Originea, vitalitatea, echilibrul, bratul, aripa, musculatura, penajul.
- Originea. Dintr-o vaca nu poti obtine cai de curse. Porumbeii trebuie sa aiba in spate in pedigree cat mai multi campioni si buni reproducatori.
- Vitalitatea. Cand iei porumbelul in mana trebuie sa incerce sa scape iar cand il tragi de cioc trebuie sa refuze si sa se zbata sa il retraga (era un lucru pe care il stiam din batrani… acum se pare ca e confirmat de Eijerkamp).
- Echilibrul. Coada sa fie pe o pana.
- Bratul. Bratul sa fie cat mai scurt.
- Aripa. Ultimele 3 remige sa fie ventilate si egale. Cu cat diferenta de lungime dintre pana 7 si 6 este mai mare, cu atat mai bine.
- Musculatura. Palpand muschii langa stern, trebuie sa simti o vibratie. Musculatura trebuie sa fie elastica. Traheea – cat mai bine inchisa.
- Penajul. Sa fie cat mai matasos.
Se refera la porumbeii de as, 100-700 Km, probabil peste 700 mai apar/dispar cateva variabile.
Din ce am observat in putinele etape peste 700 zburate cat si in etapele mai scurte dar foarte grele, mai exista o caracteristica pe care nu o pomeneste in cele 7 si care cred ca este mai importanta decat toate 7 la un loc: ambitia (care nu cred ca e aratata la cat de tare trage ciocul). Ambitia e chestia aia nebuna dar admirabila pe care o poseda unii porumbei si care ii face sa continue sa caute casa atunci cand majoritatea celor cu corpuri perfecte sunt de mult esuati pe campuri si prin balti. Sigur, atunci cand nimeresti o ambitie de fier pe un corp perfect e ideal dar sunt raritati.
Si ar mai fi o caracteristica ce conteaza in special in zonele cu rapitoare si rute grele (munte): calmul.
Corect, anul trecut la un antrenament, a sosit acasa dupa 3 zile o femela rupta de rapitor, dupa 3-4 ore a murit, anul acesta unul din matca a cedat psihic si sa rupt din stol, dupa o urmarire de 500-600 m a intrat cu bine, asa spaima a tras, o saptamana nu a mai zburat cu stolul, cateva ture si inapoi in compartiment. Tot anul au fost liberi, nu am avut pierderi din cele 3 atacuri
Care.i faza cu galetile din minutul 5.50? Ce vrea sa demonstreze?
@Edi: ca bratul scurt oboseste mai putin.
8. Cosul
Nimic nou…. Știm de ele… Cu acest video încearcă sa fie sincer cu clienții lui… Pe care ii scalpeaza de bani.
1. Cosul
2. Cosul
3. Cosul
4. Cosul
5. Cosul
6. Cosul
7. Cosul.
Cu tot respectul pentru acesti mari crescatori, dar au uitat de „semnul în ochi“. Pe saituri-le de specialitate, Pipa.be etc. apare fotografia cu „ochiul“. Ori e un secret bine păstrat?
@Gelu Leonid Savin, pai da eunsecret bine pastrat de-o organizatie cu numele de !opus lu’ bei ochius! si astia scalpeaza de bani pe cine prind. :)))) mai nou am aflat ca trebuie sa-l vezi pe dragnea. daca nu-i dragnea bei si-i tudorele bei, nu-i de bine. inseamna ca-i braconat de pe la alde vecinu, sau mai stii io de pe undemere stolu’. fara astia in ochii lor degeaba ai cosuri.
Remije?
Eu as spune că înainte să țină lectii, un om ar trebui să învețe noțiunile elementare despre pasari.
Omu o fi spus bine in limba lui, am scris eu prost. Am corectat.
In rest, nici nu prea stiu ce sa mai postez ca la toate topicurile apar dominant comentarii negative. Ce naiba se intampla “oameni buni”? Inclusiv la topicul cu veteranul postat anterior s-au gasit o multime de critici.
Acum imi filmasem porumbeii cum cara paie si pregateam o postare. Deja imi inchipui comentariile:
– ha, ce paie scurte/lungi le dai, ce prost esti
– ce de gainat fac porumbeii tai
– porumbeii iti arata de cacat, lasa-te
– tu acum ii imperechezi? ha! un profesionist niciodata nu ar face asa (trebuie ori mai devreme ori mai tarziu dar in niciun caz ca tine!)
– de ce nu ai pus fundal sonor? (daca e pus: ce soundtrack de cacat ai pus!)
– boxele alea sunt pentru gaini nu porumbei
Etc.
porumbei.ro #11 :)))))))))
asa.i romanul, ce nu intelegi…si face parte din gena noastra. Dupa 50 de ani de comunism in care ai fost cenzurat si la ritmul cardiat, acum , in democratie, romanul arunca tot pe gura prin pirsma libertatii de exprimare.
Si negativismul , si discriminarea pozitiva ,,,si …orice iti aduce trafic pe site este binevenit! Opinia mea.
Mai rau ar fi fost sa nu ai nimic…. pe acest principiu ma ghidez mereu.
Si gandeste.te ca dincolo de acest display iti comenteaza in 70 % din cazuri copii, pustani, tanti abia “intarcati” si daca vrei sa te convingi urmareste.le vlog-urile pe youtube. Acum , la 8 ani are vlog pe youtube despre porumbei in care iti da sfaturi cum sa ajungi campion.
Dar ai si campioni nationali care iti viziteaza site-ul….si numai eu cunosc destule persoane dar nu comenteaza.
Psihologic vorbind, printr-un comentariu negativ o persoana se descarca de frustrarile pe care le are iar printr-un comentariu pozitiv impartaseste bucuria lui cu alte persoane.
Asa ca …din categoria nemultumitilor pe care ai descris-o la 11 vor mai fii persoane care iti vor spune ca : de ce a luat doar 1 pai in cioc, de ce isi fac cuibul prea mare, prea saracacios….etc.
Multa bucurie prieteni, Andrei iti multumesc pt fiecare postare ce o pui, personal cunosteam aceste caracteresitici dar iti multumesc ca prin acest filmulet mi ai reinprospatat aceste cunostinte. Intru zilnic pe saitul tau si astept cu interes orce noutate, postare ca un copil cu cadoul in brate si nerabdator sa l deschida. O sa scriu mai des pe saitul tau, in semn de multumire si apreciere pt TOT ce faci. Iti multumesc, cu respect al vostru coleg IL
Chiar daca H.E. Eijerkamp isi reasigura clientii despre calitatea porumbeilor lui prin intermediul acestui videoclip, descrierea amanuntita si corecta a unor criterii importante de departajare a porumbeilor buni de cei rai nu poate fi decat binevenita. De invatat pentru incepatori, de recapitulat pentru avansati ;) Multumim, porumbei.ro!
porumbei.ro: Multumesc pentru tot ce faci pentru noi!
Acum, stii bine ca nu ai cum sa multumesti pe toata lumea. Nimeni nu poate!
Chiar daca aceste selectii erau stiute de unii dintre noi, nu strica niciodata o recapitulare, asa cum au zis si baietii mai sus.
Referitor la negativism si mediocritate, n-ai stiut pana acum ca au fost, sunt, si cel mai probabil vor fi mereu dominante in detrimentul bunului simt, respectului si inteligentei umane?
P.S: Stiu ca nu mi-ai cerut sfaturi, dar sunt din suflet si imi permit sa ti le dau (pentru ca le consider bune): -Nu mai pune atat la suflet! Axeaza-te pe oamenii buni de pe site. Continua sa postezi, pentru ca faci o treaba placuta, frumoasa, cu informatii valoroase, creezi filmulete incredibil de antrenante, unele extrem de rare, cu soundtrack-uri criminale, care lasa amintiri frumoase si care cred eu ca au mai imbolnavit pe cativa (chiar daca putini la numar) cu microbul columbofiliei.
Si stii ca sunt oameni minunati pe site care iti urmaresc munca. Eu cred ca pentru ei merita sa te tii de treaba in continuare. Iar comentariile rele pot fi si sterse, stii. Pana vede omul ca nu e bine si-si scrie punctul de vedere civilizat.
P.P.S: Mama, cata mai P.S-ul am scris. ;))
imediat a ,,preluat,, articolul si ,,celebrul,, baiat din ucraina care posteaza pe youtube doar ca de data asta nu a dat copy – paste ci pur si simplu enumera criteriile de selectie ca si cum el le-ar fi inventat, mi se pare total lipsit de inspiratie, jalnic .
a spus aproape cuvant cu cuvant tot ce ne zice Eijerkamp iar de la el a bagat doar foarte mult ,,deci,, ……..
Man, daca te-a deranjat comentariul meu, trebuia să nu îl postezi și să nu răspunzi la el.
Eu am crezut că a scris cineva și tu doar ai postat. Daca chiar tu ai greșit, cu atât mai “grav”.
Nu se dorea un comentariu negativ ci unul constructiv.
Cred că îți faci prea multe probleme, inutil.
Postează ce vrei, cum vrei și cat vrei. Este site-ul tau.
In momentul in care incepi sa te cenzurezi de “teama” unor comentarii negative, deja ai făcut primul mare compromis.
Cheia succesului, in opinia mea, este sa nu faci compromisuri și să îți urmezi calea ta, indiferent câți te plac sau te displac.
Scuze pentru off-topic și pace man!
@dumitru: :)))
@Corbu: nu e vorba de tine, in general observ cum iese rautatea in fata in comentarii. Vad des pe Facebook cate un copil care intreaba ceva despre porumbei sau posteaza o poza si zice din reflex sub ea “rog fara jigniri”… iti dai seama cate au incasat de au ajuns sa scrie asa ceva preventiv.
@Nicu: e destul de greu sa faci material nou care sa se remarce, mai ales atunci cand feedbackul e foarte scazut… in general din graba sau poate din egoism sau din obisnuinta de a primi de-a gata lumea nu simte nevoia sa dea nimic inapoi. Personal caut mereu sa ofer un feedback acolo cat de mic creatorilor de continut care fac chestii pe care le apreciez, un like, un share, un comentariu daca am ce spune. Chiar acum am vazut un nou material foarte misto de la Recorder, nu eram logat si nu puteam sa dau like asa ca m-am mutat pe calculator sa le dau de acolo like. Si, evident, am dat de mult subscribe, desi se pot urmari materialele si fara a fi abonat.
Bravo! Si eu sunt abonat la Recorder. Si vreau sa donez si eu ceva acolo. (nu o spun pentru vreo lauda, ci pentru ca baietii merita. Si tu meriti, Andrei!)
Ce anume ai urmarit mai devreme, reportajul cu maturitatea? Ca urmeaza sa il vad si eu. :D
Dap, maturitatea pe care inca o astept. Le-am vazut majoritatea materialelor.
Despre ce Recorder vorbiti ?
https://www.youtube.com/watch?v=5lR-Q8g3u4E
Mi se par cei mai buni reporteri din tara. Ei sunt, dupa parerea mea, cel mai aproape de obiectivismul pe care trebuie sa il aiba ca litera de lege orice jurnalist.
Eu inca sper ca lucrurile se vor indrepta in tara asta! Se poate!
Criteriile descrise de domnul Eijerkamp sunt in mare cunoscute. Frumos ca le reamintește, e bine sa vezi ca un profesionist in ale columbofiliei împărtășește si altora din ce crede el ca inseamna un porumbel bun.
Eu am o mare nelămurire si o intrebare pentru voi prieteni: daca trebuie sa alegeti dintre doi porumbei, unul un zburător forte bun , chiar campion national, dar care nu corespunde criteriilor de mai sus( bratul nu e prea scurt si nici puternic, aripa nu e prea ventilata iar muschii nu sunt asa de elastici , etc); celălalt un porumbel care este idealul ” la mana” potrivit canoanelor descrise de Eijerkamp, dar un zburător mediocru.
Pe care il alegeți dintre cei doi presupunând că nu mai aveti decat o boxa liberă la matca?
Salut Andrei… Nu mai baga in seama criticile.. Romanu sa nascut egoist.. Romanu le stie pe toate.. Dar de fapt nu stie nimic.. Romanu se uita in gradina altuia dar niciodata in gradina lui… Si as putea sa continui ore in sir… Eu ma uit zilnic pe site al tau.. Pate unele postari pt mine nu sunt de interes dar poate pt alti crescatori sunt.. Tu nu trebuie sa ii multumesti pe totii.. E ca intr o casatorie daca totul ar fi perfect nu ar mai fi de interes… Continua treaba ca faci foarte bine ce faci
Multumim pentru tot..
Foarte bune criterii dar aste sunt pt vanzare nu pt concursuri,pt concursuri e coșul. 1) originea un fraier nu e dispus să plătească pt un porumbel care nu a făcut nimic daca nu are origine 2) vitalitatea un porumbel care cântă e mai frumos se vinde mai usor 3) coada sa fie pe o până ca nu da bine in poze (in majoritatea pozelor coada e photoshopata 4) brat scurt porumbelul pare mai puternic 5) asta e de la Janssen 6) muschi da bine domule intrebati orice gagica de vibratie nu mai vorbim 7) nu vrem ca penele sa ii zgarie pielea fina chinezului miliardar . Repet criteriile sunt bune dar infinit mai putin importante fata de COS
Semnul din ochi este semnul euro care sclipeste la apariția cumpărătorului
Buna ziua, dupa o experienta de 2 ani la nivel avansat (de participat la concursuri sunt 6 ani) si cu numeric mic de porumbei, maxim 30, si porumbei din linii multe si amestecate (nu recomand), cu talii difetite, pot spune clar ca intelegenta porumbelului face diferenta, si ma refer la ce ne intereseaza, sa ajunga mai repede acasa. Eu sunt pasionat de clasari multe si de porumbeii constanti de la 3 ani in sus si nu de locuri de frunte si am avut un porumbel cu as fond 2 ani, greu si cu balans pe față si cu aripa slab ventilata si pene rigide si care a venit de mai multe ori in primii 5% pe concurs. Si au fost si etape cu vant din fata si etape care au tinut doua zile.
Va prezint acest caz, deoarece a fost un porumbel expetiment, nu am crezut in el, dupa analiza ,,la mână “.
P.S.
1. Nu e cel mai bun porumbel al meu, dar e printre cei mai buni.
2. Ce se discuta in general si in special in acest interviu e Foarte Adevarat si sunt sfaturi utile si sunt despre porumbelul cu ,,fizic perfect”, care daca are si ,,cap bun” face diferenta.
O zi buna!
De parca Eijerkamp ar obliga pe cineva sa-i cumpere porumbeii!… In capul unui porumbel sau in capul nimanui nu se poate intra si citi daca are lumina sau bezna, dar fizicul tb sa fie cat mai echilibrat sa-l poata ajuta sa vina mai repede acasa. Cre ca asta vroia sa zica Eijerkamp….
Mulțumim pentru astfel de articole.Sunt pertinente.La mai multe!
Unul dintre cei mai mari fotbalisti si dribbleri ,ai tuturor timpilor , a fost Manuel Francisco dos Santos zis Garincha (vrabia plm) … asta avea picioarele “strîmbe” avea doi genunchi “pe-o parte”, de obicei genunchi sunt indreptati fie spre interior (unii ii au atit de tare in cat sunt “x-ați” ) fie spre exterior (la fel, unii ajung crăcănati) , ei bine asta avea ambii genunchi indreptati spre dreapta, parca…, sau stinga… cert e ca daca il priveai frontal aveai impresia ca il ia vîntu. A FOST PRIMUL FOSTBALIST CARE A CASTIGAT LA UN TURNEU “Balonul de Aur” ,”Gheata de Aur” si “Campionatul Mondial” …. asta contemporan si coechipier cu Pele fiind…
PS. Salut Petre au ouat femelele ? Astept italienii :-)) !!
Lord Sculah, beli-ne-ai revenit printre noi! Cam lipseai de prin curtea scolii! Si cum ziceai, tu sustii ca un fizic cu defecte poate tine pasul cu unul fara defecte… De acord cu tine,dar,doar dintr-un punct de vedere:al inteligentei pe care o poseda corpul respectiv. Gandeste-te cam cum ar fi fost daca inteligenta respectiva, avea un corp perfect… Ar fi ajuns la 1250000 :))) :))) Oauale au inceput sa iasa, peste ceva timp le marcam cu DV. Ar fi de vis sa-i bati pe nemti cu porumbei italieni! :)) Sanatate si virtute!
Din pacate nu prea mai am timp sa intru pe acest minunat site… de cand ma pregatesc pt. “Champions League” … ca Dinamo… :-))))
Eu am vrut sa zic doar ca nu cred ca trebuie sa acordam atat de multa atentie acestui sistem de evaluare… daca ar fi prezentat un “necunoscut” acest sistem nu ar fi interesat pe nimeni… in trecut aveam un sistem foarte complicat de evaluare al porumbeilor… pene, gat, aripi, coada,musculatura, marime , greutate… etc. Anul asta am simplificat mult… nu suntem noi mai destepti decat Mama Natura… dar ne place sa ne jucam de-a Dumnezeu..
Ca sa descoperi un bun zburator trebuie sa-l zbori, sa descoperi un bun reproducator trebuie sa reproduci din el.. altfel nu ai cum…
La cum arata parintii si la ce pedigree au puii tai sunt obligat sa ii bat !! :-)) … ti-am zis, cand o sa iau 1 Int. Barcelona cu porumbel de la tine “Petrică” o sa il botez … :-))) fara 2.5 milioane de euro nu il dau.. :-)))
Am mai citit comentariile pe acest subiect si cred ca trebuie sa fiu sincer. Chiar dacă pare lăudabilă intenția lui nenea Eijerkamp de a ne arata ce crede el despre selectia la mâna, cred ca aceste dogme fac mai mult rau decat bine.
A te apuca sa “dramaluiești” un porumbel si a-l elimina fara a ii da șansa onesta de a arata ce poate la zbor, mi se pare o gogomanie. Ok, nu arata la mana unul. Ce faci, ii rupi gâtul fara sa il zbori??! Daca e prost se va pierde el singur, dar e sansa lui si a noastră sa lăsăm zborul sa aleaga, nu noi.
Prin anii ’80 a fost la mare moda “standardul”. Atunci apăruse ideea ca apreciind aspectul unui porumbel, osatura, penaj, musculatură, incastrarea ochilor si alte cacaturi, putem aprecia porumbelul ideal pentru zbor. Rezultatul il stim, a apărut porumbelul “standard” care s-a abătut total de scopul sau sportiv si arata in final a orice numai a atlet nu. Iar de rezultatele la zbor, sa nu mai vorbim, cred ca si gutanii ii invingeau cu ușurință. Mulți columbofili au căzut pradă acestui miraj si și-au eliminat porumbeii buni zburatori dar care nu se încadra în tiparul cerut de standard.
Asta e valabil si la alte rase de animale. Ciobanescul german, rasa excepțională pentru aptitudinile de caine de lucru, a început să fie selectat mai mult dupa aspectul fizic decat dupa performanța în teren. Rezultatul nu a întârziat, rasa a decăzut treptat dpdv al performanțelor, acum vezi in expoziții acei caini cu trenul posterior lasat, ceea ce ar trebui chipurile sa il ajute in actiune, dar efectul e invers, aceste exemplare nu mai sunt performante nici fizic, nici psihic. Acelasi lucru s-a întâmplat și cu porumbeii jucători sau zburatori românești care au început să fie selectați dupa criterii fizice, de frumusețe și nu dupa zbor; aptitudinile lor de zbor s-au degradat incat au devenit rase de voliera.
Noi creștem porumbei care trebuie sa aiba capabilități sportive. Cine a vazut, în orice sport am vrea sa luam in considerare, ca antrenorul sa se apuce sa judece un sportiv dupa cum arata si sa il elimine inainte de a ii testa performanța sportivă?
Vreti sa aflati sigur care porumbel e bun sau nu la zbor? Lăsați-l pe el sa va spuna prin evoluția lui in concursuri, nu prin abilitățile voastre palpatorice. E cea mai sigura metoda, restul sunt povești la gura youtube-ului.
De acord cu tine Ilie! Eu ma refeream doar la faptul ca un fizic perfect (Si cand ma refer la ,,perfect ” poate sa fie perfect si din punctul meu de vedere, nu doar al lui Eijerkamp, un criteriu stabilit de mine)vine mai repede acasa decat ala cu defecte…de tipul stern stramb. Un antebrat lung sau furca deschisa eu nu le consider defecte. Le consider defecte doar cand sunt in dezechilibru cu restul corpului.
Ilie ,35 foarte bine punctat. Noi avem obligatia, ca porumbeilor care urmeaza sa.i introducem la concurs sa le asiguram toate conditiile necesare,de a.si indeplini “misiunea”,adica sa fie sanatosi,hraniti corespunzator si sa aibe dragoste de casa,avand un habitat pe placul lor si totodata functional.Sa le asiguram casa si masa,iar ei trebuie sa.si arate rasa ,daca o au:))
Nea Ilie, sa traiesti! Eu cred ca ai dreptate!
Sigur… cine vrea si poate sa scoata sute de pui, sa ii trieze la mana, sa ii opreasca doar pe cei perfecti, sa ii trieze apoi la zboruri p-astia perfecti si dup-aia sa ii elimine pe cei care au venit mai slab si sa ii opreasca doar pe cei care au venit bine si foarte bine…nu e rau! Probabil ca va avea rezultate mai repede decat ceilalti si vor si si mai multe si mai bune… .
Totusi…sa zicem ca avem un yearling care nu arata perfect la mana (nu e nici handicapat…)si il zburam…totusi! Nu se pierde da’ nici nu prea claseaza… si il angajam la 2-3 etape de peste 1.000…vine acasa da’ nu claseaza, ce facem? il eliminam?!
Un yearling care 2-3 etape de peste 1000 zburate dar neclasate? Depinde de ceilalți “colegi” de voliera. Daca sunt altii care au zburat mai bine aceleasi etape iar spațiul nu e suficient si pentru yearlingul nostru, cred ca el e cel care va trebui sa plece. Daca mai e o boxa liberă, ar merita sa ramana. Dar depinde si de cum il “simte” columbofilul, nu la mana ci la evolutia din timpul zborurilor, de cat de epuizat a venit, cat de repede s-a recuperat, etc.
Însă eu cred ca asta e selectia, sa ramana cei cu rezultate mai bune la zbor si daca sunt doar 10 boxe si ai 10 yearlingi care au zburat mai bine, cel in cauza nu are loc, la propriu. Iar metoda de eliminare pentru mine nu e cea cu “rupe-i gâtul “, a-l face cadou cuiva e o metoda mult mai omenească.
Ma rog, e parerea mea, fiecare are propriul mod se a vedea lucrurile si asta e bine ca nu suntem la fel, caci ar fi groaznic de plictisitor.
@liviu_tgv: Ai yearling care a venit de 3 ori de la 1000 km? Si nu esti sigur ce sa faci cu el? Wow!
Din cate vad, pe tot UCP-ul nu sunt decat 16 (SAISPREZECE! ) tineri care au realizat aceasta performanta.
Desi nu sunt mort dupa maraton extrem, eu cred ca acest tanar al tau merita din plin sa ramana si sezonul acesta la zbor. Asta doar daca nu cumva ai alti tineri mai buni, asa cum a zis Ilie. Desi, asta e practic imposibil, din moment ce in Dambovita sunt doar doi crescatori cu cate un yearling cu norma la super as maraton extrem.
E doar parerea mea, nu vreau sa supar pe nimeni cu acest comentariu. :)
Scuze pentru unele greseli de exprimare si cuvinte sărite, e din cauza vitezei. Nu sunt chiar agramat, doar ma prefac…:-)
Era o situatie ipotetica… voiam sa spun ca, dupa parerea mea, porumbeii merita sa aiba sansa de a fi angajati la concurs si daca se intorc acasa de la etape foarte grele merita sa ramana (mai ales daca sunt tineri).
@Nicu: Nu, n-am cu 3 peste 1000….nici clasate, nici zburate!
Pentru ca i-am zburat cam “la rupere” (si am pierdut destui) am cativa care au zburat 750, 850, 1100 si 1080 (sau cel putin 3 dintre astea)…..unii n-au clasat nimic, unul a clasat una si doi dintre ei au clasat cate doua. Oricum toti care au venit de la cel putin o etapa de peste 1000…au ramas acasa…nu pot sa-i elimin, chiar ii stimez….ca sa zic asa…
@liviu_tgv: Exact, merita apreciati. Evident, nivelul de selecție al fiecărui crescător, este diferit. De aceea, un porumbel care pentru tine poate nu e suficient de bun, pentru altcineva poate fi bun de păstrat.
Eu zic că stai bine cu tinerii aia. In special cei care au au și clasat 1000+ km.
Mult succes anul asta!