O mare greseala pe care o fac toti incepatorii: dau mancare in exces, si la discretie. Fratilor, e profund gresit. Ma apuca toate spumele, am alergie la peisajul asta cu boabe imprastiate prin mizerie, langa o hranitoare plina la refuz…si porumbei scormonind satuli, plictisiti, printre boabe. Uneori vad asta si la crescatori care tin porumbei de ani de zile, o fi cazul sa imi pun intrebari daca nu cumva exagerez?! Nu cred.
Deci, ratia se calculeaza in asa fel incat dupa ce porumbeii s-au saturat hranitoarea sa ramana goala. Nu merg pana la a calcula gramaje cum fac unii crescatori, deja n-ar mai fi hobby, relaxare, ar fi corvoada. Dar o ratie se poate aproxima. Sigur, se tine cont ca cei care au pui mai mananca si dupa ce pompeaza in pui…si ca iarna cantitatea de boabe consumata variaza destul de mult in functie de temperatura.
Dar pentru numele lui Dumnezeu, nu mai puneti boabe ca la porc cu galeata! Nu mai vorbim de boli, pentru ca in general porumbeii nu sunt chiar tampiti, ati observat ca evita sa manance boabele murdare…e vorba si de educarea porumbeilor, si la urma urmei e vorba si de risipa care poate fi evitata, in conditiile in care agricultura merge tot mai prost.
daca eu stau in costanta ,si porumbei ii am la ovidiu si ma duc la 2 zile ,nu am cum sa fac trebuie sa le pun mai mult ,da acum nu o sa moara de foame
Da este foarte rau. Asa se transmit bolile foarte usor si facem si risipa daca am da asa…
asa e ai mare dreptate,dar daca incepeai si tu cu un sfat ,sau faceai o introducere cred ca era mai bine.dar tu ai intrat tare mai frate.sigur ai un motiv de esti asa de suparat eu zic ca fiecare sasi vada de curtea lui
Eu prefer sa tin porumbeii setosi sau flaminzi pt citeva ore decit sa manince se pe jos graunte murdare sau sa beie apa murdara.
Nu de putine ori am fost intrebat de cei care au vizitat crescatoria de ce tin porumbeii flaminzi vazind hranitorile goale in acel moment.
Hranesc porumbeii dimineata si seara tot timpul anului .Am 4 compartimente ,trec pe le fiecare si le pun cam jumatate din portie dupa ce maninca le dau si a doua jumatate apui mai complectez doar unde e nevoie . Adapatorile le am puse pe un suport suspendat la aproz 50 cm de podea ,este ca un gratar ,daca ar fi fost din placaj ar mentine unezeala intre el si adapator.
Si eu ii hranesc la fel, dimineata si seara, DUPA zbor. Iarna odata pe zi. Cand nu sunt cu porumbeii si ii hraneste tata, dau email cu instructiuni pentru ratii fixe.
Apropo…tot vad un sfat prin diverse materiale: “se opreste hranirea cand primul porumbel se duce sa bea apa”. Mi se pare aberant. Daca totusi este un sfat bun, as dori sa stiu si eu de ce se procedeaza asa. Multumesc!
Se gasesc fotofrafii de acest gen pe multe sit-uri (sigur si aceasta a fost luata tot de pe acolo),chiar si in sectiunea TOP 10 sunt citeva poze cu porumbeii cu gramezi de mizerie pe linga ei.
Un sfat :faceti curatenie macar inainte sa fotografiati !!
Era un articol prin cartile vechi in care era descris cum se pregatesc porumbeii pt. expozitii ,asa ii putem pregati si inainte sa ii fotografiem.
Vali
Da asa este risipa de mancare e o practica paguboasa intalnita atat printre columbofili incepatori cat si la cei care au ceva in spinare ani de experienta in columbofilie.
Aceasta tehnica de hranire a porumbeilor are o serie de dezavantaje din care as dori sa mentionez doar doua:
1 In primul rand, trebuie stiut de toti ca boabele imprastiate pe pardoseala intra in contact cu mizeria(gainatul) din crescatorie deveniind astfel o sursa importanta de agenti patogeni(microbi) .Deci, putem deja vorbi de o ALIMENTATIE NEIGENICA. 2. In al 2-lea rand ,o risipa de boabe inseamna tocmai o RISIPA DE BANI si nu are rost sa aruncam cu bani pe fereastra mai ales pentru cei care nu stau tocamai bine cu bani.
Cele mai frecvente cauze care determina columbofilii sa aplice aceasta tehnica de hranire sunt:
a) lipsa timpului .Intr-o astfel de situatie e bine sa instruim un membru de familie sau prieten cum sa hraneasca porumbei in lipsa noastra in mod rational sau eventual putem folosi um hranitor(buncar) cu nivel constant care sa asigure hrana necesara pentru cateva zile in lipsa crescatorului.
.b) comoditatea sau poate lipsa de experienta a crescatorului poate fii o alta cauza frecvent intalnita .Nu trebuie uitat ca cel mai bine ca porurubei sa fie hraniti de 2 ori pe zi indiferent de anotimp.Recomand unor de crescatori sa citeasca tot ce le pica in mana legat de alimentatia porumbeilor.
In final , un raspuns pentru pozitia 5.Andrei se opreste hranirea cand primii porumbei se indreapta spre adapator pornind de la premisa ca toti au mancat suficient si sunt satui.Metoda nu este tocmai ”aberanta” si este aplicata de multi crescatori dar trebuie sa fim siguri ca toti porumbei mananca in acelasi timp si este asigurat front de furajare pentru fiecare in parte.
In speranta , ca raspunsul meu va fii util pentru pentru multi nu-mi ramane decat sa va urez VANT IN PENE!!
Buna tuturor
Personal am avut parte dea lungul timpului sa vad sa ia aud de o sumedenia de metode si multe chiar leam incercat incepind de la unele asemanatoare cu cele din pozele de mai sus si terminind cu aia cu gramaje ba am avut parte sa intilnesc in vizitele efectuate aspecte si mai jalnice dechit acestea.
In sfirsit cred ca fiecare are dreptul sa aleaga metoda in care crede el mai mult atita timp chit nu o impune altora care pote fi igienice sau nu.
Plecind cu dorinta de a le crea conditi cit mai bune am aderat la ideia gramajului dar in timp am ajuns la aceias ideie ca cineva mai sus ca bucuria sportului devenea un fel de chin modern de auto pedeapsa.
Asa ca am renuntat treptat la chintar calculind timpul in care porumbei reusau sa manince mincarea ceia ce mi se pare mult mai usor de contabilizat tragind o concluzie pe care o practic de circa 20 de ani si care dupa opinia mea fuctioneaza la toate rasele indiferent de marime.
Ratia pe care o practic este eu este urmatoarea mincarea din hranitoare sa nu se termine inainte de 10 min si sa fie gata in max 15 min iar in fuctie de asta o maresc sau o reduc iar din curiozitate am facut uneori masuratori cu chintarul si inpartido la nr porumbeilor se incadreaza in limitele specifice rasei din tabelele prezentate in cartile de profil sau cu o eruare acceptabila pt a renunta la cintar.
Mentionez ca la mine in voliera nu remine mincare pe jos si nici in hranitori chiar si semintele pe care nu le prefera asa mult iar in momentul in care se gata mincare din hranitori porumbei arata ca ar mai fi dispusi pt chiteva boabe dar o marire chit de mica a dozei face deseori sa ramina ne consumat in hranitori din boabele carec nu se numare in preferinte.
Pt cei ce sint in cautare unui sistem practic si usor de aplicat puteti sa incercati si domnile vostre si in eventualitate ca va satisface asteptarile dumneavostra sa vil insusiti si pe termen lung.
Iar in ce priveste poza de sus personal cred ca mizeria de pe dusumea e chiar acceptabila partea dureroasa e doar prezenta boabelor pe dusumea dar mentionez ca e doar o parere personal fara a pretinde ca am dreptate de a hotari in crescatoria altora.
Cu stima si respect Alex. Bude
Asta este un lucru foarte rau…bolile se transmit foarte usor pe aceasta cale….ar trebui sa descoperiti scopul pt care sunt creeate hranitorile..am mai vazut eu la un prieten asa..apa era pusa in cutii de margarina…si de conserve…este cea mai mare greseala asta…!
E bun articolul. . .dak au prea multa mancare devin mai ‘salbatici’. . .uitati.va pe http://sergiu91.sunphoto.ro . . .lasa.ti si comentarii.
Este buna informatia despre experimentul Dlui. Alex Bude, cu gramajul masurat pe mancarea consumata in interval de timp.
Vali, am inteles de la ce idee porneste treaba cu opritul hranirii dupa ce primul porumbel bea apa. Totusi cred ca nu-i bine dat acel sfat prin carti, pentru ca nu lasa loc de interpretari si adaptari. Dupa parerea mea, metoda asta nu poate fi aplicata deseori deoarece:
1. Exista porumbei pe oua care coboara la mancare ceva mai tarziu.
2. Exista porumbei mai timizi care se hranesc mai mult dupa ce altii au parasit hranitoarea.
3. Exista porumbei care se satura mai repede datorita diverselor situatii de cuib si/sau efort depus in timpul saptamanii. Intr-un fel mananca unii care au pui (pentru 4 guri) si altfel unii care clocesc sau nu au pereche.
Cand sunt cu porumbeii fac tot posibilul sa ii urmaresc pana termina de mancat. Prefer sa ridic boabele ramase decat sa stiu ca nu s-au saturat sau ca raman in hranitoare. In perioadele cu pui pe cuiburi, astept ca parintii sa “umfle” puii si apoi sa coboare iar la mancare.
metoda asta se aplica in perioada de repaos,s sincer e o metoda buna.in timpul concursurilor s cresterea puilor eu sfatuiesc sa se dea mancarea in mai multe ratii,eu personal incetez haranirea cand ultimul porumbel paraseste hranitoarea iar dupa c satura puii le mai dau pt c odata c au hranit puii ei raman c gusile goale dar niciodata nu fac exces de hrana s nu sant nici zgarcit c administrarea ei BAFTA IN NOUL SEZON
am 11 porumbei, eu le dau mancare o data pe saptamana. le pun intr-o oala porumb intr-alta floarea soarelui , ei vin si mananca cand vor ei,si sunt destul de grasi si frumosi. nevoile nu si le fac in oala. si la sfarsitul saptamanii mai raman cateva graunte care sunt destul de curate. asa procedez eu daca e gresit asta e
Acesta este primul pas spre obtinerea de porumbei speriosi.Daca au tot timpul mancare nu o sa mai simta prezenta crescatorului ca a celui care i hraneste ci mai degraba a unuia care i deranjeaza.Se stie clar ca animalele iubesc pe cei care i hranesc.O sa se indragosteasca de hranitoare si nu de crescator.Acuma sunt si cazuri in care unii crescatori nu sunt zi de zi cu porumbeii si pun mancare multa in hranitoare pentru a fi siguri ca porumbeii lor nu mor de foame.In astfel de cazuri hranitorile trebuie conefctionate incat porumbeii sa nu poata sa arunce afara mancarea.Si eu am mineralele mereu in cusca dar le pun intr-o cutie special facuta cu rezervor (aprox. 3 kg se pot face si mai mari) iar partea de unde mananca porumbeii este usor curbata spre interior astfel ca tot ce porumbeii incearca sa scoata afara cade inapoi inauntru.Hranitori de acest tip se pot folosi si de cei care lasa mancare multa la porumbei din cauza ca nu i pot hrani la timp.Sa nu mai spun ca mancarea si apa mizerabila este prima cale spre obtinerea de porumbei bolnavi !!!
asa e domnule spiridon, am vazut siteuri unde sunt poze cu porumbeii in mizerie, chiar am vazut si situri unde porumbeii au ornithosa!! cand faceti poze macar sa faceti curatenie fratilor:)
daca intra pe porumbei.ro un crescator din alta tara si vede un asemena site unde por sunt tinuti in mizerie va avea o impresie ……………vai de capul nostru!
Nu uitati ca foamea este cel mai bun dresor pentru porumbei .
Nu pentru vizitatorului strain si nu pentru fotograf ci
de dragul porumbeilor trebuie mentinuta curatenia
si igiena in porumbar,indiferent daca acesta are 2 sau
50 m2.Columbofilul este (ar trebui sa fie) o persoana
care iubeste porumbeii, nu care-i chinuie obligandui
sa manance din propriul gainat.
Ma intristeaza ca ecoul la acest subiect atit de important
este mult mai mic decat la subiectul… braconaj!
Buna
Nu as vrea sa deranjez pe cineva cu mesajelemele chiar de aia de la inceput din primul mesaj am mentionat ca fiecare are dreptul sa foloseasca metodad pe care o cansidera cea mai plauzibila pt. conditile si inprejurarile in care se afla asta pt ca doar el stie exat care sint adevaratele cauze si e in masura sa decida.
Iar in fuctie de decizile luate va trebui sa isi asume si consecintele pe care trebuie sa le primeasca tot asa de usor cu chita usurinta a luat si hotarirea ce metoda sa foloseasca.
De altfel este cel mai usor un crescator care a ajuns sa acumuleze experienta si lucrul cel mai important dechit toate detine si o stare materiala care ii permite sa faca investiti in crescatori moderne sa uite de unde a inceput si el in copilarie si sai judece pe cei care nu pot sasi permita asfel de efort financiar.
Dar va asigur ca un incepato lipsit de resurse si de cele mai multe ori prea putin inteles de catre cei din familie care iar putea da probabil putin ajutor nu va invata nimic din critici si lectile de conduita date de asfel de invatatorisi chiar care le da dreptate trebue eventual sa astepte chitiva ani pina vor avea si posibilitati sa puna sfaturile in practica .
Mai degraba sfaturi simple care nu necesita mari investiti lar putea fi de folos de la inceput si sfaul cel mai ieftin pe care il pot da celor tineri fara resurse este doar mincarea si apa sa nu ajunga in contact cu excrmentele si sa nui oblige pe porumbei sa treiasca in spari prea mici ci intot deauna sa adapteze nr. dupa spatiupe care il detin astea sint lucrurile care dauneaza cel mai mult porumbeilor in rest este prea putin interesant chit de curat este in cuibare ma intreb inaintasi nostri care ia crescut in poduri chit de des le faceau curetenie sau la cei salbatici de chite orei pe zi le face cineva curatenie si totus sint mai vigurosi si sanatosi ca cei crescuti de noi in conditi moderne si supravetuiesc fara vaccinuri si medicamente.
De altfel daca avem putin curaj sa recunoastem cele mai multe din conditile create azi in crescatori sint in principiu pt. noi pt a ne simti mai placut in mediu si nu nilea cerut porumbei dar ma rog nu ma astept sa fie multi care sami dea dreptate dar eu plec de la legiele din natura si conditile pe care le aleg opporumbei daca le redine lor dreptul sa decida si nu de la ce zic cei care sau ajuns financiar si construiesc vile de lux la porumbei .
Cu stima si respect pt toti chiar si pt cei ce au o alta parere Alex. Bude
mare gresala, daca primit sfaturi cum sa hraniti porumbeii urmatile, eu unu pana nu am invatat sa hranesc porumbeii nu am facut nimica.
Pt. incepatori cel mai bine ar fii sa isi construiasca cotet + voliera, iar in voliera sa isi hraneasca porumbeii, eu unu asa am. Daca ii aveti in pod cred ca cel mai bine ar fii sa faceti cumva o incapere separata unde sa se pastreze curatenie.
Curatenia este mama sanatatii.
Acum depinde ,de la caz la caz,?n functie de timpul columbofilului,cotet, (cum e ?mpartit)se spune ca fiecare cum ?i,,dreseaza”asa si defileaza.Mai grav este c?nd ai timp si arunci boabele cu lopata ,?n loc sa fie ?n hranitor,stau pe jos ?n mizerie,sunt porumbei care chiar daca le e foame,sunt foarte calmi,nu se grabesc,eu cred ca ei pe timp ce ?nainteaza ?n v?rsta se obisnuiesc, sa zic ,cum ar spune,,gata mie mi-ajunge”puiendrii sunt mai lacomi,e necesar ,acum depinde ,matca are un regim…stiti cu totii,nu dau eu lectii,important este ca nu trebuie lasati sa man?nce de unde vor ei si ce e mai important,un pic ?nfometati sau satui din mizerie ?
‘
‘
mizerie egal boli, hrana in exces aduge cresterea in greutate a porumbelului , o hranire necontrolata atrage dupa sine numai probleme. in curand pentru cei care nu sant langa porumbeii lor o hranitoare automata care declanseaza exact cantitatea care o doriti si la ora care o doriti. veti vedea poze pe acest site.
Sunt de acord si folosesc sistem de hranire apropiat de al domnului Buda cu circa 15-20g de seminte pe cap de porumbel (voiajori) .Despre ratii sa scris asa ca as vrea sa fac o complectare pentru aceia care nu pot fi zilnic langa porumbei ca sunt hranitori cu rupere de presiune care ajuta sa nu se faca atat mizerie si obliga pasarile sa manace si semintele care nu le plac atat de mult
o alta metoda ptr a se pastra curatenia este gratarul!!!cu asa ceva nu mai au cum sta boabele de mancare prin ganietzi!tot c se risipeste cade printre ele iar porumbelul nu mai are cum manca de jos!!!!!!!1;):)))))
Bun topic mai laes pt incepatori; SA nu faceti niciodata asa! in toate cartile de specialitate veti citi ca mancarea si apa sa nu fie in contact cu gainatul.Eu personal la lotul de zbor dau mancare [la boxa ] fiecare mananca in functie de nevoi, adica daca are pui o mancare, daca are oua alta s,a,m,d dar pt cine nu are timp ,poate sa le dea in hranitor ,chiar daca le odata pe zi .Problema cu cine pleaca primul de la hranitor nu e rea, de obicei porumbeii buni parasesc primi, se spune ca acei care sunt niste mancaciosi nu vor fi mari zburatori , si ar fi chiar o expicatie logica , pot avea o ardere mai buna si atunci normal ca are nevoi de mai multa mancare. iar in mijloacele de transport stim cu toti [cat de des mananca.Trebuie toti sa intelegem! CA NOI HRANIM NISTE SPORTIVI , NU PPORUMBEI DE CARNE!
Utila informatia, sunt multi iubitori de porumbei, dar din pacate nu stiu sa ii cresaca corespunzator. Cazul tatalui meu care de curand a achizitionat porumbei dar inca are probleme cu privire la cantitatea de mancare si modul in care sa o dea.
Asa este…de ce vb numai de boli si risipa. Sunt si ele importante, dar sa nu uitam ca sunt niste sportivi carora le trebuie o ratie echilibrata (copozitie si cantitate)…Iar hrana la discretie face ca porumbelul sa manance selectiv cand ar trebui sa manance din toate semintele…
Buna
Poate ca nu ar strica daca nea aduce aminte ca topic nu e dedicat cu preselectie doar pt cei ce cresc Voiajori.
Ca daca nu ma insel eu parca este in cadrat la categoria INCEPATORI ?
Asa ca e vorba sa incercam sai ajutam cu sfaturi pe INCEPATORI eu cred ca in aceasta categorie se incadreaza toti chiar si cei ce cresc Ornament sau Agrement deci hai sa nu face monopol lasind sa se inteleaga ca acest topic ar fi dedicat doar celor ce cresc Voiajori.
Iar dragi columbofili daca e cu putinta incercati sa acceptati ca nu toti incepatori detin conditi, spatisi resurse economice pt a putea opta pt cala mai moderne si sofisticate crescatori si sisteme de hranitori.
Va rog deci daca vreti sincer sai ajutati pe cei carora lea fost adresat acest topic “INCEPATORI DE TOATE CATEGORILE “prezentatile daca detineti cunostinte cu sisteme diferite pe care in evolutia timpilui leati parcurs si multi din domnile voastre si lasati ca fiecare sa decida nivelul la care se poate incadra alegind metodele la care are acces din motive cunoscute doar de fiecare personal.
Altfel Domnilor daca in loc sa le dam idei usor de implementat si diferite si pina la cele mai moderne si sofisticate pt a cuprinde nevoile celor mai multi INCEPATIRILOR nu cred ca le facem o mare favoare celor ce sint la inceput de drum.
Ba din potriva Domnilor abordind problema asa categoric si dictatorial ori totul ori nimic ceva de genul ori ca noi ori de loc hai domnilor sa fim seriosi ca si noi am fost la inceput si am progresat incet incet in fuctie de experiente acumulate si resurse materiale dar pt a recunoaste e nevoie de ceva demnitate si onestitare.
Dar uni nu pot sa prezinte aspecte diferite deorece ei au evoluat doar pe net urmarind pozele de la alti iar acasa sint tot incepatori si e de inteles ca nu au ce exxemple sa dea sau alti sint foarte in pas cu moda dar din dorinta de a se lauda ce performanti sint ei ne prezinta cele mai mari nouatati facindusi reclama uitind total pt cine a fost creiat acest topic si carui categorie i se adreseaza “INCEPATORI DE TOATE CATEGORILE ” .
Ori domnile lor nu se mai adreseaza nimanui ci doar isi fac reclama la proprile lor achiziti.
Ma adresez cu respect domnilor daca noi toti am depasit aceasta faza a incepatorului si am acumulat experienta propri in perioada cind noi isine am parcurs aceasta faza in columbofilie sa dovedim acest lucru prin ideile ingeniose prin care noi am rezolvat aceste nevoi ca prin aceasta dam dovada de ne tagaduit ca cu adevarat avem experienta.
Pt a da verdicte categorice nu e nevoie nici de pricepere nici de experienta ba mai mult nici sa deti o voliera proprie ci doar ajunge sa resfoiesti putin pe pagin Web. de profil si sa analizezi putin pozale.
Personal dragi colegi columbofili asta inteleg atunci cind scrieti articole care nui acordati dreptul celui din cauza sa aleaga in conformitate posibilitatile fiecaruia si in fuctie de inprejurari in care se afla de pe pozitia lor de incepatori fara a veni cu ideii si mijloace pt buzunarul fiecaruia in incercare de a rezolva minari in exces si in excremente ca averi o doza de egoizm inpeuna cu putina rautate sugerind daca un poti sa achizitionez crescatori si rechizite la nivelul nostru e catastrofa asa lasate de porumbeisau uni nu au singuri experienta si scriu incerchind sub masca anonimatului sa lase impresia ca sint ceia ce de fapt nu sint.
Cu stima si respect Alex. Bude
Domnule Alex, mi-am recitit articolul si nu mi se pare ca as fi fost asa categoric, defapt nici nu am menionat ca hranitorile trebuie sa fie de un anume fel. M-am referit strict la MANCAREA IN EXCES.
Orice incepator, oricat de neinformat ar fi, poate prinde ideea generala din articol, care e scris mai acid pentru ca am observat ca aceasta problema cu mancarea se ignora de cele mai multe ori, daca o explici mai bland.
Deci, problema expusa de mine se poate aborda foarte usor, indiferent de “buzunarul” incepatorului, de care spuneti. Mancarea in exces apare din nestiinta, ignoranta sau lene. Dupa parerea mea, acestea nu necesita eforturi din buzunar pentru a fi corectate.
Cu stima
e un subiect foarte interesant cu multe comentari dar in acelasi timp si important,hranitiva porumbei in asa fel cand mergeti la voliera porumbei sa fie prezenti si daca le puneti niste seminte preferate sa intre imediat in voliera nu sa zboare pe un acoperis si sa coboare dupa ce pleci de la voliera
hranirea are un rol foarte important si nu-i de joaca
va salut
Buna D – le Andrei
Din fericire nu la ceia ce ai scres domnia ta mam referit domnia ta ai deschis subiectul care e foarte bun iar nevioa acestei dezbateri este vizibila aproape la fiecare expunere pe ” sunphoto.ro ” .
Personal ma asteptam sa apara mai multe sugesti pt a rezolva aceasta dilema ai nu comentari seci tip “Ba faceti curatenie inainte de a face poze” si altele de acest gen.
Dar ma rog se pare ca am ?probleme in a ma face inteles dacq am reusit performanta sa te afectez cu mesajul meu pe domnia ta sincer nu persoana domniei tale a fost tinta mesajului.
Pe viitor am sa incercsa fiu mai explicit in masura in care ma pricep.
Cu stima si respect Alex. Bude
eu sint de parere cu varianta ca daca pleaca primul porumbel sa bea apa e ok ajunge mancarea si sint satui
Cu ani ?n urm?, un cresc?tor cu renume la acel timp, ?mi spunea ?D-le Popa eu pun ?n hr?nitoare c?te pu?in? m?ncare din ra?ia preg?tit? ?i c?nd primii porumbei se ?ndreapt? s? bea ap?, nu le mai pun chiar dac? ?n can? mi-a mai r?mas m?ncare?.
Pentru cei care s?nt obliga?i s? pune m?ncare pentru mai multe zile, le recomand un sistem de hr?nitoare cu un depozit deasupra ei. Pentru u?urin??, hr?nitoarea se pune l?ng? unul din pere?i, cu depozitul confec?ionat din sc?nduri cu capac, se pune deasupra ?i dealungul ei, ?n partea de jos se las? o deschiz?tur? dealungul ei prin care s? ?ncap? boabele de porumb, ele fiind mai mari pentru a curge ?n hr?nitoare. Pe m?sur? ce porumbeii vor m?nca, hr?nitoarea se gole?te dar prin scurgere din depozit, se face complectarea. Astfel porumbeii vor avea continuu m?ncare p?n? la golirea depozitului.
V? urez succes.
Mihai Popa
Nu este bine sa aiba mancare la discretie deoarece porumbei isi bat joc de ea.Daca au mancare tot timpul par plictisiti, in perioada antrenamentelor nu pot fi deloc dresati deoarece fiind satui de atata mancare ii apuca somnul pe casa si nici nui mai intereseaza de semnalul tau.Tipul de hranitor descris de domnul Popa nu las recomanda deoarece daca amesteci mai multe tipuri de graunte le mananca pe cele mai gustoase si restul le dau cu ciocul afara.
Andrei, folosesti metoda cea mai corecta. Apreciez deasemenea si modul de hranire al altor interlocutori. Pentru amatorii incepatori; -folositi retetele de hrana pe care le aveti, gandidu-va in primul rand la faptul ca porumbelul nu e un mic purcelus ce necesita ingrasarea progresiva pana la inceperea sezonului. Adaptati ratiile la scopul urmarit, tineti porumbeii intr-o RELATIVA SENZATIE de foame! In felul acesta porumbeii vor savura chiar si semintele pe care nu le agreeaza ca pe o delicatesa si se vor bucura in proportii mai mari de nutrientii din furaje. Porumbeii sunt un soi de copilasi alintati ce nu papa tot din farfurie. Folositi instalatiile curate, atat cele de hranire cat si cele de adapare. Schimbati periodic hrana minerala din alimentatoare, daca observati ca in decursul a 4 – 6 zile, aceasta ramane neconsumata. Riscati in caz contrar infestarea masiva cu tricomonas si coccidii. Ideal ar fi, pentru cei care`si permit, alimentarea individuala. Aceasta confera o sumedenie de beneficii porumbeilor, iar pentru crescatorii mai grabiti, este un barometru excelent in timp ce, viata sociala a fiecaruia dintre noi se afla intr-o continua schimbare.
cat poate sa stea un porumbel fara mancare???????????
ptr vali.
cum zici tu ca dupa ce primii porumbei se duc sa bea apa sa opresc hranirea cand ai mei ciugule de 2 ori si apoi beau apa ?? mesaj te rog si lamureste-ma….poate porumbeii mei au o problema
da este o mare gresala la inceput si la mine a fost asa da r akuma porumbei amu invatat ca daca le pun s i ajung pe jos nu le mai manac dar d aca le pun putin in hranitore e bine maanaca uitati idu meu vb acolo daca vreti mafiotu_Sergiu66
cam vro
4 , 5 zile cred
este intradevar orisipa dar mai rau e ca se imbolnavesc mai usor si atunci avem mai mari pagube -ce e de facut?
este bine sa le dam floarea-soarelui?
da este bine
fiind foarte bogata in proteine si ulei ,cu continut de sulf usor asimilabil ,are actiune deosebit de favorabila in cresterea penelor ;ca atare, se recomanda ca in perioada naparlirii sa fie prezenta in ratie in proportie de 5-6% DAR NU IN EXCES!
asa ew le daw in fiecare zi cat cred ew ca se satura si le mai pun putin pe a2 zi