Uitati ce am vazut la crescatorii de afara. Vad ca ii folosesc si pe timpul iernii dar si in timpul perioadei clocitului.
Andrei Banica
Uitati ce am vazut la crescatorii de afara. Vad ca ii folosesc si pe timpul iernii dar si in timpul perioadei clocitului.
Andrei Banica
Este nevoie de un anumit design la boxe…dar arata foarte bine bustenii. Si sunt si utili, porumbeii se murdaresc mai putin pe picioare plus ca se simt mai bine, stiuta fiind placerea lor de a sta cat mai sus. Buna idee!
Cel mai important tine fata boxei sa nu se deschida in a 2-a imagine.
In rest emite un miros puternic care porumbeii nostrii il adora , porumbeii se simt mai bine cat mai sus dar cu murdaria nu sunt asa convins .
Am acasa asa ceva si functioneaza.Adica nu mai ocupa o odihnitoare sau lupta pt o boxa libera nu mai e asa acerba.
Am si pe pardoseala asa ceva si sa-i vezi ce le mai place locul acel.
Atat timp cat porumbeii ii adora, de ce nu?
Oricum trebuie schimbati macar o data la un an sau doi pentru ca dupa un timp mai indelungat, ii umple larvele de insecte si se decojesc toti…
Chiar eram in dubii daca inlocuiesc odihnitoarele in V cu butuci, sa ne spuna cei care au experimentat daca influenteaza cu ceva atasamentul fata de crescatorie.
super tare
Interesanta idee,de-a lungul timpului am observat ca porumbeilor le place sa stea la inaltime fie ei pui fie ei maturi.La maturi boxele de jos nu sunt ocupate iar la pui odihnitorile de jos nu sunt ocupate.
Ideea cu bustenii mi se pare rustica dar nu este buna pentru mult timp pentru ca se cojesc si devin inestetici.Acum un an foloseam niste cubulete pe post de odihnitori la fiecare boxa dar nu pre le placea si le aruncau.:)
interesanta ideea
Aceasta procedura rustica o foloseste si un columbofil din clubul Brazi , un organizator desavarsit , bustenii sunt lacuiti , au un diametru mai mare si sunt grupati in jurul unui gratar , prietenii stiu , multumim dl. administrator pentru ingaduinta , cu stima…
Se pot folosi cuburi din lemn de esenta tare.Eu personal folosesc cuburi din lemn de fag atat la vaduvi in perioada concursurilor ,cat si in perioada de repaus.Este recomandat lemnul de fag sau lemn de esenta tare ,pentru a nu se rasturna cu usurinta cubul . Ex. cubul din lemn de brad se poate rasturna foarte repede , este mult mai usor decat cel din lemn de fag.Pe cele din lemn de brad le gasesti rasturnate ,sucite , etc. , dar pe cele din lemn de esenta tare ( grele) ,cum le asezi asa le ai tot timpul si este ceva normal , pentru columbofilii meticulosi.
INUTIL !!!
Ganditi-va cand veti face curat cat veti muta la butucii aia, in plus de asta sa te fereasca Dumnezeu sa ai puii pe jos si sa fie o lupta intre masculi intr-un din boxele de sus ca risti sa ramai fara pui.
Repet: INUTIL !!!
Bine venită trebusoara.Chiar am facut modificări la cusca. F interesant
@Toncu Stefan – m-am gandit la asta cand am vazut bustenii, parca ii vedeam numai cazuti. Deci cu lemn de fag se rezolva.
@Lord: in unele zile masculii care au ramas pe boxa fac gainat mai moale chiar acolo in fata boxei unde dorm, apoi calca in el si tot asa, sunt murdari pe picioare. Ma gandeam ca asta cu bustenii ar fi fost o solutie.
sunt foarte utili acesti butuci deoarece ajuta la o buna crestere si dezvoltare a sternului porumbelul stand intr-o pozitie confortabila.Dar cu toate acestea exista si riscuri cum a spus pozitia 11.
Multumim d-le Toncu, chiar ma gandeam ca daca le fac din brida de brad o sa le rastoarne. Va cer un sfat, daca vreti sa mi-l dati, eu concurez porumbeii la vaduvie si am odihnitori tip V in fiecare compartiment de masculi, as vrea sa renunt la odihnitori si sa pun butuci in boxe, credeti ca fac bine, credeti ca vor fi mai atasati de boxa?
Cum am vazut si mai sus, daca ar pica un bustean pe un porumbel l-ar omora peloc. Dar cred ca ideea asta are si partile ei bune.
Vant in pene!!!
Dar apropo…bustenii din imagini parca sunt din lemn de salcam. Ori?
fereasca dumnezeu sa pice un dala pe un pui , si trebuie sa stai toata ziua sa le muti si daca stau pe ele cu gainat pe picioare te chinui sa le mai si cureti . INUTILE parearea mea
eu zic ca bustenii astea[care cred ca-s de salcie] pot fi fixati, sau pot fi puse niste cuburi mai grele[gen fag,tejar] si si acele cuburi sa fie fixate[in cuie sau horsuruburi]
nu ati vazut ca si la crescatori din romania au bucatele de caprior taiati si pusi in cabine genul acesta interesanta idee
complicam lucrurile simple!
COLUMFOFILII CU EXPERIENTA SI METICULOSI STIU CAT DE MULT POATE MOTIVA VADUVII UN SIMPLU CUB.
SUNT MULTE DE SPUS.
http://www.RazvanMarasescu.sunphoto.ro
Daca vii cu un surub prin podeaua boxei in buturuga nu mai cade pe nimeni…
Mie imi place cum arata ,este ceva deosebit.
buna treaba.poti sa-l prinzi cu un holsurub si rezolvi treaba
Mihai A. ,in compartimentele masculilor vaduvi ,nu isi au rostul odihnitorile , porumbei(masculi) trebuie sa stea in boxe si fiecare isi apara teritoriul sa nu fie luat de alt individ , de altfel si motivarile se fac de cele mai multe ori in boxe si nici de cum pe odihnitori. Personal nu mai concurez cu femele la concursuri , deoarece ele sant tinute in compartiment cu odihnitori .Vaduvie de femele am vazut in Olanda , dar acestea erau tinute in compartimente cu boxe , iar partenerii acestora nu participau la concursuri si erau tinuti in compartimente cu odihnitori. Cuburile sau butucii , nu ii poti fixa in suruburui , ei trebuie sa fie tot timpul la indemana usor de deplasat , in timpul concursurilor de vaduvi sau antranamente ei trebuie indepartati si introduse Cuibarele care nu au ce cauta in boxe in cursul saptamanii. Cuburile nu reprezinta nici un pericol si nici nu cad din boxa , ele nu se asaza pe scandura din fata boxei , se pun in partea interioara a boxei spre intrare .Butucii din fotografii sant asezati gresit , acestea pot sa se rostogoleasca usor si pot cade pe alti porumbei , chiar ii poate si omora. Personal recomand cuburile din lemn de esenta tare si cum le asezati asa le gasiti tot tompul.
Interesanta idee, chiar acest aspect l-am vazut intr-un articol video la Domnul Toncu facand referire la modul de pregatire al vaduvilor.
Cu respect…imi permit sa il rog pe Domnul Toncu, cu scuzele de rigoare daca deranjez si are placerea sa lase un numar de telefon pentru a fi contactat in vedea unor discutii despre ,,tainele” vaduvie.
O seara placuta tutror columbofilor!
@porumbei.ro
tot timpul am apreciat acest site din doua motive:
1.pentru demnitatea de a nu face politica, lobby,pupincurisme, ..etc. (asa ca un exemplu pe por.net si rrp. am zeci de comentarii nepublicate motivele sunt lesne de inteles, eu neavand o limba asa catifelata…)
2.pentru originalitatea materialelor prezentate, vb aici ca si comparatie cu site-urile romanesti.
dar referitor la butuci, imi rezerv dreptul de a fi de parere ca sunt INUTILI si INCOMOZI.
ps: Butucii nu pot rezolva problema gainatului moale.
Dl Toncu ..puneti butuci la toti masculii in acelasi timp sau unor anumiti masculi pentru ai motiva in zilele premergatoare imbarcarii ?
Ce diametru trebuiesc sa aibe butuci….personal imi place sa vad masculii odihnindu-se intinsi pe o aripa, asta ar insemna undeva la 20 cm, cum recomandati ?
@Lord – sterg si aici destule mesaje, dar in general topicurile sunt de asa natura ca nu invita la jigniri. Parerile contradictorii civilizate sunt chiar binevenite.
Va multumesc d-le Toncu, succes in acest an!
1) Porumbeii stau cat mai sus nu pt. ca le place ci pt. ca instinctul le spune ca, cu cat se aseaza mai sus, cu atat sunt mai feriti de pradatorii terestrii.
2) Butucii din poze sunt din salcam si-i consider total inutili indiferent de esenta lemnului folosit.
Cu cat mai incarcat cu atat mai multa munca si probleme.
Design? Nici macar. Asa, am putea foarte simplu sa agatam prin cotete ghivece cu flori, sa punem tablouri pe pereti etc.
3) Butucii nici nu afecteaza nici nu incurajeaza atasamentul fata de boxe.
In noul birou in care m-am mutat, pe pervaz, la vreo 25 cm de perete, este fixat aerul conditionat. Un gutan gut a decretat ca acel pervaz este boxa lui. Nu-i trebuie gratar, nu-i trebuie butuc, e’ suficient asa si sunt aproape sigur ca puii lui vor avea sternul drept.
P.S. – porumbei.ro, cred ca-i fac un articol agestui mascul gutan gut. Nu e’ el de vita nobila dar, la cum se comporta, cred ca-i scriu cateva randuri. :)
Astept! Si eu care ma gandeam sa le pun tablouri prin voliera. Sau macar postere cu porumbite “jumulite” vaduvilor. :))
din ceea ce vad ,bustenii sunt din slacam ,care cu greu pot fi darmati de porumbei.
Iar daca ne uitam atent in prima poza putem vedea ca gainatul elanga bustean , nu pe el ,deci nu se poate forrma gainatul moale.
Am vazut si la noi aceasta metoda ,la rasele de ornament mai mari gen kingi sau voltati. BUstenii erau pusi pe podea si porumeii stateau fara probleme.
interesanta ideea cu butucii de lemn , dar parca nu e prea estetica sau cel putin asa mi se pare mie.
e foarte buna solutia chiar de ai pui jos ei butuci se pot fixa sa nu cada si cred ca atasamentul mascului de boxa devine mult mai solid asa buna invetia
Corbule lasa-i pe altii sa vorbeasca, tu nici macar nu concurezi cu porumbeii, spui ca “Butucii nici nu afecteaza nici nu incurajeaza atasamentul fata de boxe” ai testat tu si ai ajuns la concluzia ca sunt inutili? daca d-l Toncu, fiind un columbofil foarte bun, ii foloseste si ii recomanda nu crezi ca e mai bine sa-i urmam sfatul?
Asta nu-mi place mie, da sfaturi cine vrea chiar daca nu e in cunostinta de cauza.
Stai linistit Mihai A, in ultimul timp sau mai bine zis in general am devenit niste ,,oameni” foarte ,,evoluati” din punct de vedere columbofil, suntem in masura sa da sfaturi, sa ne batem cu pumnii in piept si mai ales sa fim contra la parerile altora care intr-adevar tind spre perfectiune si rezultatele acestora o si demonstreaza ( in cazul de fata d-l Toncu)…acestia nu sunt decat niste ,,campioni” din spatele calculoatoarelor, asa zisi ,,campionii de iarna” din moment de primavara isi intra in drepturi si prima etapa se apropie acestia ,,mutesc” pana iarna viitoare.
Asteptam in continuare raspunsuri la intrebarile adresate de catre colegii de mai sus d-l Toncu in legatura cu ,,operatiunea buturuga”:))
O zi frumoasa tuturor columbofililor!
Dom. Panescu , cuburile la porumbeii masculi vaduvi , sant tinute pe toata perioada de repaus si in timpul concursurilor , la absolut toti vaduvii . Boxa este destul de mare daca nu ar fi placut , ar avea destul spatiu unde pot sta, dar din contra o sa observati ca pe timpul noptii , marea majoritate stau pe cuburi. Pentru cei care nu au gratare in boxe , aceste cuburi mai au o mare importanta , se poate urmari in perioada concursurilor foarte usor gainatul ,stim mai multi sau mai putini dintre columbofili , cat de important este studierea gainatului la porumbeii vaduvi .Dupa gainat putem observa starea de sanatate a porumbelului si forma in care se afla .Dormint pe cub se gainateaza pe langa el si calca mai greu in el.Cat despre marimea cubului o sa il masor si am sa revin , se pot face obtional , dar nici sa exageram sa ocupam jumatate din boxa cu ele.
Va multumesc !
doar design. din pdv practic nu ma pronunt dar sigur ingreuneaza structura. probabil fara rost.
Mihai A, eu n-am dat sfaturi. Mi-am exprimat doar un punct de vedere.
Pleaca de la premisa ca sunt afon in ceea ce priveste porumbeii si spune-mi, cu cuvintele tale, care sunt avantajele utilizarii acelor chituci. Te rog sa o faci in argumentat ca sa inteleg si eu, un afon.
Multumesc!
Corbule nu te-am facut afon, te-am intrebat daca ai testat tu, ca sunt satul de sfaturi si pareri date foarte usor si netestate, mai ales cand vine cate un amart care are porumbeii bolnavi si daca s-ar lua dupa sfaturile tuturor ar avea toate bolile posibile, nu ma cert cu tine ca n-are rost, pe internet ne putem spune orice.
Omule, eu te-am intrebat fara patima si fara ganduri de cearta: spune-mi tu, cu cuvintele tale, care sunt avantajele folosirii acestor chituci!
In acest fel, eu si altii ca mine, invatam cate ceva.
Omul cat traieste invata.
Astept detaliile!