*update: Dupa ce a murit am facut 2 poze foarte interesante. Ciocul ii era plin cu o substanta umflata galbena solidificata. In zona incheieturilor de sub aripi porumbelul prezenta aceeasi crusta galbena substanta solidificata. Va rog sa ma ajutati cu concluziile: ce boala au porumbeii mei ? si daca trichoplus/columboviofort/metronidazol nu sunt de ajuns, ce tratament este necesar ?

Topicul vechi:

Va solicit ajutorul intr-o problema care ma depasteste. Sunt incepator, cresc porumbei din primavara, am cumparat 4 perechi de porumbei maturi cu pedigree si rezultate bune.

Acestia mi-au scos 8 pui, in prima serie in jur de 1 aprilie. La 2 saptamani unul dintre pui a inceput sa aiba apatie, statea in pozitia pinguinului si ciocul ii era uscat, din ce in ce mai uscat, a murit repede. La 3 saptamani aceleasi simptome la al doilea pui, ciocul uscat, narile uscate, si puncte galbene in cioc, inchidea ochii continuu.

In acest moment am mers la farmacia veterinara, am explicat ce se intampla si mi s-a dat plicuri de trichoplus, am pus in apa conform instructiunilor mai multe zile la rand. Cu toate astea al 2-lea pui a murit si el. La 4 saptamani, puii erau deja pe voliera, dadeau din aripi, al treilea pui prezinta aceleasi simptome, cioc uscat, galben in gura, ochii inchisi si OLOGIRE, sub el am gasit un fel de flegma cu sange, care nu stiu daca a ajuns acolo din gura sau din rect.
A murit, am mers cu el mort la facultatea de medicina veterinara, doar s-au uitat la el si au spus ca e tricomonoza, nu are rost sa fac analize, sa le dau preventiv columboviofort individual sau trichoplus in apa – exact ceea ce am si facut.

Ceilalti 5 pui traiesc si zboara.

Acum am urmatoarea serie de pui, au iesit 7, toti foarte sanatosi pana zilele trecute. Unul dintre pui prezinta exact aceleasi simptome ca la primii, desi au fost tratati individual preventiv si parintii si puii (cota parte) cu columboviofort pentru trichomonoza. De aceasta data, in plus, porumbelul horcaie, sforaie, respira greu, tine ciocul deschis aproape mereu. I-am dat 4 zile la rand columboviofort 1,5 pastile / zi si situatia nu se schimba deloc. Nu mai inteleg nimic, va rog sa ma ajutati.

Este sau nu tricomonoza ? De ce nu functioneaza tratamentul ? nici preventiv nici curativ ?

Am atasat doua filme cu porumbelul in cauza, care inca mai traieste si un film cu cotetul.

La cotet am prelate care se prind perfect ca sa acopere peretii cand ploua, e frig, etc.

Multumesc din suflet,
Costel