Ameliorare sau transformare?

Autor: Vlad Hadarau

Referindu-ne la porumbei in general si la rasele de performanta in special, ameliorarea poate insemna perfectionarea caracterelor de exterior, fara a fi afectate caracterele de baza ale rasei sau, dupa caz si imbunatatirea performantelor sportive. In momentul in care, selectia se face exclusiv pe caractere de exterior, fara a se mai tine cont de necesitatea pastrarii caracterelor de baza, putem vorbi de o transformare. In decursul timpului, s-au observat transformari in ambele sensuri si anume: porumbei de frumusete au devenit porumbei zburatori sau jucatori, dar, mai ales porumbei zburatori sau jucatori au devenit porumbei de frumusete.

Un exemplu elocvent de creare de noi rase, sunt rasele de voiajori de expozitie; in diverse tari au fost create rase de frumusete, care au primit si o denumire noua, lasand rasa de la care s-a pornit sa faca ce stia mai bine, adica sa se intoarca acasa din concursuri. Astfel putem aminti: Voiajorul Belgian de frumusete, Voiajorul de Liege de frumusete, Voiajorul German de Expozitie, Voiajorul Englez de expozitie, Voiajorul Maghiar de frumusete,etc., toate aceste rase au primit o denumire reprezentativa si nimeni nu a avut pretentia sa spuna ca a realizat ”evolutia” voiajorului. Normal ca aceste noi rase au fost create prin incrucisare, nu prin selectie in cadrul rasei.

Unii cercetatori ne atentioneaza ca, caracterele de zbor sau joc se transmit de la o generatie la alta, in cadrul unei rase, intr-o perioada mare de timp, cu conditia ca rasa respectiva sa nu sufere corciri. Cu alte cuvinte, daca exemplarele unei rase au zburat sau au jucat, urmasii lor trebuie sa-si pastreze aptitudinile, chiar daca au fost tinuti inchisi o perioada lunga de timp.

Procesul de transformare a unei rase de zbor sau joc intr-o rasa de frumusete, are la baza, in principal, procesul de incrucisare. In momentul in care incrucisam doua sau mai multe rase, produsii rezultati se numesc hibrizi,metisi sau in termen popular corcituri, deci nu mai apartin nici unei rase.Ulterior, printr-o selectie riguroasa in directia dorita se poate spune daca s-a ameliorat rasa sau s-a ajuns la o rasa noua, stabilizata genetic. Rasele de porumbei nu se creaza peste noapte, este nevoie de o perioada de timp, un areal de raspandire, un numar de exemplare si un numar de crescatori care sa urmeze aceleasi criterii de selectie.

Cea mai buna metoda de ameliorare a raselor de performanta, este metoda “in rasa pura”.Lucrarile de specialitate ne prezinta mai multe metode de ameliorare, printre care si metoda incrucisarii. Aceasta metoda are ca scop principal modificarea sau imbunatatirea unui caracter, fara a se pierde calitatea de baza a rasei. In mod normal, in urma acestei metode obtinem o diversificare a caracterelor de exterior ale unei rase si ea se practica pe scara larga, mai ales la porumbeii de ornament. La porumbeii de zbor sau joc, metoda incrucisarii este mai greu de aplicat, deoarece selectia ulterioara trebuie sa aiba in vedere in primul rand pastrarea caracterului de baza-zbor sau joc- si de abia apoi urmarim si ameliorarea caracterului dorit ( desen, culoare, forma). Tocmai din aceasta cauza cele mai multe rase de zbor sau joc, in urma incrucisarii s-au transformat in rase de frumusete si in foarte putine cazuri s-a constatat o ameliorare a lor.

In prezent, tot mai multe rase de zbor sau joc sunt transformate in rase de frumusete, de catre “mari crescatori”, care nu pot sau nu vor sa accepte ca au transformat rasele sau in unele cazuri au “creat” altele noi carora le lipseste o denumire pe masura. Acest lucru nu poate decat sa mentina o stare de confuzie, mai ales in randul incepatorilor, fapt ce va dauna in timp, chiar rasei in cauza.

In conceptual actual, putem avea o rasa aparte, daca indivizii rasei respective se deosebesc de indivizii altei rase existente, prin cel putin doua caractere. Acesta este si unul dintre motivele care au dus la inmultirea numarului de rase recunoscute international.Un alt concept ,care a dus la neprezentarea unor rase de performanta in expozitii, este acela ca -rasele care presteaza nu pot fi “frumoase”; s-a ajuns la concluzia ca acest concept a fost gresit, iar primii care au realizat acest lucru si permit deja prezentarea in expozitii a porumbeilor de performanta, sunt nemtii.Asa s-a nascut deviza: FRUMUSTE SI PERFORMANTA, prin care sunt invitati toti crescatorii de rase de performanta sa-si prezinte porumbeii in expozitii, insotiti de fisa de zbor si joc. Din acest punct de vedere, rasele romanesti au un avantaj enorm: nu au fost transformate in totalitate, multe dintre ele pastrandu-si inca aptitudinile de zbor sau joc. Ar fi un mare pacat pentru rasele romanesti, sa nu invatam din greselile altora si sa continuam munca de auto-distrugere a raselor nationale , prin transformarea lor in rase de frumusete, capabile sa zboare de pe o casa pe alta sau, mai rau ,sa le transformam in “pui de gaina”.

LASATI PORUMBEII SA ZBOARE!

116 comentarii la “Ameliorare sau transformare?”

  1. O intrebare de habarnist: care sunt rasele romanesti exclusiv de ornament/frumusete, la care nu s-a dorit zborul niciodata?

  2. Rasele porumbeilor voiajori de frumusete s-au format cca 80% prin consangvinizare si mai putin prin incrucisare.

  3. Pana la urma toate aceste transformari si evolutii (pentru unii) – involutii (pentru altii) sunt profund subiective. De exemplu, personal nu mi se pare corect sa se foloseasca denumirea “voiajor de frumusete” – “frumusete” e un cuvant mult prea subiectiv.

    Daca eu cand vad un voiajor german de frumusete(cu botul de cal, ce dupa mine nu mai pastreaza nimic din gingasia porumbelului ca SPECIE) imi vine sa zic “ia-l d’aci ca sperii copiii”, altora in schimb le place foarte mult. Deci, parerile sunt impartite, si cred ca niciodata nu vom ajunge la un numitor comun. Concluzia: creste fiecare ce vrea si ce ii face placere… iar daca multi au pareri si viziuni comune, norocul lor, se organizeaza si construiesc rasa visata de ei mult mai usor.

  4. Profit de acest topic pt. a incerca sa gasesc niste raspunsuri:

    1) Argintiu romanesc – Bujor romanesc;
    2) Orbetean romanesc – Visiniu romanesc – Visiniu codalb romanesc – Cafeniu romanesc;
    3) Vioriu romanesc – Vargat romanesc;
    4) Dungat romanesc gagiu – Dungat romanesc bragagiu;
    5) Jucator negru codalb;

    Ce relatie este intre rasele enumerate mai sus?
    Pe de o parte toate luate impreuna, pe de alta parte luat pe puncte (rasele enuntate la un anumit punct ex. pct. 1) ).
    Sunt cumva rude?
    Au un stramos comun?

    Cum se mai comporta aceste rase (fiecare in parte)?
    Au probleme cu zborul urmarindu-se doar caracterele de exterior sau, dimpotriva, se comporta inca exemplar?
    Au nevoie de doici sau se imprecheaza, clocesc si cresc puii fara probleme?

    Fiind rase romanesti sunt din ce in ce mai interesat de aceste rase, imi plac mult ca si exterior si ….. cine stie. ;)

  5. Felicitari pentru pasiunea dedicata acestei rase! Frumoasa crescatorie, frumosi porumbei. Sper sa vedem in curand si fotografii cu visinii in libertate.

  6. Pentru porumbei.ro:
    Este o intrebare buna.
    A fost odata ca niciodata Porumbelul Mare de Calafat, Uriasul de Salonta si Voltatul rustic dobrogean. Nu cred ca mai exista vreun exemplar din cele 3 rase. Restul (si nu sunt putine) s-au dorit a fi rase de performanta. Chiar si Castaniul de Craiova si Negrul trenat de Bucuresti zburau frumos odata. Din pacate…………

  7. Mama ce bine suna “voltatul rustic Dobrogean”. Mare pacat daca s-a stins. Dar cu ce era diferit fata de voltatul actual?

  8. D-l Catalin Radu, am facut deja cunostinta prin intermediul mail-ului! ;)
    Citesc cu interes cele postate pe forumul d-voastra referitor la istoricul raselor amintite de mine.

  9. Uriasi de Salonta inca exista, nu foarte multi dar sunt. Mare de Calafat si voltat nu cred ca mai sunt de mult. Oricum din acestea, 2 sunt rase utilitare, grele. Cat despre voltatul rustic dobrogeam am oarecare dubii ca a fost vreodata o rasa in toata puterea cuvantului ci mai mult o corcitura intre voltatii veniti pe filiera turca din orient si voiajori sau alte rase locale. Am vazut la zoo Targoviste ceva de genul asta, adica o corcitura la prima mana intre voiajor si voltat.
    Castaniul si negrul sunt rase de zbor degenerate in rase de frumusete
    dar daca te chinui putin ii faci si pe ei sa zboare.

  10. Civilizatia asta nenorocita si viteza ei de dezvoltare…

    Rustic… pentru mine are o muzica speciala acest cuvant. Inseamna liniste, relaxare, delectare… Sau, sa vorbesc la trecut? In ziua de azi parca are cu totul alte nuante, alta rezonanta… nu mai e ce era odata.

    Ne-au stricat totul… pana si semintele…

    Vasi

  11. Ameliorarea se face “in rasa pura” sau prin infuzie in functie de rezultatul dorit. Germania are o cultura columbofila mult mai dezvoltata decat a noastra. Dovada cele 20 000 de pasari pe care le-au avut la expozitia nationala. Ei au inteles se pare ca nu este mare lucru sa inventezi rase noi pentru ca structura morfologica ce defineste o rasa poate fi foarte usor modificata prin incrucisari cu alte rase. Dupa ce ai facut amestecul initial trebuie doar sa cultivi metisii si din cand in cand sa mai arunci cate un exemplar care inca este aproape de una din rasele originale pentru a creste varietatea genetica. De aici iti mai trebuie rabdare de cateva generatii sa se stabilizeze amestecul si gata, ai o rasa noua. Si sa nu uitam ca nemtii au facut carierul modern, mai toate rasele de gusati plecand de la cel original olandez, pescarusi, voiajori, tobosari… si-au bagat nasul in cam toate rasele, in afara de voltati nu cred ca exista vreo rasa sa nu aiba “versiune nemteasca”. Mai nou se pare ca au schimbat macazul plictisiti de cursa aceasta a crearii de noi rase si au inceput sa creeze culori noi pentru rasele existente.
    Faptul ca in vest sunt mai mult rase de ornament si in est preponderent rase de agrement vine dupa parerea mea din modul de crestere al porumbeilor. Crearea unui rase noi presupune inchiderea pasarilor pentru o atenta imperechere si selectare. Daca tragem o linie pe harta europei de la granita germano poloneza in jos avem practic demarcatia raselor de raselor de agrement cu cele de ornament, de o parte 99% ornament, de cealalta parte 90% agrement.
    La noi inca se cresc porumbei pe scara larga in cotet asezat pe un par in curte si in podul casei. La astfel de adaposturi nu se preteaza decat rase de performeri. Cum sa creeze badea Gheorghe o rasa tip cap de maur in podul grajdului, cu uliul la usa din decembrie pana in martie si cu soimul din iunie pana in octombrie?
    Asta a fost practic norocul nostru de avem inca rase de performeri. La noi procesul de “infrumusetare” este abia la inceput si inca nu este totul pierdut. Surprinzator faptul ca suntem inapoiati in termeni columbofili si financiari si de asemenea abia invatam sa comunicam a salvat rasele romanesti prin izolarea locala a unor tendinte nesanatoase sau prin protejarea unor populatii locale foarte valoroase.

  12. @Vasi: Poate insemna ce vrei tu sa insemne, daca nu in ansamblu macar in propriul tau univers. Solutia actuala este sa nu mai speri la nimic de la altii, sa-ti faci ce vrei, cum vrei, la scara mica, si daca gasesti si altii pe aceeasi lungime de unda, cu atat mai bine… daca nu, no problem. Avantajul netului: ii poti gasi mai usor, si nici macar nu trebuie sa aiba locatie apropiata.

  13. pt porumbei.ro va citez “creste fiecare ce vrea si ce ii face placere” corect sunt de acord cu dv , numai ca dl Vlad se referea la faptul ca daca tot cresti ce vrei si ce-ti face placere nu esti OBLIGAT sa distrugi o rasa sau mai bine zis caracterele de baza ale rasei respective.Parerea mea este ca tocmai acest lucru nu l-au inteles multi si daca nu ne ” trezim” o sa fie prea tarziu. Apropo stiti care ar fi diferenta dintre voltatul rustic dobrogean si voltatul actual? aceiasi ca si dintre zimbru si taurul englez ce sufera de boala vacii nebune

  14. Asta nu mi-a placut niciodata la voltat, ca tine capul chinuit pe spate si gusa impinsa fortat in fata de parca i-a bagat cineva un bat in fund… si bataie din cap de parca are crize… In rest, este o pasare superba. De ce oare nu se formeaza si voltati normali? O fi chiar asa o gena comuna cea care da aspectul acela frumos si in acelasi timp tremuratura si pozitia nefireasca? Mi-e greu sa cred ca absolut toti crescatorii rasei adora acele spasme si gatul imbarligat pe spate. La fel de greu mi-e sa cred ca ele fac parte din standard si deci nu trebuie inlaturate (desi probabil chiar asa este…).

  15. Exista voltatul indian care nu are coada la fel de spectaculoasa dar este incaltat, motat si e lipsit de spasme. Si mai nou voltatul maghiar care este practic o corcitura intre cele doua variante si are din cate am vazut si oarecare spasme dar nu asa violente.
    Putin offtopic: a avut cineva paramixo la voltati? Cum se manifesta? Cred ca este cam greu sa iti dai seama care este atins si care nu cand toti au spasme.

  16. Buna!
    pt. Corbu, eu mi-am exprimat o parere personala, in privinta originii unor rase romanesti si a modului cum au ajuns ele sa fie crescute la noi, aici gasiti articolul http://jucatoridegalati.webs.com/articole.htm -Alea jecta est
    Acum de respectarea standardelor raselor romanesti nu prea trebuie sa mai pomenim, ele au fost incalcate flagrant, majoritatea.
    Intrarea in normalitate este mai mult decat necesara, ba mai mult ar trebui sa fie insotita si de mult bun simt si sa nu mai atribuim apelative de “zburator” sau “jucator” unor porumbei care nu mai detin aceste caractere, ba mai mult ei arata diferit si la aspect, fata de ce era odata rasa.Pentru ei, exista denumiri specifice care sa reflecte realitatea prezenta, fara a aspira la “struguri” , ca doar sunt acri…
    Iar pentru cei care inca nu stiu ce rase romanesti sunt omologate international, ar fi bine de consultat lista oficiala a Asociatiei Europene
    http://www.entente-ee.com/deutsch/sparten/tauben/Dateien/2009/Verzeichnis%20der%20Rassetauben%2010%2009.pdf si pe langa asta, f. util ar fi sa se cunoasca si standardul international, asa sa nu-si mai inchipuie fiecare cam cum ar trebui sa arate un exemplar “ideal”

  17. la voltatul dobrogean spasmele i se accentueaza doar in momentul in care este tinut foarte mult inchis intr-un spatiu mult prea mic . in momentul in care sunt tinuti cat mai liberi spasmele se reduc la minim , dar nu definitiv , fiind o caracteristica a rasei , asa cum o au si alte rase de ornament-agrement. voltatii , pe cat de frumosi sunt , pe atat de rai sunt, dar totodata si foarte buni parinti si doici.
    libertatea de buna voie a voltatului are si consecinte mai putin placute rasei: capata aptitudine de zbor [ 2-3 ture in jurul volierei ] si implicit o coada mai putin bogata, evantaiul cozii reducandu-se vizibil.

  18. D-le Vlad Haradau, gasesc aceasta denumire in lista postata de d-voastra: “Romanian White Tail Tumbler RO(D) 7”
    Imi puteti spune, va rog, la care dintre codalbi se refera de fapt?
    Ori multe din rasele enumerate de mine in primul post sunt cumva doar niste varietati de culoare ale unei singure rase?

  19. Buna!
    “Romanian White Tail Tumbler RO(D) 7″- se refera la Zb-juc codalb romanesc, varietati de culoare negru, vioriu,plus ce au mai selectat nemtii rosu si galben
    Cateva dintre denumirile enumerate de dv. sunt varietati de culoare a unor rase( ex. dungati romanesti)

  20. k vorbeati de paramixoviroza la voltati,am avut o porumbita afectata de aceasta boala….=”elicopter” in toata regula!!!

  21. Am sa incerc a expune cateva consideratii pe marginea deosebirilor intre diferite “rase” romanesti,pentru oricine e interesat de asa ceva si in mod special pentru Corbu care a formulat cateva nedumeriri legat de aspectul asta.
    In primul rand as spune c-a fost o vreme cand inclusiv in domeniul columbofil se pare c-a fost necesara depasirea planului,iar cei cu ceva mai multi ani inteleg mai lesne despre ce-i vorba.La modul concret ne-am trezit ca Romania poseda o multime de “rase”,lucru ce dadea probabil bine in termeni comparativi cu alte tari,numai ca putina lume si-a pus problema de ce-a fost nevoie sa inventam “rase” cand de fapt nu a fost vorba decat de varietati de culoare ale unor rase existente.
    Astfel,argintiul si bujorul n-au cum sa fie si n-au avut niciodata motive sa fi fost,’rase” diferite intrucat singura diferenta intre ele e doar nuanta culorii.In fond,asa cum au fost corect prezentate de prof. Peterffi atat argintiul cat si bujorul fac parte din rasa ciungului de Bucuresti,o rasa veche de porumbei foarte buni zburatori care include ciungii rosii si argintii ca varietati principale,din incrucisarea carora au rezultat varietatea de bujor precum si cei trestii,care din fericire n-au fost si ei trecuti ca si “rasa” distincta.La momentul actual atat argintii cat si bujorii sunt pasari cu bune aptitudini de zbor,singura conditie fiind ca selectia sa nu urmareasca transformarea lor in pasari excesiv trenate,cu coada cat mai lata si purtata ridicat,aspectele astea fiind excesiv prezente in cazul ciungului rosu de Bucuresti,care pe langa c-a devenit foarte rar,nu mai are deloc aptitudini de zbor fiind crescut numai pentru aspect.Si apropo de argintii mai ales,dar si de bujori,in selectie mare atentie:coada nu trebuie sa fie alba ci trebuie sa fie in nuanta generala a penajului.
    In al doilea rand,in grupul orbeteni-cafenii-visinii,ca si origine,dupa parerea mea visinii sunt ceva aparte,cu siguranta orbetenii si cafenii avand origini comune,conformatia lor de mai demult fiind o dovada in acest sens.La momentul actual cafenii,ca de altfel majoritatea raselor cu coada alba de la noi au mers pe un soi de uniformizare a caracterelor,motiv pentru care exista putine argumente in favoarea faptului de a le trata ca si rase distincte.Din fericire,in ceea ce-i priveste pe orbeteni mai exista crescatori care opteaza pentru varianta clasica a acestora,varianta in care porumbeii pot fi cu succes antrenati pentru zbor,motiv pentru care s-a si reusit omologarea lor internationala ca rasa distincta.In ceea ce-i priveste pe cafenii,omologarea lor s-a facut sub titulatura de “codalb de Muntenia” alaturi de acestia fiind incadrati si vargatii fata de care nu exista la acest moment suficiente argumente pentru a putea fi considerati decat varietati de culoare ale uneia si aceleiasi rase.Avand personal convingerea ca visinii,in ambele varietati sunt ca si origine altceva decat cele enumerate mai sus,sper sa-i si putem omologa ca si rasa distincta la nivel international.
    In ce-i priveste pe viorii si vargati nu cred ca au prea multe in comun ca si origine,avand destule caractere distincte,inclusiv in ceea ce priveste aptitudinile de zbor.Mai nou s-a dovedit ca vargatii sunt porumbei care fac si tumbe in timpul zborului,care nu e deloc unul de inaltime,pe cand viorii,atatia cati mai sunt,lasati liberi,zboara foarte frumos la inaltime mare,neexistand vreo dovada,chiar si intamplatoare, ca rasa asta ar fi jucat vreodata.Mai degraba,ca si origine,consider ca viorii au multe in comun cu negrii codalbi,desi la un moment dat,in trecut,s-au separat si dupa aptitudinile de zbor,negrii fiind intalniti in multe situatii drept jucatori pe cand viorii au ramas dintotdeauna zburatori de inaltime.Astazi,codalbii negrii,care sunt omologati international drept codalbi romanesti,mai rar sunt intalniti ca si jucatori,cine-i mai antreneaza pentru zbor multumindu-se sa le admire doar zborul fara joc.Trebuie spus ca omologarea codalbului romanesc in varianta de negru codalb s-a facut de catre nemti,in Germania fiind multi care apreciaza rasa asta,nemtii adaugand la varietatea de culoare neagra si varietati noi ca rosu si galben,cel mai probabil folosindu-se de zburatorul de Hamburg.Intrucat intre codalbii negri si viorii codalbi nu exista acele diferente nete care sa-i poata face rase distincte,la nivelul asociatiei europene s-a admis ca vioriul codalb sa fie inclus ca varietate de culoare a codalbului romanesc deja omologat.
    In privinta dungatior,gagii si bragagii,ei n-au cum sa fie rase distincte,nuantele de culoare nefiind un argument suficient pentru asta.,fiindca ar fi trebuit sa mai fi inventat o “rasa’,respectiv “galbenii topiti”,ceea ce-ar fi fost cam prea mult.Momentan gagii si bragagii sunt grupati in rasa “dungatilor romanesti” alaturi de argintii si bujori,caracterele lor actuale impunand aceasta.Personal as fi optat pentru incadrarea lor ca rase separate,dar se pare ca aceia care-i cresc au cam uitat de granitele dintre vechile rase,astfel ca la ora actuala au ajuns sa se cam identifice,fapt ce-a condus si la nereusita omologarii lor distincte.
    Faptul ca noi am “raportat” cu ani in urma mai multe rase decat am avut in realitate nu trebuie sa fie astazi, cand incercam un soi de “integrare” si sub aspect columbofil,un motiv de dezamagire fiindca in final nu cantitatea e cel mai important argument,mai presus de asta fiind calitatile porumbeilor nostri,pe care din pacate foarte multi crescatori le-au ignorat transformand prea multe rase in unele cu caractere strict ornamentale,desi TOATE au fost la origine rase de buni zburatori sau jucatori.Eu unul sper ca in noul context in care tendinta este de a recunoaste calitatile sportive ale porumbeilor macar in aceeasi masura ca si aspectul acestora,crescatorii sa incerce sa revina la modul traditional de crestere a lor.

  22. D-le Vlad Haradau, cu acest raspuns parca sunt si mai curios sa despic firul in 4 dar tare ma tem sa nu zgandar cu nestiinta mea intr-ale acestor rase, niscaiva dispute aprinse! ;)

  23. Si apropo de ‘ameliorare” sau “transformare”,puneti-va intrebarea cum din reteta asta:ciung rosu de Buc+ gagiu+ negru cararat+ protopop=zburatorul rosu de Targoviste ,avem astazi un excelent zburator de inaltime iar din rasele initiale n-a mai ramas mare lucru sau in unele cazuri chiar nimic.

  24. Pentru Corbu (pct 4),

    Ca parere personala, cred ca toate rasele de zburatori pe care le-ai enumerat se trag din Ciungi. Daca o sa te uiti cu atentie la Ciungii de Ploiesti (urmasii trumchiului comun) o sa observi toate variteatile de culoare si toate marcajele de baltatura intalnite la rasele enumerate de tine. Practic aceste rase sunt:
    -pe fond rosu-cenusiu sau pe fond albastru-negru;
    -dungate sau solzate inchis;
    -cu sau fara nuante de ruginiu;
    – cu sau fara gena Spread;
    – cu sau fara coada alba;
    -cu sau fara left alb sau guler alb.
    Combina aceste trasaturi si o sa obtii rasele enumerate de tine, rase care au fiecare cu fiecare cate ceva in comun. Selectia a tinut numai de gustul diferitilor crescatori.

    Cu stima.

  25. Cateva poze de la Expo Lugoj cu Uriasi de Salonta:
    http://dinamergeani.sunphoto.ro/15i_rom_zb/pagina13
    http://dinamergeani.sunphoto.ro/15i_rom_zb/pagina14
    In standardul rasei este prevazut numai motul in forma de mugure, rezultat din deformarea rozetei frontale de cele doua mici rozete din lateralul ciocului superior (ambele trasaturi sunt recesive si independente una de alta). Cum in poze se observa si unul numai cu rozeta si altul nemotat, e posibil ca, cu ceva vreme in urma, cineva sa fi ameliorat “putin” rasa, probabil ca sa ii creasca vitalitatea.

    Cu stima.

  26. INTERESANT TOPIC
    PARERILE SUNT INPARTITE
    DACA SA AMELIOREAZA IN BINE PAREREA MIA E CA E OK
    DIN PACATE MAI SUNT SI ESECURI REZULTAT MAI MULTE BOLI
    SCURTI IN SPECIAL DACA A INTRAT BATAIALA IN EII
    CAM NEPLACUT SE DUC PA CAPETE

  27. Stiti cum e in columbofilie ? ca si la fotbal toata lumea se pricepe, numai ca unii confunda ameliorarea cu transformarea si se consoleaza cu esecul schimband standardele dupa propria viziune. Parerea mea este ca fiecare poate lucra caracterele anumitei rase cu o conditie, sa nu se indeparteze de standardul acelei rase, pentru ca vom avea la un momentdat mult si prost in loc de putin si bun .

  28. salutare si la multi ani

    rasele romanesti au avut un declin major dupa 1989 si au fost putini columbofiei care au tinut piept cu greu degenerari raselor pe care le-a crescut baza de selectie intru-n timp era foarte mica ce nu pot intelege este de ce se cauta minimalizarea frumuseti unui porumbel in favoarea zborului se stie(mai ales cei batrini) ca si un porumbel foarte frumos cu un punctaj mare poate zbura exceptional
    eu anul acesta am facut o incercare de care sint foarte multumit am scos toti pui de orbeteni la zbor precizez ca parinti nu au zburat de mai bine de 40 ani am pierdut din iei citiva dar am si reusit sai fac sa zboare zboara foarte bine acum si deacum o sa-i zbor mereu cu placere

  29. Buna!
    D-le Corbu, nu vad de ce sa iscati discutii aprinse, atata timp cat putem argumenta, in interventiile noastre, ceea ce afirmam; asta mai ales daca vorbim de rasele astea romanesti asa cum sunt ele prezentate in literatura de specialitate, nu asa cum se cresc de catre unii crescatori care sustin sus si tare ca numai cei din propriul cotet sunt aia buni, restul…asa de umplutura.
    Iar pentru cei care cred ca,organismele internationale de specialitate , nu au relevanta, nu este nici o problema, ei pot sa mearga in continuare pe drumul lor, nimeni nu-i impiedica.Faptul ca in anul 2010, avem in jur de 12 rase romanesti OMOLOGATE INTERNATIONAL DE CATRE ROMANIA , ca tara de origine, asta spune ceva, bineinteles pentru cei care pot si vreau sa inteleaga.

  30. 1. argintiu-bujor
    Practic aceeasi rasa, bujorii au fost obtinuti cel mai probabil prin infuzia de ciungi rosii in argintii care de asemenea sunt selectati cel mai probabil direct din ciungi. Ambele varietati prezinta zbor foarte bun de mare inaltime.
    2.orbetean-visiniu-visiniu codalb-cafeniu
    Parerea mea personala de crescator de orbeteni este ca nea Orbetu era de fapt un crescator de negri trenati si ciungi.La un moment dat a scapat ciungi rosii sau guti scosi din rosii in negri trenati si a scos o culoare asemanatoare cu cea a orbetenilor. Culoare ce o putem vedea azi la voiajori si chiar si la gutanii din parc. Selectionand aceasta culoare poate chiar cu infuzii pe parcurs din castanii a ajuns la orbeteni. Astfel se explica albii si galbenii din orbeteni, ochii galbeni, leftul si gulerul, zborul de mare inaltime…
    Cafenii, dupa Bonatiu, sunt obtinuti direct din orbeteni. Faptul ca Bonatiu precizeaza ca origine pt cafenii codalbi combinatia codalb negru si codalb rosu, confirma oarecum teoria mea privitoare la originea orbetenilor. Numai ca aici incurca putin culoarea ochilor care la codalbii negri sunt albi asa ca intra in scena visinii codalbi si ies codalbii rosii. Versiunea cu combinatia codalb negru cu visiniu codalb sau chiar visiniu este mult mai plauzibila pt originea cafeniului. Oricum ar fi este clar ca aceste rase au fost amestecate intre ele, in principal pt a stabiliza o anumita culoare.
    Acum legat de zbor pot spune din experienta personala ca orbetenii fac disparitie dar fiind o rasa puturoasa o fac doar cand vor ei, deci le trebuie antrenament din plin. Visinii la fel zboara foarte bine. Despre codalbi si cafenii nu stiu ce sa zic, sper sa ii avem la concursuri.
    3.vioriu-vargat
    Nu cunosc aceste rase destul de intim dar cred ca nu au nici o legatura. Poate doar infuzii izolate fara influenta asupra rasei in ansamblu.
    4.gagiu-bragagiu
    Aceeasi rasa, varietati de culoare. Au degenerat destul de mult dar cu putina atentie pot zbura relativ bine.
    5. negru codalb
    O rasa interesanta prin faptul ca sunt unii care zboara foarte bine fara sa puna macar coada o data in viata lor si altii care joaca dar nu zboara mai mult de jumatate de ora la inaltime mica.

  31. da parerea mea ca voiajorii germani sunt exagerati ,,mai ales ca au un cap de menghina.,,, te si sperii nu stiu ce sa mai zic dar nici la corp la nimic nu mai aduc cu voiajorii…;*(

  32. Stiti ce as vrea eu sa vad? Jurnale (blog-uri) dedicate pe fiecare rasa romaneasca. Descrieri de zbor, evenimente, lucrari aflate in curs cu succesele si esecurile lor. Practic, o parte din bucuria si satisfactia unui crescator impartasita cu noi toti…

    Si mi-ar place sa citesc o “redare” a zborului la una din rasele aflate in voliere in direct. Adica sa citesc zilnic despre cum se desfasoara procesul… cred ca traficul web ar fi urias…

    Cred ca s-ar indragosti multi de rasele romanesti…

    Vasi

  33. imi place ca toata lumea vrea “sa salveze” rasele romanesti, da nimeni nu face nimik pt asta:)):))=))

  34. Tanase Valentin a scris:

    “…Cat despre voltatul rustic dobrogeam am oarecare dubii ca a fost vreodata o rasa in toata puterea cuvantului ci mai mult o corcitura intre voltatii veniti pe filiera turca din orient si voiajori sau alte rase locale…”

    Cand eram copil, vedeam frecvent prin gospodarii (la tara sau prin oras, sau din geamul trenului), pe acoperisiuri sau hulubarii in varf de stalp “semi-voltati” si acolo unde ii vedeai, erau si voltati, si gutani. Aveau cam jumatate din volta originalului dar era purtata orizontal – erau la zbor, desigur. Nu stiu daca are vreo legatura cu Voltatul Rustic Dobrogean…
    Corciri de genul asta, voite sau accidentale, erau mai dese in gospodariile de la tara unde porumbeii erau crescuti pentru carne. Uneori, copiii mai protejau cate un favorit rosu, baltat sau voltat.

    In satul Casicea, judetul Constanta, acum multi ani, aveam 10 ani si eram in vizita la o matusa, amandoi sotii ingineri agronomi, am cunoscut un baietel de 8 ani (cred), schiop, care avea in podul casei o multime de gutani de toate culorile. Erau multi si isi facusera cuibare si sub streasina casei, in asteriala (erau cuibare in toata regula). Numai piuit de pui auzeai cand treceai pe langa casa lui.
    Nu facea nici un fel de selectie si banuiesc ca parintii taiau destui pentru hrana insa era jale mare daca incercai sa prinzi din ei cu ligheanul (nu m-am putut abtine :P ) si te vedea baiatul… declansa un scandal asa de mare, ca parintii se mobilizau imediat si nu se lasau pana nu obtineau eliberarea porumbeilor. In rest, porumbeii se amestecau de capul lor si cred ca asta se intampla in multe gospodarii (in care rar se gasea cate un voiajor pripasit).

    Vasi

  35. Mai greu cu blogurile. Asta inseamna sa creezi continut original, sa scrii cu pasiune periodic, sa aloci timp si chiar bani, ca mai apoi sa vina 2-3 cretini sa-si bage picioarele in munca ta. Iti trebuie imunitate de fier sa continui. Am multe momente cand regret ca m-am bagat in chestia asta, dar apoi vine cate-un mail de la vreun incepator dezorientat care imi spune ca l-a ajutat siteul sa-si rezolve o problema si ma mai pune pe linia de plutire.

    Da, mi-ar placea sa avem mai multe bloguri columbofile, dar din pacate apar greu si daca apar, posteaza articole copiate din alte parti (ca sa ce? nu vad sensul) sau se limiteaza la poze. Nu stiu ce o fi asa greu sa povestesti in cateva vorbe evolutia crescatoriei.

    porumbel jucator ardelean

    Fara ajutorul vreunui blog, eu sunt indragostit deja de jucaretul ardelean cu motz sau fara(mi se pare cel mai reusit ca design dintre toate rasele de agrement). Dar in afara de topicul pe care-l facusem acum ceva vreme cu jucaretul multicolor, n-am mai vazut nimic efervescent (daca stiti vreun site/blog care se ocupa activ de evolutia rasei, va rog sa-mi dati si mie adresa). Promovarea raselor romanesti e nula pentru ca energia se duce in conflicte (vezi galatenii). Dar nu-i nimic nou, columbofilia se incadreaza in peisajul general al tarii asteia care “a facut buba” si nu se mai vindeca.

    Faptul ca rasele romanesti au asa de putini adepti, iar cei care sunt se conflicteaza intre ei permanent nu e doar penibil dar si distructiv pentru rase.

  36. Flavius a scris:

    “imi place ca toata lumea vrea “sa salveze” rasele romanesti, da nimeni nu face nimik pt asta:)):))=))”

    Adica nimeni nu cumpara? Da, este si acesta un barometru. Eu pana nu am cumparat cartea lui Feliciu Bonatiu, nu am stiut ca Romania are propriile-i rase de porumbei (ca exista rase de zbor si joc, altele decat banalul gutan si nobilul voiajor). Desigur, acum multi ani in urma. Si atunci aveai ocazia sa-i vezi in zbor sau pe casa, curtand porumbite sau luptandu-se pe un loc mai bun… Oriunde intorceai capul, vedeai porumbei pe case…

    Azi, fara coordonate GPS, nu prea stii cum sa ajungi sa-i vezi… si ai toate sansele sa crezi ca ai facut drumul degeaba…

    Oricum, asteptarile sunt tot la crescatorii actuali. Ei au obligatia sa le redea zborul (ca doar dumnealor sunt specialistii), nu sa “astepte” eventuali “salvatori” cu bani… Si sa nu uitam ca suntem in plina criza si ca anul asta va fi bai mare… S-ar putea sa fie foarte greu si pentru asociatii sa-si desfasoare activitatea…

    Vasi

  37. Domnul porumbei.ro. nu va lasati demoralizat de oameni astia cu fite ,continuati ce ati inceput si duceti cat mai departe acest site.Personal ma bucur foarte mult de ce faceti si va felicit sincer.Eu in fiecare dimineata i-mi beau cafeaua in fata calculatorului vizionand ultimile noutati columbofile.Sunt multi invidiosi care daca nu pot face ceva bun vor sa distruga,lasatii ca “fiecare pasare pe limba ei piere”.Va doresc numai bine si succes pe mai departe.Vant in pene tuturor columbofililor adevarati.Cu toata stima.

  38. In general cite ore zboara visinii codalbi romanesti?chiar imi plac desi eu am voiajorii dar nu-ar fi rau sai folosesc ca droper la puii.

  39. catre porumbei.ro —referitor la mess-ul 41: ”Am multe momente cand regret ca m-am bagat in chestia asta, dar apoi vine cate-un mail de la vreun incepator dezorientat care imi spune ca l-a ajutat siteul sa-si rezolve o problema si ma mai pune pe linia de plutire. ”

    aveti un laudatio aici:

    http://nicolaegabriel.sunphoto.ro/1-DESPRE_MINE

  40. Wow… interesanta povestea lui. Multumesc pentru sesizare!

  41. un articol foarte bun. m-as bucura daca l-ar citi toata lumea si sa il si inteleaga. asa s-ar termina unele discutii interminabile care chiar nu isi au rostul. felicitari pentru articol.

  42. Incerc de fiecare data sa privesc si din o alta perspectiva…
    In ecuatia ;viata sau disparitia prumbeilor de rasa, NATURA a adus de la inceput un criteriu nou, dar esential-OMUL- lasand in urma porumbelul salbatic si intrand in lumea por. de rasa imi dau seama ca disparita anumitor rase nu se datoreaza atit gegenerarii genetice cat (surprinzator, chiar revoltator) degenerarii factorului de interes. Nu ma opun celor ce se ridica impotriva schilodirii genetice,dimpotriva, dar constat ca au disparut in primul rand acei porumbei; linii sau rase, care nu mai atrag sau nu mai intereseaza, care nu mai au potenta dea te cucerii de-a se redefini de-a revenii in prim plan si a atrage simpatia unui numar considerabil de crescatori . Nu atat cei “degenerati” sau “asistati” care sunt si ei o problema si nu una oarecare. .Au disparut rase cu mare vitalitate, rustice, rase asezate, agreate la un moment dat. De ce? doar erau sanatosi, zburau, hraneau puii, se aparau de pradatori s.a.m.d.. Pt ca la aceasta categorie NATURA are deja un favorit, si anume porumbelul salbatic….La categoria rase de porumbei domestici, finalmente OMUL decide…sau natura lucreaza prin mana noasta, iar rasele ce vor supravietui sunt cele in care ne vom regasii, cele care ne pot onora ambitiile dorintele asteptarile care ne vor aduce bucurie, satisfactii, incantare sau chiar prestigiu ori castig…
    Da, am convingerea ca ,nici un efort nu ar fi in zadar pt pastrarea acestui fond genetic bogat, dar tot asa, consider ca ceea ce trebuie evitat si asta, ciudat, tocmai pt al salva rasele , fie vechi sau noi, e chiar acea stare de amorteala intr-un conservatorism batrinicios , invechitul ,( acolo unde e cazul ), teama de evolutie , pozitia indaratnic antimoderna ,lipsa unor noi orizonturi si provocari…, altfel lista raselor care au disparut si vor disparea pt. ca nu le mai creste nimeni, fiind NEINTERESANTE, va crestespre surprinderea tuturor.

  43. Buna!
    d-le Grama, intotdeauna mi-a placut sa va citesc comentariile. Totusi fuga dupa “frumos” , in multe cazuri a adus deservicii raselor de porumbei.Un exemplu concret este incercarea nejustificata, parerea mea, de a scurta excesiv ciocul la multe dintre rasele romanesti, pe considerentul ca numai asa sunt “frumosi”. Multi uita ca” frumusetea” este reglementata de standard, asa este normal si asa trebuie sa fie, daca vrem sa mai avem ce creste. Declinul raselor nu se va vedea de catre cei care incearca sa schimbe “moda”, dar se va simti din plin de generatiile urmatoare; exemplele sunt peste tot, trebuie doar sa vrem sa le vedem si sa stim cum sa reactionam, pentru a lasa ceva in urma, ceva viabil care sa se poate reproduce singur, noi doar sa ne bucuram privindu-i, nu chinuindu-ne sa-i crestem.

  44. Ramanand la titlul articolului,este foarte clar ca “transformarea” e o chestiune atat de la indemana tuturor c-o folosesc cu totii,si mai priceputii si cei care habar n-au ce fac,dar vor sa faca. Dar cel mai adesea cu rezultate catastrofale.In contrapartida,”ameliorarea” ar presupune un act constient cu o finalitate intuita concretizata in IMBUNATATIREA unor caractere existente.Procesul asta cu siguranta isi gaseste si materializarea dar prin cu totul alte parti decat pe la noi,unde n-am stiinta sa se fi reusit asa ceva in privinta vreunei rase,la noi ‘ameliorarile” au sfarsit de fapt in ‘transformari” desi pretentiile au ramas aceleasi.Iar invocarea trecutului nu e musai o teama de progres cat doar nevoia de comparatie care da totdeauna prost,respectiv in defavoarea unei ” evolutii” pe care n-o sesizeaza nimeni.
    Pe de alta parte “salvarea” oricarei rase nu tine neaparat de “bursa” cat de pasiunea pe care o poate starni in randul crescatorilor.Si cum nu-i obligatoriu ca tuturor sa ne placa aceleasi rase,nu ramane decat ca fiecare rasa sa-si asigure supravietuirea prin ceea ce poate oferi admiratorilor ei.Ca daca se apuca fiecare s-o ‘amelioreze” dupa propriile gusturi e si sfarsitul aproape.A nu se intelege c-as avea ceva impotriva imbunatatirii reale a calitatilor unei rase,dar treaba asta nu prea cred ca se poate face la modul haotic,ci doar insumand viziunea si efortul conjugat al mai multora.
    Perpetuarea diferitelor rase e insa finalmente o treaba cat se poate de concreta care nu inseamna doar vorbe mari si e surprinzator de placut sa constati ca nu esti singurul care si-a propus asa ceva referitor la o rasa anume.Mai depinde deasemenea foarte mult si de scopul propus fiindca daca “salvarea” nu e decat dorinta de a stabili un monopol prin care nu faci decat prohibitiva intentia altora de a creste rasa respectiva n-ai realizat mare lucru.Ori aici tentatia e foarte mare fiindca,nu-i asa,orice lucru rar poate fi si scump.

  45. Buna!Personal consider ca odata cu distrugerea satelor (caselor)si inlocuirea lor cu orase (blocuri) a inceput si declinul zburatorilor si jucatorilor romanesti .Cred ca 20%din crescatorii de la bloc de zburatori si jucatori asi mai lasa porumbeii liberi
    .La sate inca mai sunt crescatori pe care nu-i intereseaza prea mult nici culoarea nici forma capului nici baltatura si nici daca zboara 8-9 ore .Ei isi cresc porumbeii doar pentru a se bucura de zborul si jocul lor .Multi dintre acestia nu au acces la internet si nu sunt inscrisi intr-o asociatie.

  46. Buna dimineata tuturor,

    Sa nu ne mai ascundem dupa deget, ameliorare insemna modificarea unor caractere specifice unei rase cu respectarea standardului rasei respective iar transformarea inseamna modificarea unora din caractere unei rase cu depasirea standardului rasei respective. Restul sunt vorbe in vant. Ca exemplu, ceea ce se intampla azi in Bucuresti (dar si in Craiova) cu porumbeii originari din Jucatorii de Galati este transformare si nu ameliorare pentru ca de mult s-a depasit standardul morfo-fiziologic al rasei Jucatori de Galati.

    Cu stima.

  47. Domnule Mergiani ati pus punctul pe I si sar putea sa-i deranjati pe cei care schimba standardele dupa propriile “rezultate”, acestia nu or sa recunoasca niciodata ca au transformat asa ca nu ramane decat sa ne bucuram de faptul ca mai sunt si oameni care vor sa “reanimeze ” caracterele de baza ale galateanului. Totusi eu am speranta ca lucrurile vor reveni la normal cat de curand tinand cont de faptul ca in ziua de azi avem avantajul de a ne informa cat mai bine in ceia ce priveste caracterul unei rase si a nu lua de baza ce ne este prezentat de acei “crescatori cu experienta” la care faceati referire

  48. Buna!
    Parerea mea este ca nu putem sa aspiram la ameliorarea raselor de porumbei decat respectand cu strictete standardul rasei.Astfel, mai ales la expozitii ar trebui ca fiecare arbitru sa aiba in fata standardul rasei, asta nu pentru ca nu l-ar cunoaste pe dinafara, ci pentru a se asigura in primul rand ca penalizeaza defectele grave ale unei rase, analizand cu atentie porumbelul, nu interesandu-se al cui este…;iar pentru porumbeii aia “frumosi” in ochii unora se poate gasi si o denumire care sa-i reprezinte, pentru ca este de-a dreptul hilar sa-i tot numim “jucatori” sau “zburatori” si noi sa apreciem orice alt caracter in afara de cel de unde ii vine numele.
    O posibilitate ar fi arbitrarea separata a celor care fac dovada ca se pot numi “zburatori” sau “jucatori”, iar restul sa intre la clasa “standard” sau “show”, astfel cei care opteaza pentru unul sau altul, macar sa stie la ce sa se astepte, nefacandu-si iluzii ca a achizitionat ceea ce vroia, pentru ca deziluziile sunt mai dureroase.
    Numai bine!

  49. din cate observ eu a fost nevoie de 50 de comentarii pt ca lumea sa isi dea seama unde a vrut sa ajunga Vlad,este adevarat ca in sudul tarii porumbeii asa numitii ,,jucatori de galati,,nu mai joaca dar au rezultate foarte bune la zbor,oare cu ce au fost incrucisati pt a nu mai avea cea mai mare caracteristica a juc de galati,si pe langa joc nu mai au nici ciocul prea scurt si nici inelul de 7 nu le mai sta bine pe picior,poate in cativa ani se va omologa o noua rasa si atunci nu vor mai fi discutii contradictorii.Daca intrati pe paginile unor crescatori o sa ramaneti surprinsi de ce scrie acolo,,poze noi zburatorii,,si daca deschizi pagina observi ca porumbeii seamana foarte bine cu JUCATORII DE GALATI dar ei doar zboara si de jucat cred ca mai joaca doar cand fac paramixoviroza.

  50. Citeam ultimul comentariu al d-lui Haradau si mi-a venit in minte o alta intrebare.
    Exista “voiajori standard” (diverse rase omologate de diverse tari).
    Din cele observate de mine aceste pasari sunt orice altceva numai voiajori nu, in sensul ca (si poate ma insel eu), nu mai sunt capabili a veni acasa de la sute de km (in opinia mea nici macar de la cateva zeci).
    Cu toate acestea se numesc “standard”.
    Intreb si eu, la rasele de porumbei, standarul, in cuprinsul sau, nu mentioneaza pe langa trasaturile exterioare si “capacitatile” rasei (acolo unde este cazul desigur)?
    Adica, spre ex.:
    – jucator de …. – joaca in tumbe de ….., sau in …..;
    – zburator de …… – capabil sa zboare la inaltimi mari pana la …. ore;
    – voiajor (de sport nu de frumusete) – capabil sa se intoarca acasa de la distante mari;
    – …………………………..

    Daca-i asa, de ce unii porumbei intra la categoria “voiajor standard” (subliniind sintagma “voiajor” si trimitand la “standard”)?

  51. Pentru Dina Mergeani pozitia 52 – in Craiova nici nu prea se mai foloseste denumirea de “Jucator de Galati”, porumbeii fiind numiti in functie de culoare “viorii”(baltatii pe albastru care au zbor bun fara joc), “breji”(baltatii pe negru care nu zboara atat de bine dar sunt mai dese exemplarele cu joc) si “florii”(baltatii pe rosu si pe galben care ca si cei pe negru zboara mai slab dar au un joc frumos). Si parerea mea este ca singurul mod in care s-ar putea omogeniza rasa asta, cel putin cu pasarile din Craiova, ar fi amestecul culorilor, lucru pe care nu l-ar face foarte multi crescatori pt a nu strica caracterele de exterior… o pasare cu o culoare intermediara nu da bine la piata :D.

    Legat de negrii codalbi care joaca dar nu zboara chiar bine, despre care ati tot scris in comentarii, cred ca se pot obtine destul de usor prin incrucisarea zburatorilor negrii codalbi cu jucatori negrii pana simpla.

  52. Pnetru A. Stanciu, pozitia 57,

    Sigura sansa pentru omogenizarea rasei este exact ideea enuntata de dvs. Daca nu “trecem” culorile una prin alta, chiar cu riscul asumat de a obtine culori noi, vom ajunge in curand ca fiecare varietate de culoare sa aiba trasaturi dinstincte fata de celealte varietati. Iar asta ar fi un pas spre continuarea faramitarii rasei. Reiau ideea enuntata si de alti crescatori cum ca nu e nicio “corceala” sa imperechezi porumbei din aceeasi rasa dar de culori diferite. Jucatorii de Galati nu sunt pasari de culoare asa cum sunt unele rase germane. Ele sunt pasari performante si, de aceea, ceea ce da aparteneta unui porumbel la aceasta rasa este aspectul morfologic (caracter valabil pentru apartenenta la orice rasa de porumbei) si prezenta unor trasaturi specifice de joc si zbor.
    La multe rase exista azi o tendinta de introducere de culori noi dar cu neaparata respectare a aspectului morfologic specific rasei. De aceea, ceea ce e de facut azi nu este lupta impotriva varietatilor de culoare ci lupta pentru o cat mai mare uniformitate a caracterelor morfo-fiziologice.

    Cu stima

  53. Actualul sistem de prezentare si arbitrare in expozitii incurajeaza oarecum “infrumusetarea” raselor de agrement. In acelasi timp o prezentare obligatorie insotita de fisa de zbor dezavantajeaza clar crescatorii care dintr-un motiv sau altul nu pot participa la concursuri de zbor dar care au pasari libere ce se pot numi zburator sau jucator. Trebuie totusi sa nu uitam ca un porumbel care are punctaj mare la expozitie inseamna in primul rand ca se incadreaza perfect in standard nu ca este mai “frumos” decat restul. Este mai frumos decat restul prin faptul ca nu are cerinte sau exceleaza prin anumite calitati specifice rasei din care face parte. Eu sustin prezentarea porumbeilor in expozitii impreuna cu fisa de zbor ( daca au) si arbitrarea lor la comun, fisa de zbor fiind criteriu de departajare atunci cand am de exemplu doua exemplare de 97 pct si trebuie sa aleg un campion. In acest caz evident castiga cel cu fisa de zbor pentru ca are dovada abilitatilor rasei si astfel ii este rasplatit expozantului si efortul de a participa la concursuri.
    O chestiune mai tabu decat standardul o reprezinta criteriile de apreciere ale unei rase. Aici se spune practic directia in care trebuie sa mearga o rasa. Criteriile de apreciere sunt cele prinse in standard nu cele povestite in piata de samsari si de ordinea importantei lor nu tin seama nici arbitrii nici crescatorii. Aici trebuie sa stabilim cat de importanta este fisa de zbor si fata de ce caractere poate prima.
    Sa luam un caz concret: avem 3 gat-golasi cu urmatoarele avantaje:
    1. gat foarte gol
    2. fisa de zbor
    3.culoare foarte bine definita
    Toti au acelasi punctaj dar in opinia mea ordinea trebuie sa fie cea de mai sus din moment ce un gat foarte gol este caracteristica principala si definitorie a rasei, apoi faptul ca este zburator, si in final o culoare foarte bine definita care este un avantaj minor in comparatie cu celelalte. La noi se puncteaza excesiv si exista tendinta mai ales dupa vechiul sistem de arbitraj sa se acorde atentie prea mare unor chestiuni relative gen pregatire pentru expozitie (un alt aspect prost inteles de expozanti) sau geana la porumbei la care acest caracter este de foarte mica importanta.

  54. @ Corbu

    Nici una din rasele de voiajori asa zisi standard nu au denumirea aceasta. “Standard” este un alt exemplu al unei denumiri de rasa prost inteles si folosit la scara larga, din categoria “Lux polonez”. Toate rasele care au derivat din performeri si sunt selectate strict pt expozitii au in denumire “show” sau “beauty”, adica “de expozitie” sau “de frumusete”.

  55. @ A. Stanciu

    Daca bag pana simpla in codalbi cred ca nici nepotii mei nu vor reusi sa scoata codalbi fara bete in coada….si eu am sub 30 de ani :))

    Sunt perfect de acord cu aspectul comercial, dar asta este atat de grav datorita lipsei de informare a cumparatorului. Este normal ca vanzatorul sa faca tot ce ii sta in putinta sa isi vanda marfa, poate ati observat ca in piata cei cu pasarile cele mai urate sunt cei mai agresivi. Tocmai pentru a compensa lipsa de calitati a pasarilor proprii le inventeaza. Daca cel care cumpara nu stie ce se cere de la rasa se trezeste cu un galatean care nu zboara nici pe casa, de joc nici nu se pune problema, dar are un cioc carn “extraordinar” dupa cum a fost descris de vanzator. Cand isi da seama ce a cumparat deja are peste 100, se considera crescator respectat si ii este rusine sa le rupa gatul la toti sa o ia de la zero asa ca se duce in piata si incearca sa isi vanda marfa folosind aceeasi metoda care la pacalit si pe el. Cam pe principiul asta s-au carat spre Bucuresti zeci de porumbei din piata de la Braila pe principiul ca sunt “ciocosi” cand ei erau de fapt corcituri de 2 generatii intre galateni vineti si voiajori listi(rasa inca foarte populara in zona). Asa zisii ciocosi nu aveau ciocul pe atat de mare pe cum le spune numele si nu erau asa populari dar in momentul cand a aparut cerere si se ofereau bani multi pentru ei au fost inventati fara prea multe remuscari.

  56. Categoria “voiajor standard” grupeaza acele exemplare de porumbei voiajori la care,fara a se neglija capacitatile de zbor si orientare,sunt apreciate si din considerente estetice,spre deosebire de clasa “sport” unde unicul criteriu este performanta sportiva.In mod eronat,intr-o buna parte dintre crescatorii de porumbei,termenul de “standard” este folosit pentru a denumi orice “derivat” din porumbelul voiajor,obtinut in scopul de a fi cat mai naros,mai coroiat,mai corpolent ori cu vreo baltatura mai aparte.In columbofilia aia serioasa,orice rasa obtinuta cu ajutorul porumbelului voiajor a capatat si o denumire adecvata spre a nu crea confuzie,nicaieri nefiind utilizat termenul de “standard”,ci folosindu-se termeni ca “de frumusete”,”de expozitie”,etc.
    In mod categoric,standardul oricarei rase care poarta apelativul “jucator de…..” sau “zburator de….” trebuie sa indice in mod clar abilitatile sportive ale respectivei rase,aspectul asta fiind in ultima instanta primordial in aprecierea facuta cu ocazia oricarei expozitii.Scopul oricarui crescator de porumbei din categoria “zburatori si/sau jucatori” trebuie sa fie acela de a obtine deopotriva exemplare cat mai ‘frumoase’,dar care sa si poata dovedi ca-si merita denumirea.A te axa in mod exclusiv doar pe o latura a selectiei inseamna,mai devreme sau mai tarziu,sa iesi cu porumbeii tai din cerintele standardului.

  57. Macar la nivel national, exista recunoscuta rasa Voiajor standard romanesc (avand cea mai cunoscuta varietate de culoare “azur”)?
    Cautand diverse pe sunphoto gasesc pe foarte multe conturi astfel de porumbei prezentati ca facand parte din rasa mai sus mentionata.

  58. Nu stiu exact in ce stadiu de omologare este rasa dar dupa cum am mai spus culoarea nu este importanta. Am vazut si la expozitii multi dar ca lot de prezentare, pt ca international nu sunt omologati sigur. Si daca au cel putin 2 diferente morfologice fata de alte rase vor fi omologati in tara(daca nu sunt deja) si vor fi de asemenea omologati si international. Evident daca exista interes.

  59. Buna!
    As vrea sa mentionez ca am scris acest articol, fara a face referire la o rasa anume, ci pentru a trage un semnal de alarma referitor la degradarea continua a raselor romanesti.Asa cum am amintit, sper sa nu fim nevoiti sa constientizam asta cand este prea tarziu( asa cum au facut nemtii) si de abia atunci sa punem accent pe caracterele de baza ale raselor.
    Asist cu dezamagire, ca la multe dintre rasele din muntenia, se pune un accent nejustificat pe latimea cozii si trena mare, cat mai aproape de Castanii sau Negrii Trenati, fara a constientiza faptul ca aceste caractere reduc simtitor abilitatile de zbor.
    Referitor la Voiajorii standard, ei sunt diferiti de cei de expozitie. CEi standard, sunt la fel ca cei sport, o rasa larg raspandita, la care se impune pe langa baremul de km( ce e drept mult redus) si aspectul. Voiajorii de frumusete sau expozitie, sunt rase distincte si nu li se impune nici un barem de km. Cea mai noua rasa omologata, de voiajori de expozitie, de care eu am cunostinta, este Voiajorul Maghiar de expozitie, care este incaltat. Voiajorul romanesc de frumuste-albastru azur, asa cum a fost prezentat pentru omologare in Romania, inca nu se stie daca a fost finalizata omologarea lui, poate sunt persoane in masura sa ne dea detalii.
    La alte rase romanesti ,ne confruntam cu amestecul lor, ceea ce a dus la o dificultate in a putea fi diferentiate, asta in conditiile in care multi dintre crescatorii batrani nu mai activeaza, iar cei care incep sa le creasca nu stiu pe cine sa creada, pentru ca informatiile primite se bat de multe ori cap in cap. Sa nu mai vorbim de prezentarea unor rase de care nu s-a pomenit in nici o lucrare de specialitate si care trebuie in primul rand bine analizate pentru a putea fi recunoscute ca rase stabilizate. Unele dintre aceste rase noi, au suportat modificari de la un an la altul, ceea ce face si mai greu stabilizarea lor, datorita nehotararii crescatorilor.
    Atata timp cat nu se lucreaza unitar si in grup pentru ameliorarea raselor ne vom confrunta tot timpul cu dificultati, pentru ca fiecare crescator “amelioreaza”
    in felul lui, iar intalnirea la expozitii nu va duce decat la certuri pe tema care este “mai frumos” , asta in conditiile in care nu se mai respecta de catre nici unul standardul in vigoare. Sa nu uitam ca porumbeii se fac dupa standard, nu invers. Am sa reiau exemplul “pestritilor timisoreni”, crescatorii acestei rase ( din germania) au hotarat de comun acord standardul si directia de selectie, intalnirile de la expozitii fiind un prilej de a-si verifica munca, de la an la an. Rezultatul se vede prin porumbeii rezultati. Au castigat la pestritatura dar au pierdut jocul; numai ca ei de la inceput, prin denumirea rasei “pestrit timisorean” au reliefat ce urmaresc.
    La toate rasele romanesti, se mentioneaza in standard aptitudinile de zbor si/sau joc. Numai ca la multe dintre ele , lasandu-le libere, constati ca ceea ce scrie in standard sunt doar amintiri…de ce oare? si au trecut “doar” 20 de ani de la inceperea declinului; oare care va fi situatia dupa inca 20 de ani de “ameliorare” asidua?

  60. Despre porumbeii aceia carora toti le zic voiajori standard romanesti n-as putea spune daca i-a omologat cineva si unde anume,cel putin la nivelul UGCPPAMR cu siguranta nu s-a intamplat asa ceva.Insa daca isi imagineaza cineva ca vor putea fi omologati porumbeii aia sub aceasta denumire se inseala,nicaieri nefiind acceptata spre omologare o rasa cu aceasta titulatura.Se poate incerca sub numele de voiajor romanesc de frumusete sau ceva similar,insa nicidecum drept “voiajor STANDARD romanesc” din simplul motiv ca voiajori clasa “STANDARD” exista oriunde in lume iar categoria asta desemneaza cu totul altceva decat au vrut aceia de pe la noi care au inventat denumirea asta.
    Pe de alta parte o sa-mi permit sa fiu intr-o oarecare masura in dezacord cu parerea lui Valentin referitor la criteriile care trebuie sa primeze in apreciere si-am sa si incerc sa si explic de ce.Intai ca,exemplul dat cu gat-golasii nu e cel mai nimerit,fiindca in mod evident goliciunea gatului e o cerinta fundamentala a rasei respective,deci neindeplinirea ei ne pune intr-o cu totul alta pozitie de apreciere.Sa spunem ca avem de-a face cu o alta rasa,de exemplu argintiu ori codalb romanesc,unde nu ne mai impiedicam de problema de la rasa gat-golas.In arbitrajul pe noul model european intervalul 94-96 p.este unul cu mare relativitate si iti trebuie cu adevarat ochi ca sa impui diferentieri.Despre punctajul de 97p la o pasare expusa fara fisa de zbor,ma refer la clasa zburatori sau jucatori,parerea mea e ca nici nu poate fi vorba.Asa ca pe intervalul de apreciere “foarte bine-excelent” n-are rost sa credem ca putem face un soi de “baraj” intre un exemplar despre care avem dovada ca si presteaza si unul care poate sta mai bine la “geana” sau la mai stiu eu ce amanunt legat de culoare ori desen.Cum zborul ori jocul dupa caz sunt elemente care definesc rasa,a da intaietate unei pasari cu elemente ca ochi,geana,culoare ori desen superioare,e o greseala.Cand vorbesc de elementele de mai sus ma refer la situatii de “dorinte”,si nu la defecte grave prevazute de standarde,asta ca sa nu ne intelegem gresit.In opinia mea,o pasare de 95 p cu fisa de zbor anexata nu poate fi surclasata sub nici o forma de una care ar avea de exemplu 96 p dar nu are fisa de zbor,fiindca in felul asta trebuie sa ne reobisnuim sa apreciem rasele din perspectiva integralitatii insusirilor lor si nu doar pe baza aspectului,fiindca perceptia asta a dus si va duce si in continuare la devalorizarea raselor pe care le avem.Efortul nostru trebuie canalizat pe readucerea in prim plan a specificitatii raselor noastre,acelea de zbor si joc pentru ca in materie de rase de ornament ne bat la scor mare destui altii.Cu alte cuvinte daca avem de ales intre un exemplar caruia i se mai poate identifica vreo “dorinta” dar despre care avem dovada ca e in stare sa si faca acele lucruri care-l identifica dupa denumire si unul caruia nu i se poate imputa nimic,cu exceptia faptului ca toata viata si-a petrecut-o intr-o cusca de plasa,n-ar trebui sa ezitam in a o alege pe prima.Scopul nostru in materie de porumbei zburatori-jucatori trebuie sa fie acela de a creste pasari cu vitalitate si in conformitate cu cerintele standardului fiecarei rase si nu de a reproduce niste pasari debile,frumos colorate sau desenate si cu (neaparat!!),geana dubla-tripla “moarta”.

  61. Pentru Tanase Valentin, poz. 61,

    Sa zicem ca imperechem porumbei pana simpla cu porumbei codalbi si apoi urmasii vrem sa ii selecteam intr-una dintre cele doua directii. Personal cred ca ai nevoie de maxim 5 generatii ca sa scapi de trasatura ce te deranjeaza (coada colorata sau coada alba).
    Am auzit ca voiajorul romanesc asa numit standard seamana destul de mult cu voiajorul polonez de frumusete (intalnit in variate culori), asa ca se pare ca nu ar fi prea mari sanse de omologare. In schimb, varietatea azur nu mai este intalnita la alte rase asemanatoare si probabil ca doar ea ar putea fi omologata ca Voiajor romanesc de frumusete.

    Cu stima.

  62. Buna

    De la inceput d-le Vlad Hadarau felicitari pt aticolul aceste putin provocator pt uni dar ca ideie foarte utin pt toti crescatori daca am avea aceste pucte ca prinbcipi.

    Principi ce facind analiza istoriei recente a raselor Rominesti in generel prea putin leau aplicat in proprile crescatori. Domnilor pt a ramine la titlul acestui topic de” Ameliorare sau transformare ”

    Personal cred ca cea mai mare provocare ar trebui sa fie Pastrarea Rasei la normele la care a fost creiata si omologata de adevarati columbofili care au muncit zeci de ani pt a a ne lasa mostenire.

    Spun aceste lucruri bazinduma la toate aspectele acumulate de mine in cadru Jucatorilor de Galati in decursul a 4 deceni timp in care zecile sau poate sutele de ameliatori au reusit doar sa obtina aspecte daunatoare Rasei fara nici un singur puct care sa aduca inbunatatiri la caractrele rasei Zbor si Joc

    Personal cred ca exat de aici este puctul de pornire a tuturor disputelor si a conflictelor pt ca Romini find in cem mai mare proportie din crescatori dar aproape in totalitate crescatori care au o activitate intensa la expoziti au incercat sa dovedeasca ca sint urmasi lui Manole crezinduse foarte talentati inovatori din nastere si in consecinte se simteai obligati sa faca una din cele doua ” Ameliorare sau transformare ” cu sau fara cunostinte ba uni sau apucat sa amelioreze.

    In istoria Columbofiliei Romine la rasele rominesti am avit parte de ambele valuri atit cel de Transformare chit si cel de Ameliorare.

    In ce priveste Transformarea a fost foarte la moda o perioada in special in Buburesti cu influienta in sudul tari chind parca toti crescatori se credeau inovatori de rasa de porumbei inregistrindui cu nume diferite toate varietatile de culoare iar o parte din aceste au fost prezentate in comentarile de mai sus

    Iar in ce le priveste citind standardul raselor respective cu caractrele de baza si descrierea corporala dimensiuni etc.etc.aprecindule in realitate pe cele ce viata nea oferit sa le cunoastem pe altele si pe altele doar comparindule doar in poze in paralel cu standardul fiecarui rase chiar avind cel mai mare respect si cele mai bune intenti nu poti gasi alta deosebire dechit culoarea penajului tip de zbor, inaltime durate in ore etc,etc.cazul cel mai fericit din aceasta categorie este Baltatul la care o varianta are un caracter distict fata de cealalta incaltatura.

    Ei acesti oameni plini de zel pt inmultirea raselor Rominesti ca numar de rase inregistrat au fost activi doar o perioada limitata de timp si nici macar nu au fost daunatori pt rasele respective pt ca de fapt ei au creiat doar o varianta de culoare noua fara sa afecteze caraterisitcile de baza a raselor respective iar in clipa chind sa incercat omplogarea internationala a fost usor de remediar efectul acelei perioade insunindule ca verietati diferite la una si aceias rasa

    Dar gruparea de Ameliorari este foate daunatoare pt ca se pare ca nu au o limitade timp in care fac asa zisa Ameliorare dupa parera lor de mesteri Manole facind de fapt o transformare haoticanecontrolata de multime de crescatori ce nu detineau controlul si avind directi multiple si fara sa se tina cont de caracteristicile de baza a rasei caractre pt care initial a foet creiata Rasa.

    In acesta directie cazul cel mai concludent si reprezentativ este Rasa Jucatoti de Galati prin multimea de porumbei ce pretind ca apartin Jucatorului de Galati.

    Uni din acesta masa de varietati ne avind nimic comun cu rasa originala prezentate in primele materiale despre rasa in catrea scrisa de Dr. Peterfi Stefan nici ca caractere exterioare chit nici aspectul general al corpului osatura , starura etc.etc.

    Deoarece despre aptitudile de zbor si joc nici macar nu se mai poare discuta deoarece nici una din varietati nu le mai detine in proporti de 100 % pe cele prezentate in prima prezentare a rase Jucatori de Galati iar poate mai mult de 50% din variantele asa zis ameliorate pe linga faptul ca nu mai are nici o asemanare fizica cu primi Galateni documentati ca reprezentativi rasei dar nu mai prezinta unul din caracteristicile de baza a rasei sau uni si mai grav ambele caracteristici care sint zbor si joc ba uni au perdut si stilul de zbor specic rasei dar totusi se incapatineaza sai prezinte ca reperzentativi pt Jucatori de Galati .

    Dar destul de rusinos chiar acei porumbei detin locul de campioni la rasa pe la Expozitile de Club sau cele Nationale pt care a fost nevoie schimbare standardului in urma cu 2 ani pt a se regasi si ei prin preajma.

    Din pacate se pare ca au pierit toti trensformatori din cplumbofilia Rpmina pt ca din aceasta mare gama ce se pretinde pe drept alti pe nedrept ca apartinind rasei Jucatori de Galati sar pute omolog pe putin 3 rase disticte avind cele 2 criteri de diferentiere necesare pt omologare si totusi nimeni nu detine curajul de asi asuma transformarile facute prin infuzi multiple si ne controlate cu rase ce iau schimbar forma, sructura osoasa , marimea corporala asta fare a pune in calcul stiliul de zbor si detinere sau lipsa caracterelor de baza a rasei Zbor si Joc

    Daca totusi doreste sasi verifice genele mostenite de la mesterul Manole sa aiba si tariea de caracter pt asi asuma opera atribuindui un nume pe masura fara sa distruga munca inaintasilor din columbofilia Romina

    Pt domni ce au mentionat mai intens sau nu aspectul de Frumusete as aveo intrebare daca domnile voastre ati gsit formula Frumuseti si daca a fos luar de catre cineva patrnt pe aceasta formula a Frumuseti.
    Poate ca nu ar trebui sa uitam ca reumusetea e relativea si are atite versiuni chite persoane exista pe pamint pt ca Frumos e ceia ce iti place nu cei spun uni sau alti.

    Iar pt o rasa de agement de zbor si joc la analixa Frumuseti trebuie primordial sa fie compus din aceste Caracteristici.

    Problema primordiala la uni columbofili (nepoti lui Manole ) este ca sau pomenit cu rasa gresita i voliere si nu au curajul sa recunoasca si sa o schimbe cu alta ce se incadreaza avind caracteristici preferate de domnile lor si din lipsa de barbatie pt a recunoaste si a face o aleger potrivita cu gustul lor se apuca sa trnsforme rasa din voliera fiecare dupa gustul lui incapatinunduse sa afirme ca mare alui creiatie ce nu mai corespunde cu standardul este reprezentativa rasei iar Standardul nu mai e bun si trebuie schimbat din pacate asta este trista realitate in care sa afla columbofilia Romina de circa 30 de ani.

    Se pare ca de o vreme a inceput sa se cristalizeze un nr mai restrins de crescatori care constientizeaza marea eruarie in care ne aflem si fac o incercare de promovare a raselor pe criteri de caractere specifice pt fiecare rasa.

    Datorita acestor crescatori mai sint sperante de redresare pt unala Rase Rominesti care inca mai detin materiale necesare pe la crescatori ce nu sau lasat dusi de moda vremi pt a face o remediere a selectiei excesive si gresite din ultimile deceni dar din nefericire pt unele rase ce au fost crescute de un nr restrins de columbofili sperantele de perpetuerea caracterelor ce reies din numele lo reste egala cu zero raminind doar o amintire ca provin din grupa raselor de Agrement

    La incheiere pot sa ve repet ca cea mai mare calitate a unui columbofil cu caracter este sa PASTREZE o rasa gata formata la parametri pt care a fost selectata si STANDARDIZATA si acest lucru ar fi benefic pt toate rasele Rominesti

    Acesta e opinia mea in legatura cu rasele Rominesti si fata de titlu acestui topic ” Ameliorare sau transformare ” iar citind cele peste 60 de mesaje chiar daca initial ma hotarisem sa nu intervin sa dovedit ca nu am reusit sa ma abtin sa imi prezint si eu putrul de vedere
    Iar daca aceste ginduri provoaca indignarea cuiva doresc sa imi cer scuze anticipant pt ca nu asta a fost intentia mea ninitial

    Cu Stima si respect Alex Bude

  63. Cei care au citit un standard strain au observat sigur ca exista pentru fiecare rasa criterii de apreciere. La standardele noastre nu exista . La noi criteriile de apreciere sunt impresia generala, cap, cioc, ochi, geana, coada, picioare, desen, culoare…. practic tot, chiar daca conteaza sau nu pt rasa respectiva.
    Mai propun un exercitiu: Baltat romanesc
    Avem 2 porumbei unul cu fisa de zbor si “barbita” ceva mai mare decat ar fi ideal si unul cu desen perfect dar fara fisa de zbor. Care este castigator? Ce este mai important pt aceasta rasa, desenul perfect care poate fi dat exemplu de selectie sau fisa de zbor?
    Alt exemplu ar putea fi vargatul care are trecut in standard un zbor la semiinaltime de 1-2 ore. Am carieri care zboara la semiinaltime 1 ora deci e clar ca nu asta este punctul lor forte. Cat de importanta este fisa de zbor pt un porumbel care are trecut in standard 1 ora la semiinaltime?
    Standardele romanesti ar trebui luate la mana si stabilite criterii de apreciere coerente pentru o selectie corecta. Daca un arbitru hotaraste un campion pe baza de geana dubla/tripla “moarta”, ce facem selectam gene de carier la codalbi? Pana si la carieri geana e criteriu de apreciere abia la maturi…la noi toti gatuie porumbeii si le apreciaza genele ca sa para cunoscatori.
    Pentru un porumbel gen ciung, galatean… fisa de zbor trebuie sa fie sfanta. Prestatia in aer este totul pentru aceste rase, aici trebuie stabilite urmatoarele criterii care fac diferenta. Cand am 2 ciungi cu peste 5 ore pe fiecare etapa ce criteriu urmeaza? Un ciung sau un galatean fara fisa de zbor in opinia mea nu exista…..
    Sa zburam toate rasele de agrement de la noi ( ca numai din astea avem)si apoi vedem cine pierde in expozitie pentru ca nu a facut norma de 30 de min la disparitie.

  64. Am sa-i dau iarasi dreptate lui Valentin insa doar partial,adica in opinia lui despre ciungi ori galateni.Si iarasi am sa si explic de ce.Baltatii pe care i-a dat de exemplu imi sunt asa de familiari ca nu prea mai au secrete pentru mine.Desi sunt printre foarte putinele rase pe care le avem cu “duble calitati” adica au pe de o parte un desen specific dar la fel de important se cresc si pentru zbor si joc(asa cum sunt si orbetenii,mai putin partea cu jocul) cu toate astea nu trebuie sa-i confundam cu o rasa strict ornamentala si sa-i judecam strict prin prisma desenului.Asa ca in exemplul dat pot sa admit ca o barbita de marime “ideala” este de preferat uneia mai mare sau mai mica sau poate uneia lipsa(apropo,baltatii pot fi si fara barbita,vechii crescatori le ziceau “calugari”) dar n-as socoti-o mai presus de dovada faptului ca un astfel de porumbel zboara si joaca.Un desen perfect nu e o garantie ca respectivul exemplar zboara si joaca,deci prefer o mica “dorinta” in locul unei mari incertitudini,pentru ca micile imperfectiuni ale desenului si pe care standardul nu le penalizeaza ca si defecte grave sunt chestiuni minore comparativ cu lipsa calitatii zborului si-a jocului,ca doar de-aia rasa se cheama “JUCATOR baltat romanesc”,altfel il botezam mai simplu doar “baltat romanesc si nu ne mai interesa decat sa aiba un desen perfect.
    Tot asa,vorbind despre cealalta rasa cu dubla calitate,respectiv orbetenii,se stie ca se intalnesc intr-o varietate destul de mare(ruginiti,pe gut,pe crap,simplii,leftati ori gulerati) si nimeni n-ar putea sa spuna care-i varianta “ideala”.Intr-un astfel de caz,avand alaturi un ruginiu gulerat perfect ,fara fisa si unul simplu, pe gut ,dar cu fisa, oare ce-ar fi de preferat?!Eu as merge pe-a doua varianta…Ca sa nu mai spun ca orbetenii sunt o rasa “grea” la care lesne identifici niste ‘dorinte”…Cata vreme standardul rasei admite mai multe varietati e o chestiune pur subiectiva sa spunem care-i aia de preferat,sau daca am presupune c-ar exista o varietate preponderenta in preferintele crescatorilor ar putea asta sa primeze in fata calitatii de zburator?!
    Si-am sa mai amintesc si de jucatorii galateni,desi poate n-ar fi cazul sa-i mai bagam si pe astia pe oriunde,despre care se stie si se afirma ca sunt arhicunoscuti ca avand baltatura asimetrica drept o caracteristica de rasa.Si cu toate astea avem un standard care penalizeaza ca si defect grav asimetria baltaturii.Oare chiar nu putem fi ceva mai rationali si sa mai lasam interesele personale deoparte?!
    Si mai putem continua vorbind despre jucatorii calaraseni ori despre cei ardeleni ca si despre altele.Important e insa sa ne modificam perceptia asupra a ceea ce conteaza in primul rand dintr-un standard ca sa nu riscam sa ne tratam rasele ca si cum ar fi exclusiv de ornament.

  65. Buna

    D-le Valentin Tanase daca e vorba de o rasa de agrement tip zbor sau joc sau dupa caz ambele criteri daca dorim cu adevarat ca aceste rase sa isi pastreze su pt unele sa redobindeasca participarea la expoziti ar trebui sa fie efectuata exat pe aceleas criteri dupa care se efectuiaza si cele de la cluburile de Voiajori.

    Deci prin urmare Expozitia ar trebui sa fie evenimentul anumui suprem unde se face prezentare si promovare exemplarelor care au excelat in timpul sezonului oferind posibilitatea la un multime de oameni sai admire pe viu.

    Oricare alt criteriu de apreciera pt o rasa din grupa Agrement fare diferenta zbor sau joc facinduse o arbitrare pe alte criteri mai devreme sau mai tirziu va fi favorabila doar pt deplasarea rasei incet dar sigur spre o incadrare in raselor in grupa Ormament.

    Deci indiferent chite exemple ai propune domnia ta directia si sopul acestor criteri este doar cel descris mai sus deplasare sigura inspre perderea caractrelor specifice si promovare toot mai mult a aspectelor necesare pt grupa Ornament.

    Dealungul istoriei de la imblinzirea porumbelului toate rasele ce au devenit exemplare de Expozitie doar pierzind caracterele de agrement au parcus acest traseu si nu exista nici un exemplu care sa fie avut parte de un traseu in sens invers de la ornament spre Agrement

    Nu vad deci de ce sar intoarce lumea pe dos la rasele rominesti care au mai remas pt ca o parte au pascurs deja acel demers prezenta mai sus ajungind doar cu nume de agrement si prestati excelente de Expozitie.

    Columbofili mai invistra am mai parcurs o data acest demers deoarece decgradarea caractrelor la rasele rominesti a inceput odata cu introducera Expozitilor la nivel de club si nationale iar in ultimi 20 ani a fost doar o accelerare a unui proces provocat cu 2 deceni mai devreme simultan cu incepera organizari Expozitilor cu arbitrare din boxa si mina.

    Cu stima si respect Alex Bude

  66. In exemplul prezentat mai inainte,cel in care se face referire la vargati si Carrieri,lucrurile sunt la fel de clare fiindca indiferent care ar fi manifestarile unei rase in functie de conditiile in care e crescuta,tratamentul aplicat in ce priveste aprecierea in expozitii ramane acelasi:fiecare rasa se puncteaza conform cu standardul pe care-l are.Daca vargatul are prevazut in standard ca e un zburator fara a avea mare importanta daca-i de durata mare ori mica,daca zboara la inaltime mare ori mica,atunci trebuie judecat din aceasta perspectiva.Tot asa cum Carrierul,fiind o rasa crescuta pentru ornament si cu un standard pe masura,trebuie tratat ca atare indiferent ca pot exista porumbei din rasa asta capabili sa zboare.Nu scrie in standard ca trebuie sa zboare ca si consecinta pot lesne sa ignor aspectul asta ca nefiind semnificativ.
    Esential e sa ne obisnuim sa ne tratam porumbeii pe care-i crestem in conformitate cu standardele pe care le au si nu dupa situatii particulare pe care standardele nu le prevad iar clasificarea s-o facem in functie de acele elemente care dau identitate rasei respective.A aseza intr-o ordine fireasca criteriile de apreciere nu reprezinta o extravaganta ci un mod serios de a practica cresterea porumbeilor dupa niste reguli stabilite si acceptate.Eu nu inteleg deloc de ce-ar trebui sa-i caut tot felul de justificari acelui crescator care nu-si zboara porumbeii desi rasa respectiva este standardizata ca fiind de zbor/joc si cu atat mai mult atunci cand am de comparat exemplare despre care am dovezi ca unele zboara/joaca iar altele stau permanent inchise in voliere.Sa nu ne mai iluzionam ca porumbeii crescuti in voliere pot fi mai “frumosi” decat cei care zboara in mod obisnuit afara fiindca vorbim de lucruri atat de relative incat ne pierdem vremea.Cat timp rasele sunt selectionate dupa criterii clare nu vad ce sens are sa tot amestecam lucrurile.

  67. Prezentarea doar de pasari cu fisa de zbor in expozitii este acum o utopie. Oricat ne-ar place sa vedem asta, nu toti au posibilitatea sa zboare pasarile in cadru organizat chiar daca au pasari foarte bune atat ca zbor cat si ca incadrare in standard.
    Degradarea raselor romanesti nu s-a produs pentru ca se arbitreaza la mana, in cusca. Rasele romanesti s-au degradat pentru ca multe au fost facute din diverse ambitii locale sau personale si nu au fost niciodata crescute la scara larga. Va rog sa imi spuneti o alta rasa in afara de galatean din care sa fie mai mult de 10 crescatori cu peste 10 perechi. Evident ca atunci cand fondul de selectie este mic iar din cei 5-6 crescatori dedicati unei rase 3 nu isi vorbesc,fac tot posibilul sa nu schimbe pasari intre ei si ceilalti doi sunt la o distanta de 500km unul de altul rasa este cu un picior in groapa. Este evident ca este mai usor sa cresti o rasa la voliera, mai ales ca fiind putine exemplare sunt si scumpi. O alta cauza importanta a degradarii lor este necunoasterea stadardelor si chiar daca un incepator cunoste standardul dupa ce a investit sume absurd de mari in cateva perechi nu le da drumul de frica sa nu isi piarda investitia care nu paote zbura nici pe casa. Inca nu avem potenta financiara sa oferim 200-300 de lei pe un porumbel din orice rasa romaneasca chiar daca sumele astea se cer in mod frecvent. Vanzatorul tine la pret, nu are cine sa cumpere si pasari valoroase se sting odata cu stapanul…
    Nu pot sa inteleg de ce un baltat cu desen perfect nu poate juca sau un orbetean care este in standard din toate punctele de vedere nu poate face disparitie? Zborul si jocul trebuie incurajate dar fara sa cadem in cealalta extrema si de dragul performantelor sa iesim iar din standard si sa acceptam anumite defecte doar pentru ca fac norma la zbor. Fara un arbitraj individual, la mana, in expozitie nu se poate selectiona nici o rasa cu sau fara fisa de zbor.

  68. Am auzit (desigur, informatia poate fi eronata total) cum ca o pereche de Castanii de Craiova este undeva la 200-300 euro.
    Daca-i asa, cu parere de rau pot spune ca cei ce solicita aceasta suma nu traiesc in Romania reala.
    Cine “se apuca” de porumbei?
    Tinerii, in general vorbind!
    Ce venituri au tinerii?
    Pai, fie alocatia si ce le mai dau parintii (daca-s minori) fie cine stie ce salariu mizer daca-s majori si abia intrati in “campul muncii”.
    Ce inseamna pt. un tanar suma de 200-300 euro?
    Poate mai mult (mult mai mult in unele cazuri) decat salariul pe o luna intreaga de munca (cine stie cata si cine stie unde).

  69. Daca i-ar pasa cuiva cu adevarat de o rasa in declin, in conditiile actuale ar trebui sa ofere pui gratis.

  70. Discutia noastra pleaca de la ipoteza ca avem porumbei care se incadreaza in standardul rasei respective iar ca sa se situeze acolo nu trebuie ca toti sa ia punctajul maxim.Eu nu sustin decat ca porumbeii trebuie arbitrati in totalitatea prevederilor din standard si nu doar dupa aspect.Cu siguranta exista la orice rasa exemplare de 96 p. care pot zbura/juca asa cum scrie in standardul rasei.Problema e ca noi trebuie sa incercam a ne opri din a considera ca aia care stau inchisi in voliere sunt mai in standard decat cei care zboara afara.

  71. oricat de ciudat ar parea rasele au ajuns in declin tocmai din cauza banilor. in timp s-au formt grupuri de crescatori care au inceput sa se creada mai aparte elite asa. nu primeau pe oricine cu ei la masa nu pentru ca ar fi stiut ceva in plus ci tocmai pentru a creea fenomenul asta de rar asa de lucru foarte bun la care nu ajungi oricum. lumea platea porumbeii cu bani multi si se alegea cu gutani. asa usor usor tot perpetuanduse fenomenul asta de 2 lei s-a ajuns unde suntem astazi. din 2008 am inceput sa dau puii gratis toti care sunt in plus eu ii dau gratis. inafara de puii dati la dorian vacut, ionut barboianu, chivu adrian si inca 2-3 s-a ales prafu de puii mei. in 2009 am dat cadou 120 de pui.

  72. Buna

    D-le Valentin Tanase eu vam spus cele de mai sus incercind sa va reamintesc istoria pt ca pomeneati casinteti sub 30 ani iar eu am asistat la aceste demesuri traindule pe viu cu vreo 10 mai mult chiat si daca din perspectiva ne find foarte activ in activitatile de clubunde era foarte greu sa te faci auzit mai ales in acele vremuri.

    Eu sint constient de faptul ca par incredibile cele prezentate de mine mai sus incredibile dar istoria nu se schimba doar pt ca noua nu ne plac rezultatele. Mai ales ca istoria aceasta nu sa desfasutat pe aceste criteri doar in rominia ca doar nu noi Romini am inventat roata aceste procese similare sau desfasurat si in restul lumi moderne cu precadere in europa.

    Eu personal domnilor sint martor de circa 15 ani la experimentul pt. care domnile voastre optati ca find metoda care poate fi salvatoare si pe care Federatia Columbofila din Suedia la incercat si sa dovedit un esec pt ca e foarte greu daca nu imposibil sa schimbi o cultura inradacinata lu uni de o viata .

    Personal masi bucura ca domnile voastre sa aveti mare succes cu cele propuse dar analizind prin comparatie incercarile zadarnice a altor popoare me frica ca osa aveti acelas curs doar pa alre melodi iar eu incerc doar sa va previn din cele traite de alti pt ca cilegi suedej care detin contact cu columbofili din aölte tari sustin ca nu sintem singuri si ca fenomenul are corespondeti si in alte tari.

    Personal la inceput cind am viot sai prezint la expozitie din lipsa de albitri care sa cunoasca jucatori de Galati misa oferit o voliera montabila in incinta expozitiei cu un spatiu pt 15 – 20 de porumbei. Iar pt ca moda cu albitrajul nu difera de cea din rominia defiecare data chind am revenit la exp. am optat doar pt voliera pt a face reclama la rasa si oferi posibilitatea vizitatorilor sai admire.

    Dupa chitiva ani sau inmultit volierle de la intrarea la expozitie pt ca aparuse un val de columbofili ce eliberau borumbei redund zbrul si jocul la 2 din rasele suedeze care nu mai iesise din voliera si boxe de pe timpul bunicilor lor. Azi domnilor in Suedia exista 4 cluburi de tipul Roller Club Rominia care fac parte din Federatie pt ca aici lumea nu e asa de dezbinata dar care organizeaza concursuri de zboruri dar la expozitia Nationala crescatori din acele cluburi participa doar cu alte rase de ornament sau eventuel chite un reprezentant de la vreun club in voliere unde se expun rezultatele de le concurs dar fara sa fie arbitrati.

    Deci stimati colegi columbofili proiectul pe care vi la prezentat cei de la EE unele tai il practica de ceva timp cba mai mult ca atita columbofili care pretuiesc caractristicile raseler de Agrement zbor si joc au abandonat proiectul pt ca sa dovedit inefectiv avind rezistenta chiar in intriorul Federatilor care teoretic sint pentru dar practica metode invechite in care au fost crescuti uneori poate chiar inconstient

    Cu stima si respect Alex Bude

  73. Pai cand ma uitam eu la un reportaj in care erau prezentati castanii de craiova si zicea domnul respectiv ca un castaniu gulerat ajunge la 1000 de euro si ca sa eviti pe cat posibil consangvinizarea ca si asa este o rasa sensibila iti trebuie macar 3 perechi…. si cum 6000 de euro e salariu pe jumate de an la o buna parte din populatia Romaniei… sigur o sa fie salvata rasa :)))
    http://www.porumbei.ro/reportaj-cu-rase-romanesti/

  74. Nu inteleg doua lucruri:

    De ce exista in toata Europa cluburi de rasa,dar in Romania nu??
    De ce costa un porumbel de rasa in Romania 200-300€ si in
    restul Europei numai 20-30 €??

  75. Pai 100 de euro bucata inseamna 400 de lei, cam pe aici este piata pt cele 2 rase. Cum sa nu degenereze cand in conditii de libertate porumbei ce se vand cu 200-300 de lei bucata nu ar fi apucat nici prima iarna? Majoritatea crescatorilor invoca cresterea dificila pentru a justifica pretul enorm dar tot din vina lor s-a ajuns aici pentru ca au facut o selectie dezasturoasa ignorand vitalitatea pasarilor pentru a scoate profit. Nici una dintre ele nu ar fi trebui sa fie o rasa dificila pt ca nu sunt foarte incaltati, nu au aripi sau coada foarte lungi, nu au gluga, nu au cioc excesiv de mic sunt practic porumbei normali cu tonusul muscular al unui voiajor mort de 2 zile. Totusi unele caractere evident degenerative apar in standard, penajul care atarna de pe corp este o caracteristica a porumbeilor bolnavi nu o trasatura de rasa, la fel rectricele “frezate”.

  76. Buna

    In ce priveste preturile pe care le vinturati domnilor pe web ma face sa fiu tot mai convins ca in rominia majoritatea celor care practica columbofilia sont BIJNITATI nu columbofili care sa iubeasca porumbei dorindule o buna dezvoltare mai mult dechit bani si cupele medaliile obtinute la expoziti
    Domnilor chind va esplicam ca un bijnitar nu va fi niciodata un columbofil cu caracter si suflet pt ca este dominant de dorintale domniei lui de a se afirma expunudusi marea lui personalitate am fost contreazis de uni foarte tare.

    Iar observind rezistenta eram pe puctul daca nu sami schimb opinia macar sa ma resemnezi macar la tacere dar unmarind marturile expuse de domnile voastre prin care nu faceti alceva dechit sami confirmati acest adevar ca sportum cu porumbei e dominat de bijnitari ( modern oameni de afaceri fara suflet ) si prea putin columbofili care sa doresaca raspindire raselor si dezvoltarea lor.

    Chiar nu pot sa inteleg cum poate un om sa se numeasca columbofil chind practica preturi pt o pereche de porumbei care sint piparate pt circa 40 % din poulatie iar pt copi practic imposibile mai ales ca o rasa care este in risc de disparitie are doar o sansa prin raspindire la un numar chit mai mare si la crescatori chit mai multe iar egoizmul lui tine la pret find nepasator de raul pe care il face rasei pe care cica domnia lui o iubeste dar fenomenul da dovada contrariu.

    Teoretic toti sint iubitori de porumbei dar tragedia vieti dovedeste pe fiecare prin faptele lui ca uni iubes bani iar alti cupele si diplomele si pt asi obtine scopul sint pregatiti sa distruga o rasa fara nici o clipire de ochi iar nenorocirea e ca se pare ca sint majoritari acestia.

    Pe adevarati Columbofili care iubesc rasele de porumbei pt cresterea carora sau dedicat neconditiona fara sa doreasca vreo recunoastre sau apreciere dechit de la porumbei

    Acesti columbofili daca ai ocazia sai intilnesti nu practica preturi pe inaccesibile pt cineva si vor vorbi doar de porumbei iar daca detin diplome si cupe ai sansa sa le veiz doar daca ceri insistent acest lucru.

    Pe chind pt cei din ce lalta categorie diplomele si cupele ocupa locul inti porumbii ti prezinta doar din mina pt a scoate in evidenta maiestria lui ca ceia ce are in mina nu e conform standardului nu e nimi dar e campion iar pretul e pe masura reclamei ca de doar oameni de afaceri sintem si de aia crestem porumbei.

    Cu stima si respect Alex Bude

  77. Si legat de selectarea zburatorilor predominant dupa caracterele de exterior… ar fi de vazut un crescator de voiajori care isi imperecheaza porumbeii pe culori: albastru cu albastru, gut cu gut, rosu cu rosu fara sa tina cont de performantele de zbor si sa participe cu porumbeii la concursuri :))) dar probabil nu o sa apucam sa vedem asa ceva pt ca descendentilor “mesterului manole” le plac doar rasele de agrement.

  78. Subscriu la comentariul 75.

    Comentariul 77: Asa ar trebui, e vital pentru supravietuirea in timp a unei rase. Ceea ce zice dl. Vlad Hadarau aici:

    “Rasele de porumbei nu se creaza peste noapte, este nevoie de o perioada de timp, un areal de raspandire, un numar de exemplare si un numar de crescatori care sa urmeze aceleasi criterii de selectie.”

    este valabil si pentru revitalizare, repopulare insa ai nevoie indispensabil de “retete” de revitalizare (rase inrudite cu care sa revitalizezi rasa si neaparat modul in care se face acest lucru – aici e nevoie de implicarea cat mai urgenta a specialistilor nostri columbofili). Revitalizarea nu si-o poate asuma un singur crescator sau un singur oras, dar e nevoie de coordonare riguroasa.

    La ora actuala as asemui starea Castaniilor de Craiova cu ceapa degerata. Asa ca nu mai fac nici pe departe cat se cere acum. Nu poti pretinde pret pe un porumbel debil. Frumusetea nu-i mai foloseste la nimic. Si nici nu prea mai e frumusete. E afectat prea tare. Si e valabil pentru orice porumbel care nu mai zboara.

    Pentru comentariul 82: probabil ca la noi, in pret intra perfuziile… porumbelul e gratis…

    Vasi

  79. Tanase Valentin a scris:
    “Va rog sa imi spuneti o alta rasa in afara de galatean din care sa fie mai mult de 10 crescatori cu peste 10 perechi.”

    Pai la noi…ca la nimenea…la zburatorii nostri fiecare varietate de culoare a fost declarata rasa separata ca sa putem spune, cu mandrie patriotica, cat de multe rase avem. Dar, daca vin europenii si ne forteaza sa consideram rase vechi romanesti drept varietati de culoare ale unor rase mai cuprinzatoare, inseamna ca putem imperechea porumbeii din aceste varietati de culoare intre ei fara sa consideram ca facem cine stie ce mare sacrilegiu. Si inseamna ca, automat, creste numarul de crescatori dintr-o rasa.

    Cu stima

  80. Buna

    PT art. nr 82 stimate d-le chiar nu sti raspunsul laintrebare pusa

    ” De ce costa un porumbel de rasa in Romania 200-300€ si in
    restul Europei numai 20-30 €?? ”

    Pai este clar de la sine inteles in Rominia salarile sint in media de 10 ori mai mari dechit in tarile din vestul Europei unde se practica preturi adaptate la salari nu?.

    Cu stima si respect Alex Bude

  81. Personal nu cred ca putem crea o rasa de frumusete careia sa-i asiguram si perpetuarea peste ani. Preferinta noastra majora este zborul. Suntem tara de zburatori prin definitie. Si asa suntem destui de putini cei care preferam Rollerii si Tumblerii (putem creste in numar prin mediatizarea intensa a concursurilor). La porumbeii de ornament (cei obtinuti din rasele romanesti) suntem si mai putini si ar trebui sa ne limitam la rasele straine care abunda in numar de exemplare si putem evita consangvinizarea. E pacat sa ne batem joc de rasele noastre de zbor si joc.

    E nevoie de “cursuri de specializare” sau “tutoriale tehnice” in afara cluburilor pentru ca foarte putini amatori de rase romanesti isi permit inscrierea in cluburi. Abia isi permit cateva perechi. Si pana acum, nu am vazut pe nimeni dintre specialisti sa-si asume curajul unor “lectii” pe episoade… Mijloacele tehnice pentru prezentarea unor astfel de lectii (text, imagini si video) exista.

    Si daca s-ar standardiza si preturile la un nivel acceptabil atunci ar fi cireasa de pe tort.

    Vasi

  82. Tanase Valentin a scris:
    “Va rog sa imi spuneti o alta rasa in afara de galatean din care sa fie mai mult de 10 crescatori cu peste 10 perechi.”
    Acum sa fim seriosi, multe dintre rasele romanesti sunt crescute de catre mai mult de 10 crescatori, care au mai mult de 10 perechi, exemple ce imi vin in minte acum:Jucatori de Constanta sau mai nou Scurti de Constanta, Zb. Rosu de Targoviste, zb. Ciung de PLoiesti, JUcator de Botosani, Roller de Cluj, JUcator Bimotat de Ardeal, Jucator de Ardeal si exemplele pot continua. Nu numarul de crescatori sau de exemplare e problema cea mare, ci viziunea asupra rasei, in ansamblu. Cum bine aminteste Valentin, multi dintre crescatorii raselor de porumbei, nu se simpatizeaza intre ei, nestiind care ii are mai “frumosi”…asta e baiul la noi;si cum frumusetea asta este de multi inteleasa doar prin prisma pretului practicat, totul se duce incet si sigur pe apa sambetei. Iar exemplele date cu preturile practicate in Romania, sunt elocvente. Te duci in strainatate si constati ca pentru un exemplar care la noi ar fi super frumos -peste 50 euro/bucata,ti se cere 10-20 euro;daca cumperi tot lotul ii primesti la jumate pretul. Normal ca exista si exceptii, la unele rase,la care pt un exemplar f. bun sau excelent, dupa standard, platesti de multe ori peste 100 euro, poate uneori ajunge la 500 euro, putem aminti: un King de calitate, un Blondinet,un Voiajor German, un Siberian, un Volga sau multe dintre rasele rusesti care depasesc limita unui pret permis de multi crescatori.
    Toata lumea ar trebui sa constientizeze un lucru: promovarea raselor romanesti de porumbei in strainatate, nu se face prin practicarea unor preturi exorbitante, pe principiul: “ia-le banii”!, ci prin oferirea unor exemplare conforme cu standardul,viabile si de multe ori oferite cadou ,unor persoane care le apreciaza si pot sa faca LOBY pentru ele. DEgradarea raselor incepe in primul rand prin lipsa de interes pentru cresterea lor; cine doreste sa creasca o rasa care nu este viabila, are probleme in cresterea puilor, necesita conditii speciale de ingrijire, etc? f. putini.Daca mai punem in balanta si pretul ridicat, si mai putini. Insa pot sa va asigur ca multi sunt interesati de rasele romanesti putin pretentioase, care nu au probleme in cresterea puilor, de aspect nu mai vorbim, multi straini ii apreciaza fara sa aiba “mofturi” ; daca le mai spui ca lasati in libertate joaca sau zboara la inaltime, sunt de-a dreptul incantati.

  83. Pai unde sunt crescatorii astia? Eu vad mereu la expozitiile nationale aceleasi nume an de an, cate 2-3 de fiecare rasa. In plus mai stiu intr-adevar inca vreo 5 crescatori care detin matca la cateva rase romanesti si care nu expun din varii motive. Eu ma refer la crescatori care sa poata sustine o rasa prin numarul de exemplare de calitate detinute, prin acoperirea mai multor culori si desene, printr-un grad mic de inrudire. Faptul ca detii 10 perechi dintr-o rasa, facute in 2-3 ani pe principiul 1 pereche cumparata/primita cadou + 2 din puii lor scosi in primul an+ puii de anul asta si vreo 2-3 luati din targ ca “aveam prea multi masculi”, nu ma incalzeste cu nimic. Din exemplele date de Vlad daca luam la mana bimotatii aia nu stiu cati mai raman de ardeal, cat despre botosaneni… exista un singur crescator de pagi in Botosani si detine numai varietatea asta, vreo 2 care au spate colorat si tot asa. Sa zicem ca exista la Botosani un nucleu de crescatori care acopera cam tot ce poate oferi rasa dar in restul tarii se intalnesc doar capi si unicolori si astia mai mult la categoria “alte rase” din crescatorie. Este nevoie de mai multi crescatori care sa se ocupe activ de o rasa, sa o amelioreze. Daca luam exemplul voiajorilor 90% din crescatori amelioreaza rasa prin selectie si infuzii active nu pe principiul: a murit o femela imi trebuie alta si daca nu gasesc vad eu ce fac cu masculul ala, poate il bag cu o rasa apropiata sa nu ramana stingher.
    Vlad a vizitat expozitia de la Dortmund si poate mai are catalogul, ar fi interesant de stiut cam cate pasari si cati crescatori au fost la fiecare rasa germana. Numarul este o chestie oarecum relativa tinand cont ca la noi au fost crescatori care au avut peste 200 de exemplare expuse si din ele jumatate erau descalificate dar ar fi totusi interesant de facut o comparatie.

  84. Cred ca o comparatie cu Germania este total nepotrivita pentru ca noi nu avem o cultura organizationala ca a lor. La ei sunt cam 60.000 (!) de crescatori de porumbei de ornament/agrement inregistrati. De fapt, dupa filosofia lor, nu exista crescator de porumbei care sa nu fie inclus intr-o asociatie. Sa cresti porumbei fara ca tu sa fii inscris intr-o asociatie si fara ca porumbeii tai sa fie mentionati intr-o evidenta a asociatiei este ca si cum ai avea porumbei comuni in podul sau la streasina casei.

    Cu stima

  85. Buna ziua tuturor
    Abia am terminat de citit cele 91 de comentarii ale acestui topic,o parte nici n-am reusit sa le citesc integral dar un lucru pot sa spun -” Bietii porumbei !! ” dupa care intru in voliera la cei aproape 70 de hunkari ai mei (sau satinetti linia veche daca doriti) si ma bucur cand ii vad pe toti unul si unul, aproape identici. Sper din toata inima ca sunt exact ca cei creati de turci (in lista europeana sunt omologati ca fiind rasa britanica !!??!!!) Ce pacate or fi avut aceste pasari de sunt cele mai supuse tendintei omului de a face pe Dumnezeu ? si unde le-or fi fost mintea nemtilor cand s-au apucat de joaca ? Poate le-ar fi trebuit ceva mai devreme ” mintea romanului de pe urma ” dar nici noi nu suntem prea departe. Intotdeauna m-a uimit dorinta noastra a oamenilor,ca in pofida faptului ca nu avem cunostiintele complete asupra Creatiei si scopul Ei , vrem sa fim ” CREATORUL ! ” – de ceva – rase, specii, clone, legi, regulamente, etc.

  86. Daca nu ne putem compara cu Germania datorita organizarii defectoase( aici intra existenta a doua asociatii nationale, lipsa cluburilor de rasa, lipsa oricarui recensamant fie el al columbofililor, al raselor sau al pasarilor, certurile asupra regulamentelor de zbor) macar sa ne comparam cu Romania de acum 50 de ani. Poate oferi cineva date concrete referitoare la situatia din 1980 sa zicem? Cate pasari au fost la expozitia nationala, pt ca era una nu doua si oricum era sarcina de partid sa existe club in fiecare oras deci organizare era? Cate si mai ales ce rase romanesti? Cate pasari si cati crescatori la fiecare rasa romaneasca?
    Despre latura strict sportiva stim din arhiva Clubului national de zbor ca erau peste 250 de membri in 1989, mai mult sau mai putin activi dar din rasele romanesti erau doar ciungi si galateni. Restul de rase in ce situatie erau?
    Eu raman la parerea initiala ca rasele romanesti sunt creatii si ambitii locale care au prins doar accidental in alte parti ale tarii. Singura rasa care sa raspandit la nivel national(jucatorul de Galati) a fost inteleasa si selectionata in alt fel in fiecare noua locatie in care ajungea.

  87. Primit pe mail:

    Video cu majoritatea raselor, prezentate de oameni de la Asociatia Albatros.

    http://www.tv-net.ro/Video-EXPO-35-rase-porumbei-romani-si-straini+1383

    Castaniu de Craiova, Dungat Romanesc, Balan de Iasi, Zburator Rosu de Targosvite, Zburator Gat-Golas Romanesc, Zburator Albastru de Cluj, Jucator de Ardeal, Jucator de Ardeal Motat, Jucator de Timisoara, Jucator de Galati sunt doar cateva din rasele de porumbei autohtone care au fost intens admirate la Expo-Napoca, alaturi de rase straine. La evenimentul columbofil organizat de Asociatia Columbofila “Albatros” si Expo-Transilvania, publicul a fost impresinat de rase de import: Gulerat M.Stuart, Voltat, Mondain, Gusat Pomerania, Tobosar german.

  88. Pt. d-l.VALI TANSE
    Care a scris,,Va rog sa imi spuneti o alta rasa in afara de galateni din care sa fie ai multi de 10 crescatori cu cite 10 perechi

    Pacat ca pe acest sait se scrie asa ceva de la un crescator care pretinde ca creste porumbei Rominesti vreau pe aceasta cale sa-l anunt pe d-l. Tanase ca numai in cartierul unde stau sint cel putin 5-6 crescatori de orbeteni unii dintre acestea oamein trecuti de 60 ani si exemplele pot continua iar in privinta participari in expoziti la multe,pe care le-am vizitat in privinta arbitrazelor (in special la orbeteni la ce ma interesat) cam lasa de dorit

  89. Pentru Marian coment 93 (off topic)
    Imi plac foarte mult Hunkari tai la fel ca si comenta-
    rile tale.Dar ai facut o mica confuzie:
    Pescarusii germani(old german owl) au cioc si hranesc singuri!
    Oriental frill(hunkari fara cioc) African frill si Tubiteen
    sunt “creatii” britanice vezi rasele la http://www.entente-ee.com

  90. Buna

    D-le Valentin Tanase cu parere de rau dar nu pot fi decord cu unele principi a evidentei facute in ultimul mesaj. O rasa de Agrement indiferent care ar fi ia daca e sa fie crescuta si sustinuta doar de 5 -6 crescatori cei care se inghesuie pe la Expoziti cu parere de rau dar acea rasa poate fi trecuta pe lista raselor pe care de disparitie si inca una cu risc major. Iar vorbind de Ameliorare ca de un fenomen pozitiv sincer pe mine ma iau fori mai ales pledati pt un proces facur in masa de catre toti cei care cresc rasa un astfel de proces nu poate doar daunatot rasei indiferent chit de bune intenti ar detine crescatori acestei rase.

    Daca am dori domnilor ca sa fim sinceri cu noi insine am constata ca la rasele rominesti sa ajuns cu multe in puctr critice daca nu foarte critice exat datorita acestui proces de Ameliorare demarat pe scara nationala fiecare crescatot facind ameliorarea pe criterile dorite se el iar uni chiar in lipsa de cunostinte generele depre rasa pe care o creste dechit cele din piata sau pe linga boxele din expoziti unde fiecare pomoveaza opera personala

    Am mai spuso si o repet Rasale Rominesti nu au nevoie de Ameliorare si nici de candidati pt acest hobi dezastros. Din potriva la modul general rasele Rominesti au o mare nevoie de crescatori care sa aiba ca obiectiv primordial Pastrarea Raselor la standardele existente si asta ca o prevedere in mod organizat ca la dezorganizare cred ca sintem candidati la campionatil mondial .

    Pt ca la Ameliorare se inscriu din oficiu se pare majoritatea inca din primi ani de crestere a rasei. Iar cind vorbim de o rasa de Agrement iar in acelas timp pledam ca aprecierea din mina ar fi in masura sa contra balanseze puctele obtinute la concurs dovedeste ca eventual acea persoana a ales sa cresca porumbei de rasa si grupa gresita.

    Atita timp chind vorbim despre o rasa de agrement care la formare sa facut selectie pe criteri sortive zbor joc sau dupa caz ambele find facuta o prezntare corporala generala stabilinduse exat doar structura osoasa, pozitie si greutatea corporala.

    Daca dorim sa promovam aceste valöori pt care a fost creiata ca rasa unele prin dovada din concurs iar o arbirtare in expoziti trebuie sa se limitexe doar pe cele criteri cuprinse in standard si care afecteaza apartenenta la rasa pt a stabili puctajul.

    Pt ca in clipa in care la arbitrarea din expoziti se aplica o departajare pe aceleas criteri folosite la rase care fac parte din grupa Ornament care sint selectate doar pt Frumusete din clipa aceie deja i sa hotarit declinul rasei de la o rasa de agrement spre una de ornament.

    Aces dechlin este sigur si va avea o evolutie mai accentuate sau mai lenta in fuctie de chit de zelosi sint Amelioratori rasei si evident chit de infometati sint domnile lor de asi umple vitrinile cu pocale sau sertarele cu diplome ne avind nimic comun cu caracterisiticile rasei de zbor sau joc.

    Iar noi putem posta mari ibitori a raselor de Agrement fachind la modul teoriei o pledoarie de promovare a acestora dar in realitate prin Alegerea de arbitrare a porumbeilor din grupa Agrement pe critei folosite si benefice doar la rasele de Frumuseta aparenta contribuim intens la procesul de dezintegrare a caractrelor de agrement prin o limitare constanta la norme in descedent.

    Deci pt toti cei care iubesc cu adevarat raselede de Agrement practic cele Rominesti pt ca detinem cu precadere rase de zbor sau joc.

    Nu ne remine dechit sa renuntam la acest proces nepast de Ameliorare ca lema ameliorat pina aproape au disparut si sa incepem procesul de Pastrare Raselor pe care ne place sa afirmam ca le iubim si slava domnului avem de unde alege in fuctie de gusturile personale ca sau ingrijit stramosi sa ne lase o zester de apreciat .

    Iar daca le expunem in expoziti porumbei ce dovcedesc ca detin caracterele pt care au fost creiate sa optam pt o arbitrare in boxa doar pe criteri de aspet generel ca apartenenta la rasa pt ca e o rasa de Agrement.
    Rasa la care Frumuseta trebuie sa fie zborul si jocul nu geana sau desenu etc.etc. Iar daca exista crescatori care adepta la o arbitrare pe principi de Ornament nu au dechit sa isi asume ca ei promoveaza o sub rasa unde se fac selecti pt Frumuseta.

    Am participat la procesul de degradare raselor de o perioada remarcabila si istoria a dovedit la ce dezastre nea dus asa numita Ameliorare Haotica si efectuata pe plan National iar daca nu ne trezim acuma recunoschindune esecul si asumindune o promovare complect diferita dechit cea din ultimi 30 – 35 ani facind o diferenta clara la expozitile de Club si Nationale intre cele doua grupuri de crescatori.

    Categori ce exista indiferent daca sit recunoscute sau nu si care la una si aceias rasa socotes ca reprezentativ al frumosului doua criteri ce nu se pot aplica la una si aceias rasa pt ca una o combare pe cealalta dar ei sxista probabil in aceias masura la toate rasele.

    Ar fi de preferat sa observam ca aceste doua grupari exista aproape la toate rasele europene invatind din greselile lorfar a parcurge tot procesu dezastros parcurs de crescatori din alte tari.

    Recunoschind ca exista crescatori la toate rasele din ambele categori si sa renuntam renegarea celelalte categori in fuctie de care ne simtim apartenenta doar pt ca pt moment una are mai multi adepti dechit cea lalta pt ca istoria nea dovedit ca aceste curente se succed si fara o recunoastere si aceptare reciproca nu se va incheia aceste lupte fara ´sfirsit dar cu un efect negativ pt rasele Rominesti

    Mai exista o alternativa sa incercam doar o reformulare mai eleganta pe care pina acuma am facuto la nivel Natoinal iar de data asta mai emancipati si internationali sub egida EE riscam ca procesul de degradare a raselor Rominesti sa continuie cursul probabil ca pt incepur cu un ridm mai sacazut dar in aceias directie si foarte sigur.

    Daca se va alege varianta cea de adoua de a ne face ca nu vedem si nu observam atunci din puct de vedere moral ar trebui sa renuntam la discursui de promovarea raselor cu caracteristici de Agrement si redersarea raselor Rominesti pt ca faptele noastre dovedesc contrariul.

    Cu stima si respect Alex Bude

  91. Buna

    Revin cu un mic amanunt pt a incerca sa explic puctul discutat de catre d – l Dina Mergeani si d – l Valentin Tanase in ce priveste nr mare de crescatori inscrisiin cluburi si asociati .

    Dupa parerea mea pt ca in Germania si de Exemplu casul meu in Suedia unde avem legi asemanatoare in ce priveste cresterea animalelor ce in rominia se incadreaza la animale de curte nu se datoreaza acest lucru dorinti lor de organizare sau vreunui recesamint ci pur si simplu datorita faptului ca exista legi ce limiteaza crestere porumbeilor in localitati si acolo une e permisa sint regul stricte in ce priveste nr lor total si nr maxim ce poate fi eliberat in acelas timp.

    Iar pt locuitoti din orase sint amenajate in spati verzi coloni de columbofil pe teren comunal si donat pe termen nelimitat pt practicare sortului columbofil si animale de genul asta care nu pot fi crescute in locuinte.

    Ei domnilor find constrinsi de astel de legi nu prea iti permiti sa intri in conflict pe cont privat cu vecini sau alte foruri legale sau asociati de interes.

    Pt ca un astfel de conflict te poate pe linga faptul ca poate tea obliga sa renunti le pasiune dar tea ruina economia intregi famili.

    Dar prin faptul ca devi membru in club , asociatie pe linga faptul ca tise asigura vaccinele obligatori primesti si inele pt porumbei pe care ii cresti fara sa fi nevoit sa apelezi la bisniteri pt achizitia lor.

    Cel mai mare avantaj oferit de Asociatia columbofila este suportul Juridic in caz de conflict iat plercinf de la faptul ca tiai permita sa angajezi pe cont propriu un avocat tot avocatul Asociatiei este preferabip pt ca detine o autoritate morala in clipa in care face pledoarie ca reprezentant a celor 60 000 de cetateni care isi apara drepturile lor comune de exem. pt Germania.

    Asadar domnilor pt a putea intelege corect anumiti factori uneori e necesar sa cunostem lucrurile in ansamblu comparativ cu sistemul existent in fiecare tare si fate de ce pachet de legi ne raportam pt a intelege corect efectele.

    Vam spus aceste lucruri care in principiu sint of top pt faptul ca din cunostintele mele de la Federatie si de la columbofili din Germania care neau vizitat avem legiel si formele de organizare a colonilor asemanatoare cu Germania in speranta de a va fi folositoate pt o percepere chit mai corecte in clipa chind doriti o comparatie intre tari diferite.

    Cu stima si respect Alex Bude

  92. Pt. aurelian
    In primul rand felicitari pentru faptul ca ai redat zborului porumbei care au stat inchisi multe generatii. Sper ca in curand sa ai si fisa de zbor pt ei.
    Ma bucur sa aud ca sunt atat de multi crescatori de orbeteni in acea zona. Mi-ar place sa ii cunosc, poate ma pot lamuri cumva in legatura cu procesul de formare al rasei, chiar sunt curios ce fel de pasari au, mai ales ca sunt de o varsta respectabila deci sunt sanse mari sa aiba orbeteni nu un fel de negri. Cat despre participarea la expozitii, vad ca te tot feresti sa o faci cu toate ca nu ar trebui sa iti faci griji tinand cont de calitatea pasarilor pe care le ai. Sincer si eu m-am felicitat ca nu am bagat orbeteni la o expozitie unde arbitrul trecuse la cerinte picioare mai scurte la un exemplar la care oricum nu se vedeau de sub aripi si nu avea nimic de reprosat unei cozi ce ar fi facut invidiosi multi castanii. Cu toate acestea daca ai ceva de reprosat fata de arbitrajul orbetenilor de la Expo Bistrita te rog cu cea mai mare seriozitate sa o faci pentru ca raspund pentru fisele de arbitraj care au numele meu pe ele. Daca este ceva trecut eronat sau lipseste imi cer scuze public fata de cei doi crescatori care au expus.

  93. Sa nu fiu inteles gresit. Nu reprosez nimic nimanui, vreau doar sa nu ne mai ascundem dupa deget si sa fie clare macar pt mine anumite aspecte. Rasele romanesti este clar cum au fost create si nu ma poate convinge nimeni ca a fost altfel. Vreau doar sa stiu daca situatia actuala cu numarul de pasari si crescatori alarmant de mic este noua (adica dupa 89′ s-a pierdut interesul) s-au rasele romanesti nu au fost niciodata foarte populare. Frumusetea lor este definita de standard, cui nu ii convine sa creasca alta rasa, dar performantele trecute in standard sunt reale sau de dorit? Multe rase romanesti inca dovedesc aptitudinile de zbor/joc trecute in standard dar vreau sa stiu, de exemplu, daca orbetenii au zburat vreodata 4 ore sau sunt doar deziderate trecute in standard, de fapt ei zburau maxim 2 ore si cei care au scris standardul au considerat ca un antrenament si un regim de crestere “spartan” iar duce la 4 ore. Practic rasele care isi dovedesc standardul sunt cele doua care erau si sunt folosite cu succes la concursuri (tipplerul si birminghamul romanesc) ciungul si galateanul cu adaugirea rosiilor de targoviste si a zburatorilor de severin. Daca tot ne-am apucat sa promovam performantele raselor romanesti fiind clar ca o cam luam de la zero e bine de stiut cand ajungem la performantele selectionate la crearea raselor si cand le depasim.

  94. De acord cu cele spuse de d-l Bude in coment. 100
    dar si fara aceste restrangeri tendinta de organizare
    ar fi mai mare si are traditie in europa de vest.
    Dar mai importante decat asociatiile sunt cluburile de
    rasa(unele exista de peste 100 de ani) unde crescatori
    competenti stabilesc strategic mersul unei rase si
    unde in teamwork se poate ameliora intradevar o rasa,
    ca aspect,ca vitalitate,sau redandu-i capacitatea de zbor
    sau(si)joc.Bineinteles documentat si transparent.

  95. SALUTARE
    De foarte mic am mers cu regretatul meu bunic la expoziti prin tara dar nu stiu (daca gresesc ini cer scuze) sa fi fost nici o fisa de zbor in afara fisei de arbitraj la orbeteni ,daca se vrea se pot face concursuri si se arbitreaza ca atare,in legatura cu participarea mea la expoziti nu am avut timpul necesar locul de munca nu mi-a permis dar sper ca in vitorul apropiat sa particip in legalura cu zborul la orbeteni da intradevar zburau 2-3ore cui credeti cai convenea sa tina in crescatorie un porumbel care nu era in standard, pui care zboara la mine sint din cei care au fost scosi din matca pe care o am nu am facut deloc exceptie iam zburat pe toti ,a fost greu dar iam facut sa zboare o ora nu vrea sa zboare mai mult ajunge eu sint multumit(am facut asta sa-mi scot din cap faptul ca si un porumbel tinut foarte mult inchis poate zbura)
    Acum as vrea sa fac o mica precizare in legatura cu orbetenii care zboara,in primul rind isi schimba aspectul,genele sint galgen-roscate(cea ce iese din standard geana galben-albicioasa),tinuta este de porumbel mult diferita porumbelul devine nertenat,cuprionul este nenucat(in standard usor nucat),coada devine mai strinsa,penajul strins pe corp(i standard usor infoiat),luciul penelor sepierde siculoarea devina mata

  96. Buna!
    D-le Aurelian, va rog sa recititi cu atentie in Peterfi , Bonatiu sau in standardele din ’74.Veti observa ca Orbetenii sunt trecuti ca porumbei netrenati sau cu aripile tinute langa coada, nicidecum trenati. Orice porumbel care zboara afara sau care mai si presteaza zbor de performanta, are penajul STRANS LIPIT DE CORP, porumbeii de voliera il au infoiat, din cauza miscarii( zborului). Orice porumbel care e liber are luciu si culoare mai buna decat unul care sta inchis, va spun din experienta; este mai sanatos, intr-un cuvant este un porumbel viabil. Orice vietate care traieste in libertate este mult mai aratoasa decat una care sta inchisa, vizitati gradina zoologica, apoi vizionati un reportaj pe animal planet, vi se pare ca animalele de la zoo au blana mai lucioasa sau penajul mai viu colorat decat cele care traiesc in mediul lor natural? Cum va simtiti dupa 2-3 zile de stat in casa, fara sa luati aer si sa faceti miscare?
    Iar daca comparati pozele din Peterfi, Bonatiu sau alte lucrari de specialitate, veti observa ca porumbeii din ele nu seamana prea bine descrierilor facute,ba mai mult difera destul de mult cu majoritatea celor din ziua de azi, tocmai din motivul ca pe vremea aia multi zburau afara, iar azi stau inchisi. Daca vrem sa numim un porumbel zburator, apoi haideti sa-l crestem asa cum apare el dupa ce zboara, nu dupa cum sta inchis de multi ani, ca ne mintim singuri.

  97. Buna

    Plec cu gindul de la luciul perajului si tinutul porumbeilor inchisi in voliera fara sa ofere porumbeilor sansa de a pune in practica zborul lor natural.

    Cred ca culmea ironiei pe care am avut parte sa o vad vrodata a fost chid inpreuna cu un alt crescator iam facut vizira la un crescator renumit pt faprul ca an de an detinea macar cgite un exemplar pe podium din rasele pe care le crestea.

    Colegul ma avertizase pomenindumi cui vom face vizita dar mare mia fost surpriza chind am constata ca majoritatea compartimentelor detineau acoperis pe voliera cu un trotuar in fata iar acoperisul era si pe trotuar.

    Crezind ca omul voia sa se plimbe pe timp de ploae in fata volierelor am incercar sa il intreb daca asa era cazul pt a sincer imi pare o alegere destul de deranjanta pt porumbei.

    La care marele campion dojeninduma asa usor mia zis pacat de vistra pe care o ai pt ca ai pus o intrebare de amator.

    Dupa care omul a inceput sami dea sfaturi crezind ca eu o sa fiu de aceias parere cum ca acel acoperis are rolul nu de al proteja pe el ci de a proteja penaju porumbeilor pt daca stau in soare se degradeaza culoarea cica

    Deci porumbei campionului nostru aveau sansa sa vada soarele doar prin curte dar fara sansa de a fi atinsi de razala soarelui.

    Cred ca la plecare am avut cel mai dezgustator gust si din acel moment evit sa ma aventurez sa fac vizite la campioni cu renume preferind mai degraba sa fac vizite la columbofili de un sratur general.

    Iar acesti oameni se pretind ca ei sint cei mai mari iubitori de porumbei dar eu ma indoiesc ca ar detine astel de calitati necesare pt a iubi.

    Cu stima si respect Alex Bude

  98. Patania domnului Bude este asemanatoare cu ce mi s-a intamplat mie cand am inceput sa caut orbeteni in Bucuresti. Am descoperit pasari care erau prezentate drept exceptionale dar se plimbau prin curte ca niste gaini si semanau mai mult cu castanii sau negri la conformatie decat cu ce aveam eu acasa. Evident am fost sfatuit de marii crescatori sa le rup gatul la ai mei, pt ca au ciocul negru si nu alb chiar daca zboara, ca imi dau ei niste pui, cam pe la 100 de lei bucata.
    Ma bucur foarte mult ca Aurelian a decis sa ne impartaseasca experienta lui pt ca astfel vedem ca rasele noastre de zbor si joc nu sunt pierdute, trebuie doar lasate sa zboare. Ce este foarte interesant este ca niste pui care au fost zburati de mici deja nu mai seamana cu parintii lor care sunt inchisi de generatii. Poate Aurelian isi mai aminteste cum i-am povestit ca ai mei care sunt liberi mereu au exact aceste modificari fata de cei care sunt inchisi, au o alta tinuta, corpul este putin mai alungit, picioarele sunt mijlocii nu mici, coada nu mai este plata si astfel dispare trena si nuca( un porumbel cu coada plata nu poate tine aripile peste coada oricat ar incerca, sub efectul zborului penajul devine bine strans pe corp si astfel coada in loc sa se desfaca in evantai se arcuieste si lasa pasarea sa recapate pozitia din standard, nuca probabil a aparut sub greutatea cozii de peste 14 pene care incearca sa stea in pozitia ei naturala, adica paralela cu solul si a deformat astfel spatele pasarii, eu cand vad un porumbel nucat ma gandesc imediat ca este bolnav), vitalitatea este crescuta ceea ce se rasfrange asupra cresterii puilor (practic dispar puii anemici si se inmultesc intr-un ritm de gutan). Nu pot fi insa de acord cu el la partea legata de culoare, facand selectia 80% pe criteriul zborului am ignorat oarecum culoarea care a mai pierdut din intensitate nu si din luciu. Cand am considerat ca toti zboara la fel de bine si am inceput sa selectez si culoarea au reaparut acele culori intense care pareau pierdute.
    Personal cred ca acele mentiuni din standardul castaniilor si negrilor pe care le-am precizat si mai sus sunt o recunoastere a degradarii rasei si un retus interesat, cu “directie”, sub acoperisul faptului ca rasele respective au fost odata buni zburatori dar acum conform cu “gustul crescatorilor locali” sunt pasari de voliera.
    As mai avea totusi o intrebare pt Aurelian. Cat de mult conteaza la un porumbel care face disparitie culoarea genei si de ce este atat de importanta culoarea galben albicios in loc de galben rosiatic? Poate s-au bronzat :) Rasa asta din cate stiu eu ca si multe altele nu a fost creata pentru a fi evidenta prin geana. Importanta este culoarea ochilor care este o caracteristica mai speciala a lor.

  99. Buna

    Se pare ca incet si nu chiar direct ci doar frinturi pa ici pa colo incepeti sa recunoasteti anumite criteri unde prevederi de la rasa de Frumuseta aplichinduse la rase de Agrement sint in defavoare carcterului porumbelului punind accentul pe nuanta sau intensitate culori cintarind mai mult dechit zborul si jocul care defapt sint singurile criteri ce dovedesc sa sint rasa de agrement .

    Pina la urma va fi nevoie de o recunoastre generala ca crescatori fac aceste selecti si evaluari ce nu fac altev dechit sa asigure un demer de transformare in exemplare de Expozitie in detimentul perderi caracterisiticilor spoerive zbor si joc pt care rasa a fost creiata si la majoritatea sint cuprinse chiar in num.

    Cu stima si respect Alex Bude

  100. Buna seara,

    Transformarile in aspectul unui porumbel zburat despre care au vorbit Aurelian si Valentin au o explicatie foarte simpla. Porumbeii care nu stau inchisi toata ziua in colivie (pardon, voliera…dar e cam tot aia) si care au posibilitatea sa zboare au un tonus muscular crescut ceea ce duce la modificarea usoara dar vizibila a unor trasaturi ale corpului. Pentru comparatie, ganditi-va la postura corpului unui om care sta mai tot timpul prin casa (la calculator de ex…..:)..) si la postura unuia care iese in aer liber si care face miscare zilnica.
    Acuma vine intrebarea intrebatoare, vorba d-nului Bude, ce facem cu standardele unor porumbei de zbor? Lasam ca in ele sa fie cuprinse descrieri ale unor porumbei de voliera (de ornament pur) numai ca sa dea bine? Sau le excludem din start ca selectia chiar facuta in voliera sa mai pastreze ceva aptitudini de zbor?
    Ca exemplu ipotetic, daca mentonezi in standardul unei rase ca trebuie musai sa aibe crupionul bombat (sa fie “nucata”) si dupa aceea spui si ca musai tre sa zboare 1-2 ore, nu te contrazici un pic?

    Cu stima.

  101. Cu scuzele de rigoare pentru comentariul offline-la adresa dl “felix d´alsace” com. 98 – Nu cred ca am facut vreodata afirmatia aceea la adresa bufnitei germane,mai ales ca sunt din punct de vedere fizic asemanatori hunkariilor, deci banuiesc ca cresc la fel de bine puii. Nu mai departe de saptamana trecuta chiar m-am interesat de achizitionarea unor exemplare de bufnita germana. Iar in privinta Oriental frill intradevar sunt linie britanica -cei cu ciocul mic, eu ma refeream la cei cu ciocul mediu, creati acum aproape 400 de ani de turci cand nu erau organizatii , mai ales internationale. Dar asta e avantajul celor care creeaza organizatii si au si rase “furate” de omologat, modificate pe ici pe colo.

  102. Cat in ce priveste topicul, ma raliez celor care au parerea ca fervoarea asta de a creea o rasa noua sau a ameliora una veche, dauneaza mult insasi activitatii columbofile. Problema din punctul meu de vedere sunt criteriile foarte vagi si usurinta in a recunoaste oficial rezultatul acestei activitati ,care de multe ori, asa cum spunea cineva mai devreme, este de fapt rodul hazardului si nu al muncii de generatii asupra porumbeilor.Munca unui specialist merita toata lauda, fiindca acesta pune responsabilitatea fata de animal in primul rand si dupa aceea beneficiile ” meritului sau “.

  103. SALUT.Fiindca veni vorba despre promovarea raselor in strainatate,nu e chiar asa de simplu.Aici in Italia eu si cu BARDOSI CRISTIAN,am carat o gramada de porumbei,eu jucatori de Galati si CRISTIAN,rosii de targoviste si gat-golas.Italienilor in general nu-i intereseaza prea mult frumusetea,porumbeii in sine deja sunt frumosi,dar daca le spui ca joaca sau zboara,pai asa trebuie sa fie,iar la preturile pe un porumbel cat cere un crescator in tara trebuie sa mai pui si transportul porumbeilor si faptul ca trebuie sa faci zeci de km sa ajungi in autostrada sa-i iei de la curier…etc.Deci daca nu am avut in voliera atati porumbei incat sa-i multumesc pe toti,aici mentionez ca pentru fiecare nou membru am facut cadou 1-2 perechi de porumbei,a trebuit sa apelez la crescatorii din Romania,care desi nu au un pret exorbitant,adaugand celelalte cheltuieli se ajunge ca platesti pe un porumbel 50-60 euro.Din fericire multe dintre persoanele la care am apelat si asta ma face sa cred ca totusi sunt crescatori care pot ajuta pe tinerii incepatori din Romania,m-au inteles si intotdeauna italienii,albanezii si chiar 2 indieni au fost multumiti de pasarile care le-au primit din ROMANIA.Promovarea unei rase implica multa seriozitate si multa munca,participarea la targuri si expozitii,demonstratii cu porumbeii…etc,mai ales aici unde pe primul loc sunt rasele grele de carne.

  104. Buna ziua domnilor!Un topic EXTRAORDINAR pt rasele rominesti.Eu sunt bucurestean din vechiul Cringasi si de cind ma stiu iubesc rasele rominesti si in sfirsit pot spune ca ele mai au o sansa cu oameni ca dv.Este bine ca ,dupa atitia ani au inceput sa apara omologari ale lor desi,dpa cum aratau lucrurile la citiva ani dupa 1989 parea ca totul e pierdut.Desi personal sunt adeptul pasarilor trenate si mici pe picioare,sufar ca nu am conditii sa ii antrenez la zbor.Gilceava asta cu dif de arbitraje este mai veche de 1989 dar acum au aparut cei cu bani care vor sa modifice…..tot dupa cum au reusit sa faca sa arate por lor.De copil am crescut cu stolul de codalbi in curte si pot spune ca este adevarat ce s-a spus anterior -por isi modifica aspectul si chiar unele trasaturi,de exemplu geana care devine mai inchisa la culoare,dar eu insumi am avut multe exemplare trenate care zburau f.bine.CRED ca certurile ar inceta sau macar s-ar mai diminua daca s-ar arbitra pasarile cu fisa de zbor separat de cele care sunt la categoria:de frumusete.vor exista permanent un mare nr de crescatori care vor creste una din varietati[de zbor sau de frumusete]si certurile vor continua la nesfirsit.Eventual se pot preciza in standarde dif de cerinte pt zburatori si pt cei inchisi in voliere si crescuti exclusiv pe criterii de frumusete.Desi nu-i pot antrena la zbor am fost invatat de mic copil caporumbeii trebuie sa fie liberi si la mine asa sunt desi sunt peste 200 si mai pierd din ei tocmai din lipsa de antrenament acum iarna cind ataca rapitoarele.Si ataca relativ frecvent pt ca ii am intr-o localitate in afara Bucurestiului.Dar,repet,sunt multi care ii tin inchisi, am si eu prieteni care nu pot fi convinsi sa le dea drumul din vol si sa-i antreneze la zbor,de frica,spun ei,de anu pierde ex cele mai frumoase pe care se chinuie de ani sa le scoata.Avind 45de ani si cunoscind de o viata porumbarii romini nu cred PERSONAL,ca exista o alta solutie sa-i impaci pe toti.Sanatate tuturor!

  105. Pai nu acolo este locul lor , cel putin incepand cu dimineta si sfarsind cu innoptarea ?

  106. Bună!
    Aş dori, dacă se poate, un punct de contact (adresă de e-mail, sit-ul personal, pagina personala de sunphoto, etc.) cu domnii Tanase Valentin (comentariul 11) şi geo (comentariul 20).
    Vă mulţumesc!







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *