Este un mit columbofil sau un adevar cand se spune ca masculii nu se angajeaza la etapa pe pui mic sau oua ciocnite pentru ca laptele de gusa le face rau? Daca lor le face rau, de ce nu ar face rau si femelelor, pentru care pozitia pe pui mic sau oua ciocnite este una dintre cele mai bune?
Ati angajat masculi pe pui mic/oua ciocnite? Sau la termenul de eclozare pentru cei aflati pe oua de plastic? Cum au venit?
Se stie ca zborul la natural este demodat si din ce in ce mai putin se practica, dar n-ar strica sa stim detalii despre biologia porumbelului.
Mi se parea un mit columbofil pana cand anul trecut am angajat la un demifond un mascul pe pui mici si a fost singurul pierdut din tot lotul. Masculul venise de la fond cu 2-3 saptamani inainte, deci nu era lipsit de experienta. Atunci mi-am adus aminte de acest “mit”. Sa fie adevarat? Care ar fi explicatia?
Din pacate laptele de gusa se formeaza cu mai multe zile inainte de eclozare, deci perioada in care s-ar putea angaja scade considerabil.
temperatura de afara….influienteaza puternic starea pasarii in aceea perioada..indiferent ca e mascul sau femela…
depinde de perioada din an .
acum , in aceasta perioada , este ideal sa-i angajam cu pui mici dar pe parcurs, cand etapele se maresc si ne apropiem de miezul verii, riscam sa-i pierdem .
explicatia este simpla si demonstrat de foarte mult timp: atat masculul cat si femela, angajati in concurs pe timp canicular la metoda natural si cu pui mici , laptele de gusa “fierbe” , facandu-i sa vomite + multe alte neplaceri.
cred ca li se accentueaza in aceasta perioada si o stare de sete enorma.
Primul porumbel sosit la mine este un mascul rosu de 2013 angajat pe pui de 3 zile,asa ca la mine acest mit nu este valabil.Probabil la urmatoarea angajare pot fi contrazis,nici vremea nu a fost asa caniculara.Din ce am citit este mult mai rau sa ii tinem pe oua de plastic si la termenul de eclozare sa nu aibe pe cine sa hraneasca,daca se intampla repetat asta este si mai rau…
este un “mit” ..
eu prefer sa am la zborurile de fond / maraton – daca este posibil porumbeii pe pui de 1 -2 zile .
Si zbor porumbeii de distante lungi “la natural”.
Anul trecut la prima etapa de fond din 11 angajati = 10 clasati cu locurile 1,3 9…… pe zona national.
Cred ca “laptele” contine foarte multe substante deosebit de bogate in toate cele necesare porumbeilor, si cred ca odata format in gusa – la un moment dat este reintegrat in circuitul alimentar al porumbelului – atunci cind acesta se afla in situatii ” deosebite “, 2-3 zile in masina de transport unde primesc mincare si apa ” cu ratia” ..
am uitat sa specific .. porumbeii de pe locurile 1,3 si 9 = toti 3 masculi üe pui de 1-2 zile la imbarcare.
Foarte tare Zeno, cred ca mai concludent de atat nici nu se putea.
Hristos a anviat,rar am timp sa ma uit pe acest preferat syte dar vreau sa va spun ca bateti campii, cer mii de scuze dar por daca e bun e bun si cu lapte de gusa si fara lapte de gusa. Un por destept e destept toata viata nu l prosteste laptele.
Pare ca doar la femele laptele se formeaza inainte de eclozare, la masculi producerea acestuia se declanseaza doar dupa prima hranire, deci treaba cu ouale ciocnite cade. Si dupa cele spuse de Zeno mai sus cade si “mitul” cu puii mici. Porumbei cu lapte am pierdut si eu o gramada dar se vede ca nu era ala motivul.
Nu inteleg mecanismul formarii diferentiate in functie de sex a laptelui de gusa. Adica, femela are lapte de gusa inainte de eclozare si la mascul producerea acestuia se declanseaza dupa prima hranire. Intrebarea este cu ce hraneste masculul prima data puiul abia eclozat? Referitor la tema, consider ca laptele de gusa n-are nicio treaba cu angajarea la zbor a porumbeilor, puii mici reprezentand o motivatie in plus sa revina acasa masculii. Nu pot evalua care din parinti este mai atasat de puii mici sau mari, consider ca aceste atasamente sunt imprimate genetic si consolidate in functie de frecventa cresterii puilor si implicarea perechii.
In primele zile cind masculul n-are lapte hraneste puiul cu biberonul si lapte de la alimentara.
Si eu am pierdut un mascul cu destula experienta la un concurs de 500 km dar tot nu cred k laptele a fost motivul.
In urma cu mai multi ani daca nu ma insel, locul 1 Barcelona a fost o femela care avea oua ciocanite sau pui de 1-2 zile.
Doua organisme identice nu s-au descoperit in regnul animal de cand lumea si pamantul pana la ora actuala, asa ca aceste chestiuni sunt relative de la un organism la altul “sunt femei gravide care mananca orice si la orice ora fara sa le faca rau, iar altele doar simt un miros si se ofilesc” asa-i si la porumbei, precum si la oricare alt animal sau pasare !
Saptamana asta am angajat circa 6 perechi cu pui de pana in a 8-a zi, locurile 2 si 4 pe crescatorie au fost masculi cu pui de 4-5 zile, locul 3 fiind ocupat de o femela tot cu puisori mici, dar am avut femele si masculi care-au venit mult mai tarziu, avand pui la fel ca si ceilalti mai sus mentionati, o femela cu puisori mici s-a pripasit, singura pierdere de altfel din intregul efectiv.
Concluzia este cum am specificat si la inceput, ca laptele de gusa, la fel ca si alte transformari in corpul unui animal, este ca difera de la individ la individ si doar atat.
Ca sa fac o paranteza, am observat asta in decursul a 3-4 ani, masculii sunt vulnerabili si dezorientati si se pripasesc, atunci cand bat la cuib femelele, am pierdut foarte multi masculi care se aflau in acea perioada, doi dintre ei avand norme fond si s-au pierdut la distante de 300km. Nu stiu ce transformare sufera organismul lor in acea perioada, dar si cei care vin o fac destul de prost, atunci cand bat femelele la cuib…
Bafta tuturor in acest week-end, sa speram c-o sa avem vreme buna si nu precipitatii cum ne preconizeaza !
nu sunt mare colombofil si nu stiu explicatia stiintifica al acestui fapt. In schimb,moral,ar fi sa nu angajam porumbeii cu laptele in gusa si cu ouale in cloaca… N-are a face coada vacii cu stampila primariei,dar ma gandesc,cum ar fi sa tinem o vaca,sau o capra,etc…abia fatata,fara sa hraneasca sau sa fie mulsa? Cred ca nu i-ar fi bine…
Dat fiind faptul ca in 5 ani de cand concurez cu porumbei, nu am avut niciodata conditiile optime sa ii pot zbura ”la vaduvie”, pot spune ca aproape la fiecare etapa am cel putin o pereche care zboara avand puisori mici de cateva zile!!! Iar din ce am observat eu, mi se pare ca vin mult mai motivati decat cei fara pui!!!
Am avut si locuri fruntase cu astfel de porumbei!!!
Nu am tinut cont de aceste probleme,ce am observat si cand concuram la natural si la vaduvie pasarea buna vine …la natural cred ca mai problematic este pentru masculi cand sunt in goana deoarece nu se hraneste….Incercati vaduvia de departe superioara…intradevar daca o duci la limita devine o arma cu doua taisuri..adica ori,ori. La natural cand dai mancare buna ,produse si inainte de inmbarcare hraneste puiul …ti se rupe sufletul gandindute ca l-ai trimis asa…la sosire cum mananca baga in pui… Zeno la primul fond ce distanta ai avut ? Si in ce zona …nu practica nimeni vaduvie ?
& Panescu ,
am avut distantza de 700 km ( + 690 ).
Eu doar porumbeii de fond / maraton îi zbor la natural.
Echipa cu care concurez in campionatul federal “normal” este zburata la un fel personal de vaduvie.
Am 2 echipe in compartimente separate, de fapt 3 echipe vaduvi, femele vaduvi (care concureaza si ele) si porumbeii de fond maraton.
salutare. Personal am angajat masculii pe pui de minim 3 zile, la imbarcare, si inca as proceda la fel! “Laptele de gusa” odata declansat devine daunator daca nu este dat la pui, cred eu! Acum cred ca depinde si de porumbel! Succes!
Nu este mit . Poate este adevarat ce spune Dl Zeno dar a uitat sa ne spuna care au fost temperaturile in zilele in care a avut loc concursul, masina de transport etc. Daca cuncursul se desfasoara in perioada cu temperaturi ridicate laptele fermenteaza si daca porumbelul nu vomita poate duce si la decesul acestuia. NU este recomandat angajarea porumbeilor (mascul sau femela) la concursuri ce au loc in perioade caniculare daca acestia au lapte de gusa .Restul e can-can si praf in ochii credulilor. Va doresc zboruri cat mai reusite !
Dupa parerea mea cred ca este un mit columbofil deoarece eu personal am angajat masculi cu pui de 1,2,3,4 zile si chiar m-au surprins in mod placut de exemplu am avut un mascul cu puisori de 2 zile care o fost locul 12 pe masina din 10.459 de porumbei la zborul Gdansk…..si am prieten care o avut locul 4 pe masina de la 882 km la un mascul cu pui de 3 zile….deci cred ca se poate si cu lapte in gusa si fara lapte acum totul depinde de porumbel…sanatate si numai bine si un an plin de reusite?
La primul fond anul trecut la frate meu s-au pierdut un mascul si o femela carea erau pereche si care aveau pui mici(deci lapte in gusa…).
Va salut!
Sunt surprins ca anumiti columbofili cu experienta neglijeaza sau ignora modificarile hormonale majore care se genereaza in organismul porumbelului cand, sub influenta prolactinei, se formeaza laptele de gusa.Gandirea simplista nu ne ajuta in acest sport, in care nimic nu trebuie lasat la voia intamplarii. E clar ca un impact exista si personal nu cred ca e unul pozitiv.Mai periculos cred ca e laptele pentru porumbeii care nu apuca sa hraneasca deloc puiul(concurati pe oua false sau abia ciocnite) decat pentru cei care au hranit 3-4 zile.Din a 4-a zi, dupa observatiile mele, laptele este transmis puilor impreuna cu seminte mici, apoi scade progresiv cantitatea, ajungand catre 0 in a 6-7 a zi.
Palpati gusa porumbelului, mascul sau femela, care cloceste de 16-17 zile si veti simti ca e moale(asta inainte de hranire).Deci laptele de gusa se genereaza inainte de eclozionare la ambii parinti, programat de ceasul biologic al porumbelului , cu o stimulare suplimentara,cred eu, datorita vibratiilor oului, generate de puiul care incepe sa loveasca coaja din interior.
Porumbeii cu rezultate bune pe pui mici mai degraba au avut un impuls motivational, ajutat de factorii de mediu(temperaturi moderate).Organic probabil au fost la fel de defavorizati ca si cei care nu au avut succes.
Semi off-topic: sincer, vaduvia mi se pare o metoda cruda pentru psihicul porumbelului.Cunosc columbofili care inchid femelele in boxe care nu le permit nici sa se miste, pentru a nu se imperechea.Carcere, nu gluma.Porumbeii vaduvi(mai ales cei ai columbofililor fara multa experienta) slabesc la un moment dat, pe fond psihic, devin anorexici, se hranesc ca vrabiutele, cu 2-3 boabe, multi nerezistand concursurilor grele, de la distanta.
TOTUSI, am ales sa o practic tocmai datorita posibilitatii evitarii oscilatiilor numeroase de forma ale “naturalilor” pe parcursul sezonului.Goana la cuib = esec; ouat = imposibilitate de angajare a femelei timp de 7 zile= esec; crestere de pui, cu exceptia unei foarte scurte perioade favorabile= emaciere =esec, etc.
Pe parcursul a 3 luni competitionale, porumbelul voiajor este un atlet,aflat in cantonament.Oare atletii se trezesc de 3 ori pe noapte sa-si hraneasca copilul cu biberonul, dupa care, la 5 dimineata, iau startul in proba de maraton???
Scuzati logoreea! “Zbor intins” in week-end, indiferent de metoda!
Nimic nu se face la intamplare in columbofilie,deciziile importante le ia crescatorul tot sezonul competitional!porumbelul va zbura spre casa in orice conditie l.ai trimite pt. ca el isi urmeaza instinctul sa gaseasca crescatoria cat mai repede, de multe ori conteaza in ce forma trimitem porumbei la un concurs.De aici apar si rezultatele foarte bune, toti zboara cand sunt lansati spre casa,insa doar cei mai tari scot timpul cel mai bun si nu ar reusi daca ar fi imbarcati cu probleme de sanatate,foarte agitati,femelele cu oua in ele,probabil si laptele din gusa ii incomodeaza la un zbor mai greu!eu daca as alerga pe o distanta cu o durere cat de mica la cap de exemplu probabil nu ar fi o cursa foarte buna si as termina cu un timp mai mare scos tind sa cred cam asa e se intampla si cu porumbei, poate nu prosteste laptele din gusa porumbelul dar cred ca nici foarte bine nu ii este!un sezon de exceptie pt toti si etape reusite sa avem.P.S -foarte bun comm. de la poz.22
Eu nu stiu de unde se sustine ideea ca laptele de porumbel dauneaza parintilor … chiar daca nu se da puilor…Conform studiilor efectuate pina acum este compus in proportie de ca 60 % albumina ( Eiweiss), 32-36% din grasimi si diferenta din hidrati de carbon ( Kohlehxdraten) . Genele raspunzatoare de producerea laptelui de porumbel sunt in special gene ptr. crestera celulara, cresterea imunitatii si antioxidante. De cind cresc porumbei nu am vazut un porumbel vomînd laptele – dupa ce a depus efort ! Daca asta se intimpla probabil alte sunt cauzele.
Aproximativ jumatate din cele 1181 de gene ale unui porumbel îsi dubleaza aproape activitatea i perioada producerii latelui de porumbel. Acestea duc la producerea laptelui si nu prolactina.
Pot sa va spun ca personal cred ca puii mici de 1-3 zile sunt motivatia suplimentara care face porumbeii sa obtina rezulate mai bune ( indiferent de distata) . Cineva mai sus amintea de cistigatoarea concursului de Barcelona – a fost un concurs pe canicula – in Romania Calin Habaci cîstiga un concurs de maraton cu porumbel pe pui de 2 zile – pe canicula, porumbeii de care am pomenit in primul comentariu au venit pe canicula . Explicatia este destul de simpla – concuraurile de fond – maraton se desfasoara mult mai tirziu in sezon / vara si normal ca temperaturile sunt mult mai ridicate.
Com. 22 – ai dreptate cind spui ca in columbofilie nimic nu trebuie lasat la voia intimplarii – este insa si motivul ptr. care porumbeii de distante mari fond-maraton se joaca la natural, aici tine de crescator sa aiba porumbeii in forma la intervalele care sunt intre concursuri de 2 – 3 saptamini.
Cu putina matematica si cunoastere a porumbeilor – factorii negativi enumerati de tine sunt usor de inlaturat.
Va dores un sezon bun de zbor !!
Bravo domnule Asmarandei!!!
Oameni ca Asmarandei, Izdrea, Butucanu Trebuie sa vorbeasca care joaca intradevar distante reale de MARATON 900- 1200 Km, oamenii acestia stiu ce spun despre pozitia de cuib a porumbeiilor la etapele de 1000 de KM.
Cei care zboara etape de 500 700 Km si care le considera Maratone, tin sa le spun ca se IMBATA CU APA RECE!!!
@Zeno bine punctat! Mai mult de atat nu ai ce spune!
@Nec: era vorba despre pozitia de cuib indiferent de etapa, nu stiu de unde pana unde ai ajuns la maraton. Alea de 1000 sunt 1-2 pe an si poate nici nu mai ajungi la ele daca pierzi porumbeii la o “viteza” catastrofa cum s-a intamplat nu de putine ori. Sportul columbofil nu inseamna doar maraton, desi da bine sa spunem asta.
@Zeno: foarte interesante informatiile postate, multumesc!
@dan_tgv: un comentariu realist. Fiecare metoda are dezavantajele ei. Personal am rezistat la vaduvie 2-3 zile. Ma dispera privirea aia a porumbeilor care se intreaba de ce este ceva total in neregula in cotet. Poate am sa mai incerc la un moment dat. Totusi consider ca daca vrei sa descoperi si sa formezi niste porumbei valorosi pe termen lung, cei care fac performanta la natural sunt net superiori.
sigur ca da,porumbei.ro,dar tb sa ai si timp pt natural…
Domnule Zeno, va respect parerea si va multumesc pentru precizari.Ca observatie, in prezent porumbeii de fond incep sa se joace foarte des prin metoda vaduviei si nu putini sunt columbofilii care incheie vaduvia dupa ultimul concurs.Deci inclusiv maratoanele le joaca la vaduvie.Un exemplu concret este masculul care a obtinut locul 1 Mare Fond palmares 3 ani – Expo UCP 2011, concurat in 2010 si 2011 pana la capatul sezonului la vaduvie,pe 2 rute diferite:2010 Polonia si 2011 Ucraina.Locul 6 Donetsk 2012(1000 km), cu lansare intarziata, la ora 12,pe canicula, a fost concurat la vaduvie si a surclasat 4010 porumbei, din care probabil ca 3 sferturi erau jucati la natural.Este vorba, in mare masura, si de maiestria columbofilului in aplicarea oricareia dintre metode dar cert e ca se poate!
@porumbei.ro Sunt departe de a fi expert in vaduvie, e abia al 3-lea an in care o practic si mi-ar fi mai usor din multe puncte de vedere la natural.Sincer, motivatia continuarii cu vaduvia au fost normele, la natural porumbeii mei “plictisindu-se” cand trebuiau sa realizeze ultima clasare, chiar daca prima, poate si a doua erau de top (vorbesc exclusiv de fond),Despre partea sentimentala, si pe mine ma intristeaza in egala masura ca si pe ei primele 2 zile dupa separare.Ulterior insa porumbeii, fiind pasari inteligente si foarte adaptabile, inteleg mecanismul si se invioreaza rapid, chiar in exces.Cand femelele devin prea prietenoase unele cu altele si se imperecheaza, metoda e compromisa.Totul trebuie urmarit si parametrizat, la un moment dat devenind obositor.Drept pentru care, pentru relaxare prin intermediul sportului columbofil, recomand cu caldura naturalul.
de acord cu ciprian,com 19,la fel sa intamplat si mie,a murit o femela fiindca nu a vomitat laptele de gusa..