Autor: Christian Otrakji, MD
Traducere: Ovidiu Maftei
“Apa calda imbolnaveste pasarile”, m-a anuntat solemn intr-o zi, un prieten, un batran cu un puternic accent Est European. Apa calda este rea pentru pasari. La inceput, acest sfat vechi, sigur este foarte valoros, pentru mine nu are nici un sens. Nu puteam sa vad cum apa calda poate imbolnavi pasarile. Pana la urma, am baut si eu apa calda uneori fara sa ma imbolnavesc. Cafeaua si ceaiul sunt calde, chiar mai calde decat apa calda, si nici o problema. Dar atunci, sfatul s-a scufundat in capul meu, si dupa mult timp, am ajuns sa inteleg pe deplin acest mesaj. Era totul clar in capul meu si avea un sens perfect. Asa ca o sa impartasesc concluzia cu voi, dar nu fara un pic de matematica si biologie.
Imaginati-va o singura bacterie de orice fel (salmonella, tricomonas, E-coli, etc), una singura, gasindu-si calea in apa proaspata de baut de dimineata. Poate sa provina din particulele de praf din aer, sau din micile fragmente de gainat care se ridica cand porumbeii bat din aripi, sau simplu de la un porumbel care bea apa.
Acum avem un singur microb in apa de baut. Mare scofala. Apoi acolo lucreaza factorul timpului. Cum fac majoritatea organismelor unicelulare, bacteria se va divide in doua fiice identice la fiecare 10 min. In schimb, cele doua fiice se vor dubla in alte 10 minute in 4 celule, apoi in 8 in 20 de min, 16 in 30min, 32 in 40 min, 64 in 50 min, 128 in 60 min, si asa mai departe. Acum lasati apa in adapatoare toata ziua de la 8AM la 6PM, un interval de 10 ore, sau 60 de grupuri de cate 10 min, si vom avea 60 de dublari, sau 2x2x2x2x2… x2 de 60 de ori. Nu stiu ce calculator aveti dar eu sunt limitat de calculatorul meu Pentium si banuiesc ca trebuie sa utilizati un super computer de la NASA pentru a afla marele total. Numarul este astronomic. La 40 de dublari, cineva vorbeste de trilioane fenomenale (18 zerouri dupa 1), miliarde mai mult decat toata populatia de pe glob.
Ai prins ideea. Si aici se ajunge cand incepem cu o singura bacterie. Imaginati-va doua, trei sau zece acum, sau imaginati-va ca lasati apa si peste noapte, un interval de 24 de ore, sa nu pomenim si de toate creaturile care se tarasc pe podea si vor folosi si ele adapatoarea contaminand si mai tare. Atunci o victima insetata va bea sigur inainte sa avem sansa de a schimba apa dimineata. Imunitatea ajuta intr-un anumit grad, dar cu imensa si constanta presiune exercitata de microorganisme bombardand zi dupa zi tot anul, se transforma intr-o supraincarcare cronica si vor izbucni primele infectii serioase. Atunci boli periodice vor izbucni in crescatorie. Unul poate steriliza apa cu Clorox sau alte dezinfectante, dar in incercarea de a otravi acele mici bacterii, nu va rani si micile celule care se gasesc in gusa si in stomacul porumbeilor?
Schimbat apa de 2 ori pe zi (sa nu zic de 3) in mai multe compartimente = chin. Faceti acest lucru? Vara incerc pe cat posibil sa schimb apa inainte de fiecare hranire adica dimineata si seara. Unii ridica adapatoarea la o vreme dupa hranire dar trebuie sa ai cam mult timp liber. In sezonul de repaus cu o hranire pe zi este ceva mai usor.
Articolul are logica si daca ne gandim ca in natura pasarile beau din rauri sau balti mari, lacuri, volume foarte mari si care se improspateaza constant. In plus de acolo beau cativa porumbei dintr-o zona extinsa, nu cateva zeci de porumbei din 5 litri de apa sau mai putin.
din ce studiasem se zice ca apa calda favorizeaza tricomonoza.
Absolut de acord cu Ovidiu Maftei!!
Problema e inmultirea bacterilor in apa calda. Si
mai problematic e daca turnam apa fierbinte peste
ghiata de ieri. Reactivam toti germenii din zilele
trecute.
Si mai e ceva,daca bem ceva cald ne incalzim pen-
tru moment dar mai tarziu simtim frigul si mai
tare.
Nu dau niciodata apa calda,dar la mine apa in-
gheata ft rar.
Articolul are logica, sunt sigur ca asa este. ….Dar cu atatea boli, reguli, nu complicam cumva lucrurile??? Nu uitam cumva sa ne bucuram???
Informatia este vitala , mai ales in secolul nostru, cu cat stim mai multe cu atat ne dam seama ca mai avem m ulte de invatat.
Daca esti perfectionist si vrei si rezultate cred cu tarie ca trebuie sa fii patron, tu sa te ocupi numai de porumbei. Varianta cu angajati la porumbei pentru mine pica. Daca nu dai tu personal cu spaclu nu te poti numi crescator.
Apa lasata peste noapte in cotet este otrava.
Anul asta o sa incerc sa le schim apa de 2 ori pe zi. Din cauza ca plec devreme de acasa, cand plec porumbeii isi fac zborul, o sa las in adapatoarea de dimineata exact atata apa cat consuma dupa masa.
Seara cand ajung acasa gasesc adapatoarea uscata, pun alt recipient cu apa proaspata.
Sper in felul asta sa mai rezolv din probleme.
O alta mare problema sunt microtoxinele si ciupercile existente in hrana(furaje). Daca puneti si un astfel de articol mai mai ca ne taiem venele.
Eu de anul asta, la porumbeii de la echipele de zbor, le voi lasa apa la dispozitie doar 25 de minute dupa ce mananca. Apoi o vor primi inca 20 de minute dimineata si gata. Eu zic ca le ajunge. Nu am vazut nici o pasare sa doarma cu apa langa cuibar.
dar daca apa este fiarta inainte(ceai)tot raman bacterii in ea?
Sa traiti,eu sunt student, in cursul saptamanii nu sunt langa porumbei,de porumbei are grije bunica,inainte aveam adapatori de 5,7 litri si existau ceva probleme, bunica nu schimba apa ,se dezvoltau bacterii , o intreaga nebunie,pentru a scapa de problema am schimbat adapatorile ,am luat de 2 litri si nu mai sunt probleme, porumbei consuma apa rapid fara a lasa timp bacteriilor sa se insataleze ,in plus am 2 randuri de adapatori pe care le scimb la o saptamana,pe cele folosite dezinfectandu-le cu clor. In concluzie vasele cat mai mici ,de preferat mai bine cu adapatoare goala pe unele perioadee din zi decat cu una in care se schimba apa la 2,3 zile,cum multi incepaatori,ca si mine,am facut-o.
Da, nu ar fi rau sa le sterilizati apa si adapatorile de doua ori pe zi, sa folositi manusi de unica folosinta si sa schimbati pantofii inauntru.
Si porumbeii sa ramana inauntru, intr-un mediu steril.
Hai sa facem o comparatie cu oamenii. Copilul meu cel mic Artur manca pamant, cenusa, tencuiala si alte cele daca il scapam din ochi un minut si culmea – nu s-a imbolnavit ci din contra, de mult timp nu a mai avut nevoie de medicamente.
Dupa care am citit pe net ca de fapt si-a activat imunitatea.
In afara de vaccin de paramixo si salmonela nu cred ca are rost sa-i tratam cu manusi pe porumbei, mentinem exemplare slabe care dau chix la concursuri.
Apa curata zilnic da, curatenie da – dar nu duse la extrem.
La mine se da o data pe zi apa, strict cat beau, cam 3 litri se pun o data, si daca o consuma se mai pune, daca mai ramane ceva acolo, dispare in decurs de 2-3 ore. Acum cum voi fi acasa zilnic, dimineata le pune mama apa din afara pe o instalatie facuta pt adapare si seara daca e nevoie le dau eu avand in vedere inceperea ouatului si hranitul puilor.
Si noi oamenii intram in contact cu o multime de bacterii virusuri si nu ne imbolnavim toti ci doar cei care au o imunitate mai slaba. La fel si cu porumbeii.
Dar cu toate acestea e indicat sa nu stresam porumbeii lasandu-i sa lupte cu acesti factori, ci sa incercam sa limitam. Puneti otet de mere in apa, daca poti schimba apa constant iar daca ai timp lasa doar putin timp adapatoarea in adapost. Punele la uscat, in special ala soare.
Normal ca articolul are logica, de ce credeti ca sunt destui care spun ca e bine sa folosim otetul in apa?, tocmai pentru a crea un mediu mai putin prielnic pt bacterii, un mediu acid unde ele nu se pot inmulti, acum depinde de fiecare cum intelege sa foloseasca otetul in apa, atat cat sa nu afecteze pasarile in mod negativ.
Deci pentru cei care nu dispun de timp pentru schimbarea apei de mai multe ori pe zi, pot apela cu incredere la otet, atat iarna cat mai ales vara si daca vreti sa faceti otet de casa, este mai ieftin si sigur, ingredientele sunt vinul invechit + mere care se pun la macerat
Eu tin incalzitoare sub adapatoare de 9l la reproducatori si schimb apa odata la 3-4 zile(cand se termina). Tot la 2-3 schimburi pun si avidress sau otet in apa.
Din 2009 pana azi femelele de reproductie nu au primit tratament de tricomonoza si nu au deloc. La 2-3 luni duc cativa porumbei la un prieten si le face analize la microscop. Doar masculii s-au imbolnavit usor in toamna trecuta cand am introdus 2 pui achizitionati de la columbodrom in compartiment…probabil posedau tulpini de tricomonoza f rezistente/diferite contactate de la miile de pui din columbodroame. Dupa un tratament cu metronidazol le-a trecut la toti si la ultimele 2 vizite la microscop nici masculii nu mai au deloc tricomonoza.
Nici tratament pentru alte boli nu au primit reproducatorii in ultimii 4 ani si arata f bine iar puii sunt reusiti. Doar de paramixo ii vaccinez(mai nou si salmonella). Pana acum mi-au murit maxim 5 reporducatori care nu s-au adaptat sistemului…si poate tot atatia am separat si tratat individual daca am considerat ca merita. In fiecare an introduc 5-10 porumbei noi in matca…deci nu e un sistem inchis.
In 3-4 zile dupa calculul din articol ar fi in adapatoare 2^500 bacterii(cat sa suprime orice sistem imunitar…asta in teorie). In practica sunt perfect sanatosi porumbeii si cresc 4-5 serii de pui sanatosi pe an. Nu cred ca e bine sa ne alarmam si sa schimbam ceva in crescatorie doar pentru ca in teorie e foarte prost sistemul pe care il avem in cotet….daca merge nu merita schimbat. Daca sunt probleme atunci trebuie cautate variante.
La zburatori e alta poveste(cel putin in teorie) si imi e frica sa incerc practic sa nu-i tratez si sa vad ce se intampla. E mult mai probabil sa contacteze boli din masina decat din apa de baut de acasa(calda sau rece). In masina intra in contact cu tulpini de virusi/bacterii care sunt straine pentru sistemul lor imunitar si lupta mai ineficient contra lor….apoi ajung la cotet si prin apa de baut pot imbolnavi si colegii de compartiment. La zbor cred ca e buna strategia cu apa lasata 5-10 minute in cotet, dar dupa aia adapatoarea ar trebui decontaminata(la soare sau in apa cu clor) ca daca lasam apa in ea pana la urmatoarea adapare bacteriile sunt tot acolo si se inmultesc.
Atata logica aveti de ma si mir cum nu va plesneste capul … sunt unele persoane care nu dorm noaptea gandindu-se ce sa mai inventeze cate o idiotenie, cum sa iasa in evidenta cu cate-o tampenie ce nici n-ar trebui spusa, cu aceste articole nu faceti altceva decat sa faceti lumea sa se cruceasca de ce mai poate debita mintea unora dintre semenii nostri…
Aceste asa zise logici nu-s decat inchipuirile unora si nu duc decat la prosperitatea in afaceri a altora de a-si vinde produse de orice fel, abuzand de naivitatea celor creduli si speriati fiind ca din cauza asta n-au rezultate, ca din aceasta cauza au pasarile bolnave, etc…
Sa va fie rusine cu altfel de articolo de 2 bani, in care incercati sa induceti in eroare o buna parte dintre cititori, apeland la diferite tertipuri, invocand calcule matematice, biologice sau de alta natura, sunteti niste personaje de toata jena !
Pana nu demult, chiar si-n ziua de azi, dar in mai putine cazuri, lumea de la tara, mai ales in perioada iernii isi tin apa de baut luata de la FANTA din ograda in galeata, metalica sau de plastic, o tin acolo si 2 zile, traiesc peste 80 de ani fara boli grave si fara bacteriile “specialistilor de mai sus” din apa…..”desteptaciunile voastre”, apa din fantana se filtreaza natural si foarte lent, trebuie sa mai scoti cand si cand cate-o galeata sau mai nou la pompa, bacteriile voastre ar trebui sa fie atat de mari incat ai putea sa le vezi cu ochiul liber urcand pe tubul fantanii la un moment dat, crescand intr-un mod foarte propice, apa din fantana avand peste 2o grade in mod constant…
Ca sa ma refer strict la porumbei, dupa “mintea specialistilor” n-are trebui sa aibe pasari foarte sanatoase decat acei crescatori care stau toata ziua in cotet adapand porumbeii ori de cate ori le este sete, poate-i stergeti si pe cioc dupa ce consuma apa…daca-ti fi zburat porumbeii la maratoane de peste 1000km, cand pasarile fac minim 2-3 zile,band apa din orice balta de pe camp, atunci n-ati mai fi venit cu articole de toata jena, pasarile calatoare ar trebui sa traiasca doar un an, fiind pline de bacterii fel de fel, consumand apa in 90% din cazuri din balti pline cu mormoloci, apa clocita cum vine vb. si nu poti afirma ca o randunica nu are rezistenta zburand 70% din timpul unei zile in cautare de hrana, berzele la fel si toate celalalte vietati… sunteti doar niste palavragii care nu aveti ce face si nascociti tampenii care la mintea uni om normal ar fi greu doar sa se gandeasca la acel lucru.
realitatea este ca toti porumbeii au acesti microbi ,odata apa calda odata apa rece ce conteaza cel mai mult este sa ramana in starea lor naturala la o imunitate/sanatate buna incat sa nu izbucneasca un focar, dc sunt prea cocolositi ,stati cu farasul la cloaca lor sa adunati ganiatu de la nastere ce o sa faceti cand va sta 2-3 zile in masina de transport cu alte sute de porumbei cu alti microbi cu alte si alte probleme ??? daca nu au apa tot timpul in adapatoare vor invata ca sursa este epuizabila si vor bea atunci cand au ocazia in felul asta vor bea imediat ce pui apa completezi daca este cazul si vei invata cam ce cantitate consuma si de cate ori sa-i adapi ., este chiar bine pentru ei ,cand vor primi apa pe masina vor sti ca nu va dura mult si vor bea, asta daca primesc ,daca nu aia mai de la ,,tara” vor bea din prima balta ca nu st pretentiosi si nici nu se vor inbonlavi ,aia de la,,, oras” vor merge la supermarket sa bea apa minerala de la rece si se vor scalda intr-o supita FIARTA
ai dreptate ovidiu,dar cum rezolvam cu porumbeii caresunt rupti de sete si beau din toate baltile mai mult sau mai putin curate care le intalnesc la intoarcerea lor spre casa??Sau zboara porumbeii 800 de km fara sa se adape?Orcum mi_au venit acasa porumbei de la zbor cu picioarele murdare de balega sau nu stiu ce ca miroseau tare urat,cine stie pe unde au poposit.Mai mult eu cred ca putina imunizare nu strica.
Vorba unui prieten ,,ce faci stai cu perfuziile pe ei??”.
Informatia este pretiosa, insa trebuie sa pastram un echilibru…altfel devenim ridicoli.
Chiar daca ai timp liber, ce faci??? Stai toata ziua la ei cu o seringa in mana, spaclu in cealalta, adapatorile si hranitorile in cap, sacu cu produse in spate si in dinti tii un program de la care sa nu te abati cumva ca altfel ..ula rezultate.
Anu asta joc ,,la natural, mancare din piata, un mimim de produse.
Han, ai dreptate, porumbeii trebuie sa invete sa bea apa imediat dupa ce amnaca si sa stie ca nu au la dispozitie tot timpul din lume sa bea apa, la fel si cu mancarea cel mai usor sa disciplinezi (sa dresezi) porumbei si in general animalele si pasarile este cu ajutoril hranei si apei. Nu ne ramen nimic altceva decat sa ne facem timp si sa le aplicam. Daca este nevoie ne trezim mai devreme :)
In mod natural, porumbeii nu beau apa calda in niciun anotimp…
@Capone: comparatiile tale n-au nicio logica.
Batranii aia de 80 de ani care tin apa in galeata si beau din ea 10 zile, beau doar ei, in familie. Nu cheama tot satul sa bea din aceeasi galeata si eventual toti pacientii unui spital, fiecare cu bubele lui. Pasarile care beau apa din balti la fel, nu beau cu sutele din aceeasi balta de 3 litri. Comparatia nu are nici cel mai mic sens. Compari o seringa de 2 ml cu un ocean. Ganditi-va putin inainte sa vi se umfle venele.
E preferabil ca un porumbel sa bea apa dintr-o balta cu mormoloci sau dintr-un rau, lac, decat dintr-o adapatoare de unde mai beau 50 de porumbei, fiecare cu posibile lui boli active sau proaspat aduse din voiaj. Spre exemplu tricomonoza are nevoie de gazda, si nu cred ca broastele au tricomonoza. Sau au? Poate ar trebui sa scriem un articol complex despre tricomonoza la broaste. :p
Dupa tine trebuie sa ii fie rusine autorului ca a publicat o discutie despre o posibila problema. Ce mama dracu trebuie sa discutam? Orice articol va pute, un campion e fals, un articol mai deosebit e plin de tampenii… ar trebui sa repetam la infinit niste banalitati stupide de genul ca e mai bine sa ai porumbei buni decat porumbei prosti si ca vezi domne “columbofilia nu are secrete” (asta e cea mai mare ineptie care circula in lumea noastra columbofila).
Otetu de mare e sfint,0 lingura la 2l eu folosesc din 2010 si nu am avut treaba cu tric.Le schimb apa cand se termina,daca aveti timp liber prea mult luativa un pat si dormiti cu ei.Cel mai inportant este o imunitate naturala.
In studentie aveam prieteni niste studenti la medicina umana viitori doctori.
Ei imi spuneau cand vorbeam despre porumbei ca trebuie sa retin ca o comunitate de oameni care consuma sa zicem o apa potabila insa usor infestata cu diverse microorganiste, in timp au dezvoltat o anumita rezistanta la acele organisme.
Daca eu strain intru in comunitate si beau aceiasi apa sigur o sa ma kak imprastiat cam peste 2 zile maxim. Daca infestarea este usoara si eu continui sa beau aceiasi apa o sa ajung sa ma imunizez.
La porumbeii de concurs care intra in contact cu altii in masina riscul de a contacta diverse este foarte mare. Articolul are mare logica. Cavitatea bucala este poate principala cale de contaminare dupa care urmeaza sangele (cand se ciupesc).
Apropo sa le fie rusine marilor campioni care comenteaza numai unde vor. Mergeti ceva mai jos in topice. Marele, incredibilul, neegalatul campion NU comenteaza pe nicaieri, ne lasa pe noi astia mici si prosti sa ne zbatem in ,,mediocritate”. Hai sictir!
Faptele sunt oglinda caracterului nostru.
Bine spus porumbei.ro !
Si apropo,bunicul a baut apa din galeata dar mereu trebuia sa fie rece,cand era calda o schimba imediat,la fel vara daca mergea in camp niciodata nu punea in gura apa clocita,ori apa rece proaspata ori nimic.
Apa calda sustine dezvoltarea multor colonii de bacterii care in cel mai usor caz pot produce voma,diaree mergand pana la intoxicatii severe,etc.
Apa se poate mentine “curata” mai mult timp folosind otet,albastru de metil,sare,busuioc,usturoi etc.
Apa are un rol major in hidratarea muschilor,le ofera calitate si rezistenta,lucruri esentiale mai ales in concursuri.
Deoarece porumbelul are un sistem rapid si o viata scurta ar trebuii sa aiba la dispozitie apa la fiecare 2 ore pentru a-si mentine corpul hidratat.Solutia cu adaparea de 2 ori pe zi mi se pare ineficienta din acest motiv.Porumbeii nu sunt camile sa stocheze apa,deci degeaba beau si isi umfla gusa caci o vor pierde repede prin excremente dese.
Cel mai simplu ar fi o instalatie automata de apa in crescatorie pusa pe priza programabila,la fiecare 2 ore sa dea drumu la apa.
Idei si lucruri spre mai bine exista mereu dar fiecare face cum poate,daca merge sistemul actual inseamna ca e bine si asa dar asta nu inseamna ca nu exista loc de mai bine.
Apa calda este o problema de vara,a nu se intelege ca nu poti da apa calda iarna porumbeilor.Poti incalzi apa pe care imediat sa o dai porumbeilor spre consum,este ok d.p.d.v al calitatii apei dar cum spunea “felix d´alsace” pe urma frigul oricum se simte.
parerea mea este ca se cam exagereaza cu anumite reguli care sunt inventate de” clasicii pier de vara “care nu au nimic altceva de facut decat sa ingrijeasca porumbeii toata ziulica cat e de mare .
acesti “pier de vara “ca sa-si justifice prezenta in permanenta in voliera pe toata durata zilei cauta si inventeaza tot felul de chichite si indeletniciri fara rost propriu pentru a face sa para munca in crescatorie ceva foarte serios si care nu este la indemina oricui PS(parerea mea personala) :)))
Articolul este foarte precis si foarte adevarat,apa stagnanta este un camin perfetc pentru dezvoltarea bacteriilor si ciupercilor si se stie bine ca aceasta dezvoltare este favorizata de caldura. Cati dintre voi ati observat ca un recipient in care se tine apa o perioada indelungata la un momendat prinde un fel de mazga,ce credeti ca reprezinta acea mazga ? bacteri,fungi . Nu mai faceti aluzi si numai comentati aiurea ,daca vrei rezultate stai cu spaclu dupa ei,ma refer la lotul de zbor,in ceea ce priveste matca trebuie formata o imunitate ,dar nu prin schimbarea apei la 5 zile. Se stie ca daca pui un pahar cu apa intr-o camera ,in acel pahar se va colecta tot praful din camera asa este si la porumbei si nu stiu cati dintre voi ati fi in stare sa beti dintr-un asemenea pahar 5 sau 7 zile. Daca nu s-ar pune accent pe adaparea porumbeilor atunci ma intreb de ce se mai pun adapatorile pe mese sau suporturi speciale,sau de ce sa mai folosim otet,avidres ? Deci domnilor fiecare ar liber la exprimare ,dar prin asemenea comm dv ar trebui sa va fie rusine si nu celui care a scris acest articol
eu , mai ales pe timp de vara , imi calculez cata apa beau porumbeii mei la o masa . de exemplu : ptr. 50 de porumbei , imi este suficient 2 L / apa .
Asa tin medicamentele sau cele necesare / buvabile cat mai proaspete si fac o economie substantiala .
Specific: calculul este facut pentru o masa + pui de hranit.
Nu las apa peste zi . Este foarte benefic pentru coloniile de fond si maraton sa-i invatam sa bea apa pe saturate cand vad o adapatoare de apa sau apa in diferite recipiente.
Adapatoarea o ridic dupa fiecare 20 de minute , maxim 30 dupa fiacare masa.
Nu primesc apa suplimentara intre mese. Prefer sa dau 3 mese mai slabe pe zi decat sa-i las cu apa in permanenta in voliera.
Cand administrez ceva in apa , parca iti este mai mare dragul sa-i vezi cum se inghesuie si beau toti pe saturate apa . Unii chiar revin dupa 5-10 minute pentru inca o gura sanatoasa.
Ce va aprindeti mai fratilor cand e vorba despre apa? Treaba e simpla, apa este vie, intretine viata. Normal ca este un mediu care, in anumite conditii de temperatura, devine steril sau dimpotriva, propice dezvoltarii accelerate a microorganismelor specifice. Pentru controlul acestor fenomene, Creatorul a daruit un sistem imunitar adaptat speciei. Ca si crescator, consider ca poti oferi pasarilor macar o masa si o adapare pe zi. Ideal este sa te adaptezi cerintelor fiziologice ale porumbeilor in functie de calendarul activitatilor din columbarie(anotimp, stare de cuib, naparlire, baie etc.)
Dar cel mai mult mi-ar conveni daca am raspunde la tema discutiei si sa respectam parerea fiecaruia. Consider ca nu sunt in masura sa emit judecati, rationamente, postulate, reguli despre parerile colegilor. Le respect asa cum sunt scrise, le multumesc autorilor si ce este important poti retine si sa aplici sau nu. Ideea este ca din parerile noastre se pot clarifica destule aspecte intalnite in cresterea porumbeilor.
Cred, in continuare, ca sunt foarte utile aspectele semnalate de administratorul site-ului, sunt chestiuni reale, cu care vrei/nu vrei te confrunti daca intradevar esti columbofil. Vorba lui Anker cu a privi sau a vedea…
Si, daca vreti, nu mai fiti rautaciosi. Nu asta ne defineste.
Nu pot sa cred! De cand cresc porumbei le dau apa calda (iarna). Intotdeauna dau jos apa inghetata si le pun calduta.Sincer,am sa iau aminte la lucrurile spuse de mai sus.Dar am auzit de la crescatori in varsta cu experienta de cativa ani buni ca apa calduta ii ajuta pentru formare la oua. Sa fie bine spus asa?
Salut nu vreau sa intru in polemica cu nimeni dar tizul meu Ovidiu nu a facut decat sa traduca o lucrare si sa relateze un fapt. @capone stiai ca stafilococul este o bacterie ce infecteaza diferite tesuturi din organism se inoculeaza in corpul porumbelului acolo unde sistemul este deficitar, semne majore de boala nu se observa , iar la cateva zile porumbeii incep sa moara subit . Stafilococii se afla in mod normal in nasul porumbelului de acolo transmiterea fiind foarte usoara. Nu mai vorbim de e-coli care se poate dezvolta la temperaturi ce variază de la de la 7 ° C la 50 ° C s.m.d. Asta este diferenta dintre un crescator de porumbei si un columbofil …
Ba da mai lasatima in pace da de ce nu bagam clor in apa ca sa nu mai aiva bacteri ca parca porumbei salbatici si pasarile nu beau de unde apuca.Da oile la stana nu beau toate din aceiasi crepla si vacile tot asa,cine sta sa le dezinfecteze apa.E adevarat ca e bine sa schimbi apa de 2 ori pe zi ca nici noi nu vrem sa bem apa statuta.Animalele din africa care beau toate dintr-un rau sau lac ce patesc?Trebuie sa fi foarte credul sa crezi toate prostiile astea. Domnule Capone sunt perfect de acord cu dumneavoastra.Si sa va mai spun ceva eu la porumbei le schimb apa de 2 ori pe zi cand am timp,ca atunci cand nu am de sta apa si 3 sau 4 zile neschimbata si se mocirleste apa in adapatoare si eu de cand am porumbei nu le-am facut vaccinuri si tratamente deloc si totusi nu am avut porumbei bolnavi.
Apa calda dimineata-de temperatura camerei, deci seara spal bine adapatoarele le pun apa si las in casa pina dimineata, deci nu mai calda de temperatura camerei.
ALta chestie cand e frig nu e bine sa incalziti apa ,e buna la temperatura ei din fantana :) nici prea calda nici prea rece :) am dreptate ?
Recomand pe langa primul site de porumbei : http://www.porumbei.ro ;) si http://www.deerbela.ro/?action=retete
http://zoliszaboro.blogspot.ro/
pt Radu Muntean… esti un gainar, ma mir ce mai cautati pe site unii ca tine sau capone s.a. … topicul este pentru columbofili, dar pt unii ca voi acest termen este strain… rusine…
desi am porumbei de 18 ani de concurs iarna le dau apa calduta la temp camerei si vara apa de fantana nu cu clor ,spal adapatoarea saptamanal cu apa ffff ferbinte si o sterilizez cu otet si un pik de alcool D. C APONE are dreptate cand vin de la concurs de la 800 km cie sta cu apa proaspata sa le dea, asa ca Andrei poti sa te superi sau nu dar porumbei au nevoie de imunitate ganditiva ca in urma cu mult timp cand cautai campionul acasa el era la canp si nu se mai inbolnavea .Cred ca riscul cel mare e apa cu clor care e la orase si nu e din izvoare , puturi , fantani.
Curatenie zilnic ,dezinfectie periodic,adapatori spalate cat mai des ,dezinfectate saptamanal si uscate,in extrasezon porumbeii nu intra in contact cu altii la fel ca in timpul concursurilor…toata iarna porumbeii mei au primit ceai caldut dimineata iar in zilele in care nu le-am dat ceai apa la temperatura camerei,sunt perfect sanatosi,ba chiar au capatat si o imunitate destul de buna in toata aceasta perioada, asa ca pe mine acest articol care se vrea a fi in folosul columbofilior nu ma face sa-mi schimb metoda ,parerea sau orice altceva in ceea ce fac.
Sunt PRO si CONTRA articolului scris de catre Christian Otrakji,.. felicitari dlui Ovidiu Maftei pentru traducere. Dupa mine cred ca este cel mai bun subiect deschis dintre toate siteurile de profil, cel putin in ultimul an de zile. Apa este foarte importanta, chiar cruciala din punctul meu de vedere.
Asa cum a numit articolu Porumbei.ro in raspunsul de la com. 19, ‘..un articol mai deosebit’ … intradevar este!
Mai copiez inca o parte ; ‘… ar trebui sa repetam la infinit niste banalitati stupide de genul ca e mai bine sa ai porumbei buni decat porumbei prosti si ca vezi domne “columbofilia nu are secrete” (asta e cea mai mare ineptie care circula in lumea noastra columbofila).’
Acesta este adevarul dupa cum am observat si aici fac o referire la interviuri, aproape toate interviurile care le gasim facute la noi (si nu numai), sunt un fel de tipar, raspunsuri parca scrise la comanda, deja au devenit ceva monoton, de genu : ‘ mai bine sanatos decat bolnav’ sau cupluri de reproducere ‘bun x bun ‘ , etc… cred ca interviurile video din voliera sunt mult mai de ajutor decat interviurile scrise.
De exemplu mult ciudatul cuplu ‘bun x bun’…
Desigur fiecare in viziunea lui priveste porumbeii proprii asa cum o mama priveste copilu ei. Intotdeauna ea il observa mai bun decat ar fi poate normal, ea trece cu vederea si uitarea peste anumite ‘defecte’ sau fapte minore, asta nu inseamna ca toti din jur il poate privii si ‘cantarii’ intocmai pe copilu in cauza asa cum o face si mama lui.
Vreau sa mentinez cum ca eu, afirm niste lucruri asa cum le vad eu sau cum pot sa ma exprim eu, nu neaparat sa am dreptate sau sa impartasim toti aceasi parere. La cati columbofili am fost, la majoritatea… am vazut 1 maxim 2 porumbei buni la reproducere iar restul o parte dintre ei erau doar promitatori, iar o alta parte era balast, acestia din urma totusi rezistau acolo (si nu erau scosi afara) din cauza familiei din care faceau parte sau a unui nume deocheat care aparea in spate. Rar am gasit sa pot vedea 3-4 porumbei buni la compartimetul de reproducere. Repet; parerea imi apartine. Dar ma intreb, cum pot multi sa spuna ca imperecheaza ‘bun x bun’ cand au la reproducere 40-50-60 etc. porumbei ? Eu cred ca raspunsul ‘bun x bun’ este totusi o scoatere rapida (pasa cu calcaiu) sa iesi repede din intrebare cu o singura atingere :) Acestea sunt defapt raspusurile tipar.
Majoritatea crescatoriilor au un singur varf de lance la reproducere (un porumbel bun), intr-un fel sau altul, construiesc cu el sau in jurul lui, in final care au mai multi sunt de apreciat si cu adevarat norocosi.
Secrete… acestea exista in columbofilie! Desigur imediat parca aud ceva de genu ‘ Ai nevoie de porumbei buni, mancare buna, etc… si faci rezultate.’ Aceleasi raspunsuri, acelasi tipar.
Una este sa joci profesional si de durata sa ai ceva fixat unde apari cu mici modificari in functie de an, plan, vreme,etapa, starea porumbeilor,etc. sa te bazezi pe un program bine pus la punct si pe cativa porumbei buni, care si acestia la randul lor se termina, uzura, varstra, retragere, uliu, ghinion, etc. continuitatea la acelasi nivel este cel mai important. Daca tot ce faci se poate compara cu bataile inimii de la monitorul cardiac cand sus, cand jos, atunci ‘cu siguranta’ faci treaba buna…
Unii columbofili obtin greu sau mai putin greu, prin munca, studiu sau chiar de la cineva o parte din informatiile columbofile si practice, odata obtinute incearca sa lucreze sau sa perfectioneze in propria crescatoria munca cu porumbeii. Daca este super pasionat, cerceteaza, experimenteaza, cauta, normal ca vrea sa stie mai mult, sa creasca si sa evite plafonarea la cat deja a reusit sa stie… progresul este cheia succesului. Iar acesti columbofili… care sunt cativa si la noi in tara, subliniez foarte putini dar sunt (nu ma intrebati ca nu dau nume, fara polemica), normal ca nu se deschid sa ofere informatii prea multe, mai scapa cate ceva foarte rar(unii!), altii mai deloc sau chiar nimic,… unul din motivele pricipale este concurenta. Sa spunem ca au investit sa detina porumbei mai buni, cheltuieli la crescatorie, intretinere porumbei, zboruri, etc, vor rezultate… deci nu pot fi condamnati de cineva care sta cu mana la ‘gogonele’ (cum statea Al Bundy pe canapea la TV) si asteapa sa primeasca porumbei si informatii. Deasta din anumite motive exista secrete! Toata practica se rezuma la lucruri simple, munca, logica, faceti lucrurile cat mai simple pentru voi si porumbeii care ii cresteti fiecare.
Va dau si un exemplu real din 2013.. un amic spune; ‘Stiu o smecherie 5 doze costa 100 Euro, si cutare, asta nu o mai stie !’ – Deci asta nu e smecherie, mai bine i-si facea injectii el in fund, nu inseamna ca ai crescut ca si columbofil daca ai descoperit injectiile, asta nu o poti numii crestere, este atat de usor sa apelezi la injectii… este mai bine sa cautati, sa intariti porumbeii imunitar si NU sa distrugeti.
Pina la urma este problema fiecaruia ce crede sau ce alege, daca o sa am timp o sa scriu si eu parerea mea despre Apa, etc… iar daca incep bombardamente imi este atat de usor sa citesc si eu ce scriu altii, asa cum procedeza aproape fiecare.
Vad ca unii inteleg gresit, nu apa pe care o punem la porumbei e cu probleme cum scriau unii mai sus “ca daca fierb apa mai are microbi” problema e dupa ce punem apa in adapatoare ea poate fi contaminata de un porumbel bolnav sau de praful care intra in contact cu apa din adapatoare, si de asta poate e mai bine sa punem apa rece pt ca nu favorizeaza inmultirea microbilor in apa si cu cat o schimbam mai des nu lasam sa se inmulteasca microbii in ea. Am vazut ca unii scriu ca lasa apa in adapatoare doar cat pot bea porumbeii o data dupa asta adapatoarea ramane goala, mie mi se pare o ideie putin aiurea pt ca porumbeii ar trebuie sa bea apa cand au nevoie nu sa rabde toata ziua dupa apa, plus cand vor fi lansati la concursuri cand vor vedea o balta vor cobora imediat sa bea pt ca asa au fost invatati ca raman fara apa.
Dupa TEORIA de mai sus cu cifrele astronomice de bacterii intr-o lingurita de apa statuta cateva ore, ma intreb…….oare cum de nu a disparut atat specia umana cat si toate speciile de pe planeta (inclusiv porumbeii). Mi se pare penibil totusi sa emiti astfel de teorii (parere personala).
Posibil ca atat autorul cat si translatorul care a promovat articolul (mi-e prieten deci nu se supara) au baut cateva galeti de apa calda……….
@porumbei.ro
o traducere intr-adevar demna de luat in seama o gasiti la acelasi translator:
http://lucrurileasacumlevadeu.blogspot.ro/2014/01/ce-este-o-rasa.html
Desi este vorba de o singura rasa de porumbei, se poate transpune la orice alta rasa, inclusiv la voiajori.
Fiecare cu parerea lui si cu teoria lui. Daca schmbati apa des vara cred ca este bine, dar in repaus nu trebuie chiar asa de des, cred eu. Si explic si de ce cred asa: Schaerlaeckens spunea ca nu scapa de tricomonoza, el facea zilnic curat in voliere de 2 ori pe zi, apa la fel, 2-3 ori. A inceput sa faca curat numai o data pe zi, si sa schimbe apa numai de 2 ori, si a reusit sa scada tricomonoza. Ideea este ca , cu cat incercam sa ferim porumbeii, cu atat ii facem mai sensibili la boli, in camionul de transport spala cineva si dezinfecteaza cineva mereu adapatorile si celelalte???? adica la fiecare cursa? nu cred… Am fost in vizita la un campion national, si m-a surprins ca la zburatori era super curat, dar la matca mancarea o servea de oe jos, dintre gainati…. Mi-a spus ca la matca deja au imunitate , si ca nu se imbolnavesc, dar in schimb la zbor nu face asa deoarece porumbelul poate lua mai usor o boala fiind epuizat dupa un concurs… Acest campion era la Maraton…
Apa este o conditie obligatorie a existentei orcarui organism viu.Corpul porumbeiilor este format din 2/3 apa si plasma,iar partile fara grasime contin 3/4 apa.Apa este diluantul tuturor substantelor din celule si dintre celule,ea fiind transportatorul acestor substante asigurand schimbul de materii in cadrul celulei, deci conditioneaza metabolismul.Majoritatea proceselor biologice fundamentale din organism pot avea loc numai in prezenta apei.Orice organism pierde zilnic o cantitate apreciabila din apa prin urina,fecale, evaporare.Comparativ cu mamiferele,cantitatea de apa eliminata la pasari prin urina si fecale este mult mai mica insa in schimb este mai mare cantitatea de apa pierduta prin evaporare,in primul rand prin caile respiratorii(pasarile nu transpira).Astfel se explica de ce pasarile beau des apa,pentru asi completa apa pierduta.PORUMBEII,AVAND METABOLISMUL FOARTE VIU CARE LE ASIGURA ENERGIA SPORITA NECESARA ZBORULUI AU NEVOIE DE O MARE CANTITATE DE APA.Nevoile de apa depind de varsta,de productie(starea de cuib,etc)de continutul de apa pe care il contin furajele de continutul de vapori de temperatura adapostului.
Cantitatea de apa necesara organismului lor,porumbeii o iau 70% din apa,iar o parte de pana la 100% din necesar o iau din furaje si prin metabolism.In conditii normale(fara stres,fara epuizare fizica etc)organismul porumbelului are nevoie de aproximativ 0,30-0,60 litri de apa in 24 de ore.
Cat este de sensibil porumbelul la lipsa de apa o dovedeste clar faptul ca daca porumbelul pierde 20% din continutul in apa al organismului se produc grave tulburari metabolice care destabileaza sistemul imunitar slabind organismul in fata microbilor.De asemena s-a constatat stintific ca dupa 48-78 de ore de sete porumbita nu mai depune ouale in timpul normal asadar intarzie ouatul.
Apa pentru fi potabila trebuie sa indeplineasca calitati si conditii:
sa aiba gust placut
sa fie limpede,incolora si lipsita de miros particular(de imbacsire)
sa aiba o temperatura cuprinsa intre 5-23 grade celsius
sa nu contina substante chimice
sa nu contina germeni patogeni
Este foarte bine pentru sanatate porumbeiilor ca apa sa fie pusa in adapatori inchise pentru au intra in apa de baut mizerii excremente etc.Porumbelul nu poate deosebi prezenta bacteriilor si oulelor de paraziti prezente in apa.
Apa rece obliga porumbelul sa foloseasca o parte din energia corpului pentru incalzirea apei de a ajunge la temperatura organismului porumbelului.Din apa prea rece sub 5 grade celsius,porumbeii beau apa mai putin.
Apa nu este un element dar lipsa ei poate duce mai repede la slabirea sanatatii si duce mai repede la moarte decat lipsa alimentelor.
Vad ca este greu de inteles ca toata problema e cu volumul extrem de mic de apa raportat la cei care il consuma. Orice comparatie cu evolutia de mii de ani nu are sens pentru ca nicio vietate nu a evoluat adapandu-se din 2 litri de apa din care se mai adapau inca cateva zeci.
@Ionut: o sa public si acel articol, mi l-a trimis Ovidiu.
Bun articol, bun subiect de discutie.
Marea majoritate a crescatorilor din vest au minim 2 randuri de adapatori pentru a le schimba la fiecare adapare. Adapatorile scoase din crescatorie sunt spalate si puse la uscat. De ce oare?
Cei mai multi columbofili din Romania au servici iar timpul acordat porumbeilor se rezuma la 1-2 ore dimineata si seara, deci schimbatul apei de 3 ori pe zi cade. Dar ii sfatuiesc pe cei care au timp mai putin la dispozitie pentru porumbei sa isi cumpere doua randuri de adapatori si sa le schimbe dimineata si seara. Seara ar trebui ca adapatorile sa fie scoase din crescatorie, spalate si puse la uscat. Rezultatele se vad in maxim 3 saptamani de la utilizarea acestei metode (prin starea generala foarte buna a porumbeilor), o metoda simpla si cunoscuta de foarte multi columbofili dar pusa in practica doar de o mica parte.
O mie de comentarii , o mie de pareri !!! Sa fie voliera aerisita , curatata saptamanal , vasele de apa spalate de fiecare data cand schimbati apa si : Sa nu lipseasca uleiul de usturoi , drojdia de bere , gritul , vitamineralul ( un praf rosu pe care porumbeii il adora, cel putin ai mei) otet de mere sau avidress ( in apa ) , si verdeata ( varza sau salata , mai ales la matca ) faceti tratamente doar cand este nevoie , si daca chiar vreti preventiv inainte de imperechere un tratament coccidioza-tricomonoza (gambakokzid) si cai respiratorii salmonela (nyfuramicin sau enrofloxacina ) si nu o sa mai aveti treaba !!! Cel putin eu asa am facut si nu am avut treaba din punct de vedere al bolilor cu pasarile !
34
octavian: dupa 18 ani de crescut porumbei tu spui ca atunci cand vin de la concurs nu le dai apa proaspata la porumbei???????pai de ce -i mai astepti ca nu au venit nici in ziua de azi.
Dupa mine, cum am spus este o teorie idioata fara nici o sustinere logica cum ca apa calduta ar face rau porumbeilor(este otrava) prin favorizarea dezvoltarii bacteriilor in termen de x minute, ore…bacteria se dezvolta in orice apa, indiferent ca-i mai calduta sau mai rece,la temperaturi cu – (minus) sau prin fierbere dispar bacteriile si nu intotdeauna toate…
@porumbei.ro … spune in traducere ca nu trebuie lasata mai multe minute, sa nu vorbim de ore ca se ajung la cifre astronomice, nu stiu daca te uiti la ceas cand le pui apa si fix peste 20 minute te duci si le-o arunci, ca nu cumva sa fi fost o bacterie in apa si sa nu se ajunga la rezultatele mai sus prezentate, oricum in 20 minute deja sunt peste 120 bacterii ce se “balacesc in voie”, ce sa mai toata apa compromisa, miram-s…cu siguranta majoritatea tin apa la ei minim o ora…vine primul porumbel si bea apa PORUMBELUL BOLNAV….de regula pasarile cu trihomonoza consuma foarte multa apa”dovedit stiintific”, altul bea apa peste 20 minute…dupa calculele autorului deja trebuie sa fie apa super contaminata…ce faci ? Dai cumva apa la porumbei de la frigider sau clocotita ca sa nu se dezvolte bacteria ? Poti s-o si fierbi, apoi racita, cand le-o dai este acelasi lucru pt. ca atunci vine si bea porumbelul bolnav n-a baut inainte…Cred ca acest articol a fost scris dupa o noapte de betie si nimic mai mult, n-am nimic cu cel ce-a tradus, dar sunt satul de prostia mea si-a neamului romanesc incat sa mai imprumut si de la cei de peste hotare, tot ce-i strain il luam de bun ca-i strain, dar p-acolo e prostie de n-ar incapea in Romania nici daca-m incerca s-o batem cu maiul(obiect folosit pt. tasarea pamantului)….
Com33, tu nu ti-ai spus nici o parere despre articol, ai venit sa comentezi la adresa altora, asa ca mucles tinere !
Da Andrei,eu fac asta(schimb apa de 3 ori pe zi vara) le pun apa la 8 dim,o schimb la ora 13 si apoi la ora 17.Dupa ora 20 ridic apa si sub nici o forma nu va ramane in cotet peste noapte.Adapatorile care le schimb,le sterg cu o carpa si apoi le pun la uscat,asta vara.Iarna e aceeasi Marie dar cu alta palarie,apa o servesc in momentul hranirii cam in jurul orei 16 si o ridic la lasarea intunericului.In restul zilei porumbeii nu au apa,si nu sufera deloc avand in vedre ca 26 de porumbei beau undeva la un litru si ceva de apa,dupa ce le servesc masa.Despre timpul liber,eu am destul dar cand sunt la munca le schimba mama sau sotia.Vara cand ii astept de la zbor,daca am porumbei opriti acasa,ii hranesc si le dau apa,apoi cand se apropie ora sosirii,schimb apa si pun in ea ce trebuie sa pun pt recuperare.
@Ovidiu Maftei
“Eppur si muove” Galileo Galilei
Eu am auzit ca din 2015 nu mai merge asa: trebuie medic de famile , microscop , stetoscop , termopane , si obligatoriu unul dintre pereti sa contina numa medicamente . Cit de tare ne batem joc cu buna stiinta noi de noi luindune dupa alti , si logic si de venitul familiei.
Colegilor puneti un pic frana. Ca mai mereu adevarule sta la mijloc. La expo national Craiova am asistat la o mica discutie intre columbofilii romani si Kipp. Care Kipp? Nu cred ca il stiu sau conteaza numai ca omul a zis asa: La noi apa are un Ph foarte mare si ca sa o aducem la un ph normal punem otet de mere in ea. Deci? Apa este viata dar apa potabila mai baieti. Puii mei unii din ei aveau ba sternul stramb ba penaj urat si dupa acesta experienta cu Kipp am hotarat sa fac analiza apei . Fiind deja logic mi s a spus ca apa din fantana mea nu este buna nici de spalat vase. Cati au facut asta dintre voi? Intradevar am schimbat sursa de apa , problemele recente au disparut doar ca vara le pun apa de 2 ori pe zi iar iarna o singura data. In fiecare seara adapatoarea este golita si intoarsa invers sa se usuce pana dimineata. Tot anul pana la sezonul de zbor nu am avut niciodata probleme. In sezonul de zbor se schimba datele problemei. Pe langa apa potabila trebuie sa ai cap si fler sa citesti f mult si sa si iti dai seama ce trebuie in crescatoria ta sau ce minusuri sunt in crescatoria ta. Poate orice campion sa spuna reteta lui insa nu se potriveste niciodata problema cu problema din voliera lu Lache care este ofticat ca lui nu i spune nimeni adevarul. Adevarul depre pasarile si voliera ta il inveti singur sau ii omori si pe ei cu zile din cauza capacitatii tale mentale reduse. Deja un mare secret ti l am expus ba Lache. Ai apa potabila sau ai doar apa? Nu o mai da cu natura ca te bate in cursele de maraton. Natura lucreaza incet, nu zboara pasari la 1000 de km in 2 zile si nici mii de pasari intr-o masina de transport nu pune natura la o lalta pentru 2-3 zile de transport in luna iulie. Nici eu nu am rezultate pentru ca sunt incepator si nici timp sa ma ocup de ei nu am dar nici focar de infectie in voliera mea nu este.Incerc sa perseverez de la an la an cu pasari de calitate si intretinere cat pot eu de buna fara sa exagerez cu nus ce cutii cu vitaminerale. Vreti porumbei luati-va gutani sau ornament. Vreti voiajori cu rezultate ocupati-va de intretinerea in regim de atleti a lor, daca nu puteti consolati-va ca si mine. Si va spun sincer pe langa ph apei trebuie sa tineti cont si de alte amanunte dar asta este unul din asa zisele voastre secrete . In fond este ceva logic dar decat pt baietii destepti. Cinste campionilor columbofili.
Eu stiu ca vara dupa 20 minute protozoarele incep sa se dezvolte odata ce apa este pusa in adapator iar porumbeii au inceput sa consume din ea. Acest Christian Otrakji are dreptate, el face referire la apa calda, iar in apa calda este clar ca acest proces este mai rapid. Dar nu inteleg de ce sa dai apa calda la porumbei ? …apa odata ce o incalzesti i-si modifica structura si devine deloc placuta pentru organism.
Am vazut crescator care punea apa calda peste apa inghetata (in adapator), am vazut si crescator care dadea apa calda iarna si zicea ca pina mananca porumbeii abia se mai raceste si e numai buna de baut. Totusi nu era mai usor sa scoata adapatorul afara la timp si sa arunce apa din el ?… asa in fiecare zi punea mereu apa proaspata.
Iarna foarte multi folosesc apa luata cu 1- zi inainte si pastrata in casa la temperatura camerei. Pe timp de iarna ora obisnuita pentru hranirea porumbeilor este undeva in amiaza la orele 12:00 – 13:00 , apa este lasata maxim 20-25 minute, apoi vasul este luat din crescatorie. Sunt care spala vasul de apa, sunt care il pune cu gura in jos si ramane asa pina a 2-a zi, fiecare procedeaza cum considera.
Daca un organism contine peste 70% apa, atunci de ce nu ar fi apa foarte importanta?
Se spune ca apa cea mai buna este din fantana sau izvor dar inainte de toate, este indicat sa faci analiza la apa macar odata la 2 ani. Porumbeii care consuma apa de fantana stau mai plini, au penaj mai matasos, sunt mai rezistenti imunitar, se refac si mai repede odata ce beau aceasta apa dupa concurs, datorita ca apa din fantana are cu totul alta valoare decat apa de la robinet. Persoane care inteleg valoarea apei dar neavand o alta posibilitate decat sa foloseasca apa de la robinet… sunt care isi permit si monteaza in locuinta un filtru pentru apa. Stiu doi columbofili in Romania care au montat filtru pentru apa, iar dup ace este filtrata ea trece apoi printrun dispozitiv (import Japonia) care are rol sa energizeze apa (de mai multe ori ) decat ar fi valoarea ei dupa filtrare. Ambii columbofili au peste 10 cupe nationale. Din acest motiv am specicat numarul cupelor, sa vedeti o idee cumca anumiti columbofili cu rezultate pun baza pe mult mai multe amanunte atunci cand doresc performanta. De ce mereu acestia pun baza pe cat mai multe amanunte ? Oare tot ce fac este intamplator ? In momentul de fata sunt care pot creste valoarea apei pina la nivelu 4-5, iar ce am scris eu aici este doar o particica…
Pentru cine doreste sa inteleaga mai bine importanta apei de baut poate viziona acest film, sa studieze ce spun oamenii de stiinta despre apa, gasiti 8 filmulete la acest link : http://www.aparatorul.md/apa-memorie/
Daca nici acum nu ai inteles importanta apei atunci poate nu o vei intelege niciodata.
In zonele unde este mult calcar in apa foarte multi iau apa si o pastreaza in vase de pe o zi pe alta, stand asa apa se decanteaza, respectivii folosesc maxim 70% din apa pastrata pentru a 2-a zi, iar apa din partea de jos a vasului nu o folosesc (o arunca), acestia fac acest lucru in toata perioada anului. Multi procedeaza tot asa cu apa care contine mult clor (apa de la robinet), … sau cel putin cand fac tratamente procedeaza astfel. Cele mai bune vase pentru pastrat apa sunt, galeti emailate, oala emailata, borcan mare din sticla (culoare inchisa)… se evita sticle de plastic , galeti de plastic sau galeti din metal.
Va dau cateva exemple. In anul 2011 in vizita fiind la cineva, respectivul dadea apa porumbeilor de la lotul de zbor 1 singura data pe zi, mai exact in amiaza, a avut un an foarte bun (judetean si National). Era cald afara, cand a pus apa toti porumbeii erau ciorchina la adapator… dupa 15 minute a luat apa. Am pus intrebarea respectivului : Totusi nu este prea putin 1 singura data pe zi apa ? …si a raspuns : Cutare tot asa da apa de ani de zile ! Ce cand sunt pe drum crezi ca delegatu le da de mai multe ori apa pe zi? Este cand nu le da deloc intro zi! Columbofilu la care a facut referire (nu dau nume) vreau sa spun ca are peste 5 titluri de campion national la maraton porumbel si crescator. Atat crescatorul la care eram cat si columbofilu la care a facut referire, ambii practica vaduvia ca sistem de joc cu porumbeii.
Mai stiu un caz a unui columbofil cu multe titluri de campion castigate la toate categoriile… si in zi de astazi joaca foarte bine, castiga concursuri importante de maraton derby 2 ani la rand… in trecut scotea porumbeii afara in amaiza si antrena atunci cand era mai cald afara (acesti porumbei primeau apa dimineata)… dupa ce se antrenau in amiaza (fortat cu steagu) si intrau in crescatorie, la 30 de minute primeau apa.
Cine a urmarit si a cautat cu siguranta a gasit diferite scrieri despre porumbei care retin mult mai bine apa in organism, porumbei care fac fata mai bine pe distante lungi. Atunci cand columbofilu aplica un sistem in propria crescatorie, fiind el si un sistem chiar spartan, porumbeii se selecteaza si raman doar acei porumbei nativ puternic rezistententi, porumbei care au un organism cu aceasta calitate de a pastra apa… lucru important la fond si maraton in concursuri cu canicula.
Sunt care nu pun o mare baza pe schimbatul apei, totusi au rezultate… dar rezultate remarcabile si de durata sunt la acei columbofili care pun baza pe cat mai multe amanunte, acestia muncesc mai mult la porumbei. Eu consider ca, la compartimentul de reproducere trebuie sa existe un echilibru, mai totul cat mai simplu in schimb la zbor este altceva, aici nu poti lasa nimic in voia sortii.
Citesc ca porumbeii consuma apa din balti, rauri, lacuri,etc. cand vin de la concurs… la intoarcere eu stiu ca majoritatea intervin la porumbei… cu ce stie fiecare, la flora, digestie, etc. Efortul intens ataca flora intestinala, deregleaza digestia, etc. Totusi de ce nu vreti sa puneti in balanta ca porumbeii stau mai mult acasa decat pe drum?… si ca perioada importanta este cum il intretii acasa. Daca acasa primeste numai apa proasta, in drum spre casa consuma apa ce gaseste (proasta)… eu te intreb, de ce iti mai doresti rezultate ? Lasa pe un altul care munceste si nu este puturos, dai respect si mergi mai departe pe ideile tale. Macar inainte cu 1 luna de sezon sa incepi sa fi altfel decat in extrasezon si sigur va aparea un plus.
Sunt care pun otet in apa in idea ca nu se mai dezvolta mai nimic daunator, pe o parte fac bine, pe alta nu. Stiu care folosesc perioada lunga otet in apa… dar nu mai stralucesc ca inainte, acelasi lucru pot sa spun si despre un columbofil strain renumit. Toate sunt calculate in scop sa cumperi… cine vinde nu are cum sa iti dea dreptate, probabil si eu asi proceda la fel, practic nu sunt de condamnat. Stiu ca dupa dupa 3 zile de aciditate in organism calciu din organism incepe sa fie consumat… Sunt care dau otet la porumbei dar nu in apa (acestia stiu ceva!), dar ofera simultan si calciu, ambele naturale preparate de catre ei insusi… pe acestia ii intereseaza sa dezvolte aciditate la nivelu gusei, de aici pleaca totul in jos, procedeaza altfel in idea ca apa spala…mai au si dreptate. Cand apare dezechilibru de calciu nu este bine deloc,… de aceea sunt cautati porumbeii cu oase subtiri, sunt mai usori, se spune ca au consum de calciu mai mic. Osatura mare (si groasa) are suprafata mai poroasa, aceste oase au nevoie de un consum mai mare de calciu,… osatura subtire si densa, este mai putin poroasa, necesita si un consum de calciu mai mic. Osul pieptului (sternul) printre alte amanunte este primul indiciu despre grosimea oaselor,… iar culoarea lui face parte deasemenea din grupul multor amanunte importante care le cauti in sezon atunci cand verifici despre cat sunt de pregatiti porumbeii la concursul ce urmeaza.
Apoi mai sunt care folosesc albastru de metilen in apa, este foarte bun, dar oferit mai mult de 3-5 zile consecutive ataca flora intestinala. Sa folosesti constant nu este prea indicat, atunci sa scapi acel echilibru si cresti porumbei ‘sterili’, iar in tot ce faci si oferi porumbeilor trebuie sa cauti un echilibru.
Eu sunt pentru sistemul: apa 20-25 min. dimineata, seara deasemenea, in amiaza maxim 15 minute, spalate dupa fiecare adapare si lasate in aer liber, la vant si soare.
Imunitatea porumbeilor este foarte importanta. Noi avem asa un fler de a alege exemple pozitive rar intalnite chiar daca sunt alte exemple pozitive multe la numar si tot atat de frecvente. Am sa dau exemplu de porumbei nativ puternic rezistenti, porumbei mai deosebiti.
Cu ani in urma a fost achizitionat un porumbel cu 6 titluri de campion si un alt titlu de campion Balkanic (5 tari in ecuatie)… adus porumbelu in apartament, asezata cutia jos aproape de usa etc., vine acasa partenera respectivului, ea spune ca miroase ceva urat in casa, ajung la concluzia ca porumbelu, il roaga sa duca porumbelu pe balcon. Porumbelu respectiv a zburat din podul unui grajd, jos sub el erau vaci si porci, se puteau vedea prin podeaua usor departata, totusi acele gaze emise de la fecale nu sunt deloc recomandate, normal ca si porumbelu mirosea urat. El fiind un porumbel deosebit care a zburat fara prea multa ingrijire si dichiseala, era ca o stanca, fenotipu vechi de porumbel, deloc placut, dar avea muschi si penaj matasos un lucru intalnit frecvent la porumbeii buni. Mai tarziu a ajuns de a stat 1 an de zile cu alti porumbei inpreuna in niste conditii grele, unii cazusera rau, dar el arata tot asa.
Cu ani in urma se facea achizitionarea unui alt porumbel, loc 9 in Expozitie si loc 2 a unui concurs de maraton peste 1.000 km, concurs deosebit greu. Porumbelu era tinut cu alti porumbeo in podul unei bucatarii de vara, acoperisul era acoperit cu hartie catranata ( panza,smoala si nisip), podu era beza inchis complet, exista un orificiu mic pe unde intrau porumbeii acolo in acel pod, scuze…crescatorie. Aici putem vorbii linistit de o crescatorie cu efect de sera. Eu pe acel porumbel in modul in care am reusit sa-l vad…nu am vazut pudra pe acel porumbel, nas, geana, pene… parca era bagat in apa, apoi scos si batut. Cred ca angajarea in concurs, hrana ce o primea in masina si aerul care era din plin… pentru aceast porumbel acestea toate erau mai mult decat un tonifiant sau energizant… hranirea jos in curte sau mersul la camp erau fixate demult in codul genetic . Cand persoana a incasat banii pentru porumbel, a poposit in oras pentru cateva zile…mai tarziu revenind acasa. Deci in concluzie, omul avea un program la porumbei foarte bine pus la punct , pe parcurs respectivul a fost campion la maraton si vicecampion la palmares maraton, eu pot spune ca avea intradevar porumbei foarte buni. Mai tarziu aceasta familie a demonstrat si demonstreaza mai departe in toata tara pe unde au ajuns.
Aceste doua exemple sunt rare, porumbei deosebiti, au fost selectati in conditii spartane, dar aveau o origine foarte buna, altfel nu reuseau. Cati porumbei campioni credeti ca sunt in fiecare an care reusesc ceva de genu ? Foarte putini. Majoritatea care reusesc an de an rezultate si pot fi gasiti in expozitii vreau sa spun ca in spatele lor, exista multa munca, deci cred ca trebuie aleasa varianta care este cel mai des intalnita. Munca, creier si… iar munca.
Rp = Abel ?
Cam panicard articolul dr-ului asta Cristian Nuconteazacum… Pe Ovidiu il iert ca mi-e prieten si stiu ca n-are studii medicale, dar e un tip fain si bine intentionat si a tradus si multe materiale foarte bune.
In logica autorului, sticlele cu apa imbuteliata care stau in mall-uri cu saptamanile pana se vand ar fi niste arme biologice perfecte, fiindca e greu de crezut ca la imbuteliere nu s-a strecurat minim o bacterie in fiecare dintre ele.
Pentru ca bacteriile sa se multiplice exponential cu viteza pe care ne-o sugereaza autorul e nevoie de un mediu nutritiv, nicidecum de apa goala.
TEST : Din ce anume credeti ca se formeza ”trilioane fenomenale (18 zerouri dupa 1)” de bacterii in 10 ore pornind de la o singura bacterie :
a) hidrogenul din apa
b) oxigenul din apa
c) caloriile cu care s-a incalzit apa
d) clorul din apa (pentru cei racordati la reteaua de apa potabila)
pentru han nu mam referit ca nu le dau apa proaspata ci la faptul ca nu stai si schimbi apa din 20 in 20 de minute . Cred ca vara schimband apa de 2 ori pe zi e suficent si iarna o singura data .
NU!
si nu inteleg sensul oi fi eu batut in cap ce are apa calda cu bacteriile? daca e apa rece sau calda nu tot ajung bacteriile in ea? cresc porumbei de 60 de ani dar mai mare prostie ca asta nu am auzit. dau apa calda la porumbei frecvent iarna si de atatia ani nu u nimic,generatii dea lungul.
daca ii tot oblojim asa nu ajungem nicaieri. imaginativa un copil de ala rasfatat care se tine dupa fusta mamei dca mama nu e acesta este mort asa si porumbeii trebuie lasati sa se inveteun pic cu greul cand vine de la 1000 de km nu te duci cu biberonu dupa el sa-l adapi se descurca bea apa din mlastini ,rauri,roua de pe iarba etc.
Eu nu vreau sa deranjez pe nimeni, cui ii face rau cititul poate ar trebui sa se uite la tv. Imunitatea nu se formeaza daca pasarile stau in mizerie si daca consuma apa murdara. E mult de scris si sunt carti care explica exact ce si cum. Cine vrea sa citeasca de acolo. Pacat ca unii dau impresia ca nu au gasit un WC public si isi fac repede nevoile pe internet.
53
octavian: am inteles ,credeam ca nu le dai apa proaspata la venirea din concurs sau cel putin asa reiese din ce ai zis …….55
adrian: si pentru restul articolul nu se refera la apa fiarta si racita si nici la apa calduta daca obijnuiti sa le dati ,,ci doar la faptul ca apa statuta prea mult ,in zilele de vara se incalzeste favorizand inmultirea bacteriilor ,sau mai popular spus apa clocita care miroase urat tocmai din cauza bacteriilor
Apa incalzita de soare vara este nesanatoasa pentru ca se inmultesc microorganismele patogene. Insa daca le dam apa calduta proaspata nu e nicio problema. Vin cu o intrebare: de ce Shaolinii beau doar apa calduta? Pt ca mancarea e mai calda decat apa pe care noi in mod normal o bem dupa mancare si de aici problemele gastrice. La porumbei e clar un lucru si anume ca apa trebuie sa fie mereu proaspata.
Un material bun , zic eu!
http://www.porumbelulmeu.com/products/apa-o-esenta-a-vietii/
Imunitatea nu inseamna numai anticorpi si globule albe. Asa cum si corpul uman este colonizat cu milioane de bacterii utile :
http://www.descopera.ro/stiinta/9456823-microbiomul-fiintele-care-traiesc-in-noi-controlandu-ne-viata
la fel si corpul unui animal sau a unei pasari este un ecosistem populat cu bacterii specifice, cu roluri bine determinate in metabolismul gazdei. Unul dintre aceste roluri este chiar cel de prima linie de aparare impotriva bacteriilor patogene din mediul exterior. Un numar mare de astfel de atacuri sunt stopate de coloniile de bacterii care colonizeaza mucoasele, pielea, tractul digestiv, etc. chiar inainte de interventia globulelor albe sau de formarea anticorpilor. Sistemul asta imunitar complex se formeaza in etape , in timp, pe mai multe cai : initial prin mostenirea genetica, apoi se imbogateste prin colostru la mamifere, prin laptele de gusa la porumbei, prin regurgitarea hranei la carnivore, etc. etc. Pe parcursul cresterii, puii oricarei specii au nevoie de contact cu diversi germeni patogeni – binenteles la nivele rezonabile – pentru a-si forma anticorpii specifici. Curatenia excesiva, tratamentele nejustificate diminueaza partial sau total sistemul imunitar, asa ca intand in hora tratamentelor acolo ramai… Industria farmaceutica nu vrea sa vindece, vrea sa castige bani ! Anul asta apelez la ea sa-mi vindece pasarile de o boala, mi-o face in 5 zile … super !… sunt cel mai multumit. Pretul il platesc la anul, cand apelez la ea sa-mi vindece pasarile de 3 boli… Din aproape in aproape in cativa ani pasarile mele sunt dependente total de vaccinuri, medicamente, vitamine si stimulente. Toata lumea e fericita : eu cu porumbeii in varful topului pleznind de sanatate si performanta si industria cu banii in cont ! Dar pana sa ma lamureasca pe mine ca ea ma doreste fericit, o sa-mi trimita pe cap tot felul de experti ca si Nuconteazacum MD asta cu teoria lui apocaliptica – care daca ar fi reala, nici n-ar exista viata pe Pamant, cum bine zicea Barboianu (com.38) – sa-mi inoculeze in cap o tampenie si sa umblu toata ziua cu ibricul de apa din casa in cotet pana ma loveste depresia si ajung tot la mana lor…
In alta ordine de idei, incercati sa va formati un ritual de deprinderi cat de cat logice si sanatoase, in loc sa imaginati tot felul de situatii ipotetice care sa valideze teoria autorului. Prin asta nu faceti altceva decat sa va alintati lenea, indolenta sau snobismul.
Cica: – bea porumbelul bolnav apa si le da la toti… Da’ ce cauta porumbelul ala in colectivitate? De cat timp ai nevoie ca sa-l observi ? Exemplu: Dimineata cand dai apa si mancare dintr-o privire inspectezi pasarile, boxele si locurile de odihna. Daca vezi vreo neregula iei titularii la mana. Daca nu pare grav ii inchizi in boxa, apa si mancare separat si tratament, daca pare serioasa treaba, afara si la carantina, tratament la toata lumea, dezinfectie.
O adapatoare nu e scumpa, mentine apa curata si poate fi pusa intr-un colt mai putin insorit din cotet la cateva degete mai sus decat podeaua, pe un suport. Daca apa e curata, deci nu contine reziduri organice, nu se incarca cu bacterii pana la nivele periculoase pe parcursul unei singure zile. Seara dupa cina se scoate, iar dimineata vas spalat si apa curata. Asta e minimul… Daca esti de performanta si ai si pasari valoroase precis ai deja o metoda mai buna… Daca ai pus o cratita cu apa in soare inseamna ca o cauti cu lumanarea !… Daca folositi dezinfectante in apa nu o faceti pe perioade lungi si rotiti-le tot timpul.
La toata teoria scrisa de Adrian Cocu este de completat ca fara o alimentatie corecta nu se poate instala o imunitate naturala. Corpul nu are din ce sa produca elementele care ii vor asigura imunitatea. Pe principiul ,,Grau+porumb+floare+ mizerie+ dezinteres+ false cunostinte de semidoct” nu se fixeaza o imunitate, 80% din pasari daca nu vor fi bolnave o sa fie cu sechele sau prost dezvoltate. Cine vrea sa vada daca are pasari bolnave sa faca urmatorul experiment : NUMARA OUALE DEPUSE SI VEZI CATE AU DEVENIT PORUMBEI ADULTI! Apoi fa o diferenta intre oua si porumbei care au devenit adulti, asta o sa fie dusul rece care te trezeste.
eu nu am zis ca nu le schimb apa iarna o data pe zi iar vara de 2 ori m-am referit la faptul ca ei oricum nu beau apa prea fierbinte.noi daca bem ceai sau cafea ne imbolnavim?
doar ca unii ca si maftei ovidiu nu au ce face acasa si da o tura pe porumbei.ro
se cam exagereaza, dupa uni ar trebui sa stai toata ziua in cotet schimbind apa si facind curatenie ,daca nu ai boala intre porumbei nu ai probleme cu nici unul nu conteaza de cite ori le schimbi apa ,daca ai boala in cotet le poti schimba apa ca tot degeaba.
Eu stau la tara, si cum lucrez foarte mult,delagatii(…) nu ma pot ocupa eficient de porumbei. In privinta apei, cat timp a fost zapada au consumat-o fara nicio problema in pofida apei pe care o mai primeau. Acum din nou o evita si o consuma pe cea a cainelui sau pur si simplu din baltoacele unde se mai scalda. Nu i-am mai vaccinat de 4 ani, la concursuri vin super. Si sa nu mai spun de uliu. Zilnic ii alearga. Din fericire inca is toti.
Andrei cred ca te inseli prietene…bun subiect,unul dintre cele mai bune in ultimul timp si foarte importat la care ii dam putina importanta(unii).adaparea porumbeilor sa poate face dupa sistemul fiecaruia si orarul de munca in majoritatea cazurilor.Sistemul meu este usor si efectiv,multi au sa ma critice binenteles jeje ,,Pasarile mele beau apa de doua ori pe zi adica dupa fiecare masa,ai mancat si ai beut foarte simplu…pare o tampenie jeje..dar scopul nu este acela de a evita dezvoltarea bacterilor,adevaratul scop este ca pasarea sa invete sistemul ..apa este epuizabila si nu o are la dispozitie cand doreste,invatat la acest sistem porumbelul o sa bea foarte multa apa cand are ocazia,deci organismul lui are sa se adapteze la un efect …sa-i spunem “burete” absorbe foarte multa apa…ce urmarim columbofili ?ca pasarile noastre sa consume cat mai multa apa inainte de a sa produce lansarea din camion,iar aici pritene Andrei am sa te intreb:care porumbel are sa coboare primul la balta de apa porumbelul care a umplut reservele de apa sau acela care si-a udat putin ciocul?atentie mare cu acest sistem …la noi in Spania vara este foarte cald multa seceta,cu acesta clima trebuie adapat de minim 3 ori pe zi…dar important este ca porumbelul sa invete acest sistem si nu o sa fie nici o problema,binenteles o sa evitam si dezvoltarea bacterilor…iar pentru capone si sustinatori lui..nu va ofticati prieteni nu incerc sa va schimb traditia si nici columbofilia este o imbunatatire,ca mosu avea pasarile care se adapau cu vaca cu calul si oile hai sa o lasam moarta prieteni este o columbofilie veche..hai sa cautam imbunatatiri,progresati mai baieti si nul mai copiati pe mosu ,tata si pe strabunicul.sunt sigur ca pe vremea lor faceau lucrurile cum credeau mai bine ignorand toata istoria de bacterii sisteme ect…dar suntem in 2016 nu stiu daca ma intelegi
Vreau sa mai adaug un detaliu acestui sistem:nu este necesar sa-l practicati tot anul,cu doua luni inainte de deschiderea sezonului de zbor e suficient,pasarile in acest timp au sa invete cum sta treaba.multa bafta si vant in aripi
Interesant! Cat lasi apa cand o pui la ora mesei? Eu o las cam o ora. Daca o iau imediat dupa hranire, peste vreo ora ii vad ca ma asteapta la usa, chiar daca e seara, in loc sa fie la somn. Daca le duc iar adapatoarea o rup de sete. Cumva bobaele mancate cer apa mai multa dupa o vreme nu imediat. Deci, imi e teama sa ii las asa insetati in speranta ca vor invata ideea. Poate incerc dupa sezon. Cat dureaza sa invete? Ma gandesc ca li se poate da peste cap sistemul digestiv daca nu au apa cand simt nevoia.
Buna porumbei.ro!asa este o pun doar la ora mesei,in cazul meu servesc doua mese pe zi,imediat dupa ce au terminat boabele scot hranitorile si introduc adapatorile aproximativ 10 minute.am sa-ti maturisesc ceva intresant,folosesc sistemul acesta de ceva timp inainte adaparea o faceam cum majoritatea procedeaza adica adapatorile in cotet,am piscina la 15 metri de porumbar,inainte cu vechiul sistem dupa antrenament pe o zi putin mai calda erau inebuniti de sete si coborao langa piscina incercand sa beie apa ,chiar multi sa aruncau in piscina cu speranta de a bea apa inainte de a intra inauntru,de cand am schimbat sistemul problema piscinei nu mai exista,cum e posibil daca porumbelul a fost adapat ultima oara 12 hore inainte si scos la antrenament..simplu pasarea cu apa la dispozitie cu un minim efort are sa merga la adapatoare pentru ca asa e invatata cu apa la dispozitie,cu apa la program de hranire porumbelul stie foarte bine cand o se bea apa deci organismul acestuia se ha adaptat si functioneza in functie de rutina .Iti recomand sa nu le schimbi sitemul adapari in timpul sezonului deaorece poate provoca tulburari in sistemul nervos,digestiv ect.innainte cu 2-3 luni poti sa incepi,aici eu incep imediat dupa iesirea din sezonul de naparlire ..valabil doar la equipa de zbor nicidecum la lotul de reproductie.La pui dupa ce au invatat cum merge treaba urmatorul an adaptarea va fi mult mai repede
Multumesc. Interesante observatii. O sa incerc si eu la pui anul asta, incepand de acum. Chiar am observat ca la masa de seara beau si nu mai coboara dupa o ora sa bea daca le pun adapatoarea iar, deci cred ca sunt deja intrati in sistemul de care spui si as putea sa continui asa cu puii.