ALEA JECTA EST

Autor: Vlad Hadarau

Romania se numara printre putinele tari care pot prezenta peste 50 de rase nationale de porumbei,dintre care, cu mici exceptii,toate sunt de zbor si/sau joc. Primele standarde ale raselor romanesti de porumbei au fost elaborate de catre o comisie de specialisti si au fost aprobate in Conferinta Inter-regionala a Asociatiilor Crescatorilor de Animale Mici din R.P.Romana,care s-a tinut la Cluj-Napoca in zilele de 4-5 iunie 1955.

Poate ne intrebam de unde aceasta pasiune pentru rasele de zbor si/sau joc. Asa cum ne arata istoria,inca din timpul lui Stefan cel Mare, cresterea porumbeilor de zbor si/sau joc, dar nu numai, era un obicei la curtile domnesti din acea vreme,obicei care era adus de catre domnitorii si boierii care au vizitat capitala Imperiului Otoman. Se cunoaste faptul ca, cartierele Galata si Uncapan erau vestite in cresterea porumbeilor de zbor si joc,acesta fiind un obicei oriental.Deasemenea, istoria ne relateaza ca si in timpul Imperiului Bizantin,cresterea porumbeilor era un obicei pretuit,facindu-se comert cu tot soiul de pasari, printre care si porumbei din diferite soiuri. Dupa caderea Bizantului (1453),acest obicei se pare ca era chiar mai pretuit. Bineinteles ca ,cresterea feluritelor rase de porumbei era cunoscuta cu mult timp inainte de cele doua mari imperii la care m-am referit,dar pornim din acest punct,datorita existentei dovezilor,cu privire la tipurile de porumbei crescuti.

Drept dovada, nu intimplator marea majoritate a raselor romanesti de zbor si/sau joc, au ca loc de formare Muntenia, Dobrogea si partea de sud a Moldovei, locuri unde influenta turceasca s-a simtit cel mai mult.

Unii autori romani, contesta originea turceasca a unor rase romanesti, afirmind ca, porumbeii nostrii ar avea origine ruseasca, ba mai mult merg pina la a afirma ca turcii nu au nicio rasa proprie de animale. Oare asa sa fie?

Studiind literatura de specialitate, observam tocmai contrariul. De exemplu in cartea ?Cresterea porumbeilor? a prof. Stefan Peterfi, gasim multe rase care sunt prezentate ca avind origine turceasca.

In Bulgaria, gasim Jucatorii de Plevna- considerati o sub rasa a Rollerilor Orientali, crescuti in aceasta zona. Insasi denumirea de? Plevenski doneti?, folosita de majoritatea crescatorilor bulgari, ne arata originea lor orientala,turceasca.

Porumbeii de Sofia- origine turceasca,rasa este adusa de catre turci, raminind in aceasta zona unde crescatorii au selectionat-o dupa gusturile proprii.

In Iugoslavia,Zburatorii de Beograd – originea este orientala,turca, rasa fiind adusa de catre turcii care au ocupat Beogradul in timpul expansiunii Imperiului Otoman. Chiar si denumirea culorilor este pastrata in limba turca.
In Macedonia, gasim Jucatorii Macedonieni- acestia erau crescuti in tinuturile locuite de turci, rasa fiind veche, de origine turceasca
In Ungaria-Zburatorii de Szeghed, despre care se spune ca originea lor dateaza din timpul dominatiei Otomane din sec. XVI. La originea lor se amintesc si porumbeii vineti viorii-sfircolati, adusi din Romania( cel mai probabil din rasa de Galateni).

Chiar si in Spania intilnim Rollerul de Escampadissa, despre care se spune ca isi are originea din Rollerul Oriental, adus de catre cuceritorii Arabi in Spania. Alte surse ne semnaleaza expeditia contra ?Otomaniei?, in jurul anilor 1474, a unei flote spaniole, milaneze si venetiene, expeditie in urma careia orasul Smirna a fost devastate; aceasta perioada coincide cu aducerea in Spania a Rollerilor Orientali de Smirna.

Este destul de greu sa dam crezare ipotezei ca porumbeii turcesti au ajuns pentru prima data in Rusia,iar de aici au ajuns mai apoi in Romania, atita timp cit pe meleagurile noastre, influenta turceasca s-a exercitat inca din anul 895, asa cum ne arata istoria, odata cu Pecenegii si Cumanii- doua neamuri vechi turcesti. Aceasta influenta se datoreaza si stabilirii acestora in unele locuri, intemeind familii mixte, cu autohtonii romani. Influenta turceasca, avea sa se prelungeasca, ba mai mult, din anul 1417- Dobrogea avea sa fie provincie Otomana pina in anul 1878, cind se reuneste cu Romania. Este aproape imposibil ca in toti acesti ani, obiceiurile orientale- de a creste porumbei de zbor si /sau joc- pentru ca la acest aspect ne referim, sa nu fi avut influenta in formarea raselor romanesti de porumbei. De fapt, aceasta influenta este chiar o certitudine.

Dar sa vorbim in continuare despre rasele turcesti de porumbei. Pina acum am vazut originea turceasca a unor rase de porumbei si ne-am referit doar la citeva dintre ele, din afara tarii noastre. Studiind istoricul poporului turc, aflam ca acestia, erau un popor nomad, avind o caracteristica proprie acestui stil de viata. Inainte sa se stabileasca in Asia Mica ( Anatolia), nomazii turci au locuit in in Asia Centrala, aproape de Mongolia de azi. Se spune ca rasa turceasca Takla, era crescuta inca din acele timpuri.

?Acesti porumbei erau crescuti de catre nomazii turci, intr-o regiune vasta care se intinde astazi in Siberia, China de Vest si Kazakstan ( originea turceasca a unor rase rusesti, vine de aici) dar, porumbeii apar in Orientul Mijlociu in sec. X , cind soldatii turci nomazi s-au mutat din aceasta regiune. Gasind Orientul Mijlociu mai placut decit stepele reci din Asia Centrala, turcii au ramas in aceasta zona.

Porumbeii Takla erau tinuti pentru placerea sultanilor, de-a lungul istoriei. Turcii nomazi au cucerit occidental sub conducerea sultanilor si au adus Takla peste tot unde inaintau. Cind Iranul si Irakul au fost ocupate, prin cucerirea Bagdadului capitala vechiului Imperiu, in 1055, takla a fost introdusa in Orientul Mijlociu. Primele trupe ale sultanilor, erau nomade, ele au adus impreuna cu familiile lor, toate obiceiurile , modul de viata, animalele si bunurile lor. Pentru acest grup de oameni, Takla era aproape ca aurul, se facea comert cu ei, intre oameni. Sultanii au facut incursiuni in Imperiul Bizantin, care se intindea in vestul Iranului, in Anatolia. Bizantul a fost infrint, in marea batalie de la Malazgirt( Manzikert) in 1071, deschizind portile Anatoliei si Europei pentru turci si pretiosii lor jucatori.

Timp de 400 de ani, dupa caderea Constantinopolului, turcii au ocupat Balcanii si estul Europei, pina la Viena. In acest timp, multe rase de jucatori din estul Europei au inceput sa ia nastere. Cind aceste tari si-au obtinut independenta fata de Imperiul Otoman si Rusia a alipit multe din aceste zone Blocului de Est, aceste rase si-au pierdut identitatea si trecind prin mai multe schimbari, au devenit ceea ce multi dintre noi cunoastem ca fiind variante de jucatori Europeni sau Rusesti. In Europa, dupa multe incrucisari genetice, aceste rase au inceput sa arate foarte diferit si in multe cazuri au fost obtinute pentru scopuri de frumusete.?

Rasa takla este doar una din rasele turcesti, ea fiind cea mai raspindita. Sa vedem in continuare si alte rase turcesti:

Una dintre cele mai vechi rase in existenta este porumbelul turcesc, continuam cu Rollerii de Bursa, Rolerii Orientali de Smirna, Doneti, Kelebek, Oriental Frill, Oriental Turbit, Kumru, Azman, Istanbul Bango si lista poate continua, dar ma opresc aici.

Nu pot sa nu-i amintesc pe urmatorii autori: Joachim Schutte, Gunther Stach si Josef Wolters, care in lucrarea intitulata ?Handbuch der Taubenrassen- die Taubenrassen der Welt?, amintesc multe rase turcesti. ?In afara Turciei aceste rase sunt cunoscute si in Grecia, Yugoslavia si Bulgaria. Sunt toate numite avind ca baza regiunea de unde vin, dar noi trebuie san e uitam la Turcia pentru originea lor?.

Deasemenea in lucrarea ?Encyclopedia of Pigeon Breeds? de W. Levi, sunt prezentate multe dintre rasele turcesti.
In Turcia, cultura columbofila este destul de dezvoltata: ?Genetica a ocupat o mare parte din cultura porumbelului , in Turcia. Diferite rase si culori au aparut dupa intense studii genetice si practice de mii de ani, cu mult inainte de Mendel. In timp ce astazi avem dificultati in a explica comportamentul unor anumite tipuri de culoare sau in a stabiliza asa numitele-culori noi-, acestea erau detinute de catre crescatorii batrini. Datorita practicii lor, rase ca Oriental Frills, au fost create cu mult inainte ca terminologia genetica sa apara. Imaginati-va cit de greu trebuie sa fi fost pentru crescatorii din acel timp sa vina cu rase , a caror calitati sunt folosite, in ziua de azi de catre multi crescatori, pentru a crea rase noi. Cu siguranta ca pentru a crea rase noi, incrucisarea cu porumbelul de stinca, a fost o experienta diferita?.

Revenind la rasele de porumbei romanesti, asa cum am mai spus, este aproape sigur ca multe dintre ele au origine orientala-turceasca. Fixarea unor caractere,asa cum se vad ele in prezent, se putea face numai dupa sute de ani de selectie. In tot acest timp, este de netagaduit ca unele rase romanesti au fost ?lucrate?si cu porumbei din alte zone( Rusia, Germania) asa cum este la fel de adevarat, ca si unele rase din tarile amintite si nu numai, au influenta de porumbei romanesti.

Daca privim de exemplu porumbeii Negrii codalbi si Viorii codalbi romanesti, observam asemanarea izbitoare intre acestia si rasa Karakand-originara din Siria. Este posibil ca turcii sa fi adus acest tip de porumbel, odata cu expansiunea lor si el sa fi ajuns in Muntenia, unde a fost selectionat dupa gustul crescatorilor. Ceea ce ne-ar putea face sa credem acest lucru, este ca pe linga asemanarea fenotipica, aceste rase au si aptitudini de zbor si joc comune.

Negrii trenati de Bucuresti sunt prezentati ca avind origine turceasca, acesti porumbei datind din timpul ocupatiei turcesti. Varietatile de culoare sunt alb, galben, caramiziu si negru. Cei de culoare neagra se numesc ?negrii-turci?, aceasta denumire fiind data cel mai probabil, datorita obiceiului de a inalta porumbei de culoare neagra, semn ca acingii( corpuri de cavalerie otomana, specializate in raiduri de prada) au trecut Dunarea cu scopul de a jefui asezamintele romanesti.

Nu putem sa trecem cu vederea asemanarea dintre Negrii trenati de Bucuresti si Castanii de Craiova. Ca osatura, sunt practic foarte asemanatori. Diferenta intre ei este doar de culoare si desen, ceea ce ne poate face sa credem ca cei de Craiova au fost selectionati din cei de Bucuresti, prin infuzia cu jucatori de Tula si Jucatori de Tangarog. Unele afirmatii cum ca Negrii Trenati de Bucuresti ar fi descendenti din jucatorii Orlov rusesti, nu pot fi adevarate. Asta pentru simplu fapt ca rasa este crescuta in Muntenia cu mult timp inainte de ocupatia ruseasca. Ba mai mult situatia ar putea sta cu totul invers, porumbeii jucatori Orlov sa fie descendenti din Negrii trenati.

Jucatorul de Constanta- in lucrarile de specialitate, se afirma ca rasa s-a format prin incrucisarea ?capacitului turcesc?, porumbel care era considerat ca rasa locala. Este si normal, atita timp cit Dobrogea a fost provincie turceasca timp de peste 400 de ani. Daca privim cu atentie rasele turcesti, putem observa asemanarea dintre rasa de Constanta si rasele Azman sau o varietate de Istanbul bango. Asta cu atit mai mult cu cit aceste rase turcesti au varietati capacite. Deasemenea putem observa asemanarea dintre o varietate a jucatorilor de Constanta(cei numiti ?inchisi?) si varietatile de ?cazaci? de Galati; ba mai mult, negrii motati sunt numiti ?cazaci?la ambele rase. Cu siguranta aceste rase au cel putin un stramos comun, de aceea ele sunt si compatibile, nu putini fiind cei care fac incrucisari intre aceste doua rase.

Jucatorul de Galati- se cunoaste ca este descendent din Rollerii de Smirna, deci au la baza penele uni. Acest fapt ne este intarit de atavism, astfel ca ,din doua exemplare de baltati, uneori ies pui aproape unicolori ( in afara de balani); niciodata din doi unicolori nu ies pui baltati. Diversitatea fenotipica la aceasta rasa, oglindeste selectia diferita care s-a facut, precum si unele infuzii. Cred ca nu mai este necesar sa subliniem originea rasei.

Rollerii de Timisoara-sunt deasemenea de origine turceasca. Ei au fost formati prin incrucisarea Rollerului de Smirna cu Rollerul de Odessa. Unele surse afirma ca s-a facut si o infuzie de Negrii Trenati de Bucuresti.

Vorbind despre porumbeii Orlik, unii autori ( Brage) afirma ca acestia ar avea ca ascendant porumbelul Catalonian Rosu cu coada alba ( roig coliblancos). Mai tirziu aceasta teorie este infirmata de K.D Spurling, acesta aratind ca nu exista nici un fel de asemanare intre stilurile de zbor a acestor rase, ele avind doar culori asemanatoare. Mai mult, Spurling, afirma ca rasa Orlik ar avea un stramos din Orientul Mijlociu, o rasa numita ?Girbhaz?- porumbei care au aripile foarte lungi, ei fiind de culoare rosie sau galbena, cu cozi baltate si gituri ?golase.El afirma de asemenea ca o mare parte din rasele slave de jucatori au fost introduse in peninsula Balcanica de catre turci; la fel sustine ca acest porumbel numit ?Girbhaz?, a fost introdus in sudul Ucrainei si peninsula Crimeea de catre turci.Daca este asa, atunci inseamna ca pentru a ajunge in Ucraina, rasa ?Girbhaz? a trecut mai intii prin Dobrogea sau Munteia. De fapt, Spurling si aminteste asemanarea dintre porumbeii Codalbi romanesti, Ciung de Bucuresti, Git-Golasi romanesti si porumbeii Orlik sau Nikolaievski. Dintre rasele romanesti, o atentie deosebita este acordata porumbelului Git-Golas, afirmind ca si rasa Nikolaievski prezinta semne ca este Heterozigot pentru caracterul git-golas. Unii autori ne relateaza ca si in Rusia a fost cunoscuta o rasa cu gitul-golas, numita Golosenia, rasa disparuta in ziua de azi. Prezenta pe teritoriul tarii noastre a rasei Git-Golas, faptul ca acest character se stabilizeaza dupa multi ani de selectie, ne face sa credem ca rasa este crescuta de mult timp in tinuturile romanesti, putind la fel de bine sa fie ea insasi unul din ascendentii porumbeilor Nikolaievski. Aceasta ipoteza ne este intarita de un autor francez, care vorbind despre originea porumbeilor Nikolaievski, afirma ca el ar putea avea la origine: ?un ipotetic porumbel turc+ un porumbel romanesc+ un Fantail+????

Referitor la stilul de zbor ,exista o singura rasa care poate fi comparata cu Nikolaievski, aceasta este jucatorul Persan Biia. Originari din Afganistan si Iran, acesti porumbei, indiferent de varietatea in care sunt crescuti, au ca si caracter comun felul zborului si anume: ?ei zboara drept in sus, batind zgomotos din aripi, crescatorii spun ca fac ?luminarea?; in acest timpei se lasa pe coada, dindu-se peste cap.Tumba se face ascendant, porumbelul ridicindu-se vertical, ?face stilpul?, cum spun crescatorii.

Cu toate ca stilul de zbor este asemanator, aceste rase se deosebesc datorita jocului, rasa Nikolaievski nejucind. Prezenta jucatorului Persan in Asia Centrala, ne poate duce la gindul ca este acel porumbel la care face referire autorul francez, numindu-l ?ipotetic porumbel turc?, care selectionat dupa criteriul zborului, ar putea fi unul din stramosii porumbeilor Nikolaievski de azi.

Cautind sa explicam afirmatia lansata de K.D. Spurling, gasim o rasa cu o denumire asemanatoare cu ?Girbhaz? si anume porumbelul Zburator Perla Indian, numit in India ?Moti Girebaj? sau ?Girebaz?, ceea ce inseamna ?prinzator de soim?- porumbelul zboara atit de repede incit poate depasi in zbor, un soim. Este un porumbel cu aripi lungi, se intilneste doar in culoarea alba sau alb cu gitul stropit cu rosu.

Lipsa unor dovezi mai concludente in ceea ce priveste formarea anumitor rase de porumbei, lasa loc la interpretari, unele din ele fiind total opuse. Astfel, este destul de greu de precizat care din variantele aratate ar fi cea corecta in ceea ce priveste formarea rasei Orlik sau Nikolaievski. Totusi, varianta sustinuta de Spurling,pare a fi mult mai bine documentata in comparative cu cea a lui Brage.
Daca formarea anumitor rase de porumbei este inca necunoscuta, asupra originii raselor putem fi mai exacti,trebuie doar sa urmarim istoricul lor , aici putem spuna ca ?zarurile au fost aruncate?.

Pe linga dovezile originii raselor romanesti, facind referire la alte rase de porumbei, mai trebuie avuta in vedere si prezenta porumbeilor autohtoni. Acestia puteau fi prezenti, in numar mare, acolo unde gaseau hrana suficienta. Observind cu atentie populatiile de porumbei comuni , din diferite locuri, putem spune ca acesti porumbei sunt in marea lor majoritate de culoare albastra, guta, ciocaniti si mai rar rosii, albi sau pestriti si baltati. Deasemenea observam ca unii au moturi sau incaltaturi. Care ar fi explicatia acestor caractere diferite fata de tipul porumbelului de stinca? Explicatia este mutatia. Ea poate fi definita ca fenomenul prin care se produc modificari in materialul genetic, modificari care nu sunt provocate de recombinare genetica sau de segregare. Aceste modificari devin ereditare. Mutatiile stau la baza evolutiei. Modificarile genetice aparute la nivelul unei populatii, sporesc variabilitatea acesteia. Mutatiile pot aparea in mod spontan si atunci ele sunt denumite mutatii naturale sau pot fi induse experimental, numindu-se mutatii artificiale.

Este greu de crezut ca in cazul porumbeilor comuni, cineva ar fi indus artificial mutatii,deci ele pot fi in totalitate naturale.

Mutatiile au fost observate de-a lungul secolelor, inca din antichitate la anumite animale domestice, la ciini si porumbei mai adesea, mai rar la alte specii. Prezenta numeroaselor rase de animale domestice este o dovada certa a inaltei frecvente a mutatiilor.

Analizind cele relatate mai sus, putem concluziona ca unele caractere prezente la porumbei, pe care nu le putem explica, le putem pune pe seama mutatiilor. Asa cum cel mai probabil mutatiile aparute la porumbeii comuni sunt cele naturale, la fel sunt si cele aparute la porumbeii de rasa. Daca in cazul porumbeilor salbatici sau comuni, vor putea supravietui doar mutatiile folositoare, care nu influenteaza negative lupta pentru existenta, in cazul raselor de porumbei nu este la fel. Aparitia unei mutatii, fie ea si daunatoare , poate fi un punct de plecare pentru crearea unei noi rase de porumbei. La rasele de porumbei domestici, orice mutatie poate fi perfectionata prin selectie artificiala.

Ceea ce este cel mai important,la rasele de zbor si/sau joc, este sa fie lasate in libertate cit mai des, zilnic daca este posibil. Un lucru nu trebuie uitat: ?porumbelul este o pasare. El trebuie sa zboare. El nu este un pui de gaina?.

23 comentarii la “ALEA JECTA EST”

  1. Negrii trenati de Bucuresti mai exista pe undeva in libertate, or zbura pana pe casa? Toti pe care i-am vazut pana acum mi-au produs mila.

    Cand vad la gutani in parc cate un rosu recesiv, gutani incaltati sau cu mot, etc, e vorba de mutatii si nu de amestecul cu porumbei de ornament salbaticiti?

  2. :|e ceva strain pt noi…nu avem puterea sa ne dezvoltam…ma refer la colombofilie…astia sunt romani nu stiu sa pretuiasca nimik……mai sunt si unii prin amestec cu porumbei de ornament….dar cred ca majoritatea prin mutatii…….Vant in pene

  3. Negrii trenati exista in libertate dar un gard care tine gainile in curte ii tine si pe ei.Negrii si castanii sunt practic singurele rase romanesti care au degenerat prea mult si sunt atat de lipsite de vigoare incat nu mai pot reintroduse la zbor fara infuzie din alte rase.

  4. Referitor la incaltatura, mot sau culoarea rosu recesiv, acestea sunt determinate de mutatii recesive asa ca pot apare in orice grup de porumbei. Bineinteles ca sansa aparitiei lor creste in cazul infuziei cu vreun porumbel de ornament salbaticit iar efectul se poate observa chiar si dupa muuulte generatii. Dar cu foarte mare probabilitate ca nu sunt mutatii noi.

  5. Felicitari,foarte frumos articol si bine cercetat.
    Se vede ca cel putin din punct de vedere
    columbofil Imperiul Otoman a lasat
    Europei mosteniri frumoase.

  6. desi nu sunt pasionat de cresterea porumbeilor, am gasit pe acest blog suficiente informatii interesante pentru a privi cu alti ochi aceasta activitate. felicitari.
    o zi minunata va doresc

  7. Zborul porumbeilor takla(Siruri de tumbe in sus)pe videoclip
    se poate vedea pe :www.samsunlu-ali.de

  8. Asa cum negri de buc. si castanii de cv. au ajuns porumbei de ornament pe urmele lor calca cu pasi repezi si ciungi de ploiesti, ,juc. de galati ,rase ce odinioara erau celebre pentru prestatile lor .Se poate spune ca unele rase cu aptitudini modeste de joc si zbor au disparut, de ce oare?Ma intreb ,sa fi cunoscut stramosi nostri mai multa genetica ,nu cred ,sint convins ca expozitile anuale prezentate in diferite jud. ale tarii fara FISE DE ZBOR SI APTITUDINI sunt simple TALCIOCURI ce nu fac decit un mare deserviciu evolutiei columbofiliei romanesti. Vor trece anii,se vor disdruge adevarate valori,pentru ca mai tirziu s-ai plingem ori elogia pe vechi crescatori si asta numai pentu simplu fapt ca nu avem taria sa privim in ograda MESAGERISTILOR, cinste lor,sint adevarati crescatori si stiu ce vor.Materialul dl. Hadarau poate fi in acelasi timp un semnal de alarma pentru uni,ori o poveste frumoasa pentru alti, ori cum o privim aceasta prezentare merita felicitari !

  9. Mai studiati istorie si dupa aceea scrieti un astfel de articol .
    Te pomenesti ca turcii au descoperit legile de segregare genetica inaintea lui MENDEL cu sute de ani ?!?

  10. D-le Dick, bineinteles ca ceva cunosteau, fiindca rezultatul muncii lor este ceva palpabil si este aproape imposibil sa realizezi asa ceva imperechind la intamplare. Oamenii au stiut de existenta gravitatiei si s-au folosit de ea cu multa pricepere chiar cu mult inainte de Newton, sau au plutit pe mari si oceane inainte sa faca Arhimede baie in ciubar ! Calul arab e un exemplu de selectie si ameliorare genetica de cel mai inalt nivel. Au participat la acest proces generatii si generatii de crescatori, fiecare indeplinindu-si cu responsabilitate indatoririle transmise de cei dinaintea lui, lasand la randul lui urmasilor caile prin care sa se apropie de idealul suprem.Si totul intr-o logica a firescului, pornita din observatia atenta si continua.La fel ca un cor care canta in armonie,chiar daca componentii apartin unor generatii si epoci diferite. Din pacate epoca noastra, a societatii de consum, a facut ca in multe domenii sa se piarda MESTESUGUL, omul produce mult si de multe ori prost, totul devenind marfa….

  11. Pt dick
    Turcii nu au descoperit legile geneticii dar se pare ca au dezvoltat rasele de baza de zbor si joc.Daca te pasioneaza cu adevarat porumbeii intra pe site-uri turcesti sa vezi ce porumbei superbi au.Ce treaba are istoria cu porumbeii?Ar fi culmea sa spunem acum ca americanii sunt cei mai mari creatori de rase numai pt ca au cele mai multe bombe atomice si nu vrem sa ii suparam.Nu trebuie sa fii mare specialist sa observi caracteristicile asemanatoare ale unor rase,mai ales in conditiile in care “izvoarele istorice” ale columbofiliei sunt vreo 3 carti…
    Pt GIGI
    In afara de vreo doua rase care oricum nu au fost niciodata prea populare si acum nu se mai gasesc cu toata ca apar in cartea lui Bonatiu nici o rasa romaneasca nu este in pericol de disparitie(poate doar uriasul de salonta).Galatenii si ciungii se zboara inca si au performante bune.Galatenii sunt prea numerosi si exista inca foarte multi crescatori care ii tin pt aptitudinile de zbor/joc ca sa ajunga in voliera.Chiar daca sunt unii crescatori care aduc in expozitii galateni “de frumusete” si promoveaza intens aceste pasari nu inseamna ca toti sunt la fel,acestia nu vor sau nu pot sa creasca pasari de zbor si trebuie sa isi vanda si ei cumva marfa…
    Curtea cu voiajori chiar nu este de invidiat,de multe ori am impresia ca scopul de care vb nu este obtinerea unor pasari mai bune ci castigarea de trofee cu orice pret.

  12. Buna Domnilo

    Felicitari pt munca depusa D-le Vlad pt a te documenta i vederea acestui articol.

    Articol care pt al nul aprecia ar trebui sa apelezi la la reavointa de oarece este ptea bine argumentatcu carti cu referire la istoria porumbeilor si presupusa istorie care ar sta la baza formari raselor care poate fi adevarata sa nu.

    Ma rog in lipsa de alta o luam de buna chiar daca nu e dechit o presupunere deoarece adevarul probabil ca nul stie nimeni nici eu si nici domiile voastre care fregventati acest Web.si nu mas mira daca situatia a fost similara si pt acei stimabili Domni care sau incumetat sa scrie sa ne lase mostenire carti despre istoria raselor si pe care D-l Vlad Hadarau ia citat in acest articol.

    Cu siguranta ca probabil celor din turcia nu le displace daca noi cei lalti ii consideram tatucul tuturor raselor de porumbei sau daca nu cel putin cauza formari tuturor raselor.

    Personal am vreo 3 turci si 2 curzi tot din turcia care au achizitionat Galateni de la mine dar iei nu ianu asimilat cu vreo rasa de a lor incerchind sa mi sugereze ca se aseamana dar acu am sa ma stradui si conving ca iam tras pe sfoara ca mam convins de originea Galtenilor din curtea lui Sulimn Pasa.

    Personal am dor putina indoiala cu privire la aceste istori cu referire la creierea raselor Europene printre care si cele Rominesti.

    In tote aceste istori se foloseste cu mare dibacie o formula din toate tatile pe unde sau plimbat Turci au existat Rase Autoctone care ca prin farmec nu au nume iar existenta raselor in tarile respective se datoreaza darniciei trupelor Turcesti care se explica clar si exat prin acelas farmec au nume toate ele nu mai sint rasele Autoctone turcesti ???????? ciudat Nu domnilor o ciudatenie care mie personal mie greu so inghit ca pe o gogoase.

    Dar pt a da dovada de om civilizat accept aceste gogomani si presupuneri care ne sint prezentate cum Turcia a fost buricul pamintului si totul a pecat din turcia ce parere aveti ca doar ei au fost imperiu cel putin asa gasim in istoria lumi.

    Dar apropo de istorie daca nu gresesc au mai existat imperi si inaintea celui Turcesc Nu sa ma insel si as mai avea o ne dumerire porumbei au fost domesticiti cu mii de ani inainte de imperiul Turc si cum de toate celelalte continente cu populatile lor ca pe vremea aia nu exista state porumbei au evoluat doar pina la rese Autoctone iar clelalte imperi a lumi au sateptat cuminti mii de ami fara sa formeze Rase pe care sa le plaseze in zonele de influienta a imperilor respective si asta chiar daca friptura de porumbel cu peste 5000 de ani era cuprinsa in lista de bucate la casa regala in Egipt deci cu circa 4000 de ani inainte de aparitia turcilor in istorie.
    Nu vise pare curios ca toti au stat pe loc si nu au creiat rase pt a le da nume ci a fost doar Autoctoni si dupa egipteni au aparut alte inperi care au stabatut continente Dar ok pt. ca sa nu va provoc prea tare sa zicem ca toti iau asteptat pe turci sa le creieze rase sau cal putin material didactic pt a forma rase.

    Spun asta nu pt ca sint convins ci doar asa find ca in lipsa de dovezi concrete nu vreau sa scriu si eu o istorie noua care pote fi tot asa de inexata ca cele scrise pina acuma ca vedeti dumneavoastra daca recunosti ca nu se srie exat care rasa cine o creiato si cine facuto cunoscuta profitind de conjuctura nu mai exista subiect pt o istorie asa ca fiti siguri ca va scutesc de inca o istorie a raselor doar pt ca nu am nici talent si nici ambiti de scritor.

    Dar la final mai am o problema pe care va trebui sa va solicit sprijinul pt a o elucida citind istoria care era una din materile preferate in scoala si find ca mia fost frica ca comunisti ne mintit am cumparat istoria lumi in 2 editi pt comparati iar dupa revolutie am cumparat o istorie a lumi editate fare micile cunteli facute de tovarasi .

    Dar din toate aceste istori care au mici diferente stiti toti trag focul la oala lor si sint putin subiectivi cu propria lor istorie dar am constatat un lucru comun la toate popoarele care au facut razboaie de cortopite sau marirea zonei de influienta cum spun Suedezi care au fost imperiu si nu iubesc cuvintul cotropite.

    Nici un razboi de cotropire nu a fost dus pt. a duce ceva din tara de bastina ci doar pt a jefui pe localnici de tot ce le aparea in cale pt a se intoarce cu prade in tara de origine.
    Iar acuma intorcindune la istoria noastra ca am cam fost incoltiti din toate partile si toti au avut acel caracter specific Nu sau ma insel eu ????

    Poate ca eu nu am citit corect istoria si Turci veneau pe meleagurile noastre si ne lua cu japca copi turmele de oi , boi si tot ce se minca ca doar era greu sa intreti atita armata si nu uitau domnile lor sa goleasca si toate visterile pe care le gaseau aur arginti ca jefuiau pina si bisericile de asfel de valori.

    O fi gresite cartile de istorie si au uitat sa mentioneze ca cu carutale cu care transportau toate aceste bunuri la venire erau pline cu voliere cu porumbei de toate rasele pt a le da la schimb pt copi ,turme de toate soiurile si pt aur mai ma tot intreb cum au putut sa faca o asfel de eruare si in cele scrise de comnunisti si in cele editate asa zisi Democrati.

    Poate cineva sa ma ajute sa inteleg daca in cazul nostru nu au facut asa platindune jaful cu porumbei la schimb iar in istoria tuturor imperilur sa petrecut acelas fenomen de ce as crede ca au facuto in cele lalte tari pe unde au trecut.

    Ori pt ca aveau remuscari de jafurile produse au vrut sasi spele pacatele contribuind in cuda firi lor la formarea raselor de porumbei asumindusi ca un principiu de onoare de ai raspindi in intreaga lume.
    Asta din gest de umanitate pt ca toare celelalte imperi au stat pasive si iau asteptat pe ei ce gest nobil din partea unui neam care timp de chiteva sute de ani au cam pirjolit o mare parte din lume.

    Domnilor pe asta o sa o cred doar acunci chind in toate limbile lumi se va schimba acest pasage din istoria lumi si se va mentiona ca toate razboaiele de cotropire sau purtat pt a duce cadouri pt a inbuatati bunastare poprului cotropit iar cele purtate de turci au avut ca obiectiv formarea si raspindirea raselor.

    Ba din potriva plecind de la aspectul lor de buni pradatori si duchind toate cele pradate la istambul justifica multimea de rase pe care domnile lor au colectionato din toate teritotile cotropite impreuna cu celelalte bunuri.

    Iar acele rase Cu denumirea de Autoctone di terile unde unde au greblat Turci se regasesc in 50 -60 % in turcia ca eu sint de acord ca au formar si ei rase Autoctone ca evolutia a avut loc pe intreg Globul in aceles timp mai mult sau mai putin.

    Iar faptul ca in sudul Rominiei sau dezvoltat mai multe rase se datoreaza doar Transportului pe Dunare si Comertiului de a lungul ei iar dunarea a fost dinainte de turci si dupa ei iar transport si comert au facuto toate popoarele care au avut acces la marea neagra indiferent cine a stapinit zona doar vama ajungea la stapini diferiti si de multeori erau aceias oameni ce o incasau

    Dupa parerea mea chestia asta cu stabilirea exata a raselor e ceva cum sar incumeta sa pretinda o aberatie de genul fantasticului cum la turma de 1000 de oei care are chiteva sute de berbeci si dupa chiteva zeci sau chiar sute de ani sa ai imaginatia sa pretinzi ca sti care oaie provine sin cutarica berbec.

    Dar sa fim noi sanatosi si sa ne crestem porumbei bucurindune de rasele pe care leam ales in fuctie depreferintele fiecaruia ca ei ramin la fel de frumosi si satisfactile crescatorului sint la fel si daca crescatorul nu stie istoria exata a rasei de la inblinzirea porumbelului sau daca crede in o aberatie sau alta.

    Pt. a ma intelege mai bine am sa va dau un exemplu care sa petrecut in zilele noastre incepind prin ani 80 o rasa noua Zburatorul de Severin Creiata la TR.Severin ei daca intrebi ce rase au contribuit la creiarea rasei asta in localitatea de bastina si cei ce au facut selectia inca sint in viata cei mai multi vei primi 4 – 5 variante pe putin daca nu ai fericirea de mai multe ast in fuctie de cu cine ai ocazia sa intri in dialog.

    iar daca e sa gindim la informatile eronate care pot aparea la un moment dat le da peste cap mai rau cum e pe un sait administrat de catre un crescator al rasei http://porumbei-agrement.net/.

    Ei bine pe acest sait Zburatorul de Severin care se mai fac infuzi de catre uni crescatori si azi ne considerind stabilizare caracterelor finale la rasa acest domn vine cu niste aberati oribile incerchind sa prezinte standardul Rasei pretinzind date false despre perioadea de selectare pretinzind ca selectia sa incheiat cu cira 30 de ani inainte de a se fi auzit despre planurile de selectare a unei Rase de Severin.

    Deci Domnilor va indemn sa va pastrati luciditatea raminind cu picioarele pe pamint atunci chind faceti analiza lucrurilor chit de mare e % pt Adevar sau Eruare in cartile scrise despre cucruri petrecute cu sute de ani mai inainte despre care nu a existat evidente certe si chind ne gindim ca si atunci chind exista exista sanse ca cel celea facut din un motiv sau altul sa fi scris informati eronate ca in cazul dat de mine.

    La incheiere dragi colegi Columbofili vreau sa va anunt ca eu va respect in egala masura pt dragostea acordata acestor finte superbe si nevinovate indiferent de varianta istorica despre originea raselor o inbratisati si pana la proba contrarie va acept si opinia indiferent care o indragiti in acest domeniu.

    Imi pastrez doar o rezerva sa nu ma obligati sa cred si eu lafel ramin la credinta ca nimeni nu cunoaste cu adevarat si ca atita timp chit nu cunostem sao przentam ca o supozitie si nu ca o certitudine chiar si cartile scrise sint dor paretile unei persoane sau a unui numar de persoane.

    Cu stima si respect Alex. Bude

  13. 50 de rase nationale este cam mult spus…..nu vreau sa deranjez pe nimeni dar in alte tari unele din rasele romanesti ar fi considerate ca si varietati de culoare ale aceleiasi rase! Numai o mandrie nationalista exagerata ne face sa nu vedem aceasta evidenta. Dupa cate stiu eu, ca sa purtem considera doua rase ca fiind complet diferite acestea ar trebui sa fie diferentiante prin cel putin doua caractere stabile specifice. La unele rase romanesti este destul de greu de precizat care sunt diferentele intre ele.

    Cu stima

  14. Pentru Dl. Dina Mergeani, pct.13 : Aici un rol major a avut si perioada comunista, cand importurile se faceau cum se faceau si era nevoie de cat mai multe rase de porumbei, pentru ca oamenii muncii de la orase si sate sa-si petreaca timpul liber intr-un mod placut si educativ. Ideea era generoasa pana la un punct ,dar MESTESUGUL s-a pierdut, s-a VULGARIZAT. Din pacate dupa 18 ani, inca exista prea multi crescatori “amprentati”, care continua sa creada in pseudovaloare… Mai avem de asteptat, din nefericire!…

  15. In probleme de istoria columbofiliei binenteles ca pe primul loc se afla speculatia. Totusi parerea D-lui Alexandru Bude mi se pare una echilibrata: turcii se pot mandri cu un numar mare de rase de porumbei si datorita statutului de mare imperiu pe care l-au avut, cand numerosi porumbei din rasele locale ale teritoriilor cucerite au luat drumul Istambulului. Aici (trebuie sa recunoastem totusi priceperea lor) au suferit procese de ameliorare si s-au raspandit din nou in variante perfectionate.

  16. In SUA se desfasoara un proiect de cercetare a genomului porumbelului. De abia dupa terminarea lui vom pute sti cu exactitate filiatia anumitor rase contemporane.

  17. Nu domnilor, nu creati legende, ci cautati documente, carti ,archiva prelucrez materialul de cataloage de expozitie, dupa comunicare sa poate discuta.
    Din pacate nici muguri de coceptie genetica nu sa poate constata, afara de voiajor.Restul este o crestere empirica, in situatii fericite o inperechiera reusita produce un numar de exemplare fenotipic foarte reusit si homogen ,dar ajungind in alte populatie urmasi incepe o explozie a caracterelor heterogena.Pentru reusita terbue crescut un numar mare de exemplare in populatie inchisa., cea ce inseamna ca nu sascoate si nu sa introduce exemplare din alte populatie, Reusita crescatorilor American in aceasta consta.Pentru Uriasul de Salonta am facut propunari si intradavar sint in pericol si autentic au provenienta turca.In ani 50 pe piata aradului ei erau numiti uriasi turci.Intimplator am gasit problema de mai sus si incerc sapun data concrete pe hirtie si nu legende istorice. Columbofil din 1940.

  18. -CU RESPECT din Stanca MUNTENIEI… “_(FARA CONOTATII)-“

  19. care stie ce inseamna initialele TFPF carem puteti da informati o puteti face pe claudiu77c

  20. EU sint singurul columbofil din Canada(nascut in Cluj)care a inportatCiungi de Ploiesti, Ciungi git golasi,,, aici ca sa fac mindru columbofilia Romanesca!! Apropo sint Maghiar!!!
    Salut Cocule.. Zoli sint din Kovari nr.1 Cluj,, vecin cu Hebeanu Horia!!!

  21. Bună!
    Aş dori, dacă se poate, un punct de contact (adresă de e-mail, sit-ul personal, pagina personala de sunphoto, telefon, etc.) cu domnii Tanase Valentin (comentariul 11) şi Filep (comentariul 17).
    Vă mulţumesc!







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *