Baltati

baltati
Baltati.ro!? Recolta bogata de pui carunti si in 2014.

Am facut poza intamplator primavara trecuta, cand 3 dintre baltati se aliniasera si o cereau. Am dat peste ea acum si i-am cautat repede in gand sa vad care au trecut prin sezonul de zbor cu puii, prin sezonul infernal de rapitoare din toamna tarzie si au ramas la iernat din Decembrie. #1 – este. #2 – este. #3 – este.

Nu am mai avut de ceva vreme discutii infantile despre culori la voiajori. Prea multa seriozitate strica. Ce e cel mai enervant la genetica culorilor? Cand imperechezi rosie baltata cu argintiu si rezulta solzata fara urma de baltatura.

porumbei.ro

Categories Stiri

39 comentarii la “Baltati”

  1. nu e ala tata sau putin somnoros fiind ai mutat ouale de la altii eu din 2 albastri am rosu list

  2. Din 2 albastri nu ai cum sa scoti decat albastri, e o lege clara din genetica, ambele gene de culoare sunt albastre. Deci femela a facut prostioare.

    La argintii si rosii e mai complicat, ca pot fi heterozigoti pe culoare, avand o gena pe rosu si una pe negru/solzat. Daca ambii o transmit pe aia de solzat, teapa. Fratele de cuib era trestiu, deci primise gena rosie de la un parinte. Cat despre baltatura, e si mai complicata treaba, nicaieri nu am gasit un articol calumea care sa explice concret cum se mosteneste.

  3. Din 2 albastrii poti sa scoti albi, nu e o regula ,sanse de 1 la milion dar e posibil, stiu pereche care la 2-3 generatii de pui dadea un alb cu 1-2 fulgi gri in coada, in crescatoria aia nu existau albi sau baltati si nici vecin cu porumbei albi nu erau in apropiere.
    Sunt curios cum or sa imi dea si mie dintr-un rosu si o baltata albastra gen cei din poze, am scos un pui anu trecut care a dat albastru marmorat.

  4. Superbi. Sincer si eu am o slabiciune (ramasa de cand eram copil) pentru baltati, rosii, trestii si daca se poate sa mai fie si narosi. Dar baltatii nu prea fac fata rapitoarelor si nici la zboruri nu se descurca prea bine (cel putin la mine). Anul trecut am avut un singur pui baltat si la cateva zile dupa ce a iesit afara l-a saltat antrenoru. Andrei sa te bucuri de ei si sa-ti faca cat mai multe clasari anul asta.

  5. Eu din mascul negru si femela fluture( alba cu puncte negre) am avut pui albi( la king). Cat despre culorile stridente si rapitoare…dracu mai stie! Am un mascul alb,cu rosu doar in zona spatelui,intre aripi…a facut toate antrenamentele cu puii si doua concursuri si e aici… Cand i-am lasat pt prima oara,soimul mi-a luat o femela solzata spre inchis…

  6. Si mie imi plac baltatii :). Anul trecut, dintr-un mascul argintiu cu o femela albastra, am obtinut 3 serii de pui. In fiecare serie a fost un baltat + un argintiu, fara exceptie!

    P.S. am observat ca mai exista un utilizator “Silviu” asa ca eu mi-am schimbat username-ul.

  7. Frumosi,sa-ti traiasca si sa-ti aduca rezultate! De anul acesta am renuntat ca la matca sa mai am perechi care imi dau pui baltati.Imi plac, dar din toti baltatii pe care i-am avut la zbor ,putini au dat randament din pacate.

  8. Daca cititi „Rebusul Zburatorilor” Alfons Anker vedeti cum sta treaba .A+A=A 100%

  9. Şi mie îmi plac foarte mult porumbei colorați,bălțați,dar în special voiajori albi(complect) şi care mai şi vin de la concursuri acasă…acei porumbei au nota 10 pentru mine.

  10. Bălțații sunt un vis :D Am cam 50% din lot cu diferite modele de alb. Dintre toți, un mascul alb cu coadă neagră și ceva negru pe spate, care e cam cât o gâscă și căruia colegii de club i-au ursit rătăcire în maxim 3 etape sau intrarea rapidă în meniul uliului e bine mersi și acum și cu norma la viteză făcută. Așa, cu zborul lui de gâscan îngrășat și cu o lene în a se antrena în jurul crescătoriei de mă scoate din toate mințile.

  11. Anul trecut am scos 4 porumbei albi din voiajorii de la Natural(au o linie de voiajori albi). Initial tandemul meu vroia sa ii inchirieze pt nunti , asa ca nu au fost zburati ca pui. In conditiile in care nu ii mai inchiriaza pt nunti , anul acesta ii vom zbura pana la ultima etapa de maraton(1-2 fonduri si 3 maratoane) la varsta de 1 an . Chiar sunt curios sa vad daca mai ramane vreunul.

  12. Eu ma bazez pe parinti si eventual pana la culoarea bunicilor si de aici deduc posibile culori. Numai ca de cele mai multe ori e mai ceva ca la loterie.

    P.S.:Foarte misto baltati astia :)

  13. Com. 3: Andrei, regula clară din genetică, din doi albaştri nu poţi să scoţi decât albaştri are şi nişte excepţii. :D
    Respectiv gena de diluţie, pe care o poate avea masculul, fără a se manifesta, rezultând şi pui, porumbiţe albastru diluat. Pe lângă asta, mai sunt şi genele de culoare care nu se află pe cromozomii sexului, genele autozomale. Un exemplu ar fi gena care dă culoarea roşu recesiv. Din doi albaştrii care au în bagajul genetic gena de roşu recesiv pot rezulta pui roşii recesiv atunci când primesc această genă de la ambii părinţi.

    Am mai întâlnit o astfel de manifestare legată de culoarea albă a porumbeilor, dar doar din practică, fără a găsi o explicaţie teoretică pe undeva. Am observat pe site-ul lui Dina Mergeani că albul poate fi generat de mai multe gene, care probabil se manifestă diferit.

    Eu am împerecheat mascul alb cu femelă albastră şi mi-au rezultat o femelă albastră, una gută închisă, una roşie şi un mascul roşu. Nici unul dintre pui nu a avut nici măcar o pană albă, toţi au fost simpli. Am împerecheat roşii între ei şi odată la ceva timp îmi scoteau câte un pui alb. Un mascul argintiu, dungat pe roşu, scos din cei doi roşii, l-am împerecheat cu o porumbiţă albastru diluat fără bălţătură scoasă dintr-o porumbiţă albă, singură, nu ştiu cu ce mascul s-a călcat, aveam mai mulţi purtători de gena de diluţie.

    Din argintiu şi din albastra diluată am scos pui argintii şi albi, curaţi, în aceeaşi proporţie. În nici una din combinaţii nu mi-a ieşit nici un bălţat şi din doi porumbei fără nici măcar o pană albă mi-au ieşit o grămadă de pui albi, fără nici o pată colorată.

    Porumbeii în cauză sunt nişte hibrizi, probabil între voiajori germani de frumuseţe şi voiajori sportivi. Ca şi culoare sunt porumbei albi, clasici, cu ochii negri, ciocul alb. Cel mai probabil albi recesiv. Albii cu ochii de altă culoare decât negri cel mai probabil sunt rezultaţi din cuci şi nu au legătură cu albii în cauză, se transmite culoarea diferit.

  14. Apropo de Anker: ma refer la faza cu albastri…. pereche de albastri, izolata ( adica boxe de reproductie individuala) a dar la al 5 lea rand de pui ( spre toamna deci) pui solzati ( bai tata, dar aproape pe negru). Oare la data respectiva ( cand Anker erea in viata), chiar sa studiat si scris tot, oare cat de desfasurat erea pedigreul unui porumbei, la data respectiva, si cat studiu aprofundat erea atunci.. Si mai pot da exemple cu astfel de raritati observate la mine in crescatorie( marea lor majoritate au loc spre toamna, dupa mai multe randuri de pui, ca sa nu mai zic ca din 2 porumbei de culoare neagra, a iesit la a 4 serie de pui, unul in cuib alb, cu 3 pene negre in coada, iar cand am cautat la acte, am gasit o strabunica baltata in pedigre la masculul tata, asa ca )
    Precizez ca este vorba de porumbei voiajori, nu de ornament.
    P.S. – inclusiv Anker, in cartea sa, Rebusul zburator, vorbeste detaliat despre unui crescatori celebri, si cat de “stricte” ereau evidentele lor, ex: Marcel Desmet…

  15. Rosu e dominant la culoare, deci din doi rosii nu iese decat rosu. Daca nu iese asa atunci vorbim despre o femele cu moralitatea la pamant, ca sa ma exprim in termeni academici. Daca vorbim despre un parinte rosu si unul solzat albastru atunci poate iesi si solzat albastru.

  16. Super ! poti sa ni prezinti in aceeasi formula la varsta de acum ,nu ne-am supara ! :D

  17. Sa nu fim “rasisti” :). Am multi baltati si cand da uliul sau soimul nu ii alearga pe ei neaparat, alearga veriga cea mai slaba din stol, stie el mai bine care au hibe. Una dintre cele mai bune femele ale mele anul trecut e baltata, norma la general, prima sosita la mine de la primul fond care a fost o catastrofa. Mai am un negru baltat cu mult alb care ca yearling are 7 clasari si un tardiv albastru baltat care e loc 2 club general yearlingi. Rosul baltat pe care l-ati tot vazut prin filmari e cel mai constant porumbel al meu, de baza la echipa. Asta la nivel de amator dar daca ne uitam mai departe la expozitia nationala, locul 1 As Fond Yearling UCP al lui Razvan Dobre este tot baltat.

    @A.Stanciu: interesante exceptii, am sa mai studiez, nu stiu fazele astea cu rosu recesiv, dilutii.

    @Costi: wow. Asta e un exemplu d-ala “nu cred pana nu vad” :) Dar daca zici, bine de stiut. Totusi banuiesc ca unul din albastri avea el ceva ascuns, nu era tocmai albastru clasic.

    @radu: daca un rosu heterozigot are gene s+r (solzat + rosu) si se manifesta rosu fiind dominant, iar celalalt are la fel, la imperechere, un pui poate lua s+s de la ambii si atunci iese solzat. Daca rosii sunt homozigoti adica au r+r ambii, intr-adevar, nu pot da mai departe decat r+r. Daca imi aduc aminte bine, rosii homozigoti sunt aceia la care masculii nu au petele negre pe albul cozii si al aripilor si au ciocul deschis la culoare.

  18. Eu am o situatie mai speciala zic eu…am un mascul albastru list(2 fulgi in stanga si 3 in dreapta albi) de 2005 primit cadou de pui de la un prieten,care pus in pereche cu orice culoare imi da pui albi.In 2010 imperecheat cu o femela ca el(albastra lista) am avut 3 pui albi din 2 serii…in 2011 l-am avut cu o femela baltata pe negru=1 pui alb din 2 serii…in 2012 a fost imperecheat cu o femela albastra=1 alb si 3 albastri listi (ca el)…in 2013 a fost imperecheat cu o femela cuca si la fel 1 pui alb si 2 cuci…in 2014 a fost cu o baltata pe solzat si la fel 2 pui albi in prima serie…Anul asta o sa-l fac cu alta femela baltata pe solzat si ma astept sa iasa cel putin 1 alb.

    Negru+baltata pe negru =2 pui rosii recesivi cu cozile albe…

  19. Dintr-o porumbita stopita (gen asta http://www.porumbei.ro/locul-1-moscova-2013/) cu pete de alb si pe aripi si dintr-un solzat deschis ( cum zice colegul de mai sus ”diluat ” ) care se trage dintr-un meulemans , obtin niste pui in genul cucilor , ( nu sunt cuci ) , cu influente de rosu . o sa revin cu niste poze de culori turbate cum le zice por.ro .

  20. Foarte frumosi ! am si eu doi baltati Aardeni Batenburg. Inca nu i-am probat sa vad ce randament da.

  21. eu indragesc mult porumbeii albastrii cu burta alba , am citiva , de la un campion din zona , dar imi plac foarte mult si albastrii inchis ,, cenusarii ,, cum le zic eu dar marea feblete sunt negrii am reusit sa fac citiva si din astia ,dar sa nu le intre in cap ca vorlua loc la cantina prea mult timp , tichetele de masa sunt la ei, toata treaba este sa revina de fiecare data si asta vro 3 anii ,pina la cap si cistiga deptu de a schimba culoarea zburatorilor , si ca sa nu sar din topic ,, FRUMOSI BALTATII ,,

  22. Am și eu un bălțat cu mult alb și o porumbița roșie / guta sau defapt o combinație (MASCOTA).
    http://adriangheorghe.weebly.com/lot-zbor.html (fotografiile sunt făcute mai demult).
    Nu au avut rezultate dar, sunt preferații fetitei mele.
    Si acum citez din spusele fetiței mele:
    “Tati …!.mie mi piace ala losu si alb!”.
    Așadar, vor avea loc în cușcă, chiar dacă nu excelează.

  23. f frumosi… am si eu un negru cu alb in pene si o rosie (au oua) sunt curios cum vor iesi pui din ei.

  24. @ Andrei : erea albastru clasic, chiar deschis, (masculul, dar provenea din tata negru si mama solzata), iar femela tot albastra , un pic mai intens( erea din mascul trestiu si femela albastra), cum am mai spus au dat pui albastri, insa spre toamna arunca si solzati inchisi, iar masculul cuplat cu alta femela , tot albastra, la fel spre toamna, acceasi “surpriza”. Eu doar am contesta afirmatia ca : ” 2 albastri, toata viata lor vor da pui numai albastri “. Ca sa nu mai zic ca am un mascul albastru , aproape sidefat, care provine dintr-un mascul solzat si o femela cuca, il am de 5 ani, si cu orice il cuplez( ma refer la culoare), mereu arunca cate un pui cuc, dar aproape alb( doar pe varfurile aripilor negru)
    P.S. – de mult timp am avut idei preconcepute despre culorile porumbeilor ( adica marea majoritate coplesitoare a porumbeiilor prezenti in orice expozitie fiind albastri solzati si negri), culorile rare: baltati, rosi, trestii, argintii, cuci, etc, la mine in crescatorie disparand imediat( stau intr-o zona cu rapitoare, intre apa si dealuri impadurite), insa in 2010 o femela cuca mi-a schimbat complect ideiile, puii ei, de acceasi culoare, jucand de la viteza, pana la fond, clasand in fata mereu. Deci : nu culoarea zboara, ce avusesem pana atunci in voliera ( culori rare), fond genetic….. discutabil. Pedigreul nu face porumbelul, ci porumbelul da valoare actului !

  25. AM CATIVA BALTATI
    SI MAI AM OPRIT SI UN PUI DIN ACEST AN
    SUNT MAI DEOSEBITI FATA DE RESTU PORUNBEILOR
    ES IN EVIDENTA MAI BINE

  26. eu am15 pereichi albastri nu am probleme cu ei tot albastri scot pui.cand am facut cuplurile am pus pe bocsa o eticheta cu seria inelului sami fie mai usor de urmarit daca se inperechiaza cum vreau eu.

  27. Ptr. domnul Andrei Dejan, si ptr. cei interesati despre cum se mosteneste baltatura la porumbei, un articol mai mult decat bun se poate gasi cu desen cu tot in cartea ”Cresterea porumbeilor” de`Peterfi Stefan ed. Agrosilvica 1963, Bucuresti. Paginile 58-59. La fel si despre baltatura si desenele porumbeilor, pag.33-35 acceasi carte.Succes!

  28. In 2015 mi-am propus sā reproduc baltat pe rosu.Practic ,vreau sa-mi testez cunostintele despre genetica.Perechea este alcatuita dintr-un mascul gut cu pene albe in aripi si o femelā trestie.Este perechea de baza in acest an.Astept de la ei porumbei de locul 1 ,dar si culori ciudate.Super sā nu ma aleg doar cu. ,,buza umflata”.

  29. cand am mers prima data cu albi si baltati la imbarcare se radeau de mine si faceau glume, ( avem ceva nunta baeti!) iar la final la 280 km din 7 am ramas cu 6pui in cele 5 etape ingropand puii din porumbei de mii de euro.

  30. Si la mine din doi albastrii i.mi da unul albastru si unul stopit.

  31. hmm.. sine spune ca nu se pot obtine din 2 albastri si alte culori? eu spun ca aceste urmari au loc doar anumite conditii..in rest..
    ca exemplu, va dau 2 cazuri care mi s-au intampalt..
    -1->dintr-o pereche de albastri sa scot o pereche de pui solzti..mi se pare ceva normal, din moment ce parintii puilor au fost fie solzati,intr-un caz, fie 2 guti.
    -2->dintr-o pereche de solzati am obtinut o pereche de pui albastri cu aripi albe

    deci??? unde sunt legile? eu cred ce vad, nu ce spune legea cutare scrisa cu 100 de ani inurma de X. daca parintii sunt albastri si se trag din neam de albastri, atunci nu vor iesi pui de alta culoare, cred..dar altfel, aceste afirmatii sunt fara sens

  32. Andrei, avand in vedere ca tu cresti exclusiv voiajori pt zbor e cam greu sa te intalnesti cu rosu recesiv si cu atat mai putin cu diluati, respectiv galben sau bragagiu. Ai avea totusi o sansa sa te intalnesti cu rosul recesiv daca iei niste voiajori Mulemans, in rest… Am vazut o singura data o albastra diluata in piata din Craiova la un tip care stiu ca zboara porumbeii, dar nu l.am intrebat ce e cu ea, daca a fost zburata si aia sau are diluat si sangele de voiajor, nu doar culoarea :))

  33. si mie din doi albastii mi a dat di florii ca ai tai iam zurat toate zborurile cate 7 clasari fiecare pana la 400

  34. Ce culoare iasa dintr-un voiajor solzat inchis si un voiajor cuc







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *