Aripa ventilata – criteriu fundamental ?

Buna prieteni, sunt Adrian Eugen Malinescu si vreau sa va supun atentiei o dilema care ma preocupa de mai mult timp, hai sa incercam sa o rezolvam impreuna. Vorbind cu columbofili renumiti ca Andruseac Vasile sau cu Danut Olaru am inteles ca un porumbel, ca sa aibe rezultate de top trebuie sa aibe aripa foarte bine ventilata, in sens orizontal si vertical.

Adica remigiile de pe varful aripii trebuie sa fie ascutite ca sa poata taia aerul, sa bata repede din aripi, iar penele de la a 3-a la a 7-a (aproximativ) sa fie un pic inclinate pe plan orizontal, ca un oblon care se deschide cand ridica aripa si se inchide cand coboara aripa.

D-l Andruseac Vasile imi explica faptul ca un porumbel cu aripa slab ventilata are o aripa “grea”, care nu o sa reziste la zboruri lungi. Ca urmare intrebarea mea fireasca este: De ce sa tin in voliera porumbeii cu aripa slab ventilata ? Sa fie un criteriu fundamental ventilatia aripii ?

Deci porumbeii cu aripa grea ca Pestele meu (poate ati recunoscut porumbelul F din lansarile mele de Oravita sau Semenic) nu o sa dea rezultate la zboruri lungi si ii tin doar de ornament si ca sa cheltui ceva bani in plus.

In schimb, porumbelul meu negru Horn are aripa perfect ventilata si musculatura puternica – poate da rezultate de top (prin puii sai – il imperechez cu porumbita neagra Cioara – cea de la prepelite cu penele cazute).

Ce ziceti ?
O zi buna, Adrian Madlin

99 comentarii la “Aripa ventilata – criteriu fundamental ?”

  1. Sa nu faci selectia “la mana” acasa, lasa cosul sa decida. Chiar daca are aripa mai putin ventilata, poate compenseaza pe partea de vointa si orientare. Nu ajunge acolo in top, dar pentru inceput poate ca bate multi alti porumbei din echipa ta. Stiu ca nu mi-a placut deloc albastrul ala cand l-ai prezentat la topicul trecut, dar daca a venit, da-i o sansa, lasa cosul sa vorbeasca.

    Aripa e doar unul din multii factori.

  2. Dap,asta ar fi o conditie buna fizica,din pacate nu este suficient doar ca porumbelul sa indeplineasca condtitiile fizice ci mai mult conteaza orientarea lui.S-a ajuns la porumbei nu tocmai perfecti din punct de vedere fizic pentru orientarea buna de care au dat dovada.Cand porumbelul se orienteaza bine si ajunge acasa ai vreme sa-i corectezi in timp si deficientele fizice dar cand are fizic bun si nu are orientare nu mai ai sansa sa corectezi nimic deoarece nu mai vine acasa.Porumbelul chiar daca ar fi capabil sa zboare 2000 km dpdv fizic daca nu ajunge acasa dupa lansare nu ne este de nici un folos.
    Cat despre porumbeii de mai sus,cred ca diferenta intre ei este ce au in cap si nu forma fizica.Este posibil ca cel cu aripa buna sa nu aiba sansa de a fi angajat la un zbor lung pierzandu-se dupa cateva sute de km iar cel cu aripa grea sa ajunga acasa,chiar daca poate mai tarziu,dar ajunge.Bineinteles acest lucru o sa-l aflati dupa ce o sa zburati porumbeii.Teoria aripii este buna atata timp cat se gaseste la porumbeii cu origine buna de cursieri.

  3. Stiu ca nu vei inceta sa selectez la mana
    si sa cauti “semne” ……

    Voiajorul trebuie sa aibe :
    -“homing behaviour”=orientare si dorinta
    de a junge cat mai repede acasa.
    -sanatate de fier si aici trebuie sa vorbim si de
    organele interne,inima, plamani, ficat,capacitatea
    de a duce energia si oxigenul la musculatura etc.

    Chestia cu remigele e ca si cum am discuta daca
    un inotator are degete ma late sau mai subtiri…
    da pote conteaza putin dar nu este esentia si
    de fapt neglijabil….

  4. Aripa conteaza foarte mult la un porumbei…dar nu poti sa faci selectie Doar dupa aripa….zborul face selectia….si acuma o intrebare pe final cum bate porumbelul din aripa????? Daca stie cateva sa dea raspunsul!!

  5. eu selectia o fac dupa cum imi vin acasa de la antrenamentele pe care le fac(nu am concurat nicodata), nu cred ca cineva poate sa spuna valoarea unei pasari dupa aripa,ochi s.a. , vant in pene!

  6. ‘Sangele bun nu minte’! Cumpara porumbei de la crescatori cu rezultate.NU mai face experimente dak vrei rezultate.Porumbeii voiajori sau format in sute de ani dak toti marii columbofili o luau de la zero k tine nu se ajungea la performanta de azi.
    Dak o sa cumperi porumbei BUNi o sa invezi diferentele intre ei si ai tai sau diferentele intre porumbeii de viteza si cei de fond etc..
    Vant in pene

  7. Nici eu nu selectez porumbeii dupa cum arata, dar totusi daca ar fi sa achizitionez porumbei dintr-un lot necunoscut, as alege cum ti-a sfatuit domni amintiti.
    Forma aripii este numai un singur factor si nu cel mai important, dintre numereoasele caractere, care influenteaza rezultatele porumbelului, dar este vizibil, fata de celelate pe care nu poti numai sa banuiesti.

  8. Nu este relevant din pozele de mai sus. Primul porumbel nu are aripa intinsa cum este la cel de-al doilea, se vede clar ca la al doilea porumbel il tii de ultima pana si tragi de ea la maxim, iar la primul pur si simplu ii intinzi aripa. Daca ai aceasi masura la ambii nu cred ca mai sunt atat de diferit aerisite.

  9. Posibil ca ce-l cu aripa aerisita sa aiba si cutia craniana cu mult spatiu liber,rezultatul il afli la finalul unui an competitional dupa ce au participat cerindu-le rezultate dupa urmatoarele criterii:
    -varianta 1,minim 10 etape intre 100-600km
    -varianta 2,cuprinzind 5 etape intre 500-800km
    -varianta 3,sa participe la 3etape peste 900 km
    In rest discutii de genul ,daca MESI ar avea inaltimea lui ZLATAN IBRAHIMOVICI sau utimul viteza triplului BALON DE AUR ar fi mai bun sau nu .Porumbelul de sport este un tot unde valoarea o da suma tuturor calitatilor minus suma tuturor defectelor ,anatomice descriptive,intelectuale ,comportamentale inascute + dobindite ,imunitate naturala la boli,etc. .
    Intr-o crescatorie se vede clar valoarea unui porumbel
    avind toti aceleasi conditii de adapost,hrana,antrenament si metoda de joc din partea unui singur maneger .
    Cum in alte interventii spuneai ca nu ai timp petru a participa la concursuri ,i-ti recomand sa participi la un columbodrom ,exista unul la 50 km de tine in ANDREI SAGUNA sub tutela F.C.I. ,unde poti sa demonstreze talentatii tai inaripati descendenti din pietarii de IOSEFIN .SUCCES

  10. Vi se pare ca acest campion Nat. la As fond Tineret http://www.acneamt.ro/?p=1530 are aripa asa de ventilata cum spun unii ? Si acesta e doar un exemplu,din multe altele…Eu cred ca rezultatele vorbesc ….

  11. Ventilatia aripi nu este un motiv sa renunti la o pasare,daca intindeai aripa mai mult la prima pasarea aveai acelasi rezultat ca la negru !

  12. E atat de bun exemplul dat de Sergiu… wow!
    In rest, asa cum zice O.Bogdan, cel mai important e sa nu aiba cutia craniana prea aerisita. :))

  13. ..Salutare ..
    Sincer .. nu am mare experienta in columbofilie , si totusi , a-mi vine sa rad cand vad astfel de aberatii.
    Nu contest faptul ca nu este si o umbra de adevar , insa aceasta o poate confirma doar un columbofil cu vasta experienta .
    Nu ma indoiesc nici de experienta Dlui Andruseac V. sau a altuia ..insa toti vb probabil din exp. proprie de-a lungul anilor. Un tanar care a inceput de cativa ani nu poate si nu are voie sa puna in aplicare metoda urechii…am auzit de la X…sau ca mi-a spus ..Y.
    Incearca sa ai mai multa rabdare cu propriile pasari .
    In incercarea de a junge cat mai repede in frunte sunt multi care nu au suficienta rabdare ,in felul acesta ei parasesc drumul mare si batatorit de-alungul anilor de-atata lume..
    Cei drept mai sunt si exceptii ,unii dintre acestia reusesc
    sa ajunga , in final la telul mult ravnit , dar multi se ratacesc .
    Unii mai reusesc sa reia cursul normal, insa marea majoritate raman cu gustul amar al infrangerii.
    Incercati sa zburati cu pasari bune de calitate , cativa ani la rand si abia dupa ce aveti o echipa formata din 30-40 de exemplare cu rezultate aproape identice abia atunci poti decide si selecta dupa teoria pe care ai descriso mai sus .
    E greu sa descoperi perfectiunea care poate nici nu exista .
    Am mai scris candva ,
    Nu oricine poate sa cante la vioara
    .. refuz sa cred ca incepatorii suntem nepotii lui
    Paganini..
    O zi buna va doresc VICTOR.

  14. Aripa f bn aerisita se intalneste de obicei la pasarile de viteza -demi-fond din cate stiu eu.Pasarile de fond au de obicei aripa completa si remigele foarte late. RRP.RO ”ARIPILE SI ZBORUL PORUMBEILOR” Pozele 3 si 4.
    @6 Daniel daca imi aduc bine aminte,am citit de mult de tot:Cumva in forma de 8?

  15. bai fratilor conteaza qm tii porumbelul in mana,adik dak ii intinzi aripa mai mult atunci se vede acea ventilatie,iar dak o lasi mai langa corp ,o sa fie fara ventilatie.sa incerkti sa vedeti.

  16. de la cel mai cotonog porumbel pot sa iti prezint o aripa super ventlata , ajunge doar sa fortezi cu ungia ultimele pene si iti va iesi o ventilatie de invidiat , ca sa observi o ventilatie adevarata trebuie sa ai grija ca aripa sa fie intinsa intr-un mod natural , nu fortata, e adevarat ca o ventilatie mai buna aduce un avantaj , taie aerul mai bine cum s-ar spune , totusi vorba celor mai multi ..cosul face diferenta

  17. da conteaza si aripa da mia mia venit un porumbel de la un zbor un porumbel cu trei pene lipsa si a fost un zbor foarte greu si ma uitam ca vointa conteaza la un porumbel si apreciez ca nu avea nici pereche sa zic ca avea la ce trage

  18. Madline in primul rind conteaza cosu,daca faci selectia la mina poti face musculatura,aerisire aripa ,penaj matasos,ochi bine incastrat si bine vascularizat,atunci poti avea niste porumbei omogeni,dar depinde ce vrei sa faci cu ei,frumosi si buni,vint in pene.

  19. O chiestie de selectie la mana importanta dar putin dau inportanta la asa ceva .

    Si eu am fost prezent la discutii cu columbofili buni din Bavaria cum ar fi Liep, Oswald si Strahlhuber si porumbeii favorizati au fost cei cu aripile ventilate , penele in varful aripii subtiri ca niste lame de cutite . Dupa spusele lor avantajeaza clar porumbeii la ridicarea aripii in zbor .
    Sfaturile columbofililor amintiti , Andruseac Vasile si Danut Olaru sunt adevarate si bune !
    Succes la selectie !

  20. frate daca tragi asa tare de aripa normal ca ti se pare ca o are ventilata aripa tre so dragi usor nu asa tare oricum pasa
    rile adevarate se vad doar la concursuri . ps scuze daca am sp cv gresit

  21. la porumbelul negru prina pana din varf se vede ca e trasa de ea de a gasito batul :-j..si nici nu se tine de aripa de unde tine domnul…din cate stiu se tine de la inchietura si se intinde aripa

  22. sfatul meu: daca ai posibilitatea sa te duci undeva sau la cineva si sa studiezi cativa porumbei care au avut rezultate bune,apoi sa incerci sa gasesti si campioni sa ii studiezi foarte bine apoi sa ii vezi si pe ai tai si asa o sa iti dai seama de diferente intre campioni si pasarile tale(daca sunt). Din experienta iti spun ca nici un campion nu seamana unu cu altul,fiecare este in felul sau,exceleaza la un anumit capitol. Daca cineva a gasit pana acum porumbelul cu muschi ,osatura,pana….etc perfecte sa mi-l arate si mie si eu ma las de porumbei

  23. Principala CALITATE A UNUI PORUMBEL CARE IL FACE SA VINA ACASA SI PE CARE NU O PUTEM CITI ESTE VOINTA!!!VOINTA BATE FIZICUL!!!!!!!!!!!!ORICE PORUMBEL ARE MAI MULTE CALIATI SI DEFECTE SI CEEA CE CONTEAZA ESTE IN CE MASURA SE COMPENSEAZA.O ARIPA BUNA AJUTA DAR NU E SUFICIENT.UN PORUMBEL PUTERNIC SI CU ARIPA PROASTA IL BATE PE UNUL CU ARIPA FF BINE AERISITA CARE NU ARE ACEEASI FORTA.DECI….

  24. Nu zbor porumbeii in concursuri, dar spunea unu’ destept in ale zborului Ad. nu stiu cum………ca cel mai important este sa vezi ( in propria hulubarie ), nu sa vezi………….Deci obaserva in timp , nu doar sa vezi………porumbeii…….
    ” succesuri”

  25. Revin………..cautatzi pe net.era un alt mare crescator, cu niste porumbei cu un penaj de “rahat” care rupeau la zboruri……….asa cum spuneau alti colegi, cosul este rezolvarea….cu toate ca, sunt mai multe necunoscute care dau 1 campion. Aici intervine si…..” nasul ” crescatorului. Daca le ai la ” atelier” esti campion, daca nu………..mai potzi incerca.

  26. Vezi si asta ………Alegerea reproducatorilor – Pierre Dordin

  27. Cosul e selectionerul suprem, cu toate ca poate unii o sa ma injure dar iti spun ca selectia la mana e cea mai mare prostie ca si “ochiologii”, daca selectam la mana eliminam unii din cei mai buni porumbei ai mei chiar si loc 18 nat mare fond yearlingi, loc 2 club general pui, sau loc 11 judet la 900 km din 1000 por. si 226 crescatori si loc 6 club mare fond, are o aripa plina sau cum ai spus mai sus “grea”, daca am putea vedea ambitia si atasamentul porumbeilor atunci am putea selecta porumbeii fara cos dar cum nu se poate COSUL E DE AUR!
    Sunt atatea exemple ale crescatorilor straini, chiar Ad Schaerlaeckens cu marea lui Sissi cea mai buna reproducatoare a lui, chiar declarata cea mai buna reproducatoare din lume din toate timpurile, o femela foarte urata, initial regretand ca a cumparato dar ea l-a facut mare! Concluzia: inteligenta si vointa porumbeilor nu se vede decat prin practica, daca tii cont de sfatul meu o sa ai mai multi porumbei buni, bafta!

  28. cei cu aripa venitlata sunt porumbei de viteza, oricum cu 11 in pana sunt cei mai avantajati, varamiu are cateva perechi din care 75% din pui dau cu 11 in pana

  29. zboarai frate si apoi vezi ce aripi au…pt rezultate esti urcat pe podium nu pt forma aripii…culoare la ochi sau alte minuni…marimea cred k joak un rol la porumbei…

  30. numai si numai…CLASAMENTUL…ati arata care aripa e cea mai buna…restul e vrajeala.

  31. …înseamna ca,, negustorii ” aia de pe pipa cînta la acordeon?sau arata ca au aripi,nu cumva sa cumpere chinezii vreun ,,ciung”ca sînge au (se vad scrise în pedigreu),dupa cum spune Matei ,multi vad …

  32. da fane asa este..porumbelul da din aripa in forma de 8….de asta am pus intrebarea asta fiindca multi nu stiu cum bate porumbelul din aripa si ei vorbesc despre aripa porumbelului……aripa e foarte importanta la un porumbel…felicitari fane pt raspuns

  33. Domnilor, aerisirea e doar teorie, la imbarcarea de la national Berlin stiu pe cineva care a imbarcat o femela foarte valoroasa cu rezultate de vis la nivel national, pana aici nimic deosebit, se pune femela pe trapa, se inregistreaza se reclemeaza, si in momentul in care-i deschide aripa pt. stampilare, surpriza femelei ii lipsea 3 pene, penele 3,4 si 5 cei din comisie inmarmuriti. La care unul intreaba proprietarul:stii ca femela aceasta nare 3 pene? La care proprietarul calm ii raspunde; da stiu, dar stiu din ce familie e si stiu ca poate, ce are in cap; eram prezenti la imbarcare din mai multe judete, au inceput discutiile de ce o baga, e pacat de ea, no so mai vada niciodata. Si vreau sa va spun ca acea femela a clasat aceea etapa,+ca a facut norma si a realizat palmares pe 3 ani, ocupand locul4 national, oare o fi reusit ca a fost ;AERISITA; aripa;)) Va salut cu respect Ionut Lucaci.

  34. Practic sportul columbofil e simplu :
    -Porumbelul bun a clasat si sta in cotet.
    -Porumbelul prost s-a pierdut,a ajuns in
    supa sau pe piata.
    Dar de cand e lumea cautam semne exterioare
    care ne indica calitatea si dezvoltam teorii.
    Teoria ochiului, teroria aripii, teoria…
    Toate au un sambure de adevar dar nu rezista
    la cercetare stiintifica.Teoriile provin de la columbofili
    cu rezultate care se intreaba si ei ,de ce a venit batra-
    rosu asa bine, fiul sau numai mediocru si nepotul
    din nou excelent? Ii observa, fac statistici personale
    si ajung la concluzia ca ochii/ remigele nepotului
    sunt la fel ca cei a bunicului. Cateva cazuri similare
    si teoria e gata,si o propaga unul cu rezultate!!..trebuie
    sa stie ceva ce nu stiu eu…sau?Si unde nu exista
    argumente probate, pro, de obicei lipsec si argumente
    contra.Ramane acest”nu se stie exact ” care ne place atat de mult si ne permite sa visam ca in sezonul urmator
    totul va fi mai bine,practic.

  35. ADRIANE ..STII DE CE VASLA DE LA CAIAC NU ARE GAURI SAU DE CE PANZA DE LA VAPOR NU ARE FANTE ,SAU DE CE PORUMBELUL ZBOARA MAI BINE CU PENE DECAT FILAT?????? daca stii inseamna ca stii si raspunsul la intrebarea ta.treaba columbofililor este de a intretine bine porumbeii si ATENTIE …de a da o sansa egala tuturor exemplarelor(cosul este foarte important).
    prin esenta lor porumbeii voiajori sunt inzestrati cu capacitati de zbor si orientare extraordinare , si nu o sa intelegi tu niciodata de ce negru ala(la care o sa rupi aripa daca mai tragi mult de ea) o sa vina mai repede sau mai incet ca “pestele”.

    iti doresc succes in columbofilie.

    cu stima

  36. probabil dl VASILE ANDRUSEAC a bagat la zborurii mii de porumbei….asta se poate numi experienta……da cu “VENTILATIA” a dat cu mucii in fasole.

  37. Nu stiu de ce ma bag dar….RASA,CASA,MASA…a fost prost,a fost destept ala care a spus asta…judecati singuri…oare unde se incadreaza…ARIPA VENTILATA?

  38. Hai sa interpretam practic forma aripii. O aripa mai plina pe varf ofera un impuls mai puternic la bataia aripii si asta imi sugereaza porumbeii de viteza, care rezista pana la anumite distante.
    Penele ascutite pe varful aripii sugereaza pasari mari plutitoare, pe moment nu-mi vin in minte decat acvilele, probabil ca reusesc sa valorifice mai bine curentii de aer.
    Dilema mea a aparut in urma discutiilor cu experti, nu de la sine.
    O zi buna, Adrian

  39. daca este ventilat nu scapa aerul printre pene cand isi coboara aripile?
    in schimb daca nu este ventilat impinge mai mult aer cand isi coboara aripile si nici nu il ingreuneaza cand le ridica(pe miscarea ascendenta aripile sunt inchise)

  40. Hmm, interesante argumentele lui mec.

    E tare si exemplul lui Ionut Lucaci cu femela super-aerisita. Putem trage pene din 2 in 2 si avem aerisire la greu. :)) Mai era o teorie cu lungimea ultimelor 3 pene, iar daca erau egale era cel mai adevarat porumbel.

  41. IA SFATURI DE LA VLAICU BOGDAN…IA SFATURI DE LA DL SZABO ZOLTAN….IA SFATURI DE LA DOMNUL LUCACI IONUT…..CRESCATORI CARE AU REZULTATE SI PASARI…..RESTUL CARE SI DAU CU PAREREA….GEN MEC……,,COTETARI,,.AS FI CURIOS CE REZULTATE AU MAJORITATEA CARE AU SCRIS LA ACEST TOPIC……CRED CA IN AFARA DE BRACONIERI…..NU PREA AU ALTA TREABA CU SPORTUL.

  42. in primul rand nu ai deschis aripile la ambi porumbei la fel ,dar in alta ordine de idei sti tu ceva ,despre penele astea dar nu ai inteles scopul ,aripa neventilata dar cu pene mai late o intanlesti la porumbei de viteza cea ventilata o intanlesti la porumbei de fond dar mai sunt multe alte detali si inafara de astea de ceva timp sau dezvoltat rase care merg la toate categoriile de concursuri ,deci cel mai important este sanatatea si bagajul genetic BAFTA

  43. @Valentin54 ”Prietene” si noi am fi tare curiosi ce rezultate ai TU.Daca intradevar ai rezultate de varf bravo tie,daca nu sper sa ajungi sa ai,si atunci sa ii critici pe altii.
    Cat despre afirmatia ta ca toti de aici am fi braconieri,ai grija ca de obicei HOTUL striga ”HOTU’ ”.

  44. Asa cum zice fane, si pe mine ma supara cand vine cate unul care ne ia la rand pe toti si ne caracterizeaza cu un aer de superioritate. Apropo, ce e cotetar? Ca poate sunt cotetar si nu stiam.

  45. Citeste printre rînduri ce a scris Felix,cauta acel,, sîmbure” de adevar,si în cos (de porumbei)vei gasi adevarul la final,respecta-ti porumbeii (crestere,mîncare,întretinere,adapost)egal ,anul acesta sa fii în clasament…

  46. Oricum porumbelul nu va deschide aripa atat de mult in zbor……..deci nu prea cred sa fie un avantaj “aripa ventilata ” pentru ”””””’DANIEL UK”””””””, banuiesc ca esti in uk, ai si porumbeii cu tine???

  47. PT FANE 56.Niciodata nu am zis ca eu am rezultate de varf dar nici nu m am gasit in treaba sa zic cum se gasesc unii sa zica ca domnul ANDRUSEAC A DAT CU MUCI N FASOLE IN LEGATURA CU TEORIA ARIPII VENTILATE.DACA CITITI CU ATENTIE DOMNULE FANE AM SPUS CA MAJORITATEA NU TOTI ,DAR FIECARE SE SIMTE CUM VREA,CINE SE SIMTE E PROBLEMA LUI.MIE MI SE PARE NORMAL CA FIECARE SA CREADA CE VREA SA IA INFORMATII DE LA CINE VREA SI SA PUNA IN PRACTIVA CUM DORESTE.EU PERSONAL CAUT SA IAU INFORMATII DE LA CEI MAI BUNI CA MINE,NU ESTE OBLIGATORIU SA FACEM CUM ZIC CEI CARE AU REZULULTATE DAR DE AICI SI PANA A DA LECTII UNII CARE HABAR NU AU CE INSEAMNA O NORMA UNOR CRESCATORI CARE DE ANI DE ZILE SUNT IN TOP LA CONCURSURI PE DISTANTE LUNGI…..MI SE PARE……VA DORESC NUMAI BINE.

  48. Legat de teoria aripii ventilate pot sa va spun ca nu e obligatoriu sa aibe un porumbel ultimele pene ventilate ca sa faca norma sau sa claseze la maraton.Personal pot sa va spun ca am porumbel cu norma la maraton si are penele late in aripa ca o gasca,insa nu are puncte sa ajunga campion si nici nu va ajunge niciodata campion,in schimb pot sa va spun ca am avut in mana foarte multi porumbei cu rezultate de varf la maraton,si cand spun maraton spun porumbei cu etape clasate de peste o mie de km si nu am vazut nici unul sa nu aibe ultimele 3 chiar 4 pene bine ventilate ascutite la varf….cum zicea cineva mai sus…..ca o lama de cutit.FIECARE INTELEGE CE VREA SI URMARESTE CE VREA LA PORUMBEI.

  49. @ VALENTIN.E adevarat fiecare crede ce vrea si urmareste ce vrea la o pasare,ideea este alta,daca te.a derajat o persoana de aici cu o afirmatie, numeste aceea persoana,nu ne lua la rand,facandu.ne cotetari si braconieri.
    In alta ordine de idei ”fiecare se simte cum vrea” asa cum ai afirmat,afla ca abia am loc pt pasarile mele dar sa mai si prind.
    Chiar te invit sa.mi vezi conditiile pe site.ul meu
    http://fanica.sunphoto.ro.
    Numai bine iti doresc si spor la zbor in 2012.

  50. @Andrei-Cotetar=samsar care se ocupa cu prinsul si valorificarea porumbeilor pierduti,adica sunt cei care ne scapa pe noi de gioarse.

    In limbajul columbofililor cu bani cotetar inseamna si un coleg de club care isi tine porumbeii intr.un cotet mai modest,dar care de multe ori le cam da peste nas cu porumbei de calitate si bine intretinuti chiar daca au un cotet mai modest.
    Nea Nicu Bizdrigheanu mi.a spus odata:”porumbelul vine si la streasina daca este o pasare capabila si bine ingrijita”

  51. Belgienii spun ca aripa cu ultimele 3 remige mai subtiri si ventilate e valabila pt concursuri grele cu ploaie si vant din fata.

  52. Horn are aripa fb ventilata, nu i-am creeat-o eu prin tragere, se vede si la celelalte remigii ce spatii au la varfuri.
    Despre lungimea penelor eu stiu ca daca pana din varf este mai lunga decat celelalte pasarea rezista la zboruri lungi, de fonf – maraton.
    Incep sa cred ca ventilatia orizontala este mai importanta decat cea verticala, face aripa mai usoara.
    O zi buna, Adrian

  53. conteaza aripa dar trebuie sa sti sa o intinzi.se intinde aceiasi masura la toti..degetul mic al maini se fixeaza la incheietura aripi iar degetul mare deasupra intinde arpa cu ajutorul aratatorului .trebuie sa mai si intelegi ceia ce vezi,adica o aripa aerisita sau flexibila sau poate una neaerisita dar co pene scurte

  54. DOMNU VALENTIN ARE DREPTATE.SUNT SI COTETAR , SI BRACONIER .
    CREDEAM CA POT AVEA SI EU O PARERE, DA ACU …DACA LA DERANJAT,SAU POATE E RUDA CU DL ANDRUSEAC , IL ROG PUBLIC SA MA SCUZE.

    LA DRACU….ERA VORBA DOAR DE ANATOMIA ARIPII UNUI VOIAJOR ……. NU DE REZULTATE, DE EDUCATIE, DE CUM SE SIMTE UNU SAU ALTU SAU DE FURT DE FAUNA OBSTEASCA.

    RESPECT” cotetarii”……ma scuzati COLUMBOFILII.

  55. Sa nu uitam caci Androsiac Vasile e o legenda vie,faceti si voi rezultatele ce lia facut el,vint in pene.

  56. campionu…nu iti mai racii gura degeaba ca 70% din cei care scriu erau la gradii cand ANDRUSIAC era campion ,anii 90 erau anii ANDRUSEAC …si apropo de ultimele trei remigi ca ar fi pentru zborurile grele pe ploaie,va anunt ca pasarile domnului ANDRUSEAC merg bine pe ploaie ,cei din TM stiu bine asta .

  57. o observatie: uite la prima poza (porumbelul albastru) cat ai deschis aripa in comparatie cu cel negru. Normal ca este mai ventilata. Deschidele la fel ca sa poti face o comparatie, dar parerea mea ii sa lasi cosul sa decida, datoria noastra ii sa-i tinem sanatosi. “vant in pene”

  58. Pt. Blaga – Pestele are aripa frumoasa totusi desi eu banuiesc ca are ceva de porumbel standard in el, imi place totusi ca penele din varf sunt un pic indoite inspre inainte. Pentru mine Horn are aripa perfecta pentru ca la aripa usoara se asociaza o musculatura buna a aripii.
    Imi amintesc cum ma invata regretatul Ion Disela din Bozovici: tendonul principal ce il simti la aripa trebuie sa fie gros – diametrul cam 6 mm – dar moale, un muschi tare nu are rezistenta.
    O zi buna tuturor, Adrian
    P.S. – Zilele astea imi invat porumbeii sa manance din palma, e vremea ideala pentru a-i imblanzi.

  59. @ ADRIAN MADALIN — prea iti lauzi pasarile , eu zic sa astepti zborurile sa vezi ce pot , poate o sa apara si pasarile tale la rubrica voiajori de top 10 .

  60. SCUZE ^^^
    decit sa stati pe net .. si sa comentati cu rost ( si mai ales fara – si cu / sau fara nici o cumostinta ) mai bine stati la porumbei si-i observati : CIND îi cunoasteti bine atunci stiti si care poate fi bun sau nu … o sa va trebuiasca cîtva ani ;-)
    dar cel putin e liniste … cu scuzele de rigoare dar presimt ca Adrian face parte din “profesorii” care dupa ca 5 etape se retrag ” In GLORIE” – cu enciclopedia de “cunostinte” cu tot . PS – eu nu ma uit niciodata la ventilatia aripei la porumbeii mei ( nu am facut-o niciodata ) si nici nu-mi pare rau ^^

  61. Nu sti tu, mai nimic invata rasele de porumbei pentru Alin,

  62. ALINE !!!!depinde de ce ploaie e afara prietene.

    in fine………
    o intrebare as avea si eu: dl Andruseac are de vanzare porumbei? …si cat costa unu?(probabil sunt persoane care au cumparat). vreau si eu sa iau de la dansul cateva perechi.

    cu respect.

  63. Dle Zeno,

    Ar fi frumos sa nu mai faci pe “atotstiutorul” si ” supraveghetorul, incearca sa cobori pe pamantul pe care il calcam noi ceilalti. Probabil si aceste comentarii fac Romania de rusine peste hotare, nu-i asa? Lasa oamenii sa comenteze, si nu mai intervenii, doar asa ca sa spui ceva.

  64. & Dl Sabin Cristea
    din pacate d-le Sabin , oameni ca dvs. fac Romania de rusine peste hotare … dovada este pe http://www.herbots.be .
    Si cu persoane ca dvs. NU am ce discuta ….
    Comentariul meu a fost un sfat , cine “stie ” sa-l asculte bine, cine nu – la fel. Si pe Adrian il tachinez de mult — poate , poate incepe si el sa zboare / concureze ca de povestit , zice frumos dar cam mult . Asa este si in viata , teoria ca teoria , Practica ne omoara.

  65. Bai fratilor alti nici nu au invatat sa mearga,si vor sa si fuga .Vint in pene.

  66. De acord cu dl Zeno: “Asa este si in viata , teoria ca teoria , Practica ne omoara.” Zborul conteaza…si mai e ceva: de ceva timp ma c-am “enervez” cand vad ca se face reclama unor crescatori ca au porumbei din liniile X,iar in clasamente…c-am slab , la ce “porumbei” au.

  67. & Sergiu ,
    permite-mi sa te completez , in afara de reclama se mai fac si licitatii – unde pretul unora din porumbei depaseste pretul celor aproape similari la licitatiile de afara. Si unde mai pui apar peste noapte ” Raw Sablon ” care dupa ce cineva autorizat se sesizeaza , dispar a doua zi si articolul si licitatia ( articol nu pe porumbel.ro ). In schimb unii campioni – vind pui cu sutele si toti sunt din “asii” nationali.
    Stau si ma intreb la cite un campion : citi pui poate sa reproduca dintr-un porumbel ??? mai ales ca porumbelul si participa la concursuri ………… uitati-va catre limita vestica a tarii ;-)) / si spun asta “pe pamint”^^

  68. Asa e dl Zeno. Nici eu nu m-am referit la acest site.Referitor la “cati pui poate sa reproduca dintr-un porumbel ??? mai ales ca porumbelul si participa la concursuri…” ,se mai pot muta oua,dar daca s-ar muta multe oua timp de un an,doi…se c-am “distruge” acel porumbel,si nu cred ca ar vrea vreo cineva acest lucru. /// Din cate am inteles,sunteti si crescator de Galateni. Asa e ? (Scuze ca m-am abatut de la actualul articol)

  69. & Sergiu,
    nu d-le Sergiu sint crescator de voiajori , galatenii sint insa dupa voiajori – a doua dragoste , daca îmi permiteti sa ma exprim asa. Am crescut intre porumbei si voiajori si galateni, tatal meu a avut permanent galateni.
    Si referitor la mutatul oualor … revin cu remarca : “mai ales ca porumbelul si participa la concursuri ” !!!!! – in aceste conditii : cite oua , cite mutari , citi pui ??

  70. Da,asa e. Acum…tine de fiecare persoana,mintind pe cineva ,te minti si pe tine, la un momentdat…fiecare face cum crede,dar dupa un timp,pot aparea comentarii pozitive sau negative la adresa crescatorului in cauza (nu ma refer la cineva anume),doar timpul v-a decide…

  71. Cred ca cel mai bine ar fi sa te concentrezi sa-ti creezi un lot de porumbei pe care sa te bazezi etapa de etapa si apoi sa incerci sa le dai o forma dupa cum i-ti place tie,dar pt.asta ai nevoie de ani buni.Ceea vrei tu ca si sablon daca pot sa spun asa este porumbelul de fond care printre altele are si o aripa aerisita precum negrul din fotografie,dar asta nu e neaparat o regula batuta in cuie.

  72. campionule,(sa nu iti mai racesti gura inseamna-sa nu te mai chinui sa le explici),ce dracu e asa de greu de inteles? Ce sari asa in sus,MA IEI CU RASE….ce rasele lui dracu. Pentru @….nu stiu frate daca are dl Andruseac de vanzare ceva ,contacteazal.Referitor la pasarile de Andruseac cele din anii 90 chiar veneau bine pe ploaie,ce pasari are acuma ,nu stiu.Am si eu ceva din linia veche si vreau sa vad ce iese anul acesta ,ce stiu e ca au un penaj bun. UN SEZON BUN TUTUROR.

  73. Ce optimist Domnul Zeno la poz.74 :) Pfui…, 5 etape…..
    E cam multe…. si e grele…..

  74. Aline sau poate Dorine !Vezi ca Androsiac in 98 mai iera inca Campion National,tu pe timpul ala taiai frunze la caini,d ce nu ai bunul simt sa iti spui numele adevarat,si daca ai vreo problema cu mine spune in fata ca o rezolvam.

  75. campionule …esti intr-o deruta totala,personal nu am discutat cu dl ANDRUSEAC in viata mea,ce sa mai vorbim de pasari cumparate de la dansul,am pasari din linia dl ANDRUSEAC dar nu de la dansul.Apropo anul 98 este tot din anii 90,(1990-1999)=anii90.Chiar nu te inteleg ce esti asa revoltat,am zis ceva rau de tine sau de dl ANDRUSEAC ?Mai citeste comenturile mele cu atentie.Cu frunzele la caini nu sti tu daca taiam sau nu ca nu ma cunosti,dar mai sti ,poate intr-o zi o sa ne cunoastem ,mai ales daca esti din TIMIS, daca esti ,ne vedem la inbarcari pentru ca de anul acesta concurez si eu ca INCEPATOR.Nu sunt nici un Dorin,ma numesc TALPES ALIN IONEL am 38 ani si sunt din loc. BUZIAS .CHIAR AM BUN SIMT ….TU PE CAND ITI DAI NUMELE?Nu este obligatoriu.Sa auzim de bine.

  76. nici eu nu ii cunosc prea bn dar va spun eu cosul decide si eu mam inselat f mult mam uitat la ochi etc….. si intrun final am lasat cosul sa-si spuna parerea

  77. Eu treaba asta cu cosul care-si spune parerea si decide n-o prea inteleg. N-o prea inteleg in sensul ca eu cred ca este singura treaba obligatorie cind cineva incepe sa faca CONCURSURI cu porumbei voiajori. Parerea mea este ca n-ai nevoie sa-ti bati capul cu toate ”prostiile” cind singurul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa inveti managementul unei crescatorii de porumbei care participa la concursuri si sa angajezi porumbeii la concurs saptamina de saptamina. Doar atunci dupa experienta multor etape de concurs poti incepe sa tragi concluzii. Degeaba visez eu la porumbelul meu cu aripa de vis care se pierde la a treia etapa si nu neaparat pt. ca este prost dar mai mult pentru ca poate prostul sunt eu ca n-am destula experienta sa-l citesc, sa stiu sa-l joc si sa-l angajez. Iarna la gura sobei cu caietul in mina totul pare asa de usor dar cind incepe campionatul iti dai seama ca de fapt totu-i al naibii de greu, dar asta doar experienta personala forjata in multe concursuri mai grele sau mai usoare ti-o poate da. Nimeni, in afara de faptul cum ar trebui sa functioneze o crescatorie de concurs, nu-ti poate spune mare lucru pentru a te invata sa simti porumbelul pentru simplu motiv ca ceea ce merge intr-o crescatorie poate sa nu mearga in alta. Greseala noastra a incepatorilor este ca visam la porumbelul perfect di de fier care poate invinge toate etapele in orice conditie si pozitie de cuib astfel nenorocind o gramada de porumbei cu potential doar din dorinta de a cistiga cu porumbelul respectiv si o a cincea etapa chiar daca porumbelul ar fi avut nevoie de odihna la a cincea pentru a putea-o cistiga pe a sasea. Personal am avut porumbel de viteza care pina la 350 km. venea si cu 15 min. de avans si m-a mincat in c.r sa-l bag si la 400 si de km. intr-o gara catastrofica cind a plouat si a fost furtuna pe traseu in ziua si toata saptamina de dupa concurs. De fiecare data cind ii privesc medaliile imi vine-n minte si blestemata mea sete de glorie pentru ca bineinteles n-a mai venit nici in ziua de azi. Sau cind tata si fiu la differenta de doua secunde intre ei imi cistiga medalie de aur federala pentru cei mai buni doi porumbei intr-un concurs de fond si la doua zile ii angajez din nou intr-un concurs de mare fond experimental din Franta. Inutil sa va spun ca din nou ca din nou a fost un concurs catastrofa si ca inca ii mai astept. Toate astea doar ca sa va spun ca aripa, ochiul sau alte caracteristici nu conteaza asa mult cit conteaza inexperienta sau prostia noastra.

  78. campionule …mai esti printre noi?cum ramane cu bunul simt de a-mi spune numele???te faci ca ploua,nu?Sunt curios ce campion esti,la ce esti campion.In fine iti doresc si tie un an bun si sanatate.

  79. buna ma numesc alex sunt din curtici si ssunt incepator as vrea sa acizitionez un porumbel daca acesta nu are pedigry ce calitati trebuie sa aibe pentru a fi un bun zburator

  80. Teoria aripii, ca mai toate teoriile precedente, a avut parte de întreaga noastră atenţie din momentul în care a fost formulată (1936 – ’37). Intr-o anumita perioada de timp, teoriile privind alcatuirea aripii au produs o adevarata furtuna printre crescatorii columbofili. Toata aceasta tevatura a pornit de la un articol al scriitorului columbofil de renume, belgian Chales Vanderscheldem, care a declarat ca, doar pe baza caracaterisiticilor aripi se poate selecta porumbelul de valoare.In ceea ce priveşte importanţa care i se poate atribui lungimii aripii prin faptul că nici profeţii acestei teorii, nici ceilalţi columbofili care i-au urmat orbeşte nu au fost în stare să dovedească corectitudinea principiilor care trebuie să fi stat la baza teoriei aripii. Mulţi crescători, unii dintre ei chiar faimoşi, încă susţin această teorie. Unii partizani ai teoriei aripii au avut ocazia să încerce diferite împerecheri în urma cărora au rezultat pui cu aripi mult mai lungi decât media deja cunoscută.Am văzut că toţi acei porumbei cu aripi lungi pe care lumea s-a chinuit să-i obţină erau bătuţi cu uşurinţă pe toate distanţele. Apoi s-a început sa se lucreze ,pentru un antebraţ scurt, o aripă secundară cât mai scurtă, acoperită de un penaj neted şi fin, de bună calitate, în timp ce ultimele patru pene de avânt nu trebuie să fie prea late la bază, ci rotunjite la vârf şi, pe cât posibil, de aceeaşi lungime, astfel încât să formeze o aripă cu patru capete.Acele ultime patru remige de avânt trebuie să fie foarte drepte, iar ultima uşor curbată spre exterior.Dupa parearea mea, nivelul performantei este determinat de inteligenta si capacitatea de luptator, de calitatea musculaturii, vitalitatea, echilibrul corporal, calitatea penajului,sanatate perfecta , structura aripii doar ajutand sau impiedicand, intr-o oarecare masura, desavarsirea performantei.Tipul de aripa, care accentueaza realizarea unei performantei deosebite- cresterea vitezei- nu este tipul vechi, cu o suprafata mare, ca o lopata ci un tip asa numit „ aripa lunga-ingusta”. Frecvent, acesti porumbei au spatele deschis ( neacoperit de penele aripii) deoarece remingele secundare sunt scurte.Sigur ca exista un adevar , dar aceasta caracteristica nu e totul, in cazul porumbeilor buni teoria se confirma, dar porumbel cu musculatura rigida, fara caracter de luptator, chiar daca are o aripa ideala nu va deveni performer. Primtre porumbeii cu aripa scurta si suprafata redusa exista multi cu performante frumoase. Una din greselile lui Vanderscheden a fos de exemplu atunci cand i s-a oferit un porumbel spre evaluare si obsevandu-i aripa prea scurta l-a recomandat pentru taiere. Surpriza a fost ca acel poumbel, in acel an, a fost considerat cel mai bun performer in Belgia, era porubelul Jonge Stier- Van Bruaene. Exista multe alte exemple: majoritatea porumbeilor Delbar au aripa scurta. Forma aripii poate influenta perfomanta unei pasari daca se face o corelatie cu conditiile meteorologice.Aripa lata, ca o lopata, prezinta un avantaj la viteze de 150 Km/h determinat de un vant puternic din spate, deoarece vantul poarta porumbelul mai repede.Aripa moderna, lunga, este foarte afectata de vantul puternic din fata deoarece ultimele 3-4 reminge sunt rasucite, indoite, afectand capacitatea de zbor. In acest caz, aripa scurta este mai in avantaj, deoarece avand remingele scurte sunt solide ancorate si mai stabile.Sa vedem care sunt caracteristicile aripii descrise de Vanderschlden- valabile si corecte , de altfel: Bratul – humerusul- trebuie sa aiba maxim 6 cm lungime si sa fie cat mai gros: un brat subtire rezista numai la distante scurte.Remingele secundare trebuie sa aiba 11-11,5 cm la femele, maxim 12 cm la masculi; remingele secundare lungi sunt caracteristice pasarilor lente.Remingele primare: la acestea cele mai importante ca lungime si forma sunt ultimile patru ,ultimile reminge trebuie sa fie bine ventilate – adica la deschiderea aripii, ultimele reminge sa nu inchida bine , intre varfurile ei sa existe un spatiu.Deasemeni sa fie de forma unui cutit neascutit, nu prea late, astfel in cat vartejurile de aer formate in timpul zborului sa poata fii folosite de porumbel cat mai bine in folosul sau.Vanderschleden grupeaza ultimile reminge in patru categorii: (1) -a 8 -a mai scurta , a 9-a mai lunga , a 10-a cea mai lunga – acesti porumbei sunt considerati necorespunzatori.(2) – a 8-a mia scurta, a 9-a cea mai lunga, a 10-a mai scurta -acesti porumbei sunt de valoare mijlocie, pot exista si rebuturi intre ei, nu au valoarea reproducatoare.(3) – a 7-a mai scurta, a 8-a, a 9-a, a 10-a la fel de lungi- printre acestia sunt multi castigatori si se pot si reproduce din ei. (4) – a 7-a aproape la fel de lunga cu a 8-a, a 9-a, a 10-a, cele trei fiind la fel de lungi, iar intre remingele 6 si celelalte sa existe un decalaj vizibil -acestia sunt superconcurenti si reproducatori favoriti.Chiar daca cele enuntate de Vanderschleden sunt bune, parerea acestuia nu poate fi considerata definitiva, deoarece forma aripii unui porumbel nu determina performanta, ci doar o ajura,nici nu poate sa aiba o legatura clara cu valoarea reproducatoare a unui individ. Asadar, daca facem abstractie de cele enuntate, parerea lui Vanderschleden asupra aripii poate fii considerata doar ca un model pozitiv si viabil, un element de ghidare in selectie.
    As mai adauga ca merita sa urmarim calitatea remingelor : se poate observa daca tijele remingelor principate sunt puternice, elastice sau daca sunt slabe si casante, putin rezistente la rupere.Promotorii teoriei aripii nu au fost înfrânţi uşor, dimpotrivă, şi-au continuat cruciada cu o încăpăţânare şi mai mare şi au mers până într-acolo încât au renunţat la toate considerentele ce nu aveau legătură cu aripa. Dacă ar fi fost vorba numai de încăpăţânarea şi auto-mulţumirea unora dintre teoreticieni şi a adepţilor induşi în eroare, nu ne-am fi făcut mari probleme. Dar ştiam prea bine câţi crescători, în special tineri şi începători, cădeau victime acestei iluzii şi mai ştiam şi cât rău ar fi putut să producă această teorie în sportul columbofil.Vi-as pune o intrebare -Care sunt cele mai importante calităţi pe care un porumbel trebuie să le deţină? . Pot spune ca pasarile mele cu care am fost in Expozitii Nationale , aveau o formă corporală cilindrică, care să-ţi lase impresia că pasărea poate aluneca prin aer fără efort,de talie medie spre mic. Un schelet solid, o musculatură puternică şi o bună ventilaţie a aripii, aripi suple (articulaţii flexibile, elastice) , aripi mari in comparatie cu lungimea corpului, starea de sănătate perfectă, o constituţie fizică excepţională.Porumbeii constanti, bine ingrijit, va da intotdeauna rezultatele dorite. Indiferent de categoria de distanţă la care intenţionaţi să participaţi, rezultatele bune se obţin cu porumbei într-o stare perfectă de sănătate şi din acestia trebuie să scoateţi pui. Astfel de porumbei vor avea întotdeauna poftă de mâncare iar constituţia lor excepţională le va permite să asimileze toată hrana pe care o consumă. Un porumbel iesit din formă poate fi depistat cu usurinţă după calitatea penajului, care va avea un aspect spălăcit, fără nici un pic de strălucire. Dacă un porumbel se află într-o asemenea stare, va fi egal cu zero atât ca zburator, cât şi ca reproducător. Vitalitatea unui porumbel este dată de starea sa de sănătate.As mai face o remarca :- nu poti cataloga un porumbel ca fiind valoros atata vreme cat a castigat o cursa cu vant din spate. Ceea ce ne face sa ne intoarcem la teoria aripii si la intrebarea: care ar fi aripa potrivita pentru fiecare categorie de concurs? Asemeni pasarilor migratoare, porumbeii stiu ca au de indeplinit dificila sarcina de a parcurge distante lungi, de aceea isi dozeaza efortul si nu bat des din aripi. Problema porumbeilor e ca in timpul zborului cheltuiesc foarte multa energie, tocmai de aceea un sprinter care bate foarte des din aripi nu poate face fata in cursele pe distante mai lungi.Sunt multi crescatori care ar vrea sa concureze cu porumbeii de la cele mai mari distante, insa sunt foarte putini cei carora li se intorc pasarile. Motivul este ca isi concureaza porumbeii pe distante scurte si scot pui doar din aceia care castiga premii la aceasta categorie, insa trebuie avuta mult mai multa rabdare in cazul curselor de fond daca vrei sa ajungi in varful piramidei.Porumbelul de fond va reproduce doar accidental porumbei de viteza sau demifond, iar cand acest lucru se intampla, trebuie sa priviti inapoi si veti vedea ca incidentul s-a mai intamplat si in trecut, deci puii rezultati se arunca in linie. Acesti produsi nu vor da nastere unor porumbei de fond, chiar daca se trag din astfel de pasari.

  81. Spuneti-mi si mie ce vrea sa însemne ” lasa cosul sa decidă”







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *