Am vorbit cu multi colegi si situatia este mai rea decat a fost vreodata in sensul ca aproape la fiecare zbor este atac. Filmul este din toamna si l-am mai postat dar problema e ca acum suntem aproape in Aprilie si atacurile sunt la fel de intense, daca nu si mai si. As dori ca prin comentarii sa facem o situatie la nivel national, va rog sa precizati zona unde sunteti si cum stati cu eliberarea porumbeilor in zonele de risc.
La mine: Campulung, Arges – ataca la cam 80% din zboruri. Nu am mai vazut asa ceva la aceasta data din an, de cand am porumbei. De multe ori abia apuca sa iasa si sa dea 2-3 ture ca deja apare si ii ravaseste in toate directiile. Un vecin i-a scos pentru prima data aseara. Am auzit alarma de cotofene si apoi toata strada vuia “huuaa huaaa huoo” sa intimideze uliul care vana. Am crezut ca vad dublu dar nu, de sus efectua picaj al doilea uliu. Au ratat si s-au intors in padure. Acum termin de scris postarea asta si ies sa dau drumu la porumbei, stiind ca ii astepata cu bale la gura 2 jivine infometate. Wish me luck!
Pe 15 aprilie incep antrenamentele…
Deci, cum e situatia in zona voastra la aceasta data?
porumbei.ro
La Timisoara – Pischia: am iesit de 5 minute sa fac o tura prin gradina, porumbeii sunt inca inchisi (ora 9). Vad pe cer cativa porumbei razleti care zboara apoi pe Domnul Uliu Porumbar dupa ei – a disparut in picaj spre dreapta.
Porumbeii mei ii eliberez mai tarziu dupa ce si-a luat Domnul Uliu micul dejun.
Oricum porumbeii sunt deja super antrenati, zboara cu orele. S-au invatat sa nu stea mult pe-afara, sau zboara sau intre inauntru.
Pentru mine problema asta cu ulii denota faptul ca s-a produs un dezechilibru in natura – dispare pasaretul hrana pentru ulii – poate din cauza semintelor otravite.
Oare este normal ca pe campuri sa se semene seminte otravite, cei de la mediu nu se pot sesiza ? Protectia mediului, a florei si a faunei nu face nimic ?
La mine,de o saptamana este liniste,asta in conditiile in care cu o saptamana inainte mi-a luat doi si a ranit altii doi,cu atacuri la fiecare zbor.Stau in zona de munte cu padurea la 1km pe o parte,deal pe alta si munte in spate(jud.AB).De cateve zile nici nu prea am mai vazut uliul,noi incepem antrenamentele cu clubul pe 4aprilie.
Eu stau in oras dar am prieteni care stau in localitati din afara si se plang chiar daca e zona de campie, pana acum 5-6 ani luau decat iarna dar au inceput si vara mai ales pui, degeaba se plang iubitorii lor ca sunt pe cale de disparitie dar eu cred ca sunt mult mai multi decat pe hartie.Pe mine unu nu ma afecateaza ca in oras nu ataca chiar daca am vazut in trecere si vrabieri, porumbari, soimi calatori mai rar si foarte multi sorecari din aia mari>Si asta fratilor la 1 statie de autobuz de centrul Ploiestiului .nu vreau sa ma gandesc ce e in zona subcarpatilor si in zona de padure cum e codrul vlasiei care se intinde de la 12 km de Ploiesti pana la est de Bucuresti. Pe langa ei vad ca prospera foarte mult cotofenele care au explodat ca nr si care fac multa paguba la cuiburile pasaretului din care multe prada ale pasarilor rapitoare
Am porumbei in jud Olt la 500 de metri de gura de varsare a raului Oltet in raul Olt !! Desi e o fauna bogata cu nenumarate specii de pasari de balta atacurile sunt foarte frecvente asupra porumbeilor !! Desi in alti ani cand in decursul ierni imi lua maxim 4-6 bucati, anul asta deja cred ca ma apropi de 12 bucati luate si 3 loviti ( porumbei sunt liberi pe tot parcursul ierni) !! Situatia e asemanatoare si la ceilalti colegi de club, desi se spune ca intr.un areal mai restrans nu stau mai mult de o pereche de ulii, personal am vazut 3 care atacau stolul unui vecin…probabil perechea impreuna cu vreun pui de al lor !! Colegii cred ca intetirea atacurilor si numarul crescut de ulii se datoreaza in principal faptului ca in zona s.au cultivat in proportie de 90% terenurile agricole de catre asociatii, fapt pentru care,pe timp de vara prada lor a fost mult mai numeroasa si astfel le.a permis ulilor sa creasca un numar mai mare de pui !! Desi prada e abundenta aleg probabil sa atace porumbei pentru ca sunt mai putin adaptati iar stilul lor de zbor le permit sa ii vaneze !! Urmarean acum ceva timp niste gugustuci, rar se inaltau…mai mult zburau din pom in pom cu greu fiind reperati !! La noi in zona umbla o vorba si anume ca, atunci cand masculi de gugustuci incep sa faca planari….inceteaza si atacurile ulilor…..anul asta iese din discutie acest mit !!
Jud. Brasov…. la 20 km de oras. Tot cam asa…80%…daca nu ataca de dimineata…..nu exista sa nu vina la pranz. In trei saptamani 3 lipsa…si unul salvat de mine. Iar la un prieten care sta la 500m de mine tot asa doi lipsa si atacuri zii de zii.
Arges comuna Vedea. Putine atacuri mai trece cate un uliu dar nici nu se uita la ei. Nu stiu de ce sunt asa rare la noi desi sunt cativa indivizi ce colinda pe aici
In satele din nordul jud. Botosani nimeni nu a eliberat porumbeii,poate peste o luna le dam drumul afara. Uliul face ravagi, vineri a prins ultimul gugustiuc ,care dormea la noi in livada ,cu toata stradania noastra de a l salva. Andrei K., cate perechi de uli, soimi sunt in Botosani,daca tot ai afirmat ca voi le cunoasteti numarul in proportie de 90%?
La 10 km de Baia Mare inca nu am eliberat porumbeii afara.
@ionut T. : n-am mai vazut planari de gugustiuci de nu stiu cand. In anumite zone cred ca nici nu mai fac asa ceva ca risca sa fie prinsi. Cand eram copil peste tot vedeam gugustiuci care se ridicau pe verticala batand ca masculii de porumbel si apoi planau ca parapanta.
@porumbei.ro Cred, ca din cauza uliilor numai fac planari asa cum ai spus. La mine in zona sunt peste 50 de indivizi si toti fac astfel de planari, se ridica de pe un stalp si coboara planat pe altul. Sunt zone si zone unde populatia rapitoarele e mai mare sau mai mica
Eu stau cam la 300m de padure si e vai de ei dak nu sunt organizati si foarte rapizi in acelasi timp,trebuie sa iasa rapid din crescatorie si sa se inalte si apoi imi zboara 1-2 ore uneori si mai mult .ATACURILE LA MIne se intampla cel mai des atunci cand se la crescatorie (EXPLOZIEE!!!).Dar din puct de vedere al mei uliul este un bun antrenor si nu ii lasa sa iasa din Forma nici de cum ,nici dak vor.E bine ca nu e si soimul pe aici ca nustiu cum ara face fata.Dar intradevar cateodata face pagube mari uneori chiar foarte mari si este poate cel mai mare dusman al porumbelului..
Vant in pene tuturor crescatorilor de porumbei !!!!!!!!!!!!!!
La Cluj:
Eu de obicei las pui abia intarcati afara toata ziua incepand cu luna februarie si nu am avut/vazut niciodata atac de uliu la ei.
Maturii i-am lasat lasat afara 2 ierni din ultimele 5 sezoane in fiecare zi, dar nici acolo nu am avut probleme cu uliul. Am vazut cred 4-5 atacuri de cand zbor porumbei.(si acelea nereusite)
Am avut situatii rare cand mi-au disparut pui de acasa(1-2/sezon din 100) dar la maturi nu am constatat disparitii misterioase care eventual sa le pun pe seama rapitoarelor.
De la concursuri/antrenamente cam 10% din lotul de start vin acasa cu rani de la rapitoare pe parcursul sezonului, iar cam 50% se pierd…unii tot de la rapitoare
Este o zona cu foarte multe rapitoare, dar eu cred ca pe teritoriul de langa casa activeaza ceva familie de ulii mai dezinteresati de porumbei. Vad de multe ori cum zboara la cativa km distanta de porumbei, dar nu au nici o intentie sa atace
in Mehedinti la Orsova…. e la fel de tragic… mai ales ca in ultimii ani s-a auzit ca au mai si populat parcul natural portile de fier cu uli si soimi … porumbeii o sa iasa afara cand inverzeste cosrul la jumatatea lui aprilie
La mine (Craiova) ieri un zbor de o ora si ceva, azi 4 ore si nici macar un uliu n-am vazut :D
Acum am intrat in casa intors din comuna natala a parintilor mei. Micul columbofil (porumbei.ro stii despre cine vorbesc) nu are nici un fel de problema cu uliul. De cand a eliberat porumbeii nu a avut nici un atac nici el si nici colegii de “suferinta”.
Liniste si pace iar porumbeii zboara de rup cerul.
Padurea este in spatele casei iar comuna este in nordul Dambovitei la poalele muntelui.
Am omis un amanunt esential. In zona si-a stabilit teritoriul o pereche de ciori grive care, de indata ce aud oamenii strigand “hiaaa, hiiiaaa” (acesta este strigatul specific zonei noastre pt. a alunga uliul) apar ca din pamant si trec direct la atac.
Uliul insa isi face aparitia doar sporadic.
Buna Adrian,
un raspuns pe masura la aceasta problema cred ca ar trebui sa ti-o poata da ornitologii din zona ta de interes , eu postez de ani de zile din Germania.
In postarea de care binevoiesti a aminti la ornitologii nostri de aici am facut referire.
O zi buna !
Andrei.
In Sisesti Mehedinti sunt atacuri fregvente ale unui uliu negricios , acesta nu slabeste porumbeii de loc.
Buftea, i-am eliberat de doua zile si niciun atac. azi am vazut uliul in trecere si atat. si asta acum pe seara cand mai era in zbor o singura femela alba. pe aici gugustiucii inca planeaza. am auzit o vorba spusa de un batran, ca daca ai cotofene multe si o pereche de corbi in zona, uliul nu prea da. in zona mea sunt foarte multe cotofene. chiar si in curte am cateva intr-unul dintre brazi. corbi am vazut anul trecut pe aici.
La mine sunt si ciori grive si cotofene o multime. Nu intimideaza uliul cu nimic dar macar dau porumbeilor alarma castigand astfel cateva secunde.
Noi avem o problemuta la care rareori ne gandim. Reproducem mult din porumbei de matca ce nu au mai zburat afara de ani de zile sau mai rau care nu au zburat de generatii. Orice adaptare la mediu se face prin interactiunea cu el… Asta face natura de mii de ani.
Azi nu mi-a trosnit decat lotul 2 care abia zboara de 2 zile. Lotul 1 care are vreo 3 saptamani de zbor vad ca nu ii mai place. Astia deja fac stol compact si zboara furtunos. Cred ca le citeste pana si miscarile aripilor stand cuminte pe craca lui in padure.
Romanesti- Botosani de cand exista porumbei la noi in sat spun cei mai in varsta ca acum nu a fost niciodata . tineau batranii gutani si dispareau cate 2 pe vara dar acum daca le da drumu in martie, in iunie ramane fara nici unul. E JALE cu ulii nu putem tine porumbeii deschisi . . ….. ….. Dupa parerea mea singura posibilitate de a reduce numarul de ulii ar fi ca acestia sa nu mai fie ocrotiti ci sa fie impuscati
Au inebunit de tot rapitoarele in doua zile 5 victime 3 miau loat ir 2 ia izbit de sirme dupa ce ia fugarit o zi intreaga uliul seara ce sa vezi un corb sa loat dupa un porumbel si sa il atace nebunie curata nu am mai vazut asa ceva, intro alta zi un caya ploi de ala care maninca serpi si sobolani sa atace si ala porumbeii si alta nu, ce sa zic cam ciudat nu am mai vazut un comportament atit de ciudat si agresiv la pasari,uliu mai nou ataca in tandem cite doi sau inmultit in din caleafara pina vin pasarile calatoare ne rup
Jud. Galati,30 km departare de oras. Am eliberat porumbeii abia pe 21 martie pentru prima data din cauza ca altor persoane de langa mine le-a luat uliul o mare parte de porumbei. Am vazut la vecinul meu, care isi tine porumbeii liberi tot timpul, ca a intrat uliul in ei si de 4 ori in maxim 5 minute. Chiar si sambata seara pe 21 am vazut un uliu cum survola zona. In concluzie, e de rau.
Buzau :Saptamana asta am vazut cum atacau printre blocuri porumbeii pripasiti pe la geamuri si balcoane
Campulung-Muscel ,am eliberat porumbeii de doua zile,nici urma de uliu.cred ca este prea ocupat cu porumbeii lui andrei.
p.s
andrei sa-l trimiti si la mine sa-mi antreneze porumbeii,caci altfel vin iarasi ai tai mai repede de la concurs.
Locuiesc in zona Barbatesti Gorj.Am eliberat porumbeii pe data de 10.03.2015.din efectiv de 100buc. mai sunt 90.Rapitoare foarte multe fata de anii trecuti si munca noastra este in zadar.Ne vor face sa renuntam la acest sport deoarece am observat ca nu au sanse nici cei cu experienta,numarul foarte mare de soimi ne coplesesc.Deci aici numai intervine selectia!
La 10 km de ploiesti mai precis Pietrosani atak uliu si d dimineatza si la 12 si seara :))
Ce streag? Ce vitamine? Antrenor excelent uliul asta. Andrei te vad cu multe norme anul asta. La mine cand ataca sunt 2 ulii care incearca sa bage stolul de porumbei in mijloc. Am doar 2 masculi loviti, unul in penele din aripa, celalalt coada jumulita, niciunul lipsa. Tot ce mi-a luat anii anteriori erau porumbei stresati, speriosi , timizi sau tardivi care suferisera de cate ceva. Nu pot fi suparat pe nasici.
Salute tuturor. Sunt din judetul Neamt la 20 de km de orasul Roman . Cu toate can porumbeii mei stau afara tot timpul zilei nu am probleme cu uliul ,chair nu l-am mai vazut de ceva vreme ,iar daca vine nu are treaba cu porumbeii. Le-am dat drumul toata iarna si nu am avut decat o pierdere in luna Noiembrie. Vant in pene tuturor so cat mai putine atacuri!!!
@leo: poate nu te-a reperat inca, nu-l chema de doua ori…
Fresh, din seara asta, lotul de rezerve dupa ture cu domnu “Iuliu”:
https://www.youtube.com/watch?v=k420BvgzH34
Cisnadie, Jud. Sibiu,
Am mai eliberat porumbeii in cate un weekend si in februarie si atunci a atacat uliul destul de des, sunt si 5 porumbei lipsa, dar de o saptamana ii eliberez in fiecare zi si nu a mai disparut nici unul, nici atac de uliu nu am mai vazut. In schimb tot vad ulii care patruleaza si sunt multi.
Buna seara. Cu tot respectul si sinceritatea de care dau dovada,aceste doua rase ULIU si SOIM ataca porumbeii in mod constant in ultimi 5 ani.Personal am avut si doua pagube pe zi,atacurile se produc pe tot parcursul anului,eu am mai scris despre aceasta si cu alta ocazie.Ce ma nemultumeste este faptul ca-mi ia exemplarele cele mai bune.Mentionez ca in zona mea la blocuri exista stolurii de sute de gutani salbaticiti pe care nu-i ataca,deoarece acestia sant liberi permanent iar in momentul cand am eliberat la zbor porumbeii mei Galateni apare si-mi ataca stolul,daca nu-mi ia nimic pleaca ,iar la eliberarea urmatorului stol vine din nou si situatia se repeta,au fost cazuri cand au aparut doi nefiind pereche deoarece sau luat la bataie uitand de porumbei.In concluzie sant foarte multi si bine-nteles ca lipseste prada adecvata iar porumbeii domestici le este mai la indemana. Adresa mea com AGIGEA jud CONSTANTA. O seara buna.
nu stiu cum arata uliu ala dar porumbeii tai arata superb.sper sa prind si eu ceva clasari printre ei.
Andrei,fa ceva cu pomul ala si cat mai repeca, observ ca ii incurc foarte mult la zbor si sunt sigur ca porumbei tai au avut mult de suferit de pe urma lui de.a lungul timpului!
tu ai si un asa zis lot de rezerve?
Com. Costesti, jud. Valcea la poalele muntelui Buila (Parcul National Buila-Vanturarita) e jale, dar nu am ce face le-am dat drumu de o saptamana. A ras 9 tardivi (care nu au apucat sa zboare bine afara anul trcut) pana ieri, azi nu a prins nimic. Nici nu trece 1 min de cand ies porumbeii la zbor ca a si aparat. Tardivii se rup de stol si sunt victime sigure. Ieri dupa un atac un tardiv s-a bagat de frica, ntr-un copac, a intrat dupa el printre crengi si l-a agatat. Asa cum spui si tu Andrei parca e mai rau ca niciodata. Cand ma uit pe cer e imposibil sa nu vad macar 1 uliu porumbar sau 2-3 gainari care planeaza. S-au inmultit foarte tare, dar nimeni nu ia nici o masura, ne tot pun placa aia veche ca sunt pe cale de disparitie si trebuiesc ocrotiti. Fratilor nu mai sunt demult pe cale de disparitie, in unele zone s-au inmultit peste masura si deja fac pagube. Chestia aia ca le-am distrus habitatu, la mine in zona, nu e valabila absolut deloc, ba din contra, fiind parc national nu ai voie sa exploatezi masa lemnoasa. Ba mai mult noi columbofilii mai contrubuim si la hranirea lor cu pasarile noastre. Sincer nu am prins nici unul pana acum dar in coinditiile astea nu stiu ce sa zic…..e pacat si de munca noastra, ca pana la urma la noi nu se gandeste nimeni. Acum nu zic ca trebuie sa ne despagubeasca cineva dar sa se ia masuri acolo unde efectivul rapitoarelor cu pene este foarte mare in vederea diminuari acestora.
@Razvan: nu au avut nicio problema cu nucul si mie imi convine ca ii incurca, macar asa zboara si ei o tura in plus ca la natural oricum zboara nasol. :)) Trebuie sa iti mai spun ca daca ar veni invers din partea dreapta este camp deschis, la fel din fata. Dar NU, ei vin fix din stanga pe la pom iar cei care pica se baga pe sub el. De la inceput ma tot chinui sa inteleg ce naiba e in capul lor… singura mea explicatie ar fi ca se “gandesc” ca daca vin pe dupa pom nu ii vede uliu. :))
@adrian: rezerve = tardivi + porumbei cu bile negre de-a lungul timpului, care au ramas pe dinafara dupa ce am umplut boxele. Pe masura ce se elibereaza completez cu ei.
@Marius VL: am ajuns la concluzia ca nu trebuie sa mai scoatem tardivi, sau mai bine spus sa nu fie tardivi d-aia nemiscati care nu stiu de capul lor. Sa apuce sa zboare afara macar o luna si sa aiba si 1-2 lansari de cativa Km. Si astia intretin atacurile pentru ca uliul citeste imediat nesiguranta lor. Am unul care era pentru matca si nu a iesit niciodata dar m-am sucit si nu mai sta la matca. L-am bagat la separeu si il dau afara cand o da frunza calumea sa aiba o sansa la viata…
stimati colegi,situatia este si la 2000 Km.de Romania cam tot la fel.Locuiesc in Nordul Germaniei,la 2-3 Km de coasta Marii Nordului si saptamina trecuta am incercat cu 2 trupe de plonjori de Adana.Astia zboara sus insa scurta vreme,doar 4-5 min.La a doua grupa,nici n-au apucat sa atinga 150-200m ca a aparut.Din fericire plonjorii cind vad uliul string aripile si cad ca piatra, altfel n-ar fi avut nici o sansa.Nici nu vreau sa ma gindesc ce ma asteapta.Noi am avut si o iarna extrem de blinda care n-a prea costat ulii,speranta mai este doar la pasarile migratoare cind vor veni.Vecinul meu tine voiajori amestecati cu ce s-a mai pripasit de-a lungul timpului,liberi permanent.De multe ori am vazut uliul care zbura pe linga porumbeii vecinului fara gind sa atace.Saptamina trecuta insa i-a luat unul….
Buna,
cred ca postarile vizavi de tema acestui topic ar fi poate de mai mare ajutor pentru voi daca absolut toata lumea ar numi si locatia ( localitate / judet ) de unde posteaza sau unde a facut observatia / observatiile ( eventual numita si specia de pasare de prada daca aceasta se poate recunoste bineinteles! ), ar exista astfel eventual posibilatatea recunoasterii in timp al unui tipar si gasita ulterior o explicatie logica la acest comportament.
O zi buna !
Andrei.
aici in sud , sud , este la datorie toata ziua , doar supervizeaza zona la mare inaltime , nu prea ii bag in seama , porumbeii ii tin la program nu de frica lor ci de fruca boabelor otravite , colegului allteeri 22 a lasat pe cimpul cu otrava ai mei nu se duc la cimp, si ca sa revin poate este o zona linistita , gugustiuci sunt mal , atacuriii atacuri nu am vazut, am auzit la cei care ii tin liberi toata ziua ca loturile sunt la jumatate , si colegu se pligea de vro doua femele operate , el sta undeva linga o zona impadurita recent. Ma gindesc cu infrigurare la colegii din alte zone care inca nu iau lasat afra , pai vin concursurile !? intr-o luna
Andrei, ai mare dreptate in privinta tardivilor, dar erau femele si eu avand lipsa femele in lotul de zbor am zis sa le tin, dar le-am tinut degeaba toata iarna pe mancare ca sa aiba uliu ce prinde acum in primavara. Stiu ca nu au sanse mari de supravietuire dar m-am incapatanat si am zis sa incerc ca poate or ramane cateva. Anul asta m-am hotarat sa nu mai tin picior de tardiv in lotul de zburatori. Cei maturi si puii de anul care au fost zburati cand vine nasu se grupeaza si dunga. I-a prins de cateva ori si sub el, abia iesisera din voliera si nu apucasera sa se ridice dar maturii s-au descurcat in schimb tardivii de frica se rupeu de stol si erau victime sigure.
eu locuiesc la circa 6 km de aeroportul Cluj Napoca.anul acesta am pierdut doua femele de tippler englez.
pana acum o saptamana erau cate 4 atacuri pe zi, dar acuma vin doar dimineata si seara.porumbeii ii zbor doar in jurul orei 4 in timpul saptamanii si in weekend de lau drumul in jurul orei 10.
sunt crescator de jucatori de galati si tippler englez.pe acestia ii prinde mult mai usor decat pe voiajori
Pffff. Decat sa imi pice 22 deodata la campul otravit prefer uliul oricand, macar ia 1 pe zi, imi ajunge stocul mai multa vreme.
@Andrei K: tocmai despre asta e vorba, ca nu mai e niciun tipar. Pe vremea asta nu mai trebuia sa atace.
Intradevar constat si eu ca asa atacuri virulente parca nu am mai avut niciodata, la noi in zona, Tulcea, au fost probleme intotdeauna, ca de altfel in toata lunca Dunarii, dar parca nu asa ca in ultimul timp, este evident ca undeva s-a “gresit” iar dezechilibrul a inceput sa apara.
Ce ma dispera cel mai mult este atacul Soimului care este ucigator la mare inaltime, aproape ca sansele purumbelului sunt minime , mai ales cand ataca femela, pe undeva am un amestec de sentimente, parere de rau, ura dar si respect pentru soim care daca cumva ajunge mai jos, vibratiile lui sunt simtite si de celelalte oratanii de curte chiar daca nu-l vad, asta denota ca pe scara evolutiei este undeva in varf.
Ce ma intriga este faptul ca niste oameni incearca ei sa “salveze” planeta inmultindui prin diferite metode, inclusiv protectia lor, dar nu se gandesc ca asa vor face dezechilibre mult mai mari , noi vorbim din punct de vedere al pasiunii noastre insa efecrele asupra naturii vor fi cele de tavalug si probabil v-a fi nevoie de mult timp sa fie reparate mai ales atat timp cat in spatele acestor programe stau banii care nu deloc putini.
Inradevar sansa porumbelului de a scapa creste cu cat forma lui este mai buna, insa am vazut si ambuscade cu atacuri din soare care depasesc puterile porumbeilor, iar ca si observatie, am constatat ca porumbelul care este atacat si nu intra in picaj, de obicei scapa, adica se vede clar ca este mai bun in linie dreapra decat rapitorul…..
Porumbei Ro – am vazut filmatul cum intra porumbeii in voliera dupa zbor – sunt foarte isteti si foarte speriati de uliu. Chiar daca nu te incurca nucul respectiv este un motiv de agitatie pentru porumbei, din cauza lui nu au vizibilitate si se asteapta la o ambuscada a uliului in orice moment.
In acelasi timp uliul se poate folosi de ecranarea respectiva ca sa se apropie pe nevazute. Eu l-as “rade” in secunda doi, cu toata parerea de rau. Metoda cea mai delicata este sa plantezi doi pomi de acelasi soi intr-un loc unde nu incurca si in timp, dupa ce cresc, sa-l tai pe batranul si sa lasi tinerele sperante.
Andrei la mine in luna mai e mai rau deoarece in aceasta luna am impresia ca eclozeaza puii de porumbar si da mai tare. Defapt la mine e spectacol tot anu. In lunile de vara se mai potoleste un pic dar din septembrie se intetesc iar atacurile. Sincer cand vad ca prinde cate unu ma apuca toti dracii si cred ca daca as pune mana pe el nu ar mai ramane nici fulgii din el. Dupa un timp ma calmez si zic “aste e ce dracu sa-i fac” pana la urma eu sunt ala care ma ambitionez sa cresc porumbei in zona aia. Creste inima in mine de bucurie cand vad ca ataca si pleaca cu coada intre picioare, in timpul atacului sunt deconectat de la tot ce e in jur poate sa ia si casa foc ca probabil nu as sesiza. Nu il deranjeaza nici suiratul meu, nu are nici o treaba in schimb vecinii cred ca deja m-au etichetat “asta nu e pe treaba lui” dar ma doare in cot de ce zic ei.
Colegii de club stiu situatia mea, si mai fac misto uneori i-mi zic ca am porumbei kamikaze. Sincer nu as putea renunta sa cresc porumbei, m-am lasat cateva luni si eram foarte trist, i-mi lipsea ceva. Am incercat sa-i mut in Rm. Valcea unde locuiesc in timpul saptamanii (seviciul si familia e pe primul loc) i-am avut in podul blocului cu un prieten dar ne-au sarit vecinii in cap ca fac mizerie si se rugineste tabla de la dejectiile porumbeilor nostrii si a trebuit sa renuntam. De zburat ii zbor doar de placere nu am pretentii de la ei decat sa vina. Nu pot sa am pretentii deoarece nu stau langa ei zi de zi, in timpul saptamanii se ocupa mama de ei si ii zbor la natural fara prea multe produse minune.
@AdrianMadlinBozovici: uliul nu a venit niciodata dinspre nuc, are alt culoar pe care ataca. Ecranare am cu multi alti copaci in spatele cotetului, de la vecini. Cum spuneam, in partea opusa a cotetului este camp deschis dar porumbeii rar vin sa coboare de acolo, probabil stiu ei mai bine de ce fac asta. M-am straduit sa prind copacul asta batran in perimetru cand am cumparat pamantul. Apare si in imaginea de sus de pe site, ca “desen animat”. Creste asa intr-o viata de om, poate mai mult, cine sunt eu sa il dau jos? Unii tineri plantati acum ar ajunge la sfertul lui cand eu deja voi fi pamant de flori. Cand e infrunzit se strang in el pasari cantatoare, veverite… si stau la umbra lui cu berica sa astept porumbeii. :) Frunzele sunt foarte bune pentru cuiburi antipaduchi si se mai spune ca acest copac emana in jur ceva ce ajuta recuperarea porumbeilor.
Eu stau in vaslui undeva la 30 de km de oras am eliberat porumbei in data de 03.03.2015 niciun atac ,i.am tinut inchisi inca vreo doua zile si dupa ce i.am eliberat la jumatate de ora ataca uliu si pe unu il lasa fara coada ,iar trei imi dispar si nu mai apar nici azi,dupa o saptamana i.am eliberat dinou imi prinde o porumbita din 2009 si doi sunt raniti mortal…..ii inchid iar si ii eliberez pe data de 16.03.2015 nu dureaza decat 20 de minute fiind iar atacati mascul 2013 lovit mortal si lasat in gradina unui vecin iar femela 2011 prins,am hotarat sa nu le mai dau drumu pana in mai ii dezastru nu era asa in anu trecuti!!
com. Hulubesti jud. Dambovita. la mine da uliul la fiecare zbor,am o porumbita alba in lotul de zbor, iar in 80% din atacuri tinta a fost ea, nu stiu cat o mai rezista.
Albulesti jud Mehedinti.
La mine situatia este foarte nasoala si din cauza pozitiei crescatoriei si a faptului ca sunt numai paduri.Crescatoria se afla undeva mai jos fata de sat iar uliul când ataca vine in picaj si ii prinde(nu pleaca pana nu ia ceva).Am oprit ceva tardivi cu gandul ca poate ii ia pe ei dar tot pe cei zburati i-a luat.Nu stiu ce se poate face dar se pare ca avem o problema mare cu rapitoarele.
Situatia este la fel si in apropiere de Targoviste, in 30 de min am avut trei atacuri de porumbar si doar un porumbel a fost usor lovit. Problema e mai grava cand vor iesi puii la zbor nici nu vreau sa ma gandesc, oricum in aprilie avem un ragaz ptr k femela de porumbar cuibareste si atacurile se vor micsora semnificativ. Vant in pene tuturor!
Aici in Ilfov cam 10/15%… Atacurile sunt nesemnificative. Porumbeii au fost eliberati toata iarna cate 3 -4 ore/zi si au disparut doar 3 pasari. Din martie nici nu am mai vazut uliu.. :)
3 eliberari ;6 victime.Campululng Muscel.anul trecut 147 de pui scosi 42 de pui ajunsi la inceputul concursurilor.Echitabil nu?Sprijiim natura
@cristianpetre: mama ce cifreeee! Imi dau fiori. Sunt curios daca sunt aceiasi ulii care vin si la mine si la tine.
La Patarlagele , Buzau , i-am eliberat pe 22 Martie . Nu am patit niciodata asa ceva . Intr-un timp erau patru ulii .
Sunt colunbofil vechi locuiesc in localitatea ,Miercurea Sibiului,asa ceva nu mi sa mai intinplat .In doua saptamini de cind am eliberat porunbei din lotul de 60 porunbei cu care miam pus de gind sa incep antrenamentul 13 pasari miau fost luate de rapitoare pina acuma .Nu stiu ce se va intinpla mai departe .Cred caci pina la primul concurs o sa mi jumatateasca.Nu stiu cum sa procedam pentru caci uli sunt protejati de lege dar porunbei nostri nu..
Stau intr-o localitate la 15 km de Slatina, Jud. Olt. Sunt singurul crescator de porumbei din zona. Am eliberat porumbeii acum 2 saptamani si nu mi-a disparut nimic inca. Cred ca sunt doar norocos…sau poate e din cauza gutzanilor care mai exista in zona…
Com 6 Catalin
Si eu stau pe langa Vedea dar fara 3 atacuri pe zi nu scap ,am vazut ca ora 10 e momentul in care ataca cel mai mult
mehedinti orasul strehaia 2 victime intr-o zi …trebuie facut ceva cu rapitoarele astea
Buna seara.Sunt din Suceava stau aproape de padure anul asta am scapat intamplator o porumbita si in 30 minute si a prins este adevarat ca nu a fost data de la inceputul iernii afara .Intr-o duminica ma duc la ei sa vad ce fac stau linistiti afara cald cam vreo 12 grade soare vreme frumoasa ma uit pe cer vad porumbeii prietenului meu zburand dintr-o data din un nuc ce sa vezi uliul era cam ora 10 a prins porumbelul din pacate .Stau pe ganduri sa ma risc sau nu sa le dau drumu ?In fiecare zi vad ulii cutreierand dupa porumbeii mai ales intro orele 8-11 si 17-19 e dezastru mare .
Com 59 Alberto
Unde mai exact? Poate cunosc
Sunt din calinesti prahova. Eliberati la 1 martie, pana acum ma ferit domnu d atacuri, dar saptamana trecuta cand porumbeii mei stateau p casa tolaniti la soare dupa antrenamentul din jurul casei erau foarte sus pe cer 12 porumbari adunati dar nici nu se uitau la porumbei, parerea mea e ca erau la imperechere.
La o aruncatura de bat de orasul Targoviste -Dambovita la ora actuala da uliu porumbar pe rupte si asa cum am spus si in alte comentarii s-au inmultit peste masura, ceva le prieste , si-au facut cuib chiar in apropierea satului si isi fac treaba cum stiu ei mai bine…..Fratilor trebuie sa facem ceva ca nu se mai poate!
Sunt de langa Fagaras si aici au teritoriul o pereche de ulii care la doua , trei zile ataca porumbeii…..saracii porumbeii nici nu mai ies din cotet de frica
langa turceni,jud. gorj. toti colegii de club din zona au probleme, atacuri cu pierderi sau doar lovituri cu semne…din fericire eu nu am asa ceva, de o saptamana le dau drumul zilnic cam 40-50min maximum. acum ce pot spune porumbeii nici nu stau asa mult in zbor ca stiu ce ii paste.
cred ca totul se va schimba in momentul aparitiei randunelelor, ele sunt alarma.
numai bine
Pai daca suntem atatia columbofili “saraciti” de ulii , haideti sa facem ceva , o petitie ceva , sa strangem semnaturi , sa ajungem cu ea la ministerul mediului , sa faca macar un recensamant al rapitoarelor , sa constate macar daca mai sunt pe cale de disparitie sau nu. Poate ca vorbesc prostii , multi ma vor lua in ras , dar e de rau , in cativa ani nu vom mai vedea porumbei decat in voliere… Stau in prahova , apropiere de moreni , am un prieten la care vine uliul la fiecare zbor al porumbeilor , vine de undeva dintr-o livada din spate , in 3 ani , de cand stiu eu cred ca i-a luat peste 30 de porumbei . Intr-o dimineata l-a gasit agatat pe plasa de la cotet , dadea cu lopata in el si aratarea de-abea a plecat. Asta era prin decembrie. eu din fericire stau intr-o locatie mai ferita , si ataca rar , in 2 ani am avut 3 victime.
sal.nus ce sa zic .Monel e taticul lor.din observatiile mele din anii trecuti e foarte posibil.Vedeam mereu ducandu-se in partea ta sau venind de acolo.bafta
degeaba se plang cei ce protejeaza rapitoarele,s-au inmultit in ultimii doi ani ca iepurii. ar trebuii sa inteleaga lumea columbofila si sa-i tina sub control pt ca noi pierdem timp, bani si munca. nu-i de mirare ca oamenii recurg la diferite masuri pt a mai rarii nr lor.
@com 64. Mihail mai precis unde stai langa Targoviste.
Poate ajuta pe cineva cel putin ptr.antrenamentul acasa….
Am vazut un reportaj despre un columbofil aici in Germania care avea,cel putin la matca,porumbei foarte,foarte scumpi.Asta,ca sa tina uliul departe de voliera,cind zbura porumbeii,pornea o lumina de avertizare cum au salvarile.La fiecare saptamina schimba culoarea ptr.ca altfel se obisnuieste dracul cu lumina si nu se mai sperie.El spunea ca de cind foloseste asta nu mai are probleme.
Gradina zoologica din Berlin tine de asemenea foarte multi porumbei,probabil ca hrana ptr.serpi etc.Si astia aveau foarte multe pierderi pina cind au inzestrat porumbeii cu fluiere ca in cele 2 video.Daca dintr-un stol au 4-5 un fluier in spate ar cam trebui sa ajunga.
https://www.youtube.com/watch?v=kln02TEdFvA
https://www.youtube.com/watch?v=-s9sBj-x4bc
Contra atacurilor in curte exista niste sfere din metal,polisat oglinda.Cind vine pacostea in picaj se vede in oglinda si se crede atacat.In zona la mine este unul care locuieste linga padure si tine gaini ptr.oua bio.Asta are vre-o 10 sfere dintr-astea,mari cit o minge de plaja.
In orice caz insa,nu aruncati banii pe vopsele.Am avut o porumbita alba care imi placea mult fiind si singurul porumbel alb.Am vopsito de n-a mai cunoscuta nici barbata-sau si vecinii ma intrebau daca exista porumbei de culoare pink….Primul zbor al ei a fost si ultimul asa pink cum era.
porumbei hrana pt serpi? nu am auzit asa ceva inca !
Catalin @62
Spineni sat Profa daca esti inscris la club Poiana Lacului posibil sa te cunosc (ma gasesti pe fb Alberto Marian)
Scz: off topic
Andrei, si nucul, ca si uliul, sunt specii protejate. E ok sa ii lasi pe amandoi in plata lor :))). In alta ordine de idei, in Craiova, eu am crescatoria noua si porumbeii neinvatati, nu le.am dat drumul pana acum, dar unchiul meu, intr.o comuna la 10 km de centrul Craiovei ii are la pod, liberi tot timpul si neseparati pe sexe. A avut in jur de 5-6-7 pierderi iarna asta, din aproximativ 60 de pasari, numai pui din toamna si iarna, in conditiile in care are niste porumbei cu capacitate de zbor mult mai redusa decat voiajorii… Infoiati, jucatori bimotati si uriasi americani si un amestec intre voiajori sport si standard. E destul de ok. Cat priveste nr atacurilor ratate nu stiu ce sa zic pt ca merg la tara doar cateva ore in weekend. Oricum, situatia e destul de buna.
eu incerc sa eliberez porumbeii inainte sa se trezeasca uliul, adica atunci cand se crapa de ziua pe la 6….si de ce sa nu zic ca la mine nu prea da uliul, dar am un vecin la 2 case de mine, care spune ca pe el il zapazesc…nu stiu ce sa zic probabil ca daca dam drumul mai devreme la porumbei avem o sansa, app stau cam la 30 km de targoviste spre bucuresti.
in primavara asta mi-a disparut o femela dar nu stiu daca sa o pun pe seama uliului sau nu..in rest in timpul anului mai imi dispar pui cam 3-5 pe sezon dar iar nu stiu daca sa ii pun pe seama lui!!
bafta tuturor in noul sezon ce bate la usa!!!
https://www.meteoblue.com/en/romania/weather-câmpulung
Tu-ti ploaia mati’!!!! Ziceam ca in weekend rup cu zborul. Ia d-aici! Cred ca le dau drumu fix in masina clubului pana la urma.
salutare, Pentru Catalin com. 6 probabil ca s-au mutat toti la mine in Mereni, 5 Km linie dreapta de la Vedea, ca in 2 saptamani ma lasat fara 14 bucati. Cresc porumbei de 25 de ani si nu sa intamplat niciodata asa ceva. Gresala mea pentru ca am vazut ca pana in ianuarie lau fentat si am zis sa nu le iau placerea de a zbura. Acum dupa ce am inchis ramasitele vin cel putin 2-3 pe fiecare zi ded cate 4-5 ori in zona. uneori se pun in cate un pom inalt de langa casa si asteapta.
E belea cu vremea asta, ma apuca dracii si pe mine ca nu se mai incalzeste o data, poate asa nu ar mai da nici uliu ca disperatu. In Valcea incepem antrevamentele cu masina clubului pe 11 aprilie, saptamana viitoare in weekend daca o fi vremea buna vreu sa-i zbor si eu, daca nu direct in masina clubului.
Comuna Aninoasa – Arges … in general cam 3 atacuri pe zi … vin toti 3 heretii de odata , dar ataca pe rand… intr’o saptamana am 2 victime , unul gheranit si alti 4 ramasi fara coada ! Sa speram ca o sa o lase mai moale cumatrul !
Ati incercat sa scoateti pui din cupluri in care ambii parinti au rezistat in zona cativa ani? Eu vreau sa incerc si treaba asta cu adaptarea. In mod normal ar trebui sa sa mosteneasca o oarecare rezistenta mai mare la rapitoare decat la puii scosi din parinti care nu au zburat in viata lor sau au zburat in zone fara rapitoare. Pana la urma degeaba cumparam si pe mama campionilor nationali daca nu reusesc sa supravietuiasca acasa.
la Vaslui, situatia e acceptabila.. cel putin la mine.. am vazut ca majoritatea crescatorilor i-au eliberat, eu fiind printre primii.. atacuri cam la 5% din zboruri, cu toate ca in ultimele zile se mai intensifica. in linii mari, situatia e buna
bafta
Andrei, bine zis. de exemplu ai mei sunt o parte din campulung de Cristian Petre si o pare de la Nelu din Targoviste. pe primii i-am primit prin luna iulie anul trecut si pana acum, doar pe unul singur l-a luat de pe voliera si asta pentru ca in zbor nu a dat niciodata in ei. probabil ca au in instict ceva in plus fata de aia nascuti din porumbei crescuti in zona si uliul ii simte. asa ca prefera sa ii atace pe ai vecinilor. il am pe unul la cateva case mai incolo, care are atacuri dese. ca sa nu mint o singura data a incercat sa se ia dupa ai mei, dar dupa cateva sprinturi a renuntat repede si urmatorul atac a fost la o luna doua pe voliera. cred ca si-a dat seama ca aia era singura sansa sa ia vreunul din ei. si aici a fost si vina mea. in curtea din spatele volierei, care este de fapt un teren viran care are propietar, dar pe care nu l-am vazut decat o singura data in 20 de ani, crescuse un corcodus salbatic. trebuia sa il tai inca de la inceput, desi am sfatuit sa o fac nu am facut-o. uliul a profitat si s-a lasat in atac exact in dreptul lui, apoi cand a ajuns aproape a facut manevra decisiva si porumbeii s-au trezit cu el in mijlocul lor. nicio sansa pentru victima. dar in primavara asta l-am taiat si acum au vedere 360 de grade in jurul cotetului.
prea multi de care:)))
De azi dimineata, urmarire pe sus gen soim:
https://www.youtube.com/watch?v=VVUf96vb148
Ce-mi place cand dispar la orizont gagii si fraiericiu renunta. Sunt asa sus ca nu ii vad pe telefon si nu stiu cum dracu sa il indrept.
Nu prea se vede bine. Pe HD si full screen e cat de cat. Trebuie sa iau o camera profi pentru documentare gen. ;)
Andrei eu cresc porumbei de mai bine de 20 de ani in com. Costesti -Valcea si pe vremea cand eram copil am avut tot voiajori luati de prin piete sau prinsi si ii tineam deschisi toata vara pana toamna tarziu cand pica frunza si sincer aveam foarte putine pierderi, in special pui. Acum cand m-a mancat in cur si m-am apucat sa-i zbor, porumbeii cere-i aveam nu s-au pretat la zboruri (se adaptasera la conditiile din zona dar nu au facut fata zborurilor) si am achizitionat alte pasari pe care le-am sechestrat in copmartimentul de matca si afara zboara doar puii lor dar care nu se descurca asa bine cu rapitoarele. Ar mai fi de precizat si faptul ca in ultimii ani uliu ataca mult mai rau. Cu ani in urma cand dadea uliu in stol si rata renunta acum da in ei de le sar fulgii si abia renunta daca rateaza, e mult mai insistent si indraznet.
Pt.Victor M.
Mai tii minte atacul pe voliera?
:)))
Dupamasa soare frumos. Am scos zburatorii, zburau alert jos si deasupra 3 ulii la diverse inaltimi planau. In fine, a venit al 4-lea pe jos si a dat in ei de i-a julit. S-au ridicat repede si s-au regrupat disparand departe. Au inceput sa vina cate 1-2 panicati, semn ca si-au luat-o iar. Sunt pe cale de disparitie ulii astia…
Daaaaaaaaaa Adrei sunt pe cale de disparitie si trebuiesc neaparat ocrotiti prin lege pentru multi ani de aici inainte ca daca nu o sa dipara de tot firar mama lor a dracu ca ieri iar mi-au agatat o femela, dupa ce ca aveam mai putine, a mai luat inca una. Deja ma calca pe bataturi rau de tot. Femela care a luat-o ieri trebuia sa depuna al doilea ou si probabil a fost mai vulnerabila, dracu mai stie. Oricum am mai avut probleme de genu asta in primavara trecuta cu o femela care pana sa oua a alergat-o uliu de a facut spume si tot nu prins-o si dupa ce a facut al doilea ou in ziua urmatoare a pleznit-o, probabil dupa ce oua sunt mai slabite. Ieri mi-a zis mama (ca ea se ocupa de porumbei in timpul saptamanii) ca ua lucrat baietii in echipa unu pe jos si altul la inaltime si au avut succes. Sper sa nu se fi cuibarit vreo pereche in apropierea volierei ca am belit-o si nici nu vreu sa ma gandesc ce va fi cand or iesii puii afara.
Dupa iarna, nu le dau drumu pentru prima iesire cand sunt in goana sau cand trebuie sa oua. Dupa ce oua ii mai las cateva zile si apoi afara. In timpul asta ratie scazuta, mai mult depurativ sa dea kilele jos ca uliul e subtire. E aiurea ca pentru ouat ii trec pe mancare buna sa puna in oua ce trebuie, si se cam ingrasa.
Pentru la anul ma gandesc la alta schema. Sa ii dau afara la 1 Martie pe sexe sa zboare de rup 2-3 saptamani si sa ii imperechez mai tarziu.
Si eu i-am lasat sa se imperecheze, sa oua si apoi i-am dat afara, numai ca asta de-a luat-o ieri a intarziat sa oua, a ouat mai tarziu fiind prima ei serie de oua. Mai am una (ultima care nu a ouat) tot de anu trecut si sper sa nu aiba aceiasi soarta.
Andrei Moga nu imi dai ulii aceea pe scos 2 3 luni sa ii inlocuiesc pe cei din zona mea ca ai mei sunt al dracu de interesati de porumbei:))
Azi mi-au luat o femela de 2 ani gagii astia pe cale de disparitie. Sunt asa de putini incat azi in cele 4-5 ore cat am stat la porumbei, la fiecare cateva minute am vazut 1-2 trecand pe cer in diverse directii.
Andrei sa mai faci filmulete cu atacuri.:))
Pana nu iau o camera video tzapana nu prea merita, cu telefonul ies numai kkturi.
Nu mai sunt pe cale de disparitie demult gagii astia, dar cineva ii tine in brate si nu vor sa accepte ideea ca deja sunt prea multi. Poate am contribuit si noi la starea lor de bine hranindu-i an de an. Sa nu mai aud scuze gen ca le-am distrus habitatu ca nu va cred, la mine in zona s-a infiintat un parc national si nu s-a atins nimeni de padure, e aceiasi de mai bine de 30 de ani. Dar nu mai au ce manca in padure si fac prapad prin gospodariile oamenilor si prin porumbeii nostrii. Andrei la fal ca si tine cand ma uit in sus si urmaresc porumbeii in zbor, rugandu-ma su nu fie atacati, observ o garmada de uli cum survoleaza zona, bine nu toti sunt porumbari. Probabil in perioada asta se imperecheaza si poate prin aprilie cand cuibaresc se mai potolesc cu atacurile ca in mai iar se intetesc deoarece ies puii si trebuie sa-i hraneasca. Nu stiu ce sa mai zic dar in ritmul asta e jale pentru noi columbofilii, toata lumea se vaita la mine in zona pe o raza de ~20-30 km nu sunt singurul. Pana la urma trebuie sa facem ceva ca daca doar ne vaitam, ramanem cu vaitatu si atat.
Nici nu stiu, ce mai mananca porumbarul in afara de porumbei? Ca se pare ca s-a specializat. Defapt de aia ii zice “porumbar”.
Este clar ca noi am ajutat explozia asta de ulii prin numarul mare de porumbei pe care ii au la dispozitie.
DE VREO SAPTAMANA NU MAI BATE ULIU, DAR AU INCEPUT DE CATEVA ZILE VANTURILE, IAR PORUMBEII NU SE POT ANTRENA IN CONDITII NORMALE SI CAND TE GANDESTI CA PRIN 5 APRILIE INCEP ANTRENAMENTELE , IAR PORUMBEII NU SI-AU DAT DRUMUL INCA. APOI AM VAZUT LA METEO CA INCEP PLOILE. STAU IN ZONA MUNTOASA, ORASUL ESTE CA INTR-O CALDARE.CE-OM FACE? PREVAD UN AN PROST.
Ieri am eliberat pentru prima data porumbeii pe anul acesta,inchisi din luna noiembrie,stau aproape de targoviste la poalele manastirii dealu,timp de3 ore cat au fost liberi nu am vazut aripa de soim sau uliu,porumbeii marea majoritate au facut stol in afara de cativa tardivi care zburau haotic,cucuruzii fac planari in zona mea,totul e ok pana acum☺
Pai habitatul nu lam distrus ”noi” lau distrus smecheri care defriseaza padurile, si este ceva normal ca acum cand revin o parte din pasarile rapitoare la locurile de cuibarit sa ramana in zonele in care au un habitat corespunzator, la mine in centrul jd Dambovita zona de deal lipsa cam unul pe saptamana am avut 10 tardivi in lot din care a luat 2 in 2 luni restul maturi tinuti si tratati la fel, asa cum am mai spus-o si altadata cand ataca scapa cine poate nu cel mai bun, cei care ati dat drumul de 2-3 -7 zile si ziceti ca nu aveti pierderi este doar o ,,chiestie ” de monent cand vor descoperi fast-food-ul vor veni si vor lua masa si dimineata si la pranz si seara. Nu va doresc asa ceva.
Da HAN, ai mare dreptate, e doar o chestiune de timp pana descopera locatia. Asa a fost si la mine, in primele zile liniste si pace ca apoi sa atace la cateva min. de la eliberare. Mi-a scos peri albi, azi iar a agatat un mascul si la ranit destul de rau, nu cred ca-l mai pot zbura.
judetul Salaj, 30 de km de Zalau. Porumbeii au fost liberi pe tot parcursul iernii, o singura femela pierduta. In lunile ianuarie-februarie erau atacuri dese,chiar si 3 in 10 minut. Acum de ceva vreme s-au mai linistit, si nici ulii nu se mai vad. Vant in pene in noul sezon!
Aici, in jud Mures, nu este ziua in care sa nu vad macar un pasarar sau un porumbar in zbor, cat despre sorecari, ei n-au treaba sunt multi si plutesc ca avioanele pe cer .In iarna, incepator fiind lasam deseori porumbei liberi, pana ce l-a carat pe-al patrulea, 3 dintre ei erau albi si o cuca.
Acum inca tin porumbei(doua perechi) inchisi,pana vor intarca prima serie de pui, ca mi-e frica sa ii las afara.
Intrebare: am auzit ca gutani fenteaza pana si soimul calator, e adevarat ?
La un zbor mi-au fost prinsi 3 porumbei ?