(aviz columbofililor cu experienta)
Anul trecut inainte de o etapa de 1000 de km cu o saptamana inainte de lansare am ratat etapa de viteza (160 km) cu clubul si i-am dat porumbeii unui prieten sa le faca o lansare de la el de la tara (300 km fata de mine), in prima faza am zis ca e totusi cam mult dar am zis sa o incerc si pe asta.

A doua zi lansarea le-a fost facuta la 7 dimineata, porumbeii ajungand acasa in jurul orei 14:30, ciufuliti si obositi praf, din cauza ca pe tot traseul au avut vant din fata crunt. Le-am facut o recuperare ca la carte stiind ca se apropie maratonul, am imbarcat 3 porumbei din care au clasat 2 la etapa de maraton, a doua zi prima sosita fiind o femela cu seria 0674862/2012, care ocupa locul 15 la etapa respectiva,
Organizator: Mehedinti
CATEGORIA – MARATON
28.06.2014 – Zelenodolsk (Losice)

Acum, cum bine stim se apropie startul etapelor de concurs… si aparitia primelor intrebari legate de forma, pregatirea, odihna, si antrenarea porumbelului. Hai sa dezvoltam putin raspunsurile la intrebari precum… cat de mult trebuie antrenati porumbeii pentru a-si forma musculatura care sa-i ajute sa vina si de la 1000 de km? Cat de mult conteaza ca muschii unui porumbel sa fie bine “lucrati”, sau cu cat timp inainte de o etapa de 1000 trebuie facute cateva antrenamente care sa-l urce in forma pentru momentul lansarii?

Sau daca vr-un columbofil cu experienta a incercat o pregatire gen cantonament, timp de 2 saptamani antrenamente la greu de la 100 sau mai multi km din 2 in 2 zile pentru formarea musculaturii, apoi pauza de refacere si inceperea etapelor de concurs… din cate am citit musculatura porumbelului este asemanatoare cu cea a omului, eu fiind un sportiv activ… pe pielea mea am vazut ca daca ma antrenez regulat si destul de des… sunt intr-o forma buna mai tot timpul, cum o las mai moale cum incep sa scad in forma, imi piere cheful de munca, oare si la porumbei e la fel???

Ce se intimpla daca un porumbel pentru a-l pregati pentru maraton… ii dam o pauza de 2 saptamani, asa cum am vazut ca fac majoritatea, la un maraton de doua zile dupa o noapte petrecuta in lume nu face febra musculara ???… aceste intrebari se refera strict la musculatura si la antrenamente… luand in considerare ca celelalte conditii ale unui porumbel de concurs cum ar fi hrana, sanatatea, suplimente, si calitatea porumbelului sunt indeplinite.

Eduard