Alegerea perechilor. Facem prea multe calcule?

Neseparand inca zburatorii, am observat ca o femela si-a parasit masculul si s-a mutat cu altul. Am mai avut astfel de cazuri dar de regula se intampla in sezonul cald cand inca depun oua – femelele prefera sa isi paraseasca perechea daca propriul cuib e ocupat cu pui, masculul da semne de slabiciune, sau din alte cauze, si daca exista masculi stingheri care au cuib disponibil.

Schellens a practicat imperecherea libera la finalul carierei sale columbofile. Asta s-a intamplat dupa ce, obosit fiind de sute de scheme pe hartie, a lasat porumbeii sa se imperecheze cum vor si a observat ca a reprodus pui mai buni decat inainte.

Intr-un articol un crescator spunea ca pe masura ce porumbeii dintr-un cuplu raman impreuna mai multi ani, dau pui tot mai prosti. Teoria asta nu are nicio logica dar cea cu imperecherea libera este foarte bine sustinuta de natura unde putem observa la toate speciile cat de selective sunt femelele si ce lupte se dau intre masculi pentru dreptul de a reproduce.

Un film interesant cu stabilirea masculului alfa la caini:
https://www.youtube.com/watch?v=90-RDz2BdHE

Am stat si am analizat porumbeii si mi-am dat seama ca cele mai bune reproducatoare sunt femelele care mi-au facut cei mai multi nervi primavara cand am dorit sa le schimb boxele iar cei mai buni zburatori masculi au fost cei care s-ar incadra la categoria de masculi alfa in crescatorie. Pe unii din ei i-am si persecutat in timp pentru a putea ocupa boxe vecine alti masculi mai timizi, dar dupa fiecare sezon tot cu pitbulii am ramas. In crescatoriile voastre cum este?

porumbei.ro

18 comentarii la “Alegerea perechilor. Facem prea multe calcule?”

  1. Cand se spunea in trecut ca este bine sa imperechezi bun cu bun, multi spuneau ca.i o prostie, ca trebuie sa faci altfel… ma rog ….in interviuri se minte mult, sunt pline de clisee gen: mancare la sac champios plus, de parca s.a mutat fabrica versele laga in Romania, fara tratamente, petrec cel putin 4 ore la ei zilnic, nu fac antrenamente…etc.

    Foarte putini sunt onesti in vorbe.

    Dupa unii, ar trebuii ca un academician sa faca un copil cu o menajera, un profesor universitar cu o femeie de la paza scolii, un matematician, cercetator de grad 1, cu o femeie hipsterita. Cam asa gandesc unii, dupa mintea lor. Nuuuuu… BUN cu BUN, ca in natura! Doar cei mai aprigi reproduc.

    Te chinui toata viata pentru o cariera si vrei sa ai niste copii destepti, sa te mandresti cu ei la olimpiade nu la batai prin scoala din lipsa de creier.

    Asa fac eu, Bun cu Bun, pt a.mi parea rau dupa fiecare pui pierdut sau accidentat.

    Am observat ca sunt porumbei care transmit doar genele lor cu orice i.ai imperechea si doar pe acestia ii imperechez la liber.

    Nu va necajiti cu cliseul care spune ca nu am nimerit perechea si de aceea nu mai am niciun pui. Corect este: elimin aceasta pereche si voi castiga timp.

    Nu merg pe conpensare. Foarte mare cu foarte mica. Va iesi un barzaune.

    Nu fac viteza pura cu maraton pur. Va da doar in una din extreme. Viteza cu fond si demifon cu maraton a mers.

    Sunt rare cuplurile care dau numai pui bun. Un cuplu da un singur pui extrem de bun. Restul sunt mediocrii.

    Cred in schimbatul imperecherilor anuale. Las la liber imperecherile daca am numai porumbei cu rezultate, introducand mai tarziu anumite femele peste mascului si invers pt a evita aceleasi imperechwri.

  2. Buna ziua,
    Eu sunt incepator, doar din iulie 2017 am porumbei. Ii las la libera alegere. O singura pereche s-a format din 2 porumbei care provin din crescatorii diferite, restul s-au imperecheat cu parteneri din aceasi crescatorie. Inca mai am vreo 3-4 masculi fara pereche si vreo 2-3 porumbite. Am masculi cu pereche care apara 2-3 boxe si se bat pentru ele, chiar daca au cuib in alta boxa. De 2 sau de 3 ori am patit ca si-au schimbat cuibul si boxa, cred ca din cauza ca era ocupat de pui.
    Cu respect,
    Cristian

  3. De obicei aleg intre 2 metode:cel mai bun cu cel mai bun sau incerc sa “compensez” calitatile fizice(musculatura,penaj,osatura,talie) de la un individ la altul(asta pentru a obtine fenotipul pe care doresc sa il vad la mine in crescatorie)
    Despre imperecherea libera,a-si practica daca porumbeii de matca ar fii super reproducatori care si-au dovedit deja calitatile de reproducator,doar “atunci mi-asi asuma acest “risc”.
    Masculi “pitbuli” cu siguranta avem cu totii dar toti ii “abordam” diferit.Personal incerc sa ii inchid in boxele proprii pentru ca toti sa isi ocupe “egal” boxele(asta doar 2 maxim 3 zile,daca cel timid nu reuseste sa se impuna,asa va merge tot sezonu).
    Daca ne gandim ca porumbeii sunt “pasari teritoriale”,eu cred ca acest aspect de “pitbul” es o calitate(m-ai ales pentru cei care practica vaduvia).Sincer a-si prefera masculi “pitbuli” decat timizi,care sa nu reuseasca sa isi apere teritoriul.
    Vant in pene in noul sezon!!!!

  4. La matca am 4 perechi…calcule nu prea am de facut anul asta.Mi am oprit la matca doar pe cei care au dat produși care nu se pierd.Cam toti sunt ‘pitbuli’ castrati,au cativa ani la matca si s au obișnuit cu mine,stiu ca le sunt ‘NAȘ.
    La zburători începe nebunia pt ca anul acesta o sa practic văduvia pt prima oara.
    Va doresc FLER!
    Aici am cativa Rai da Buni…sper sa ii domolesc.Oricum împerechere e liberă la zburători
    Sper sa

  5. Eu unu sunt adeptul inperecherilor libere, si asta pentru ca te scuteste de bataie de cap, nervi, timp pierdut etc. Columbofilia este in general un sport guvernat de haos. De ce haos ?? Pentru ca are ”1000” de variabile, din care poti sa controlezi, cu indulgenta zic, aproape 1% din ele. Facand analogie cu matematica, cu cat ai mai multe variabile intr-un exercitiu, cu atat el e mai greu de rezolvat. La fel si cu genetica. In genetica cu siguranta e haos si mai mare. Si acum sa trecem la analogia cu sportul : Tyson, Hagi, Maradona, Pele, Patzaichin, Nastase, Serena, O’Sullivan, Usain Bolt, cu siguranta au iesit din academicieni sau sportivi de renume mondial. Mai ales Tyson si Hagi.Dar au avut un lucru: ori talent din nascare ori dorinta de a deveni cei mai buni prin antrenament. Asa e si la gurumeti nostri: ori se nasc cu talent, ori ii antrenam de-i gasesc draci pana devin campioni :)) :)) :)) : )). Asa ca fratilor nu va mai bateti capul cu ”enspe” mii de formule de imperechere , ca tot cum vrea ”doamne doamne” iese. Si daca iese cum vrea el , mai are rost sa depun eu efort ?? Hai vant in pene pentru voi in sezonul ce urmeaza, dar din fata :P :P :)) :)) :)) :)). Petreceti timpul asta cu imperecherile altfel : dati o buca, beti o bere , mancati un mic , rezolvati o ecuatie diferentiala , ce puteti si voi din astea :P :)) :)).

  6. Ca si oamenii, unii sunt precoce, altii mai lenti in dezvoltare. Fizic, psihic, comportamental s.a.m.d.. Unii sunt afectati de scaderea duratei zilei, altii au aceeasi vitalitate. Unii isi pierd boxele toamna sau iarna si le recastiga primavara dupa lupte crunte cu ocupantii vremelnici. La unii, orice boxa le-as oferi, revin la podea cand cuibaresc la al doilea rand de oua.
    Sunt atent la ce-si doreste un porumbel ca pereche si, daca se potriveste cu ceea ce as vrea eu ii las in pace sa-si faca treaba. Nu admit, decat ca doici, o pereche din rase diferite.
    S-au format din tinerii anului trecut cateva cupluri care o sa le las impreuna dar am si perechi formate aiurea. Dupa pauza de iarna si preimperecherile simulate o sa definitivez perechile din care reproduc. Ceilalti, vor creste cate un pui ai altor perechi, pana vor confirma ca merita sa reproduca.
    De obicei, pitbulii raman asa cam toata viata. Aproximativ 20 % dintre ei se calmeaza in al doilea an iar inca vreo 30% pana intra in anul 3 de viata. Nu-si cheltuie energia inutil, dobandesc in timp intelepciune. Ambaleaza motoarele si dau totul cand primesc femela, in primavara. Totusi, raman cam 50% dintre masculi suparati pe toata lumea. Femelele sunt mai calme, cu exceptia episoadelor de gelozie, in care se smotocesc parte in parte. Fazele astea la femele, dureaza cativa ani la unele exemplare, nu se suporta si gata. Am 15-20% din femele cam nebune: turuie cu coada trasa dupa ele, se invart, calca masculul … circarese.
    Totusi, nu admit acelasi defect la ambii parteneri, de regula ii fac doici. Caut ca partenerii sa fie compensabili fizic dar nu extreme ca fenotip. Nu am consangvinizat inca dar ma gandesc ca toate lucrurile au un inceput. Mai ma gandesc, pana la inceputul lunii martie. Anul asta. Nu pot spune ca ma misc incet, ar fi pleonasm. Adica sunt foarte ardelean.

  7. Mai bine sa fie vina mea decat a lor… Eu ii pun in pereche dupa parerea mea. Nu pot intra in capu’ lor,dar incerc sa ii fac la corp cat mai puternici posibil si daca vreunu iese si ,,destept”,am porumbei buni. Cand ii pun in pereche,e vina mea,atunci cand castiga e meritul lor. Astea,doar ca sa trec mai usor peste pierderi ???

  8. Nu tolerez ,,pitbulii”.Porumbeii mei sunt calmi si foarte calmi.Am un singur ,,pitbul” care reproduce foarte bine,dar nu va mai face multi pureci pe la mine.

  9. @mielu, 5

    Oamenii au vointa, ratiune si sentiment si liberul arbitru plus e.ul launtric.

    Pe scurt: “destinul” fiecarui om reprezinta suma deciziilor luate in anumite momente . Adica daca ti.a placut sa freci menta toata viata si ai baut doar alcool, la pensie o freci in continuare

    La animale avem instinte pe care noi trebuie sa le fructificam la maxim dupa dibacia fiecaruia fie prin stimuli de reproducere fie prin hrana. La unele instinctele sunt mai ascutite si se regasesc si in vointa mare , la altele nu, devenind sedentare.

    Asa ca nu mai comparata animalul cu omul ca tind sa cred pana la urma ca maimuta se trage din om.

  10. Schellens a practicat imperecherea libera la FINALUL carierei sale columbofile. Deci, LA SFARSIT, atunci cand isi crease deja linia prin ani buni de imperecheri programate si adusese porumbeii la un numitor comun. Si poate ca si obosise.
    Prefer sa produc un porumbel bun pe an dar sa stiu ca e “gandit” de mine, atunci am cea mai mare satisfactie. Imperecherea libera tine doar de noroc, atunci cand urmarim performanta. Noi nu imperechem porumbeii pentru a rezista la ger sau pentru a-si ocupa cat mai multe boxe, pentru a fi capabili sa “intretina” cat mai multe familii, cu cat mai multe femele etc. Cam asta se selecteaza la lei, in natura, capacitatea de a supravietui si de a procrea. In sportul columbofil, “pitbulii”supravietuitori nu sunt nici in proportie de 3 %, totodata, si campioni sportivi. Vorbim de cei cu expozitii nationale, olimpiade si palmares multianual, nu de cei cu norme cu 200 de puncte si un loc 1 pe club, o data in viata. La imperecherile anuale, mai degraba trebuie sa avem clar in minte ce vrem sa producem dintr-o pereche: consangvini, pentru lucrarea liniei in continuare sau hibrizi, pentru rezultate imediate la zbor? Pasari cu viteza mai buna? Pasari cu rezistenta mai buna la efort, la distante extreme? Etc. etc. Sa-i cautam in primul rand pe cei care seamana “ca 2 picaturi de apa”, sub toate aspectele, sa punem in valoare aceste perechi compatibile, de la ei asteptam mult, restul compensam sau casam.
    Daca e prea greu, ii lasam si la liber… dar in sezon, ca sa citez un coleg, puteti sa “dati o buca, beti o bere , mancati un mic , rezolvati o ecuatie diferentiala , ce puteti si voi din astea :P :)) :)).”
    Performanta se obtine prin planificare corecta si munca. Restul sunt povesti.

  11. Am un mascul, caruia ii spun campionul, fiind in top 10 national la o categorie destul de grea, si cred ca.i vazut si perceput in voliera de restul masculilor ca fiind masculul alfa, eu avand o voliera mica populata cu 10 mascului.

    Acest mascul turuie foarte putin in comparatie cu ceilalti si tind sa cred ca ceilalti turuie mai mult de teama lui, de frica , vrand sa se impuna sau sa arate ca si ei sunt barbati si ca isi pot apara la o adica boxa dar cred ca.i un turuit fortat, fals.

    Acest mascul al meu turuie foarte putin si doar cand revine in boxa. Isi paraseate boxa doar pt hrana si apa. Cand revine , turuie concomitent cu nu mai mult de 2…3 invartituri, asta doar sa le arate succint cine.i sefu si ca poate.

    Daca alti mascului mai gresesc boxa intentionat sau din neatentie intrand peste alti mascului pentru o mica ciomageala de 2…3 secunde dupa care parasesc urgent boxa , la acest mascul nimeni nu indrazneste sa greseasca intrand peste el.

    Am observat ca daca un mascul scartaie cu sanatatea, imediat este mirosit, simtit de rivali si intra peste el precum mascatii pentru a.i ocupa boxa.

  12. La femele am observat ca cele mai bune si mai constante au fost femelele care NU s.au imperecheat niciodata cu o alta femela (pe acestea le elimin din start) si s.au ocupat o singura odihnitoare pt totdeauna cat au fost vaduve, ba chiar s.au caftit precum masculii in anumite cazuri. Aceste femele, la furie, in motivatie maxima fac precum masculii de iti vine sa juri ca.s masculi.

  13. Pentru dan_tgv: bun si bine si gandit comentariu!
    Imperecherea la liber lasa partenerii sa decida singuri cunm se imperecheaza, dar acest lucru este influențat si de pozitia boxei masculului respectiv, adica s-ar putea ca femela sa aleaga boxa mai mult decat să aleaga masculul. Apoi, in haosul creat cine crede ca fiecare va scana toti partenerii si apoi va alege pe cel potrivit cred ca se inseala. In plus, mai mult ca sigur ca perechile de anul trecut se vor reface spontan un aceeasi formula.
    Si daca totusi fiecare mascul si femela se vor alege dupa afinitatea lor instinctiva, cred ca vor fi apreciati partenerii cu vitalitate mai buna si nimic mai mult. Nu cred sincer ca o femela va zice: hmm, acest mascul pare ca are cele mai bune gene ca puii lui sa devina buni zburatori, ce-ar fi sa il aleg?!
    Si, de fapt , columbofilia nu asta inseamna, sa decidem noi din ce creăm porumbeii pe care o să-i avem in viitor in coteț? Atunci in ce mai constă priceperea noastra daca lasam intamplarea sa decida in locul nostru? Ar mai urma ca si echipele sa le alegem la intamplare, tratamentele sa le facem la fel, ca ce conteaza, suntem mai linistiti si nestresati asa.

  14. Legat de calitatea genetica si de metoda de imperechere cred ca domnul Sorin Florea va instaura “Suprematia” a ceeace inseamna calitate….

    Odata ce sa apucat de columbofilie domnul Florea va sfatuiesc sa va lasati de porumbei…..

    New Laureeat 1 Barcelona este rezultatul imperecherilor consangvine numai cu produsi de locul 1

  15. Columbofilia o sa ajunga la stadiul de știință pt cei cu posibilități financiare,Si experiment la cei simpli.Placerea sufletească insa va fi invers proporțională,oamenii simpli traiesc mult mai intens…parerea mea.

  16. asa este Adi, oamenii cu bani distrug sportul columbofil

  17. Daca i-as lasa sa se imperecheze liber…cu ce mi-as mai ocupa serile lungi de iarna?

    Nu pot renunta la multitudinea de variante..combinatii pe diverse criterii.

    Ar mai fi si satisfactia mai mare daca as avea rezultate cu puii dintr-o pereche “nasita”de mine si nu doar de mama natura.

    In 2017 cele mai bune rezultate le-am avut cu puii din 2 perechi formate liber,dar nu renunt.
    Poate anul acesta imi iau revansa.

    In acest moment scorul este de 1-0 pt mama natura.







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *