(aviz columbofililor cu experienta)
Anul trecut inainte de o etapa de 1000 de km cu o saptamana inainte de lansare am ratat etapa de viteza (160 km) cu clubul si i-am dat porumbeii unui prieten sa le faca o lansare de la el de la tara (300 km fata de mine), in prima faza am zis ca e totusi cam mult dar am zis sa o incerc si pe asta.
A doua zi lansarea le-a fost facuta la 7 dimineata, porumbeii ajungand acasa in jurul orei 14:30, ciufuliti si obositi praf, din cauza ca pe tot traseul au avut vant din fata crunt. Le-am facut o recuperare ca la carte stiind ca se apropie maratonul, am imbarcat 3 porumbei din care au clasat 2 la etapa de maraton, a doua zi prima sosita fiind o femela cu seria 0674862/2012, care ocupa locul 15 la etapa respectiva,
Organizator: Mehedinti
CATEGORIA – MARATON
28.06.2014 – Zelenodolsk (Losice)
Acum, cum bine stim se apropie startul etapelor de concurs… si aparitia primelor intrebari legate de forma, pregatirea, odihna, si antrenarea porumbelului. Hai sa dezvoltam putin raspunsurile la intrebari precum… cat de mult trebuie antrenati porumbeii pentru a-si forma musculatura care sa-i ajute sa vina si de la 1000 de km? Cat de mult conteaza ca muschii unui porumbel sa fie bine “lucrati”, sau cu cat timp inainte de o etapa de 1000 trebuie facute cateva antrenamente care sa-l urce in forma pentru momentul lansarii?
Sau daca vr-un columbofil cu experienta a incercat o pregatire gen cantonament, timp de 2 saptamani antrenamente la greu de la 100 sau mai multi km din 2 in 2 zile pentru formarea musculaturii, apoi pauza de refacere si inceperea etapelor de concurs… din cate am citit musculatura porumbelului este asemanatoare cu cea a omului, eu fiind un sportiv activ… pe pielea mea am vazut ca daca ma antrenez regulat si destul de des… sunt intr-o forma buna mai tot timpul, cum o las mai moale cum incep sa scad in forma, imi piere cheful de munca, oare si la porumbei e la fel???
Ce se intimpla daca un porumbel pentru a-l pregati pentru maraton… ii dam o pauza de 2 saptamani, asa cum am vazut ca fac majoritatea, la un maraton de doua zile dupa o noapte petrecuta in lume nu face febra musculara ???… aceste intrebari se refera strict la musculatura si la antrenamente… luand in considerare ca celelalte conditii ale unui porumbel de concurs cum ar fi hrana, sanatatea, suplimente, si calitatea porumbelului sunt indeplinite.
Eduard
Din câte știu eu cu cât antrenezi mai mult porumbeii apar si rezultatele.Stiu mulți care au porumbei cu linii bune dar știu si porumbei de piata si nu unul care antrenați au dat rezultate.Inca ceva si termin un om dintr-o familie modesta sau nu prea deștepți părinții după ceva pregătire este ca unul deștept deci mușchi spune totul antrenați porumbeii si veți avea rezultate 100%
Iti dau cateva exemple concrete din 2014:
Porumbei bine pregatitit, ca la carte, columbofil cu experienta si rezultate notabile la nivel national:
Totul s-a desfasurat in plin sezon: porumbei imbarcati vineri pentru etapa de fond , 600-700 km, sositi duminica. Imbarcati marti sau miercuri pentru etapa de 900-1000 + Km . Sositi duminica in primii 10 pe lansare.
Al caz : porumbei imbarcati joi pentru etapa de maraton 800-900 km . Sositi duminica. Imbarcati marti sau miercuri pentru etapa de 1.200 Km . Sositi in prima zi , duminica , sosire nocturna , in primii 50 pe lansare . Exemplele pot continua. Iti trebuie doar experienta, program de recuperare, porumbei , sanatate, hrana buna si motivare ca la carte .
eu zic ca pentru porumbei este foarte important cum ii hranesti cresti si antrenezi de cand se nasc pana ajung la maratoane si un porumbel bine ingrijit tot anu si bine antrenat eu zic ca vine foarte bn si cu 2 saptamani pauza inainte de 1000 km si cu 7 zile pauza inainte de 1000 km
Vlad ( com 2) cu siguranta crescatorul a zburat la vaduvie de a reusit toate astea!
pt vlad com 2 – adica 2-3 zile pauza,intre concursuri? parca imi vine sa iti spun sa mai pisti un pic frana.
…si mult noroc,com 2 :))
Pentru Vlad.Te rog sa dai si un nume, sa ne convingi!Multumesc!
Eu zbor fond, fac antrenamentele cu clubul, 2-3 viteze dupa care ii vaduvesc cu 2 saptamani inainte de primul fond si femelele le zbor etapa de etapa, masculii din 2 in saptamani, cheia succesului pentru a-i mentine vaduvi? Ii duc la 60 km o data pe saptamana la amiaz, si pana seara stau impreuna .La sosire, belgasol, ro 200, oregano scheffit si cateva vitamine , drojdie ..Dimineata zboara o ora ambele sexe, de la 5-6 femelele, de la 6-7 masculii seara , cat de tarziu tot cate o ora :) Asteptam parerile campionilor, nu ale necunoscutilor ca si mine
probabil e vorba de domnul Asmarandei, el este un crescator care zboara la sange , domnu Preda si f multi alti. Sunt de acord cu comentariu nr 3.
Bun topicul ,astept si eu pareri de la columbofilii cu experienta.
Multumesc anticipat :)
Lool voi vb aici de porumbei buni si porumbei prosti un porumbel bun vine acasa si daca nu iese din cotet 2 saptamini dar nu va putea sa cistige dar cu un antrenament puternic sigur are sanse sa cistige anul trecut am avut un mascul care a zburat tot sezonul fara oprire la viteza venea acasa da nu reuzea sa atinga podiumul dar cum am ajuns la distante de 500 + a reusit in 8 saptamini sa ia un loc1 un loc2 un loc 2 un loc 3 si intre toate astea a avut si curse de viteza doua de 400 si doua de 350 deci pleca vineri la o cursa de 400 simbata acasa miercuri la una de 600 simbata acasa vineri 350 simbata acasa miercuri la una de 700 simbata acasa vinerea la una de 400 simbata acasa marti pleaca la una de 800 simbata acasa
Vineri la una de 350 simbata acasa marti iar la 1000 si a venit duminica dimineata in toate aceste curse a avut porumbita 8 minute in toate cursele astea a zburat citeva sute de km in franta si dupa acea canalul toate cu vint din fata asa ca de ce zboara de acea poate face fata mai usor curselor grele atita timp cit ii tineti sanatosi
Nu am zburat niciodata maratoane, anul asta sigur o voi face,zbor la vaduvie, dar ultima saptamana( din cele trei) dintre maratoane ma inspaimanta cel mai tare. Cum sa o abordez. Vor veni de la maraton( sa zicem :-) ) cateva zile de recuperare. Apoi ? Femele sigur se vor imperechea intre ele, sau aveti voi alte metode . Multumesc.
PERSONAL CRED CA EXISTA PORUMBEI CU ORGANISME DIFERITE. IN GENERAL DACA STA O NOAPTE AFARA DE LA PESTE 1000 KM. NU FACE FEBRA, PT. CA INAINTE DE ASTA SIGUR ARE VREO 4 ANTRENAMENTE, 3 VITEZE-DEMIFONDURI SI UN FOND( CEL PUTIN TOATE ACESTEA, DACA NU MAI MULTE), APROXIMATIV 1500 KM IN ARIPI, ADICA PORUMBELUL SI-A DAT DRUMUL.FOARTE IMPORTANTA ESTE CALITATEA MUSCULATURII CAND VORBIM DE FEBRA MUSCULARA. CAND UNUI PORUMBEL CU ELASTICITATE I SE CONSUMA INTREAGA ENERGIE, CALITATEA MUSCULATURII IL FACE SA MAI REZISTE INCA 2-3 ORE IN AER CHIAR DACA EL SI-A CHELTUIT TOT SI REUSESTE POATE SA AJUNGA ACASA, CHIAR SA CASTIGE CURSA.SUNT BUNE ANTRENAMENTELE INTRE ETAPE, ELE TIN PORUMBELUL LA UN ANUMIT NIVEL DE ANTRENARE SI CONCENTRARE. PORUMBEII TREBUIE SA FIE F. SANATOSI ALTFEL LE FAC MAI MULT RAU DECAT BINE. REPET ESTE O PARERE.
Pt pigeonracing
Daca e vb de sezonul 2014 si de maraton precis nu e dl asmarandei.poate preda…
Vreau, in primul rand, ca acest columbofil pe nume Eduard sa ma ierte ca ii comentez la post fara a avea cine stie ce experienta “(aviz columbofililor cu experienta)[…]”
In primul rand, nenea Eduard vrea notorietate si sincer…nu cred ca ii pasa cuiva ce a facut o femela pe locul 15 dintr-un numar necunoscut de porumbei. Din cati porumbei? De ce nu ne zici? Nu trecea numarul de 100? Da bine pe revista si in pedigree, asta asa este.
Al doilea punct, consta in faptul ca ne zici ca “[…] Le-am facut o recuperare ca la carte […]”. Practic, omule, ai experimentat pe porumbeii tai un zbor de 300 km (da-ne si noua astora mai prosti localitatile) si i-ai “recuperat ca la carte”, i-ai si clasat. OK. De ce mai intrebi de odihna? Inteleg ca esti expert,recuperandu-i ca la carte, tu sa ne spui cum i-ai recuperat (in care odihna joaca un rol foarte important, ceea ce exact intrebi).
Al treilea punct e legat de 3. Numarul de porumbei angajati la un fond/maraton. Niciodata nu am suferit sa scriu sute de porumbei la viteza si cand e sa zbori si tu un fond sau maraton toata lumea baga intre 1 si 10 :))
Mai am multe puncte, dar deja devin prea subiectiv si nu imi sta in caracter. Nu vreau ca Eduard sa devina putin suparat. Am zburat porumbei. Am ajuns la concluzia ca nu se merita desi, maine as fi in stare sa ma reapuc (drogul naibii asta). Am sa fac un post cu toata istoria si experientele, respectiv experimentele mele columbofile in momentul in care o sa ma reapuc de zboruri si o sa spun lucrurilor pe nume, la fel cum am cumparat de 15 milioane produse (nu e momentul sa dau numele lor) sa imi recuperez porumbeii si isi reveneau mai rapid daca le puneam o patura pe ferestrele prin care intra lumina si ei dormeau pana pe la 10-11, cand ma trezeam eu. Pana una alta Andrei, te rog din suflet, vezi cu atentie ce lasi ca post pe site. Postul asta nu e ceva extraordinar. Marii columbofili nu intra pe site-uri sa raspunda la intrebari de genul, altfel nu ar mai fi mari columbofili. Eu sau tu sau Eduard le-am lua locul an de an.
Numai bine va doresc si vant in pene in noul sezon, poate ne mai auzim! Pana una alta”Fereste-te de oamenii care te lauda, ei sunt cei care te trag in jos sau te fac sa stagnezi pana te prind din urma!”
Domnii mei un porumbel care trebuie angajat la o etapa de maraton de 900- 1000 km trebuie sa aiba pina atunci obligatoriu zburat km dublu etapei.Adunati toate concursurile si antrenamentele pina la etapa de maraton ex.etapa de 900 km,por trebuie sa aiba zburat in jur de 1800 km pina la momentul imbarcarii daca vreti sa nu va intre in febra.In timpul concursurilori daca porumbelul zboara acasa la antrenament o ora pe zi egal cu 80 km de zbor de ce trebuie sa-i duc la 80 de km sa cheltui bani daca tot acelasi antrenement face,eu unul nui duc in schimb nu lipsesc la nici o etapa din planul de zbor cu tot lotul.Porumbeii cu sange de maraton, sanatate buna,creer in cap,o ora de antrenament pe zi, obligat trebuie sa vina.La un prost si la un porumbel corcit cu por de viteza poti sai faci si slujbe ca tot nu o sa-ti vina.Eu am niste vecini tigani si unul de 20 ani nu stie tabla inmultirii si inca nu am gasit pastila care sai dau sa reuseasca sa o invete,tot prost ramane orice iasi da….daca gasiti rezolvarea scrieti sa aflu si eu.
@ASMARANDEI
“Eu am niste vecini tigani si unul de 20 ani nu stie tabla inmultirii si inca nu am gasit pastila care sai dau sa reuseasca sa o invete,tot prost ramane orice iasi da….daca gasiti rezolvarea scrieti sa aflu si eu.”
Mor de ras, domnule draga ! Bravo, mi-ai facut ziua mai frumoasa !
Poti sa-i dai si motz de kkt stropit cu vin la cioroi ca tot nu-l diregi !
Felicitari pentru raspuns ! Multumim !
Multa sanatate !
Acum daca a scris ASMARANDEI asa un raspuns BUN, noi astia ” mancatorii de kkt”, vorba lu’ Duntuc (scriu asa ca iar se ia obsevatoru discret de mine), ce sa mai zicem ?
O sa incerc totusi sa fac o paralela intre om si porumbel sa vedem ce iasa…
Ma bag si eu ca musca-n curu calului……
Musculatura omului si cea a porumbelului este total diferita, nu atat din punct de vedere al structurii cat al functionalitatii si al relationarii cu ceilalti muschi si cu scheletul.
Sunt sigur ca nu m-am facut prea bine inteles …..e grele cand nu am inspiratie….
Imagineaza-ti un exercitiu de “fluturari pentru piept” pe banca orizontala, asemanator cu datul din aripi la porumbel sa zicem. La om , pentru a-l ajuta , lucreaza inclusiv muschii abdominali, muschii bratelor inclusiv muschii spatelui “pe negativ”. Porumbelul nu beneficiaza de aceste “ajutoare” (avantaje). El se bazeaza pe muschiul pieptului si pe ligamente si tendoane, muschii “bratului” fiind destul de mici.
In plus omul are capacitatea de a-si creste muschii chiar si de 3, 4 ori, daca nu mai mult !
De porumbei “culturisti” inca nu am auzit, nici macar la categoria “viteza” si nu cred ca i-ar ajuta la ceva!
La porumbei, fie ca vorbim de porumbei de viteza sau de maraton, in ceea ce priveste musculatura, cred ca trebuie sa cautam porumbei cu “musculatura elastica”. Fibra elastica cred ca are capacitatea de a nu crea micro rupturi si sunt sigur ca si recuperarea este mult mai rapida. Muschii trebuie sa fie precum un burete , sa absoarba ceea ce au nevoie inainte de cursa, sa elimine pe parcursul cursei, iar apoi sa se incarce repede iar.
Acidul lactic in mod normal creaza oboseala unui muschi. Cu cat secretia acidului lactic in muschi este mai lenta cu atat muschiul rezista mai mult. Pentru asta exista creatina. Pentru tabla inmultirii si creierul porumbelului nu exista in schimb nimic.
Nenea P.F. de la mine din club in tot deauna zicea : ” cand iei un porumbel in mana, pui degetele dealungul muschiului, dealungul osului sternului si apesi usor, ca la pian, muschiul trebuie sa fie moale dar nu floscait. Tu apesi usor, el opune ceva rezistenta, degetul intra putin iar cand iei degetul muschiu revine la pozitia initiala!”
Avem trei tipuri de muschi :
-muschiul minge de tenis de camp : pe asta abia poti apasa
-muschiul jeleu : in asta iti intra degetele cu tot cu ghiul
-muschiul burete sau prezervativ umplut cu apa : asta e perfect , se apasa usor si revine imediat in pozitia initiala
Porumbeii ca tip de antrenament se aseamana cu alergatorii de maraton sau cu alpinistii. Este nevoie de o capacitate mare la efort sustinut, “pomparea” muschilor nu ajuta la nimic ( antrenamente de forta si crestere).
Mare rol au si ligamentele, tendoanele, elasticitatea incheieturilor.
Toate astea sunt poate 10%…mai trebuie si creier, ficat, plamani, cutie toracica…..etc, etc.
Nu stiu daca am zis ceva interesant, dar m-am scremut de mi-au iesit ochii din cap.
Injurati-ma prieteni…. (A. Macedonski)
nenea @Fost cotizant , nu-mi pot face reclama cu locul 15…. :))) deci vorbesti prostii, iti mai repet inca o data ca sa pricepi…….din cele citite de mine un porumbel care este angajat la un maraton cu 2 saptamani inainte de lansare se zice ca trebuie menajat, odihnit….. intrebarea principala era daca … odihnindu-l prea mult, nu-i facem cunva mai mult rau??…. intamplarea cu porumbeii mei mei care cu 4 zile inainte de imbarcarea la maraton au avut un zbor de 7 ore era doar un exemplu… ca sa se inteleaga ce am vrut de la aceasta discutie…. multumim domnului ASMARANDEI SI DOMNUL LIVIU care au inteles perfect, probabil dansii sunt actuali cotizanti :))
si cine vrea za vada numar de porumbei numar de crescatori viteze timpi etc… stie unde sa caute ;)deci domule fost cotizant devino actual cotizant…. apuca-te de citit si zboara… nu mai fii frustrat.
si totusi pentru fostii cotizanti …
PORUMBEI ANGAJATI: 2616
PORUMBEI CLASATI: 523
NR. COLUMBOFILI: 242
DISTANTA 922.533 KM
LANSARE: 28.06.2014 5:20
ORA SOSIRII 18:04:22
40 minute dimineata ,40 minute seara chiar si in dimineata imbarcarii ii antrenez 40 minute. Exceptie fac zilele ploioase sau cu vant puternic. In rest la 6,30 zbor ,mancare si odihna pana la16,30 cand se repeta ciclul. Mancarea buna si programul strict +o sanatate maxima, nu duc decat la rezultate de top, indiferent de categoria la care jucati porumbeii. De mentionat faptul ca intre orele 7,10 si 17,10 stau inchisi de preferinta la semiintuneric.
CLASAMENT FINALIZAT – 01.01.1970 02:00:00] [Responsabil tehnic sportiv (Prahova): GHEORGHE MOCANU / ]
[CLASAMENT OMOLOGAT – 01.01.1970 02:00:00]
CLASAMENTUL CONCURSULUI NR. 2 / Organizator: Prahova
CATEGORIA – VITEZA
03.05.2009 – Alba iulia
Coordonate lansare – X: / Y:
LANSARE: 03.05.2009 8:0
PORUMBEI ANGAJATI: 25198
PORUMBEI CLASATI: 5040
NR. COLUMBOFILI: 1007
PRIMUL PORUMBEL: CHIRITOIU ANDREI Urlati 152229 2008 11:12:24 1255.155
133. 0152288-08 PH9163 / CHIRITOIU ANDREI
## Concurs Data Distanta Lansati LOC PUNCTAJ Tip TP
1. Presov 12.06.2010 587878 6623 9 1.84 DEMIFOND+FOND
2. Presov 29.05.2010 586854 5225 370 98.76 DEMIFOND+FOND
3. Martin 10.07.2010 721687 2126 23 16.07 FOND
4. Martin 28.06.2010 721687 3881 45 16.85
Edy aerul de Dunare de la Orsova le prieste cel mai bine si ptr recuperare iar ptr antrenament ai prietenul tau ,,SOIMU”. Succes in 2015. Vant in pene…
Nu am inteles niciodata de ce romanul pune plus de km la o etapa …chiar a fost 1000 km? …de ce nu spune pe minus ex:900 km….la prima aparenta cei care fac acest gen de sistem cauta o publicitate agresiva…..bine nu poate fi cazul tau….dar daca privesc si citesc mai atent inclusiv Eu sint??? …ce poate fi….Ce ma pune pe ghinduri este acea propozitie (aviz columbofililor cu experienta)….. sau este acea aluzie ca nu-a inbarcat multi la Faureiul acela intermediar….Auuu .. chiar imi place…Anul 2015 primul se spune ca este de 950 km… de cit il facem in comentari de 1100 km