Neseparand inca zburatorii, am observat ca o femela si-a parasit masculul si s-a mutat cu altul. Am mai avut astfel de cazuri dar de regula se intampla in sezonul cald cand inca depun oua – femelele prefera sa isi paraseasca perechea daca propriul cuib e ocupat cu pui, masculul da semne de slabiciune, sau din alte cauze, si daca exista masculi stingheri care au cuib disponibil.

Schellens a practicat imperecherea libera la finalul carierei sale columbofile. Asta s-a intamplat dupa ce, obosit fiind de sute de scheme pe hartie, a lasat porumbeii sa se imperecheze cum vor si a observat ca a reprodus pui mai buni decat inainte.

Intr-un articol un crescator spunea ca pe masura ce porumbeii dintr-un cuplu raman impreuna mai multi ani, dau pui tot mai prosti. Teoria asta nu are nicio logica dar cea cu imperecherea libera este foarte bine sustinuta de natura unde putem observa la toate speciile cat de selective sunt femelele si ce lupte se dau intre masculi pentru dreptul de a reproduce.

Un film interesant cu stabilirea masculului alfa la caini:
https://www.youtube.com/watch?v=90-RDz2BdHE

Am stat si am analizat porumbeii si mi-am dat seama ca cele mai bune reproducatoare sunt femelele care mi-au facut cei mai multi nervi primavara cand am dorit sa le schimb boxele iar cei mai buni zburatori masculi au fost cei care s-ar incadra la categoria de masculi alfa in crescatorie. Pe unii din ei i-am si persecutat in timp pentru a putea ocupa boxe vecine alti masculi mai timizi, dar dupa fiecare sezon tot cu pitbulii am ramas. In crescatoriile voastre cum este?

porumbei.ro