Antrenament de Noiembrie

Vine iarna? Si ce daca. Azi tocmai am facut cu un coleg a doua etapa cu tardivii. Sunt si ei buni la ceva, ne mai bucuram de zbor in extra sezon. Inca nu am inteles notiunea de porumbei inchisi jumatate de an, doar pentru ca sunt rapitoare. Sa dea din pene!

porumbei.ro

Categories Stiri

17 comentarii la “Antrenament de Noiembrie”

  1. Eu personal te invidiez. Faci ce iti place, cum iti place si oricand vrei. Nu sunt pe placul meu tardivii pt simplu motiv ca sunt extrem de puturos sa mai ma ,,caznesc,, cu ei. Nu cred ca o sa faci ceva cu ei la primavara, eu iti doresc succesuri insa. Iti dai seama ca juma de Liga Campionilor rade acum. Lumea e ocupata cu licitatii de mega, super, gold pigeons iar tu esti pe campii. Bravos!

  2. Foarte bine faci Andrei.Antrenamentele cu tardivii sant foarte bune pentru anvatarea lor de orientare a anului ce vine.Puii scosi tarziu si tinuti anchisi pana la primavara,se vor pierde majoritatea.Este bun antrenamentul cu tardivii pentru ca si timpul este destul de favorabil.Asa faceam si eu an Spania cu tardivii si ce nu erea bun se pierdea la 2 sau trei antrenamente.Asta te scuteste si sa le mai dai sa manance pana la primavara.Este adevarat ca nu se pot zbura an primavara dar capata esperienta de orientare si pierderile an primavara vor fi minime.

  3. Da,columbofilia inseamna mult mai mult decat Licitatii si alte cele,inseamna si lucru cu Porumbeii,educarea lor,invatati ce trebuie sa faca,si mari crescatori ai istoriei Columbofile au inceput cu educarea progresiva a porumbeilor

  4. Foarte frumos, e bine ca avem un sait pe care putem sa mai vedem si altceva decat licitatii…

  5. Doamne cu ce ti-am gresit.. de mi-ai dat “boala asta” :)))))
    De raie mai scapi… dar de “virusul” asta…doar cand mori..
    Miar place sa concurez.. dar din pacate nu imi permite timpul ..
    Oricum.. cresc porumbei de dragul de ai vedea pe casa.. prin curte , la zbor…
    Uneori stau cate 1-2h… cu ochi pe sus ca un nebun de ma apuca durerile de spate si de ceafa…cine mar vedea cred ca miar recomanda un doctor…un doctor psiholog:))
    Ma uit la ei iarna…stau si porumbeii fiecare in boxa lor…fara sa fie mare activitate si eu ma uit ca nebunul la ei…simplul fapt ca ii privesc ma relaxeaza si imi creaza o stare de bine…
    Cred ca in momentele alea si porunbeii se intreaba “asta oare n’are treaba??”

  6. O idee bun sa profitam de timpul frumos de afara si sa facem antrenamente cu porumbeii ! Eu nu am pretentia ca ma pricep foarte bine la porumbei, dar pentru ca ii iubesc foarte mult de o viata nu-i inchid iarna si las sa zboare in voie si sa se faca selectia natural. Am un mascul tipller pachistanez care reuseste sa supravetuieasca de patru ierni la liber. Succes tuturor la achizitii !!

  7. Draga Andrei, cind aceste rapitoare îti rapesc in 5 zile 9 pui, atunci sigur o sa intelegi si notiunea de a tine porumbeii inchisi (chiar daca si numai 3 luni).
    Daca ai norocul sa fii intr-o zona unde nu ai rapitori poti sa-i lasi toata iarna afara, eu nu mai fac experimente din acestea – mentionez ca toti cei 9 pui pierduti in 5 zile sunt pui din primavara cu toate antrenamentele si etapele de concurs zburate si majoritatea cu peste 70% clasate. Cit despre asa numita selectie “la natural”, ma abtin……

  8. @andrei: am pierdut unul.

    @Marcel: suna prea cunoscut ce zici… de multa vreme nu prea mai am rabdare sa vad un film cap-coada, dar sa ma uit la porumbei cu orele… fara probleme…

    @Zeno: oho, chiar asa pagube in timp atat de scurt nu am mai avut. Ma refeream la tardivi mai sus, si eu am inchis maturii si o parte din puii mari zburati… dar nu as sta cu toti porumbeii la inchisoare jumatate de an, zborul lor ma deconecteaza dupa munca… etapele te pot deconecta sau te pot supara mult mai rau decat un uliu. Atacuri am zilnic, rar se intampla sa nu vina… mai nou cate 2 ulii odata sau 1 soim si un uliu simultan. Am avut acum vreo luna cate o pierdere pe zi timp de 3 zile (2 tardivi abia iesiti si unul mai mare bolnavicios) dupa care porumbeii si-au facut un stil de zbor furtunos in care de multe ori uliul initiaza atacul dar renunta. Pana nu vine zapada cu vreme foarte urata sau nu sunt pagube insemnate, nu cred ca-i inchid. La anul ma gandesc sa las toti porumbeii afara.

    Astia care au acum la activ minim 100 de atacuri si cam 1-2 ore de zbor zilnic in ritm accelerat, si cu sprinturi de peste 100 Km/h cand e cazul, sunt transformati total… e greu de descris, trebuie tinut in mana, vazut cum arata cand coboara din zbor, auzit cum aluneca penajul prin aer, vazut uleiul de forma si pudra, ascutimea privirii, … salbaticiuni perfecte care nu prea mai seamana cu colegii lor inchisi de peste 2 luni.

    Mereu mi-au placut documentarele cu atacurile leilor la turmele de gnu si la porumbei nu este nimic diferit… rapitoarea identifica perfect din stol individul cel mai slab, pentru a-si asigura prada cu efort minim. Primul semn este despartirea de stol la initierea atacului. Asta o fac indivizii cu adevarat slabi, bolnavi, cu diverse probleme. Daca nu se desparte niciunul si toti sunt relativ in forma, se trece la presiune pana cand unul tot va ceda (niciodata nu va ceda cel mai in forma si cel mai stabil psihic). Un exemplu recent… atac de soim sus, femela de uliu jos asteptand despartitii… primul care se desparte – porumbel care nu prea iesea cu stolul la eliberare, ci doar ceva mai tarziu si ezitant… urmatorul care se desparte, porumbel cu sechele de paramixo, urmatorul despartit, individ care nu a crescut impecabil, etc. Continua sa apara cativa porumbei despartiti… la final apare si stolul cu “spuma”, coboara si nici macar nu intra… raman pe acoperis gata de o noua plecare… sunt porumbeii care ies instant cand deschid, mereu aceiasi, care niciodata nu se despart, care mereu sunt in zbor cand e ceva in zbor, care niciodata nu au fost bolnavi…

  9. Frumos..asa merge..pacat va iarna nu se poate zbura..ca asta e farmecu..noroc bun hulubarilor:))

  10. Ce sa mai zic..”norocosilor”
    Nu mi-au mai fost atacati porumbeii de vre–o 2 ani cred…
    Nu va un uliu nimic..
    Mari probleme am cu pisicile
    Coboara porumbeii prin curte, se ascunde afurisita de pisica dupa un bradut , o tufa de flori… si sare pe ei instantaneu prin surprindere..
    Saracul porumbel nu are timp sa reactioneze…
    Am facut pana acum “pasaport” la vre-o 10-15 pisici.. de unde tot vin nush..

  11. @Marcel coment 7, jos palaria pentru ce ai scris!
    E descrierea perfecta a ceea ce inseamna a fi columbofil!
    Pur si simplu pasiunea de a creste porumbei, fara a trece la etapa urmatoare, concursurile!
    Asa este, nu cred ca exista tratament pt un asemenea “microb”,(sau cel putin nu am auzit) si nici nu stiu cati ar vrea sa scape de asa ceva. Te nasti cu aceasta pasiune si mori cu ea.
    Asta am obs si eu asta, oricat de nervos ai fi intr-o zi, daca intri in voliera la porumbei, in maxim 5 minute uiti de tot ce te-a enervat, intri intr-o alta lume, ai sta ore insir sa ii priveti, iar timpul trece atat de repede ca nici nu realizezi.
    Tare faza cu statul cu ochii pe cer 2-3 ore, poate chiar si mai mult…:))) multi ar zice ca avem nevoie de o internare pe la spitaul 9, dar noi de rugam sa mai apara cate unul de la concurs :)))

  12. Off Doamne…daca as putea sa ii mai las si eu pe afara..Abia le dau drumul o zi pe saptamana si pac 3,4 atacuri.. ieri mi-a luat un pui din iulie iesit la zbor,trecut prin atacuri.. nu pot sa-mi dau seama cum a putut sa-l ia.. si aveam atatea sperante la el!!

  13. O zi pe saptamana este foarte rau, nu isi pot face niciun nivel de “fitness”, sunt prazi sigure. Porumbeii trebuie sa zboare mereu sau mai bine ii inchizi de tot.

  14. Am sa tin cont de sfatul tau si ii voi inchide de tot.. asta e .. n-am ce sa fac .. in asa hal sa ma atace.. e singurul an in care acesti pradatori fac “teroare” ..







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *