O afectiune osteoarticulara controversata intalnita frecvent la porumbei, o constituie artrita / artroza. In lumea columbofila din Romania, circula traditia ca orice “umflatura” de la articulatiile aripilor (in special) sau picioarelor, e produsa de Salmonella. In cadrul Laboratorului de Diagnostic Romvac, in ultimii 10 ani, majoritatea artritelor diagnosticate la porumbei (95 %) au fost determinate de Staphylococcus aureus (Betahemolitic si coagulaza – pozitiv).
Artritele provocate de Salmonella au fost foarte rare si au provenit de la porumbei crescuti in conditii foarte precare de zooigiena.
ARTRITA e o afectiune acuta inflamatorie a articulatiilor. Poate fi de natura infectioasa sau noninfectioasa.
Artritele infectioase: Pot fi produse de bacterii (Salmonella spp, Staphylococcus aureus, Streptococcus spp, E.coli, Pseudomonas spp etc), micoplasme si virusuri.
Artritele noninfectioase: Pot fi provocate de frig, guta, traumatisme, entorse, luxatii; pot fi seroase, hemoragice si purulente.
De asemeni, artritele pot fi inchise sau deschise (cauzate de plagi articulare penetrante).
Simptome: Tumefactie articulara, caldura locala, durere vie, schiopatura grava (in cazul membrelor inferioare) sau aripa “lasata” (in cazul membrelor superioare) sau torticolis (in cazul afectarii articulatiilor cervicale); in forma purulenta apar si semne generale.
Artroza (artrita uscata deformanta): E un proces degenerativ al cartilajului articular, structurilor osoase si a capsulei articulare; apar dureri permanente, schiopaturi permanente, anchiloza.
Diagnosticul: Se face o punctie articulara si se examineaza citologic si bacteriologic lichidul sinovial extras. Lichidul sinovial normal e sarac in celule si ocazional contine celule mononucleare. Lichidul sinovial septic contine bacterii patogene. In cazul artritei traumatice apar numeroase eritrocite si leucocite. In afectiunile degenerative, lichidul sinovial e bogat celular, cu precadere in celule mononucleare. In guta articulara apar cristale de urati si numeroase celule inflamatorii.
Examenul bacteriologic: Identifica germenul bacterian implicat in cazul artritelor infectioase bacteriene sau complicate – infectate, iar in urma efectuarii antibiogramei se stabileste exact la ce antibiotic e sensibila bacteria respectiva. “Marea problema” in cazul artritelor bacteriene o constituie antibioticul utilizat. La antibiograma poate aparea un antibiotic la care e sensibila respectiva bacterie, dar avand greutate moleculara mare, nu e capabil sa penetreze capsula articulara, iar procesul infectios de nivel articular nu e redus deloc sau nesemnificativ. Din aceasta cauza apar numeroase nereusite terapeutice la administrarea “per os” a antibioticelor.
Printre putinele antibiotice capabile sa penetreze capsula articulara se numara FOSFOMICINA (produsul FOSBAC), cea mai mica molecula de antibiotic cunoscuta pana in prezent (are doar 2 atomi de carbon), ceea ce o face permeabila si ideala pentru patrunderea in abcese si zone slab vascularizate (sinusuri, oase, articulatii), unde majoritatea antibioticelor nu patrund.
Se poate practica si artrocenteza (punctia articulatiei), urmata de evacuarea continutului patologic si apoi de instilarea de antibiotic (doar de catre medic, fiind o manopera destul de pretentioasa).
Tratament: Pe langa tratamentul antiinfectios pe cale generala cu antibiotice orale sau injectabile se vor administra 3-5 zile, antiinflamatoare steroidiene (ex: ECZEMTRAT, comprimate cu dexametazona, 0,5 – 1 cpr / zi) sau nesteroidiene (de tipul aspirina tamponata (cpr 500 mg): 1 cpr / 10-12 porumbei / zi) sau THROMBO ASS (cpr 30 mg): 1 cpr / porumbel / zi.
Antiinflamatoarele nesteroidiene: (de tipul acidului acetilsalicilic – aspirina, de preferat tamponata sau al comprimatelor speciale enterosolubile THROMBO ASS de 30 mg sau chiar 50 mg, pot fi administrate individual sau la tot efectivul: ACESAL – Romvac (acid acetilsalicilic 40 %, 1 g / 10 kg greutate vie / 20-22 porumbei / zi, 5 zile. Pot fi utilizate periodic individual la porumbei batrani, care prezinta artroze si la tot efectivul cand sunt temperaturi foarte scazute (in iernile geroase).
Autor: Dr. Catalin Tudoran
14-06-2012
Inca un articol important marca Dr. Catalin Tudoran. Multumesc!
Ca multi altii, si eu saream cu gandul la salmoneloza imediat la vederea unei umflaturi la aripa sau picior.
15-06-2012
Buna ziua tuturor!Trebuie sa-i multumim domnului doctor Tudoran ca avem si noi,in sfarsit,informatie precisa si ABSOLUT SIGURA,si nu mai bajbaim!!!!Sanatate!
15-06-2012
Foarte interesant si de retinut.
Multumim si mai asteptam informatii de acest gen!
15-06-2012
Acest articol va ajuta nu numai incepatorii ci si “veterani”
Multumim!!!
15-06-2012
salut baieti ,am si eu o problema asemanatoare la un pui de anul acesta ,are aprox.15 zile . la piciorul stang are ghearele paralizate iar la piciorul drept are o unflatura la degetul din mijloc (acest picior nu este paralizat ,il simte ) va rog frumos daca ma puteti ajuta !!!
15-06-2012
Multumesc pentru informatii .Dar eu am alta problema e tot ca o umflatura dar nui la picior sau la aripa e la gat .am la un pui de vreo 2/3 saptamani ia aparut la gat o umflatura urata care eu zic ca nici nul lasa sa creasca bine!va rog frumos care imi poate da niste informati cu care pot sa salvez puiul.Cuibarul este curati din 4 in 4 zile si fratele lui nu are nimic.Am inceput de ieri sa ii dau columboviofort jumate de pastila ca mie frica sai dau pe toata ca poate sa moara.Care ma ajuta va rog frumos?
15-06-2012
Daniel, cred ca puiul are tricomonoza forma faringeala.
15-06-2012
multumesc, si ce tratament ar trebui sai administrez?
16-06-2012
PtrDaniel: administrati doza terapeutica corecta adica 3 cp de COLUMBOVIOFORT zilnic ( toate 3 cp odata sau 1,5 cp la 12 ore) minim 5 zile.
1 cp de Columboviofort contine 10 mg metronidazol iar doza terapeutica curativa ptr un adult e de 50-60 mg metronidazol/zi,5-7 zile
17-06-2012
am si eu o problema ,pui de aprox 2 -3 sap ologesc.Este salmoneloza?
17-06-2012
Ion: administrati individual ENTEROGUARD 1/4-1/2 cp/12 ore,3 zile asociat cu polivitamine( BIOVIT PLUS 1/2 CP/ZI,4-5 ZILE sau 3 picaturi vitamine lichide/ZI-Farmavit aminocomplex sau COMPLEX POLIVIT.BUVABIL,5 zile) si OBLIGATORIU ,MINERALE (ex. TRICALD 3 cpr cu calciu,fosfor,vit.D. 1/4 -1/8 cp/zi 3-5 zile; sau alte cpr cu calciu+fosfor ptr ciini).
Parintilor administratile pe boabe sau in hrana minerala suplimentul CAVITROM, 10-14 ZILE .
eFECTUATI PERIODIC DEZINFECTII CU ECOCID,DECONTAMINOL.
17-06-2012
multumesc mult
20-06-2012
am o problema la puii care zboara am acu 5 care schioapata dar nu se vede nimic umflat ce sa fie ? prima data am crezut ca sa lovit unu dar acu is 5 sa aiba vreo boala? multumesc
21-06-2012
Administrati initial THROMBO ASS 1 cp de 30 mg( sau 50 mg) zilnic si Farmavit Aminocomp;ex,2 zile. Daca nu apare o imbunatatire a starii de sanatate, administrati FOSBAC.
21-06-2012
multumesc din suflet maine ma duc sa cumpar
01-07-2012
Buna seara! Acum ~ 2 saptamani am gasit un pui de porumbel care putea sa manance si sa se hidrateze singur, insa avea o mare problema – nu putea sa isi foloseasca picioarele, deplasandu-se cu ajutorul aripilor (picioarele le tinea intinse si practic le tara…iar pe zona aripilor folosita la deplasare avea niste umflaturi). Intrucat la acea data nu am avut nicio banuiala ca aceasta semiparalizie putea fi de natura infectioasa (si contagioasa pe deasupra), l-am luat acasa, crezand (in naivitatea mea) ca il pot trata si elibera in natura. Intre timp am citit comentariile de pe acest site + informatiile dintr-o mica enciclopedie a pasarilor de apartament pe care o am si m-am ingrozit la gandul ca am adus in casa o pasare bolnava care imi putea contamina porumbelul pe care il detin si de care sunt foarte atasata. Dupa o saptamana in care puiul bolnav a stat la mine (ii administram 2 pastile de columboviofort, 1 dimineata si 1 seara + ii masam picioarele cu unguente antiinflamatorii – gheara dracului si diclofenac), vinerea trecuta am luat decizia dureroasa de a ii da drumul pe strada, intrucat porumbelul meu dadea semne ca se contaminase … fecalele erau de culoare verzuie si era apatic. In acea dimineata am fost cu porumbelul meu la un consult la Facultatea de Medicina Veterinara din Bucuresti si mi s-a spus ca nu pot sti exact sursa infectiei si tratamentul decat dupa efectuarea testelor bacteriologice si a antibiogramei – lucru pe care il stiam deja de pe acest site – dar ca ii pot administra pana atunci antibiotice cu spectru larg de actiune. Atunci am cautat de am innebunit farmacia Romvac de pe str. Sibiu, bloc C5, sector 6, Bucuresti…si nu stiu nici acum unde este! Am gasit o farmacie veterinara in blocul C5, dar pe b-dul 1 Mai, nicidecum pe str. Sibiu. Domnul de acolo mi-a recomandat Eritrom – un antibiotic pe baza de eritromicina dar pe care nu i l-am dat decat o singura zi dintr-un singur motiv – mi s-a spus ca testele bacteriologice nu vor iesi concludente daca porumbelul este sub tratament cu antibiotic. Pana astazi, 01.07.2012 nu i-am mai dat niciun antibiotic, insa prezinta urmatoarele simptome: picioare aproape grena si fierbinti pe care si le ridica succesiv, o stare de nervozitate si – din cate vad eu – articulatii inflamate. Diareea verzuie a disparut! Mentionez ca vinerea aceasta am reusit sa duc materii fecale la analize la Facultatea de Medicina Veterinara (intrucat de abia astazi am citit ca si Romvac efectueaza astfel de teste), insa ma ingrozeste ideea ca acestea dureaza mult si imi e teama sa nu-l pierd! Va rog din suflet, ajutati-ma cu un sfat…ce as putea sa fac, ce medicamente/tratamente as putea sa ii administrez? Porumbelul nu a parasit casa – nezburand in afara – si nu a stat in acelasi loc cu puiul bolnav…doar eu pot fi “raspandacul” infectiei. Multumesc anticipat tuturor care imi vor oferi o solutie salvatoare!
05-08-2012
Da am intales ca salmonela, Daca le faci tratament cu antibiotic ìsi revin sa ìi pot baga la sbor la anu sa ramìn inapti, sau pot la rìnul lor sa faca pui sanatosi. Va Multumesc. Asi dori un raspuns CORECT.
07-01-2020
Din ce am constatat, artrita/artroza este legata de infectii/parazitoze intestinale. Orice lezare a intestinelor, in special a intestinului gros (plin cu bacterii) duce la patrunderea in sange a bacteriilor periculoase. Organismul reactioneaza producand anticorpi, care din nefericire ataca si articulatiile. Este boala autoimuna declansata/intretinuta de infectii. La fel este si la oamenii cu cancer sau parazitoze intestinale (determina leziuni pe intestin). Unul din simptome este durerea la genunuchi, intepenesc.
La porumbeii cu artrita/artroza trebuie tratament contra coccidiozei + tratament antibacterian. Am obtinut rezultate bune cu combinatia amoxicilina + acid clavulanic (Augmentin, Amoxiklav, Enhancin – bactericide) impreuna cu ciprofloxacina (Cifran – bacteriostatic), care intareste efectul amoxicilinei. Fara Augmentin (Amoxiklav,…) nu merge. Eu le dau cantitate mare de antibiotic, 1/8 in comprimatul de Augmentin (de 1g) si 1/8 din comprimatul de Cifran (de 500 mg), de trei ori pe zi. Le dizolv in 5 ml de apa si le dau cu serina + furtunel de la perfuzoare (operatie cam riscanta – se pot produce accidente), sau direct cu seringa de 1 ml (pentru insulina). La porumbeii maturi le dau fragmentele de pastile pe cioc. Tratamentrul este de durata mare (minim trei saptamani) si trebuie repetat. Trebuie tratata si coccidioza (in mod repetat cu Coccistop).
Cei mai afectati sunt puii cu coccidioza. Li se umfla gusa pentru ca intestinul este inflamat si nu mai trece mancarea. Mor de foame si de sete, cu gusa plina. Ologesc si nu pot sa se ridice in picioare. La unii li se duce un picior in spate, parca ar face spagatul (saracutii).
Tratamentul cu Augmentin +Cifran il dau si la salmoneloza, cu rezultate bune. Augmentinul este de baza. Durata este de minim trei saptamani. Augmentinul este suportat bine, chiar daca doza este mare. Mai toxica este ciprofloxacina.