Batalia Cioara – Soim

Bătălia pe viață și pe moarte avut loc în Tîrgu Mureș între un șoim călător și o cioară de semănătură. Articolul pe milvus.ro.

Categories Diverse

36 comentarii la “Batalia Cioara – Soim”

  1. Probabil a vrut sa manance cioara ca pe orice alta prada dar cioara nu s-a lasat. Bravo ei! De asta soimii dau rar in ciori. Poate a fost fortat de foame.

  2. Tare site-ul, multumim!

    Lupta apriga, se vede. Se pare ca cioara de semanatura a semanat cateva crosee si directe soimului. ;))

  3. Din perspectiva mea trebuia lasata natura sa isi continue cursul dar e bine si asa, soimul pare un tinerel la cioara nu pot sa imi dau seama exact, batalia intre cele 2 pasari poate sa fie teritoriala sau foamea soimului a inceput sa porneasca batalia.Totusi se pare ca cioara cu rana suferita nu cred ca se mai refacea in libertatea iar soimul nu stiu exact ce sa zic, am observat ca soimul cand se inclesteaza cu acelea ghere intr-o prada oarecare parca e ca si cum nu mai poate sa isi dea drumu pana cand prada nu mai misca la fel si alte pasari rapitoare am observat asta ca si acvila spre exemplu se inclesteaza, se pare ca mana omului le-a mai dat o sansa la ambele pasari.

  4. E lăudabil ca exista astfel de organizații care îngrijesc animalele sălbatice, bravo lor! Da, natura putea sa isi urmeze cursul dar cui ii folosea? Mai mult ca sigur ca cioara nu ar fi supraviețuit si ar fi murit de foame cu ciocul fracturat, asta daca nu ar fi mancat-o totusi soimul. Iar acesta, chiar daca reușea să pape cioara, nu cred ca s-ar fi recuperat incat sa fie apt de vânătoare si ar fi avut un sfarsit chinuit. Probabil oricum nu era intr-o forma prea buna si era disperat de foame daca s-a încumetat să atace o cioara, care nu e un adversar docil.
    Anul trecut m-am trezit cu porumbeii atacați de un prapadit de uliu porumbar slab ca naiba, care dupa ce a ratat porumbeii a început să zboare disperat dupa gainile din curte, pana ce a cazut pe pamant. M-am apropiat atat cat sa gasesc explicatia, amaratul era chior, avea un ochi scos si asta il facea sa nu mai fie capabil sa prinda prada. A reusit sa se ridice in zbor, o mana de pene care se caznea sa supravietuiasca. Daca reuseam sa il prind as fi incercat sa il salvez cumva, sa il hranesc pana reușea să se descurce, dar el a hotărât să zboare; probabil in cateva zile a fost mort.
    Cred ca omul trebuie sa faca binele ori de câte ori are ocazia, felicitari celor de la Milvus Group pentru ceea ce fac!

  5. Si acest soim are tot aceias culoare ca cel care vine la porumbei tai Andrei.. Este alta subspecie in comparatie cu pelegrin falcon care are alb complect sub cioc si negru pe spate..

  6. Gresit catalin este aceasi specie.Doar cei tineri arata asa, cei maturi isi schimba putin penajul

  7. La fel cred si eu,ca este aceeasi specie, doar ca.i un tanar,de anul trecut.

  8. Este un exemplar tanar de Falco Peregrinus. Asta explică lipsa de experiență, un adult nu își risca viața atacant un corvideu. Orice pradator trebuie sa isi minimizeze riscul de a fi accidentat în timpul unui atac, pentru ca, chiar daca învinge si reuseste sa consume prada, rănile pe care le poate dobândi il fac sa nu mai fie 100% apt de vânătoare. Prin urmare va flămânzi și asta il va face si mai neputincios, va intra într-un cerc vicios care il duce la pieire. De aceea cred ca era un exemplar tanar si lipsit de experiență, care facuse suficient de mult foamea incat sa atace disperat o prada periculoasă. Păsările adulte nu calculează ce v-am povestit eu in mod constient, stiu din instinct si experiență ca integritatea lor e mai importantă decât o masă si evita sa atace ceva periculos. Cei care nu respecta aceasta regula sfârșesc ca soimul de mai sus.
    Ar mai fi si o alta explicație, soimii cuibaresc in cuiburi de cioară. E posibil ca exemplarul în cauză sa fi incercat sa o deposedeze pe cioară de cuib si de aici lupta care era sa le fie fatală amândurora.
    A treia explicație e ca, neavând pereche si fiind in preajma Sfântului Valentin si a Dragobetelui, soimul sa fi facut avansuri ciorii, care nu le-a apreciat corespunzător…..:-)))

  9. Nu vreau sa vb prostii dar Cataline ce ne areți tu sunt Gyrfalcon, care dc imi amintesc bine ,nu traiesc la noi. Cel prezentat mai sus ii soim calator tanar. O singura data am vazut un soim f deschis la culoare pe spate ca un Gyrfalcon dar nu stiu ce era cu el si sunt cu ochii pe cer de prin ’90 decand am inceput cu zburatorii de inaltime.
    Andrei Keszeg tu ce zici?

  10. Gyr nu este dunareanul de la noi?

    La mine e peregrin sigur, am o filmare de acum cu el de aproape, capul cu alb si masca neagra… plus filmarea din trecut cu cel ce se hranea pe camp.

  11. Dunareanul este falco cherug iar gyr îi rusticolus. Pe wikipedia zice ca gyr traieste in regiunile arctice si in general in regiunile nordice. Cherug traieste prin Banat si vaneaza la joasa inaltime in principal popandai

  12. Fara sa fac nici o referire la soimul din poza de mai sus, vreau sa mentionez ca sunt mai multe subespecii de peregrine falcon. Am observat de exemplu ca subspecia din Irlanda e total diferita de cea din Romania. Cred ca sunt in jur de 20 de subspecii, adaptate la habitatul unde locuiesc, teritorii si prada disponibila.

  13. Buna,

    deci exemplarul de soim din fotografie (cel cu cioara de semanatura) este un soim calator tinar de anul trecut in penaj de juvenil (tinar) – Falco peregrinus t.
    In al 3-lea an o sa detina (daca supravietuiesc pina atunci bineinteles !?), dupa doua napirliri, penajul specific adultilor – alb pistruiat pe fata si o culoare mai inchisa pe spate in functie de sex. Acest soim face parte deci din categoria celor mai rapide pasari din lume (doar in picaj!!! , deoarece la zborul pe orizontala este intrecut de soimul de vinatoare Falco rusticolus – Gyr-ul – sau Gyrfalcon pe engleza, care in diferite variatiuni de culoare traieste in Scandinavia , nordul Siberiei , Islanda , sudul Groenlandei , Labrador, nordul Canadei ).

    Acest soim tinar despre care vorbim, poate fi un pui de-al nostru din tara, de anul trecut, deoarece specia s-a refacut in ultimii ani si a revenit deocamdata partial in vechile locuri de cuibarit de odinioara.

    In postarile 8, 9, 10 ale lui Catalin este vorba de Soimul de vinatoare – Falco rusticolus, alias Gyr sau Gyrfalcon care nu are nimic de-a face cu Romania.

    Andrei, soimul dunarean – Falco cherrug – cuibareste ( mai exact – mai cuibareste!) si la noi, dar in numar extrem de mic ( specia in sine fiind periclitata actualmente in lume!) in estul tarii (din nou!) precum si in Dobrogea (inca!) => pe vremuri cuibarea si in Delta dunarii, in zona Letea, Caraorman etc., in rest m-a complectat mai sus excelent in acest sens Fisher.

    Mai jos cite-va link-uri cu Soim dunarean tinar (juvenil):

    https://www.google.com/search?q=falco+cherrug&rlz=1C1CAFA_enDE779DE779&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwik0dqY8tXgAhWksqQKHazkBKMQ_AUIDigB&biw=1920&bih=969#imgrc=yWnTmBUBWYxXfM:

    https://www.google.com/search?q=falco+cherrug&rlz=1C1CAFA_enDE779DE779&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwik0dqY8tXgAhWksqQKHazkBKMQ_AUIDigB&biw=1920&bih=969#imgdii=uBtka6lQRtcy9M:&imgrc=yiMnc7aLKhFwyM:

    Si adult / adult cu pui :

    https://www.google.com/search?q=falco+cherrug&rlz=1C1CAFA_enDE779DE779&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwik0dqY8tXgAhWksqQKHazkBKMQ_AUIDigB&biw=1920&bih=969#imgdii=Q3HfSDXpI-uLOM:&imgrc=yiMnc7aLKhFwyM:

    https://www.google.com/search?q=falco+cherrug&tbm=isch&tbs=rimg:CcojJ3O2iyoRIjgagrPvHbvnVyNdq3DXdMQ6uBtka6lQRtdDcd9INekj66-n42EgODhEQYcLVHtTobFg5cOZ_1R3P-yoSCRqCs-8du-dXESs8wo6xQoKmKhIJI12rcNd0xDoRo7WOvgslkuAqEgm4G2RrqVBG1xEfc6SBndDQ3yoSCUNx30g16SPrESTuSqqsGIBmKhIJr6fjYSA4OEQRlLdGU0mGIxcqEglBhwtUe1OhsRFBi5GaIXyk4SoSCWDlw5n9Hc_17Ead5abSlx34q&tbo=u&sa=X&ved=2ahUKEwiK7eS189XgAhWN16QKHTcvD2gQ9C96BAgBEBs&biw=1920&bih=969&dpr=1#imgdii=eMEsJ7JpcrGVPM:&imgrc=6iEL_zj17b81lM:

    Andrei K.

  14. Cel ce se hranea pe camp acolo pe zapada.. Este pelegrin falcon femela.. Dar in penultima filmare postata de tine Andrei se obseva unul cu masca de sub torace maro complect.. De asta am zis ca e posibil sa fie un gyrfalcon…

  15. ilie nu te supara pe mine dar nu am auzit ca soimul sa cuibareasca in cuiburi de cioara, poate gresesc .

  16. andrei k, crezi ca este posibil ca soimul dunarean sa fie in zona bucurestiului ? acesta vaneaza doar pe inaltime joasa popandai sau are si porumbeii in meniu ? seamana foarte bine cel care ma viziteaza de cate ori eliberez porumbeii cu dunareanul si am observat ca este si putin mai lent parca decat soimul calator.

  17. Soimii, indiferent de specie, ocupă cuiburile altor pasari inclusiv, sau mai ales, pe cele facute de ciori.

  18. Buna dumitru dumitrache,

    Toate speciile de soimi din tara de la noi , ocupa cuiburi nu si le construiesc singuri, si vizavi de cuibaritul Soimului calator intr-un cuib de cioara – varianta asta in tara la noi este exclusa deoarece acesta ar trebui sa fie plasat pe o stinca care sa satisfaca toate conditiile de cuibarit ale Soimului calator!
    Dar este posibil cuibaritul acestuia in cuiburi de Corb de exemplu, ceace se si intimpla in natura, plasate pe stinci in locuri adecvate care sa satisfaca cerintele soimilor ca de exemplu locatie, pozitie, plasarea acestuia pe stinca etc.

    In schimb este posibila cuibaritul in cuiburi de cioara in Polonia, unde pare ca-si revine incet si populatia de Soimi calatori care cuibareste in special in copaci ca odinioara, poate chiar si in cuiburi mai mari de cioara etc. – populatie refacuta in mare parte in special cu ajutor uman prin punerea in libertate a sute de soimi crescuti in captivitate de-alungul a zeci de ani si costuri enorme, ceace nu s-a facut in mod sigur in Romania, spun asta deoarece se tot aud zvonuri de la unii si de la altii ca s-ar fi eliberat voit sute de soimi, pasari de prada etc. nu stiu pe unde etc. – nimic din zvonurile acestea nu sint adevarate – singurul lucru adevarat si care s-a pus in practica in Romania prin intermediul a doua proiecte, unul international comun in care au participat asociatii speciaizate din Slovacia – Ungaria – Romania – Bulgaria ( din tara a participat as. Milvus din Tg-Mures precum si Societatea Ornitologica Romana din Bucuresti) pe fonduri europene este plasarea unor cuiburi artificiale pe stilpi de inalta tensiune in vestul si sud-estul tarii pentru reabilitarea Soimilor dunareni.
    In afara acestui proiect a mai fost un al doilea proiect finantat tot din fonduri europene pus in practica in Transilvania catre as. Milvus din Tg-Mures, pentru reabilitarea Acvile tipatoare (Aquila pomarina) dar care nu are nimic de-a face cu porumbeii – este o pasare mare (1,80m in aripi – femela!) care se hraneste cu broaste , sopirle, rozatoare etc. deci care nu are nimic in comun cu porumbeii.

    Da, este posibil ca Soimul dunarean sa-si faca aparitia in zona Bucurestiului in special pe timp de iarna, cind orasele in sine reprezinta nu doar pentru soimii dunareni ci si pentru Soimii calatori din tara precum si pentru cei din nord, alte specii de pasari de prada etc., un teren de vinatoare ideal cu mult vinat pe de-oparte dar extrem de periculos pe de alta parte deoarece pericolul de accidentare in timpul vinatorii este extrem de mare => cabluri electrice, geamuri, masini etc.

    In meniul Soimului dunarean in afara popindailor care datorita agriculturii intensive in special devine pentru acestia un vinat tot mai rar, figureaza bineinteles si pasarile – deci si porumbeii.
    Pe vremuri cind specia mai cuibarea in padurile de la Letea si Caraorman, specia era cunoscuta ca fiind un mare vinator de Stancute etc.

    Da, ca viteza este ceva mai lent decit calatorul!

    Andrei K.

  19. multumesc andrei k pentru informatii, stiu ca soimii nu-si construiesc cuibul singuri dar am zis ca nu cred sa cuibareasca in cele de cioara pt faptul ca din ce stiu acestia nu cuibaresc in copaci precum uliul ci pe stanci si cladiri inalte . eu locuiesc la marginea bucurestiului , in partea de S-E , intr-o zona numai cu case, fara blocuri sau alte cladiri inalte, cu cabluri mult mai putine decat in zonele cu blocuri, sunt si niste paduri si campuri in apropiere , probabil de aceea soimul alege sa vaneze aici, are mult spatiu deschis iar riscul sa se loveasca de ceva in timpul atacului este mai mic.

  20. Andrei K,mersi de informații. Ca o completare vreau sa spun ca am vazut pe net ,strainii (ungurii sau slovacii,nu mai stiu)repopulau vechile locuri ale popandailor cu popandai. Au pus plase ca sa.i protejeze si totodata sa nu plece animalele,pana acestea se stabileau in locul respectiv. Prin aceasta ,urmareau sa ofere conditii de trai (hrana)soimilor dunareni
    Cat am fost copil si adolescent am vazut pe camp in localitatea vecina f multi popandai. Acum au disparut si nu.mi explic de ce? Locul este acelasi,nu s.a arat, nu agricultura,nimic.
    Anul trecut cuibul de soim dunarean monitorizat de wild life ro ,a avut oua apoi a venit frigul acela in martie si au parasit ouale,dupa care au parasit si cuibul,in el instalandu.se o per de vanturei. Acum nu stiu dc soimii respectivi au mai ouat altundeva sau nu,dar am vazut ca sunt pasari sensibile la schimbari

  21. Legenda asta cu reproducerea in captivitate a ulilor, soimilor si altor pasari de prada care sunt apoi eliberate cu sutele a facut mare carieră printre columbofili. Nu iti trebuie multa informație sa iti dai seama ca e o poveste gogonata si nimic altceva, pentru așa ceva ar trebui multe fonduri, logistica si interes, iar noi trăim în țărișoara asta in care nu contează in majoritatea cazurilor decat profitul material. Deci e exclus sa se întâmple asta.
    In alte state din cate știu exista programe de reabilitare a populatiilor de vulturilor hoitari cărora li se pun la dispoziție carcase de animale in locuri special amenajate. Nici asta nu se va vedea la noi prea curand.
    Deci stati liniștiți colegi columbofili, nimeni nu crește pasari de prada care sa ne haleasca păsările, singurii care contribuie cat de cat la hranirea efectivelor de ulii si soimi suntem chiar noi! Nici nu știați cat de ecologiști suntem, nu e asa??!? :-))

  22. Mereu am zis ca soimul calator nu are nici o treaba cu uliu in comportament cuibarit etc.. De asta seamana izbitor de mult cu o randunica.. Cuibarit.. Zbor.. Ataca in asfintit si dimineata pana in rasarit.. Penajul e identic.. Puii seamana identic cu cei de randunica…

  23. asta cu atacul dimineata si seara este poveste, mi-au fost atacati porumbeii la ora 13, mi-a prins acum 2 saptamani dupa ora 11 deci cred ca atunci cand este infometat ataca la orice ora din zi .

  24. Buna,

    urmaresc zilnic si cu placere forumul vostru – felicitari lui Andrei si tuturor celor care participa cu postari si topicuri noi !

    Daca sint nelamuriri vizavi de problema pasarilor de prada (aici de bine de rau ma mai pricep, la porumbei mai putin!) ma pute-ti intreba linistiti , incerc sa va raspund cit de rapid este posibil, nu am nimic de ascuns in aceasta privinta.

    Andrei K.

  25. Doar ca informatie si complectare la ce a spus Ilie (24) vizavi de cuantumul finantarii unui asemenea proiect/program:

    Programul Live+ international vizavi de reabilitarea Soimului dunarean in cele 4 tari sus amintite a costat 4.500.000 €!
    Doar privind aceasta suma va puteti da seama cit de importanta este printre altele pentru UE doar salvarea unei singure specii de pasari care a ajuns din terte motive pe lista rosie!

    Daca nu se schimba mentalitatea oamenilor o sa urmeze sa urmeze pe acea lista si multe alte specii printre care in mod sigur si Uliul porumbar, alias Accipiter gentilis!

    In alta ordine de idei, programul european pentru reabilitarea Soimului calator de exemplu, la care Romania nu a participat decit in masura extrem de mica (doar observatii executate din cite stiu eu de cei de la as. Milvus / Tg-Mures etc.) a durat in jur de 30 de ani – azi putem spune ca specia este deocamdata salvata la nivel de UE! (Soimii calatori pe care ii avem actualmente in tara si care cuibaresc mai nou aici s-ar putea spune ca i-am cam primit cadou de afara!).

    Andrei K.

  26. Dumitru.. El ataca tot timpul zilei.. Numai ca acest pradator vaneaza si aproape de intuneric, vreau sa spun ca alte speci de pradator nu fac asta

  27. Buna Fisher,

    popindaii pot disparea dintr-o anumita locatie nu doar din cauza unei agriculturi intensive ci si din lipsa unei agriculturi, in speta pasunat! Este vital pentru siguranta si deci viata acestor animale mici sa-si poata supraveghea cu usurinta aria unde traiesc contra pasarilor si animalelor de prada etc. si asta nu este posibil daca vegetatia, in speta ierburile din jur nu sint tinute din scurt de catre animalele ierbivore , in speta vite / oi. Cu o asemenea vegetatie in jur populatia de popindai o sa fie decimata sistematic si cu relativa usurinta atit de pasarile de prada cit si de catre animalele de prada etc.

    Andrei K.

  28. Dumitre ,intre noi crescatorii de porumbei de înălțime era o vorbă, ca soimul ii puturos,ca nu se scoala” devreme. Soimul in general ataca incepand cu ora 10 pana pe la ora 14 si ii f activ. Mi.au fost luati sute de porumbei( din ’90 pana.n 2012) si marea majoritate in acest interval. Tașca din Ploiesti (un nume de referinta) zicea ca isi lansa ciungii,la ora 5 dimineata,ca sa se inalte in disparitie iar mai tarziu lansau si ceilalti columbofili porumbeii,exact cand incepea soimul sa fie activ si astfel scapau ai lui care erau departe iar soimul nu se mai sinchisea sa urce asa de sus.
    Iarna cand ataca voiajorii ,am avut atacuri intre 11 si 13 h

  29. salut , fisher, este adevarat ca ii poti inalta dimineata devreme, asta fac si eu pe timp de vara , la cel tarziu 5.30-5.45 ii dau la zbor doar ca soimul ii poate lua la coborare care inseamna exact orele pranzului cand se ,,trezeste,, puturosul si porumbeii fiind obositi dupa zbor eu zic ca ii prinde mai usor .

  30. Dumitre : f adevarat ce spui,am patit.o si eu. Acum Tasca avea pasari adevarate ce nu coborau decat seara( stiu persoana care a fost de fata dar care din pacate a murit. Caragea se numea,din Timisoara).
    Eu ii lansam pe la 8 si nu aveam probleme decat dupa ora 10,cand urca dupa ei,dar nu tot timpul. Erau ani si ani. Era cand lua aproape la fiecare zbor. Altadata nu venea cu lunile. Mi se pare ca unde se momeste ,acolo ataca constant.
    Andrei K mersi. Spune.mi soimii migreaza pe timpul iernii,nu subuteo,astia calatori? Iarna am observat si cate 3 deodata atacand in directii diferite porumbeii din localitate care zburau mai sus iar vara nu.l vad decat la zburatorii de inaltime
    Mai o intrebare,porumbei cresti si in ce judet dc nu te superi? ( eu sunt din Timis)
    Mersi

  31. Buna Fisher,

    adultii pe timp de iarna doar isi maresc arealul de vinatoare din jurul cuibului.

    Cei tineri odata zburatori, se indeparteaza (nu migreaza!) mai mult de cuib => femela asa in mare la vreo 400 Km, iar masculul la vreo 200 Km ( conform observatiilor – nu exista o directie anume!), iar primavara amindoi se reintorc in directia cuibului cu aprox. 200 Km => ceace inseamna ca masculul se intoarce practic in zona cuibului natal unde incearca sa gaseasca un loc de cuibarit in apropiere, punind baza unei noi familii [ daca sint stinci libere disponibile bineinteles, distanta de cuibul din care a plecat (de parinti ) este in functie sau proportionala cu numarul prazilor din zona ! Daca este destul vinat si gaseste un loc de cuibarit in zona se poate aseza fara prea mari probleme mai aproape de parinti cu noua lui familie , daca prada este mai putina trebuie sa se departeze mai mult pentru a elimina eventualele conflicte pe aceasta tema intre familii ! – concurenta la hrana!)].

    Femela tinara in schimb ramine la o distanta de aprox. 200 Km de cuibul natal unde incearca sa-si gaseasca perechea ( mascul din alta zona si familie) si sa puna bazele unei noi familii incepind din al doilea sau al treilea an de viata.

    La acele distante de cuib si pe timp de iarna este foarte posibil sa se intilneasca in aceasi zona mai multi pui proveniti din cuiburi si zone diferite, mai ales daca locatia in cauza are mult vinat (oras cu multi porumbei de exemplu – si se mai poate ca acestor pui sa l-i se mai alature puii faimosilor Soimi calatori de tundra (Falco peregrinus calidus) din nordul europei, care in perioada de iarna migreaza in special spre vestul europei – Portugalia, Spania si Franta unde stau peste iarna pina la inceputul lunii Martie cind se intorc in locurile de bastina.
    Unii din aceste loturi de pui ( mai putini la numar), in functie de asprimea iernii, iau ca directie de migratie si centrul europei si ne trezim in mod sigur si cu acestia in tara peste iarna.
    Sint relativ usor de recunoscut dupa marimea lor (sint mai mari ca soimii nostrii autohtoni, cu perciuni mai putin pronuntati ca forma si culoare, ceva mai deschisi la culoare, au un stil de zbor foarte puternic si pe orizontala sint mai rapizi ca acestia).

    Nu, nu cresc porumbei si mai intervin si eu din cind in cind pe acest minunat forum din Germania unde sint plecat de peste 30 de ani !

    Andrei K.

  32. Spunea.i ca cuibaresc pe stanci ,dar in perioada cand aveau pui si carau porumbei zilnic de la mine,am vazut ca pe toti ii duceau intr.o singura directie la o padure mare aflata la vreo 7 km de mine .Padure aflata intr.o zona f linistita si eu cred ca acolo cuibareau. De asta sunt nedumerit,cand ai zis pe stanci( la munte) Eu stau la imbinarea dintre campie si dealuri. Vara cand creșteau puii veneau cu ei si cand adultul( masculul cred) prindea un porumbel ,ii dadea drumul iar puii se chinuiau sa.l prinda in cadere. Cred ca.i invata sa vaneze.
    Noh ein mall ,vielen dank für die information= scuze dc am gresit:))
    A propos stii de unde vine nick name -ul meu ? De la Ioschka Fischer,fost ministru in Deutcheland,doar ca îl am in varianta engleza:)))
    Ich auh,heis Ioschka:)))
    O zi buna tuturor!

  33. Buna,

    alaturat, pentru cei interesati, trimit un link cu un mic filmulet vizavi cu acel proiect international care s-a desfasurat in urma cu citi-va ani privind reabilitarea Soimului dunarean in cele 4 tari mai sus mentionate:

    https://www.youtube.com/watch?v=C4guSVh69SM

    Andrei K.







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *