-zag (nu doar o fenta intr-o parte), si uliul derutat a pierdut un tempo, ca sa ma exprim asa, dar dupa cum cred ca s-a intamplat, au mai fost astfel de ambuscade, si vara, cand de obicei porumbeii sunt mai relaxati, avea si puii de hranit, a disparut, experienta nu la mai ajutat, mediul era favorabil uliului, nu porumbelului.

    Consider ca s-au spus destule in aceste comentarii de la prezentul topic, si sunt destule persoane care au reusit sa inteleaga uliu si sa foloseasca asta in favoare lor, ajutati si de pozita crescatoriei tind sa cred, dar si de felul cum au pus si analizat problema.
    Din aceste motive plus altele zeci, columbofilia e frumoasa, si antrenanta, si ca sa fii expert in a creste porumbei in conditii cat mai naturale, ai multe de invatat, dar daca reusesti sa faci totul progresiv, ajungi sa nu fii luat prin surprindere de evenimentele de tot felul care stau in jurul porumbeiilor si a concursurilor cu porumbei.

    Si cum e bine stiut, ca in orice domeniu, activitate, sport, stiinta; sunt unii care exceleaza, unii care sunt buni, unii care sunt invatacei (aici si eu), si alti la care situatia li se lipeste ca nuca de perete. Cei din primele trei categorii stiu unde se incadreaza, dor cei din urma sunt pe langa, cred ca fac din prima categorie, numai ca uliu, vantul din fata, un cutremur, o ploaie acida, sau scot numai pui prosti din porumbei foarte, dar foarte valorosi (sute de euro), sau mai stiu eu ce, ii impiedica sa exceleze dupa potentialul lor.

    Numai bine!!!

  81. daniii a scris: “pt corbu…sunt de acord cu tine ca nu pot avea grija de toate rapitoarele. nici nu vreau asta. ca si ceilalti crescatori , vreau sa-mi limitez pierderile de acasa ca sa pot sa-i selectez la zboruri. tu nu faci la fel?
    ti se pare aberanta si ideea asta?”

    Asta-i altceva. Alt gen de abordare, mult mai matura.
    Absolut deloc nu mi se pare aberanta ideea.
    Sunt ferm convins ca-ti iubesti pasarile si ca vrei ce-i mai bun pt. ele.
    Problema in speta este uliul care nu te lasa sa-ti faci un plan (pe termen scurt/mediu) pe care sa-l urmezi punct cu punct.
    Rezolvare 100% nu cred ca exista insa stiu sigur ca eliminarea uliului din zona in care se gaseste crescatoria nu este nici pe departe o solutie pe termen mediu/lung.

    Un exemplu poate nu tocmai elocvent.
    De fapt, chiar doua.

    Marea Britanie – au fost exterminate toate speciile de pradatori (urs, lup, ras), inclusiv mistret.
    Oamenii argumentau ca astfel protejeaza animalele domestice si vanatul (cerbi, caprioare).
    Rezultat – populatii de copitate degenerate, indivizi cu malformatii ajunsi la maturitate, ……… specii in regres.
    Britanicii se gandesc acum serios sa reintroduca lupul.

    S.U.A. – parcul Yellowstone (cred ca am mai dat acest exemplu) – lupii exterminati.
    Rezultat – populatia de cerbi Wapiti a explodat, asemeni cea de coioti. Ecosistemul s-a dat peste cap.
    In ’96 au reintrodus lupul altfel parcul (ma rog, mare parte din el) era in pericol.

    Concluzia – “solutiile” radicale duc la situatii dezastruoase pe termen lung, greu de inchipuit si si mai greu de rezolvat.

  82. Pentru Eduard Roman:
    Excelent comentar!felicitari!

    Pentru danii:
    In Europa de vest NU se omoara ulii “la greu”!

    Uliul este o pasare sensibila cu o rata de inmultire mica
    se afla la sfarsitul sirului trofic si deci trebuie protejat.

    Porumbeii se inmultesc rapid,uliul nu-i va termina niciodata!
    Cine nu stie sa piarda,sa nu se apuce de porumbei.Poate
    vorbesc usor,pentru ca nu am decat porumbei de 10 €,dar nici
    nu-mi doresc altii,mai ales ca au invatat sa scape de uliu.

  83. Nu ma consider un dusman al rapitoarelor dar sunt un protector al porumbeilor mei. Ii consider parte din familie, sunt copiii mei. Multi pe care poate i-am crescut cu mana de mici au fost luati sub ochii mei. Cine e cu adevarat pasionat de porumbei cunoaste sentimentul si trairile sufletesti pe care le ai cand vezi cum pleaca in gheare cu unul dintre preferati. Nu e vorba de bani, nu e vorba de sume investite fie ca au costat 1 leu sau zeci de mii de euro. E vorba de o pasare care ne face zilele mai frumoase.
    Sunt crescator de galateni. Nu stiu si nici nu ma intereseaza cum se comporta un voiajor in fata unui atac. Eu stiu ca in zona mea pana acum 2 ani atacurile erau rare iar un stol bine antrenat “se juca” cu soimul. De 2 ani numarul rapitoarelor s-a inmultit, atacurile au loc la orice ora si in orice perioada a anului iar ce e mai grav e ca s-au perfectionat: ataca in grup, fugareste porumbelul pe o distanta mai mare, etc. Nu prea cade bine un spectacol de genul: l-a prins, l-a omorat in aer, i-a dat drumul sa-l prinda puiul sau partenerul de atac si loveste din nou. Dupa un asa spectacol, eu personal nu mai sunt bun de nimic 3-4 zile.
    Cati dintre cei care au comentat aici pro-rapitoare antreneaza porumbei pentru concursuri? Cati stiu cat de greu se face o echipa competitiva? Dureaza luni de zile, timp pierdut, nervi, nu mai vorbesc de porumbeii luati. Si tocmai cand ai satisfactia ca ai reusit, lunile de munca se duc in 5 minute in care jumate din echipa devin hrana pentru soim.
    Vad comentarii care sustin ca repopularile sunt povesti. Daca sunt povesti, poate mi se explica si mie cum se face ca au fost capturati ulii inelati cu inele inchise de Ungaria? Cumva dupa o masa copioasa mama uliu a constatat ca a ramas un inel in farfurie si si-a inelat singura puii? Sau acestia au fost reprodusi in captivitate in Ungaria si au mers la export la noi pentru repopulari (ca erau putini). Intrebarea se pune: cine castiga din aceste repopulari? Cine e smecherul care trage bani de la stat ca sa aduca pasari “pe cale de disparitie”?
    S-au scurs deja peste 80 de comentarii. De ce nici un reprezentant oficial al acestei Rara Avis nu a intrat sa interactioneze cu noi? Pentru ca odata ce au fost atat de vehementi ca sa fie publicat articolul pe cel mai important site columbofil, sunt convins ca sunt la curent cu toate comentarile. Si mai sunt convins ca stau, citesc si rad de noi cum ne dam de ceasul mortii ca ne sunt rapiti porumbeii atat de dragi. Ne mai spun ca vor sa organizeze intalniri cu columbofilii si sa gaseasca solutii. Eu personal vad decat o singura solutie care sa multumeasca ambele parti si anume: domnii de la Rara Avis sau alte asociatii ca a dansilor, la solicitarea oricarui columbofil, sa trimita un reprezentant cu un soim dresat la adresa mentionata de columbofil pentru a alunga rapitoarele salbatice care s-au obisnuit sa atace in acea zona. Dar mi-e greu sa cred ca se va intampla asa ceva.
    Tind sa cred ca zona de vanatoare a rapitoarelor s-a mutat la oras. Cauze sunt destule: defrisarile masive, imputinarea vanatului si cel mai important, prada (porumbelul domestic) este mult mai usor de prins. Personal anul acesta voi face un efort financiar pentru a-mi lua o casa la 15-20 km de oras. Daca si acolo voi fi decimat, voi mai face un efort si-mi voi lua pusca cu luneta. Iar eu, Barboianu Ionut din Craiova, va promit ca voi impusca cat mai multi ulii si soimi posibil. Si nu voi pune capcane pentru ca in acele momente imi voi aduce aminte de toti porumbeii sfasiati si poate nu voi rezista tentatiei sa musc si eu din el. La propriu. Si va astept la mine la poarta sa ma amendati. Cu el in dinti va astept.
    Va rog sa-mi scuzati duritatea acestor cuvinte dar trebuie sa-mi protejez cumva copiii. Incepe un nou sezon si mi-e groaza numai sa ma gandesc ca va trebui sa incep antrenamentele.

  84. Este interesant ce spuneti, si in felul Dv. aveti dreptate. Dar am o curiozitate: ati vazut cu ochii dv. astfel de ulii cu inele? Va rog sa imi scuzati intrebarea, dar la lansat zvonuri suntem asi, asa ca daca nu ati vazut cu proprii ochi ci doar v-a spus cineva, imi rezerv dreptul de a avea indoieli. Mai era pe net cineva care vazuse un STOL de 300 de ulii, si apoi mitul s-a propagat la rang de adevar…

  85. Daca cineva din romania da 40.000 euro pe un porumbel, cu siguranta nu de uliu ar trebui sa-i fie frica (ci de oameni)

  86. pt porumbei.ro….am urmarit toata galceava de mai sus…….expresia folosita de daniii….”incearca sa scri corect.” …este corecta din punct de vedere gramatical….nu inteleg de ce o contesti. sincer, cred ca nu va e clar multora cand se scrie cu unu, doi sau trei de i…….

  87. Cred ca pana la urma cofmarian la 84 a sintetizat perfect, total si final tot ce era de spus.

    Sa inchei in mod similar: sa auzim numai de bine. :))

  88. pt porumbei.ro…………ma rog, ai dreptate…eu sunt un idiot dar daniii ala oricine ar fi , a scris corect…….tu nu…

  89. Lucian Ogrean, stiti cum, cand si, mai ales, de ce se folosesc punctele de suspensie?

  90. Singura problema e ca daniii si lucian sunt una si aceeasi persoana. Frumos.

  91. Eu nu mai inteleg nm…….. va faceti atatea griji pt. porumbei……. mai bn nu mai vanati iepuri,rate,fazani etc sa poata si ulii sa manance linistiti si o sa vedeti ca nu o sa mai vina la porumbeii vostri….. apropo lasati si caprioarele,aricii,vulpile,mistretii etc etc in pace chiar nu iubiti animalele?????? eu va propun sa nu mai omorati nici un animal……si sa nu mai poluati…… bafta la zborurii!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  92. nu trebuia sa te supere gluma ca asta facem cu totii la comentarii andrei….noi ne stim de mult si adresa mea o aveai. sincer, m-am amuzat copios azi la sectiunea asta si intentia nu a fost de a jigni pe nimeni. scuze si nu ma exclude pe viitor…. :-)

  93. Daca ierti si tu un uli’. Sau ulii. Sau uliiiiiii.

  94. glumim, glumim dar la mine chiar e dureroasa treaba. sincer, ma bucur pt cei care nu au preobleme insa la mine e dezastru….daca mi-ar lua 10 pasari intr-un an si sa pot sa-i las liberi si iarna ar fi minunat dar sunt convins ca daca as face asta, as ramane cu matca inchisa…….

  95. Pentru porumbei.ro
    Nu am vazut cu ochii mei si nici nu tin neaparat sa vad ca sa ma conving. Observ, si nu sunt singurul, ca de 2 ani numarul rapitoarelor a crescut alarmant. Cum se stie ca acestea au o rata a natalitatii foarte scazuta, nu am nevoie de dovezi sa ma convinga ca aceste repopulari s-au facut. Cel care a prins acea pasare se ocupa de mult cu “meseria” asta si nu vad nici un motiv sa lanseze zvonuri.
    In incheiere vreau sa va povestesc o intamplare traita de mine acum cateva zile: fiind in curte la porumbei, aud deasupra capului meu o bufnitura. Ridic privirea in sus si ma invaluie un nor de pene. Un uliu tocmai capturase un gugustiuc. Surpriza mare a fost ca nu a avut nici o jena sa coboare sa-l manance la 6-7 metri de mine. Parca vroia sa-mi faca necaz. Am luat camera care o aveam la indemana si l-am imortalizat
    http://barboianuionut.sunphoto.ro/5_poze_noi/EUTNDGFLXQFYQNWBQFD

    http://barboianuionut.sunphoto.ro/5_poze_noi/TNODSXGONWJPHUMKKYO

    Intrebarea care o pun este: daca un gugustiuc care e un maestru al supravietuirii nu a avut nici o sansa, cum am putea sa mai scoatem porumbeii afara?

  96. D-le Barboianu, sigur stiti cum arata un porumbar? (static si in zbor)

  97. Hmm, intresant. Nu sunt ptr. lichidarea pasarilor de prada, am mai spus parca undeva ca ele sunt sarea si piperul… dar nu poti consuma o mancare de piper cu sare.
    Ma uit la titlu’…. cad pe ganduri…. ceva nu se leaga……..
    Bun, am inteles deci daca prind un uliu sunt amendat… buun, dar ce ne facem in cazul in care un uliu vine LA MINE IN CURTE, pe PROPRIETATEA MEA, si nici mai mult nici mai putin imi prinde un pui de gaina!Sau un porumbel, sau ceva nu conteaza ce !
    Ei, ia sa va vad ce-i de facut?
    Cred ca in minte imi incolteste un raspuns, la inceput firav,apoi tot mai puternic:uliul,TREBUIE AMENDAT!!!

  98. eu locuesc in suceava intro zona de munte si pierd in fiecare an aproape jumatate din lotul de zbor din cauza pasarilor rapitoare.ce credeti ar trebui sa ma uit la uliicum imi distrug porumbei? mentionez lotul pentru concursuri este in fiecare an de 35 40 de porumbei

  99. inca ceva porumbeii mei stau incisi cam 6 luni in sezonul de iarna

  100. jur ca accept chestia cu sa nu ucizi ulii daca si ei renunta la repopulare….pentru cei care au probleme cu ei sa incerce sa ademeasca o pereche de ciori pe langa cusca …sa vedeti surpriza …pana atunci capcane …sunt in zona care au deja 14-15 bucati prinse ,nu-mi dau seama de unde tot vin

  101. Domnule Corbu, simt o tenta de ironie in acea intrebare. Am mentionat eu undeva ca este porumbar? Am spus decat ca este uliu. Si daca vreti sa intrati in dialog cu mine, v-as recomanda sa va dati un nume ca sa stiu cui ma adresez. Sincer imi pare rau dar nu pot dialoga cu pasarile.

  102. pentru porumbei.ro : -aveti perfecta dreptate referitor la porumbeii tinuti mereu afara ,pentru ca intradevar isi fac o musculatura deosebita ,dar in cazul meu fiindca am adus cativa noi intre ai mei si de aceea a trebuit sa-i tin inchisi pe toti cateva luni si fiindca si voiajorii mei sant mai mult de ornament decat de zbor ,pentru ca i-mi plac voiajorii mai mari la corp ( eu nu ii zbor niciodata ,si nu am nevoie de porumbei super usori si rapizi ),de aceea efectiv nu mi-i pot tinea liberi deloc,pentru ca, cum am zis si repet ,aproape de fiecare data i-mi lua cate unul. iar cum eu nu am ocazia sa ii vad doar de doua ori pe saptamana ,( pentru ca ii tin la 50 km distanta ,la printi ),iar cand vad ravagiile facute de ULIUL ASTA FF PROTEJAT DE ” RRRRARA AVIS” ,sincer im-i vine sa turb,( cand ataca fluier la el din toti plamanii si el habar nu are ).apoi eu nu stiu chiar ce profit si ce folos are RARA AVIS SI STATUL ROMAN DUPA LIGHIOANELE astea de trebuie o astfel de protectie infernala fata de ei,mai mare ca vizavi de sobolani ,care fac aceleasi stricaciuni ( dupa cum am inteles din ziarul acela ca sar face chiar si puscarie dupa o fapta din asta ,iar cei care fura miliarde stau INCA liberi ,fiindca………….. ” INCA NU AU OMORAT ULUIL PORUMBAR !!!) PENTRU CORBU :-NU inteleg ce vreti sa explicati cu comentariul acela ,ca uliul nu-i ca sobolanul …….etc,etc,etc .AR TREBUII inmultiti si astia ca si sobolanii,sau nu inteleg ce vreti. Scurt ,amandoua fac prapad in randul porumbeilor si a celorlalte pasari,singura diferenta e ca unul zboara iar celalalt merge pe jos ,iar vizavi de protectia asta mare de care dati dovada , eu tind sa cred ca va place sa-i vanati cu pusca ,i-ar daca columbofilii se implica cu capcane ,nu prea o sa aveti ce impusca,si inca una: -cu ideile astea ati dovedit ca nu aveti nici un porumbel la curte ,de aceea parerile dumneavoastra nu se pot lua in considerare printre noi !

  103. Eu cred în dialog că sântem ființe umană. Binențeles, mult mai ușor să aplici o amendă, fără comentarii. Personal și eu am porumbei voiajor, și am văzut mai multe ori cum prinde uliul, știu foarte bine ce simte un crescător cine trebuie să vadă cu ochii lui o astfel de atac.
    Vă asigur pe toți, că în România nu egzistă program de repopulare a uliilor, cu excepția: centrele de reabilitare, unde păsările accidentate după vândecare se lasă înapoi în natură, dar nici asta nu este repolulare. Ulii, care are inele, a fost inelate de către ornitologi, în natură, în cuib, cănd puii sânt încă mici. Ulii tânări cănd părăsesc cuibul, poate să parcurgă mai multe sute de km, după mâncare. Trebuie știut „ în Natură, nu există păsări dăunător sau păsări binefacător, fiecare comportă așa cum a creat Natura”.

    Cu stimă, Kelemen László

  104. EU ZIC SĂ ÎNCHIDEM ACEST SUBIECT.
    SĂ AVEM PARTE DE SĂNĂTATE, LINISTE, BUCURII ŞI NUMAI “SUCCESURI”

  105. Buna

    Pt art. 111 stimate d-le Sami citinduva comentariu credetima ca sincer va compatimesc ca va aflati in o situatie greu de incadrat un fel de haus general
    nu intelegi una nu o pricepi ace calalta nu reusesti sa faci deosebire intre uli si sobolan.

    Din pozitia in acre va aflati si din confuzia in care traiti e prea mult sa intelegi ca a fi un popor civilizat inti trebuie sa traiesti in raport de respect si convetuire cu Natura dar poate ca toate aceste aspecte sint lucruri ce pa comnia ta te depasesc.

    Iar pt intebarea pe care o pui stimate d-le Sami

    ” apoi eu nu stiu chiar ce profit si ce folos are RARA AVIS SI STATUL ROMAN DUPA LIGHIOANELE ”

    D-le Sami incearca sa intelegi ca pasarile rapitoare pr care luminatia ta le incadreaza la categoria ” LIGHIOANELE ” detin o misiune sacra in Natura similara cu medicina in societatea din acare faci si domniata parte.

    Iar d-le Sami traind in o tare libera domnia ta pori sa cresti porumbei pe care ii preferi cazul de fata Voiajori ceva mai preponderali si nu e nimic gresit.

    Doar ca inclipa in care faci o alegere trebuie sa iti asumi si pretul pt alegerea facuta iar daca placera domniei tale la varianta preponderali ii incadreaza perfect in cei care cad usor prada la Uli e doar vina sdomniei tale ca detia astef de preferinta.

    Uliul e la vinatoare si are lolul de a face si el selectia Naturala selectind cu precadere exemplarele Bolnave ,cele cu rezistenta scazuta din vina selectiei gresita in o extrema sau alta pe care Natura prin legile ei Generale incearca sa le remedieze.

    Asadar stimate d-le Sami poate ca nu ar trebui sa revi putin in lumea reala si sa o privesti din perspectiva Naturi in care traim cu toti ca pasarile Rapitoare si porumbei au convetuit in natura cu mii de ani inainte sa fi intervenit omul in viata lor fara sa se fi elilinat ci pastrind un echilibru perfect.

    Iar daca azi anumite rase creiate de catre om din orgoli personale pe care natura le taxeaza ne find adaptate le mediul Natural nu e vine Rapitoareler ci vina o pastram noi atunci chind optam si promovam anumita malformati fara sa tinem cont de echilibrul Naturi

    Deci domnilor nu va mai vaicariti atita in numele porumbeilor declarinduva mari iubitori a porumbeilor si urindule dispensarul medical acordat de natura caq numai columbofili nu va mai puteti numi.

    Pt ca un columbofil in primul rind trebuie sa iubeasca animalele iar aceste fac parte din natura iar ca iubitori veritabili a animalelor trebuie sa iubit sa traiti in armonuie si respect cu natura si se poate doar trebuie sa acceptam ca noi oameni trebuie sa respectam Natura si cu respect trebuie sa ne invatam sa convetuim in armonie.

    Personal cresc porumbei de chind eram copil iar acuma 25 ani am ajuns sa locuiesc exat in mijocum naturi cu padure la 10 de vpliera si cu uli in zona de ordinea 20 -30 buc. avind chiteva perechi cuib in raza de 1 km de curte.

    La inceput incercam sa ma lupt cu ei dar aici de ma aflam sa fac astfel de comentari public ma pomeneam cu controale zilele vitoare asa ca am fost fortart la o colaborare cu Natura e posibila si fuctionabila.

    Cu stima si respect Alex Bude

  106. DOMNULE ALEX BUDE nu ne mai dati noua lectii cum sa dam drumu la porumbei.Mai bine invatati sa scrieti romaneste nu chineza.Nu am vazut pana acum un comentariu cu atatea greseli.

  107. Atunci cand vorbim de protectia ecosistemelor naturale ar trebui sa intelegem ca niciunei vietati salbatice nu-i este permisa supravietuirea pe seama animalelor domestice.Inteleg sa respect NATURA dar tin sa fac acest lucru doar in limita legilor ei.Oricat de mult am condamna noi interventia omului in natura nu putem privi deloc admirativ nici varianta opusa in care “natura” pur si simplu il deranjeaza pe om.Curtea proprie nu e deloc un ecosistem natural care trebuie potejat ci exact pe dos,este unul artificial,construit de om dupa propriul gust si in care nu e nevoie de niciun fel de rapitoare pentru a-i asigura echilibrul.Fac mentiunea ca sunt un iubitor de natura,inteleg perfect necesitatea protectiei mediului dar n-am cum sa accept ca daca prind un uliu la mine in voliera sa-l iau si sa-l mangai parinteste pe cap dupa care sa-l eliberez ca nu cumva sa stric echilibrul natural.Ba dimpotriva,cred ca i-as suci gatul fara nici o remuscare.Sunt total impotriva celor care pun capcane prin paduri,pe camp sau oriunde altundeva se poate considera ca omul nu trebuie sa se amestece in treburile naturii. Sunt deasemenea total in dezacord cu aceia care omoara pasari rapitoare absolut fara discernamant fiindca nu toate sunt daunatoare,ba dimpotriva.In speta,pe noi ca si crescatori de porumbei,indiferent de rasa ar trebui sa ne intereseze o singura specie de rapitoare:uliul porumbar.Prin contrast,nu pot decat sa am decat admiratie si respect pentru soim,oricat de mult m-ar deranja,pentru ca in cazul lui eu imi trimit porumbeii pe teritoriul lui si nu vine el hoteste la mine in curte sa-mi atace porumbeii.In ce-l priveste pe uliul porumbar,chit c-o fi el mai vechi pe pamant decat Burebista,cata vreme s-a ajuns la situatia in care supravietuirea lui tine aproape exclusiv de porumbeii domestici,nu mai vorbim deloc de natura si echilibru natural,in aceste conditiii aceasta rapitoare nejustificandu-si utilitatea in natura,ca urmare trebuie combatut nicidecum protejat.Natura trebuie inteleasa si respectata la ea acasa si nu prin ograzile oamenilor.Comportamentul nenatural sau denaturat al uliului porumbar din ultimii 10-20 de ani nu poate fi explicat prin faptul ca i-ar fi distrus omul habitatul natural cat mai degraba prin adaptarea lui la un mod mai facil de supravietuire,hranindu-se aproape exclusiv cu porumbei domestici.Iar faptul c-au proliferat atat de mult in ultimii ani nu arata decat ca inmultirea lor e tot mai putin legata de un mediu natural,salbatic.Este adevarat ca omul poate gresi in intelegerea legilor naturii,este adevarat ca prea de multe ori s-a amestecat prea mult si-a distrus destul,dar mi se pare ilogic sa cadem in cealalta extrema in care sa consideram ca orice vietate salbatica trebuie protejata dincolo de limita in care se amesteca ea in habitatul omului.Pana la urma stindardul oricarei organizatii de protectie a naturii nu trebuie agitat mai mult decat nevoia reala o cere.Iar in cazul uliilor porumbari chiar nu e cazul deloc.Cata vreme aceasta rapitoare nu supravietuieste hranindu-se numai in natura atunci si-a pierdut rolul in lantul trofic,victimele ei gasindu-se acum printre pasari domestice in timp ce unele salbatice,cum ar fi de exemplu gugustiucii,se inmultesc fara masura tocmai din motivul ca porumbeii domestici sunt mai usor de prins.Comparatia cu alt gen de rapitoare,cum sunt lupii,este inadecvata pentru simplul motiv ca lupii au fost reintrodusi,dupa eroarea facuta cu exterminarea lor,in acelasi mediu natural si lasati sa-si faca singuri treaba.N-am auzit ca lupii care ataca stanile trebuie protejati in vreun fel doar pentru ca in padure omoara predilect animalele bolnave ori cu probleme.

  108. Adrian – o pozitie cat se poate de echilibrata, imi place.

  109. SALUT !
    Aud astfel de pareri cum uliul nu face selectia naturala .
    Sa va povestesc o intamplare cum uliul mi-a prins un tardiv (mascul de 09 pe care l-am afirmat mai sus ) .
    Era o zi de iarna ceata vreme favorabila uliului acel mascul tardiv era lovit la aripa de ”tovarasul sau” adica uliul porumbar si a stat in voliera 1 luna jumate vazand ca si-a mai revenit mai gandit sa-l scot afara cu ceilalti 7 ”fantastici” iesind afara cu un pic de frica totusi a zburat cu stolul cam 15 min aterizand pe casa lasand stolul sa zboare . Dupa aproximativ jumatate de ora auzind niste pasarici cum atentioneaza ca vine pradatorul porumbei au plecat cu o viteza rapida de pe casa si din pacate a plecat si ”aripa lovita ” cum ii spuneam eu,despartit de stol a prins un avans incredibil ! ! ! ! deci nu mi-a venit sa cred ce repede a plecat dar uliul fiind deasupra mea s-a uitat in stanga in drepta dupa aceea in fata lui la o distanta destul de mare zbura ” aripa lovita disperat” parca acel porumbel simtea ca uliul va veni dupa el uliul vazandul s-a dus atunci in gandul meu ”flimul” era deja ca si facut ajungandu-l uliul spre mirarea mea l-a fugarit pe deasupra mea cam 2 min cu adrenalina la maxim nu stiam ce ii de facut stateam ca o statuie si priveam cum porumbelul meu va fii ucis dupa o disperare manevra a porumbelul de a face schema care l-a costat viata ( adica a incercat sa intre printr-un copac ca sa scape dar cum stiti cu toti ca iarna copacii nu ai frunze uliul cred ca zambit si a spus ” al meu esti acuma ”) . Eu sincer nu stiam ce e de facut am ramas surd mut intepenit la aceea faza care a fost splendida dar si nasoala :pt porumbelul meu care unii dintre noi ziceti ca noi care iubim si rapitoarele nu iubim porumbei dat sa stiti ca nu e asa pt mine a fost un soldat care a luptat si care eu cred ca din cauza mea a murit si toata ziua tot la asta mi-a fost gandul ca eu l-am ucis nu uliul pt ca eu l-am scos afara si nu era complet vindecat ! Sa revenim la povestire pana la urma mi-am dat seama ca il mai pot salva fugind peste 3 garduri am ajund in gradina unui vecin unde era copacul la 15 m distanta era uliul ii smulgea penele de pe spate de VIU !! porumbelul se zbatea mergand in fuga uliul m-a obs si a zburat luand porumbelul in mana ochii incepusera sa se inchida la mine in mana avand doau gauri adanci in spate si abdomen prin aceasta intamplare mi-am dat seama ca sunt un vinovat ! Uliul care totusi zburase intr0un copac asteptand crezand ca ii voi lasa prada sa o mance si chiar aasa am facut ii medalia lui !
    AM TRAS CONCLUZIA URMATOARE ULIUL CHIAR CAUTA PRADA CARE ARE PROBLEME FIZICE !
    MULTUMESC !!!

  110. Dupa o luna jumate, chiar daca era refacut, nu avea sanse pentru ca isi pierduse antrenamentul. Este o diferenta ca de la cer la pamant intre un porumbel care zboara zilnic afara si unul care a stat inchis peste 1-2 saptamani.

  111. Buna

    Pt art. 115

    Stimate d-le Gabi ei uite ca cgiar trebuie sati multumesc pt safat ca eu nu am observat ac ai intrat pe un sait de Literatura Romina sir titlul topicului este Gramatica Limbi Romine si cu siguranta d-le Gabi sami cer scuze pt cele scrise.

    Dar daca ma aflui inca pr un web. porumbei.ro si titlul topicului se mai numeste ” Amenzi pentru prinderea uliilor ” in acest caz stimate d-le Gabi domnia ta ai o dubla mare dificultate.

    Nr 1
    Una de bunsimt si atitudine in societate venind cu acuzati pt cuvinte ce nu lewm afirmat ce se datoreaza pe baza unui dezechilibru la care ma abtin sal numesc pt ca nu imi sta in caracter sa folosesc astel de vocabulare

    Nr 2
    Una din domeniul pe care va declarati a fi expert cea de Literatura.aste pt ca faptele si cometariul domniei tale il dezvaluie ca ai o mare problema cu cititul pt a pute constientiza pe ce web te afi stimate d-le Gabi si nici la ce topic te gasesti.

    Deci stimate don eu miam recunoscut proprile mele greseli si sint constient de ele pe cind domnia ta nu deti capacitate de a citi si nici puterea de ati analiza propria situatie.

    Dar caca doresti si intri in dialog apeleaza la cineva sa te ajute sa citesiti si sa intelegi pe urma daca consideri ca din cele afirmate de mine am zis ceva gresit vinao cu comentari la subiect si de so dovedi ca am gresit detinind capacitate de ami recunoaste greselile o so faci si in cazul de fata.

    D-le Gabi aceaste ar fi primul pas din partea domniei tale pt a invata si arta dialogului daca tot te declari expert in gramatica foloseste la ceva util.

    Cu stima si respect Alex Bude

  112. Porumbei.ro ai dreptate dar trebuia sa-l scot o data si o data afara sa-si recapete conditia fizica si m-am gandit sa il scot afara sa zboare dar dansul stia ca pericolul este peste tot in loc sa intre inapoi in voliera dupa acel zbor de 15 min dansul statea calm pe casa . Ce vroaiai sa fac ,sa dau cu pietre dupa uliul :)) .

  113. Buna

    D-le Andrei Dejan sint in acelas asentiment cu dumneavoastra fata de articolul scris de d-l Adrian Nistor dar doar partial pt ca uneme aspecte descrise ca ceva logic ar fi chiar dezastroase daca omenirea bazinduse de aceleas sentimenta si aplicindula pe scara larga

    Cu stima si respect Alex Bude

  114. Buna

    De-le Andrei Nistor nici eu nu eliberez rapitoare ce intra in voliera pt ca nu as putea sa fac vreo propuner cuiva lucruri ce eu nu leam facut si sincer nici nu cred ca as faceo vrodata chit de mult asi iubi animalele si Natura

    Asadar sustin capcanele in voliera indiferent carui animal de prada ar fi vinat si categoric acel animal de prada care patrunde in crescatorie sia depasit limitele lui Naturale.

    Dar sa nu uitam ca curtile si spatiul de deasupra lor fac parte din natura asa dar ar fi preadetot sa cerem rapitoarelor sa respecte imprejmuirile facute de noi oameni.

    Iar eu nu am facut vro propunere de capitulare ci doar una de respact si convetuire in echilibru cu Natura si legile ei de selectare care nu sau schimbat de lungul istoriei omeniri.

    Daca e vorba de schimbari doar noi oameni ne schimbam atit felul ,forma de crestere chit si forma de vinatoare deci e absurd sa invinuim natura pt ceva ce ea nu a savirsit ci pur si simplu sint efctul alegeri facute de catre noi oameni pe urma nu vrem sa ni le asumam si consecintele provocate de de noi insine.

    Iar acest frumos exemplu dat de domnia ta d-le Adrian Nistor este perfect dovedind vinovatia umana si nu cea -Naturala prin pasarile Rapitoare.

    Citat din art. 116

    ” Cata vreme aceasta rapitoare nu supravietuieste hranindu-se numai in natura atunci si-a pierdut rolul in lantul trofic,victimele ei gasindu-se acum printre pasari domestice in timp ce unele salbatice,cum ar fi de exemplu gugustiucii,se inmultesc fara masura tocmai din motivul ca porumbeii domestici sunt mai usor de prins. ”

    Dupa cum se vede omul nu a intervenit prin selecti aberante la gugustiucii deci ei siau pastrat echilibrul in natura deci ex. dat confirma doar o data in plus ca natura nu greseste si nu perde echilibru punind in pericol vre una din rsae pt ca toate pericolele sint doar opera umana le toate rasele ce au disparut si la cele ce vor dispare.

    Pe chind la porumbei omul sa implicat oferind naturi rase ce nu sint in echilibru natural ne detinind aptitudin necesare nici vitalitate pt a supravetui in Natura ofrind de ex. ululi un numar mare de exemplare fara sansa de supravetuire in libertate.
    Ulul doar profita si incearca sa curete natura de nr mare de exemplare ne conformante din puct de vedere a selectiei Naturale

    Deci chiar daca om fi mostenitori ai lui Burebista cred ca am abandonat acel nivel de cultura si de spitit de supra vetuire bazat doar pe insticte animale pt a pune in practica ex dat cu obraznicia ulilor de a veni pina linga voliera iar noi ca oameni ai secolului 21 sa fi ramas la aceles nivel si instict raspunsint ulilor cu aceias moneda dind dovada de aciasi nivel de cultura cu uliul si viclenie de vinatoeare plasind capcane in mediul natural pt ca habinatul omului e doar in voliera.

    Deci pt ca eu nu cred ca mai exista oameni ce sint cpndusi doar de insticte animale ca si uli spun asta din perspectiva mea dar domnile voastre sa va faceti o alegre la ce nivel doriti sa fiti perceputi

    Pt ca daca ar fi sa ne ghidam pe aceles principi in comportamentul nostru si hotaririle pe care le luam in ultimi 20 de ani nu sa inmultit doar atacul de catre uli in integritatea noastra ci poate mai mult sau inmultit infractiunile umane la persoane si (habitatul nostru ) gospadari.

    Mie greu sa cred ca sint multi care sa se laude promovind acelas criteriu de pe timpul lui Burebista de ai lichida fara a tine cont de legile statului in care traim Dei domnilor hai sa recunoastem ca nu mai sintem barbari si nu ne folosim in viata de insticte barbare ochi pt ochi ci din potriva luam masuri de siguranta mai marei pt a ne proteja revirul indiferent care ar fi el.

    Asadar domnilor plechin de la adevarul ca traim in secolul 21 cred ca ar fi indicat sa face o analiza mai profund pt a ne observa proprile greseli prin care am schimbat comportamentul unui animal salbatic prin ofertele facute de noi oameni pt ca inti noi iam oferit exemplare ce nu sint pregatite sa traiasca in natura si abia pe urma uli iau descoperit ca o sura sigura si foarte rentabile fara sa necesite prea mare efort.

    Iar daca noi reusim sa ne recunoastem greselile din selectie si din practicile noastre particulare cu siguranta ca natura va face selectie la exemplarele slabe ce se vor gasi in natura pastrind echiölibuil natural si la nr de uli din o zona in care traim fiecaredin noi.

    D-le Adrian Nistor multumesc pt articol si exemple prezentate pt ca sint mult mai exate dechit cele la care ma gindisem eu.

    Personal doar prin schimbate practicilor mele particulare si a porumbeilor am realizat o reducere a porumbeilor pierduti de la minim 60 de exemplare pe sezon la circa 10 -20 buc.aste doar la diferenta de 2 ani chiar daca nu am redus nici nr porumbilor zburati si nici nr de ulilor din zona sau locatia volierei ce se afla la max 10 m de o padure seculara de fag .

    Doar find presat de imprejurari am incercat sa ma adaptezi mediului in care traiasc eu si porumbei mei renuntind la metode si practici ce sau dovedit fuctionasbile in alte vremuti si la alte locati geografice si relief.

    Cu stima si respect Alex Bude

  115. Da alex bude ai drepatate prin argumenatele tale , dar daca uliul mi-ar prind 5 puii de la o pereche care valoreaza 100.000 euro asi fi al fel de artagos ca ceilalti dar dak acest lucru s-ar intampla aparea demult la stiri ;) nu am auzit sa prinda uliul porumbei valorosi ma refer la sume mari !

  116. D-le Bude,v-am inteles exact mesajul doar ca indiferent de cat de vinovat trebuie sa fie considerat omul pentru influenta sa negativa asupra mediului natural nu putem fi astazi in situatia de a asista si suporta la modul pasiv orice fel de agresiune venita din partea oricarei vietati cu care intr-un fel sau altul cohabitam sai macar ar trebui sa incercam a o face.Mai mult decat atat,nu vorbim azi despre un conflict milenar intre om si uliul porumbar ci vorbim de un aspect cat se poate de concret,anume acela ca in ultimii ani ulii au devenit mult prea agresivi ca sa-i putem accepta senini drept un rau necesar.Am porumbei in curte inca dinainte de a merge la scoala iar voliera mi-am construit numai mult mai tarziu pentru a-mi impiedica porumbeii sa mearga la camp si sa moara din cauza pesticidelor.Nu-mi aduc aminte ca vreodata uliul sa-mi fi atacat porumbeii decat poate numai intamplator pe timp de iarna si atunci fara sa fi avut vreo paguba.Mult mai tarziu s-a dovedit ca acea voliera construita pentru impiedicarea plecarii la camp e necesara pe timp de iarna cand atacurile uliilor se inmultisera si au inceput sa apara si pagubele.Iar in prezent in mod nefiresc este necesar a inchide temporar porumbeii si pe timpul verii intrucat atacurile sunt permanente indiferent de anotimp.Asta-i o cronologie pe scurt a unor fapte.Ca si crescator de porumbei nu pot fi de acord sa-mi cresc favoritii,indiferent de rasa,tinandu-i permanent inchisi doar pentru a crede cineva ca asta ar fi o modalitate de a proteja natura.Omul n-a selectionat diverse rase de porumbei gandindu-se ca lucrul asta va fi de natura sa schimbe comportamentul uliului ci a facut-o cu scopul de a-si infrumuseta viata.Din pacate exista in natura o serie de vietuitoare,printre care si acesti ulii,care sunt DAUNATOARE vietii omului indiferent de aspectele ei iar solutia nu e capitularea in fata acestora ci combaterea lor.Si oricat de rau ar parea lucrul asta suntem nevoiti a elimina de la diverse gaze,gandaci ori lacuste,pana la soareci,dihori,ulii sau alte animale mai mari.In concret nu putem distruge toate rasele de porumbei tinandu-le inchise permanent doar ca sa ne inchipuim ca respectam nu stiu ce lege sau ca,chipurile ,traim in concordie cu mediul ambiant.Nu cred ca s-a gandit cineva din cei care cresc porumbei ca pot detine monopol asupra spatiului aerian de deasupra sau dimprejurul curtilor proprii insa nici nu putem accepta ca uliul sa ne faca reguli in batatura. Din punctul meu de vedere si fara a mai detalia cauzele ,actuala situatie se datoreaza cresterii peste masura a numarului de rapitoare si,cu toate vocalizele facute de diverse organizatii care-si inchipuie ca protejeaza natura,finalmente din acest “razboi” intre ulii si crescatorii de porumbei nu cred ca e foarte greu de banuit cine va iesi sifonat rau de tot.Avand astazi,precum se vede,hrana din abundenta,ulii s-au inmultit si si-au schimbat intr-o asa maniera comportamentul incat s-ar putea ca tocmai aceasta situatie sa le fie fatala.Iar incercarile astea felurite de a-i considera pe toti crescatorii care incearca sa-si protejeze porumbeii,dincolo de unele excese facute de catre unii dintre ei,drept niste potentiali infractori e doar un soi de discurs propagandistic si fara de solutie.

  117. Buna

    D-le Adrian Nistor complect deacord cu ce spui domnia ta doarca situatile noastra poat primi aspecte diferite uneori din motive divers in cazul meu schimbind locul de domiciliu.

    Iar in cazul domniei tale schimbinduse doar imprejurarile caci din cele descrise de domnia ta cu voliera construita pt a impedeca mersul la chimp.

    Este doar inca un argument cu o dovada in plus a factotului uman in schimbarea de comportament a ulilor factor care pe alocuri continua si azi.

    Pt vrabile si pasrile ce erau mincarea de baza a ulilor nu le consruit nimeni voloere pt a le proteja de agresivitate omului care foloseste masuri ce nu respectau Natura si legile naturale de convetuire si respect pt o viata in armonie de durata

    Iar perderile de la la porumbei simtite de domnia ta la porumbei in urma pesticidelor imprastiate de om au desfintat si celelalte vetuitori ce erau pe lista culinara a ulilor ca vrabilor si celelalte pasari salbatice nu lea construit nimeni voliera pt a le ocroti de agresivitate omului raminind pe lista doar porumbei pe care ii vina doar ca delicateteinainte.

    Dar indiferent cu o privim din orice unghi gresala vine de la om pt ca Natura nu greseste in echilibul ei pe care il pastreaza cu precizie ci doar inceasca sa amortizeze greselile provocate de catre noi oameni .

    Eu personal aflinduma la disperare din cauza pierderilor provocate de Rapitoere am reusit sa diminuiezi pierderile doar prin o masura ce relativ nu a dereglat viata sportiva a porumbeilor prea mult.

    Pt ca doar prim masura de ai inchide toamna in acelas timp cu plecare pasarilor calatoare chind sursa ulilor de mincare scade dramatic si pina la revenirea lor primavare.

    Iar in aceasta perioada eliberindui doar pt dezmortire mai rar pe nemincate pt o revenire rapida in voliera si fara un progrem regulat pt ca in perioada dezastroasa am observat ca ulul este puctual cunoscindumi programul pt ai ataca direct la iesire.

    Prin masura luata ulilor devenind flaminzi au inceput sa gaseasc alta cantina pt distribuire gratuita pe peropada de iarna si la revenire celor calatoare si creschindule oferta iar voliera mea ne find pe lista cantina gretuita sau redus cu 75 – 90 % atacurile asupra porumbeilor.

    Imi este greu sa ma rabd sa nu ii admir in aier o asa lunga perioada de timp dar ne avind alta solutie viabila am inceput incet incet sa o accept cum ar fi fost dorinta mea o astfel de regula.

    Iar eu doresc doar sa ofer si altora din ce ma invatat pe mine viata uneori chiar fara voie ci fortat de imprejurari ca prin unele modificari din practicile si comportamentul noastru pt a ne adapte la Natura se pot obtine rezultate net mai mari dechit ostenindune sa luptam inpotriva naturi.

    Nu incerc sa conving pe cineva ci doar impart din experientele mele pt a sugrea idei pt cei care sau obosit sa lupte cu natura si doresc o alternativa.

    Cu stima si respect Alex Bude

  118. Buna

    Stimate d-le Robi inteleg ca nu ati intilnit astel de situati pt ca cine da atite bani fi sigur ca nu ii zboara folosindui doar pt matca pt a produce chit mai multi urmasi.

    Iar daca din urmasi unor astfel de porumbei se intimpla sa cada prada nu sint consderati de valoare exat din aca cauza trista si chiar din aceste motive astefl de situati nu vor exista vreo data in lume.

    Iar acuma ca o parere personala stimate domn eu nu cred ca exista in univers un porumbel care a merite o astfel de pret nici chiar daca sar intimpla sa fie din aur.

    Dar e adevarat ca exista oameni ce nu sint instare sa cresca porumbei pt asi atinge scopul si orgolile apeleaza la munca altor crescatori pt ca el doreste sa fie premiat atita stie si ne avind un discernamint care a valoarea banilor sint pregatiti sa ofer orice pret pt asi satisface ambitile si orgolile bolnave.

    Iar la urma nu e vinovat cine cere pt ca el cer pret fantezist pt ca nu ii de vinzare iar cel care plateste are o problema de discernamint la valoare banilor dar porumbei care sa valoreza astfel de sume nu exista in universul nostru solar poate in alte galacsi ca e doar un porumbel.

    Cu stima si respect Alex Bude

  119. Domnule Bude Alexandru ai dreptate prin afirmatiile dvs dar sa stii ca exista oameni care au dat chiar 110.000 de euro pe un porumbel adica ii un chinez sau japonez care am obs activitatea lui la foarte multi porumbei valorosi in aripi !

  120. Ce ziceti dl ALEX BUDE ,sa va trimitem si o cusca indesata cu sobolani ? Ca vad ca tare va plac dusmanii porumbeilor ,considerandu-i chiar “dispensarul ” lor . Inteleg ca dumneavoastra nu trebuie sa le mai dati nici un tratament la ei ca aveti acolo ” selectoinerii ” la dispozitie care va i-au TOTDEUNA PE CEL BOLNAV,de aceea m-am gandit ca v-ar prinde bine si o cusca de sobolani ,care sa va asigure SELECTIA ,la fel ca si uliul ,si asa sigur nu veti avea porumbei bolnavi ,si nici medicamentele nu va vor costa ( care dupa cum vad ce idei aveti in cap, niciodata nu v-au costat ceva ,pentru ca ati contat totdeuna pe DISPENSARUL aerian si terestru al porumbeilor,care cu siguranta ii va vindeca “pentru totdeauna” ) . Iar daca doriti va vom prinde si un dihor ,ca sa vedeti ca toti acesti prieteni ai dumneavoastra selecteaza la fel ,fara nici o diferenta unul fata de celalalt,doar atata ca de unii ca sobolanii si dohorii ,ne putem apara mai usor(punand rabitz),iar de ceilalti, ca uliul si soimul avem sanse minime de aparare ,ceace (diferenta dintre ele) momentan pentru domnia ta este greu de IMAGINAT si PRICEPUT. ( Dar am inteles haosul in care santeti, dupa ce ati spus ca locuiti in “PADURE. ” Apropo de locul acela , eu inteleg ca aveti ff mult timp acolo sa butonati tastatura ,dar va rog sa nu-mi mai raspundeti,pentru ca imi ia f mult timp pana descifrez ca ce ati dori sa spuneti ) . Nu va mai obositi degetele degeaba ,scriind comentarii de CATEVA pagini , ca am mentionat mai sus ca eu nu am pus capcana la uliu,ca sincer sa fiu nu am cunoscut o capcana eficienta ,dar sant de parerea acelora care reusesc sa-l prinda !

  121. Buna

    Stimate d-le Sami citinduva comentariu credetima ca sincer va compatimesc ca va aflati in o situatie greu de incadrat neintelegid una nu o pricepi ace calalta dar cel mai grav este faptul ca nu reusesti sa faci deosebire intre uli si sobolan iar un ultimul art. va complicati si mai mult stimate d-le Sami introducind in discuti si dihorul in calcul.

    Initial crezusem ca ati avut o cadere de moment dar dovetiti ca suferiti de o faza cronica persistind in aceias confuzie si lipsa de discernamint pt a observa diferenta dintre vinatoarea miseleasca a sobolanilor si dihorilor pe intunewric care nu ofera sansa celor sanatosi si vigurosi de a supravetui si vinatoare pasarilor rapitoare care aleg totdeauna pe cei mai slabi obositi si fara vigoare.

    Eu scriu aceste lucruri d-le Sami pt cellati care frecventeaza aceste topicuri pt ca in ce te priveste mai convins ca nu deti capacitatea de a face o analiza sicnera si cu discernamint atita timp chit incadrezi toti dujmani porumbeilor in una si aceias categorie.

    Iar daca sobolani sau dihorul intra in voliera au si ei o menire informindune ca e cazul sa programam constructia unei noi voliere sau refacerea celei vechi cum am avut eu o peripetie sin iarna 2008 -2009 chind un dihor mia facut o radiografie la toate compartimentele reusind sa ma convinga ca 5 din 8 trebuie refacute din trmeli e drept ca a fost cam scuma acea radiografie costinduma circa 130 de porumbei.

    La ultimul compartiment intrind prin o gaura in beton sapind sub placa de beton peste 5 m pina la orificiul ramas de la un stilp pe care il anulasem dar indiferent chit de mult mar irita o astfel de intimplare eu voi ramine tot om cu o capacitate de reactie mai mare dechit un animal de prada.

    Iar daca pastram singele rece di discernamintul de om facind o analiza eventual ca fiecarespecie isi are locul lui in natura iar orice gresala se plateste si eventual vom reusi sa invatam ceva pozitiv din proprile noastre greseli in cazul meu faptul de a nu reface volierla ce sau dovedit fuctionabile 20 de ani dar asta e in viata orice hotarire are pretul si consecvetele ei sau uneori aminarea sau lipsa unor hotariri necesare

    Daca nu stimate d-le Sami punem sa refuzam orice reflectie reduchindune reactile la cele ce nu fac cinste unui om civilizat ci doar la un Sobolan ,Dihor etc.dind vina mereu pe alti si nu invatam nimic ca noi sintem perfecti doar alti sint vinovati Rapitoarel in cazul de fata si in lipsa lor vecini, cplegi de Club, Federatie etc.etc.

    Cu tot respectul d-le Sami citinduva comentariu credetima ca va compatimesc ca va aflati in o situatie greu de incadrat.

    Asta dupa propria dumneavoastra declaratie de a nu intelege ce cititi si va faceti o prezentare a SV dumneavoastre pt toti ceilalti care frecventeaza acest web. si va inteleg ca detineti motive serioase de a va ascunde adevarata identitate ca alfel ar ajunge sa rida pina si copi de la clasele primare de faimoasele declarati facute de domnia ta.

    Personal indiferent la ce nivel de civilizatie si pricepere teai prezenta domnia ta d-le Sami voi continua sa ma adresez decent si civilizat ca dupa ce acord o oarecare intelegere fata animalel rapitoare ar fi prea de tot sa ma prezint altfel fata de semeni mei d-le Sami mai ales ca eu cred ca inca ma adresez unui om din secolul 21 si fac acest lucru din respect fata devizitatori acestui web.si persoana mea indiuferent de nivelul provocarilor propuse de coledi de pe web.

    Iar draga d-le Sami daca deficienta de inteleger a celor cititi e la fel cere ajutor de la parinti domniei tale ca dumnealor find din aceias generatie sau una apropriata de a mea probabil ca inca mai detin vocabularul folosit de mine si calitati ce se dovedeste ce dumneata nu leai mostenit

    Cu stima si respect Alex Bude

  122. Columbofili, protejativa porumbeii prin orice mijloace, nu ne putem bate joc de munca, banii si timpul nostru. Cei care sunt tari in gura cu protectia rapitoarelor, habar nu au ce inseamna pentu un columbofil pierderea unui super porumbel. Un exemplu: asteptam porumbeii la o etapa de fond 640 km, la un momentdat apare primul porumbel, face 2 ture in jurul crescatoriei si aterizeaza pe acoperisul crescatoriei, in secunda 2 a fost in ghearele uliului,,,,,ce motiv asi avea sa fiu impresionat de aceste jalnice rapitoare???!!!

  123. ” N-am auzit ca lupii care ataca stanile trebuie protejati in vreun fel doar pentru ca in padure omoara predilect animalele bolnave ori cu probleme.”- astazi nu, dar vorbiti cu cei batrani , pe cei ce pierdeau animalele ce le asigurau traiul zilnic sau cei ce din pacate si-au pierdut chiar rude dragi in vremea lui Ceasca ,cum era sa nu se poata atinge nici de un fir de par din blana lupului sau a ursului ucigas dupa ce chiar ei ii prinsesera ,altfel puscaria ii manca. Era exagerat , dar era realitatea care-i astepta.
    “Este adevarat ca omul poate gresi in intelegerea legilor naturii,este adevarat ca prea de multe ori s-a amestecat prea mult si-a distrus destul,dar mi se pare ilogic sa cadem in cealalta extrema in care sa consideram ca orice vietate salbatica trebuie protejata dincolo de limita in care se amesteca ea in habitatul omului.” – ??? HABITATUL OMULUI ??
    Exista un singur habitat in care toti suntem actori. Convingerile astea gen “habitatul omului ” au adus planeta in starea in care este acum. Si intotdeauna m-au intristat abordarile asupra implicarii omului in echilibrul natural al Terrei privind cu un ochi la castigul din buzunar ! Cand natura va ajunge sa ne intoarca moneda si v-om ajunge la mila ei, atunci sa vedem puterea zeului ban pe care-l tot proslavim.

  124. Un singur sfat in aceasta discutie ce a aprins spiritele. Noi avem nevoie stringenta de natura si nu invers !

  125. lasati-i ,ca la unii le plac ulii ,sobolanii,dihorii , toate daunatoarele ce-s contra omului si animalelor ( poate au ceva comun ) ,dar marea mirare-mi este ca se pretind a fi columbofili…..nu stiu din ce cauza !

  126. Buna

    O stimate d-le Samiiar traiesti in o confuziesi nu reusesti sa citesti ce se scrie pe acest web.

    Difernta intre uni si ceilalti care iubesc in aceias masura Ulii , Sobolani , Dihori.

    Asadar alti care pretind ca doar ei sint columbofili si indiferent de ce intimpina in viata vinovati sint doar concurenti de la nivelul Club , Federatie etc. si in ce priveste concurenta animale a porumbeilor e la fel aceias vinovatie generala din oficiu.

    Unii daca e sa folosesc d-le clasificarea domniei tale d-le Sami acesti unii in clipa chind sobolani , dihori patrund in voliera nu se multumesc doar cu o acuzatie ipsita de decenta si de valori umane folosinduse vulgaritate dind dovada de reactie razbunatoere animala fara a folosi si auto critica pt care e nevoie de valori umane.

    Asadar d-le Sami eu pt ca fac parte din cei pa care domnia ta din lipsa de …….. nu deti decenta de a te exprima pe fata in clipa chind dihorul in cazul meu a patruns in voliere nu am renuntat la civilizatie porninduma orbit la atac unilateral la adresa Dihorului.

    Asa ca (unii d-le Sami) in loc sa renunt la inteligenta am folosito cu precadere pt ami face o autocritica dece a avut dihorul sansa sasi puna in practica reactile lui naturale la mine in voliera dihorul nu a gresit cu nimica avind un comportament firesc chiar si in voliera.

    Asadar Domnilor hai sa nu inchidem ochi dind vina pe animalale salbatice din oficiu pt ca ele practica doar o reactie naturala pt care au fost creiate.

    Iar in cazul meu de concret vinovatul primordial pt atacul dihorului sint eu pt ca nu am fost suficient de vigilent si de sever la controlul volieri pe care sa dovedit a fi sperficial si asta o dovedito vizita Dihorului care mia dat lecti la acest capitol.

    Deci domnilor cred ca a fi columbofil o dovedim prin maturitate asumindune proprile gresenili pt ca doar noi gresim nu natura si indiferent de ce animale de prada daca facem o analiza autocritica cu sigurant ca vom gasi proprile greseli si la o analiza fara profunda vom avea multe de invatat de la experiente cu natura.

    Dar din pacate sintem tentati sa dam vina pe alti ,pe natura etc. refuzind sa privim realitatea pt a avea o sansa sa nu repetam aceleas greseli

    Dar domnilor traim in o lume libera si fiecare ne alegem calea cu sau fara reflecti autocritice.

    Cu stima si respect Alex Bude

  127. eu unu nu sut de acord cu asa ceva……….noi crescatori dam sume mari pe aceste pasari care nu umplu inima de ferecire cand ne arata ce pot …… rapitoarele ne omoara uneori pasri valoroase amenzilesale tina
    pt cei care le-au propus …………….. vant in pene

  128. Buna

    D-le de la art. 136 ii fi domnia ta blod sau nu ramine de vazut atunci chin vei detine decenta sa te prezinti cu numele intreg pt ati asuma si cpmentarile.

    In toate competitile din lume chistiga cel mai bun nu?

    Atunci tare as vrea sa vad o explicatie logica cum se intimpla in columbofilie atunci dhind se petreg acele fenomene numite de domnia ta ” Uneori ”

    ” rapitoarele ne omoara uneori pasri valoroase ”

    Atita timp cit orice om stie ca animalele de prada aleg din un lot , stol exemplarele pe care le observa ca prezinta un defect (care poate fi ceva nou pe care noi nu lem sesizat la timp ) pt asi mari sansele in degustarea pe care sio doreste ori ce vinator.

    Deci stimate domn fara identitate orice pasare prinsa si omorita de rapitori nu e de valoare in clipa chind devine omorita indiferent de pretul de achizitie pe care lar fi platit crescatorul la achizitie.

    Iar daca acea pasare a dovedit valoare atunci crescatorul e vinovat de perdere ei pt ca la epuizat prin inscriere la concursuri fara sa fie in forma sau inainte sa fie refacut de la ultimul concurs si nici de cum rapitoarele care vineaza totdeuna pe cel cu sanse minime de supravetuire.

    Iar duma ce se dovedeste ca noi am luat decizi gresite e asa simplu sa dam vine pe rapitoti ca nu e nevoie de reflectie la proprile noastre greseli din lipsa de unele valori la caracter.

    Cu stima si respect Alex Bude

  129. am sa va spun o antamplare reala care a devenit hobi pentru huli sau soimi,eu locuiesc undeva an nordul italiei si sunt colombofil dar trebuie sa am o deosebita atentie cand dau drumul la porumbei ,deoarece sunt foarte multe pasari de prada si cand da huliul dispar 4sau chiar mai multi porumbei,si acest lucru nu bucura pe nimeni ,oare mai este placere sa cresti porumbei saimai pregatesti pentru zbor daca huliul te desfiinteaza asa cum a facut cu colegul meu din 80 de pui a mai ramas cu 30 de pui si apoi mai dute si la zborurile de tineret ,,daca mai ai cu ce,,concluzia mea este ca costa destul de mult an ziua de azi sa cresti porumbei aproape k a devenit un lux a avea porumbei.dar asta este mergem anainte cum putem.asta este ciclul naturii si noi dam mancare la huli.va salut

  130. Dragii mei domni , cum sa incep aceste randuri ..citesc si sunt confuz? mai judeca cineva de aici ?
    eu am o istorie de aproape 18 ani de crescut pasari in cea mai nefavorabila zona din tara in sinaia-busteni . avand crescatoria la mai putin de stiti cat ? de 500 de metri ce padure ati dori sa vedeti cum pica pradatoarele din copac ? nu ati vrea sa stiti ,incercati sa faceti capcane si sa faceti tot ce puteti sa mai rariti numarul pradatorilor dar nu le omoarati , sunt la fel tot vietati ca si porumbeii noastrii .
    cu stima si mare drag ptr toti colegii si inca ceva sustineti tineretul domnilor nu mai pacaliti copii ajutatii caci vom deveni o Romanie fara crescatori de porumbei

  131. daca ii iubiti aparati pt ca oricit de destepti si valorosi ar vi sint prada sigura rapitoarelor.ce ar mai fi sa va lasati fratii mai mici in voia sorti si sa nu_i aparati de greutati

  132. …daca ar fi dupa mine as vrea sa dispara toata rasa pasarilor rapitoare …i-as ucide pe toti …oricum nu fac nici-un bine…

  133. o metoda buna de a reduce atacurile uliului la porumbei este de a nu le mai da drumul in jurul casei decat foarte putin.Cei care locuiesc intr-o zona plina de ulii au o situatie mai nefavorabila,si nu din cauza rapitoarelor,ci din cauza zonei unde ei locuiesc.Este si normal in zona cu paduri sa ai problema cu rapitoarele,tot ce poti face sa scapi de uliu (o bucata buna din an) este sa te muti intr-o zona cu mai putin habitat pentru rapitoare gen campie,depresiuni joase fara multa padure.Daca totusi locuiesti intr-o zona cu paduri si mutatul nu este posibil atunci iti ramane numai sa scoti pui vara si atunci sa-i inveti afara.Pe masura ce porumbeii au deprins arta zborului ei vor vedea cerul doar prin plasa de rabitz.Antrenamentele lor vor fi aletele decat ale porumbeilor obisnuiti.Ei vor fi lansati aproape zilnic (daca se poate) de la 10-15 km,de preferat dupa ora 9 dimineata si fara sa le fi dat ceva de mancare.In momentul in care vin acasa vor fi chemati rapid inauntru la mancare si acesta va fi zborul lor,diferit de cel al porumbeilor care zboara in jurul casei.Prin aceasta metoda rapitoarele nu se invata la stolul tau si vor ataca mai rar porumbeii la tine acasa.Bineinteles lansarea va fi facuta si individual deoarece stolul este mai usor vazut si rapitoarele ar putea deprinde obiceiul lansarii,de asemenea orele pot alterna de dis de dimineata pana pe la amiaza,si pentru a dezorienta pradatorii se pot schimba si punctele cardinale de lansare.Distanta poate creste de la 15 km pana la 30,etc( am pus 15 km deoarece sunt costuri mai reduse de transport,15 km i faci cu un scuter in cateva min,sau chiar bicicleta). Se stie ca la munte lumea a fost putina (catune,putini oameni) deci asa vor fi si porumbeii,pentru a usura antrenarea lor.Totul depinde si de buzunarul fiecaruia iar in viata nu le putem avea pe toate.Schema de mai sus este doar o parere personala,si in viitor daca o sa am crescatoria intr-o zona favorizata de ulii atuncii o sa o aplic fara intarziere.Si cu aceasta metoda porumbeii vor fi mult mai bine atrenati pentru zboruri decat porumbeii care zboara zilnic in jurul casei,multi zboara degeaba.

  134. Locuiesc intr-o zona cu paduri, n-am putut creste porumbei din cauza rapitoarelor. Tatal meu a crescut porumbei in acelasi loc in urma cu 20 de ani, nu avea treaba cu rapitoarele, insa astazi numarul lor este exagerat de mare. Ar trebui tinuta in frau reproducerea lor. Este o situatie de care pe care, uliul are prima sansa. Sa privim si spre columbofili, nimeni nu-i intelege…

  135. ofer pret avantajos pentru niste ulii porumbari cu acte legalizate pentru ai aduce in italia.nevoie ca actele sa fie doveditoare ca au fost crescuti in o crescatorie nu conteaza daca au fost luati chiar din natura
    multumesc

  136. Ba nu tot mai ziceti ca ii ilegal sa prinzi uli dice nu prndeti voi ma ulii si duceti al zoo fmm de uliu ca mio si prins un pui cel mai bun pui al meux:(

  137. ptr gabi de la pozitia 27 caprioarele se pot manca dar ulii nu asa ca caprioarele se duc si ulii raman

  138. ei ei numa gura ii de voi darcand ai o pasare pe care o iubesti vine ului si pprinde lular dracu de ului ce va place le el hm????

  139. va rog acuma nu trebe sa omorati uluiul dar numa izgonitil sau dupa ce lati prins datii drumul atat dardaca prinde ceva tre sal omori es asa cred







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *