Porumbelul jucator DUBLU MOTAT ARDELEAN – Expresia inaripata a unei stari de spirit…

Autor: Liviu Grama

porumbel_dublu_motat_ardelean.jpg

Jugendstil-Artnoveau-Secession

Sfirsitul de sec. XIX inceputul sec. XX a adus si a impus o schimbare de gindire, si atitudine raspunzind conservatorismului cu dorinta si posibilitatea de schimbare si depasire a traditiilor academiste. E perioada marilor descoperiri stiintifice si tehnologice, e perioada in care societatea isi redescopera bucuria de a trai, se tinde spre un alt nivel de calitate a vietii, spre o viata mai facila, spre bunastare.

Cronologie:
-1889-centenarul rev. franceze; inaugurarea turnului EIFFEL
-1890-incepe construirea podului de la Cernavoda, ANGHEL SALIGNY
– incepe munca de selectie a por. jucator dublumotat ardelean.
-1891-primul automobil cu motor
-se deschide primul muzeu permanent din tara la TIMISOARA.
-1892-a fost patentata prima scara rulanta de catre GESS W. RENO , New York.
-1893-se inalta palatul COTROCENI
-RUDOLF DIESEL primeste patentul pt motorul sau.
-1894-TOWER BRIDGE din Londra se deschide pt. traffic
-IOAN SLAVICI publica ; Mara.
-THOMAS EDISON inventeaza cinetoscopul.
-1895-la Timisoara se inaugureaza prima strada asfaltata din tara.
– ia nastere cinematograful ; fratii LUMIERE
-1896-WILHELM RONTGEN,anunta descoperirea razelor X
– se inaugureaza JOCURILE OLIMPICE MODERNE.
-1897-se permite femeilor sa studieze la scoala de arte-frumoase ; FRANTA
-1898-FERDINAND VON ZEPPELIN primul balon dirijabil
-MARIE si PIERRE CURIE anunta descoperirea plutoniului.
-1899-TIMISOARA,primul tranvai electric.
-GEORGE BACOVIA debuteaza in revista literatorul din Bucuresti.
-1900-populatia terrei este estimate la 1.610.000.000 oameni.
-EXPOZITIA UNIVERSALA PARIS
-1901-1 ian. Se celebreaza inceputul unui nou secol.
-prima expozitie a lui PABLO PICASSO
-1902-BRANCUSI realizeaza sculptura ECORSEU
-E inventat aparatul de aer conditionat ,WILLIS CARDIER.
-Prima prezentare a por. jucator dublumotat ardelean la o expozitie columbofila.
-1903-debutul lui ENRIQUE CARUSO la New York
-1904- razboiul RUSO-JAPONEZ
-1905-NORVEGIA devine independenta fata de SUEDIA.
-SIGMUND FREUD publica 3 eseuri despre sexualitate.
-1909-prima tranversare a CANALULUI MINECII

E o perioada a cautarilor;- noul-libertatea-miscarea-transformarea- gestul, expresia si expresivitatea ; se doreste sa se aduca altceva, se da o mai mare importanta vietii…

Aceste tendinte s-au materializat intr-un curent;,intilnit sincron in majoritatea tarilor europene dar si in Statele Unite si Canada,-ca miscare culturala, artistica si sociala, manifestindu-se plenar in artele vizuale,design si arhitectura, cit si la nivelul mentalitatilor.
cunoscuta ca:
? ARTNOUVEAU in Franta
– SECESSION Austria
– SEZESSION Germania
– MODERN STYLE Anglia
– MODERNISME Spania

Acest curent poate fi deci vazut ca o miscare avantgarda, ce face tranzitie spre modernismul sec. XX .E un current ce s-a facut din plin simtit in orasele transilvanene, fiind bine asimilat, indragit, exprimindu-se din plin in cele mai diverse forme.; mobilier, obiecte decorative, vitrlii, fier forjat,lucrari textile,creatii artistice,amenajari peisagistice? dar mai cu seama in remarcabile creatii arhitecturale ?cladiri secession ?ce au rasarit in orasele transinvane.

Acesta e climatul, acestea evenimentele – momentul in care a prins viata aceasta creatie inaripata ?porumbelul jucator dublumotat ardelean-creat dupa o selectie inceputa in 1890, de catre Iosif Marossy la Turda,finalizata cu prezentarea sa la expozitia din 1902. S-a nascut in spiritul si din spiritul acelor vremi, a venit cu o imagine noua : atitudine,expresivitate,cu accent pe rafinamentul detaliilor ?motul dublu-,proportia si armonia formelor , eleganta liniei. Alaturi de cladiri emblematice s-a nascut o pasare ce va avea sa fie emblematica.
Caracteristicile ce definesc stilul vremii; ca ii spunem Artnouveau sau Secession descriu mai bine decit ne-am astepta porumbelul nostru.

Usor de recunoscut dupa formele curbe,neregulate dar simetrice ce curg sau plutesc firesc pline de ritmuri syncopate care se termina intr-o miscare ca de bici; dupa stradania de a stapini miscarea printr-o armonie bine echilibrata .Linii deschise, de tipul hiperbolei sau parabolei nasc forme pline de viata ce par a creste si dezvolta in diverse compozitii, amintind de plante ce sunt pe cale de a imboboci sau inflori,vegetatie acvatica, flacari,melci scoici,?

Interesanta paralela,frumoase similitudini; ??capul mic si rotunjit are un mot frontal la baza ciocului , sub forma unei rozete, sau trandafir, si un mot mare circular pe ceafa ce porneste din alte doua mici rozete laterale . ciocul scurt, gros urmareste linia capului, ochii albi sau roz-albi perlati inconjurati de inele duble albe sau roz albe.Gitul potrivit de gros , usor curbat cu barbia scobita,pieptul larg bombat,spinarea mijlocie continua o linie usor inclinata dinnainte inapoi.Aripile lungi,drepte tinute deasupra cozii potrivita ca lungime, purtata strins?.Tinuta eleganta?

Putem vorbi de faptul ca din acest punct de vedere , porumbelul dublumotat e un porumbel atipic, ,printre porumbeii din zona transilvaniei, unde nu intilnim un exces de ?ornamente? moate,incaltaturi,pinteni,cravate,braie,cozi impaunate, etc ci mai degraba o anume linie -clasicizata-, nu neaparat spectaculoasa, dar eleganta , rafinata si de mare valoare dealtfel ?expresie a caracterului oamenilor acestor locuri:asezati,linistiti, onesti,de bun simt si bun gust ?,

E cu siguranta, porumbelul care a adus altceva in peisajul columbofil transilvanean si in acelasi timp e porumbelul ce reprezinta intr-o anume masura un sumum al caracterelor porumbeilor ardeleni.

Jucatorul dublumotat ardelean e frumoasa exceptie ardeleana, e o creatie ARTNOVEAU/SECESSION a columbofiliei noastre.

16 comentarii la “Porumbelul jucator DUBLU MOTAT ARDELEAN – Expresia inaripata a unei stari de spirit…”

 1. Frumoasa analiza. Mi-am permis sa ilustrez articolul cu o poza de pe site-ul Dvs.

  Am o intrebare. Porumbelul ardelean cu un singur mot, sau fara mot reprezinta alte doua rase? Am observat ca difera de dublu-motati doar prin absenta moturilor.

 2. Intradevar o epoca foarte interesanta cu inventii
  multiple de care mai profitam si astazi.Si multe rase
  de porumbei au fost create in aceasta perioada.
  Parca simtul pentru frumusete din aceasta epoca
  s-a pierdut putin in zilele noastre.

 3. pentru porumbei.ro : raspunsul este nu
  salutari pentu dl LIVIU frumos,pe cand o alta rasa?

 4. Fain articol,fain porumbel.Nu ne descrieti si ce calitati de jucator are?

 5. frumos articolul la fel si porumbelu. Am si eu o intebare acesti porumbei joaca bine ptr ca am si eu si stralucesc doar prin frumusete nu prea joaca

 6. Un articol perfect! realizat,cum nu prea am vazut in acest domeniu, cu multa inteligenta impletita cu o cultura generala si istorica demna de evidentiat! Un sincer si complet BRAVO! Spre rusinea mea nu am vazut si nu am cunoscut nimic despre acest porumbel jucator!! In prezent am un spatiu f. limitat(am doar 2 compartimente),dar visul meu este urmatorul:sa ajung la posibilitatea de a avea 2-4 comparimente pt. zbor, 1pt .tineri/pui, 1pt. matca(eventual 1 si pt. o matca achizitionata) si 2 pt. porumbeii de ornament,jucatori si de inaltime! Adica vechii porumbei romanesti gen galateni, ciungi, etc., de care ma doare inima cind reusesc sa mai gasesc cite un articol de profil,constatind ca numarul lor ca si al crescatorilor este in diminuare, chiar pe cale de disparitie!!!!Ar trebui sa facem asta -doar pt. faptul ca suntem romani.

 7. foarte interesant articolul,se vede ca este scris de un om care este dedicat cresterii jucatorului bimotat ardelean.chiar imi place ca nu este cuprins un standard al acestei rase in articol(cred ca a fost cu intentie omis acest aspect-se devia de la introducerea foarte frumos prezentata.
  intr-adevar cam rar putem intalni la cineva care se ocupa si pune suflet in cresterea unei rase de jucatori sa zica ca joaca sau nu-SUNTEM multi care dupa ce ne chinuim cu una si alta(mancare.selectie dupa aspect,investitii in medicamente si vaccinuri) sa lasam porumbeii sa zboare si “sa se distreze” ,ca apoi sa vina domnul uliu si sa-i ia…
  eu zic ca se putea veni cu o incheiere de genul:”trebuie sa facem in asa fel incat tot ce ne este lasat ca mostenire sa-l ducem mai departe ,atat pentru noi cat si pentru urmasii nostri”..aici as aminti si pe selectia pasarilor care joaca si a pasarilor ce cu adevarat reprezinta rasa respectiva si nu infuzia cu sange din alta rasa pt a-i face un cioc mai mic,un mot mai altfel,etc..(in cazul de fata ,binecunoscut este faptul ca unii crescatori imperecheaza bimotatul ardelean cu cel calarasean,astfel pierzanduse unele caracteristici ale acestuia(cioc,cap,STATURA!),pierzanduse ,cu D-L GRAMA scrie:”…Tinuta eleganta…frumoasa exceptie ardeleana, creatia ARTNOVEAU/SECESSION a columbofiliei noastre…”
  …crescator de jucator bimotat de ardeal sunt si eu…

 8. Foarte interesant articol ,se vede ca e scris de un cunoscator al acestei rase
  Foarte frumos D-le Liviu Grama ,sa ne traiesti

 9. ma cheama ARDELEAN, sint din ARDEAL si am o voliera plina de dublumotati de ARDEAL
  SINT GRATIOSI SI PLINI DE ENERGIE

 10. pt ARDELEAN……de unde esti mai exact??? mi-ar trebui o pereche;)

 11. foarte frumos sa ma contactati asi dori sa aflu mai multe despre acesta specie de porumbei cu doua moate silviu_ionutz_08

 12. Farte frumos articolul.
  Clujean fiind si cresc aceasta rasa din copilarie, am primit prima pereche de la crescatorul Doczi Jozsef care pe vremea acea era printre cei mai buni.Acum am 47 de ani si traesc in westul Canadei si am un lot de 30 de perechi de bimotati , si incerc cu greu sa introduc aceasta rasa in nord America, la fel si prietenul meu bun din Motreal pe nume Costel dinRoman.Daca cineva traeste in N. america si doreste sa tina aceasta rasa sa ma contacteze la 250 765 8906 asi fi foarte bucuros sa trimit gratis.Va salut si doresc toate cele bune Zoltan Pop

 13. super frumosi dar de unde esti ca vreau si eu sa iau vreo 5 perechi ca sunt disperat dupa porumbei;) ast.ras id meu dragalashu88 astept sa dai add urgentComenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *