Antrenamentele porumbeilor dupa ce sunt eliberati primavara

antrenamente-porumbei
Buna ziua! As vrea sa va sugerez un subiect pentru discutie pe site: Antrenamentele porumbeilor imediat dupa ce sunt eliberati in primavara, cum se pot evita pierderile cauzate de atacul de uliu cand porumbeii inca nu sunt in forma, fiind dupa o pauza de cateva luni de zbor, si chiar metode de antrenament pana la inceperea antrenamentelor cu asociatia.

As avea si o nelamurire: Cu cat timp inainte de antrenamentele organizate ar trebui sa ii eliberam la zbor pentru a reusi sa ii aducem intr-o stare buna pentru antrenamente cu asociatia?
Multumesc!
Numai bine!
Andrei-Ionut

33 comentarii la “Antrenamentele porumbeilor dupa ce sunt eliberati primavara”

  1. eu deja am inceput sa le dau drumu.nu stiu daca procedez bine dar deja am inceput antrenamentele in jurul crescatoriei doar cand este cald si nu-i fortez.nu am avut inca pierderi

  2. Cel mai bine este sa ii eliberam prima data intr-o zi calduroasa si mai spre pranz, uliul atacand mai intens dimineata si seara. Daca au venit si pasarile calatoare cu atat mai bine. Acum de exemplu m-am uitat pe geam si pajistea este plina de grauri si ciocarlii deci cam e timpul… de mult le astept! Este bine ca prima eliberare dupa iarna sa nu o facem cand porumbeii bat la cuib pentru ca e un haos general si nu sunt atenti in jur. Si nu este bine nici pentru femele sa faca primele zboruri cand au oul gata de depus. Deci ii lasam afara cu mai mult timp inainte de imperecheat si ouat sau dupa ce au depus ouale. In zonele cu rapitoare cred ca dupa ouat este varianta cea mai buna dar depinde mult si de vreme. Sunt columbofili care i-au lasat deja afara si in zona noastra de munte.

  3. eu nu stiu cand este cel mai bine,eu le-am dat drumu pe ploaie,nu ploaie puternica,dar atat cat sa nu poata ataca uliul. Important este sa fii mereu cu ei cand ii eliberezi pt primele dati. Am un fluier de-ala de arbitru….cum se-apropie,cum il disper! Fluier pana imi vine ameteala,dar nici el nu se-apropie! Iar porumbeii la auzul fluierului sunt atenti,nu mai misca unu’! Au asociat fluierul cu prezenta uliului. Norocu’ meu ca nu am vecini :))

  4. parerea mea este sa mai ai rabdare sa se ancalzeasca acum bate rau uliul.( depinde de zona unde stai )

  5. Acuma nu are inca rost sa le da-ti drumu la porumbei , dupa 10 martie linistiti le puteti da drumu.

  6. Depinde mult de crescator, dar cu o luna inainte de primul antrenament e suficient si pentru incepatori, eu, anul trecut i-am scos afara prima data pe 4 aprilie am sarit primul antrenament cu clubul si au zburat la al doilea, la 17 zile de cand au iesit afara si am avut un sezon foarte bun!

  7. Buna ziua.
    Metoda mea de zbor este la natural si sunt interesat mai mult de zbodurile tip fond si maraton. Porumbeii sunt imperecheati la data de 1 martie chiar daca multi zic ca naparlirea o sa fie avansata la maratoane( daca va uitati la castigatorii de la Barcelona o sa observati ca difera de la individ la individ depinde mai mult de motivare si multi alti factori), deci nu mi se pare foarte importanta naparlirea remigelor, si nu la toti porumbeii caderea remigii a5a da startul marii naparliri, difera de la individ la individ ( zic din proprie experienta). Abea dupa ce sau ouat femelele ii eliberez, primele 2-3 saptamani raman liberi pentru reacomodare(depinde de vremea de afara, daca nu e soare raman inchisi), pe urma ii eliberez doar seara pe inserat. Crescatoria e la aproximativ 300m de padure si din aceasta cauza ii eliberez doar seara, nu-mi plac atacurile vulturilor la crescatorie(am observat o scadere a atacurilor de cand foloses metoda cu CD, doar ca Cd trebuie asezate pe toate partile a custii si cu partea de citire spre soare), in schimb daca ii ataca cand sunt in zbor sa se descurce, cei care nu rezista la atacuri in zbor arata o slaba inteligenta ori o slaba vitalitate.
    Antrenamentele le incep la inceputul lui aprilie pe urma fiind cele cu asociatia. Prima etapa e la sf lui aprilie, dar pt mine e tot antrenament fiind etapa de viteza. Etapele de viteza si demifond le zbor in functie de timpul pe care il am( prefer sa le zbor deoarece porumbeii se reacomodeaza cu masina, dar le consider antrenamente). Prefer ca porumbeii sa oua inainte de inceperea fondurilor ca atunci cand ajung la maraton sa aiba pui pt o motivare mai buna( depinde de planul de zbor).
    Acestea sunt pareri personale si va rog sa le tratati ca atare…Vant in pene

  8. Cu certitudine trebuiesc eliberati in jurul amiezii, faza comica la mine e ca doar in zilele frumoase cu soare pierd din ei, concluzia ar fi aceea ca ului ii observa de sus, undeva in dreptul Soarelui si vine din directia aceea, facand o mai grea reperare de catre porumbei. Aceasi strategie o are si soimul. Ideal ar fi sa deschideti trapa si sa ii lasati sa iasa de buna voia afara, fara panica si agitatie, astfel eliminand sansa ca unii din cei tineri sa plece si sa nu se mai intoarca. In urmatoarele zile ar fi bine daca sunt dati afara cu totii de odata, apoi la intoarcerea in crescatorie sa ramana blocati. Cu cat stau mai mult in zona crescatoriei cu atat atrag mai mult atentia rapitoarelor. De fiecare dacta cand un ului survoleaza zona crescatoriei porumbeii se compacteaza in stol si in “insotesc” pana intr-o zona indepartata, dupa revenind in zona casei. Primele doua saptamani pot fi mai riscante, dupa aceea putem spune ca si-au intrat in forma si daca ne mai lipseste cate unu din ei, putem considera ca e voia sortii.

  9. eliberati porumbeii numai pe timp frumos, dupa ora 10 a.m., incepand cu data de 15 martie, cel mai devreme…! incepeti zboruri usoare deasupra casei pe 1 aprilie … in 10-15 zile vor intra in forma..! pe 20 aprilie ii duci la primul antrenament = 3- 5 km. dep. de crescatorie , tot pe la 10 a.m., eliberare in stol.. continui cu antr. la 4 zile, si maresti distanta numai atunci cand sosesc bine, cat de cat grupati … etc. !! mult succes !!! seby ..

  10. Salutare .eu am dat drumu porumbeilor duminica 23.02.2014. Era o zi noroasa,nu prea buna pt porumbei…ai mei au stat inchisi din octombrie. Cand am dat drumu la porumbei nici macar nu voiau sa iasa afara ,intrau imediat cei care ieseau cate putin.asa a fost duminica luni si marti. Dar in aceste zile uliu mi-a luat 3porumbei,doi in prima zi si al treilea a doua zi. E jale mare aici cu ulii astia .acum iam inchis iar si le voi da drumu pe 15 marie cand sper ca e mai frumos afara si uliu asta numi mai ataca porumbeii asa .precizez ca sunt intr-o zona cu padure,lunca si mai este si o mica livada si stau si in marginea satului.com butea jud iasi

  11. Oioooooooooo eu le -am dat drumu la porumbei din 01.02.2014 si chiar si iarna le-am dat drumu.Luna asta am facut deja 4 antrenamente dar doar de 60 km.Nu am avut pierderi deloc chiar daca am multe rase cu stiluri diferite de zbor,se joaca cu uliul si cu soimul care sa intr-un nucsi asteapta sa le dau drumu.

  12. salutare..eu i-am avut deschisi, cam o data pe zi, toata iarna, cu exceptia a 2 saptamani si ceva..cu uliul nu prea am probleme..ataca destul de des, dar s-au obisnuit si au adoptat un comportament potrivit situatiei.. eu stiu ca pentru a-si intra in forma porumbelul are nevoie de 10 zile..aproximativ..
    la inceput, cand sunt eliberati primavara, este un pic mai dificil pentru majoritatea crescatorilor, deoarece cam in toate regiunile sunt rapitoare, mai multe sau mai putine..eu de ex, sunt in zona de podis, si am avut, in 2013, probleme tot anul cu ulii..chiar si in mijlocul verii mii alega de numa-numa…

  13. este greu pentru cei in zone cu rapitoare, la mine sunt conditionat doar de temperatura in rest le dau drumu, momentan zboara bine ai mei anul asta spre deosbire de anul trecut pe vremea asta

    @Radu Muntean: tu nu ai vazut soim in viata ta daca afirmi ca se joaca porumbeii tai cu el, confunzi soimii cu diferite rase de uliu

  14. :) Mda, cand o sta soimu-n pom…
    Si clar, cine nu a vazut atac de soim poate crede ca se “joaca” cu el porumbeii.

  15. eu cand am vazut atac de soim ..am zis ca nu mai dau drumu la porumbei :))) nu mi-a venit sa cred ca soimu ataca ca lupu (in haita) pana nu am vazut cu ochii mei ..referitor la com 11 poti sa le bagi si kerosen in cur ca tot ii prinde :))

  16. Sunt din nordul Moldovei si la noi cel mai negru cosmar este uliul.Am incercat sa.i inteleg modul de operare si am ajuns la urmatoarele concluzii.Niciodata nu ataca direct.De citeva ori are atacuri false, incearca stolul, doar dupa asta ataca serios impreuna cu femela.evitati in primele saptamani sa eliberati porumbeii la aceleasi ore fiindca formati o rutina si uliul va stii cand sa atace, eliberati.i cand este soare deorece uliul este deranjat de lumina puternica si cel mai important lucru…nu omorati ulii fiinda teritoriile lor vor fi ocupate de soimi, iar acestia sunt adevarti terminatori deoarece ataca la inaltimi mari si ranesc foarte multi porumbei pana prind.

  17. Am vazut ca au venit graurii….o sansa in plus porumbeilor.apropo uliul da la orice ora,am eliberat por la ore diferite si tot da dupa ei…vant in pene.

  18. infamous nu mai corecta. vezi ca uliul este mai periculos ca soimul,mai ales femela care este mai mare

  19. @trica: nici tu nu ai vazut pe porumbeii tai atac de soim pe bune, de spui ca e mai periculos uliul. Am comparat zeci poate sute de atacuri de soim sau uliu si pot spune cu convingere ca soimul e teroarea in persoana, uliul e copil prin comparatie.

    Cat despre marimea femelei de uliu… nu stiu ce ulii aveti voi acolo dar la noi femela ia mult mai putini porumbei, masculul fiind mai mic si mai agil rateaza mai rar.

  20. Total de acord ca uliul e nimic pe lângă șoim. O singură dată am văzut atac de șoim live, din fericire nu în porumbeii mei dar le-am văzut comportamentul porumbeilor mei la apariția șoimului pe cer. Sunt literalmente îngroziți, parcă le ies ochii din orbite și nu mai știu unde să se ascundă. La uliu nu sunt așa disperați nici imediat după atac. În zona mea nu am mai văzut șoim de vreo doi ani, daaar să nu uităm că e călător și fiecare primăvară poate veni cu surprizele ei. Așadar, le doresc sănătate maximă uliilor porumbari care s-au stabilit în zonă și pe care îi văd testând porumbeii unui vecin în fiecare weekend. La ce succes au, porumbeii mei sunt chiar în siguranță. De eliberat, îi voi elibera peste vreo 2 săptămâni, să fie mai frumos afară/să se liniștească după împerechere.

  21. Dupa un atac de soim porumbeii intra prin copaci, garaje, poduri, balcoane… odata am avut 3 la vecinul, 2 pe terasa si unul in garaj. La uliu nici macar nu se despart din stol. Dupa atac de uliu, in cotet au activitate, turuie, etc. Dupa atac de soim nici cel mai al dracu mascul nu mai zice nici “pssss”, liniste de mormant, toti stau nemiscati cu ochii iesiti din orbite.

  22. Perfect de-acord cu admin-ul. Porumbeii mei au acelasi comportament. Mai vreau sa adaug ceva. Aproape de fiecare data, stolul meu urmareste uliul pana acesta dispare. In ceea ce priveste soimul, daca acesta are intentia sa atace, porumbeii ori se inalta, ori se imprastie si intra peste tot, ori intra tot stolul in voliera prin picaj – spectacol. Doar cand porumbeii inteleg ca soimul nu vrea sa atace, abia atunci zboara relaxati in urma lui, urmarindu-l de la o distanta relativ mica pana acesta dispare…

  23. Eu nui inchid niciodats pe iarna si nam probleme de acest gen…sint in forma perfecta.

  24. Acest subiect este foarte complex, nu exista ceva standard pt. aceasta tema, totul difera in functie de zona, in functie de relief, in functie de porumbeii ce-i detine fiecare…eu fiind intr-o zona de campie, dar foarte multe paduri, la mai putin de 20km este munte si la noi si in Yugoslavia, eliberez porumbeii in functie de vremea de afara dar nu mai devreme de 15 februarie, atunci cand formez si lotul de matca…NICIODATA nu fortez porumbeii sa zboare, dupa pauza de 4-5 luni, altfel risc sa faca febra si dam in altele…primul antrenament este la data de 1 aprilie, pana atunci au timp berechet sa zboare linistiti, sa se imperecheze cum vor, dar totusi cu limita de zbor la liber, in jur de ora 10-11 dimineata se deschide trapa, la ora 12 se inchide, seara la ora 17 se deschide din nou, la ora 18 se inchide…cine zboara bine, cine nu…
    Acum un mic comentariu pt. cei care confunda Uliul cu Soimul…
    Uliul are o talie mare cam cat o gaina, coloritul este cafeniu cu penele de pe piept deschise la culoare, coada este brazdata de 5-6 linii mai inchise. Ochiul, ceara ciocului si picioarele au culoarea galbena, sta mai mult in paduri dar si la marginea lor, zboara razant cu pamantul de cele mai multe ori. – asta-i in zona unde locuiesc eu in PATRIA LUI !

    Soimul este de mai multe feluri, cele mai des intalnite sunt soimul calator si cel Dunarean…
    Soimul calator este cenusiu-plumburiu pe dosul aripilor si pe spate, pe piept are dungi cenusii mai deschise, femela este mai mare decat masculul, iar pieptul acesteia este pestrit…
    Soimul Dunarean, care se afla si-n zona mea, este mai mare decat cel calator, aproape cat uliul, are o culoare cafenie, la marginile aripilor avand o culoare mai deschisa, culoarea capului este maronie…zborul este aproximativ la fel ca si cel calator, dar culoarea ii diferentiaza…si la acesta femela este mai mare decat masculul, dar nu asa evidenta ca la soimul calator…
    Bafta tuturor in noul sezon, care se apropie cu pasi marunti, dar VINE !

  25. Interesant. N-am vazut niciodata soim dunarean. Ataca la fel ca cel calator?

  26. Da, ataca la fel ca si cel calator, nu pot sa spun care dintre cele doua specii rateaza mai putin, dar pot spune ca cel Dunarean este mai rabdator, ataca in plina vara, nu prea conteaza anotimpul, si-l poti gasi in cotet atunci cand nu te astepti, este mult mai bland, personal am omorat unul acum 2 ani in plina vara…

  27. porumbei.ro,ai dreptate ca nu prea-mi ataca porumbeii,dar avem in pomi pe marginea soselei ditamai femelele de ului sau poate le comfund eu.in schimb am fost la un var in pitesti si aveam un scatiu afara in colivie in fata esii si a venit soimul si mi la scos din colivie si la omorat.poate-i comfund

  28. Fara nici o gluma, se mai atreneaza astazi porumbei pentru a trimite mesaje tip scrisoare?
    Nu de alta dar daca ar fi ceva mai multa romanta ar trebuie sa fie cautati in perioada asta, mai ales cei albi.
    Multumesc anticipat pentru raspuns.

  29. Sa nu confundam uliul mare cat o gaina (generic) cu uliul porumbar care este mai mic si mai rapid, mobil. La mine vine la nivelul acoperisurilor in ambuscada – de 3 saptamani de cand sunt liberi mi-a disparut doar o femela, dar foarte des pleaca ca mig-urile infuriate cand simt apropierea uliului porumbar. Pa

  30. Salutare in primul rand tuturor, eu am inceput antrenamentele inca de la inceputul luni ianuarie deoarece la noi nu sunt rapitoare multe si nu prea ataca soimul sau uliul. Porumbei ii eliberam dimineatza la 10 a.m. eseau la zbor in jurul casei dupa care intrau la loc in voliera pt toata ziua chiar daca trapa erea deschisa mereu, repetau acest lucru de 3 ori pe zi dupa care ii inchideam. Cat despre atacuri ce pot sa va spun fiind din dolj zona de campie la noi rapitoarele ataca des dar si cand o fac depinde de norocul fiecarui porumbel, ai mei daca vad uliul pe cer se baga la strasina volierei si nu mai iasa pana cand acesta nu trece, dar de multe ori daca sunt in zbor trece pe langa ei nebagandui in seama. Sper ca anul acesta sa mearga totul bine si va uruz un an bun si vant in pene

  31. Buna! Recomand sa eliberati porumbeii dupa 15 martie daca nu vreti sa aveti probleme serioase cu rapitoarele!
    Referitor la soim si uliu porumbar cei de la BBC au facut mai multe experimente si au ajuns la concluzia ca uliu porumbar este cea mai complexa pasare de prada acesta fiind in stare sa atace prada si de la sol si in picaje gen soim si niciodata nu ataca decisiv din prima! Acesta isi testeaza prada dupa care vine cu elementul surpriza pe cand soimul daca nu i-a reusit picajul eventual raneste prada dar rata de succes al atacului este mult mai scazuta fata de uliu!
    Uite un documentar in care poti realiza de ceea ce este in stare un uliu porumbar iar cum zicea cineva mai devreme ca la soim sunt speriati si se ascund in copaci si etc…uliu este singura pasare de prada care urmareste prada cea mai indelungata perioada de timp! http://www.youtube.com/watch?v=2CFckjfP-1E
    http://www.youtube.com/watch?v=waNQmNF6Sgs
    Nu subestimati aceasta pasare ! Mai cautati pe net la categoria cea mai eficienta pasare de prada folosita la vanatoare de catre oameni! La 8 din 10 atacuri e mortal iar soimul la 4 din 10 e mortal asa ca deduceti voi din studiile mai multor pasionati de aceasta specie! Succes!

  32. E clar…… prima eliberare = 15-20 martie; … primul antrenament la 3 km. = cand temperatura aerului este 3-4 zile la rand de 16 -18 grade celsius ..!!!

  33. Cum trebuie facute antrenamentele cu porumbeii tineri care au zburat doar in jurul casei si de la ce distanta?Trebuie lansati cu cei maturi ?Deodata?La cat timp dupa ce a iesit din ou este considerat un porumbel , gata de o lansare de la o anumita distanta?







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *