In octombrie 2008,fascinat de frumusetea porumbeilor gulerati(Jacobin,Maria-Stuart),am hotarat sa infiintez o crescatorie moderna in Romania. La inceput am achizitionat cam 230 de porumbei din diverse surse(Romania, Germania,Ungaria, Belgia, Croatia),din care am selectionat 128 de porumbei(64 de perechi).

In primul an mi-am propus sa studiez temeinic cresterea porumbeilor gulerati si sa-mi creez o matca competitiva. Foarte multi “mari crescatori” mi-au prezis ca nu voi obtine nici macar 20 de pui in primul an. Am obtinut 16o de pui si daca nu ar fi fost “esecurile” din lunile martie si aprilie probabil ca treceam usor peste 200 de pui. Anul 2010 a fost un an foarte greu,am studiat,am experimentat si am reusit.

In primavara anului 2010 am infiintat JACOBIN CLUB ROMAN, asociatie cu personalitate juridica care are ca scop promovarea in Romania a cresterii porumbeilor gulerati.Acest club mi-a servit ca suport pentru organizarea TROFEULUI JACOBIN CLUB ROMAN la Oradea in Decembrie 2010 unde au fost 23 de crescatori cu 273 de porumbei gulerati. In toamna lui 2010 am vizitat cateva crescatorii importante din Europa:Werner Reschli,Bernd Wanke,Jacob Held si Bernges Dieter din Germania;Patrick Smeyers din Belgia;Gerard Loubet din Franta. La aceste crescatorii, de unde am achizitionat si pasari de buna calitate, am studiat modul de organizare si metodele de crestere.Peste tot m-a impresionat dragostea pentru aceste pasari,organizarea si curatenia.

In prezent am peste 400 de porumbei gulerati din care voi pastra 160 (80 de perechi).Confirmarea calitatii matcii mele am avut-o la Oradea la concursul Jacobin Club Roman, unde din 80 de finalisti 68 au fost porumbei Catanoiu Stefan.Am castigat 8 titluri de campioni de culoare(din9),alb,negru,rosu,galben,albastru,galben pal,rosu pal si culoare rara cu o femela almond.Guleratul alb a castigat titlul de cel mai bun gulerat.Din pacate data la care a fost organizat concursul nu mi-au permis sa prezint toate pasarile mele de valoare deoarece multi porumbei erau inca la naparlire,mai ales puii.

La Oradea am avut parte de un arbitraj extraordinar:Bernd Wanke-Germania;Vladimir Pavin-Croatia;Patrick Smeyers-Belgia;Michel Loubet-Franta;Laszlo Borbola-Ungaria.

Pentru anul 2011 mi-am propus sa continui dezvoltarea crescatoriei mele prin dotari suplimentare si prin cresterea valorii matcii care se va face prin selectia dintre cei 300 de pui pe care sper sa-i obtin si prin achizitii suplimentare.

Deja am achizitionat de la Campionatul national al Germaniei de gulerati,care a avut loc in ianuarie 2011, doi campioni nationali la culorile galben pal si pestrit pe rosu si inca 12 porumbei cu note de 96 si 95 de puncte. In prezent crescatoria are 14 module de voliere,10 pentru matca,organizate pe culori cu cate 8 perechi de fiecare modul,2 pentru pui si 2 pentru 28 de perechi de doici(voiajori standard).

Sper ca anul acesta sa organizez o a doua editie a TROFEULUI JACOBIN CLUB ROMAN (probabil la Brasov). As dori sa dau o noua dimensiune concursului invitand sa participe crescatori din Europa de Est. Astept cat mai multi iubitori de gulerati sa mi se alature. Nu ezitati sa ma contactati tel. 0722209451 – stefan@jacobin.ro sau sa ma vizitati la crescatoria mea din Corbeanca (langa Aeroportul Otopeni)

Catanoiu Stefan