“BOOK” răspunde la întrebările columbofililor români

Cuvântul traducătorului:
Văzând atenţia şi popularitatea crescută de care se bucură sportul columbofil în România, contrar altor ţări şi cunoscând pasiunea adevărată cu care românii se implică în general în lucrurile care îi interesează, am vrut ca prin demersul meu să aduc în atenţia columbofililor ceva nou, ceva “altfel“, un nume care, după părerea mea, este prea puţin cunoscut, şi asta mi se pare nedrept.

Nedrept în primul rând pentru noi care ar trebui să ne bucurăm de articolele şi cunoştinţele sale care aduc cu siguranţă ceva diferit şi valoros în sport, şi în al doilea rând pentru el, căci este un tip într-adevar special. Dar lumea, de obicei, citeşte un articol şi începe să judece autorul în loc să se concentreze pe lucrare. Este dreptul oricui de a o face, dar nu putem avea şi pretenţia că avem dreptate, sau că judecata e cinstită, sau măcar ca are vre-o valoare.

Omul pe care am vrut să vi-l prezint nu numai că este dotat de la natură cu un talent, un simţ special, dar este un pasionat, un împătimit care nu s-a mulţumit cu aceste daruri, ci a muncit serios ani lungi ca să-şi aducă cunoştinţele în domeniu la nivelul şi calitatea abilităţilor sale. Vorbesc aici de studiu aprofundat, cercetare (chiar şi de laborator) şi multă, multă practică, un tip care după părerea mea pus sportul columbofil pe un alt nivel.

O mare parte din munca lui se află în articolele sale, care sunt accesibile tuturor celor care vor să înveţe ceva nou în acest domeniu. Le-a scris pentru a da ceva înapoi acestui sport pe care îl iubeşte şi cinstit ar fi să fie judecat după valoarea lor, dar mulţi pun în discuţie calificarea lui ca autor, dat-fiind «lipsa» rezultatelor sale. Nici măcar nu este jurnalist, scriitor de profesie, iar faptul că nu activează la nivel de club de foarte mult timp nu înseamnă că nu a facut-o niciodată sau că rezultatele lipsesc. A primit cele mai prestigioase premii, şi asta la o vârsta foarte fragedă şi într-o asociaţie cu peste 200 de membri şi 1500-2000 de porumbei pe fiecare zbor; au fost ani când a câştigat 9 curse din 10, 17 din 22, sau 19 din 22; s-a mutat din California în Arizona unde a cursat cu acelaşi succes şi este câştigător al “All American Award“, “President’s Cup” şi “American Union Hall of Fame“. Ce alt columbofil (nu neapărat american) a îndrăznit să meargă (de fapt a fost învitat) în Olanda şi Belgia ca să ţină (cu succes) seminarii şi gradări publice, expunându-se astfel voluntar scrutinului foarte calificat şi dur al columbofililor de acolo?

Lista realizărilor sale este foarte lungă şi nu acesta este scopul meu – eu voiam doar să vă aduc în atenţie un om special, pe care sunt onorat să-l numesc prieten – BOOK – căruia îi mulţumesc pe această cale pentru amabilitatea deosebită pe care a avut-o acceptând să răspundă la câteva din întrebările voastre, şi îi dau cuvântul. [Ovi]

———— – – ∞ – – ———–

Ei bine, văd că articolele postate despre mine au fost destul de populare ca să atragă ceva atenţie, laudă şi animozitate. Deci, înainte de a merge mai departe, sunt câteva lucruri pe care ar trebui să le ştiţi. Ovi şi cu mine ne-am cunoscut pe internet, cu aproape 5 ani în urmă, când el era de curând reîntors în sport. Eu sunt destul de ocupat cu o mulţime de lucruri care se întâmplă, şi, sincer să fiu, încerc să descurajez contactele prin internet pentru că nu prea am timp liber. Totuşi, Ovi a fost persistent, într-un mod foarte ne-ameninţător, şi de-a lungul timpului au ajuns sa-mi placă discuţiile cu el, şi ca rezultat, prietenia noastra a crescut.

Cu ani în urmă, obişnuiam să scriu articole pentru diverse publicaţii din întreaga lume. Intr-o o perioadă de 7 ani, am scris aproximativ 125 de articole, dar m-am săturat şi m-au obosit comentariile unora, aşa că m-am oprit din scris. Bineînţeles că am citit şi eu partea mea de articole lipsite de strălucire, dar pur şi simplu mă opream şi treceam la următorul. Sunt derutat de aceasta pentru că, în toate revistele columbofile pe care le-am citit, am găsit foarte puţine articole cu substanţă, bune sau rele, deci n-ar fi mai bine pentru toţi cei implicaţi dacă am încerca să încurajăm lumea să scrie?

Când Ovi m-a întrebat dacă ar putea să traducă câteva articole, voia s-o facă în franceză. Ovi îmi este prieten, aşa că nu mi-a păsat în ce limbă făcea traducerea articolelor mele. Ce nu i-am spus însă este că nu voiam să fiu implicat prea mult sau chiar deloc, căci nu eram gata să scriu din nou articole în mod constant. Cu vre-o două săptămâni în urmă, a adus vorba despre traducerea unor articole pentru site-ul vostru românesc. Diferiţi columbofili mi-au cerut permisiunea să-mi traducă articolele in olandeză, germană, franceză, daneză, suedeză sau chineză, deci m-am gândit că ar fi fain să am unul sau două traduse în română. Cum el era cel care făcea munca de traducere, atunci el trebuia să aleagă şi ceea ce vrea să traducă.

După publicare, mi-a dat adresa web şi mi-a spus că era destulă acţiune asociată cu articolul. La acel moment erau vreo 2000 de accesări şi cred că era poate prima zi de la publicare. Asta însemna o mulţime de accesări pentru o perioadă aşa scurtă de timp [şi un articol aşa de lung] şi înseamnă că o mulţime de oameni vizitează site-ul vostru, ceea ce este întotdeauna bine pentru mine pentru că începe să-mi merite munca. Apoi am tradus comentariile care nu erau prea bune în general. Din nou, cei mai mulţi reacţionează la ceva în care nu sunt interesaţi; mergând mai departe deci, chiar dacă nu toate comentariile erau negative, şi ştiu că nu erau, este totuşi un procent mic din cei ce le-au accesat. Inseamnă de asemenea că restul fie că au apreciat articolul şi nu au comentat, fie că nu le-a plăcut şi au mers mai departe. Aici este locul unde autorul se întreabă dacă timpul său n-a fost risipit.

Ovi este nou în sport, şi are o inimă foarte bună, altfel nu i-aş fi dedicat timpul meu de la bun început. N-ar trebui să fie nimic rău că cineva încearcă să ajute la dezvoltarea sportului, dar întotdeauna pare să fie. El este tipul de om pe care ar trebui să încercăm să-l aducem în sport. Pot să spun că după al doilea articol, a fost puţin dezamăgit de unele comentarii. Intr-o oarecare măsură, cred că spera că dacă lucrurile vor merge bine, voi începe să scriu din nou, iar când n-au mers atât de pozitiv cum sperase, a început să înţeleagă de ce nu am scris de-o vreme.

Aceasta a declanşat două acţiuni. Prima este că i-am spus lui Ovi că aş vrea să traducă acest întreg răspuns al meu cât mai exact posibil. Faptul este că, eu sunt eu şi n-am să-mi schimb stilul pentru voi. Dacă nu vă place ce scriu atunci putem să terminăm repede! Dacă se întâmplă să vă placă stilul meu, atunci spuneţi-o iar eu am s-o iau în consideraţie pentru viitor. A doua acţiune, l-am rugat pe Ovi să citească toate comentariile şi să formuleze 10 întrebări pe care să mi le trimită ca să răspund. Acestea sunt următoarele.

1. Aceste articole sună ca o reclamă pentru ceva mai mare;
Dacă citiţi revistele noastre din zilele astea, avem un articol ca cel tradus de Ovi şi mai târziu, în apariţia următoare a publicaţiei, persoana din articol încearcă să ne vândă porumbei, deci vă înţeleg scepticismul. Realitatea este că am o crescătorie mică şi în general am mai mulţi clienţi decât porumbei de vânzare, deci mă îndoiesc că am să trimit ceva în celălalt capăt al lumii. Nu am o carte publicată pentru că îmi pare prea mult de lucru. Aş putea veni acolo ca să ţin un seminar sau ca să gradez porumbei, dar aceasta este foarte puţin probabil, pentru că am avut deja oferte să merg în alte locuri, dar le-am refuzat pe toate deoarece lucrez încă şi mi-ar lua prea mult din concediu. Aş putea să vă vând produse magice, dar nu am nici unul. In realitate sunt foarte ne-ameninţător. Dacă nu aţi gradat porumbei sau ţinut seminarii, permiteţi-mi să spun că este mult mai multă muncă decât credeţi. Poate odată, dar îmbătrânesc şi odată pare foarte departe în zilele acestea.

2. Eşti un “Zeu” al porumbeilor sau un “Mesia”?
Pentru a fi considerat un zeu, eu cred că ar trebui să fi fost venerat, iar dacă aş fi fost venerat, nu cred că aş fi fost forţat înspre răspunsul acesta, în primul rând. Am afirmat că sunt un rege, dar asta doar în curtea mea, şi mai precis în coteţul de porumbei din curtea mea, doar pentru că, sub nici un motiv, nevasta-mea nu mă urmăreşte acolo. Câteodată trebuie să fiu un rege foarte tăcut, ca să nici nu ştie că sunt în coteţ.

Lăsând gluma la o parte, sunt foarte bun la ce fac şi n-am să-mi cer scuze pentru asta pentru că de la 10 ani, am petrecut nenumărate ore luând în mână multe, multe mii de porumbei, pe tot întinsul lumii. Este o perioadă foarte diferită de cea în care Piet De Weerd era un nume familiar. Olanda şi Belgia erau păstrătoarele de necontestat ale flăcării, iar astăzi toţi acei bătrâni columbofili nu mai sunt şi odată cu ei s-au dus o mulţime de cunoştinţe columbofile adevărate ceea ce acum doar se infiltrează şi numai prin crăpături, prin oameni ca mine. Astăzi totul este despre sisteme, medicaţie şi antrenamente pe drum … ah, şi vânzare, în special vânzare, întotdeauna vânzare.

3. Dacă eşti un selector aşa grozav, cum se face că nu eşti campionul lumii?
In orice caz, cine este campionul lumii? Am vrut întotdeauna să-l întâlnesc. Are el destui bani ca să cumpere pe toţi cei mai buni porumbei? Plăteşte pe cineva să aibă grijă de porumbeii lui şi să curseze pentru el? Are cea mai bună linie aeriană de zbor? A avut norocul să locuiască într-o zonă cu cea mai mare competiţie? Trimite cei mai mulţi porumbei la fiecare cursă? Sau este cel cu cele mai multe cunoştinţe despre sport? Intrebarea este în uşor declin când o gândeşti în felul acesta. Când aveam 12 ani, profesorul meu, un discipol al lui Piet De Weerd, m-a întrebat: “Ce ar fi dacă ai avea cel mai bun porumbel din lume? Cu ce l-ai împerechea, pentru că orice altceva ar fi un declin.” Cel mai bun are adesea puţini prieteni, aşa că să fii cel mai bun vine probabil cu nişte costuri foarte piperate.

4. De ce lucrezi cu 18 perechi de reproducatori şi nu doar cu una?
Ei bine, în primul rând, ţin doar 60 – 70 de porumbei pe tot parcursul anului şi cu aceştia fac în general 22 de perechi, ceea ce mă face încă mai dezamăgitor pentru unii. Lucrez cu 22 de perechi pentru că nu am decât 22 de secţii individuale. Am citit pe site-ul vostru articolul de sub cel despre mine, despre bietul om care nu poate împiedica femelele să se întoarcă la vechile lor cuiburi. De aceea am 22 de secţii individuale pentru că împerecherea porumbeilor într-o secţie comună este foarte mult ca şi fotografierea porumbeilor şi în mintea mea ambele sunt mult prea multă muncă.

N-am să încerc o justificare pentru mai puţini porumbei. Adevărul este că am 2 linii diferite şi încă una formată din încrucişarea primelor două. O linie este foarte rezistentă şi cealaltă este mult mai rapidă, şi încrucişările sunt amestecate înainte şi înapoi, pentru a obţine echilibrul muscular corect. Deşi mi-ar placea să am câteva secţiuni în plus, numărul lor limitat mă forţează să iau decizii mai eficiente. Mulţi crescători sunt leneşi psihic, eu se întâmplă să fiu leneş fizic, deci nu există nici o teamă că voi construi mai multe secţiuni.

Pe lângă aceste linii pe care le ţin, trimit aproximativ 40 de pui la “one-loft-races” în fiecare an. Prin urmare, am nevoie de suficienţi porumbei pentru asta. Astfel îmi testez porumbeii şi am descoperit că îmi plac aceste curse dacă ele implică o serie de zboruri, mai degrabă decât unul singur. Competiţia este în general mai bună decât în cursele de club şi toţi porumbeii sunt trataţi la fel. Aceşti porumbei concurează fiecare săptămână, fie că sunt obosiţi sau nu, aşa că trebuie să fie tari. Asta poate fi o surpriză pentru unii, dar sunt la fel de interesat în supravieţuitori ca şi în învingători. De exemplu, a fost o cursă cu câţiva ani în urmă, în care aproximativ 300 din totalul de 450 de porumbei au luat-o greşit la cursa de 300 de mile, care s-a întâmplat să fie a 5-a din serie. Doar 19 porumbei s-au întors a doua zi, 2 dintre ei fiind ai mei. Cei doi care s-au întors a doua zi sunt acum la reproducţie. S-au descurcat să se întoarcă în timp ce ceilalţi 281 s-au pierdut.

5. De ce nu identifici un singur porumbel ca invingător?
Doar proclamând învingătorul, ar fi cel mai eficient în columbofilie. Aţi calculat vre-odată cât vă costă fiecare trofeu? Am părea toţi mult mai deştepţi dacă fiecare dintre noi am proclama un învingător şi apoi l-am lăsa sa-şi trăiască viaţa. Cu siguranţă ar fi plictisitor.
Oricum, în cazul meu s-ar putea să fie mai mult adevăr în ceea ce sugeraţi decât v-aţi aştepta. Mi-am câştigat reputaţia de evaluator, spunând oamenilor lucruri despre porumbeii lor, lucruri care s-au dovedit adevărate, iar ei m-au plătit pentru asta. Nu vi se pare cinstit să-mi aleg porumbeii în acelaşi mod? Ei bine, o fac. Am găsit mulţi dintre porumbeii mei în timp ce gradam porumbeii altora. In Danemarca, când am proclamat porumbelul de la Ringsted ca fiind un câştigător la 600 de mile, am oferit proprietarului 1500$ înainte ca el să apuce să deschidă gura. De foarte, foarte puţine ori am întrebat despre datele porumbelului, deci am proclamat învingători pentru mine şi alţii, pentru cea mai mare parte a vieţii mele. Poate Piet De Weerd n-ar fi riscat aşa mult şi aşa des ca mine, dar el a făcut ceva asemănător pentru mulţi, mulţi ani, aşa că faptul că este posibil n-ar trebui să mai surprindă pe nimeni.

6. Einstein si altii au avut capacitatea de a-şi demonstra “nebunia” prin ştiinţă şi aplicaţii. Ai putea să faci la fel? Te ghidezi după ştiinţă sau doar după filosofia şi logica ta?
M-am întrebat întotdeauna dacă aşa se scrie corect Einstein. Poate că asta ar impresiona-o pe nevastă-mea, dacă s-ar putea opri din râs destul timp ca să vă lase să terminaţi. Eu voi fi afară în coteţul porumbeilor în timp veţi explica. S-ar putea să fiu mai în siguranţă acolo!

Răspunsul simplu este câte ceva din amândouă. In 1980, am avut şansa să fiu implicat într-un proiect cu un profesor numit Robert A. Chiasson, care este co-autorul cărţii “Anatomia de Laborator a Porumbelului”. Am învăţat o mulţime de la el şi mi-a pus unele dintre bazele teoriei mele despre mecanica ochiului. Vă rog să nu mă transformaţi într-un fan al semnului-din-ochi sau cel puţin nu în modul în care cunoaşteţi voi semnul-din-ochi! Primul meu profesor mi-a predicat filosofiile lui Piet De Weerd de când aveam 12 ani până la 20. Odată mi-a spus că dacă aş avea norocul să vin cu 3 idei complet noi în sport, aş putea să mă consider un maestru. Am fost în stare să folosesc fotografia pentru a dezvolta multe teorii noi de-a lungul anilor, şi consider aparatul foto ca lucrul cel mai simplu prin care columbifilii îşi pot îmbunătăţi cunoştinţele despre porumbei. Mai multe dintre descoperirile mele mi-au luat peste 10 ani ca să le pun la punct, deci nimic nu vine uşor. Nevastă-mea va mărturisi că nu sunt cel mai strălucitor tip, dar este cu siguranţă posibil să realizezi multe dacă eşti dispus să stai acolo şi să te gândeşti la un singur lucru timp de ore, zile sau chiar ani. Capacitatea de concentrare este ceva foarte rar.

7. Cum îţi selectezi proprii porumbei? Există riscul eliminării unor “super-porumbei” prin gradarea la mână?
Aceasta e una uşoară. Ii selectez la fel cum aş selecta porumbeii voştri, dacă ar fi să îi gradez. De-a lungul anilor, după ce mi-au trecut prin mână foarte, foarte multe mii de porumbei, am identificat lucruri pe care toţi porumbeii buni le au în comun, precum şi lucruri specifice pe care porumbeii de pe anumite curse le au în comun. Există columbofili care înţeleg caracteristicile necesare pentru a câştiga pe cursa/ traseul lor, dar foarte puţini care înţeleg ce este necesar pentru a câştiga pe o altă cursă, şi de aceea doar atât de puţini columbofili care se mută într-o nouă locaţie mai fac mare lucru acolo. Este şi motivul pentru care nu se mai aude nimic despre un aşa numit mare campion, după ce îşi vinde vechea familie şi cumpără una nouă. Este un lucru să te împiedici/ să dai de nişte porumbei buni, şi un altul să fii în stare să o faci încă odata şi încă odată. Dacă nu credeţi, faceţi o încercare!

Nu mi-e niciodată frică de riscul de a greşi pentru că ştiu că voi avea dreptate mult mai des, pentru că m-am antrenat pentru a avea dreptate. Din propria experienţă, celor mai mulţi columbofili le este frică de necunoscut, ca să se aventureze prea departe în el. Există multe căi de a elimina riscul şi de a învăţa în acelaşi timp. De exemplu, dacă vrei să devii mai bun la prezicerea învingătorilor, pur şi simplu ia-ţi echipa la mână înainte de începutul sezonului şi anticipează, în scris bineînţeles, ceea ce crezi tu că va realiza sau nu fiecare porumbel. Primul meu profesor m-a pus să fac asta la vârsta de 12 ani. După vreo 2 ani, ştiam destul de bine cine ce va face, chiar înainte de a zbura cursa. Sunt întotdeauna şi surprize, dar eu consider o surpriză ca fiind o altă ocazie să înveţi. Nu există alt risc în asta decât mândria proprie şi dacă nu spui nimănui, nimeni nu va şti vre-odată că ai greşit.

Intr-unul din articolele traduse de Ovi, cred că era un tip într-un halat gri, care se uita peste umărul cuiva ca să mă vadă gradând. Imi adusese un porumbel pe care îl gradasem parţial corect, iar asta mă nedumereşte şi astăzi. Avea ceva neobişnuit la aripă, ce n-am văzut niciodată la un alt porumbel. Porumbelul era un învingător şi l-am identificat corect, dar a fost în acelaşi timp una dintre puţinele ocazii când n-am fost chiar atât de sigur de decizia mea.

Amintiţi-vă că porumbeii sunt foarte triunghiulari din natură, şi dacă înţelegi acest concept atunci eşti deja o treaptă mai sus ca reproducător de porumbei. Când am vorbit puţin despre semnul-din-ochi, am devenit adeptul semnului-din-ochi. In orice caz, în timpul sesiunilor mele de gradare, mulţi crescători erau dezamăgiţi cât de rar îmi scoteam lupa. După aceea, mulţi au fost de părere că vorbeam despre semnul-din-ochi doar ca să-i induc în eroare. Adevărul este că atunci când gradez sute de porumbei în aceeaşi sesiune, nu am timp să mă uit la ochii fiecărui porumbel. Doar bâjbâind după lupă ia 5-10 secunde mai mult pe porumbel. Mai degrabă, nu mă deranjez să mă uit decât după ce am găsit că porumbelul are calităţile fizice corecte, atunci iau lupa. La acel moment, acolo, există potenţial de excitaţie printre privitori.

8. Cum poate un american să cunoască mai mult şi mai bine aceste lucruri decât belgienii sau olandezii?
Permiteţi-mi să vă spun o poveste adevărată. Pe timpul gradării mele din 2005 în Olanda, Belgia şi Danemarca, columbofilul american Mike Ganus îşi făcea intrarea în ceea ce era considerat pe atunci cel mai puternic club din Olanda. In timp ce eram acolo, mi s-a cerut să gradez crescătoria preşedintelui clubului la acel timp, şi la un moment dat acesta m-a întrebat dacă îl cunosc pe Mike, la care ma răspuns că da. El a continuat: “Stii, dacă Ganus continuă să curseze în acest fel, va trebui să-l rugăm să plece din club.” După cum am citit cu toţii, mulţi dintre marii columbofili au fost rugaţi să-şi părăsească clubul pentru a cursa la distanţe mai lungi în alt club. In orice caz, acesta nu era un columbofil olandez, era american şi dacă aceea s-ar fi întâmplat, cum ar fi fost olandezii priviţi în urma acestei decizii? Sunt mulţi crescători buni pe tot întinsul lumii, care nu primesc acelaşi credit ca vest-europenii pentru simplul fapt că nu trăiesc într-un loc cu acelaşi nivel de competiţie. Aceasta nu înseamnă că ei nu ar putea câştiga în aceleaşi circumstanţe, doar că n-au avut niciodată şansa.

9. Caracteristicile interne şi externe sunt amblele foarte importante pentru un porumbel voiajor. Poţi vedea trăsăturile externe, dar cum le vezi pe cele interne?
In liceul meu era un alergător vedetă, care fugea milele în 4 minute. Nu era făcut într-adevăr ca un alergător, dar a muncit la fel de mult ca şi mine la porumbei. Alerga 5 mile înainte şi după şcoală, în fiecare zi. A alerga la distanţă în mod competitiv, necesită rezistenţă psihică ridicată şi inimă, iar el le avea cu siguranţă. Dar a făcut totul din ambiţie şi numai din ambiţie.

Haideţi să presupunem că avea un fiu care şi el era alergător. Care sunt şansele ca şi fiul său să aibă aceeaşi ambiţie? Ambiţia poate fi acolo sau nu, dar şansele să fie acolo de două ori la rând sunt foarte limitate. Gândiţi-vă la sportivii profesionişti care au acum copii în acelaşi sport. Câţi dintre ei sunt la acelaşi nivel ca părinţii lor? După părerea mea, rezistenţa psihică este unică pentru fiecare individ. Eu privesc tipul acela de rezistenţă mai mult din perspectiva familiei, decât a individului. Vreau să fie rezistenţi ca să trăiască să zboare o altă cursă, în special când cursa merge rău. In acelaşi timp, presupun că din aceeaşi familie, din când în când, un individ va arăta aceeaşi rezistenţă psihică, dar nu mă aştept să o transmită la acel nivel noii generaţii.

Ceea ce mă interesează cel mai mult este atleticismul porumbelului, şi pot simţi şi vedea calitaţile care sunt necesare ca aceasta să se întâmple. Cum face un columbofil pentru a-şi îmbunătăţi procentajul în această zonă şi în zona victoriilor, este o discuţie în sine, dar este centrată pe 3 cuvinte: genotip, fenotip şi compatibilitate. Asta nu este ca şi creşterea vacilor, a porcilor sau a găinilor. Porumbeii concurează cu adevărat şi din această cauză nu cred că aceste cuvinte pot fi folosite în acelaşi mod în care au fost folosite până aici. Dar, încă odată, acesta e un subiect pentru o altă zi.

10. Cum poţi spune că un porumbel e învingător la o anumită distanţă ?
Columbofilii sunt de obicei uimiţi de capacitatea mea de a spune aceasta. Parţial asta vine dintr-o sesiune premergătoare în care vizitez o crescătorie din zonă şi găsesc învingătorii şi-i studiez. In decurs de câteva minute pot citi în porumbel solicitările cursei. Odată ce înţeleg solicitările, ştiu destul de bine viteza pe cursă şi cât timp va fi în aer porumbelul la diferite distanţe. Apoi citesc aripa, ca să văd dacă este un alunecător sau un porumbel de putere. Dacă e un porumbel de putere, citesc calitatea muşchiului pentru a determina cât poate sta în aer. Mulţi pot învinge în domeniul 200 sau chiar 300 de mile, dar în interiorul acelui domeniu, este întotdeauna un punct unde simt că porumbelul este cel mai comfortabil. Rotunjesc aceasta la cele mai apropiate 50 de mile, adăugând sau scăzând distanţă pentru formele variate ale ultimelor reminge. Sună cam mult, dar n-a trebuit să mă opresc şi să mă gândesc la aceste lucruri de mulţi ani. Imi vin natural acum.

Ei bine, cred că aceasta ar trebui să răspundă întrebărilor generale, vehiculate prin secţiunea de comentarii. Sper ca aceasta să vă ajute să înţelegeţi că nimic din ce fac nu e magic, dar sper de asemenea să respectaţi munca care a dus la dezvoltarea acestor abilităţi. Acum am să aştept să văd cum sunt primite toate acestea.

Vă mulţumesc,
Book

54 comentarii la ““BOOK” răspunde la întrebările columbofililor români”

  1. [EN]
    Hi Book, thank you for the answers. I am a bit surprised that you answered us, especially after the comments here that weren’t very nice. Hats off to you.

    I totally agree that unfortunately nowadays it’s all about systems, medication and training and of course sales, more sales. It is so sad that older experienced fanciers rarely share their valuable knowledge and it all gets lost when they are gone.

    You like for breeding birds that survive a smash race? What we usually notice is that birds that do well in smash races, rarely do well in normal races, which are the dominant races during the year. Two years ago the clubs in my area had a mega smash race with young birds, when a lot of birds got lost. The mountains in the middle of the country make the life of our birds really difficult in some races, depending on the race direction and weather. That day I only had 1 tiny bird at home after about a 10 hours flight (she had curved flights from the effort) and the next days I got home mostly birds that were usually lazy at home training or sick. I wouldn’t use such birds in the stock loft. Probably they couldn’t follow the big flock in the wrong direction and got back home on their own the next day. I got 15/70 back in about a month.

    I really hope you will write more, especially other things besides grading, because I am not able to cull birds anyway, so knowing if a bird is good or not won’t help me much. :) Having pigeon lung in the past, I rarely handle my pigeons, and never handle other fancier’s pigeons so grading is something I will never do.

    You read other articles on this website even if they aren’t in English, so for me somehow your attention to detail and curiosity explain your ability to understand pigeons more than others, and with so much exercise, grading pigeons becomes possible and easier to believe by others.

    Best regards,
    Andrei / webmaster

    [RO]
    Book, multumesc pentru raspunsuri. Sunt destul de surprins de deschiderea ta fata de noi, mai ales in urma comentariilor care nu au fost foarte primitoare.

    Un paragraf foarte foarte bun: “toţi acei bătrâni columbofili nu mai sunt şi odată cu ei s-au dus o mulţime de cunoştinţe columbofile adevărate ceea ce acum doar se infiltrează şi numai prin crăpături, prin oameni ca mine. Astăzi totul este despre sisteme, medicaţie şi antrenamente pe drum … ah, şi vânzare, în special vânzare, întotdeauna vânzare.”

    Despre sisteme nu are sens sa vorbim, insa despre batranii care pleaca dintre noi fara a lasa altor generatii experienta lor… partea asta e cea mai trista.

    Spui ca ai introdus la matca porumbeii care au venit a doua zi de la o cursa grea cu foarte multe pierderi. Atat de mult te-a impresionat aceasta realizare a lor? De multe ori am observat ca sunt porumbei care vin in fata numai la curse foarte grele, catastrofe, nefacand mai nimic in restul curselor. Preferi acest tip de porumbei? Mai e o discutie: la un concurs foarte greu cu puii acum 2 ani, in zona noastra s-au pierdut foarte multi si datorita reliefului nostru cu lanturi muntoase in centru puii au ajuns departe de casa, in alte zone ale tarii. In acea zi am avut acasa doar un pui din 70 de angajati iar in urmatoarele zile au venit in mare parte pui care erau bolnaviciosi sau lenesi, deci nu s-au putut tine de stolul care a plecat gresit si au venit pe capul lor a doua zi. Sunt ei buni de matca?

  2. Foarte bun articolul! e pacat ca aceste informatii sa nu ramana tiparite peste ani…..respect pt munca depusa

  3. Interesant,multumim domnule Book si lui Ovi ptr traducere,mai asteptam alte articole interesante

  4. eu consider ca foarte multi comenteaza negativ fie din prea putina experienta pe care o au cu porumbeii, fie in necunostinta de cauza, fie din invidie.. sincer si mie mi-a venit cam greu sa inteleg la inceput, sa accept pana la urma.. dar adevarul este ca nu stiam nimic despre acest om..nici acum nu stiu foarte multe, dar oricum, am mai facut un pas. experienta face multe.. nu cred ca este imposibil sa faci ceea ce face domnul Book..din moment ce face asta de la 12 ani, se subintelege. problema din ziua de astazi este ca toti stiu, toti cunosc, insa foarte putini si dovedesc, precum Book.
    personal, pe masura ce citesc, realizez cat de putin cunosc despre porumbei. eu ii urez succes. si as avea si niste intrebari, cu toate ca sunt 99% sigur ca nu o sa-mi primesc raspunsurile :)
    -porumbeii care au obtinut rezultate bune in zona de campie si deal, pot da pui care sa fie capabili sa obtina rezultate la fel de bune in zona de munte?
    -din 50 de porumbei, cati ar merita sa fie tinuti? cati ar fi porumbei “foarte buni”? asta tinand cont ca porumbeii sunt fie porumbei cu rezultate bune la concursuri, fie pui din ei, nezburati, decat foarte putin.
    -si apoi,este vreun material pe care il considerati “foarte bun in a invata columbofilia” ? stiu ca acest sport trebuie trait..insa sunt o gramada de lucruri care trebuie invatate pe acre doar concurand si atat nu o sa le poti invata..deci trebuie multa documentatie.
    Multumesc.

  5. Stiti care e treaba domnule BOOK ? Pentru unii e mult mai simplu sa arunce cu pietre cautand greseli decat sa accepte valoarea unui om si capacitatea lui de a realiza anumite lucruri si de a aprecia asta…. dar asta reprezinta doar o parte dintre columbofili probabil peste 50 %..dar din cauza carora “sufera” si ceilalti care chiar apreciaza aceste calitati…. Asa e …este dezamagitor sa vezi cum reactioneaza unii oameni…dar oprindu-va din scris articole a fost o pierdere pentru cei care erau cu adevarat interesati de asta..iar cei care au comentat aiurea cautand sa va denigreze,.. cumva si-au atins scopul…eu am citit cu mare interes articolele astea despre dumneavoastra si am un deosebit respect pt dvs si pentru munca dvs … Va doresc multa sanatate

  6. Book,ai introdus la matca cele douā pasari la care faci referire la punctul 4.Intrebarea mea este:ambele pasari erau masculi si daca raspunsul este da vine si a doua intrebare:aplici in columbofilie ,,legea lui Tesio”?

  7. am citit primul articol cu gradarea porumbeilor ,mi-a placut foarte mult desi nu am comentat,apreciez foarte mult munca depusa de dl.Book,intradevar este o arta ceea ce face dumnealui,eu personal nu stiu daca intr-o saptamana reusesc sa-mi i-au toti porumbeii in mana dar asta nu inseamna ca trebuie sa arunc cu noroi in cei care au mai mult timp si se pricep mai bine la porumbei.SINCERE FELICITARI SI RUSINE CELOR CARE COMENTEAZA NEGATIV DIN NECUNOASTERE SAU DIN RAUTATE.

  8. La la la, la la la, la la la dar nu spune nimic practic, care este lungimea optima a sternului – care remigie din varful aripii sa fie mai lunga – cum trebuie sa fie consistenta muschiului aripii – cat de dezvoltata sa fie musculatura pieptului. A spus 10 000 de cuvinte dar nimic practic din care sa inveti ceva.

  9. Helou Mr “Book”,
    Iu nou from ior ixpiriens zat pipal dont biliv in miracalz. Espeshiali Rumeinianz, leitli. If iu ud laic tu ghiv as a comlit ansar pliz cam in Rumeinia az aour ghest. Iu ar moust uelcam. Onli zis uei iu cud convins as. End geast sinc iz iuor fainal test pliz.

  10. Referitor la lungimea sternului, la porumbeii de maraton, majoritatea crescatorilor de la noi prefera un stern lung, cu toate ca Piet de Weerd aprecia ca 70% dintre porumbeii de distanta extrema au sternul scurt si coada lunga.In ceea ce priveste musculatura pieptului majoriatea “meseriasilor” au concluzionat ca aceasta ar trebui sa arate la pipaire ca un san de femeie. Au uitat insa,sa specifice ce fel de femeie, o virgina de 18 ani sau o baba fleoscaita de 88. :-))))

  11. Domnule Book.Faptul ca ati acordat atentie sit-ului nostru si comentariile columbofililor romani,denota ca sunteti un om onorabil.Nu am multa experienta in columbofilie dar raman in continuare sceptic cu privire la faptul ca se poate sti cu exatitate cat de bun reproducator poate fi un porumbel.Daca gresesc,coretati-ma.Va salut

  12. Adrian de la 10, ia spune-ne tu fratzie cum ar trebui sa fie facut un porumbel! :)) ,,Nu a spus nimic concret din care sa invatam ceva”… Pai ce-ai vrea sa inveti de la asta,ca nu poate sa-ti transmita tie prin cuvinte ceea ce simte,at cand ia un porumbel in mana… Poate doar daca te priveste direct in ochi :)) Nenea asta simte,iar teoriile lui sunt create pe ceea ce simte la un moment dat. Poate sa para o tampenie dar e o tampenie si faptul ca nu greseste?Dupa parerea noastra,e o regula fixa ca un porumbel cu muschii tari si aripa scurta sa faca doar viteza? Dar daca iti vine de la fond,ce mai zici? Ca e anormal…

  13. Inca odata Domnule Andrei felicitari. Fiecare om are ce invata. Deschideti ochii si mintea, nu mai asteptati sa va de-a nimeni mura in gura.

  14. Book se aseamana mult cu fostul presedinte Ion Iliescu, vorbeste mult sau a scris mult dar teoretic nu a spus nimic important. Are dreptate Adrian Bozovici!
    Ce v-a spus ma de il sustineti atat ? A spus ceva concret, ce ?

  15. si cine nenea asta e un mesia al zburatoarelor , dute frate nu se nimereste porumbel cu porumbel , zona cu zona , tara cu tara , mincare cu mincare, genetica cu genetica si crescator cu crescator si nu in ultimu rind condiitiii de transport , harnire si tot ce deriva de aci , eu multumesc . poate pe altii ii intereseaza , nu cred ca sa nascut omul care sa stie cei in capul porumbelului meu , in voliera mea , nu ma cunoste nu stie ce dau sa manince la pasari nu stie in conditii se deplaseaza porumbeii nostri la concurs. sa fiti fericit.

  16. e foarte greu sa explici cea ce simti sau vezi la un porumbel…
    eu consider ca foarte multi comenteaza negativ din prea putina experienta… cu porumbeii
    si degeaba experienta… cu porumbeii daca nu exista cel putin o mica cunostinta… cu porumbeii
    sau… multi vb. in necunostinta de cauza, fie din invidie fata de cei care mai mocae ceva…….
    si acesta este motivul pt care multi “batrani” nu au curajul sa ne dea un mic sfat…….
    carcotasii si necunoscatorii mereu sunt majoritari………

  17. UN Roman e tot roman, ce va deranjeaza asa de tare ca omu’ stie? cei care nu stiu, ei cred ca stiu , va spun un secret si cine il intelege e destept:D
    tre sa fii destept sa stii ca esti pr…t
    deci respect pt Book , as vrea sa ii ascult mai multe variante de ale lui , dar timpu si lipsuriel nu ma lasa:D

  18. Interesant articolul. Salutari domnule Book! Sunt convins ca dupa foarte multi ani de studiu invatasm niste particularitati, calitati ale porumbeilor buni ! Aveti dreptate, daca am incepe sa ne notam caracteristicile penelor, muschilor, oaselor, lungimea si adancimea sternului, cat de puternica este cutia toracica, forma si pozitia epiglotei, distanta celor doua oase fata de capatul sternului, geana, ochiul, etc la fiecare porumbel in parte inainte de concursuri si dupa concursuri am ajunge sa facem niste gradari din ce in ce mai bune! Ma gandesc serios sa-mi scriu cateva caracteristici la fiecare porumbel in parte si ce cred ca poate sa faca, pe care sa le verific ulterior la sfarsitul sezonului! Sunt convins ca o sa existe si porumbei buni care nu corespund unor criterii, cum sunt convins ca si la dumneavoastra exista…!

  19. Columbofilia este pana la urma si o poveste. Iar dl Book este un scriitor de povesti.

    Suntem unici, toti avem povesti, personal il prefer pe ,,fratele” meu Ad Schaerlakaens (niciodata nu sunt in stare sa-i scriu numele corect fara google).

    Din pacate nu am simtit nici un ,,fior” cand am citit randurile dl Book.

    Raman la parerea ca ne complicam inutil viata, cu intrebari legate de aripa, stern, muschi, ochi, etc.

    Porumbelul, calitatea ingrijirii a transportului, ruta de zbor, etc face concursurile de cele mai multe ori inechitabile, inegale iar rezultatele sunt relative, incerte si irelevante.

    Ruta de zbor, distantele, concurenta din zona, directia vantului, starea vremii influenteaza rezultatele dramatic.

    Daca cineva incepe sa imi vorbeasca despre teorii, obligativitatea sms-ului si Liga Campionilor nu poate decat sa ma plictiseasca teribil.

  20. asa e vio poz 17 ,….nu stie….dar macar stie cat de analfabet esti tu…:)) mai pune mana pe o carte , invata sa scrii corect gramatical apoi mai posteaza vre-un coment… :)) …unii sunt atat de tampiti incat cred ca le stiu pe toate..si mereu sunt ” toma necredinciosul” … terminati cu prostiile..omul a studiat ani de zile porumbeii e normal sa stie atatea..pun pariu ca majoritatea din cei care arunca pe aici cu noroi cand iau un porumbel in mana nu stiu ce sa observe la el..stiu doar ca are o pana mai lunga ca are ochi alb…si alte prostii ….oameni buni..treziti-va la realitate..scoateti-va ochelarii de cal de la ochi si apreciatii pe cei buni..nu-i mai denigrati… bafta multa

  21. @Jerry esti genial :))

    “Daca cineva incepe sa imi vorbeasca despre teorii, obligativitatea sms-ului si Liga Campionilor nu poate decat sa ma plictiseasca teribil.”

    In anii ’80 circulau niste casete video cu cativa columbofili din germania, care faceau pronosticuri in functie de ultimul antrenament(cca 80 de km), ulterior am citit si la Ad Schaerlaeckens ca “vedea” starea de sanatate cronometrand echipele la antrenament, tot Ad Schaerlaeckens spune ca nu poate vedea porumbeii buni in schimb, spune ca poate vedea porumbeii care nu vor fi niciodata buni. Urmarind logica lui “Book” el ne indruma sa cautam porumbeii slabi, asta ne indeamna si Ad printre randuri, sa cautam porumbeii slabi.

  22. Omu zice o chestie ( si nu zice rau de loc ) : sa-ti observi porumbei . De la asta pleaca tot . Garantez ca toti ne cunoastem o parte din porumbei . Adica : il stii pe x ca e mai al dreaq , mai bataios , il stii pe y ca se sperie tot timpul , il stii pe z ca turuie de zguduie pereti . Dar te-ai oprit cu observatiile aici . Cand a venit de la concurs , te opresti doar la numarul de pe piciorul lui cu observatia . Nu mai corelezi cu observatiile pe care le-ai facut . Anul asta am doi pui . Au aceeasi varsta , conformatie , aproape gemeni , din perechi diferite . Singura diferenta pe care am observat-o este atitudinea pe care o au ….. O sa urmaresc si rezultatele lor in concursuri sa vad influenta unor observati facute …………….

  23. Sa spunem ca ajungi sa “citesti” destul de bine porumbeii, care ar fi bun si care nu. Ce faci, te apuci si rupi gatul celor care nu trec “examenul”? Oare cate exemple de porumbei catalogati naspa au devenit legende in concursuri sau la reproductie? Nenumarate. Chiar prin numele de columbofil, nu prea se cade sa iei viata unui porumbel doar pentru ca ti se pare tie ca are sternul prea adanc sau pana 9 are 2 milimetri mai putin decat pana 10. Exista maratoane, exista maratoane extreme, Tartu, chestii. Mi se pare aiurea sa iei o viata de porumbel cand altii se chinuie cu anii sa se apuce de porumbei si nu au locatie, venituri sau sustinere.

  24. oameni buni viata unui porumbel am luato chiar si eu , dar nu cred ca putem fi asa de buni pentru a selecta cu mintea .trebuie sa lasam valoarea sa decida si sa stim cind drebuie sA APTRECIEM UN PORUMBEL BUN

  25. Salutare. Pot spune ca este incredibil cum o asa personalitate isi face timp si pt comentariile romanilor. Asta denota bun simt si profesionalism. Avem ocazia sa cunoastem un om deosebit care a studiat ani de zile porumbeii. Daca avem norocul sa ne calce pragul asi fi incantat sa particip la toate seminariile si gradarile pe care le va face. Dupa parerea mea ar fi o ocazie unica sa avem un discipol al columbofiliei, inca in viata, in carne si oase,alaturi de columbofilia romana. De cat sa dau o gramada de bani pe porumbei mai bine dau pe studiul porumbeilor pt a deprinde macar baza selectiei si a reproductiei. Te asteptam Book!!! Din partea mea tot respectul. Sa auzim de bine

  26. Despre teorii…aici este diferenta. Teoriile se nasc din studiu amanuntit. Ca in orice domeniu de activitate sunt pers si pers. Cei care duc la extreme si cei care „LASA MA CA MERGE ASA„
    Toti campionii indiferent de sport sau activitate nu lasa nimic la voia intamplarii. Ce s-ar fi facut fratii Jansen? Se mai auzea ceva de ei daca nu aveau teoriile, secretele lor? Asa ca teoria si cu practica au un rezultat…in cele din urma.

  27. @ Mielu super comentariul tau:

    Fiecare dintre noi are un fel anume de as selecta porumbeii,stern ,aripa ,musculatura,remigene,caracterul porumbelului s-au selectia ”cosului”etc….
    Dar experienta pe care Book o are la gradarea porumbeilor nu cred ca are rost sal criticam, odata ce porti prin mana mii de porumbeii cam iti dai seama cum trebuie sa arate un porumbel bun.
    Sincer sa fiu imi place ce spune Book: sa analizezi fiecare porumbel in parte inainte de concurs,ii notezii pe cei cu calitati, iar la sfarsitul sezonului de zbor vezi calitatea si valoarea porumbeilor.

    Bafta!

  28. @porumbei.ro 25
    si Book si Ad Schaerlaeckens indeamna la observatie in primul rand. Care zboara la concursuri ca vrea sau nu vrea, cosul observa primul, mai greu e la reproducatori dar si acolo prin rabdare care e oarecum sinonim cu observatie. As avea o apreciere mai mare la un om care face pronosticuri inainte de concurs nu dupa concurs.
    Sunt cateva legende care au avut lot mic de porumbei dar au avut rezultate extraordinare, dar sunt putine informatii despre acesti oameni, de exemplu Roger Florizoone porumbei putini dar cu calitati extraordinare, interesant ar fi modul lor de observatie si selectie.

  29. Comentariile 10-16-17-21 sunt corecte.Porumbeii unui crescator fac rezultate bune si foarte bune datorita insumarilor unor factori care avantajeaza crescatoria pe o anumita perioada dupa care intra intr-un declin desi porumbeii sunt aceiasi, conditiile din crescatorie si sistemul acelasi.
    DE CE ????
    Totul e dictat de natura si mofturile sale plus norocul porumbelului.
    La concursuri majoritatea porumbeiilor navigheaza pe un culuar dictat de vreme,eu pot sa am cei mai buni porumbei angajati la acel concurs (luand in considerare teoria domnului Book) si datorita factorilor care pun amprenta pe acel concurs am toata sansa sa fiu zero.
    De aceea este asa de frumos acest sport,toti plecam de la start cu sanse egale indiferent de casa-masa-rasa-musculatura-aripa-ochi-etc.

  30. Singura METODA – TEORIE in evaluarea porumbeilor este FUNCTIA CREEAZA ORGANUL – in corelatie cu o solicitare specifica. Asta la nivel general, la nivel individual exista si semne fiziologice a puterii porumbelului – formei.
    Am cumparat un porumbel – KAZMER – care are reflexe violet si pe cap – semn de mare vitalitate si putere.
    Book a scris mult dar este egoiost: nu da nici un indiciu concret – semn ca vrea sa fie solicitat si sa ramana “mistic”.
    Castele de nisip, eu sunt sigur ca noi avem columbofili de valoare de la care poti sa inveti ceva – de exemplu domnul VASILE BARNA m-a invatat cum trebuie sa fie sternul la voiajorii de curse lungi. Macar de la el am invatat ceva, BOOK te invarte in ceata si iesi mai naucit ca inainte !

  31. @ stoica ” Pot spune ca este incredibil cum o asa personalitate isi face timp si pt comentariile romanilor.” Poate-mi spui si mie cu ce suntem noi romanii inferiori altor natiuni.
    @ 25 Andrei, nu spune nimeni ca trebuie sa-l elimini dar poti foarte bine sa nu reproduci din el pana nu il zbori si ai alte confirmari. Stii cum se spune:”e mai bine sa gresesti indepartand unul bun decat sa continui sa dai de mancare la 20 de prosti pe acelasi principiu.
    Cand vad anumite comentarii imi amintesc de locuitorii unui sat de la mine din zona care cand au vazut pt. prima oara o girafa, uitandu-se la ea au exclamat: “asa ceva NU EXISTA.” ?

  32. @FCI
    :-))) BESTIAL ! Congraciuleişănz !

    @Sangeorzan catre stoica com.34
    Romanul a fost indoctrinat sa fie umil si fraier !
    “Capul plecat sabia nu-l taie !” Dar suge p#la in schimb !
    Pe asta se bazeaza politica si cei care fac ce vor pe banii nostrii, in GENERAL ! Chiar si in columbofilie !

    @Marius Tunduc, topicul precedent !
    Va veni o vreme domnule Tunduc cand veti ramane singur si MUT in “filmul dumneavoastra” la fel ca Charlie Chaplin !

    @Book
    Respect, for taking the time to answer !
    Although you have not given away any secret, I have understood your method in a certain extent !
    But I DO NOT agree with it !
    It is based on too much intuition !
    It may work for you, at some level, but will not help pigeon sport too much in the long run !
    I is just my opinion !
    Good luck !

  33. O intrebare- daca peste ani se va demonstra ca acest om are dreptate, ce veți spune ?
    Personal ma bucur ca sunt contemporan cu astfel de oameni. Stiu ca ne pot ajuta sa progresam si uneori sa vedem si din alt punct de vedere “porumbaritul”. Cand nu exista in România internetul cum era? Acum repede sa dam in cap.

  34. P.s TITLUL ESTE – BOOK RASPUNDE LA INTREBARILE COLUMBOFILILOR ROMÂNI, DECI… NU AM VAZUT NICI O INTREBARE.

  35. pentru cei ce nu inteleg eu cred,
    ca pentru a simti inseamna mult mai mult decat a lua porumbeii la mana. in niciun caz nu este vorba de instincte
    si de miile de porumbei pe care cineva ii ia la mana, pentru ca altfel am vorbi despre obisnuinta si va face greseli. cei care nu cred in a simti altfel decat ceilalti, nu trebuiesc condamnati si nici ajutati, pentru ca ei oricum nu vor invata. si chiar daca sunt ajutati vor face din “a simti” o obisnuinta si odata cu obisnuinta vor face greseli. in concluzie fiecare avem locul nostru si fiecare trebuie sa respecte asta.

    for those who do not understand I think, as in order to feel means more than taking birds to hand. in any case It is not about instincts and the thousands of birds that someone takes to hand, otherwise we talk about habit and will make mistakes. those who do not believe in to “different feel” than the others, not to be condemned and neither help them, because they will not learn anyway. and even if they are helped “to feel” they make a habit of that and they will make mistakes. in conclusion we all have our place and everyone should respect that.

    Have a nice day Book si o zi frumoasa tuturor

    imi cer scuze pentru engleza mea :)

  36. Acest BOOK este un mare vrajitor .Nimic concret nici macar cel mai mic indiciu cum ar trebui sa arate un porumbel la mina ,in afara de faptul ca el este cel mai mare expert in porumbei.
    Probabil ca in felul acesta doreste acest expert sa-si faca publicitate sa vina si in Romania si probabil ca vor fi destui care vor veni sa caste gura la el.
    Totusi nu spun ca nu ar cunoaste la porumbei ,dar daca tine atitea seminarii ar fi bine sa le tina explicind cum analizeaza el porumbeii la mina ,cum trebuie sa arate porumbeii ,etc , nu sa-mi spuna mie care porumbel e bun si care e prost pentru ca sincer nu ma intereseaza parerea lui.

  37. Dl Lord Sculah, inteleg ca folosesti orice ocazie pentru a il ataca pe Marius Tunduc.
    Sper deosebire de tine care nici macar nu ai curaj sa iti dai numele el este cineva in columbofilai romana si lucrurile care lea facut au schimbat in bine columbofilia.
    O fi avand si minusuri dar eu nu ma gandesc decat la programul de clasamente online. Cand a venit tunduc faceam clasamente cu pixul si azi avem centralizari in direct
    Si cand va ramane singur tot va avea in jurul lui mai multi admiratori decat ai avut tu vreodata
    Asa ca hai sa comentem la subiect si frustrarile trimite ile pe mail ca e public.

  38. bai FCI, ca bine zice Lordul! :)

    @valentin, intrebarile mele sunt banale si disperate. de exemplu asta toamna l-am sunat pe un coleg de-al nostru de site si:

    -ce dracului, astia zboara pe intuneric! ce-o sa se intample!?

    asa ca da-ti seama cam ce as intreba. tin sa ii multumesc aici pentru rabdarea de care da dovada.

    parerea mea este ca doar timpul te face sa deschizi ochii si sa vezi ceea ce nu demult era doar o intrebare.

  39. si inca ceva. toata stima pentru ceea ce face Book. eu unul daca as merge la unul sa ii vad porumbeii si nu mi-ar placea omul, as innebuni pentru porumbeii aia. realizeaza cineva ce inseamna asta?

  40. Care ar fi diferentele clare intre un porumbel de 400 si unul de 600 sau unul de 800 si unul de 1000.
    Fiecare tinem porumbei in mana,dar ce urmaresti? ok are sternu scurt unde se preteaza mai bine viteza?maraton ?are brat scurt?hmm…nu am pus mana pe antebrat? gat?ochi ?
    Cred ca dl Book simte pe baza obs. undeva la 80 % ( aici includ multa experienta).
    El mai zicea ceva interesant…merge ,vede cei mai buni cativa porumbei din zona resp si pe urma gradeaza.
    Deci el in primul rand vede fenotipul porumbelului, punand in balanta plusurile si minusurile isi face o imagine despre ce porumbei performeaza in zona respectiva in functie relief.
    ALL THE BEST!!!

  41. Contradictiile aduc progres.
    Subiect interesant, inteles de fiecare in felul propriu. Respect cultivarea abilitatilor lui Book si nivelul la care a ajuns. De asemenea, respect normalitatea majoritatii comentariilor, cu bune si ne-bune.
    Felicitari celor care au mediat subiectul!
    Nu nominalizez, se cunosc de catre cititorii constanti ai site-ului.

  42. Salutare. E doar parerea mea despre acest „fenomen„ al selectiei si pot spune ca are curajul sa se afiseze si in alte tari cu riscul de a fi criticat. Din cate am inteles tocmai din aceasta cauza a renuntat o perioada de timp la gradarea porumbeilor pt ca sunt mai multi rechini pe uscat decat in apa. Punem la indoiala spusele cuiva fara macar sa cunoastem acea pers si cautam sa scoatem in evidenta doar jumatatea goala. Tocmai de aceea e libertatea cuvatului, dreptul la replica sa spunem ce gandim dar e pacat sa dam cu pietre asa doar de dragul de a fi contra. Si ca sa raspund ce au strainii in plus fata de noi: in primul rand cel putin 50 ani de experienta in toate domeniile si in al doilea rand, experientele lor ,noua nu ne pot face decat bine pt ca sunt ani de studiu oferiti pe tava, parerea mea. Sa auzim de bine

  43. Bine a punctat dl de la com.40- in ceea ce priveste clasamentele, poate din acest motiv MARELE CAMPION NATIONAL VASILE MUNTEAN DE LA SIBIU,NU MAI CLASEAZA SI NU MAI ARE CAMPIONI.

  44. Doresc să mulţumesc tuturor cititorilor, celor care au scris acele frumoase comentarii şi lui Andrei pentru răspunsul sau bilingv. Intr-adevăr aş vrea să am timpul şi energia pentru a răspunde la toate întrebările, dar – pur şi simplu – nu le am. Lucrând printr-un translator sună bine, dar s-a dovedit deja a fi dificil şi pentru el, şi pentru mine deasemenea. Câteodată lucrurile nu sunt atât de practice cum par la început. După cum văd, există un mare interes în tehnicile mele de gradare, şi apreciez acest lucru. In orice caz, aceste tehnici au fost dezvoltate de către mine şi trebuie să rămână ale mele. Dacă aş fi ştuit că acesta va fi centrul conversaţiei, aş fi oprit discuţiile chiar înainte să înceapă. După cum văd, un număr de columbofili vor fi satisfăcuţi doar cu desfăşurarea unei discuţii despre abilităţile si tehnicile mele de gradare, şi cum acesta este un subiect pe care nu sunt pregătit să-l discut, cred că este mai bine să vă mulţumesc și să mă întorc la numeroasele mele sarcini.
    Vă mulţumesc încă odată,
    Book

  45. @Com 40 (un obs. secret…)
    :-))
    Chiar nu am nimic personal cu M. Tunduc.
    Ii respect ORICE lucru bun pe care il face pt. columbofilia romana.
    Eu sunt aici pt. a scoate in evidenta carentele lui si a altora, nu pt. a da limbi in k#r !
    Daca prin comentariile mele voi reusi sa motivez pe cineva sa faca ceva bun pt. columbofili , pot sa mor linistit !
    Bafta!

  46. Hahhaha! In traducere libera raspunsul d-lui Book(poz.47) ar suna cam asa: Al dreacu’ romanu’ asta, vrea gratis ceea ce eu vand pe bani. :)))) Oricum omul a dat clar de inteles ca nu citeste-n capul porumbeilor, ci doar se limiteaza sa recunoasca anumite caracteristici invingatoare in anumiti porumbei. Si prin experienta pe care o are, pare ca o face chiar bine. Dac-ar veni la noi(columbofilii de pe acest site) nu stiu daca ar gasi campioni, dar sunt sigur ca in proportie destul de mare ar gasi porumbei neintretinuti corespunzator 365 de zile pe an. Nu de alta dar daca am fi obiectivi si am recunoaste, nu facem columbofilie ”ca la carte” ci un pic asa ”dupa ureche”.

  47. Frumos articolul , de apreciat…..dar mai de apreciat ar fi daca ar putea sa ne spuna ce sa urmarim la porumbeii de viteza de fond de general , dar cel mai mult m ar interesa la cei de peste 1000 km . ? …..se poate sa ne raspunda ? este cel mai cu singe ….cald , mai modern , mai de zilele noastre care ar putea sa ne raspunda la o asemenea intrebare . multumesc mult , anticipat .

  48. Prea mistic, prea o face pe intangibilul, prea americaneste.

    Cred ca si noi cu ajutorul lui google, daca avem si ceva in cap putem sa ne creem un discurs de cunoscatori. E un melaj de factori din care nu trebuie sa lipseasca si stilul de a prezenta informatia.

    Eu sincer sa fiu, mare lucru nu am inteles. Nu inteleg cum ne-ar ajuta pe noi gradarea.

    Daca as descoperi la mine in cotet doar 2 porumbei buni, la restu le rup capu?? Imi plac sosirile, rectific imi placeau pana mi-a luat Dl Tunduc aceasta placere, ce fac ii astept doar pe aia buni.

    Indivizi sunt unici, alegem de la toti crescatorii cei mai buni porumbei, ii evaluam pana ramane doar UNU. u mai imbarcam, nu mai asteptam, stam in casa si iubim sotiile (de preferata a altora).

    Spor la boocy!

  49. In ciuda formularii foarte generale, sunt cateva informatii utile, care se pot citi printre randuri.
    Mi s-a parut interesanta replica: “Amintiţi-vă că porumbeii sunt foarte triunghiulari din natură, şi dacă înţelegi acest concept atunci eşti deja o treaptă mai sus ca reproducător de porumbei.”
    Multumim pentru articol!

  50. Nici cel mai mare genetician nu s-a bazat pe stiinta presupunerii fara sa aiba catusi de putine amanunte despre origine,mod de viata,alimentatie,reproductie.Ma declar total ca fiind in dezacord cu dl.Book.

  51. @dan_tgv
    Nu vreau sa te contrazic, nici pe tine nici pe Book, dar daca creste cineva voiajori si nu a observat ca porumbeii sunt “triunghiulari” ( aerodinamici, cea mai aerodinamica forma fiind cea a picaturii de ploaie) , ba mai mult creste porumbei “patrati”, ala e chiar BOU !

    Sunt deacord cu Sangeorzan si cu multi altii, omul are o MARFA, (un brand) si nu e dispus sa il dea cuiva gratis ! Ba mai mult toate deplasarile astea costa !
    E ca si cum, cu toate ca in mare parte face playback, eu as invita-o pe Britney Spears sa imi cante, mie in privat, dimineata cand stau pe buda ! Pe langa miros si fețele mele strambe cand ma screm, saraca, sa nu primeasca nici bani. Ar fi frumos sa ii declansez si un sut in “ochiu maro” cand m-am plictisit de ea !
    Acum intelegem noi de ce platim “apa de ploaie ” la intretinere (cei care stau la bloc sau la case cu canalizare). Desi nu noi am cerut sa ne ploua pe casa, ploaia in sine e doar apa si nu costa nimic, trebuie sa platim canalizarea !
    Intelegeti ce vreti……

    Boafta!







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *