Salut, numele meu este Ochea Marian Elvis, sunt din Orasul Filiasi judetul Dolj, crescatoria de porumbei se afla in Localitatea Albulesti Judetul Mehedinti si din anul 2013 m-am hotarat sa concurez si m-am inscris in cadrul Asociatiei Columbofile Drobeta, Centrul Strehaia, judetul Mehedinti. Desi merg doar in weekend la porumbei acest lucru nu m-a impiedicat sa am rezultate cu acestia si in ceea ce urmeaza am sa va prezint porumbelul care a reusit sa faca primele rezultate la nivel national de la mine din crescatorie. Este vorba de porumbelul cu seria 509779 – 2014 Porumbelul Anului 2016 cu punctaj record 150,89.

Un porumbel de o ambitie si forta extraordinara, cu origini foarte “zdravene” de maraton care la varsta de 1 an a reusit sa claseze o etapa de fond 698 km si o etapa de maraton 1204 km, zic la varsta de un an dar de fapt porumbelul a fost tardiv mai avand pene de schimbat din primul an de viata. Mergand doar in weekend la ei, de fiecare data il gaseam cu cuibar facut intre gratar si usa de la intrare si de fiecare data il distrugeam si pentru ca incurca la deschiderea usii dar si cu speranta sa-l faca in alta parte.

Tatal acestui porumbel este un mascul Nouwen Paesen 100% de la domnul Bandur Sorin din pasarile importate de catre domnul Nicu Siclovan si este consangvin pe Narbonne. Mama este o deosebita femela de la domnul Bescuca Emil care are la baza porumbei Van der Wegen si Wim Muller importati de catre domnii Adrian Craciunescu & Dr. Stanescu si un mascul “Herbotul” foarte bun reproducator cu descendenti pe podiumul national de la domnul Puf Ilie din originali Herbot.

In anul 2016 s-a produs “surpriza” si acest porumbel “779” reuseste sa claseze 14 etape, etape foarte grele cu ploaie, grindina, vant din fata si canicula, cei care au zburat aceste etape stiu ca nu au fost niste etape tocmai usoare si s-au pierdut foarte multi porumbei.

Porumbelul a fost concurat la natural fiind motivat cu un pui in cuib la majoritatea etapelor, pui de care avea grija femela cu care era in pereche cand acesta era angajat la concursuri (femela fiind lasata acasa in permanenta pentru a pastra situatia de cuib).

Hrana acestora pe tot parcursul anului este formata din boabe porumb, grau, mazare, sorg si floarea soarelul, pe care le cumpar de la diferite firme din oras, le amestec si le vantur foarte bine sa nu ramana praf care sa afecteze porumbeii odata cu consumul acestora. In primul an, ne avand experienta, am pierdut foarte multi porumbei din cauza ca nu i-am recuperat la timp si de atunci pun mare baza pe recuperarea acestora.

Haideti sa va povestesc cum s-a intamplat totul, de fapt totul s-a intamplat la etapa de Harkov National 1204 km fiind si ultima etapa pe care acesta a zburat-o si unde a fost imbarcat la 2 zile de stat acasa dupa ce sosise de la ultima etapa de fond unde clasase foarte bine si realizase norma As Fond. Vazand ca este intr-o forma foarte buna, am decis sa risc si sa-l angajez la Harkov pentru a realiza norma As National si conform calculelor daca clasa etapa de Harkov si obtinea punctaj mic, avea sanse la castigarea trofeului PORUMBELUL ANULUI. La etapa de Fond dinainte de Harkov a avut un pui mai mare care deja pleca din cuibar si am observat la mascul o mai mare atentie fata de femela, m-am gandit ca sunt sanse mari ca acesta sa o goneasca la cuib si astfel am luat decizia de a incerca sa-i pun in cuibar un pui mai mic pe care sa-l poata hrani cu graunte, cu gandul ca-l va accepta si va reveni la pozitia pe care o avusese pana atunci si clasase bine, astfel “l-am pacalit”.

Masculul s-a dus pe pui, l-am verificat mai tarziu sa vad daca este totul in regula, deja porumbelul hranise puiul si avand certitidinea ca l-a acceptat si il ingrijeste, am plecat linistit la servicu. Imi aduc aminte noaptea de dupa lansare, nu am putut sa dorm mai deloc, numai la el imi era mintea, doar el exista, atat de mult imi doream sa-l vad acasa si aveam presimtirea ca este deja in voliera. Dimineata desi intrarea fusese inchisa si nu avea sanse sa ajunga asa repede, nu m-am putut abtine si m-am uitat de el in voliera, apoi am plecat cu taicamiu cateva ore cu treaba unde am stat ca pe ghimpi pentru ca simteam ca va veni si imi era teama sa nu ajung eu tarziu acasa si sa nu-l mai pot anunta. Am revenit acasa si ne-am pus sa asteptam: eu, taicamiu si prietenul meu Ionut Roman. Nu va pot descrie sentimentul care l-am trait cand l-am auzit pe Ionut cum “tipa ca din gura de sarpe” VENI, VENI, VENI PORUMBELUL, tremuram tot, nu mai stiam nici sa respir si deabia ma puteam tine pe picioare de atata emotie cand l-am vazut ca sosise si mai ales in ce hal sosise, era spart de uliu in piept in partea stanga si pe partea dreapta probabil tot de la uliu avea cateva pene lipsa in coada si la baza acesteia. Acesta a fost cel mai puternic sentiment de emotie pe care l-am trait pana acum. In conditiile acestea a reusit sa claseze Loc 2 pe judet si astfel reusind sa castige trofeul PORUMBELUL ANULUI 2016, un trofeu foarte muncit si pe care il merita din plin si unde daca nu exista noroc il putea costa viata!

Rezultatele obtinute de 779 in anul 2016:

PORUMBELUL ANULUI 2016 cu punctaj record 150,89p
-Loc 2 Nat. As National
-Loc 1 As Natinal Judet
-Loc 2 As Fond Judet
-Loc 2 Demifond Judet
-Loc 3 General Judet
-Loc 5 As Speed Judet
-Loc 6 Fond Judet
-Loc 6 Palmares Harkov 1204 km Judet
-Loc 8 Campionatul Olimpic Categoria H
-Loc 2 Harkov 1204 km Judet 2016