Bilant dupa primul an de activitate in cresterea porumbeilor gulerati

In octombrie 2008,fascinat de frumusetea porumbeilor gulerati(Jacobin,Maria-Stuart),am hotarat sa infiintez o crescatorie moderna in Romania. La inceput am achizitionat cam 230 de porumbei din diverse surse(Romania, Germania,Ungaria, Belgia, Croatia),din care am selectionat 128 de porumbei(64 de perechi).

In primul an mi-am propus sa studiez temeinic cresterea porumbeilor gulerati si sa-mi creez o matca competitiva. Foarte multi “mari crescatori” mi-au prezis ca nu voi obtine nici macar 20 de pui in primul an. Am obtinut 16o de pui si daca nu ar fi fost “esecurile” din lunile martie si aprilie probabil ca treceam usor peste 200 de pui. Anul 2010 a fost un an foarte greu,am studiat,am experimentat si am reusit.

In primavara anului 2010 am infiintat JACOBIN CLUB ROMAN, asociatie cu personalitate juridica care are ca scop promovarea in Romania a cresterii porumbeilor gulerati.Acest club mi-a servit ca suport pentru organizarea TROFEULUI JACOBIN CLUB ROMAN la Oradea in Decembrie 2010 unde au fost 23 de crescatori cu 273 de porumbei gulerati. In toamna lui 2010 am vizitat cateva crescatorii importante din Europa:Werner Reschli,Bernd Wanke,Jacob Held si Bernges Dieter din Germania;Patrick Smeyers din Belgia;Gerard Loubet din Franta. La aceste crescatorii, de unde am achizitionat si pasari de buna calitate, am studiat modul de organizare si metodele de crestere.Peste tot m-a impresionat dragostea pentru aceste pasari,organizarea si curatenia.

In prezent am peste 400 de porumbei gulerati din care voi pastra 160 (80 de perechi).Confirmarea calitatii matcii mele am avut-o la Oradea la concursul Jacobin Club Roman, unde din 80 de finalisti 68 au fost porumbei Catanoiu Stefan.Am castigat 8 titluri de campioni de culoare(din9),alb,negru,rosu,galben,albastru,galben pal,rosu pal si culoare rara cu o femela almond.Guleratul alb a castigat titlul de cel mai bun gulerat.Din pacate data la care a fost organizat concursul nu mi-au permis sa prezint toate pasarile mele de valoare deoarece multi porumbei erau inca la naparlire,mai ales puii.

La Oradea am avut parte de un arbitraj extraordinar:Bernd Wanke-Germania;Vladimir Pavin-Croatia;Patrick Smeyers-Belgia;Michel Loubet-Franta;Laszlo Borbola-Ungaria.

Pentru anul 2011 mi-am propus sa continui dezvoltarea crescatoriei mele prin dotari suplimentare si prin cresterea valorii matcii care se va face prin selectia dintre cei 300 de pui pe care sper sa-i obtin si prin achizitii suplimentare.

Deja am achizitionat de la Campionatul national al Germaniei de gulerati,care a avut loc in ianuarie 2011, doi campioni nationali la culorile galben pal si pestrit pe rosu si inca 12 porumbei cu note de 96 si 95 de puncte. In prezent crescatoria are 14 module de voliere,10 pentru matca,organizate pe culori cu cate 8 perechi de fiecare modul,2 pentru pui si 2 pentru 28 de perechi de doici(voiajori standard).

Sper ca anul acesta sa organizez o a doua editie a TROFEULUI JACOBIN CLUB ROMAN (probabil la Brasov). As dori sa dau o noua dimensiune concursului invitand sa participe crescatori din Europa de Est. Astept cat mai multi iubitori de gulerati sa mi se alature. Nu ezitati sa ma contactati tel. 0722209451 – stefan@jacobin.ro sau sa ma vizitati la crescatoria mea din Corbeanca (langa Aeroportul Otopeni)

Catanoiu Stefan

30 comentarii la “Bilant dupa primul an de activitate in cresterea porumbeilor gulerati”

  1. doamne cat am cautat..si ce mult mi-as dori si eu macor o pereche de oua

  2. Felicitari pentru munca pe care o depuneti si pasiune cu are va inplicati si nu in ultimu rand pentru calitate porumbeilor, mult succes in continuare

  3. frumos ! vedeti de ce columbofilia se dezvolta la noi,deoarece sunt oameni pasionati ce construiesc mereu,cluburi,porumbei,etc. si cand totul se face cu pasiune lucrurile merg numai spre bine ! bafta va doresc si la cat mai multe exemplare reusite !

  4. excelent! eu vreau sa va felicit pt faptul ca, concurent fiind la Oradea dar la alta rasa, am primit cateva saptamani mai tarziu rezultatele d-voastra prin posta

    mai pe intelesul tuturor -> de obicei se primeste(de catre participanti) un catalog cu rasele participante si rezultatele obtinute sau se cumpara separat… trofeul Jacobin Club Roman s-a intins peste durata expozitiei din cauza numarul mare de pasari si astfel netiparindu-se rezultatele in acelasi catalog; ulterior clubul Jacobin “banuiesc” ca a trimis rezultatele tuturor detinatorilor de cataloage inscrisi in concurs

  5. Nu putem decat sa felicitam un crescator care se implica in promovarea unei anumite rase si care prin investitii consistente aduce material genetic de o foarte buna calitate in tara noastra. Acelasi lucru incercam sa il facem si noi cu rasa king – prin King Club Romania.
    Eu as avea cateva intrebari si aspecte de semnalat:
    1. Cam la ce pret ajunge un porumbel de calitate din aceasta rasa?
    2. Cati pui ati obtinut in anul 2010 si din cate perechi avute in matca?
    3. Observ ca media de pui pe anul 2009 a fost de 2,5 pui per pereche, deci una scazuta totusi (in raport cu alte rase). Asta inseamna ca sunt o rasa greu de reprodus, la fel ca si kingii de altfel.

  6. 1.In primul an in care am inmultit gulerati ,2010,am avut 160 de pui de la 128 de gulerati.E o rasa greu de crescut daca nu o cunosti.Bernd Wanke-Germania obtine in mod curent 5 pui pe pereche.Eu mi-am propus anul acesta 4 pui pe pereche.
    2.Eu am cumparat porumbei gulerati cu preturi intre 50 si 300 de euro din strainatate.Din tara am cumparat cu preturi intre 150 si 220 de lei.Eu cedez acum porumbei cu preturi cuprinse intre 50 si 200 de lei.

  7. Multumesc pentru raspunsuri. Se pare ca am inteles eu gresit ca ati inceput in 2009 cu cresterea lor, gandindu-ma ca deja ati reprodus timp de doi ani.
    Referitor la preturi, se pare ca se apropie de cele ale kingilor cu exceptia ca la kingi se discuta cateodata si de preturi mai marishoare.

  8. Felicitari pentru efortul depus in crestere si mediatizarea rasei.
    Ca si organizare a crescatoriei, tineti perechile numai in linie de culoare sau si amestecati culorile?

  9. Tin perechile pe 10 linii de culoare in 10 voliere distincte,
    ALB,NEGRU ,ROSU,GALBEN,ALBASTRU,GALBEN PAL,ROSU PAL,PESTRIT PE NEGRU,PESTRIT PE ROSU,CULORI RARE.

  10. Aveti poze cu pasarile ce au culori rare? Poate sunt pe site si nu le-am gasit eu, imi puteti da un link? Privind raspunsul dumneavoastra constat ca nu am vazut niciodata un gulerat pestrit pe galben, am vazut doua nuante de galben, unul plin, intens si unul mai diluat dar pestriti pe galben nu am vazut. Exista asa ceva la noi sau macar in crescatoriile din strainatate?

  11. Felicitari pentru rezultatele obtinute intr-un timp atit de scurt si suces in continuare,va doresc ca anul acesta sa se concretizeze toate realizarile pe care vi le-ati propus.

  12. Domnule Tanase Valentin dati-mi adresa dvs sa va trimit fotografiile.Daca ati fi vizitat Expozitia de la Oradea ati fi vazut toate culorile inclusiv pestrit pe galben

  13. Din pacate dupa deplasarea la Sannicolau Mare nu mi-au mai permis timpul si finantele sa fac inca o deplasare Bucuresti- extremitatea vestica intr-o perioada asa de scurta. Adresa de email este: t.valyk@gmail.com. Va multumesc anticipat.

  14. porumbei.ro… Am stima penru ce dezbate-ti pe acest sait DAR NU INTELEG DE CE CENZURATI CAND CRITICAM CONSTRUCTIV PE INTRIGANTI PE CEI CARE SEAMANA DISCORDIA NEFIIND OBIECTIVI Cum poate scrie Dl Iorga din Lugoj ca porumbeii Dlui Catanoiu care au fost expusi la Oradea si a celorlanti ,,daca erau expusi peste hotare nu primeau mai mult de 89 de puncte ;Va rog sa meditati si sa decideti E bine e rau??

  15. Domnule Vrapciu, din cate stiu eu singurul crescator roman care a expus pasari dintr-o rasa straina la o expozitie Europeana este domnu Pintea. Care de altfel este si campion European la blondinet si a avut inca 2 sau 3 pasari exceptionale. Orice alte declaratii, din orice directie vin, sunt doar presupuneri. Eu l-am intrebat pe domnul Catanoiu inca de la infiintarea clubului daca are de gand ca prin acest club sa participe la expozitii europene. Atentie! Europene, adica acelea organizate de Ententee Europeenne, nu nationale sau locale din vecini. Singura nationala care poate asigura o concurenta puternica ar fi cea a Gemaniei. Domnul Catanoiu este inca la inceput dar poate o sa il vedem la expozitia europeana din 2012 si atunci o sa vedem ce au arbitrii respectivi de spus si sa speram ca o sa avem inca un campion european la o rasa inventata de altii. Pana la urma dovada suplema a calitatii pasarilor vine cand le pui langa 50-60 de crescatori din toata europa, nu 5-6 din tara.

  16. D-le Tanase V. Aveti dreptate sunt convins ca Dl Catanoiu va expune anul acesta in Germania clubul dinsului a aderat la clubul specializat de gulerati din Germania si atunci sa lasam timpul sa decida Cu salutari

  17. Domnule Tanase
    Cateva informatii:
    -la Oradea au fost 273 de gulerati de la 23 de crescatori.Nu e putin.
    -arbitrajul a fost asigurat de cei mai buni arbitri..Cunoscatorii stiu de exemplu ca Bernd Wanke e cel mai bun arbitru din Europa.
    -la Oradea am expus si doua pasari care la expozitia Ententee Europene de la Nitra, de unde le-am cumparat ,obtinuse-ra 95 de puncte.La Oradea au obtinut
    92 si 93 de puncte.
    -la Nitra au fost 15-16 crescatori si nu 50-60 cum sugerati.
    Dupa parerea mea nivelul guleratilor de la Nitra a fost mult sub nivelul guleratilor de la Oradea.N-am vazut la Nitra nici un crescator cunoscut german ,francez,englez sau belgian.

  18. Multumesc pentru informatii. Cati din acei 23 de crescatori au o crescatorie de anvergura? Prin asta inteleg o crescatorie in care sa aiba macar 3 culori a cate 5 perechi de fiecare. Din cate stiu eu nu sunt mai mult de 10 astfel de crescatorii de gulerati la noi.
    Felicitari pentru reusita arbitrajului.
    Nu cunosc numele mari ale rasei din Europa si nu stiam ca nu au fost la Nitra. Daca aveti pasari mai bune calitativ nu ramane decat sa va asteptam cu un titlu de campion european, mai ales ca urmatoarea expozitie europeana va fi in Germania si nu cred ca va mai fi ratata de numele grele ale rasei.
    Felicitari inca o data pentru efortul de a infiinta o crescatorie de acest nivel la noi, pentru importurile de calitate facute si pentru eforturile de popularizare a rasei.

  19. Frumos sa promavam cat mai mult acesta rasa e ceva rar si spectaculos apropo stiti de expozitia de la Targu-Mures din luna acesta succes tuturor participantilor

  20. As doi mai multe informati despre ei si modul lor de imultire
    Sper sa imi puteti oferi aceste informati

  21. super tare!trebuie sa si iti placa ce ace faci si reusesti. cunosc un irlandez care are aceasta rasa de porumbei gulerati si sint foarte frumosi. cind vin acasa vreau sa ne cunoastem, eventual pt.colaborare.

  22. Am si eu doi gulerati
    Dar nustiu ce sunt
    Cum vad Care e porumbita si care e porumboiu

  23. Buna am inteles ca pentru reproducere se da un medicament la pereche si nu mai trebuie tunsi ,imi puteti spine despre CE medicament este vorba?







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *