Salut! Voi reveni cu un topic, despre care cu siguranta s-a mai vorbit si anume atacul rapitoarelor.
Nimic neobisnuit, fac parte din latul trofic avand un rol foarte importanta in natura, insa totul se schimba la un moment dat.
In mod normal, o pereche de uli (Accipiter Gentilis) sau o pereche de soimi au un anumit teritoriu, o raza de actiune pe care vaneaza, bineinteles modul acestora fiind diferit, dupa cum stim soimul rateaza foarte greu o prada.
Cu toate astea toate datele problemei se schimba in momentul cand numarul de pasari care ataca este in grup format din mai multi indivizi, si anume 4. Acest lucru nu face decat sa infirme regulile naturii, si mai ales sa bulverseze toate teoriile de pana acum in legatura cu aceste pasari de prada.
Se vehiculeaza ca anumite organizatii cresc pasari de prada care anual sunt eliberate, aceste fiind crescute de catre om automat isi pierd din instinctele materne, nu mai au acel instinct de a domina un teritoriu, isi pierd frica fata de om… si probababil ajung sa vaneze impreuna.
Negasind alta explicatie, acesta este si singura explicatie pe care mi-o aduc in momentul cand eliberand in una din zile porumbeii, acestia in decursul a 10 minute au fost atacati de 4 pasari de prada, impresionant fiind faptul ca acestia au atacat in grup. Au atacat stolul 4 ulii, fiecare alegandu-si o victima – facand o gluma in haz de necaz, pot sa ma simt fericit deoarece doar 3 au reusit sa prinda un porumbel.
Acest lucru m-a uimit, deoarece din ce am citit si m-am documentat ele sunt rapitoare cu un instinct puternic de dominare, o perechea vaneaza pe o anumita raza, dar nu 4 deodata….chiar as fi curios si in acelasi timp interesat daca exista cieneva de specialitate sa explice acest comportament.
Daca cineva gaseste explicatii ma poate lamuri si pe mine? … pana atunci nu pot decat sa incerc sa gasesc alte explicatii si mai concludente si sa constat ca in lantul trofic se produc si cu sigurnata s-au produs numai schimbari negative.
Il Fenomeno
Faptul ca au atacat 4 odata nu inseamna ca au folosit o strategie precum lupii pentru a izola o singura victima ci erau foarte infometati si daca au vazut ca s-a deschis “restaurantul” s-au grabit sa se serveasca. Eu asta am inteles din descriere, deci nu mi se pare nimic suspect. Iarna ulii mai migreaza in alte teritorii pentru a se hrani si asa se intampla sa fie mai multi intr-un loc, cel putin asta am inteles de la soimari. Cu adevarat nasol ar fi sa atace toti acelasi porumbel. Am patit asa ceva in Decembrie, insa cu ambele specii… soimul ataca sus si porumbeii picau in viteza spre cotet, dar acolo ii astepta uliul planand – asa ceva nu mai vazusem pana atunci.
Interesant ceea ce a-ti relatat,nu am mai vazut sau auzit asa ceva!!
Există o anumită specie de șoim, Șoimul Harris, care, în condiții de hrană puțină, atacă în grup organizat, întocmai ca o haită de lupi. (mi-a rămas povestea în minte dintr-un documentar de pe Nat Geo). Șoimul respectiv trăiește în America, dar în ultimii ani a apărut și în Europa de Vest (în special Marea Britanie). Este una dintre cele mai ușor de dresat specii de șoim, motiv pentru care este preferat în șoimării. Poate asta răspunde și la întrebarea cum a apărut în Europa de Vest.
Zice și pe Wikipedia : http://en.wikipedia.org/wiki/Harris%27s_Hawk
Si mie mi s-a intamplat acest lucru.Stau in zona de deal.
Au atacat trei ulii in acelasi timp dar nu au alergat acelasi porumbel.
Nu stiam dupa care sa ma mai uit…eu mai practic metoda cu alergatul dupa el daca il ia in apropiere de casa.
Concluzia este ca daca si anul asta o sa pierd porumbei cum am pierdut anul trecut din cauza uliului cred ca o sa ma las.
Sa nu credeti ca zic asta cu usurinta, porumbeii sunt poate cei mai importanti pt mine ma gandesc si noaptea la ei cateodata si visez porumbei dar cand pierzi peste 20 de maturi si aprox 50 de pui toti luati de uliu iti vine sa te lasi.
Pur si simplu nu stiu ce sa mai fac. Daca cineva stie sa imi dea un sfat as fii recunoscutor.
Apropo aia cu “Porumbelul sanatos nu il ia uliu niciodata” e vrajeala.
Cand il prinde jos sau se inchide in ei direct pe casa poate sa il ia si pe cel mai sanatos.
Revin si cu un filmulet :
http://www.youtube.com/watch?v=Ai3eVjr0Pzg
dno ar trebui sa le pui porumbeilor un “orientator” la inaltime mare vreo 5-6 m pe care sa stea iar de acolo observa mai usor uliul si nu ii poate lua prin ambuscada care stim ca este tehnica preferata a uliului
Ptr DNo:fa-ti rost de o cursa!Daca o monta-i pana acum pe vremurile astea geroase sigur cateva rapitoare prindea-i!
pt dno:asa multi porumbei ai pierdut,70? :O
erau voiajori sau de frumusete?mi se pare o pierdere uriasa
…..foamea e mare asa se explica,iar determinarea care o au intrece orice limite,iar cu memoria sta foarte bine mai ceva ca a unui elefant,plus ca sta si analizeaza situatzia camuflat intr-un pom la inaltzime sau ceva inalt de unde poate observa stol si apucaturile lui(exemplarele slabe), asta in cazul in care nu il da de gol vreo cioara,mereu imbunatasindu-si tehnicile de vanat un lucru pe care mi se pare normal la o pasare de prada
…..am observat si metoda de filaj si hartzuire,ma uitam la cei liberi,2 stoluri la distantza de cate sute de metri mai pe intzeles pe un bloc si pe un acoperis de scoala,unde simultan atacau 2 soimi porumbari deschisi la culoare si mai supli ca sa fiu intzeles(rachete le zik),dupa ce au harjolit stoluri de le-au facut sa intre rapid in pod au asteptat pretz de ceva minute sa ii observe ce se intampla dupa ce s-au oprit din atak si catzi mai intra catzi is neatentzi parca ii numara dupa miscarile capului stanga-dreapta,apoi si-au luat zborul intalnindu-se in inaltul cerului undeva deasupra campului,probabil erau familie…….asta explica faptul unui atac vazut la acel bloc unde a luat porumbelul inainte sa intre in pod si traiectoria bizara aleasa de soim
……uliu e mai lent iar atacul e mai mult prin surprindere,nu e asa de precis ca a unui soim porumbar,iar ca fapt divers am reusit sa salvez niste amaratzi de pescarus de achen…..(iam primit pui si astia au supravietzuit,cel de la care ii luasem avea o parte bolnavii,eram pe punctul de a le da drumu cu stolu celor liberi dar cand am vazut devotamentul cu care mascului isi ajuta femela sa treaca prin boala m-am decis sa ii tzin)……. doar prin simplu motiv ca pe traiectoria soimului eram si eu care facea galagie si am vazut picajul,dar de atunci am vizite……
……era sa uit,un bun indicator ca pericolul e in preajma e gugustiucul,e mana cereasca la casa omului,stie drak cum face ca intotdeuna cand pleaca grabit si in picaj din nucul vecinului apare vreun uliu sau soim,mai sunt si cazuri in care pleaca grabit dar parca nu face ca si cand e ceva in apropiere(trebuie vazuta treaba asta ca sa itzi dai seama),probabil are legatura cu vrabile si ce mai e prin preajma caselor si exista o comunicare intre ele,am observat acest lucru cand le dadeam drumu la voiajori de frumusetze,erau pui pe toamna cand i-am adus,neavand parintzi au invatzat de la gugustiuci sa se uite pe cer si sa aiba acea stare de incordare cand e forfota in jur,de obicei cand se speriau gugustiuci nu aveau nici o reactzie la inceput, acum sa ii vezi, cum se uita si cerceteaza dar nu asa de mult ca unu liber,incerk sa imit acel suier de uliu cand are pui si ii invatza sa zboare in inaltul cerulu,ca sa asocieze starea de neliniste cu pericolul(cocosu facea si el urat,gugustiuci o taiau si ei doar astia erau atentzi la suier) si probabil au asociat acea forfota cu pericolul de au inceput sa se uite dupa ceva vreme……(eu zik ca au privire fricoasa cand se uita,ma tot rad de ei)….dar nici acum nu sunt pregatiti de un atac, va trebuii sa ii invatz sa zboare mai bine in stol, sa fie mai atentzi si sa se intample atacul in fatza lor ca sa bage la bibilica…..
….ptr dno…. odata invatzat e ca si cum ar merge la cafenea de dimineatza ptr doza zilnica de cofeina…….tinei inchisi ca o sa risti sa ti ia pe toti ptr o perioada mai lunga ca sa isi gaseasca alt loc de vanatoare mai productiv,dar si dupa acea perioada nu potzi spune ca nu te mai viziteaza delok,doar sa speri ca porumbeii sa zboare cat mai bine in stol
ps:nu am de mult voiajorii de frumusete,a fost voia sortzii,adica ficamea a aprins flacara dupa multi ani,am avut voiajori(poste),deabia anu asta am dat jos inele din pod ramase de la ei dupa povestea spusa de un coleg pe forum……nu are rost sa ma mai gandesk…….poate dupa ceva ani sa scriu si eu un articol la ce a fost si ce a inceput acum,ce pot sa zik ca pe langa astia de frumusetze ai ficamei(poste albe cum le zik,asa a ramas si ramane ptr mine denumirea initziala a lor,un postas care se intoarce sau nu acasa)……….. am luat si o sa mai iau niste trippleri ca sa ii studiez,erau si sunt inca febletzea mea de cand eram copil de generala,singuri la care nu am avut acces pe vremea aceea si care i-am dat uitarii odata cu voiajorii……sper ca nu v-am plictisit
Nici eu nu cred ca uliu ia numai porumbeii bolnavi..da ei cad mai repede in ghearele uliului dar si cei sanatosi pot fi prinsi.Asta am vazut’o si la mn’e…pe 1 2012 o vreme superba am dat drumu voiajorilor afara(o greseala imensa)..nu trec bine 5 minute ca uliu a si aparut…ciudat a aparut la gutanii lu vecinu de unde a venit si la mn’e..spre surprinderea mea cand a venit uliu la porumbeii mei doar 2 femele au plecat de pe casa(una invatata la mine si una care iam dat pt prima datata drumul afara) iar ceilalti se uitau cu atentie la uliu sa vada cum actioneaza,parca asteptau un atac de la el si nu plecau de pe casa ca deveneau mai vulnerabili..din partea mea au gandit bine…si mai intrau cate unu doi in cusca…insa uliu tot imi alerga porumbeii…s’a inaltat cu femela invatata la mine sus pana deabia se mai vedeau si dintr’o data femela incearca sa coboare spre case la vecini dar o fost prinsa de uliu.cealalta femela a venit.Trec 3-4 ore si am reusit sa prind o parte dintre porumbeii,dupa ce imi dau seama ca femela aceea a luat’o uliu mai cad ca imi mai lipseste un mascul rosu…tot incerc sa’i prind si dintr’o data il vad pe rosu venind acasa…imediat iau mancarea si’l chem in cusa..gata l’am prins dar femela care nu era invatata la mine se incapatana si statea numai pe casa cu gutaniii(mare greseala)..peste 3 ore apare din nou uliu si o are in vizor pe aceasta femela..o alearga si adopta aceeasi tactica o alearga pana aboseste..ma tot uitam la ei…nu mai puteam face nimic…mentionez ca am dat cu petarde,am fluierat,am strigat dar fara folos parca nici nu il intereseaza…a intrat si in podul casei dupa ei…dintr’o data au disparut amandoi..”gata a luat’o si pe asta” mi’am zis euseara am inchis porumbeii……a doua zi nu mi’a venit sa cred!!!am gasit o femela fara cap!!!! si lipsa un pui de voiajor de 2011 si o femela de gutan alba!!!mi’am dat seama ca era urma dihorului…am scos porumbeii i’am mutat si am facut curat…suparat nu mai aveam chef de nimic…vad un porumbel zburand pe cer….credeam ca’i vreun gutan dar cand il vad mai bine vad ca e femela care nu era invatata la mine!!!am incercat 30 min sa o prind la mancare dar cusca era deja altfel……intr’un final a intrat in cusca iar dupa ce am prins’o imi batea inima foarte tare..imi mai trecuse din suparare vazand ca s’a intors…a doua zi am scos toate lemnele unde era dihorul..l’am si vazut de doua ori…am marit cusca am izolat’o mai bine(sper ca da) si i’am bagat in noua cusca..pana acum nu am mai avut probleme si sper sa nu mai am…inca o greseala din partea mea a fost ca akm in februarie am dat drumu la 4 masculi de voiajori…nu trec iara bine 5 minute ca vine si uliu sa ”zboare” cu ei…ii alearga ce’i alearga rosu vine cu o viteza mare nu mult peste gardul din gradina si intra intre doua cotete de unde il prind si il bag in cusca la loc…un pui mai ”nubun” sta in pomun de langa cusca si urmareste desfasurarea actiuniii..pentru cateva clipe nu mai vad nici unul dintre porumbeii ceilalti…intr’un final vad un mascul era ”cucu” care da o tura in jurul casei iara cand vine sa se puna pe case uliu in spate…nicio sansa sa scape!!!!l’a prins uliu dar numai o minune a facut ca sa’l doboare la vecina in curte…m’am dus repede si am speriat uliu de pe porumbel..am prins foarte repede porumbelul ca era ametit…l’am bagat si pe el in cusca…au mai ramas 2 de venit,,,cel din copac vine intr’un final si intra in cusca…a doua zi apare si ultimul..il chem la macare si intra in cusca….Am invatat cate ceva din aceste greseli si sper sa nu le mai repet..imi cer scuze ca am scris aja mult…numai bine
Poate erau parinti si copii.vanau in familie.
Nu sunt in masura sa emit ipoteze la aceasta situatie anormala , dar totusi am un sfat : mai amanati putin eliberarea porumbeilor de primavara ! la Buzau acum -9 gr. C , deci nici gand ca uliul sa cuibareasca !
….sunt multe metode sa.i eliminati…….:capcane,arme,etc…….,nu mai putem fratilor sa ne bucuram de porumbei in zbor,s.au inmultit asa mult rapitoarele astea k nu exista zi sa nu.i fugareasca saracii…..nici nu mai ies din cusca,ca stiu ce.i asteapta…….ziua si pierderea……:@…….cum naiba sa ne mai invatam puii???!!!
pt pozitia 4 te cred stiu ce inseamna am trecut si eu prin aceste momente parerea mea dale drumu la program si incearca sa le schimbi orele vint in pene
am mai vazut sa atace 2 uli am patit si eu dar 4 deja mi se pare foarte mult….si referitor la schimbatul orelor la zbor ,eu am incercat toate modalitatile si combinatiile si naiba stie ca imediat ghicea uliu si in 10 min era dupa stol si ii alerga in 90% din cazuri au scapat dar a mai si prins inevitabil….aici vorbesc din proprie experienta….dar acest lucru se modifica de zona in care locuiesti, depinde cati crescatori sunt in zona (fiind mai multe stoluri atacurile se mai impart si exista mai mari sanse sa scada nr atacurilor) si bineinteles de nr de rapitoare in zona…anul acesta am inceput sa le dau drumu din data de 03.03.2012 pana in prezent nici un atac …sper sa fie asa tot anu :D
Asa mi se intimpla si mie,aproape zilnic vin cite 4,si chiar si 6 ulii si se tot intorc in zona unde locuiesc.Si mie i-mi dispar multi porumbei,mai ales puii care ies prima data afara.Problema este ca s-au inmultit foarte tare,si s-au populat anumite zone cu ulii crescuti in crescatorii,si acestia nu sunt deloc fricosi si vin si ataca chiar in fata volierei si in prezenta mea.Mai nou nu las por.afara la aceas ora si pe timpul iernii fac pauza cite o zi sau doua.La noi sunt foarte multi,si ulii si soimi chiar colegi care locuiesc in oras se pling ca si la ei ataca foarte des si fac multe pagube.In anul 2010 in jud.Cluj sau populat doua zone cu cite 50 buc.de ulii crescuti in crescatorii,si cred ca de acea poate sunt mai multi,si ataca in grup fiindca au crescut impreuna si se cunosc mai bine. Sa speram ca natura si vinatorii sa mai imputineze din ei si sa nu mai fie populati si aglomerati.Succes tuturor.
SUNT DE ACORD CU DNO IN PRIVINTA FAPTULUI CA ULIU PRINDE DOAR PORUMBEII BOLNAVI, PUII SI CEI BATRANI PE CEI SANATOSI NU II VA PRINDE CAND II ESTE FOAME SI E HOTARAT NU MAI TINE CONT….LA MINE SA INVATAT SA STEA PE TZARCUL PORUMBEILOR DIN PACATE DIMINEATA ….O ZI BUNA ASTA NE DUCE SA APELAM LA CURSE SI ALTE CHESTII…
am vazut si eu acest lucru,4 uli,parintii si puii care invata “pe teren”.
mi s a intamplat exact aceeasi chestie toamna care a trecut, au atacat trei deodata si mi au luat unul singur:(……chiar am fost doarte mirat! vant in pene in noul sezon!
“SELECTIONERUL” a fost, este, si va fi mereu.
Selectionerul a fost , este si va fi dar acum 10 ani cand aveam porumbei nu era asa.
Acum, asa cum zicea cineva mai sus nici nu mai ies ei afara de frica. La pui am avut pierderi foarte foarte mari anul trecut am mai zis in jur de 50. Nu mai vb de banii dati pe ei.
Imi e frica sa le dau drumu mai ales dupa perioada asta de iarna cand nu au nici antrenament.
De asteptat nu pot sa mai astept mult pt ca m am inscris la o asociatie si daca nu ii antrenez pana pe 17 aprilie cand e primul zbor de antrenament cred ca m am inscris degeaba.
O sa mai astept o saptamana si apoi le dau drumu.
Oricum nu rezolv nimic daca ii tin inchisi.
O sa incerc mai mult sa ii duc la zboruri mici de 10, 15 km in fiecare zi sa isi faca antrenamentul.
Este un dispozitiv special care emite un sunet pe care ulii in special il percep si nu mai ataca pe o raza de un kilometru este scump se gaseste in Germania nu stiu exact cum se numeste dar face treaba mai intereseazate poate il gasesti !
Iarna nu exista notiunea de pereche sau teritoriu. Cel putin nu atat de puternic ca in restul anului. Mai ales pe vreme cum a fost cea care tocmai a trecut, instinctul de supravietuire mana pasarile la calatorii lungi.
Am privilegiul de a avea in zona in care este amplasata casa, un adevarat teren de vanatoare.
Am fost martor la atac dublu venit din partea uliului porumbar si soimului calator. Fiecare vana in stilul caracteristic speciei si nu colaborau in vr-un fel ci doar profitau unul de actiunile celuilalt in relatia cu stolul de porumbei.
Ce m-a uimit si pe mine a fost insa atacul la care am fost martor, atac ce avea ca si protagonisti o femela de porumbar si o femela de uliu pasarar.
Ei bine, acesta doua pasari efectiv colaborau, cel putin in viziunea mea asupra vanatorii lor. Fiecare tintea altceva si se completau in “scheme” astfel incat sa obtina pasarea dorita. Din fericire pt. porumbei, desi au vanat la dublu, ambele rapitoare au plecat cu gusa goala.
Sa gandim logic: daca femela de porumbar (superioara ca talie) ar fi dorit sa alunge femela de pasarar, o putea face foarte lejer. Cu toate acestea, ce ar fi castigat? In afara de faptul ca ar fi pierdut stolul (deci sansa de a lua masa) ar fi pierdut si energie pretioasa in cursa dupa “surata” mai mica.
Pe de alta parte, femela de pasarar, vazand ca nu este alungata de cea de porumbar si stiind ca prin forte proprii este putin probabil sa ucida porumbelul dorit izolandu-l din stol (eventual un pui), a ales sa profite, s-a adaptat la situatia de moment.
Asta inseamna supravietuire!
P.S. – in situatia in care un porumbel ar fi cazut victima, indiferent cine ar fi fost ucigasul, cea mai castigata ar fi fost femela de porumbar! :))
img.fotocommunity.com/photos/16350926.jpg
http://www.fotocommunity.de/pc/pc/display/16350926
Dno nu te descuraja, in 2011 mi-a luat 76 porumbei din care 26 maturi luati din 15 martie pana in august iar restul de 50 de pui , luati din mai pana in august, si nu cresc porumbei de ornament cum spunea Alex mai sus, sunt porumbei de calitate, am investit (cheltuit) in jur de 10.000 euro numai in reproducatori, asa ca nu te lasa de porumbei, tine-i inchisi toata iarna, nu-i ingrasa, tine mai multi ca sa-ti ramana si tie, antreneaza-i doar o ora dimineata, si urmareste-le perioadele de imperecheri ca atunci nu vor mai ataca si-i poti antrena mai mult. Cat despre subiect, la mine in zona s-au eliberat acum 3 ani ulii din ungaria, cu inele pe picior, si am asistat la o gramada de atacuri in grup, dar niciodata n-au urmarit acelasi porumbel, doar dupa ce-l prindea unul, veneau altii si se bateau pe el, asta se intampla mai mult iarna cand sunt foarte infometati!
Eu i-am tinut aproape toata toamna si iarna asta deschisi si atacurile uliului a fost in continu(din 30 pporumbei am mai ramas cu 18, dar nu cred ca toti au fost prinsi de uliu… sper). Am intalnit si yo sa atace 2 uli ,dar 4 e……. prea naspa…. Am dat si eu drumu acum 2 saptamani la porumbei si am intrat pana in casa si cand m-am intors 3 porumbei erau inaltati iar al patrulea era in ghearele uliului. Am alergat si am facut galagie si la-am scapat dar era prea tarziu :desi porumbelul era viu a murit la scurt timp. Mentionez ca uliul care il luase in gheare pe porumbel era ‘uliu porumbar’, dar pe langa el mai erau si doi ‘sorecari’ care ciripeau pe langa el.
Stiu ca am mai spus aceste lucruri, dar sper ca nu v-am plictisit.
VANT IN PENE!!!
Dragos poz 11. Chiar daca ar fi o familie ..puii pleaca de la cuib atunci cand au invatat sa zboare…mai sunt si asa zisi fani ai rapitoarelor.. Ai cresc ,si apoi le da drumu afara….Altfel nu vad cum vaneaza 4 ulii pe acelasi teritoriu!Lasati porumbei liberi afara mai mult timp…si nu o sa mai fie pierderi !Vant in pene!
Interesant! Am vazut odata 3 ulii dar unu ataca iar ceilalti dadeau tarcoale :)
Acum 30 ani uli erau foarte rari (pe cale de disparitie) de atunci a fost interzisa vanarea lor,romania a inceput sa-i creasca in captivitate pt eliberarea lor,lucrurile au luat o intorsatura foarte proasta fiind interzis braconajul inpotriva lor ei sau inmultit ca “furnicele”si inca cv,romania a apelat si la serviciile nemtilor a ne mai inprumuta cateva sute de exemplare (uli),de aceea ei sunt atat de multi,fiind iarna si hrana este mai rara ei se orienteaza mai mult pe zonele unde se gaseste mai multa hrana atunci ei ataca inpreuna dar nu fac un plan in atac totul se datoreaza instinctului d ucigas,fiind foarte multi uli teritorile lor sau ingustat foarte mult asa ca ei pot fi mai multi pe un teritoriu,asa ca ar fi o problema sa mai scapam d ei nustiu daca se mai poate ceva…si daca sar-da o lege prin care sa mai scapam d ei ar fi super…sunt multi braconieri care fac asta ilegal dar am vrea sa fie si legala
si eu am patit ceva asemanator ,dar la la mine au venit duar 2 uli,unul a spart stolul in timp ce celalalt si-a ales o victima ,cred ca acei uli sunt pereche .
Locuiesc intr-o zona de deal,inconjurata de paduri.Tin porumbeii inchisi pe timpul iernii,eliberindu-i dupa 15 martie.Povestea ta cu atacul rapitoarelor in grup este reala,dar asta se va intampla pina in jur de 15-20 martie ,dupa ce vremea se va incalzi cu adevarat.Atunci,rapitoarele vor incepe sa se imperecheze si odata cu imperecherea se va ocupa si teritoriul fiecarei perechi.Sigur ca pentru imperechere si ocuparea teritoriului se vor da lupte acerbe,nu de putine ori gasind ulii masculi morti sau raniti in apropierea cuiburilor.Intre 20 martie si mijlocul lunii mai lucrurile se vor linisti,atacurile rapitoarelor fiind de intensitate mult mai mica,dar,dupa aceasta perioada,va incepe calvarul,cand,odata cu cresterea cantitatii de hrana pentru pui,rapitoarele vor face dezastru printre puii nostri de porumbel.Am studiat bine comportamentul rapitoarelor si de aceea multe din lucrurile ce tin de cresterea si antrenarea porumbeilor le fac in functie si de acest lucru.
poi chiar trebuie sa gasim o cale da a scapa de acesti rapitori si repede!!!!!!!!!!!!!!!
4-2parinti si 2 pui care luau lectii de vanatoare de la parinti parerea mea te salut!
…nu am auzit asa ceva!!!
…in 2009 am iesit pe la 7 dimineata sa,mi eliberez zburatorii,dar spre mirarea mea trecea un porumbel ft obosit,se vedea ca participa la concurs,intr.o duminica,deci posibil sa fi fost lansat cu o zi inainte,era o femela de 2008 cu seria 1104250 ,stropita si clema de concurs…
…o ataca un uliu care era la o distanta ft mare si o prinde,ma duc in cea mai mare viteza zic sa o salvez,apoi deodata alt uliu se repede in acesta la o distanta de 20 metri de mine fara nici,o retinere… se bateau pe prada …in cele din urma i.si iau zborul,iar femela vie si nevatamata o culeg ca pe un fruct!!!
…dupa 2 zile fiind eliberata…deci curios faptul ca pot ataca nu 3 ci 4 deodata!!!
…stiu ca pot ataca o pereche…fiind intr.o zona de padure mi se intampla des…
…am inceput sa le dau drumul pe afara,dar nu va sfatuiesc…stau si eu si fratele cu ochii in 4 si mari emotii…primesc atac la fiecare eliberare a lor…deocamdata au scapat fara pene!!!
am vazut un documentar pe net in care spunea ca parinti ii invata pe pui cum sa prinda prad cred ca asta ar putea fi o explicatie sau na nu stiu alt cva oricum succes in continuare
soimul sau uliu sunt selectineri naturali…sa fiti fericiti ca cei care scapa sunt porumbei buni……..app acuma o luna a aparut pe la mn un soim sau uliu alb cu capul negru care da cu disperare in stolul cu porumbei si rar pleaca fara sa prinda unul imi puteti sa imi spuneti exact ce rasa este?
……….cresc porumbei jucatori si stau la 2 km de padure…..asta este natura nu trebuie sa fim suparati pe ea vant in pene!!! si sa nu uitati ce inseamna iubirea de porumbei nu doar de cupe si diplome cum au facut multi dintre noi:(
cam acelasi lucru l.am patit si eu asta toamna … doar ca la mine fiind tot 4 ulii prima data au atacat stol doar 2 dupa ce i.a imprastiat un pic un porumbel a ramas mai separat si dupaceia toti 4 ulii l.au atacat doar pe el :| nu au mai avut treaba cu stolu …. a fost prima data cand am vazut 4 uli alergand un singur porumbel :| si ce era ciudat ca zburau dupa el in sir :)) porumbelu era primu urmand uli cate unu in sir :)) pana la urma la luat …. mi.a parut rau la final ca nu am avut camera video la indemana sa.i fi filmat … Cred ca erau o pereche de uli si puii lor astfel nu.mi explic :|
@ionut.b: este soim calator, ai cam imbulinat-o! :)
@Dragos /32 : foarte interesant, nu stiam ca masculii de porumbar se si bat pe teritoriu pana la rani de asa natura. Cu informatiile postate de voi aici am sa incerc sa fac o sinteza cu perioadele de cod rosu si verde uliu. La soim cred ca e ceva mai complicat.
In vara rapitorele ies sa si invete puii la vanatoare si asta explica multe mai ales ca in acele luni avem maratonistii la zboruri si uite asa trebuie sa ne faca acesti porumbei norme . Poate cateodata raman impreuna puii cu parintii in acelasi teritoriu pana in primavara cand si puii lor isi vor cauta alte teritorii pt a se imperechea. Mai exista o explicatie logica si aceia ar fi datorita faptului ca vanatorii nu se mai avanta sa ucida rapitoare recompensele pt vanarea acestora sunt nule de ani de zile in urma aceste pasari sau imultit in exces iar iarna din lipsa de hrana se concentreaza mai multe pasari pe un teritoriu cu mai multa hrana respectiv porumbei.
Buna tuturor,nu ulii sant o problema!!!???ia ganditiva un pic daca ulii nu ar avea hrana sufiicienta sar mai inmulti asa frenetic?porblema este cu porumbei comuni,daca santem atenti la mediul inconjurator unde ataca cel mai mult hulii sant unde sant foarte multi porumbei comuni dar cum sant foarte greu de prins se axeaza pe voiajori nostri care sant mai usor de prins,asa ca incercati sa extirpati hrana vanatorului si cu siguranta nu vor mai fii atatia.nu santeti de acord cu mine???ganditiva la cata hrana au si deaceea se inmultesc asa de tare.vant in pene
Imi puteţi descrie si mie”soimul”eu din cate stiu e o rapitoare mai mare care are de aface cu prada mai mare(iepuri,fazani,gaini,etc)uliu porumbar mai e cunoscut si sub numele de”herete”care ataca pasari mai micute cum ar fi:prepelite porumbei grauri etc si foarte rar gaini de talie mai mica, uliul pasaresc ataca foarte mult pasarile mici si foarte rar porumbei de talie mica,si apropo mai e uliu randunicar sau calator ataca cam tot ce ii iese in cale dar randunicile sunt baza lui de acee i se spune si calator…daca cineva e de alta parere il rog sa nu ezite sa ma corecteze…vant in pene
nustiu ce sa zic dar este dezastru cu rapitoarele astea.astazi leam dat drumu la porumbei pe afara si deodata a dat uliul asupra lor.o porumbita care trebuia sa se oua a luato si dus a fost, mam dus dupa el in fuga dar nu a vrut sa o lase jos ,pt cateva secunde nu lam mai vazut dar mergand am fluierat si lam vazut din nou.am fugit dupa el dar porumbita deja parea moarta dar uliul tot nu a lasato jos.parca era disperat dupa mancare .imi pare rau dupa porumbita dar asta e mergem mai departe ,,tot ce e slab si bonlav se pierde”.bafta
nu e nici o schimbare in comportamentul ulilor sau a modului de a vina.ce ati relatat dumneavoastra e o pereche de uli cu pui din toamna care inca nu au ajuns la maturitatea de asi parasi parintii si inca stau alaturi si vineaza inpreuna..deoarece toamna a fost destul de lunga si probabil sunt pui mai timpurii mai spre iarna
la mine mai loat 3 porumbei 3 uli in primul minut de cand leam dat drumul afara,se mai intampla:)
Pentru Claudiu , com 42 .
Vezi linkul la com . 25 , asa arata un Soim ” calator ” !
am citit toate comentariile facute si vreau sa va povestesc ce am avut eu ocazia sa vad.am fost in toamna asta in italia (patria soimului) si am vazut ceva neobisnuit,zic eu si anume atacuri simultane ale uliului porumbar si al soimului.si pentru cei care cred ca soimul are un procentaj mai bun ca al uliului porumbar la asi prinde prada se inseala.10 atacuri de soim/1 porumbel prins si 10 atacuri de uli/3 porumbei prinsi
Uliul porumbar poate sa omoare o gaina lejer, cand eram mic in zona de munte mereu dadea atacul la gaini porumbarul, aveam un cocos care avea capul de sange in fiecare saptamana cum se lupta cu el, am vazut lupta live, cocos-uliu porumbar, curcan-uliu porumbar, si acuma le am intiparite in minte cum imi croiam drum prin iarba mare din gradina sa asist la atacuri, doamne ce frica imi era ca o data o sa ma duca cu el in gheare :)) . Mereu sub nucul din panta gaseam mate de gaina lasate in urma uliului. Mereu imi ziceam ca am sa il prind pe el o data, dar de fiecare data cand urla o gaina ca din gura de sarpe din fundul gradinii, mergeam cu inima in dinti si fara prea mult zgomot sa vad ce se petrece :)) stateam ca si o stana de piatra si ma uitam cum ciupeleste gaina, cocosul cel nebun care mereu imi sarea in cap apare ca un erou si sare cu un curaj de nedescris in capul uliului, of ce vremuri, ce rapitoare, ce ochii avea, ce picioare galbene, o pasare superba !
PS: Aveam doar 5 ani la acele vremuri … o minte de copil care a cunoscut lupta pt supravietuirea din timp :D
pt. porumbei .ro>Am o veste proasta pentru tine si inclusiv pt mine.Am vazut si eu unul(soim alb alb cu capul negru) ieri zburand lenes pe deal la mica inaltime deasupra la dealul godeni langa podul de la pescareasa.zbura ciudat pe jos si se indrepta lenes spre… matau.chiar eram curios ce specie reprezinta si daca e vreun pericol.PS deja ma doua victime in urma unei evadari accidentale a porumbitelor.tu cum stai?
si la mine am avut un caz cu 4 nu chiar odata ci cam in 5 minute sa intamplat totul unul sa aruncat in stol a reusit sa desparta stolul a aparut altul cava mai mic si sa luat in coada unui porumbel pana la agtat primul sa dus in cotinuare dupa stol iar cel deal doilea a fost atacat de ciori si a scapat porumbelul porumbelul venea spre cusca cu greu in zbor ca sa vad ca in urma lui veneau in picaj alti doila fel ca ceilalti unu mai mare unu ceva mai mic dar au ratat si acest atac sau speriat de minesi sau luat la bataie intre iei stolul sa intors acasa dupa 4 ore cam atat ia haituit primul uli si nu sau lasat toti odata ci pe rand si eu ma confrunt cu situati ca a lui dno de la comentariul 4 cam tot aceleasi sume de porumbei pierd si sunt si foarte dezamagit in 2007 cand mam reapucat de porumbei am avut 3 pierderi tot anu si 2 raniti iar in 2010 aveam deja 57 de pui lipsa de acasa am calculat la primul antrenament si tot in acel an la maturi lipseau 9 tot la primul antrenament dar inca mai incerc cateva metodepentru ai proteja de uli anul acesta vreau sa incerc cu cd pe cusca si prin copaci va doresc vant in pene la toata lumea.
@robi: super tare! ma intreb ce rasa de cocos aveai, pentru ca rasele fandosite de azi nu cred ca mai fac mare lucru. :(
@Cristian: nu am vazut asa ceva niciodata, alb alb… orice soim este inchis la culoare macar pe spate. Daca l-ai vazut de sub el, posibil sa fie soim, pare alb pe burta:
http://powayusd.sdcoe.k12.ca.us/teachers/kjain/Gallery/Zoos/ZR/on-line%20zoo/PF2.jpg
Mi-a scapat si mie unu afara luna trecuta si dupa 2-3 ture a si dat soimu in el, dar s-a ascuns intr-un brad si a scapat. Cred ca e nebun de foame soimu, prea repede a aparut dupa iesirea porumbelului la zbor… iarna grea, daca i-a inchis si maestrul zborurilor de iarna, dom Tutea. :) In zona n-am mai vazut uliu de vreo 2 luni, ori a migrat ori nu se arata la fata daca nu sunt porumbei pe afara. Am vazut insa 9 sorecari chiar ieri planand pe deasupra. Se spune ca alunga uliul, acum nu stiu ce sa zic, nu i-am vazut in conflict. In padure se aud strigate de rapitoare, dar nu prea imi dau seama ce specie face asa.
Nu stiu ce rasa era, dar imi aduc bine aminte de unul ca era gat golas si era mereu cu capu rosu plin cu cheaguri de sange, si fiecare generatie la rand isi pastra genele respective de a fi agresivi fata de orice se apropie de puicutele lui ( inclusiv eu eram pedepsit daca dadeam raita prin gradina singur :)) ) . Iarna gainile erau inchise altfel … Oricum eram foarte fascinant de acea lupta si se luptau chiar mult timp si cocosul atata urla si se lovea in uliu pana aparea mama mea sau tatal meu sa alunge uliul, si sincer sa va zic cocosul acela si-a salvat multe gaini.
Imi aduc bine aminte un atac… uliul era pe gaina o jumulea de vie in timp ce ea urla cocosul venea ca turbatu infoiat si zbura in uliu il arunca dupa gaina acesta sarea la el cu ciocul dar pentru putin timp il ametea pe cocos si pe urma iara ”calarea” gaina, nu avea intentia sa omoare cocosul mai mult incerca sa il faca sa plece, dar acesta nici mort nu se lasa pana nu isi vedea gaina libera din ghearele lui, si urla si cotcodacea cocosul si sarea in el pana aparea cineva din familie sa vada ce nebunie sa petrece in gradina.
DAAAA clipe de neuitat.
Nu imi aduc aminte de cazuri sa fie ucis vreun cocos in acele lupte, dar cine stie eram doar un copil de 5 ani am doar cateva faze intiparite in minte.
Oricum trebuie sa va zic ca o data mi-am luat inima in dinti si a trebuit sa merg la atac !!! Poate ca eram cu un an mai mare de la faza anterioara dar am asteptat momentul sa vina iara ( eram innebunit de animale cand eram mic ), si iata ca a aparut, o gaina incepe sa urle ca disperata in fundul gradini chiar sub nucul cel mare, auzind cotcodacelile gainii incep sa alerg si sa urlu ( HULIU HULIU HULIU :)))) ) ajungand in gradina ma apropii tot mai tare si la 3 m de mine ”fiara” isi ia ciocu de pe spatele gaini insangerate si se uita la mine in ochi si isi ia zboru ca si cum ar zice ( esti un baiat mare ) . Gaina incepe sa dea din aripi si fuge ca disperata catre curte toata sange si cheala pe spate iar eu am ramas socat de faza intamplata si am avut un sentiment de bucurie imensa in mine. DA ! AM REUSIT SA INVING ULIUL SI SA NU MA INFULECE !! Dar totusi mi-am pus o singura intrebare toata ziua. De ce nu mi-a multumit gaina si a fugit asa ? :))))))))
Si dragi prieteni chiar la nimeni nu am zis aceasta poveste in afara de mama mea am tinut-o doar pt mine si am impartasit-o cu voi pt ca merita si unii poate isi regasesc copilarie printre aceste randuri abandonate.
Salut !
Gaby,poz 28: ai dreptate,poate nu erau o familie din 2parinti si 2copii,ci o ‘familie’ crescuta de om si eliberata.si ai mare dreptate lasa-ti porumbei deschisi si poate nu o sa aveti asa multe pierderi.desi eu stau intr-o zona de campie si aici ataca uliu destul de des,neavand alta sursa de hrana si mi-a disparut doar vreo 3porumbei(3pui din toamna).au fost deschisi toata iarna.
Fantastic ceea ce spune Cristian Petre_Ioan.
De ce?
In urma cu aprox o saptamana, eram la serviciu si ma suna sotia sa-mi spuna ca deasupra casei noastre planeaza un rapitor alb cu remige inchise de marimea unui soim.
Desi nu ar fi trebuit, m-am indoit de cele spuse de ea si i-am zis sa se linisteasca pt. ca cel mai probabil este un pescarus (acestia aparand in mod ciudat in zona, din cand in cand, individual sau in stoluri mici, intr-un fel de pasaj).
Sotia a insistat ca pasarea este un rapitor si nici vorba de pescarus cu atat mai mult cu cat a coborat si s-a odihnit pe o baba de gard iar ea a putut sa-l vada relativ bine.
Ma rog, eu am ramas la parerea mea deoarece in fauna tarii noastre nu exista nici un soim de culoare deschisa, de fapt nici un rapitor care sa prezinte aceste caracteristici.
Din fericire episodul nu s-a terminat si, in weekend, pasaroiul ne-a vizitat din nou, de data aceasta trecand pe deasupra capului meu.
Si acum sunt inmarmurit.
Ce mama naibii a fost acea pasare?
Un Soim Calator depigmentat (o mutatie de culoare) sau albinos?
Un Soim de tundra (Falco rusticolus)?
Si daca a fost un Soim de tundra, ce cauta intr-o comuna din zona de campie in apropierea capitalei?
P.S. – Cristian Petre_Ioan, mai are “Jamaica” porumbei? :)
@Corbu: Soim de tundra:
http://www.bazieri.ge/_ph/7/2/653784336.jpg
Frumos rau, mancal-ar tata! E posibil ca din cauza iernii asteia grele sa fi aparut si specii noi. S-o fi hranind si cu porumbei? Ca parca nu erau destui soimul calator si uliul, nu?
@robi: cred ca cea mai buna metoda de a reduce numarul de victime e sa actionam tot prin metode naturale. De exemplu, stiu ca uliul are un pradator natural, un soi de bufnita mare, am putea incerca sa importam asa ceva daca nu exista in tara.
Porumbei.ro, daca in tara noastra s-ar stabili Soimul de tundra (desi putin probabil) nu ar fi deloc bine pt. ecosistem.
Nu rezolvi nimic aducand un pradator sau un dusman natural pt. o fiinta care te deranjeaza.
Sa-ti dau un exemplu elocvent.
In Australia, odata cu colonizarea, a fost introdusa trestia de zahar. Din nefericire pt. oameni, trestia de zahar nu a venit singura ci impreuna cu gandacul de trestie de zahar.
Pt. a scapa de acest gandac oamenii s-au gandit sa aduca un pradator natural. Broasca raioasa.
Nasol, broasca raioasa a halit ceva gandacei (desigur, nu pe toti caci natura are legile ei clare) insa, uitandu-se in jur, a constatat ca se afla pusa direct in mijlocul unui platou plin cu delicatese. Diferite specii de insecte, viermi, batracieni, reptile, mamifere mici si chiar pasari. Toate endemice!
Rezultatul, oamenii duc acum o lupta acerba pt. eliminarea broscoiului care face ravagii in fauna australiana.
Un alt exemplu. Pt. distractie si hrana, oamenii au adus tot in Australia, iepurele. Aceeasi situatie. Iepurele s-a trezit in mijlocul unei pasuni fara nici un pradator in jur (cu foarte mici exceptii). Cand s-a inmultit intr-o asa maniera incat a lasat oile si vacile fara pasuni, omul, exasperat de faptul ca otravirea, impuscarea, prinderea in capcana etc. nu dadeau rezultate, a adus vulpea (pradator natural in zona de origine).
Din nou ghinion!
Vulpea a halit un iepure si zeci de alte reptile, mamifere si pasari endemice punandu-le in pericol sau chiar exterminandu-le.
Relatiile intre specii in cadrul unui habitat, se formeaza in milioane de ani de selectie naturala si adaptare continua.
Orice interventie, de orice fel, din partea omului, duce la dezechilibru care nu se poate remedia decat prin eliminarea cauzelor si efectelor interventiei.
Daca Soimul de tundra ar patrunde si s-ar stabiliza ca si perechi clocitoare pe teritoriul tarii noastre, intr-un proces de expansiune naturala (sa spunem, aidoma, la scara mult mai mica, gugustiucului), fauna ar avea timp sa se adapteze caci procesul ar fi lent si natural.
Daca e’ adus insa maine in zona de om si eliberat, fauna locala este luata prin surpindere si pana sa se poata adapta are de suferit (cu consecinte greu de cuantificat).
Ai dreptate, am vazut documentarul ala cu broastele. S-a facut si un filmulet haios despre ele: http://www.youtube.com/watch?v=t3ENUqV5-bw&feature=player_embedded
Probabil solutia ar fi incurajarea speciilor deja existente in habitat, cum ar fi ciorile si uliul sorecar care deranjeaza cat de cat uliul porumbar.
Haide fratilor sa-i mai inputinam noi ca si asa spuneti ca sunt foarte multi braconieri in romania,e posibil ca braconieri sa fie soimi si nu columbofili eu sunt dintr-o zona d deal a olteniei si vad foarte multe atacuri asupra porumbeilor obositi insetati care se pierd la diferite etape,scoateti cursele din dotare puneti momeala in ea si asteptati…sigur veti primi rezultate
Frumoasa descriere … la noi in zona pe langa orase … uliul nu ne prea deranjaza asa des … la noi il vezi dimineatza si seara planand printre case … mai prinde o vrabie 2 .. dupa noroc …. dimineatza ii vad … cate 2, 3, 2, 3 ,.. trecand in inaltul cerului ….. intr o zi am numarat vreo 20 30 …. oricum nu stiu ce erau dar erau imensi , in concluzie .. cum zicea cineva de mai sus .. s au imultit exagerat de mult .. in ultima perioada …. iarna asta cati am vazut prin zona … nu am vazut niciodata … a fost o iarna grea … zapada multa … si tot odata hrana putina …. , referitor la gugustiuci … am la vechinu niste pomi in care stau vreo 10 15 gugustiuci …. zici ca au ochiul format pe uliu … cand se apropie … o taie toti … vine incet incet … planand printre pomi
…stiu ca odata cu inceputul iernii, ulii sau soimii vor arunca cativa fulgi si se va imbraca cu alb pe burta si piept si putin pe spate…dar pana la a fi alb…nu cred…poate a fost egreta….iar din cauza frigului a coborat unde a putut…dar sa se ajunga pana la a fi albi….fiti seriosi!!!
08-03-201225felix d ‘alsace:
http://www.fotocommunity.de/pc/pc/display/16350926
…..E frumos rau parlitu’ chiar daca provoaca pagube.Parca si-a tras pantaloni mulati.A …seamana cu A.Tonciu;;]]
Deci, in concluzie toti ne vaitam dar nu putem face nimic.
A zis cineva mai sus de aparatul ala din Germania care emite un sunet imoptriva lor….daca stie cineva mai multe detalii sa ne informeze si pe noi.
Eu unul as face orice ….am ajuns la capatul rabdarii.
poate ne spune cineva care stie cum sunt capcanele alea si daca au dat rezultate.
Daca un animal se inmulteste peste masura planeta mereu va gasi o cale pentru a stabiliza ecosistemul, un exemplu care l-am vazut nu demult a fost tot in Australia unde cangurii s-au inmultit peste masura a aparut o planta care ii orbea daca era mancata de ei si se loveau cu capu de orice, fiind orbi, pe urma mureau. Interesant nu ?
Intr-o parte din Africa crocodilii dintr-un rau suprapopulat au inceput sa moara pe capete, oamenii de stiinta au facut studii de a incerca sa descopere cauza pt ca lesurile crocodililor din apa puteau sa imbolnaveasca si alte animale care isi potoleau setea de acolo.
Studiul intr-un final a aratat ca de la somnul din apa era transmis virusul mortal deoarece o mare parte de sursa de hrana a crocodililor o constituia aceea specie de peste.
Si intr-un final cercetatori au declarat ca un baraj creat de om a dus crocodili catre disparitie din acel rau.
http://www.birdsinbulgaria.org/birds.php?l=en&semeystvo=13&vid=88&id=379&type=bird
porumbarul din aceasta poza dupa infatisore este mascul sau femela?k eu cred k e femela , si vreau sa stiu cum sa ii deosebesc ;)!
Liviu Tgv, ma pasioneaza ornitologia dinainte sa stiu a merge. Cresc pasari de la 4 ani.
Alte explicatii nu-ti mai dau pt. ca ar fi inutil. ;)
P.S. – la olimpiada de silvicultura, proba – fauna Romaniei, dupa un tir de imtrebari, comisia m-a dat afara din sala de examinare. Acolo eram adunati toti participantii si oamenii doreau sa mai examineze si p-altu’ fara ca acesta sa fi aflat deja raspunsul.
N-am vrut sa sune a lauda insa sa-mi spuna cineva ca as putea confunda egreta cu soimul ……
Liviu Tgv poate o sa vezi si tu unu asemanator! Cum poti tu sa-mi spui mie ca nu e alb cand eu vad ca e alb!!!
Cand stau cu 10 carti despre pradatori in mana si pozele la care ma uit sunt toate ca pasarea de pe cer!!!
Cat de inteligenti sunt unii oameni!
deci in primul rand nu cred in pierderea a 70 de bucati intr-un an……sunt un columbofil convins caruia ii plac rapitoarele(selectionerii)…ei nu ataca in grupuri doar in perioada cand au oua si pui…..iarna nu au notiunea de teritoriu desi sunt niste pasari foarte teritoriale……vanatul in grup aduce avantaje deoarece femela vine ii sperie pleaca si cand acesti vor sa coboare apare elementul surpriza masculu care rareori rateaza mai ales cand au pui(asta la uliu porumbar) soimul nu tare rateaza in schimb desi ei au divergente in mai tot anul cu porumbarul iarna ei isi acorda un ajutor reciproc fara asi da seama….porumbelul sanatos nu este prins numai in 2 situati cand masculu goneste la cuib ori este obosit atat in rest porumbei sanatosi nu tare au de ce sa se teama
azi am patit ceva foarte ciudat am ,dat drumul la porumbei afara si la nici 5 minute uliul imi sparge stolul ,era un singur uliu caree mi-a prins un mascul de 09 dar ce mi s-a parut si mai ciudat este faptul ca uliul nu a plecat cu porumbelul ,s-a dus in camp si a inceput sa ii smulga penele , am vazut unde s-a dus lam urmat el s-a speriat si a plecat si a lasat porumbelul acolo ,acum din ce am vazut eu porumbelul este bine si nevatamat are duar cateva pene smulse ,dar ce mie se pare cel mai cidat este : DC NU A PLECAT ULIUL IN ZBOR CU PORUMBELU ,MENTIONEZ CA ULIUL CARE A ATACAT NU ESTE PUI ,ESTE UN ULIU MATRUR 100%POATE STIE CINEVA !!!!
mai sunt prinsi pui care ies pt primele dati afara si inca nu au zbor in aripa…..pt dno ai grija cu prinsul ulilor si soimilor ca sunt protejate de lege iar prinderea lor poate atrage dupa sine un frumos dosar penal si o amenda consistenta as putea spune
Acum ceva timp am vazut pe National Geografic un reportaj despre decimarea unei specii de vultur din India. Dupa indelungi cercetari s-a aflat raspunsul acestui fenomen. Acesti vulturi se hraneau cu hoituri de vaci.Dupa cum stiti, vaca fiind sacra in India nu se mananca. Aceste cadavre erau abandonate la marginea satului pentru ca vulturii sa se hraneasca cu ele.In incercarea de a fi salvate de boala, aceste vaci erau majoritatea tratate cu diclofenac sodium,care ramanea in organe si dupa moartea bovinelor. Acesta medicament este mortal insa pentru vulturi care se hraneau prima oara cu organele interne ale cadavrelor. Interesant ar fi daca am gasi o solutie pentru a trata si noi cativa porumbeii-momeala cu acest medicament. Acum depinde ce cantitate suporta un porumbel fara sa-i produca decesul si ce cantitate i-ar trebui uliului ca sa-i cauzeze moartea .Poate ar fi o solutie, am elimina doar acele pasari pradatoare care se hranesc cu porumbeii nostri.
Stiu ca nu ar fi o solutie morala, dar cand pe fiecare an ramai cu peste 100 de porumbei cazuti in ghiarele rapitoarelor(nu exagerez ) ,din aprilie pana in octombrie(cazul meu) ,risti sa te imbolnavesti. De asemenea cred ca sunt anumite pasari rapitoare care nu mananca decat porumbei(s-au specializat). Si eu iubesc natura si consider ca si rapitoarele au rolul lor in ea, dar cred ca inmultirea lor din ultimii ani este necontrolata.In ritmul acesta , in cativa ani , multi crescatori vor trebui sa abandoneze aceasta pasiune. Cei care spun ca uliul nu ia decat porumbei bolnavi sunt cei care stau in zonele fara risc.
liviu tg si eu cred ca a ,,confundat” soimul cu egreta:http://www.treknature.com/gallery/photo245066.htm , ce zici e usor de confundat nu? daca te uitai la pozitia 58 mare om erai!
Realitatea e cruda : http://www.youtube.com/watch?v=4rr2Hp9gTkw&feature=endscreen&NR=1
Buna Il Fenomeno ,
comportamentul acesta este usor de explicat :
in conditiile unei asemenea ierni grele totul este posibil chiar si un astfel de comportament iesit oarecum din comun .
Consider ca nu este un motiv de a te lasa de pasiune , deoarece este putin probabil ca iernile urmatoare sa fie la fel cu cea de anul acesta .
Andrei K.
Buna nelu ,
Harisul vineaza in mod obijnuit in familie , unul din parteneri preluind rolul de gonaci iar celalalt de vinator .
Fiind o pasare de prada extrem de sociabila , nu-l deranjeaza ca la o adica sa se asocieze pe moment mai multi Harisi , sa vineze si chiar sa se ospateze cu totii din acelasi vinat , fapt care este imposibil la porumbarii nostri .
Este foarte mult folosit in soimaritul actual , dar nu are nimic in comun cu observatia relatata in prima postare .
Andrei K.
Buna dno .
nu este un motiv de abandon al pasiunii , iernile urmatoare nu trebuie sa fie neaparat la fel de grele ca cea de inceput de an 2012 .
Andrei K.
Buna Robert ,
folosirea capcanelor de orice fel este ilegala , cu consecintele de rigoare pentru cel in cauza !
Andrei K .
intro zi de ianoarie am vazut 9 care dadeau ture stolului prietenului meu.Porumbei se ridicase la maxim dar nu au atacat nici macar ,unu.probabil erau dintraia eliberati din captivitate.Mult noroc voua si porumbeilor vostri
Buna vizitator ,
ca indicator de pericol pot fi luate in considerare toate pasarile mici din apropierea casei , chiar si pasarile de curte , presupunind ca stim cum se manifesta toate in caz de pericol .
Andrei K.
Buna Razvan ,
” Nici eu nu cred ca uliu ia numai porumbeii bolnavi..da ei cad mai repede in ghearele uliului dar si cei sanatosi pot fi prinsi … ”
– ai dreptate , citeodata porumbeii mai au nevoie si de cite o portie mare de noroc , chiar daca sint campioni !
Andrei K .
si eu am avut ocazia sa vad in iarna aceasta 3 soimi atacand 1 singur porumbel !!!
Buna Dragos ,
in perioada iernii pasarile de prada de la noi nu mai vineaza in familie , este doar o urmare a iernii grele si a vinatului putin din zona in cauza .
Andrei K.
Buna ,
precum spune si filip adrian , aminati eliberarea porumbeilor pina pe mai tirziu , cel mai sigur pina in momentul in care graurii incep sa-si faca cuibul !
Andrei K .
Buna Maier Vasile-Cluj-Napoca:
” Problema este ca s-au inmultit foarte tare,si s-au populat anumite zone cu ulii crescuti in crescatorii,si acestia nu sunt deloc fricosi si vin si ataca chiar in fata volierei si in prezenta mea.Mai nou nu las por.afara la aceas ora si pe timpul iernii fac pauza cite o zi sau doua.La noi sunt foarte multi,si ulii si soimi chiar colegi care locuiesc in oras se pling ca si la ei ataca foarte des si fac multe pagube.In anul 2010 in jud.Cluj sau populat doua zone cu cite 50 buc.de ulii crescuti in crescatorii,si cred ca de acea poate sunt mai multi,si ataca in grup fiindca au crescut impreuna si se cunosc mai bine. Sa speram ca natura si vinatorii sa mai imputineze din ei si sa nu mai fie populati si aglomerati.Succes tuturor.”
Te rog sa ne numesti pe domnii care au eliberat pasarile de prada de care pomenesti in orasul Cluj , as fi tare interesat sa stiu cine sint indivizii aceia , cunosc in acel oras un singur soimar , dar nu crescator de pasari de prada !
Andrei K.
Buna Corbu ,
felicitari pentru postarile de exceptie !
Andrei K.
Buna Mihai A ,
” Cat despre subiect, la mine in zona s-au eliberat acum 3 ani ulii din ungaria, cu inele pe picior ” – la ce fel de inele te teferi , le-ai vazut personal ?
Andrei K.
Buna Claudiu ,
” Acum 30 ani uli erau foarte rari (pe cale de disparitie) de atunci a fost interzisa vanarea lor,romania a inceput sa-i creasca in captivitate pt eliberarea lor,lucrurile au luat o intorsatura foarte proasta fiind interzis braconajul inpotriva lor ei sau inmultit ca “furnicele”si inca cv,romania a apelat si la serviciile nemtilor a ne mai inprumuta cateva sute de exemplare (uli),de aceea ei sunt atat de multi,fiind iarna si hrana este mai rara ei se orienteaza mai mult pe zonele unde se gaseste mai multa hrana atunci ei ataca inpreuna dar nu fac un plan in atac totul se datoreaza instinctului d ucigas,fiind foarte multi uli teritorile lor sau ingustat foarte mult asa ca ei pot fi mai multi pe un teritoriu,asa ca ar fi o problema sa mai scapam d ei nustiu daca se mai poate ceva…si daca sar-da o lege prin care sa mai scapam d ei ar fi super…sunt multi braconieri care fac asta ilegal dar am vrea sa fie si legala ”
– complect gresit de la A la Z !
Andrei K.
Buna ionut.b ,
o intrebare , era intreg alb cu cap negru sau doar partea inferioara , spatele fiind mai inchis la culoare ?
Andrei K .
Buna, dragi prieteni columbofili! intradevar iarna asta a fost o iarna foarte grea pt toate vietuitoarele Romaniei ….
Si la mine aici in zona vaneaza ulii in “haita”-asa cum imi place mie sa zic, cate 3 vad aproape in fiecare dupamasa luand gutanii la cate o tura, chiar am surprins un atac in care 2 din cei 3 si-au luat potul din stolul de gutani, eu inca nu o sa le dau drumul la porumbei k ii foarte periculos, le-am dat de vreo luna aproximativ si m-au taxat de cea mai buna dintre femela asa k am zis ca pana nu vin pasarile calatoare nu o sa ii mai eliberez k nu-mi permit sa mai pierd nici unul… asa ca astept adevarata primavara sa vina k asta de acum ii doar o gluma…. Sanatate!
Pana la sfarsitul lunii Januarie nu sa putut numi iarana . Luna Februarie a dat lovitura cu ger si zapada dar pentru acest anotimp nimic deosebit . Intre timp vremea sa mai incalzit . Populatia rapitoarelor intr-o iarna grea ar trebui sa scada si nu sa creasca . Scuza ca iarna a fost grea nu tine fata de numarul mare a rapitoarelor si prezenta lor in cateva minute dupa eliberarea porumbeilor . Deduc ca teritorile ocupate sunt bine inpartite . Aceste pasari ajung mai repede la porumbeii eliberati ca ” Smurdul ” . Ramane doar pentru fiecare in parte sa traga consecintele . Intervenim si combatem , renuntam la porumbei , tinem porumbei de voliera , sau tinem mai bine gaini ?
pt Andrei K…andrei inteleg dragostea si pasiune ta pt rapitore ..dar credema ca si eu cresc porumbei de vreo 20 d ani ,dar c sa intamplat anul trecut2011 nu am mai vz niciodata…nu am nimic personal cu ulii soimii dar au cam devenit o problema mare…in toamna in timpul sezonuli competitional la pui intr-o dupa amiaza am scos cei 40 d pui la zbor si am avut o surpriza ingrozitoare …22 de atacuri in mai putin de o ora…mentionez ca in seara aia au mai venit acasa din 40 d pui doar 2…restul a doua zi si cu 3 pierderi…de atunci am tras o concluzie simpla; un uliu bun e unul mort…imi pare rau iubesc natura si animalele…dar totusi am luat masuri iarna asta si nu mia venit sa cred cati ulii am putut sa prind..credeam ca e treaba buna dar surpriza zilele trecute dau drumu la porumbei si 2 victime in 20 d minute incredibil mi-am zis…deja cred ca razboiul intre mine si ulii sa declansat…am inceput deja cursurile pt permis de port-arma si am si comandat o arma nempteasca destul d buna si scumpa….si sper sa fac prapad prin ei…vant in pene tuturor..;)
Buna Cristian Petre_Ioan ,
cu care din pasarile acestea semana pasarea de prada vazuta de tine ?
– http://cdn.c.photoshelter.com/img-get/I0000rsRZ5OvxgLQ/s/650/Gyrfalcon-Vyn-090603-3482-edit.jpg
sau
http://orientalbirdimages.org/images/data/peregrine_falcon_calidus_3143_vd.jpg
Andrei K .
Buna Corbu ,
este posibil sa fi fost asa ceva ?
http://www.birdsofkuwait.com/blog/wp-content/2010/09/osuoh4875.jpg
Andrei K.
Buna Corbu si Andrei ( porumbei. ro ) ,
soimul de tundra , traieste in nordul Canadei si nu ajunge pina la noi .
In schimb ajunge pe la noi ” fratele lui geaman ” – Falco peregrinus calidus , traieste in nordul extrem al Europei , Uniunii Sovietice etc , este pasare o pasare de prada migratoare comparativ cu soimii nostrii , majoritatea dintre ei iernind in Franta si Spania , unii dintre ei si la noi ajungind chiar si pina prin Sicilia , nordul Africii .
In anii cu precipitatii si ierni normale , adultii parasesc Romania pe la mijlocul lunii Martie , puii o parasesc o luna mai tirziu .
http://farm6.staticflickr.com/5067/5577667750_82fd31a461_z.jpg
Andrei K.
Buna Costy ,
la pasarile de prada , femelele sint cam cu un sfert mai mari decit masculii , ca sa-i poti deosebi trebuie sa-i vezi pe amindoi deoadata in aer , asa este cel mai usor .
Atentie insa sa nu-i incurci cu Uliul pasarar ( Accipiter nisus ) , care are aceasi silueta in aer , doar ca amindoi ( atit femela cit si masculul sint mai mici decit perechea de porumbari ) , silueta in schimb fiind aproape identica .
Andrei K .
Buna Cosmin,
nu a luat porumbelul cu el deoarece este foarte probabil ca l-ai surprins , s-a speriat si a uitat de porumbel .
Andrei .
Buna adi ,
te inteleg , dar cred ca ar putea fi calea gresita de rezolvare a situatiei .
Andrei K .
…dragul meu corbu care i.mi spui din toata inima ce ai vazut…e greu ce vrei tu sa ne faci sa credem…chiar daca ai studiat 20 de ani despre pasari,sau in special despre rapitoare…nu pot crede…daca vrei jigniri…nu cred ca e cazul!!!
…prea multa stiinta strica…poate ca daca l,ai vazut in zbor…la o anumita distanta…si un soare cat de cat luminos…te cred!!!
Acelasi lucru se intampla si in zona mea este o zona aproape de unte asa ca zilele acestea la doi prieteni de ai mei i-au atacat 4 uli la 4 ore diferenta. Si la fiecare dintre ei a luat cate doi porumbei. Cred ca se intampla acest lucru din cauza ca sunt prea infomentati…altfel nu pot sa imi explic acest lucru tinand cont ca nu demult tot unuia din acesti doi prienei i-a luat uliu de acela mare (care de obicei nu are treaba cu porumbeii) un porumbel de pe coteata.
Daca ajunge sa ia sorecarul porumbei de pe cotet, aia sunt ori bolnavi de nu mai stiu de ei, ori cu reflexele la pamant, niste degenerati.
In alta ordine de idei, zilele astea tot asa a dat cineva drumu la porumbei in zona mea si au atacat mai multi stolul. Mai asteptam cu primavara… degeaba au venit graurii, nu asta e semnalul de cod verde. :)
Buna Andrei ( porumbei.ro )
Bineinteles ca nu venirea graurilor este semnalul de cod verde , ci inceperea cuibaritului acestuia ( cara crengute la cuib etc ) – pina atuncea insa va trebui sa mai treaca ceva timp , este prea rece .
Andrei K.
@ Andrei K: este o varianta ,dar eu nu l-am speriat de loc el nu ma vazut ,a prins porumbelul a zburat foarte puti si a atrerizat!
Andrei K – pasarea vazuta de mine nu este Circus cyaneus (Erete vanat) si, desigur, nici Circus pygargus (Erete sur).
De asemenea, nu este nici Circus macrourus (Erete alb).
Inclin sa cred ca este un Falco rusticolus, adult in faza deschisa, ramanand insa cu un semn de intrebare in ceea ce riveste culoarea remigelor primare.
Liviu-tgv – sanatate maxima!
…adevarul este ca toti prietenii columbofili se vaita in aceasta perioada ca le lipsesc porumbei…cei care le,au dar drumul sau cei care au avut curajul sa,i tina deschisi toata iarna(pierderi uriase,pana la 3 luati de uliu pe zi)…
…din cate s,a discutat am dedus ca pretul va fi 8 lei anul acesta…este putin piperat…daca as fi un copil nu mi.ar conveni si nici permite…nu toti avem rezultate si suntem cunoscuti ca sa vindem sa m.ai scoatem din pierderi…
Corbule stai linistit ca in asemenea cazuri cred ca tot prietenii nostrii soimari ne ajuta cu specii noi aduse pe aici .Ori le scapa , ori li se inmultesc si le elibereaza puii ca la cate minti bolnave prin tara nu ma mai mir de astea.
Buna Corbu ,
am inteles , ar fi o premiera pt. tara daca a fost intr-adevar F.rusticolus , care ar fi ajuns pina pe meleagurile tarii ca urmare a zapezilor mari precum si a temperaturilor scazute din nordul Europei .
Tind totusi sa cred ca este un exemplar scapat de cineva , undeva in Europa , care nu trebuie neaparat sa fie cu mintea bolnava precum spune mai jos Claudiu .
Ar fi deosebit de interesant daca ai reusi sa-i faci si o fotografie , s-o putem vedea si noi !
Andrei K.
Nu stiu ce sa spun , ca eu nu le-am dat drumul dar din ce am vazut ca li se intampla prietenilor mei este un semn k ulii s-au inmultit ceea ce nu e bine pentru sportul columbofil.
Pai cum sa nu fie minte bolnava cand in atat de mult rau tu promovezi tot raul? Rapitoare ,braconieri astea ce sunt? Acum 2 ani mi-au impuscat intr-o singura zi cei mai buni 4 masculi de matca plus altii pe langa ei ,anul trecut alt mascul f bun reproducator plus alti frati ai sai tot de arme cazura doborati dupa ce se tot luptara cu aretii si soimii vostri tot anu iar exact astazi imi mai impuscara o femela. Pana la urma mintile care fac toate astea ce sunt? minti normale? sa cresc ulii si soimi pt ce?? ce sa mai vanezi? ca fanazi sunt f putini, iepuri nici atat, potarnichiile sunt rase de pe multe teritorii. Toti cresc ogari, toti merg la vanatori neutorizate si nu respecta nici o regula cu arma, acum voi cu aretii vostrii , de parca nu avem si asa suficienti . La pescuit la fel se da cu parasuta , curent la agatat si din ce in ce mai putin se pescuieste legal si pasnic . Dar daca eu maine vin si iti trag o uluca in cap tie si soimilor tai ce sunt? nu sunt tot retardat mental sau cum o sa ma numesti? asa ca te rog catalogheazate intai pe tine prin actiunile tale si apoi pe noi. Bolnavi mentali si drogati ce sunteti. Ne mai trebuia o specie noua de rapitor eliberata de voi ca in rest facusi f mult bine tu si ai tai . Facusi donatii pt tinerii columbofili? sau pt a salva o specie din porumbeii de ornament de la disparitie? sau ce facusi? promovezii nebuniile si extravagantele de va flutura mintea aia seaca la ele.
Merg la vanatoare de la varsta de 4 ani si am omorat legal f multe pasari de cand am implinit varsta legala sa fac asta dar anul trecut am renuntat la acest “sport” pt ca am realizat in ce directie s a indreptat si ca a deraiat f mult de la drumul lui. Totul este facut in deradere si la misto toti merg la vantoare pt ca asa este la moda sa-si etaleze muschii si banii din conturi iar daca pot sa mai ucida o pasare in plus o fac numai cu gandul de a arata cat de mare ochitor este el nu mai gandeste nimeni ca e femela sau mascul si ca acesta pasare anul viitor ar mai fi putut creste inca 5-6 pui pe langa ea . Sau daca stoulu de voiajori trece peste el e tinta sigura si raspunsul este: cine naiba ii puse ma sa treca pe aci nu stiu ca sunt nervos? Sa nu te superi omule daca nu pot sa zic decat Ptiu.
cred ca nu e columbofil in tara asta care sa nu vrea sa scape d uli,singura sansa ar fi braconajul sai prindem vii si sai dam in adoptie daca ar vrea cineva sai adopte asta ca sai nu ucidem cea ce ar fi pacat la ce exemplare frumoase sunt …
Buna Claudiu ,
nu t-i se pare ca tonul pe care-l etalezi este cu o octava prea sus fata de cum s-ar cadea pentru un om care pretinde ca are minte in cap si bun simt ?
Asa m-am adresat si eu voua pe acest forum ? sa discuti normal ca un om civilizat nu poti ? unde te trezesti , in mijlocul padurii sau la stina de oi ? nu mai exista pe lume respect de nici un fel ( printre altele fata de om , de natura ) si ai pretentii de la altii ?
Tine minte pentru viitor , ca daca faci pe altii oameni fara minte trebuie sa demonstrezi in primul rind tu prin ceace spui si prin ceace faci ca esti om normal si cu scaun la cap si numai dupa acea sa condamni pe altii , ai inteles ?
Nu crezi ca ar fi posibil ca columbofilia actuala , precum si cei care o practica , privita de afara de altii ar putea fi numiti la fel ? la asta te-ai gindit , sau n-ai avut inca timp din cauza nervilor sa cugeti asupra acestui fapt ?
Iti inchipuiesti cumva ca natura este compusa doar din porumbei si apartine in exlusivitate columbofililor si cu restul cum ramine ?
Nu vezi ca relatia actuala porumbel – pasare de prada este intotdeauna si automat raportata la situatia de acum 10 -20-30 de ani , cind acest sport a inceput sa infloreasca in masa ( sit. Romania ), este tocmai perioada in care situatia pasarilor de prada a fost la pamint si cu ajutorul unora dintre voi si ca acest fapt ( eliminarea aproape totala a pasarilor de prada ) a permis printre altele inflorirea acestui sport in lipsa aproape totala a dusmanilor naturali , a selectiei naturale si a permis intr-o oarecare masura aparitia pe mapamond a unor porumbei / creaturi aproape nezburatoare care la o adica nu stii carei specii sa i le atribui ?
Rezumindu-ma si facind abstractie si de la altele pomenite in ulimele tale postari te-as ruga sa ne explici si noua ce ai inteles din fraza aceasta :
” Tind totusi sa cred ca este un exemplar scapat de cineva , undeva in Europa , care nu trebuie neaparat sa fie cu mintea bolnava precum spune mai jos Claudiu …”
Si raspunsul tau de om citit asta sa fie :
” asa ca te rog catalogheazate intai pe tine prin actiunile tale si apoi pe noi…” – ???
– ” tare ” de tot si mai ales la subiect.
Pina in momentul e fata in toate postarile mele pe acest forum v-am respectat ca oameni seriosi si v-am respectat in aceasi masura si pasiunea ( cu citeva foarte mici exceptii ! ) – de unde ai dedus tu ca v-am catalogat eu si in alt fel ?
… inteleg ca esti necajit si nervos pentru pierderea acelor porumbei , pe mine , pe vinatori , pe pasarile de prada , pe vreme si vremuri mai nou etc . intr-un cuvint pe aproape toata lumea asta , te sfatuiesc insa sa incerci pe viitor sa te controlezi , este totusi un forum public si nu cred ca-i faci acestuia precum si columbofiliei prin astfel de iesiri o reclama prea buna , poarta-te ca atare cuvincios si discuta ca un om serios care se respecta si care are la urma urmei pretentia sa fie respectat si de altii …
Cu respect
Andrei K.
Salut Andrei K!
Iti dai seama ca daca se va ivi ocazia voi face poza pasaroiului (eu sau sotia mea). Mi-ar placea enorm sa-l pot examina si la mana. Deocamdata insa nu este posibil dintr-un motiv foarte simplu. Nu a mai aparut in zona cand eu eram cu ochii pe cer (adica in weekend).
Desi am facut inclusiv o plimbare lunga in padure (cu cainii), dintre rapitoare nu am identificat decat 3 exemplare de porumbar, un sorecar si un pasarar.
Padurea insa arata ca dupa bombardament. 6 fazani mancati de rapitor, cam tot atatia gugustiuci. Asta n-ar fi nimic insa am gasit pe o raza de doar cativa kg patrati, pe langa aceste victime si 2 caprioare ucide de caini hoinari. Una era proaspat vanata iar un membru era dus la intarea untr-o vizuina veche. Vizuina era veche caci intarea era “calda”.
La 5 minute dupa scena, 2 caini hoinari au trecut prin fata noastra in urmarirea unui ied de anul trecut. Daca aveam pusca nu scapau.
Buna Corbu ,
dupa o astfel de iarna cum a fost in tara nu trebuie sa ne mire ca nu numai padurea arata ca dupa un bombardament , cred ca este ceva normal .
In astfel de ierni grele chiar si comportamentul pasarilor si a animalelor se poate schimba in mod radical , comportament impus de conditiile climatice si mai ales foame .
Precum am spus ar fi interesant de vazut o poza a acestui soim , desi dupa cum am mai spus cred ca este vorba de unul scapat de undeva .
Am avut si noi intr-o perioada cind ma mai aflam in tara ciini hoinari prin padure , era o haita compusa din 8 -9 ciini , care ca si in cazul tau traiau intr-o vizuina de vulpe .
Zilnic ii auzeam cum haituiau vinatul , in special caprioare deoarece iepuri nu prea erau , situatia acestora ( a iepurilor ) nu s-a schimbat nici pina in ziua de astazi . Gaseam multe resturi de caprioare prin toata padurea si nimeni nu misca un deget , in schimb in timpul unei plimbari prin padure avind si Setterul cu mine , domnul paznic de vinatoare s-a dat repede jos din caruta sa mi-l impuste , deoarece acesta se misca liber prin jurul meu…
Andrei K.
azi am dat drumu la porumbei . sau inaltat si cand sa se lasa au fost atacati de un uliu . a luat o femela vanata de 2010 dat nu a agatato bine si a scapato intre niste salcii ( se reface … ) ce ma uimit a fost ca dupa ce a scapat femela uliu a zburat dupa alt porumbel , dar a fost atacat de alt uliu si sau alergat unul p altul pana au disparut in padure ….
Claudiu, nu te mai contra cu Andrei fa ce sti mai bine si elimina citi poti si ai sa vezi cum poti lasa porumbeii afara tot timpul anului.Pentru uli se pot confectiona capcane care dau rezultate ff bune iar pentru soimi cauta si tu un prieten vinator si ai rezolvat problema.
Dane pai acum nu ne luptam numai cu rapitoarele care se inmultesc natural si nu numai, acum ne mai luptam si cu baietii astia un pic mai destepti pt care cresterea unui catelus, unei pisicute, sau purcelus este de domeniul trecutului sau este pt oameni prea simpli , ne luptam cu baieti care cresc ereti ,vipere, altii cultiva nus ce soiuri de ierburi care le da miraje si probabil se vad in viziunile astea ale lor soimi sau nus ce aratarii, deja ceea ce facem noi de zi cu zi ca avem in grija un copil sau 2 sau 3, un caine ,o pisica , este ceva de la tara daca ma intelegi . noi suntem prea simpli si prea redusi sa stim ce senzatii poti trai cand iti vezi specia preferata de soim cum zboara pe deasupra padurilor si de la noi stiind ca tu esti primul care a facut ca aceste pasarii sa fie introduse si aici, nici nu visam noi ce extaz poate fi si asta. ce a facut acel tip rau?? a scapat si el un pic o noua specie de rapitoare care in iernile grele au mancat si ele putin din ce au apucat, da dar acel om deja este Creatorul si copilasii lui zboara si prin vazduhurile noastre libere. ————- editat de admin, pastrati decenta —————– Vrei sa te aplaud? te voi aplauda daca nu te mai vad ca promovezi astfel de chestii sa le zic asa mai elegant. Apropo am pe cineva care iti poate face rost si de un pui de lup daca vrei sa mai cresti si altceva pe langa casa.
Si ce pacat ca nu ti a impuscat cainele mai ales ca este o rasa de vantoare iar tu il plimbai putin prin padure la misto asa. Unde sta padurarul acela sa ma duc sa l dojenesc ca ia fost mila de cainele unui braconier. Da asa am zis braconier chiar daca intentia ta nu era de a haitui nimic, asa te numesti numai pt faptul ca te aflai prin padure cu un caine de vanatoare slobod. Iepuri pe acolo nu se inmultesc tot la misto asa. Asa vor ei . Din ce ai zis pe aici cu situatia iepurilor si a caprioarelor din zona ta eu in mintea mea de columbofil mai redus asa inteleg ca nu esti singurul care haituieste tot ce vede nerapitor din zona . Poate ca asa este mediul in care traiesti. E si asta o scuza.
fratilor ulii sau inmultit enorm ,sa ia cineva masuri -5 = 6 atacuri pe zi
de 4 zile am dat drumul al porumbei -3 raniti si -2 au fost luati = ce sa facem
Buna claudiu ,
scuze pentru intirziatul meu raspuns.
Pe scurt :
In ceace priveste ultimele tale postari de pe topic ai reusit un singur lucru si anume sa-ti etalezi printre altele doar adevaratul tau caracter …
In alta ordine de idei este pacat de anii aceia irositi degeaba in sinul naturii de la virsta de 4 ani in care n-ai reusit sa inveti si sa intelegi nimic de la ea , precum n-ai inteles nici sensul postarilor mele la care te referi …!
Andrei K .
FIECARE ISI APARA PROPRIILE INTERESE: PE DE-O PARTE CEI CARE INDRAGESC PASARILE DE PRADA SI SE FAC CA NU-I AUD PE CEI CARE SE PLANG CA NR RAPITOARELOR CU PENE S-A INMULTIT MULT IN ULTIMA PERIOADA SI DEJA SUNT O PROBLEMA SI DE CEALALTA PARTE COLUMBOFILII CARE NU MAI STIU CUM SA FACA SA REDUCA NR PIERDERILOR DE PORUMBEI. DE FIECARE DATA CAND S-A DISCUTAT DESPRE ACES SUBIECT PORUMBEL VERSUS ULIU PORUMBAR/SOIM AU SARIT SCANTEI PT CA FIECARE VREA SA PROTEJEZE UNA DINTRE SPECII. DL. ANDREI K. DACA NU-I COMVINE DE CUM SE EXPRIMA UNELE PERSOANE CARE POSTEAZA PE ACEST SITE AR FACE BINE SA STEA IN BANCA DUMNEALUI SI SA-SI VADA DE PASIUNEA SA, ACEST SITE ESTE DEDICAT PORUMBEILOR SI NU PASARILOR DE PRADA SI NICIODATA NU O SA FIE VAZUTE CU OCHII BUNI POSTARILE DANSULUI AICI.
EU CRESC PORUMBEI IN ZONA DE MUNTE SI AICI E FOARTE GREU CU RAPITOARELE, DAR ASTA E NU MA PLANG PT CA EU AM ALES SA TIN PORUMBEII ACOLO.
DAR IN URMA CU 10-15 ANI IN PERIOADA MART-SEPT ATACUL RAPITOARELOR ERA MULT MAI REDUS IN SCHIMB IN PREZENT E JALE ULUI ATACA NON STOP ZI DE ZI, CUM LE DAU DRUMU CUM APARE, DACA NU APUCA PORUMBEII SA SE INALTE SI ULIU ESTE DEASUPRA LOR SE LASA CU VICTIME (MAI ALES IN RANDUL PUILOR ABEA IESITI LA ZBOR). SINGURA SANSA A PORUMBEILOR ESTE SA SE RIDICE REPEDE SI SA ZBOARE IN STOL STRANS LA DISPARITIE IAR CAND SE INTORC SA INTRE REPEDE IN CUSCA.
FARA EXAGERARE IN UNELE ZONE CRED CA AR TREBUI INTERVENIT (LEGAL DACA SE POATE) PT REDUCEREA NR DE RAPITOARE CU PENE DEOARECE ACESTEA S-AU INMULTIT IN ULTIMUL TIMP SI FAC PAGUBE NU NUMAI IN RANDUL PORUMBEILOR SI IN RANDUL ALTOR SPECII DE PASARI.
MULTA SANATATE TUTUROR SI VANT DIN SPATE IN NOUL SEZON.
Buna MARIUSS ,
da , ai dreptate , imi apar interesele prin a apara natura , a gasi un compromis intre interesele umane , in cazul nostru natura , aceasta fiind reprezentata in cazul nostru in cadru strict restrins prin pasarile de prada si columbofilii din tara in relatia porumbei – pasari de prada , este un fapt , o realitate cu care unii dintre voi va confruntati zilnic iar o mica parte dintre voi fara sa stie insa cu cine si cu ce au de-a face .
Ma implic pe acest forum tocmai pentru a va explica unele aspecte ale acestei relatii , necunoscute pentru o mica parte dintre voi , stind cum spui tu in ” banca mea ” , nu impun nimanui nimic , doar explic , dar pretind fiecaruia care imi raspunde minimul de respect si bun simt fara aberatii de prost gust ( cum a fost cazul in ultimele postari ) care nu va fac cinste , la fel cum o fac si eu cu voi in postarile mele ! – doleantele mele in acest sens t-i se par cumva prea mari sau nelalocul lor ?
” ACEST SITE ESTE DEDICAT PORUMBEILOR SI NU PASARILOR DE PRADA SI NICIODATA NU O SA FIE VAZUTE CU OCHII BUNI POSTARILE DANSULUI AICI … ”
– inteleg , dar de ce nu vorbesti in numele tau ? este o parere unanima a columbofililor din tara ?
T-i se pare ca se stie si se cunoaste totul in acest domeniu ?
T-i se pare greseala sau nelalocul ei incercarea de a explica omului cum sta in realitate aceasta relatie mai ales atunci cind nu stie ?
” EU CRESC PORUMBEI IN ZONA DE MUNTE SI AICI E FOARTE GREU CU RAPITOARELE, DAR ASTA E NU MA PLANG PT CA EU AM ALES SA TIN PORUMBEII ACOLO…”
– sincere felicitari pentru acest punct corect de vedere / actiune !
” DAR IN URMA CU 10-15 ANI IN PERIOADA MART-SEPT ATACUL RAPITOARELOR ERA MULT MAI REDUS IN SCHIMB IN PREZENT E JALE ULUI ATACA NON STOP ZI DE ZI, CUM LE DAU DRUMU CUM APARE, DACA NU APUCA PORUMBEII SA SE INALTE SI ULIU ESTE DEASUPRA LOR SE LASA CU VICTIME (MAI ALES IN RANDUL PUILOR ABEA IESITI LA ZBOR)… ”
– intr-una din postarile mele anterioare tocmai acest aspect am incercat sa-l scot in evidenta – in cadrul relatiei porumbel – pasare de prada , aceasta relatie este raportata consecvent si in mod gresit intotdeauna cu anii trecuti – este din pacate o mare eroare , trebuie sa vedeti situatia actuala si sa priviti spre viitor si nu spre trecut deoarece acesta este doar inceputul ! trebuie sa incercam sa gasim compromisuri , raspunsuri , rezolvari pentru ambele partide , acuma , nu mai tirziu si nu in mod unilateral !
Cred ca nu va este strain faptul ca odata cu intrarea Romaniei in UE se aloca fonduri enorme pentru ” salvarea ” si daca se poate ” remedierea/ refacerea ” durabila a mediului ambiant , in cazul nostru problema se rezolva prin intermediul POS mediu , Axa4 – in cadrul acestor programe viitoare a tarii sint incluse printre altele si pasarile de prada , se aloca in prezent , se vor aloca si pe viitor sume enorme pentru readucerea in avifauna tarii prin metode stiintifice a speciilor rare sau chiar disparute de la noi ! De acea am specificat ca este doar inceputul , incercind sa va ” pregatesc ” oarecum pentru acest viitor impact !
Este vorba de mediu , de natura – de mediul si natura noastra a tuturor , actuala si viitoare , actiuni care au prioritate in fata oricui si in fata oricarei pasiuni !
Esti cumva de alta parere ?
” FARA EXAGERARE IN UNELE ZONE CRED CA AR TREBUI INTERVENIT (LEGAL DACA SE POATE) PT REDUCEREA NR DE RAPITOARE CU PENE DEOARECE ACESTEA S-AU INMULTIT IN ULTIMUL TIMP SI FAC PAGUBE NU NUMAI IN RANDUL PORUMBEILOR SI IN RANDUL ALTOR SPECII DE PASARI… ”
– am incercat in repetate rinduri sa explic ca intr-adevar in urma actiunilor din ultimii ani efectivele de pasari de prada din lume se refac , la fel am facut referire de citeva ori la problema atacurilor excesive din aceasta iarna din partea pasarilor de prada fapt care printre altele se datoreaza si conditiilor nefavorabile climatice , zapezi enorme , lipsa hranei , urmarea fiind conentrari excesive de pasari de prada in zonele cu potential etc , etc , etc .
Andrei K.
Buna ndrei K
D-le Andrei K daca asta este abia inceputul expansiunii pasarilor de prada in Romania sa inteleg ca pe viitor o sa fie si mai rau din punctul nostru de vedere al columbofililor?
Pai atunci cei care se tot vaita pe acest forum ca au probleme din ce in ce mai mari cu pasarile de prada inseamna ca pe viitor o sa renunte la a mai creste porumbei, asta daca nu vor cumva sa hraneasca pasarile de prada pentru a ajuta la refacerea efectivelor acestora.
Sa inteleg ca in viitor in aceasta lupta columbofili versus pasari de prada cineva va avea de pierdut?
Pai daca asa stau treburile din punctul meu de vedere ca si crescator de porumbei viitorul nu suna prea bine.
Buna MARIUSS ,
prin aceasta n-as vrea sa spun ca pe viitor cineva va avea ceva de pierdut , dar ar fi foarte posibila necesitatea adoptarii altor strategii pentru a se ajunge la un eventual compromis intre parti .
Andrei K .
Si crezi tu Andrei ca noi toti trebuie sa tratam cu tine sau cu alti cativa amici ai tai asemenea problema? Tu vrei sa ne spui ca si rapitoarele tale sunt suflete ca si doamnele in problema cainilor vagabonzi? Daca cresterea acestor rapitoare si folosirea lor la vanatoare este legala in Romania fauriti va si voi un site la fel de frumos ca acesta si discutati despre marea voastra pasiune acolo parerea mea. Eu ca pescar crezi ca scriu despre porumbeii mei acolo? Dar mai zi mi si mie odata ce natura protejeai tu cand plimbai un caine de vanatoare slobod prin padure. Iepuri de ce nu mai ai in zona ?tot din cauza ca protejeaza oameni de acolo natura sa inteleg? si nu vor sa vada copaci rosi de iepuri si iarba tocata? Ce intelegi tu prin a proteja natura?
Buna claudiu ,
” Daca cresterea acestor rapitoare si folosirea lor la vanatoare este legala in Romania fauriti va si voi un site la fel de frumos ca acesta si discutati despre marea voastra pasiune acolo parerea mea…”
1 ) ca fost vinator ar trebui sa fi stiut ca vinatoarea cu pasari de prada este inca interzisa actualmente in Romania .
2 ) in problema site-ului nu trebuie sa-ti faci tu probleme , deoarece ” am faurit ” si noi mai multe in tara , poate nu atit de frumoase ca acesta , dar avem .
” Dar mai zi mi si mie odata ce natura protejeai tu cand plimbai un caine de vanatoare slobod prin padure. Iepuri de ce nu mai ai in zona ?tot din cauza ca protejeaza oameni de acolo natura sa inteleg? si nu vor sa vada copaci rosi de iepuri si iarba tocata?…”
– a te plimba cu un pontator dresat ca la carte prin padure , chiar si liber inca nu se poate numi braconaj daca asta incerci din rasputeri sa sugerezi – mai lipseste ceva din ecuatie ca sa poti fi numit braconier , ce zici , n-am dreptate ?
” Iepuri de ce nu mai ai in zona ?tot din cauza ca protejeaza oameni de acolo natura sa inteleg? si nu vor sa vada copaci rosi de iepuri si iarba tocata?…”
… aventura asta , claudiule , cu pontatorul se intimpla in urma cu 30 si ceva de ani , am plecat definitiv din tara in urma cu 25 de ani , dar iepuri tot nu sint , oare care sa fie cauza , poate faci bine si-mi explici eventualele motive reale , dar daca se poate fara aberatii de tot felul fiindca , cum am mai spus , nu-ti fac de fel cinste ci din contra ?!
Da , in ceace priveste protectia naturii , prefer sa discut subiectul cu oameni ceva mai competenti in materie , care n-au umblat degeaba si cu ochii inchisi prin natura de la frageda virsta de 4 ani , pacat insa de timpul irosit , nu esti de aceasi parere cu mine ?
Andrei K .
Buna Andrei ( porumbei.ro ) ,
scuze pentru interminabilele discutii off-topic , dar asta este situatia…
Andrei K.
Topicul era despre atacul in grup, de mult nu se mai discuta despre asta. Andrei K este printre putinii pasionati de rapitoare care ne trateaza cu respect si ar trebui apreciat. L-am rugat sa mai intervina aici pe site la astfel de topicuri pentru a ne da sfaturi despre cum putem limita numarul de victime. Siteuri despre pasarile rapitoare sunt o multime. Dar ar trebui sa vezi cum suntem tratati noi columbofilii acolo, Claudiu.
Revenind la topicul de fata, inca n-am vazut atac de mai multi ulii simultan si stau in zona de munte. Sper sa nici nu vad. N-am nimic cu rapitoarele, ba chiar ma fascineaza, si condamn distrugerea acestora, mai ales a cuiburilor in padure. Si cata vreme acasa am victime izolat din cand in cand, este ok. De regula mi-au luat porumbei cu hibe si constitutie dezechilibrata sau alte probleme. DAR in momentul in care vor ajunge sa-mi decimeze porumbeii, luandu-mi 50% din pui sa spunem, am sa iau masuri, asa cum iau si asupra sobolanilor sau dihorilor, este exact acelasi lucru. Pe proprietatea mea nu accept sa nu-mi pot practica hobbyul. Deci nu pot sa-i condamn nici pe cei care prind rapitoare atunci cand nu mai pot face fata, insa nu sunt de acord cu cei care le distrug deja cum au 2-3 pierderi dintr-un stol de 100. Trebuie sa existe un echilibru in toate.
Cred (sau imi place sa cred) ca am dat dovada de echilibru pe acest site. Sunt un iubitor de natura, o respect si incerc sa o inteleg.
Desi am mai spus-o, o repet. Acolo sus, in vazduh, rapitorul este regele iar noi niste simpli spectatori fara putere de decizie.
La mine in curte insa, eu si numai eu dictez. Nu eu ca si barbat ci eu omul (aici intelegand sotul, sotia etc.).
Daca am prins sobolanul, dihorul, nevastuica, jderul, etc. ca mi-a ucis un animal, NU scapa. Punct.
Daca rapitorul, indiferent de situatie, incalcand orice docma a speciei sale, alege sa ma sfideze la mine in curte, are aceeasi soarta.
Mi se pare barbarism sa intri in padure sa braconezi, sa distrugi cuiburi, sa defrisezi. Nu accept asa ceva!
La fel mi se pare cand cineva imi invadeaza spatiul intim.
Respect lupul, il stimez chiar. E’ un model care a inflacarat mintile inclusiv stramosilor nostri (si ai altor popoare).
In padure este ca un print. Daca as avea oi insa si l-as gasi in tarla calare pe miel, furca de fier ar fi ultima lui imagine vazuta vreodata.
Exact acelasi lucru cu uliul. S-a lasat la tine in curte pe porumbel, a intrat, Doamne fereste, in voliera peste ei, ADIO!
sunt foarte multi, intr-o zona din prahova, pe raza unei comune, nu dau numele, s-au prins 9 ulii porumbari si foarte multi pasarari(vrabieri ) in iarna asta, pasararii au fost eliberati cat despre porumbari ghiciti si voi,in orice caz chiar s-au inmultit foarte mult porumbarii, pasararii si sorecarii dar singurii care fac pagube sunt porumbarii.eu nu am participat la prinderea lor dar stiu din surse sigure. Chiar as fi curios daca exista undeva o estimare aproximativa a nr. de indivizi din speciile de rapitoare protejate de la noi sa vedem daca chiar sunt in pericol de ,,disparitie”.
Azi am vazut si eu chestia alba cu varfurile aripilor negre!!! Mi s-a parut destul de mare, cu silueta de sorecar, si cu un zbor destul de lent. Imi iau aparatul foto de maine, poate reusesc sa ii fac o poza daca mai trece.
Daca pe forumul tau porumbei.ro promovezi oameni care cresc rapitoare si mai specifica ca circula si cu caini de vanataoare liberi prin padure ca vrei sau nu, sau ca ai intentii bune sau nu si mai ales daca cresti pasari de prada in tara asta esti in ilegalitate. Ilegalitate pe forum morala, iar in rest esti doar un simplu braconier certat cu legea, chiar si din nestiinta tot asa te numesti dar daca acei oameni au decimat populatia de iepuri din zona eu cred ca acolo este un cuib de raufacatori si punct. Eu am sa iti vorbesc cat vrei de frumos dar daca eu in prostia mea asa cum incearca andrei sa zica ca sunt, ma plimb cu ogarul meu pe camp si din nestiinta si prostie ajung cu el in ograda ta si mai gasesc si o voliera plina de porumbei si iau jumate din ei la mine acasa tot hot ma numesc . Iar daca l am numit braconier nu am gresit nimic lucruri deduse din postarile lui, chiar ar trebuii sa fie lamurit si sa si dea seama ca asa este, daca poate citi cat de cat legile.
Buna Claudiu ,
” Daca pe forumul tau porumbei.ro promovezi oameni care cresc rapitoare ”
– admitind prin absurd ca as creste pasari de prada , asta ar presupune in prealabil o excelenta cunoastere a biologiei acestora si nu numai , poate de acea ma si ” promoveaza ” Andrei pe forumul lui , sa incerc sa deschid ochii unora ca tine , care cu cit se aventureaza mai mult in acest subiect de mult off-topic cu atit pare ca se afunda tot mai mult in propria “necunoastere” , ca sa n-o numesc altcumva , recurgind printre altele la utilizarea nerusinata unor aberatii de prost gust etc , ca ultim pai de salvare de la iminentul inec .
” specifica ca circula si cu caini de vanataoare liberi prin padure ”
– ma intreb oare tu care ai umblat la vinatoare de la frageda virsta de 4 ani , nu te-ai plimbat niciodata cu un ciine ” de vinatoare ” nelegat prin padure ? ma indoiesc de acest lucru si sper pentru tine sa nu faci greseala de a raspunde negativ la intrebare … deoarece stim deja fiecare in prealabil raspunsul corect , fiindca nici unul dintre noi nu traieste pe luna!
Diferenta intre acesti ciini , este faptul ca ai mei au fost dresati exact cum scrie la carte si dupa carte , asta doar in cazul ca stii ce inseamna dresaj si mai ales ciine de vinatoare dresat si acest punct esential face diferenta intre a face sau nu braconaj cu un ciine liber , intre un ciine care se turteste la pamint la prima comanda si o javra care nu-si mai cunoaste nici stapinul din momentul in care vede un iepure sau caprioara , aidoma ciinilor hoinari pomeniti mai sus intr-o postare …
” mai ales daca cresti pasari de prada in tara asta esti in ilegalitate ”
– un sfat – pune mina pe carte si mai citeste , mai cultiva-te ca nu-ti va strica pe viitor , ci din contra , deoarece imi face impresia ca si in acest domeniu esti off-topic nu numai in altele !
– facind aici o mica paranteza de la interesanta noastra discutie in doi pe un forum public ma intreb oare cit de bun esti in columbofilie , pasiunea ta , cite trofee ai cistigat pina in prezent ? te sfatuiesc insa sa spui doar adevarul curat , deoarece iti promit solemn ca am sa-l verific !!!
– pentru tine si pentru altii ca tine cu gura mare , dar in schimb fara habar de legile din propria tara , va spun eu din strainatate cum suna legea la voi si pentru voi :
– este permisa de lege detinerea pasarilor de prada , provenite din crescatorii specializate din afara tarii ( in tara inca nu exista , dar au existat ! ) cu conditia ca acestea sa fie prevazute cu un inel special INCHIS la picior eliberat de organenele competente din tara de provenienta , plus actele numite CITIS eliberate de aceleasi organe , stampila vamii pe ele , specific – permisa doar detinere , punct .
– este permisa in tara cresterea si inmultirea in stare de captivitate a pasarilor de prada importate , legale , asta presupunind precum am amintit mai sus , inel , acte CITIS + stampila vamii , punct.
– este permisa exportul ulterior al puilor rezultati daca acestia au pe picior inel si acte CITIS eliberate de organele competente din tara , in cazul nostru acestea sint eliberate doar de catre ministerul mediului / Bucuresti !
” Ilegalitate pe forum morala, iar in rest esti doar un simplu braconier certat cu legea ”
– raspune-mi la intrebare – parca te-am intrebat ceva in ultima mea postare : in ecuatia braconajului , in afara de a fi intilnit in padure de un organ de ordine , cu un ciine nelegat de lesa , parca mai lipseste o necunoscuta , pentru a putea fi numit si amendat conform legii ca braconier – numeste-mi acea necunoscuta !
– printre altele , cum iti permiti tu sa ma faci braconier pe un forum public fara dovezi ??????????????????????????? ti-ai pus vreodata intrebarea aceasta ?
– ” specificind ” ca m-am plimbat cu un ciine nelegat prin padure , inseamna pentru tine automat sa fii braconier ?
Dar presupunind ca mi-ar fi scapat de la lesa si tocmai fugeam in disperare dupe el sa-l prind , tot braconier as fi fost ? – la posibilitatea asta putin probabila , dar posibila in cazuri extreme te-ai gindit ?
” chiar si din nestiinta tot asa te numesti dar daca acei oameni au decimat populatia de iepuri din zona eu cred ca acolo este un cuib de raufacatori si punct. ”
– deci asta este inteligentul tau raspuns tau la intrebarea mea , stii , imi vine sa-ti pling de mila , cita…. si nesimtire , si pe de-asupra timp pierdut de la 4 ani … dar mai ales intr-o anume directie tu nu mai ai nici o limita si nici bun simt , decit …
Mai claudiule , tu citesti , intelegi , ce mai scriu si eu in postarile acelea , sau scrii pur si simplu si in nestire ce te taie capul la nervi ?
Cred ca utilizatorii acestui site , se distreaza de minune pe acest topic si trebuie sa le dau perfecta dreptate … parca si eu abia acuma incep sa ma distrez cu tine pe cinste daca asta o vrei si urmaresti cu luminarea si cu tot dinadinsul , deci hai etaleaza-ti in continuare si alte calitati , macar du lucrarea pina la capat , hai fii barbat , fii hotarit , macar aici ca in rest … astept !
” Eu am sa iti vorbesc cat vrei de frumos dar daca eu in prostia mea asa cum incearca andrei sa zica ca sunt, ma plimb cu ogarul meu pe camp si din nestiinta si prostie ajung cu el in ograda ta si mai gasesc si o voliera plina de porumbei si iau jumate din ei la mine acasa tot hot ma numesc ”
– ce sa mai inteleg din brambureala asta ? ca ma faci si hot pe un forum public ??????
Hallo ! claudiule !!!!!!!!! – stii , ma intreb cu maxima ingrijorare daca tu chiar gindesti la modul cel mai serios inainte de a scrie pe un forum ??? Tu stii ce este un forum ? ai citit in prealabil regulile de conduita a acestuia ? Tu esti constient de ceace spui si ce faci aici ? Trezeste-te mai , ca nu esti in padure , nu esti in satra , te afli tocmai in mijlocul civilizatiei virtuale , pe un forum pe care tocmai se distreaza pe seama noastra citeva mii de utilizatori !!!!
– inca o intrebare : presupunind ca ai fi intrat in curtea cuiva cu ditamai porumbarul plin de porumbei de cea mai aleasa rasa , cum s-ar fi comportat , specific : Setter englez , dupa parerea ta ?
” Iar daca l am numit braconier nu am gresit nimic lucruri deduse din postarile lui “.
– in afara de plimbarea acea faimoasa a mea prin mijlocul acelei paduri splendide , majestoase , intr-o dimineata insorita , insotit de unul dintre cei mai buni ciine de vinatoare ai mei ( cunosteam si cunosc legea si aici iti dau perfecta dreptate , conform legii , paznicul avea 100% dreptul sa-l impuste , dar din anumite considerente n-a facut-o , poate fiindca ciinele tocmai era in acel moment in pozitia ” DOWN” la comanda mea si acesta si-a putut probabil da seama ca ciinele chiar si liber este totusi sub control ? fapt de care nu se poate vorbi in cazul a 99% dintre ciinii din tara ! ) de unde si din ce alte postari ai putut tu deduce si ulterior trage concluzia ca as fi braconier ? – numeste-mi / numeste-ne acele topice , acuma , aici si mai ales urgent !
” chiar ar trebuii sa fie lamurit si sa si dea seama ca asa este, daca poate citi cat de cat legile ”
– te avertizez ca stiu citi inca foarte bine , de scris poate nu ma descurc atit de bine ca tine , dar ma descurc – inca , asta se datoreaza probabil unui sfert de secol de strainatate si limbi straine ( citeva , nu una ) , dar ma descurc inca destul de binisor dupa parerea mea pentru ati raspunde cu o doza enorma de bun simt la nesimtirile tale cit se poate de mizerabile , de prost gust , etc etc etc !
In locul tau mi-ar crapa obrazul de rusine – oricum cinste tie pentru o asemenea realizare de exceptie – BRAVO!
Toata stima si respectul meu pentru asemenea realizari unice si sincere pareri de rau pentru colegii tai columbofili din tara , dar asta este !
Andrei K.
Buna rapnameploiesti ,
” Chiar as fi curios daca exista undeva o estimare aproximativa a nr. de indivizi din speciile de rapitoare protejate de la noi sa vedem daca chiar sunt in pericol de ,,disparitie”… ”
Cred ca nu este posibil inca obtinerea unei asemenea situatii a pasarilor de orice specie la nivel de tara , nici macar la nivel de arii protejate , deoarece un mare procent din ele , actualmente inca nu au un nici macar plan de management al ariei aflata in custodie , din care ar trebui sa reiese ce specii traiesc aici precum si numarul acestora .
Andrei K .
poate ca sunt pe cale de disparitie dar nu la noi = in alte tari da o fi
Am inteles .Larevedere. Interesul meu sunt porumbeii si bunastarea lor. Adio Andrei. Si vant in pene.
Buna Sorin ,
ca sa fiu sincer cred ca adevarul se afla pe undeva pe la mijloc .
Andrei K.
Buna Claudiu ,
desi cunosc o zicatoare din popor , este totusi pacat ca n-ai incercat sa ma intelegi de la inceput , n-am fi ajuns pina acolo incit sa discutam amindoi despre nimic si off-topic pe un forum public .
Andrei K.
SI EU CUNOSC O ZICATOARE DIN POPOR: E MAI “NAIV” CEL CARE ISI PRINDE MINTEA CU CEI “NAIVI”,…, BINE DEFAPT SE SPUNE ALTFEL DAR NU VREU SA JIGNESC PE NIMENI.
MULTA SANATATE TUTUROR.
Buna MARIUSS ,
ai perfecta dreptate , dar in cazul acesta nu puteam pentru mine personal lasa problema nerezolvata …
Andrei K.
Porumbei.ro se pare ca avem cod verde la eliberarea porumbeilor in zona olteniei,am eliberat porumbei de o saptamana si nici o alergatura d uli de si uli am vazut foarte des…se pare ca o data cu sosirea graurilor sau cam potolit,bafta la toti si cat mai putine victime…
Zboara si ai mei de o saptamana si este ok. Mai trace uliul dar nu ataca. Azi am vazut si prima randunica.
uliu porumbeilor ataca in haita numa toamna tarziu si iarna atunci can o familie de uli are pui si pui nu sunt bine antrenati pentru a putea supravietui singuri sau au vre un handicap (fara 1 picior sau ceva de genu asta), eu sunt din tro zona de munte si cresc porumbei de placere si mam confruntat cu chestia asta de mai multe ori simpaticu de uli a mers asa de departe ancat o intrat an hulubarie si jos pe podea mio mancat o femela an iarna asta
probabil sunt o familie,de exemplu mama cu pui
Am mai multe rase de porumbei dar mie mi au atacat porumbeii la sfarsitul verii .In iarna asta nu mia disparut niciunul.Ii tin liberi pe tot parcursul anului si cand vine uliu ori zboara repede ori stau in custi .Cand a atacat un uliu stateam pe o scara si ma uitam la ei lam vazut de la 2m.Zburau si porumbeii de la vecini.Dupa 5min au venit inapoi din zbor si sau asezat pe un lemn pe care il facusem pt ei care are 5m.Uliul nu azburat mult si au scapat toti.CE BINE!