Se intampla si la voi?
Mi-a mai spus un prieten ca pateste la fel. Cred ca racaie porumbeii in asternut pana il fac numai scame… probabil ii deranjeaza pentru ca nu e un material natural la care sunt adaptati: paie si betisoare, crengute. Cred ca scamele si somoioagele de pasla sunt foarte daunatoare cand se incurca printre picioarele puilor, le intra in cioc, etc. Unele cuiburi arata ca cele de iepuri, abia se mai vad puii printre somoioage de “blana” artificiala.
Ce solutii mai bune exista pentru cei care nu au timp sa stranga sacose intregi de betisoare? Si oricum unii porumbei nu prea cara paie si fara o pasla ouale risca sa fie sparte.
Parerea mea este ca cea mai buna solutie naturala este lucerna ..
@zb: lucerna folosesc si eu, putinele paie din imagine sunt de lucerna. In poza e un exemplu de cuib din matca in care nu prea si-au dat interesul sa care paie (nici eu nu le-am pus asa des, bazandu-ma pe asternut plus ca avand podea de plasa foarte multe paie ajung sa fie risipite iar daca le pui tu in cuib le cam scot ai naibii :)). Am insa la zburatori cateva cuiburi imense, si acolo nici nu am pus pasle plus ca au cuiburile de plastic mult mai joase.
Eu as ramane doar la paie si cine nu e in stare sa isi care paie pentru cuib nu se reproduce. Simplu, natural. Nu am urmarit asta pana acum dar nu prea cred ca unii care nu cara paie mai deloc pot fi niste buni zburatori/reproducatori… cam da cu virgula. Din fericire majoritatea cara, unii chiar fac cuiburi imense.
Pana acum obisnuiam sa ii las sa oua seria 2 in acelasi cuib dar acum vreau sa incerc sa le pun inca un cuib in boxa. La al doilea cuib nu prea mai cara asa entuziasti paie sau mi se pare mie?
Eu folosesc nisip fin.
Cred ca tine foarte mult de firma de la care achizitionezi paslele. Daca nu sunt de calitate, se cam deterioreaza foate repede.
In al doile rand trebuie respectat modul de punere in cuibar. Are doua fete pasla. Cea albinoasa se pune pe fundul cuibului si cea grunjoasa pe zona in care se va depune oul.
Paslele originale sunt facute din invelisul nucii de cocos.
Din ce vad la tine, sigur s.au scamosat din cauza partii necorespunzatoare care a fost expusa la gherutele porumbeilor.
Ca metoda alternativa, incearca sa invelesti cuibarul in 3 straturi de ziar cu scoci si 5…6 frunze de nuc culese de cu toamna. Face minuni impotriva parazitilor externi.
Mai poti folosi o mocheta groasa si ieftina. O decupezi dupa forma cuibarului si o ai tot sezonul. La final, speli bucatile si le folosesti si in anul urmator.
Atunci când împlinesc puii 7 zile le curat cuibarul și rămâne gol până la înțărcare . Numai când transpira puii le mai presar puțin talaș. Cuibarul ceramic are o forma ideala, am observat că puii se dezvolta mai bine așa …,,spartan”.
… Și atunci când părinții au seria a doua de oua cuibul e refacut cu așternut clasic bete , pâslă și puii sunt mutați jos pe podea la + 21 zile
Am pus acum unul de fibra de cocos, foloseam cu ani in urma dar nu mai tin minte daca nu s-a scamosat. Daca vad ca e in regula ii trec pe nuca de cocos. Sau le pun mocheta. :D
Am patitt cu pasla…sa li se lipesca scamele acelea ..la fund…si sa nu se poata gainata…deci pot sa si moara puii…trebuie verificati permanent..
Eu le pun sa care suplimentar si paie …
Cei din zona de munte pot folosi si ace de pin. Am cuiburi de plastic si nu pun in ele decit ace de pin si eventual citeva tije de frunze de nuc si nu sint probleme. Nu agreez hirtia pentru ca tine umezeala.
Am observat ca ai cateva fire de lucerna acolo, paiele am inteles ca nu’s bune( nu mai stiu motivele) paslele nu le mai folosesc de mult sunt aiurea rau pentru mine, nu le suport si sunt niste bani aruncati degeaba deoarece se murdaresc repede, daca le scuturi fac praf etc…
@Mitea Nicolae curata cuibul la 7 zile lol ce sa zic .. fiecare cu priceperea si metoda lui dar cred ca-i cea mai mare prostie posibila pe care am auzit-o in materie de pui .. motivele sunt multe dar incep prin a-ti spune doar ca nu trebuie sa faci asa ceva, regula de aur la pui daca nu o stiai este ca PUII NU TREBUIE SA SE GANIETEZE IN CUIBAR daca fac asta poti sa-i sacrifici din timp sa nu te mai spetesti sa le faci curatenie ca o sa-i cresti degeaba, le faci curat doar pe langa cuibar cand au excrementele bobite si ajung in cateva zile la “buza” cuibarului.
Iar faza cu talas-ul este iar o mare tampenie .. dc nu-i dai cu putina pudra de talc mai bine? :)) si poate’i usuci cu feonul pe spartani :))
Puii sanatosi nu trebuie sa aiba umed cuibarul, daca acesta este umed probabil este din cauza parintilor si asa mai departe .. asta e alta mancare de peste si se poate discuta in alte subiecte.
1000 de case , 1000 de obiceiuri @zb . Tehnica asta barbara nu ma împiedicat sa am rezultate . Indiferent ce am aplicat atât cât am creat condițiile ideale nu am avut probleme . Puii sunt sănătoși ,dezvoltați bine ,curați . Vezi tu cam toți acționăm după un tipar când facem ceva , trebuie găsit acel plus ,sa ți lucrurile simple dar pe făgașul bun . PS. Toată seria 1 de pui a mers la Aripi de Curcubeu sa vedem daca haosul asta controlat de mine da roade. Daca vrei ne măsurăm puterile @zb la Grigorescu . Haos vs Tipar ????
Numai bine.
In mod normal pasla e pentru unica folosinta,la fiecare cuib nou trebuie alta pasla.Ca noi nu avem bani destui sa le schimbam…asta e! Normal ca se mai deterioreaza
De unde ai dedus ca le refolosesc? E varza la prima folosire… daca as incerca sa scot si seria 2 pe aceeasi pasla cred ca as reproduce direct porumbei cu blana.
Andrei, fibrele de nuca de cocos sunt un pic mai bune decat pasla asta de canepa, desi sunt un pic mai scumpe din cate stiu.
Am observat si eu scamosarea de care vorbesti, desi anii trecuti am folosit o pasla asemanatoare si s-a comportat bine. Probabil am luat de la alta firma, chiar nu am fost atent la asta, nu credeam ca pot fi asa diferențe de calitate. Cred ca am cumparat de la aceeasi firma ca si tine…?
Oricum, a arunca pasla dupa fiecare serie de pui mi se pare exagerat, cred ca e musai sa tina un sezon intreg.
Da, un pic scuturate si igienizate dupa fiecare rand de pui, dar sa pui alta noua la fiecare ouat mi se pare un pic risipa.
Si nu e vorba de mine, banii nu sunt la mine o problema, ci la multimea de pusti si batrani care ar trebui sa cheltuiasca mult sa aiba cate o pasla pentru fiecare doi pui crescuti…
eu le bagasem o perioada intr-un fel de “fete de perna” confectionate special de sotia mea.
Anul asta am decis sa nu mai cumpar pasle decat “pe pipaite”. Online nu stii ce iei.
Am cumparat de la o firma din Simeria anul asta(de altfel firma foarte serioasa, cu produse ok), si asa-zisele “pasle” nu au fost nici de nuca de cocos, si nici de canepa, au fost de carpa ordinara, cel mai probabil mase plastice fine. Zilnic am scos de sub pui cocoloase de fire fine, pana le-am bagat pe foc si am vazut ca se topesc ca pungile de plastic…
Drept urmare in continuarea sezonului de reproductie o sa folosesc ziare, iar pentru la anu m-am invatat minte :)
Nu stiu de ce va tot chinuiti cu pasle, cu paie, cu rumegus si asa mai departe. Am avut o pereche care a scos oua cu 5 cuie in cuibar, 3 sarme si doua plastice de pet dupa ce desfaci dopul. Au crescut puii de zici ca au stat in puf. Alti au ouat direct in cuibar fara un pai si la fel de bine au crescut puii. Toata smecheria e la pasare, cum acopera ouale si cat de bine sta pe pui.
@Adi: asta cu mocheta e top. Chiar daca o recomanzi nu cred ca ai face-o vreodata. Ei n-au nevoie decat de o forma convexa sa simta ca ca sunt ouale protejate.
:)))))))))))))
Bine zis. Te cred pentru ca am scos o groaza de pui in cuiburi goale, acolo unde nu ma interesau neaparat sa ii scoata… dar deh, stresul mare sa nu se crape vreun out la “wonder couple” :)). Caca maca. Maine ma duc sa iau un kil de cuie.
Gică Stanca folosea ziare. Puse în strat mai gros, fac căderea oului mai lină ?. Ziarele chiar pot fi de unică folosință…
Aaaa….Am uitat sa mentionez de aia care cara trei paie ( si alea mici si groase ca pe deget) si stau pe ele si le aranjeaza odata la doua zile, de zici ca au carat 2 baloti de paie : ))) :)) :))).
Eu le pun pe fundul cuibarelor nisip granulat care se foloseste la litiera de la pisica,iar separat le pun lucernă uscata maruntită pe și-o cară singuri in cuibare.Pun acel nisip granulat pt. a proteja ouăle .Succes tuturor !
Eu le pun paslele cu o zi inainte sa oua si le iau cand sunt ouale ciocanite sau cel tarziu la o zi doua dupa ce scoate puii.