Salut! Numele meu este Catalin, am 16 ani si locuiesc in judetul Arges. As vrea sa va prezint mica mea poveste ajunsa acum pasiune. Am inceput sa cresc porumbei de la 14 ani. Primii porumbei fiind cativa gutanei chinuiti intr-o cusca improvizata de mine. Apoi cu ajutorul tatalui meu am facut ceva mai mare unde am achizitionat cativa porumbei voiajori care insa nu aveau rezultate… de fapt eu nu pentru asta ii luasem ci doar sa ii cresc sa ii inmultesc si sa le dau drumul.

Asta pana cand intr-o seara in acea mica voliera mi-au dat atac sobolanii unde au facut 11 victime (20 erau toti). Cand am vazut asta am discutat cu tatal meu si am hotarat amandoi sa le amenajam podul casei, sa facem curatenie, sa le facem boxe, odihnitori si sa-i mutam acolo deoarece imi era frica sa nu cumva sa-mi dea din nou atac afurisitii de pradatori cu blana.

In sfarsit dupa cateva zile bune de munca am mutat porumbeii in pod. Aveam doar 9 dintre care 3 erau de la un Vecin care sta la 100 de m de mine toti masculi si mai erau cativa de la un alt baiat. Apoi m-am gandit ca totusi 9 porumbei nu sunt de ajuns si am mai achizitonat in decurs de 3 luni inca 20 de porumbei de la un baiat foarte generos care nu mi-a cerut foarte mult pe ei (acesta sta la 10 km fata de mine). Toate acestea s-au intamplat vara trecuta (2014) in iunie. Porumbeii se simt bine, mi-au scos pui. Cat despre hranire le dau doua mese pe zi. Dimineata si seara, cand vad ca nu mai mananca le iau hranitoarea. In apa le pun polivit iar grit cu scoici au la discretie plus in alt vas mai micut niste nisip cernut (dinacela pentru tencuiala).

Am de gand ca in luna Mai dupa ce mai scot o serie de pui sa le dau drumul dar imi este teama de cateva lucruri: Oare cei trei porumbei de la vecinul meu vor pleca inapoi la el stiind ca acestia mi-au scos pui si au pereche ? Oare ceilalti porumbei 20 care i-am luat de la acel baiat se vor intoarce inapoi? Puii scosi pe vara si cei din toamna nu au iesit la zbor deoarece nu pot sa fac doua compartimente si au stat inchisi, zborul lor va fi dezordonat si risc sa pierd din ei? Este adevarat ca daca un porumbel are pereche si a scos si pui la noua crescatorie sunt mai multe sanse sa ramana ?

Rog crescatorii mai experimentati sa-mi dea si mie niste sfaturi. Poate unora dintre voi vi se pare ca sunt un mic copil si este ceva neinteresant dar cu ocazia aceasta mi-am putut spune povestea si va pot cere niste sfaturi. Pentru mine aceasta pasiune nu consta doar in porumbei buni care au rezultate excelente, pentru mine consta in cresterea lor. Pe viitor probabil voi concura si eu dar deocamdata vreau doar sa ii vad liberi. Mi se pare ca, casa fara o pasare in jurul ei este o casa pustie si fara “vlaga”. Este un sentiment inimaginabil cand vezi un pui ca iese pentru prima data la zbor si te gandesti oare va supravietui atacurilor de uliu, va fi un bun reproducator? Va multumesc ca ati citit mica mea poveste, vant in pene si toate cele bune! Catalin.