Nu poti sa-i ceri unei pasari sa-ti faca rezultate, indiferent cat de buna este ca origine, daca nu o antrenezi corespunzator. Antrenamente inseamna si zboruri in timpul saptamanii intre etape.
Sa nu mai vorbim de cele 6 luni de repaus total din timpul iernii in anumite zone. Consider ca este un lucru foarte rau pentru porumbei. Sa va dau un exemplu concret: in iarna lui 2007 am tinut porumbeii inchisi, iar in primavara la primele iesiri la ture, unul a cedat, a cazut intr-o curte si l-au luat pisicile. La fel s-a intamplat si cu un an in urma – organisme lancezite, muschi atrofiati, grasime. Ei bine, in iarna lui 2008 au zburat afara si desi erau atacati de ulii si soimi intr-o veselie, au fost fix 0 (zero) victime. Stiti ca aripile se aud de regula in timpul zborului… eh, dupa niste zboruri d-astea nebunesti la sub 0 grade, cu rapitoarele dupa ei, porumbeii intra intr-o forma incredibila; este fantastic sa-ti treaca un stol pe deasupra capului pistonand si sa nu auzi nici macar o pana, aluneca prin aer, si au un ritm in care acum sunt aici si peste cateva secunde disparuti la linia orizontului. Aia e sanatate curata, clocoteste sangele si viata in ei, ies aburi cand aterizeaza.
Uitati-va ce poate face tipul asta in filmuletul de mai jos. Fara antrenament asa ceva ar fi imposibil. Eu care stau ca planta in fata computerului toata ziua, mi-as rupe 80% din oase daca as incerca asa ceva. Este greu sa pui un porumbel sa zboare 1000 Km dupa doar 2-3 luni de antrenament.
Foarte adevarat tot ce se scrie mai sus. Bft tuturor si nu uitati! “Antrenamentul este totul”
ai foarte mare dreptate!!!
Foarte bine zis .. Antrenamentul este totul .. Degeaba plang romanii in fatza crescatoriei asteptand sa vina porumbeii de la fond ca in majoritatea cazurilor,75 % din vina e a columbofililor pt ca nu stiu sa lucreze cu porumbeii .. Si ca tot romanul,in loc sa inteleaga acest lucru hopa da vina pe organizatori ca etc. etc. etc. Asa e in Romania ..
pai daca in timpul ierni nu iti ia niciunu uliu nui nici o problema dar daca iti ia vreunu cu cine stie cate norme nush daca le mai dai drumu
Buna ziua,
Aveti dreptate, exceptand cateva procente care intra in forma relativ repede, si au un simt al orientarii si o tarie de caracter incredibila, majoritatea voiajorilor, au nevoie de foarte mult antrenament, cei care au rezultate bune ani la rand stiu asta, la fel sunt de acord si cu antrenamentele in timpul iernii, cel putin in zilele senine!!!
Sanatate!
Este adevarat, fara un antrenament continuu nu se poate face performanta.Problema este c? iarna,nu stiu cum se intimpla,dar uliul m? pisc? exact la cele mai bune pasari,parca le-ar alege,si ma cam doare la suflet.Ii las afara o data la citeva zile -iarna- sa derutez cit mai mult uliul.Cit despre antrenament : trebue sa sti sa-l faci,si mai ales sa ai cu CE.Degeaba antrenezi o gloaba frumoasa cumparata cu bani multi si se pierde la al doilea zbor.Lucru valabil si la o pasare valoroasa,dar care nu e in forma,de la citeva sute de km se poate pierde.Parerea mea este ca performanta poti face in timp-ani.Multi,foarte multi se grabesc cu (antrenamentu) forteaza pasarile la zboruri multe si de foarte mare distanta(daca e bun vine el) si se pierd majoritatea porumbeilor,si cei fara valuare,si cei valorosi dar trimesi la zbor fara a fi in forma sau cu probleme.Vint in pene tuturor si sa aveti ce antrena!
asa este ai dreptate fara andrenament e ca patul fara perina bafta tuturor
la un sportyv yi trebui uneori o pauza dar daca acea pauza nu sty cum sy cand sa io dai se pierde tot asa este si cu porumbei :P
Tocmai aceasta eliberare la cateva zile mareste avantajul rapitoarei. Ea zboara zilnic deci se antreneaza permanent. Porumbeii nu. Am observat foarte clar suisurile si coborasurile din forma porumbeilor pentru ca nu am putut sa-i scot toata iarna si mai faceam pauze.
Foarte adevarat, fara antrenament nu ai cum sa ai rezultae dar foarte adevarat este ca si degeaba ai antrenament daca nu ai pasari de valoare .Vant in pene
cat electolit a baut omu asta k sa poata sa faca cascadoriile astea:)))
dupa parerea mea iarna este perioada de repaus…fara aceasta perioada porumbeii nu mai vin bn de la zboruri,la mine asa sa-ntamplat…in iarna i-am tzinut inchisi si in primavara la zboruri am pierdut primul porumbel la etapa a 6a…
bafta la concursuiri k mai sunt…vant in pene!!!
”Un porumbel poate sta inchis pana la 7-8 zile fara asi pierde forma si puterea de zbor”-Am citat din cartea domnului colonel Georgica Popescu
dar ce ziceti de porumbeii care stau 2-3 ani inchisi ca au fost cumparati batrani aia cum au muschii cand le dai drumu prima data
Am 18 ani si am tinut porumbei iarna trecuta in fiecare zi, de dimineata pana seara fara ca uliu sa-mi ia vreunul, a alergat unul pana a obosit(sau a renuntat).Ma temeam ca va ceda porumbelul din cauza frigului cumplit si oboseli.In plus de antrenament si conditie fizica mai le creste si imunitatea foarte mult.a un prieten s-au inbolnavit si cu tratemente facute,in schimb ai meu nau avut nimic si pt primul an de concurs sunt destul de multumit.VANT IN PENE in continuare
Este foarte important ca intre etepele de zbor sa li se faca un antrenament.Eu sunt incepator si avand numai porumbei de 2008 am zburat pana la 500 km .Porumbeii soseau duminica,luni ii lasam sa se odihneasca,marti ii antrenam cu steagul 45 min.-1 ora,miercuri le faceam o lansare de la 80-100 Km,joi si vineri-antrenament cu steagul 45-60 min. Am fost multumit de rezultate.
intr-adevar antrenamentul face diferenta intre concurenti. am constatat ca pe langa o pasare cu origini clare , o sanatate de fier si o alimentatie corespunzatoare si de calitate, antrenamentul cel mai important este cel de la distanat fata de voliera, 10-20 km …..daca s-ar putea zilnic! atat in plin sezon cat si cu 2-3 saptamani inainte de inceperea unui nou sezon . antrenamentul de la mica distanta mentine pasare atat in forma fizica cat si in cea mentala!
cat despre tipul acela ….cred ca face parte din categoria nevertebratelor! :-)
Din pacate nu sunt de acord cu afirmatia ! Si asta o spun dupa o experienta de a creste si dresa diverse animale, printre care si porumbeii destul de luata in seama. Conteaza la fel de mult si atitudinea si comportamentul tau fata de animalul respectiv si fara a avea legatura cu competitia in care ii angajezi. Deci , sa nu va mirati daca antrenamentul trebuie sa fie aplicat asemeni marilor atleti umani. Un antrenament fizic trebuie dublat si de cel putin unul psihic si nu radeti cand va spun asta. Diferenta dintre un porumbel de competitie de 1000 Euro si 100.000 Euro s-ar putea sa fie tocmai aici.Numai ca informatia , in occident nu este chiar la indemena tuturor si mai ales in zonele noastre , ale Europei de Est, unde din pacate exista mari lacune chiar in informatiile de baza .Cat ce priveste dusmanii naturali ai porumbeilor , daca i-ati pierdut datorita lor , inseamna ca cineva mult, mult, mult mai “experimentat” v-a dat de inteles ca acel porumbel nu era de “calitate” ! Lasa-ti Naturii ultimul cuvant , fiindca ea este Sefa acestei lumii !
Dati Cezarului , ce-i al Cezarului !
Eu chiar nu inteleg si nu am inteles-o de ce majoritatea crescatoriilor pe timpul iernii tin porumbeii inchisi.Eu personal respect programul si iarna,pe ger,pe ninsoare porumbeii mei zboara linstiti,e splendit sa ii vezi dimineata pe un ger napraznic de -20 grade cum e in zona mea(Brasov) cum zboara,sau pe ninsoare.Mai am si pierderi din cauza rapitoarelor,ce e cert,insa in ultimii 2 ani nu am pierdut nici-o zburatoare.Iar la concurs primavara merg brici.
Tipul consuma foarte mult MUM si MAZARE, trebuiesc date si la porumbei in exces.
Sa sti ca esta foarte adevarat deac ce spui multa lume nu da drumu iarna la porumbei pentru a nu le fi loata pasarea preferate de ului dar este o mare gresala eu am tras concluzi si am inceput cheara sa imi antrenez porumbei chear si in fata crescatoriei incerc sa ii tin cit mai mult timp in zbor nu conteaza ce temperatura este afara si ce vreme cind iam scos afara ii las sa zboare si daca nu imi convine cum au zburat eu ii iau cu steagu si nu ii las sa se puna daca zboara inca 10 15 minute in forta speriati am considerat ca au depus mai mult efort de cit au zburat ei 1 ora 2 si asa intra in crescatorie linistiti isi primesc masa si se hodihnesc pentru adoua zi asta este realitarea si trebuie sa o lom de buna nu sa tinem porumbei inchisi va salut pe toti cei ce iubiti acest sport cu adevarat valentin
tipul din filmulet ar trebui sa joce in filme cu supereroi parca e spiderman
Eu nu stiu ce vreti sa faceti voi cu steagul.Fortand pasarea sa zboare mai mult decat considera ea necesar ii scoateti din forma.Bine asta nu e valabil la pasarile care nu vor sa zboare,acestia treb zburati fortat si atunci steagul isi are rostul ,dar la niste pasari care zboara de placere clar nu isi are rostul.Personal ii eliberez la 6 dim si zboara de placere cam 2 ore 2 ore si jum.Cat despre antrenamente,cand ma duc la ei de 2 ori pe sapt ii iau im masina si ii eliberez de la Bucuresti.Au de zburat 60 de km si se mentin in forma.Astea sunt antrenamentele care le fac intre etape.Bineinteles innaintea sezonului fac mai multe antrenamente ca sa pun por pe linie.
http://fanica.sunphoto.ro
Eu personal cred ca antrenamentele sunt mult mai necesare inaintea campionatului decit in timpul acestuia. Porumbeii care au fost bine pregatiti inaintea concursurilor, in timpul acestora, chiar daca stau inchisi in saptamina dintre concursuri, acest lucru nu le afecteaza prea mult conditia fizica, din contra…
Anul acesta am facut o buna pregatire inainte de inceperea concursurilor iar intre concursuri(din lipsa de timp) vaduvii mei ieseau afara la zbor 2-3 zile pe saptamina, zburind 15-20 min. de voie. Nu ma pot plinge de rezultate.
pentru a avea porumbei rapizi care sa nu i prinda uliu este adevarat ca acestia trebuie sa zboare zilnic insa daca doresti performanta sunt necesare mult mai multe conditii de indeplinit, cat despre tinerea porumbeilor inchisi pe timpul iernii mi se pare un lucru firesc asta reprezentand o perioada de recuperare dupa zeci de concursuri sau cresteri de pui,si de altfel pregatirea pentru sezonul care urmeaza…
cresc porumbei ai dau la concurs si eu dar am ceas are un vecin (cand ai duce la concurs ai dau si eu 10) el le face antrenamenteare 100+ eu nu la el din 40 vin 10 la mine din 10 vin 10 defiecare data si inaintea la ai lui si ai am dela el de pui >toata faza e ca ai mei stau 24/24 liberi iar ai lui 2 3 or pe zi + antrenamente deci care e concluzia?
concluzia ii sa scrii romaneste
ptr.Alex:
Concluzia e ca porumbeii tai sunt mai sanatosi.
Traiesc fara stres si aglomeratie.
Stau in aer curat fara praf si se aprovizioneaza
in curte si gradina cu lucruri sanatoase de exemplu
boabe germenate (vitamine, minerale) etc, etc
Zbora pe orice vreme si sunt mai obisnuitil cu rapitori.
Ar fi interesant sa cronometrezi cam cate ore zboara
pe zi.Probabil se duc si la camp,nu?
mda,cate bordeie ,atatea obicee,fiecare crescator isi spune parerea pe care a observat o in crescatoria lui,darrr,adevarul sta undeva la mijloc,hai sa vedem daca l dibui eu,daca nu asta e,parerea mea este ca porumbeii indiferent de perioada: ,concursuri sau nu,in afara de antrenamentele zilnice sau cu asociatia,ar trebui sa stea in voliera,,la program,,nu mi tin porumbei care sa haladuiasca toata ziua pe casa,de astia gasesti in parc destui,gutani,sau porumbei fara cap,(ii numesc eu),apoi hranirea adecvata,cu probiotice,boabe felurite(nu mazare in exces,care nu face prea bine),vaccinurile(paramixo,salmonella),apoi sa stii sa aduci pasarea in forma,s o mentii, sa stii sa ii faci antrenamentele,deparazitarea interna si externa,cati pui trebuie lasati,la porumbeii de zbor,asta in cazul in care nu ii zburam la vaduvie,ar mai fii o voliera uscata,neaglomerata,porumbei de linie si sange bun,un crescator echilibrat,cu muuuuuulta rabdare,in prezenta caruia pasarile sa fie foarte linistite ,relaxate.si spun eu foarte important in perioada naparlirii ,administrarea de hrana adecvata,iar IARNA,anotimpul care ne da bataie de cap,..PORUMBEII TREBUIESC LASATI 4,5 ZILE AFARA,dar nu la ora la care ataca rapitoarele,asta o spun in situatia mea (la mine iarna ataca cam de 3,4 ori pe zi),apoi(socurile fara mancare si apa,iarna),timp de 48 ore,dupa care verificat pasarile la mana,toate aceste lucruri facute cu cap fac ca porumbelul sa fie una din cele mai ,,distinse pasari si mai iubite….stiu ca ce v am spus nu este o noutate,cred ca toti stiti aceste lucruri,dovada faptul ca Romania este din ce in ce mai valoroasa in Eropa,prin porumbeii dar si prin crescatorii pe care ii are.va doresc muulta bafta,si numai bine.cu respect.ioni
Alex, mai facut sa rad cu lacrimi esti tare.tine-o tot asa.Vant in pene
:)) aia da cosmin :)) =)) scurt shi la obiect :)) imi place
Pt. ALEX: eu tot nu am inteles,cine zboara ,vecinul sau porumbeii?Bagi 10 pasari la zbor si vin 40? Cum faci? Dac? poti d?-ne amanunte.Musai in stilul tau.
si la scris ….antrenamentul este totul
zboara impreuna cu vecinul lui el duce 40 de bucati iar el 10. La vecinu lui ii vin din 40 10 si lui din 10 ii vin toti 10 si inaitea vecinului
porumbei vecinului sunt lasati afara cu program + antrenamente
iar porumbei lui sunt toata ziua afara si nu face nici un antrenament cu iei
porumbnei lui sunt din puii vecinului
ceva de genu am inteles
Ai dreptate!!
A MAI AUZIT CINEVA DE “ZBORUL PORCULUI”??
MAI PRACTICA CINEVA?
ESTE UN ZBOR PE CARE EU SI CEI DIN SAT IL PRACTICAM IARNA IN ZIUA DE CRACIUN
NUMAI BINE
Imi place ca romanul nu-si pierde niciodata umorul! Bravo lui! Bineinteles si voua !
Imi pare rau ca administratorul siteului a inchis topicul “prieteni si porumbei”
Incepuse sa devina amuzant. Nu ne mai ajunge ca ne facem de “cacao” in lume . Incepusem si la noi acasa , chiar ca lumea ! Suntem tari !
RETETA DE CAMPION=RASA+CASA+MASA+ANTRENAMENT .DACA LIPSESTE CEVA SE TAIE COMPOZITIA……….
pana acum cercetatorii se intrebau daca omul se trage din maimuta,eu ma intreb daca nu cumva maimuta se trage din om?
pentru florin
,uliu are in avantaj doar picajul nimic mai mult uliu nu rezista pe linie dreapata dar porumbelul se poate juca cu el daca e destept
bafta la toti eu sunt de parere ca macar 2 luni porumbei sa fie inchisi dupa repaus asi revin usor mult noroc si vint in pene !
si inca ceva nu repausul e de vina daca stii ce trebuie sa faci si cind sa faci cu porumbei antrenamente dupa repaus , trebuie sa ai porumbei buni sa ai cunosti in parte ce si cum sunt dupa fizic etc ca sunt multe detalii de spus principal e sati cunosti pasarile daca le cunosti stii ce trebuie sa faci cu ele si cind si vor merge foarte bine ca zborurile sunt trebtate nu brusc , o sipla parere a unui inmcepator )))
apropo ce face ala din video e dupa multi ani acelasi lucru poate si un porumbel zburat de 1000km vine cu ochi inchisi
stie traseu
Mare dreptate are poz 40.Dar dac? nai si un pic ochiul format ,si s? faci toat? reteta cu drag nai realizat NIMIC
ai dreptate .antrenamentul e totul.
foarte adevarat tot ce scri mai sus fara antrenament nu rezolvi nimic
vant in pene
A-ti incercat in perioadelede pauza sa lasati porumbeii liberi si sa observati care dintre ei zboara de placere? Dupa aceea ati verificat la concursuri ce rezultate au avut porumbeii care zburau fara sa fie stimulati (steaguri, fluieraturi si alte metode) ?
fratilor lasati-ma cu antrenamentul asta pe timpul iernii cu uluiul in carca, eu va povestesc traita de mine aseara 01.07.2009. le-am dat drumul la pui in jurul orei 18.30 dupa o ora a aparut antrenorul si nu ia lasat pana la ora 21 ,asa ca tot lotul de pui sa dus pe p..a. asa ca in miezul iernii am ramane in curul gol daca i-am lasa in mijlocul iernii, in zona sibiului. P.S ROG COLUMBOFILII DIN ZONA SIBIULUI CARE GASESTE PUII CU SERIILE 574001-052, POATE MA CONTACTEAZA.
bravo alex esti numero uno.da si mie reteta ta de randament 100%
Topicul este foarte interesant si cred ca este unii dintre putinele topicuri in care mojoritatea sunt de acord.Este normal sa nu ptoi compara o pasara inchisa desi indopata cu medicamente si vitamine cu o pasare inc are nu s-au bagat medicamente dar care are apa de fantana,aer curat,seminte,pamant si ce ii mai da ei in cap.Din anumite probleme am fost nevoit sa renunt la toti porumbeii acum 4 ani.Acum 2 ani mi-am luat o matca noua aleasa bine.i-am tinut inchisi pana in aceasta primavara.Cand le-am dat drumul saracii porumbei abia puteau sa se ridice pe casa.Acum 1 sapt am asistat la aceasi porumbei la un zbor de buna voie pe seara.1 ora si 33 de minute.Fara sa mentionez ca fac campul in fiecare zi.Este o crima sa tinem porumbeii inchisi.Sunt de acord ca matca ar trebuii inchisa iarna ca sa evitam pierderile unor pasari valoroase.Dar lotul de zbor cred ca ar trebuii lasat in fiecare zi,pastrandu-se totusi programul de educatie,masa,zbor etc.Normal nu toti crescatorii pot face asta.Cei din zone cu paduri sau munti ptr ca in momentul eliberarii se trezesc direct cu 3-4 pasari de prada infometate.Depinde de crescator si de modul propriu de antrenament.Topicul este foarte bun.Bafta tuturor si vant in pene
antrenamentul este foarte foarte foarte important in viata voiajorului care este trimis in concurs
in ce consta antrenamentele astia cum se face ca nush ca daca deschizi voliera zboara singuri raspundetimi si mie ca habar nam
In primul rand ce face omul ala este antrenament si sportul pe care il practica se numeste parkour.
ai dreptate…antrenamentul este totul…
Eu le dau drumul si iarna dar cand este vremea putin mai frumoasachiar dak este ninsoare pe coteaza,case.etc.iarna ai tin 1,2 pe afara si ai inchid dar primavara,vara,toamna le dau drumul la 10:30 si intra in cotetz la 17 primavara,toamnha si vara le dau la 11:30 si intra la 7:30 cand incepe sa se insereza
Eu cred ca antrenamentu conteaza cam 75% in orice chiar si la oameni (sportivi ma refer) da mai conteaza si calitatile…………Cel putin la jucatori de or fi pui din cazatori dak nui antrenezi nuti face o tumba.
este foarte inportant antrenamentu,dar asa de inportant este si provenienta porumbelului
EU NUI INCHID NICI ODATA CHIAR NICI IARNA…SINT IN M. BUNA FORMA ORICUM DECIT CEI INCHISI, CHIAR DACA PRIMESC MINCARE DIN BELGIA…!
NU TREBUIE FUGARITI…! SE DUK SINGURI IN ZBOR-ANTRENAMENT…LASA-TI PORUMBEII LIBERI!
Da ai mare dreptate.Toti porumbeii pentru a fii buni la zbor si concursuri trebuie antrenati.Aceste lucru se intampla si la oameni.
Bravo. Daca doriti cateva poze cu porumbeii mei http://lucian1997.sunphoto.ro/
cu respect Lucian
bravo ai dreptate fara antrenament e nimic
(zero)
am si eu cativa zeci de pui de porumbei in dnemarca vreau sa stiu cum pot sai invat sa zovare si sa vina inapoi la mine acasa ?
aici nu e iarna…defapt este iarna dar odat la 10 ani foarte rar—- spunetimi va rog am foarte multi in casa nustiu ce sa fac cu ei …..ajutatima unu dintre voi datimi cateva indicatii…. va rog
Salut! Sunt din Medgidia, Am si eu 10 perechi de voiajori invatati la mine…intr o zi am dat drumul la 13 porumbei de la o distanta de 250km din prima fara sa le dau drumul pe etape si din 13au venit doar 5 restul de porumbei unde sau dus ?
asa este
shi in plus se invata sa se apere shi de rapitori
oricum nu prea cred ca le place si lor sa parcurga astfel de distante este obositor cred ar trebui rasplatiti pentru munca ce o fac
Am si eu porumbei sa stiti ca intradevar antrenamentul e totul
buna.sunt crescator de 15 ani am crecut alaturi de porumbei,in primul rand dupa parerea mea hrana este cea mai importanta in al doilea rand un porumbel isi face singur antrenamentul porumbeii trebuie lasati liberi chiar si iarna dar dak doriti ca pasarile rapitoare sa nu va “inhate”porumbeii si daca aveti conditii cresteti in curtea dumneavoastra una doua bibilici.acestea vor atentiona din timp venirea ulilor si porumbeii fiind obisnuiti cu sunetul scos de bibilici se vor adapostii din timp.am uitat sa precizez ca bibilicile sunt niste pasari extrem de atente.va rog acceptati si puneti in aplicare sfatul meu.VANT IN ARIPI DRAGI CRESCATORI!
Eu chear sunt un mic columbofil.Ador porumbei foarte mult.La ora aceasta detin un stol foarte mic de porumbei voiajori dar nu i-am bagat niciodata la concurs deoarece mie teama ca nu o sa mai vina.Va rog sami dati si mie un sfat cum as putea sa fac porumbei aceia sa pot concura si eu????
adevarat
Referitor la aceasta tema parerea mea este ca porumbei trebuie antrenati atat primavara,vara,toamna,cat si iarna . Am citit multe articole si am facut si de multe ori mai multe testari.eu personal pana iarna asta nu am lasat porumbei sa zboare, anu 2013- 2014pana in prezent porumbei mei zboara zilnic,de3ori pe saptamana, ai iau si ai duc la maxim50 km si ai lansez individual aceste antrenamente lefac doar cu pui din2013.Rezultatu porumbei arata superb ca musculatura,penaj si forma.voliera mea este formata din trei 3 compatrimente una de pui an2013 una de maturi 2012 s-i matca.Porumbei din 2012 zboara doar an jurul casei15 -20 min iar cei din2013 zboara 45-1ora uneori chiar mai mult .mentionez ca sunt din zona muntoasa de langa Piatra-nemt. Pui de 2013 sant mult mai agili s-i obijnuiti cu rapitoarele cum apare incep sa accelereze s-i o zbughesc spre P-neamt,revenind dupe 1ora-1 1/2 zborul lor este mult mai sigur si mai calm accelerand numai cand apare uliul,an schimb cei din 2012 cum asi iau zborul fac multe rotocoale s i viraje stinga dreapta zborul lor este foarte agitat s-i rapid ,cred ca din cauza asta nici nu zboara mai mult imediat intra direct an voliera.mentionez ca sunt atacati de uli an fiecare zi dar diferenta e foarte mare dintre acestia s-i pui din 2013 deci concluzia .Ori ce pasare ,animal s-au om ce se antreneaza zilnic nu poate fi comparat cu unul care face o pauza de 5-6 luni de stat dormind si mancand .Un porumbel campion la maraton fond s-au viteza daca nu are antrenamentul si mai ales acomodarea cu pasarile rapitoare, zvacu cum se zice, intra an panica si sansele sa fie prins sau sa antarzie la concurs sant mai mari .Am citit multe comentari chiar si la domnul Habaci de la Arad an care relata cum uliul ia luat unul din campioni lui .SI chiar multi alti columbofili de valoare care spun ca au pierdut porum. campioni din cauza rapitoarelor DECI cel ce nu se acomodeaza cu unul dintre cel mai de temut obstacol al porumbelului are sanse mai putine de reusita
Eu antrenez porumbeii si iarna. Se descurca excelent si sunt sanatosi si vioi.