Buna prieteni, sunt Adrian Eugen Malinescu si vreau sa va supun atentiei o dilema care ma preocupa de mai mult timp, hai sa incercam sa o rezolvam impreuna. Vorbind cu columbofili renumiti ca Andruseac Vasile sau cu Danut Olaru am inteles ca un porumbel, ca sa aibe rezultate de top trebuie sa aibe aripa foarte bine ventilata, in sens orizontal si vertical.

Adica remigiile de pe varful aripii trebuie sa fie ascutite ca sa poata taia aerul, sa bata repede din aripi, iar penele de la a 3-a la a 7-a (aproximativ) sa fie un pic inclinate pe plan orizontal, ca un oblon care se deschide cand ridica aripa si se inchide cand coboara aripa.

D-l Andruseac Vasile imi explica faptul ca un porumbel cu aripa slab ventilata are o aripa “grea”, care nu o sa reziste la zboruri lungi. Ca urmare intrebarea mea fireasca este: De ce sa tin in voliera porumbeii cu aripa slab ventilata ? Sa fie un criteriu fundamental ventilatia aripii ?

Deci porumbeii cu aripa grea ca Pestele meu (poate ati recunoscut porumbelul F din lansarile mele de Oravita sau Semenic) nu o sa dea rezultate la zboruri lungi si ii tin doar de ornament si ca sa cheltui ceva bani in plus.

In schimb, porumbelul meu negru Horn are aripa perfect ventilata si musculatura puternica – poate da rezultate de top (prin puii sai – il imperechez cu porumbita neagra Cioara – cea de la prepelite cu penele cazute).

Ce ziceti ?
O zi buna, Adrian Madlin