Libertate = sanatate

libertate-porumbei
Libertate + hranire = sanatate.

Cand n-ai porumbei tot la porumbei te gandesti. Cum se poate ca astazi, cand stim mai mult ca oricand despre porumbei, vulnerabilitatea acestora la boli este mai mare ca oricand?

Cu circa 7000 de ani in urma columba livia a devenit columba liva domestica, a urmat omul in toate zonele climatice, a fost extrem de adaptabila si responsabila de propria ei hranire. Toate rasele au primit acasa in functie de anotimp impreuna cu gainile, 1-2 feluri de cereale de multe ori numai porumb(multe calorii). Nimeni nu s-a interesat ce mai mananca porumbeii pe langa. Totul a functionat bine, boli au fost aproape neunoscute. Cu totii am crezut (si unii cred si astazi) ca porumbeii sunt granivori si atat.

Am crezut ce am vazut in curte si gata. Acum cca. 60 de ani in Europa de vest crescatorii au inceput sa inchida porumbeii. Romanii au preluat sistemul de la “marii crescatori” (pentru voiajoristi: In anii 70 am mai citit in reviste germane : “Campionul din interviu nu a putut fi fotografiat pentru ca a fost la camp”.)

Motivele sunt multiple: probleme cu vecinii, teorii ca un zburator nu trebuie sa cunoasca decat cotetul si aerul, un porumbel inchis se antreneaza mai bine, soimul etc. Porumbeii au fost hraniti ca inainte ca doar sunt granivori si probemele au inceput.

– Lipsa de libertate(zbor) atinge atat porumbeii de rasa inchisi cat si matca de voiajori campioni inchisi in colivia de aur. Sistemul complicat de saci de aer a porumbeilor este ventilat numai la efort. Daca acestia duc o viata sedentara in acesti saci se aduna praf, bacterii, ciuperci. Consecinta: vitalitate scazuta si pui cu vitalitate scazuta… si bolile asteapta. Sunt rase unde fertilitatea este o problema, un semn grav de lipsa de vitalitate. Lipsa de miscare = lipsa de ocupatie care duce la prostirea porumbeilor.

– Hranirea deficitara atinge toti porumbeii si pe cei care zboara cu program (numai cu program). In gusa unui porumbel salbatic sau a unuia de casa care merge la camp se gasesc peste 100 de seminte, ierburi, mici melci, insecte, oua de furnici, etc un amestec mucos, gretos pentru noi dar curata sanatate pentru porumbel.

Observati gusile puilor de gutani la varsta de 2 saptamani, cand sunt inca transparente. Gusile puilor de gutani sunt verzi spre negru iar prin gusile transparente ale puilor nostri putem vedea amestecul saracacios oferit de noi, boabe tari, curate, uscate si atat. In natura porumbelul gaseste aproape numai boabe muiate si incoltite, cele uscate oferite de noi ingreuneaza digestia si explozia de vitamine la incoltire lipseste.

– Ne gandim la binele porumbeilor nostri si oferim un amestec mai variat, minerale/grit si vitamine. Foarte bine… DAR: Mineralele pe care le oferim sunt substante anorganice, porumbelul nu are radacini ca plantele, nu stim exact cat de bine le receptioneaza. Plantele transforma substantele anorganice in complexe organice ideale pentru porumbei. La fel vitaminele. Oferim vitamine sintetice care nu se compara cu cele din macrostructuri organice usor receptibile.

Cumva hranim porumbeii asa cum se hranesc americanii: multe calorii la fast food si tot feluri de vitamine de la drugstore. Rezultatul: Cel mai scump sistem sanitar.

Administram Iod, Seleniu, Fier dar nu cunoastem doza potrivita. Intrebati doamnele care iau tablete de “fier” ce probleme de stomac pot face. Si noi ne miram de ce vomita porumbeii. Metabolismul ne ajuta dar nu poate face din c…. rahat. Apelam la genetica si cautam exemplare extrem de robuste. Dar genele bune trebuiesc activate, intram deci in epigenetica si ajungem iar la influenta mediului in care traiesc zburatorii.

Constatam ca bolile nu pica din cer. Cand le avem in cotet nu ne raman decat medicamentele. Acum 20-30 de ani antibioticele au fost o arma puternica. Dupa toate “tratamentele preventive” am intarit germenii si am facut praf porumbeii. Hranirea deficitara afecteaza in primul rand sistemul imunitar. Am facut si facem inca multe greseli pentru ca stim inca prea putin si nu aplicam tot ce stim. Chiar daca de maine incepand nu am mai gresi ar dura cateva generatii de porumbei pana se stabilizeaza sistemul imunitar general. Totul cere timp.

Avem doua posibilitati:
– Sa tinem porumbeii in plina libertate si ei rezolva singuri problema. Pentru marea majoritate acest drum este inchis: Zona urbana, vecini, program de antrenament, toxine in agricultura, soimi etc
– Sa stim cat mai mult despre porumbei si sa oferim conditii si hranire cat mai aproape de ideal. Sa ne luam timp pentru studiu si pentru o hrana care face gusile mai verzi si sprijina sistemul imunitar. Produsele columbofile din comert ne pot ajuta mult, trebuie sa studiem insa bine efectul, compozitia si calitatea.

Orice vom face va un compromis dar balanta trebuie sa incline mai mult in favoarea porumbeilor decat astazi.

Sper ca voi aveti idei mai bune decat mine.
Autor: Felix (2 porumbei)

62 comentarii la “Libertate = sanatate”

  1. Este atat de bun si pe gustul meu acest articol ca nici nu stiu de unde sa incep. :) Multumesc Felix, e exact genul de articol la care ma refeream in “Noi nu avem scriitori columbofili?”. Te pune pe ganduri serios.

    Tendinta actuala asta este, nu numai in columbofilie: drumul catre artificial, catre lucruri fortate, impuse. Si noi ca oameni, nu mai avem libertatea bunicilor nostri care se bucurau de munca in aer liber si o mancare sanatoasa… noi stam la “birou” si consumam tot felul de rahaturi artificiale pline de E-uri. Pana si fructele/legumele care ar trebui sa fie cele mai sanatoase, vin din start umplute cu chimicale. Si uite asa umplem spitalele si ne ducem inainte de vreme. Partea proasta e ca viata a devenit atat de agitata, incat nu mai ai timp sa analizezi toate astea si consecintele lor.

    Intotdeauna un porumbel liber va arata mai bine decat unul de la matca, poate fi ea matca unui milionar. Chiar vorbeam cu un prieten si observam, cat de bine arata porumbeii rataciti care ne-au venit dupa 2-3 sau mai multe saptamani acasa. Soarele, libertatea, campul… un penaj mult mai bun, ochi mai bine pigmentati, silueta, usurime in zbor, vitalitate. Alt prieten imi spunea ca a observat verdele de pe gatul gutanilor, care e mult mai intens si mai sanatos decat la prizonierii nostri… si acei gutani nu mananca versele laga cu vitamine, etc.

    Multi porumbei duc o viata plina de constrangeri – vezi bietele vaduve care trebuie sa stea toata ziua pe niste odihnitori inguste pentru ca podeaua e plina de mingiute sa nu cumva sa coboare.

    Am mai citit undeva o chestie care cred ca este adevarata: se spune ca mult mai usor inveti intr-o crescatorie noua un porumbel care a fost ‘la program’ in vechea locatie, si mult mai greu inveti ‘la program’ si constrangeri unul care a beneficiat de libertate.

    Apropo:

    copilarie-84

  2. DA , este foarte adevarat , dar totusi mai exista o singura problema pe care fiecare crescator o poate rezolva in functie de cunostintele pe care le poseda , iar aceasta problema se refera la Porumbeii Reproducatori .
    Compartimentul acestor porumbei ar trebui sa fie foarte spatios si prevazut in mod special cu o mare voliera din plasa .
    Deasemenea hranirea acestora ramane o ARTA , iar daca este posibil ca acesti reproducatori sa beneficieze si de zborul liber de placere , dupa un anumit program , este deasemenea un fapt benefic pentru sanatatea lor .
    Iubiti Porumbeii si incarcati sa-i intelegeti , Suces .

  3. Dar oare libertatea nu afecteaza performantele?
    Oare exista exceptii, porumbei de “top 10 ” care sa fie liberi 24/24?

  4. Pentru cine are rabdare si tarie sa incerce si sa aplice o sa vada ca porumbeii in momentul in care sunt liberi ( mai ales maturii) pe intreaga perioada a zilei de foarte multe ori se retrag cate cuiburi singuri si in jurul crescatoriei apare o liniste aproape de poveste. Eu am crescatoria langa padure in zona de munte insa maturii din momentul in care pot fi lasati liberi( nu mai e zapada primavara) nu au program (nici macar de antrenament, zboara cand cum si cat vor ei) , iar daca seara pe la orele 16 merg la ei ii gasesc in general in cuibare sau pe trapa de la sputnik dupa ce mai toata ziua stau si ciugulesc te miri ce prin curte. ps porumbeii de matca in general dupa 3 ani ii scot la aer cu riscul de ai pierde, chiar in primavara asta vor iesi cativa care isi merita libertatea si au dreptul sa ciugule afara nu doar sa priveasca trist prin plasa volierei.

  5. Omul,de cand la creat Dumnezeu(dupa caderea in pacat,in gradina Eden),a tot incercat sa-i ia locul lui Dumnezeu,zicand ca-i mai bine asa sau altminterea,dar spre paguba lui(omului),a dat-o mereu in bara.Exact asa e si cu porumbei,sa-i hranim cu cat mai multe seminte cumparate la saci (modificate genetic) gata pregatite ca amestec,sa-i vaccinam contra etc,etc,si concluzia nu mai dam de cap la boli.Sa-i zburam la vaduvie,sa-i inchidem cat mai mult,sa-i imperechem cand vrem noi si daca e cu putinta sa schimbam cuplurile cat mai des si de 3,4 ori pe sezon,si altele si altele care duc in final la rezultatele pe care le vedem.Ma intreb de multe ori,oare cand ne vom opri?Zburam puii la maraton,Bricoux asa facea?Intr-un cuvant incet,incet incercam sa luam locul lui Dumneze si cred ca vom sfarsi printr-un faliment total. De aceea LASATI PORUMBEI SA ZBOARE SI VETI AVEA PORUMBEI SANATOSI SI VIGUROSI.

  6. foarte frumos articolul si sunt multe adevaruri spuse in el de care in ultima vreme uitam cam toti crescatorii de porumbei, fie ei de ornament, fie voiajori. eu personal de primavara pana toamna tarziu ii las liberi de dimineata pana seara si sunt foarte fericit cand vad ca se lasa cate 15-20 de porumbei pe jos sa ciuguleasca tot felul de seminte si pietricele. in urma cu mai multi ani ii aveam liberi si iarna, dar in ultimii 2 ani s-au indesit vizitele uliilor care nu mai au ce manca prin paduri si aveam pierderi si am ales solutia ca iarna sa-i tin inchisi si sa le dau drumu din cand in cand cateva ore.
    multumesc pentru acest articol domnului felix.

  7. asa este porumbeii au nevoie de libertate pt a putea fi sanatosi daca ii tinem inchisi se imbolnavesc si isi pierd antrenamentul de zbor

  8. In cea mai mare parte are dreptate domnul felix…eu unul pot sa spun ca porumbeii mei sunt lasati de dimineata pana seara afara si intra cand vor in crescatorie…nau nici un deranj..deoarece eu stau la mare distanta de ei bunica mea sa fie sanatoasa sii multumesc pentru ca are grije de ei..ea le da mancare si le da drumu sii inchide seara…pot sa spun ca porumbei se simt mai bn in libertate si spun ca tot ceam zburat de mn particular pana la 50 km au venit fara probleme si foarte repede…

    As avea o mica intrebare..eu zbor anul acesta porumbei.este bn ca stau liberi cum pot fi sigur ca acesti vor fi capabili sa ajunga acasa????

    Deci dragi columbofili lasati porumbei sa zboare si VANT IN PENE TUTUROR

  9. intradevar mult adevar si multa durere cand stii porumbei inchisi la matca cate 1-2 ani de fiecare crescator si apoi iar il muta la altu din frica de a nu-l pierde si a pierde si banii dati pe el….eu unu ma bucur ca porumbeii mei sunt liberi tot timpul incepand cu primavara pana iarna cand incepe uliul sa ma viziteze…si sincer sa fiu nici cu tratementele nu exagerez…doar vaccin de paramixo si poate uneori le mai pun cv in apa niste albastru sau altceva dar asta se intampla foarte rar….cea mai mare lovitura am primito in anul 2012 cand fiind plecat in uk a ramas tatal meu acasa cu porumbeii caruia nu ii place sa ii vada deloc inchisi asa ca surpriza fara sa ma anunte sau altceva a facut un sputnik dupa modelul la alor mele l-a pus la compartimentul de asa zisa MATCA si le-a dat drumu avand porumbei inchisi si de 2-3 ani….surpriza a fost ca din 12 porumbei singura care a plecat a fost o femela oferita cadou de cineva de la buhusi care a si ajuns la stapanul ei…..aaaa si tin sa mai precizez ca a scos tata pui anul asta cati am scos eu in 2 ani….iar despre rezultate ce sa zic….porumbei zburati cu ajutorul un prieten si intretinuti de tata anul asta sunt locul 1 fond palmares 2 ani….si niste alte norme si etape clasate….deci cred ca se poate si asa….CAT MAI NATURAL….

  10. Porumbei sunt capabil de multe lucruri,uneori surprinzatoare pentru noi si dea lungul existentei lor au invatat daca le este permis sa isi poarte singuri de grija.
    Au invatat sa-si dozeze energia,au invatat sa isi faca un program,au invatat sa stie ce au nevoie,cand si chiar daca noi nu stim ei sigur stiu pentru ce le trebuie respectivul lucru.
    Libertatea este singura stare pe care orice fiinta cred ca si-o doreste cel mai mult,oameni si-au pierdut viata pentru a o obtine,la fel cred ca ar face-o si porumbei.
    De multe ori ma gandesc ca daca nu ar mai exista restricti,programe in viata unui porumbel…ar fi foarte putine cazuri de porumbei pripasiti sau care cad prada braconierilor.
    Un porumbel obisnuit cu libertate,obisnuit sa se hraneasca din cei ii ofera campul foarte rar va cauta mancare intr-o voliera iar daca o va face,va fi cel mai des pentru adapostul si siguranta oferita.
    In schimb,vaduvul,porumbelul care cunoaste doar zborul si hranitoarea cand va ramane singur va fi exact ca un copil de 5 ani lasat singur sa traverseze o autostrada…va claca la cel mai mic imbold si nu pentru ca ar fi prost,doar din pricina faptului ca alta lume nu o cunoaste.
    Personal am avut si am vazut la mai multi crescatori porumbei care refuzau sa manance boabele de porumb rosu,pur si simplu le luau in cioc si apoi le aruncau de parca ar fi ars….semn ca stiau fie ca e ceva nou fie ca reprezinta pericol.
    In final pot spune ,,cu scuze,pentru ca trebuia sa aiba intaietate” ca d’nul Felix detine si impartaseste o viziune de viata tot mai rara,mult mai apreciata decat insiruirea de cifre sau de senzational.

  11. Excelent articolul,felicitari domnului Felix.Din experienta proprie pot spune ca un porumbel liber are mai multe atuuri in fata unui porumbel la program:
    -am observat ca un porumbel liber are mai multe sanse sa se intoarca de la concurs dupa ce s-a ratacit pentru ca in libertatea lui a dat peste mai multe experiente mai placute sau mai neplacute cum ar fi mersul la camp sau lupta pentru supravietuire.
    -rezistenta la zbor este mult mai mare ,eu care in urma cu un an am decis sa las porumbeii liberi toata ziua ,adica le dau drumu dimineata la prima ora si ii inchid cand s-a intunecat,porumbeii dupa o perioada de hoinareala si-au facut un program,dimineata cum sunt eliberati zboara in jur de 1 ora sau mai mult dupa care cei batrani se intorc acasa si cei mai tineri impreuna cu puii se duc pe camp(cred),dupa care se intorc intra in crescatorie ,mananca si stau sa se odihneasca pana dupamasa cand ies prin curte la o samanta si o pietricica dupa care se pregatesc pentru zborul de seara.Un porumbel la program nu are parte de atata relaxare din pacate deoarece unor crescatori le este frica sa lase porumbeii liberi din cauza rapitoarelor,dar porumbeii lasati liberi sunt mult mai pregatiti sa le infrunte chiar si iarna spun asta din experienta proprie.
    Este superb sa vezi momentul in care doi porumbei zboara dupa ce s-au imperecheat si se joaca in aiersunta atat de frumoase acele momente,sau cand puii proaspeti iesiti la zbor raman singuri pe casa dupa ce stolul demareaza in zbor.
    Hai sa uitam de rezultate si de goana dupa cupe si diplome,sa ne gandim de ce iubim aceste pasari minunate si de ce am ales sa crestem porumbei si nu altceva.

  12. Frumoase, adevarate si pline de cunostinta aceste cuvinte!…
    Anul trecut am construit si eu o anexa la porumbei doar din plasa, fara sa fie acoperita. Pe jos am pus un strat de pamant argilos si am semanat iarba. Vreau sa va spun k pentru porumbei a fost si este ceva deosebit. Am avut foarte multe beneficii in acest sens, incepand de la un penaj foarte ‘vascularizat’ al puilor, cat si al porumbeilor maturi care statusera doar inchisi in ultimii ani fara acest mic spatiu verde.
    Cu putin incepem lucruri mari…si incepand cu un singur pas, putem ajunge la ideal!
    Trebuie sa ne revenim din starea actuala, atat timp cat inca se spune ASTAZI!

  13. Super Articolul si adevarat 1000000% ,felicitari Domnule Felix pentru articolul prezentat.
    O mica sugestie pentru porumbei.ro , aveti pe site sute de articole exceptionale, toate aceste articole bat orice carte columbofila, daca aveti posibilitatea puteti scoate o carte sau mai multe reviste care sa cuprinda numai articole scrise de columbofili pentru site.
    Sa fie o carte “scrisa” de iubitorii de porumbei nu doar de o singura persoana, la fiecare articol ar fi frumos sa scrieti autorul.
    Faceti un topic sa vedeti parerile oamenilor si fiecare cititor porumbei.ro sa va dea un titlu pentru carte si sa il alegeti pe cel mai frumos.
    Vant in pene

  14. Oricat mi-as dori sa tin porumbeii liberi nu pot, daca nu o fac atunci risc mai multe, de exemplu iarna: imi ia uliul ( iar uliul de regula ii ia pe cei pe care te bazezi sa faca rezultate). Vara, primavara si toamna, nu poti sa-i lasi liberi pentru ca nu mai faci concurente, cand ceilalti ii tin inchisi. Nu poti sa te tii de programul de hranire, de zbor, antrenamente.

  15. Din ce citesc sunt toate bune si frumoase, fiti putin mai realisti, in zilele noastre nu se poate face performanta fara un program bine stabilit, poate cei care vorbesc n-au folosit un program bun, un porumbel bine intretinut si cu un program de zbor sub limitele lui fizice intotdeauna va arata mai bine decat unul care e liber non-stop. Da, recunosc ca e frumos sa vezi porumbeii cand zboara in largul lor sau cand ciugulesc pe jos in jurul tau, dar oricat am incerca aceasta metoda e de domeniul trecutului pentru sportul cu voiajori.

  16. Oricat de frumos ar fi un topic,oricat de mult s-ar stradui scriitorul sa ne transmita ce gandeste,ce crede,mereu se ajunge la sacrifici si performanta.
    Cred ca pentru unii,porumbelul in sinea lui reprezinta numai rezultate,cupe si diplome.Acum inteleg reticenta tuturor de a mai povesti ceva,mereu la noi totul e trucat,mereu totul e pescaresc si mereu totul e impropriu performantei.
    Chiar e obositor zau,cand la fiecare bucurie marunta si revenire la natura se invoca aceelasi vechi si urat slogan Performanta.

  17. e chiar adevarat ce scrie dar daca ii lasam liberi numai sata in cusca isi face pe afara cuib

  18. Salutare. Aici cei care au porumbei la program vor nega probabil libertatea lor. Fiecare face cum ii pofteste inima. Eu aplic sistemul libertate totala indiferent de temperatura. Adevarul e ca nu am concurat niciodata din lipsa de timp dar daca o voi face tot in acelasi sistem. Nu vreau sa fug dupa premieri platite de la diploma,cupa,etc. Singurul lucru pe care il vreau e ca porumbelul sa se intoarca fara a miza vreo cupa sau diploma, care pana la urma le obtine porumbelul cu inteligenta si fortele lui. Contribuie si columbofilul la forma ,motivatie etc dar pot sa bat pariu ca daca ar zbura toti la natural (libertate totala) s-ar schimba mult in clasamentele. Eu asa asi vedea sportul columbofil. Fara prea multa bataie de cap: sa-i asiguri porumbelului tot ce are nevoie ,fara antrenamente ,trucuri… totul natural. Atunci asi vrea sa vad calitatea porumbeilor. Visez cu ochii deschisi dar asa mi-ar place sa fie columbofilia ,ca pe vremuri SIMPLU si NATURAL. Sa auzim de bine

  19. Foarte,foarte bun articolul si foarte adevarat ce se spune in el. Felicitarii Felix,pentru el. Cred ca pentru compartimentul de matca,ceea mai buna solutie este, ceea prezentata de Domnul Cristian Alexa,tinand cont ca fiecare columbofil are in mare parte la compartimentul de matca porumbeii cumparati sau primiti de la alti crescatorii, porumbeii care cu greu se invatat in noua locatie,unii nu se invata niciodata, deci cred ca la reproducatorii un compartiment cat mai mare si prevazut cu o mare voliera din plasa,ar fii ceea mai buna solutie pentru porumbeii care nu pot fii lasati la zbor,pt un simplu motiv:riscu ca pleaca de unde au fost luati. In legatura cu porumbei care sunt liberi in comparative cu cei care sunt la program,sunt exemple positive si negative de ambele partii. Sa luam un exemplu din fotbal,ceea mai tare echipa a momentului Barcelona (daca Mesii cel mai bun fotbalist al momentului,ar fii lasat de capul lui,fara antrenamente zi de zi,fara program bine stabilit,daca ar pierde noptile prin cluburii inainte de meciuri, ar mai fii el si Barcelona cei mai tari),asa e si la poumbei. Cred ca porumbeii lasati liberi toata ziua pot face performanta foarte buna in special la fond si marathon(au foat chiar foarte multe exemple pe site cu cu asemenea porumbei),unde se cam joaca la natural. Insa la viteza si demifond cred ca porumbeii trebuie tinuti la program(la viteza fiecare secunda conteaza),insa cateva saptamanii cat dureaza aceste etape nu cred ca este asa rau pt ei daca zboara la program si nu sunt liberi toata ziua

  20. La fond-maraton se poate face treaba si cu libertatea totala. O dovada concreta este articolul: http://www.porumbei.ro/386803-03-m-triplu-campion-national-fond-si-maraton-386808-03-m-loc-2-national-maraton-palmares-2005-fcpr/

    Si acolo nu e vorba de locul 5999… ci in topul national.

    La viteza, poate si demi, cred ca e mult mai greu. Porumbelul liber e un porumbel mult mai relaxat. Pentru viteza porumbelul trebuie sa se simta nesigur afara, sa “bage tare” pana ajunge in cusca. Daca urmaresti cu atentie, un porumbel care e liber nonstop are si alt stil de zbor si mai ales de aterizare, intr-o siguranta deplina. Unul la program de multe ori aterizeaza stangaci si are anumite manevre nesigure. E si normal, pentru ca mai toata viata si-o petrece inchis. Indiferent de anotimp, un porumbel liber nonstop are sanse mult-mult mai mari in fata rapitorilor decat unul la program.

    Chiar sunt curios daca a ajuns cineva in top 10 national la viteza cu porumbeii la natural, liberi toata ziua. Sau macar, cu porumbeii la “metoda natural” adica pe perechi… ca mai toata lumea face vaduvie acum. Cunoasteti vreun caz?

    @Maryus… interesanta idee, dar momentan ma sperie numai cand ma gandesc la ce poate insemna ca munca si costuri. Poate, candva, cumva…

    Si totusi, topicul era despre libertate si sanatate, nu performanta.

  21. Are dreptate admin.,un porumbel lasat liber e mult mai relaxat decat unul la program,iar la viteza chiar daca vine foarte repede acasa exista riscu sa ramana pe voliera cateva secunde chiar minute bune si sa nu intre,ba chiar sa mai faca cateva zboruri in jurul volierei dupa ce initial a coborat pe ea( am vazut caz concret la cineva de zboara la natural, porumbeii liberi non-stop,dar aceel columbofil juca doar la fond-maraton, etapele de viteza si demifond erau ca si antrenament). Asta se stie,ca indiferent de anotimp un porumbel lasat liber non-stop are sanse muuuuulttt peste unul la program,in fata rapitoarelor. Oricum ar fii, porumbeii trebuie lasati liberi cat mai mult timp cu putina,pentru asta au fost facuti,sa zboare!!!

  22. Frumos articol, in 75% din cele spuse sunt si eu total de acord, totusi exista mai multe de “dar” si anume:
    1. In zilele noastre porumbeii ce merg la camp au cele mai mari sanse sa nu se mai intoarca – “90% dintre oameni, trateaza boabele cu diferite substante pt. a nu fi mancate de gandaci”, a luat bobul este terminat pe loc, ori se usuca din picioare si moare lent. Si ne mai intrebam apoi ce boala au…
    2. Libertate 100% si mancare la discretie fara program oare-i buna ? Eu cred ca nu, participand la concursurile de viteza 100-200 km va asigur ca n-o sa intre in cotet “invatat libertin” sta si canta pe cotet, mai trage o tura la vecinu in gradina ca acolo a vazut el apa mare la gaste si face si-o baie…in loc sa intre in cotet la el stiind ca doar acolo-l asteapta mancarea buna si apa…
    Personal ii las liberi in cea mai mare parte a zilei, dar totusi cu program…dimineata la ora 8 coborata trapa,in 15 minute se inchide “singuri zboara 1-2 ore si vin la masa mai apoi”…seara la fel cu 1-2 ore inainte de masa (culcare) se coboara si se inchide cand sunt toti la loc .
    3. Hrana…oare este asa “de naspa” fiind foarte curata hrana la sac ? Va asigur ca-s facute probe cu sutele sau chiar mii in acest sens…oricarui crescator i-ar fi mai simplu sa-si amestece din ograda proprie sau din piata 3-4-5 tipuri de siminte si-a terminat povestea, iesind mult mai ieftin…de ce ies campioni peste 90% persoane care-i hranesc cu “hrana cumparata” ? Credeti ca n-ar putea sa-si faca singuri amestecul chiar daca au foarte multi bani ? Personal eu imi fac amestecul singur din magazia proprie, dar adaug si “hrana la sac” o parte din sac si doua din amestecul meu .
    4. Medicamentele…in zilele noastre, nu-i tratezi, nu-i mai ai garantat…sunt suficienti de multi virusi, bacterii, etc, incat porumbelul fara un ajutor cat de mic din partea noastra nu-si mai poate asigura vitalitatea …Eu am incercat sa-i am cat mai natural, NU SE POATE fara medicamentatie…
    Multe-ar mai fi de spus, dar nu vreau s-o mai lungesc pt. ca foarte multi oricum nu prea citesc textele lungi si pe buna dreptate la un moment dat devin plictisitoare !
    E marfa voastra, pana la urma fiecare este liber sa-si aleaga ce-i mai bun pt. el, cu medicamente sau nu, cu libertate deplina sau cu program strict, cu mancare cumparata sau din propria ograda, important este sa-ti descoperi PROGRAMUL cu, care ai performanta deplina ! Bafta Tuturor !

  23. De acord cu com.15 Când prinzi drag de un por mai ales daca ti.a facut 1 sau mai multe norme,NU cred că e vreunul să fie indiferent când ti.l ia uliul sau soimul. Vânt in pene

  24. Sfinte vorbe ai spus domnu SOCEANU DANIEL…ASI MERITA LIBERTATEA SI AU DREPTUL DE A CIUGULI AFARA ;NU DOAR SA PRIVEASCA TRISTI PRIN PLASA …Sfinte vorbe..Eu spre exemplu ,nu puteam sa tin mai mult de un an un porumbel anchis nu reuseam pur si simplu..Scoteam doua trei perechi de pui din ei si dute frate acolo unde gandesti …si la locurile dupa care tinjesti…Spre exemplu ,miam mutat porumbeii la o alta locatie acum cativa ani an urma la o alta casa..Dupa un an leam dat drumu la toti..Altii sau anvatat imediat ,alti mai treceau pe la vechia crescatorie si se antorceau anapoi pina sau anvatat toti anafara de o femela care nu am avut cei face..De la vechia porumbarie nu a vrut nici in ruptul capului sa se desparta asa de atasata ce era …Antre tinp am desfiintat porumbeii pentru ca am plecat an Italia..In scimb cei de la vechia locatie iam lasat ,impreuna cu ancapatanata mea femela..Acolo lasasem ce era mai urat an schimb ia era de o stralucire aparte..Atunci am zis an gandul meu ,.Tiai cautat atat de mult libertatea si an libertate vei ramane cate zile vei avea..Porumbeii trebuie sa ai simti ,sa ai simti ce vor…Si anchei aici tot cu vorbele lui DANIEL..PORUMBEII ASI MERITA LIBERTATEA SI AU DREPTUL DE A CIUGULI AFARA NU DOAR SA PRIVEASCA TRISTI PRI PLASA :.SFINTE VORBE cu stima BARONU DE LA FOCSANI…

  25. Porumbeii sportivi fac masaj si bai cu saruri , stau in cantonament , joaca bine pe orice timp , fac antrenamente pentru cresterea efortului , primesc mancaruri de dieta si nu au nicio treaba cu fratii vitregi , porumbeii comunitari – SANATATE = LIBERTATE –

  26. Oncioiu.Danut iti permiti sa scoti 2-3 pui si sa-i dai drumul daca n-ai dat multi bani pe ei, dsar daca ai dat 2,3,4 sute de euro nu te mai lasa sufletul sa-i eliberezi chiar daca nu-ti place ca se chinuie inchisi.

    Si am vazut ca mai multi dintre noi sustin ideea ca daca ai porumbeii la program nu intra repede cand sosesc de la concurs, fara suparare dar e o mare tampenie, porumbeii mei zboara afara doar 5 LUNI PE AN (celelalte 7 stau inchisi complet), din aceste 5 luni doar 1 luna zboara 3-5 ore pe zi (la inceputul sezonului) iar cand incepe sezonul zboara maxim 1,5 ore pe zi tot sezonul si la mine nu exista porumbel sa nu intre in maxim 20 de secunde de la sosire, in aprilie o sa filmez o sosire si o sa va arat.

  27. SALUTARE! FELICITARI PT ARTICOL! PENTRU MINE NU EXISTA LIBERTATE TOTALA LA PORUMBEI! SA FIM SERIOSI, ASTA INSEAMNA INCONSTIENTA! SA LAS PORUMBEII NEINCHISI SA INTRE CEVA PESTE EI SA MI SE RUPA SUFLETU CAND VAD PENE SI SANGE IN LOC DE PORUMBEI! DACA CRESCATORIA ESTE BINE SITUATA MAI MERGE RAR SA LASI SEARA DECHIS CA SA IASA EI DIMINEATA LA PRIMA ORA ATUNCI CAND RASARE SOARELE. II LAS LIBERI SAMBATA SI DUMINICA CAND POT SA STAU NUMAI LA EI SI SA-I VEGHEZ! APROPO DE ASTA SA VA SPUN O PATANIE: “AVEAM PORUMBEII LASATI LIBERI SI PLECASERA LA CAMP! SI IN SPATELE CASEI AM AUZIT TRACORUL-DISCUIA PAMANTUL, NUMAI CA EU AM CREZUT CA A INCEPUT SA SEMENE PORUMBUL, TRATAT BINENTELES! SA MOR NU ALTCEVA, M-AM PUS PE FLUIERAT SI ALERGAT CU BOLOVANII IN MANA SI FUGA DUPA EI SA-I USUI! CAND AM VENIT ACASA AM FACUT TARABOI CU MAMA CA NU M-A ANUNTAT CA SEAMANA PORUMBUL, AMENINTARI CA-I SPARG ATATEA GEAMURI CATI PORUMBEI MOR:))) IN FINAL IMI SPUNE UN VECIN CA NU SEAMNA CI DISCUIE! AM SUFLAT USURAT SI DE ATUNCI SUNT IN GARDA CAND SE APROPIE PUSUL PORUMBULUI!” INTR-UN AN MI-A MURIT UNUL OTRAVIT CA S-A APUCAT BUNICA SA RAREASCA PORUMBUL SI PE O RADACINA DE PORUMB ERAU PRINSE CATEVA BOABE TRATATE DIN CARE A MANCAT! DECI???? SUFICIENT SAMBATA SI DUMINICA LIBERTATE, BAITA, PANA LA MASA DE SEARA!

  28. Frumos articol!
    Porumbeii mei petrec (din primavara si pana toamna tarziu) ore intregi pe gazonul din curte, ciugulind foarte harnici. Am incercat sa vad ce anume cauta sa manance : seminte de ierburi, pietricele, diverse ierburi, cochilii de melci sparte ? Nu pot spune exact, dar ce este cert este ca treaba asta dureaza uneori si cate 3-4 ore bune si ca o fac toti : voltatii, strasserii si chiar uriasii maghiari (se cam impiedica in incaltatura dar nu se lasa). Puii hraniti de parintii care pot iesii can vor afara sunt de asemeni mult mai sanatosi si armonios dezvoltati decat cei ai porumbeilor inchisi. As indrazni sa spun -fara pretentii de fapt stiintific, ci doar ca o observatie personala – ca diferenta de marime si dezvoltare intre fratii de cuib (care uneori poate fi fatala celui mic, mai ales la rasele mai greu de reprodus) este -si ea- mult redusa daca parintii pot iesi afara cand vor ei.
    Tot articolul asta ma face sa-mi aduc aminte de unul din mentorii mei columbofili – fara multa scoala si eruditie, dar cu minunatul bun-simt al oamenilor simpli- care zicea “Apai dumneata, domnisorule draga, de ce nu mananci doar conserve din alea de tabla?Asa-i si porumbelu’, lui ii place sa zboare fara sa-si aleaga ce vrea!”

  29. @Mihai A: cred ca ai intales tu gresit,daca nu,imi cer scuze,dar era vorba despre porumbei care sunt liberi non-stop,la ei este posibilitatea sa nu intre rapid cand vin de la concurs,nu la cei care sunt la program. Oricum topicu este despre libertatea cat mai mare daca nu se poate libertate totala la porumbei= sanatate

  30. Anu trecut am vacc jumate din porumbei pt restu miam luat riscu,+vit,usturoi,miere de albine si otet.antibiotice zero ,diferenta dintre cei vacc si ceilalti nu à fost nici una (nu fac nici conncursuri noci expo cu ei)in schimb sunt de dimineata pina seara afara indiferent de anotimp fff rar dispare cite unu ,chiar daca sunt liberi toata ziua sunt si rasfatati asa ca ii pot baga inauntru la orice ora din zi(cu alune)

  31. Buna!
    Interesant articolul, am si eu o observatie fata de diversitatea boabelor si a hranei. Am un prieten care are o moara de grau pt. faina, si are si selector automat langa moara, si dupa ce se selecteaza graul ramane “spartura”. Spartura este alcatuita din boabe sparte, si toate boabele si semintele de la plantele nedorite in agricultura. Un mix de boabe naturala. De ce v-am spus aste, atata timp cat a hranit porumbei cu aceasta spartura, a avut cei mai frumosi si sanatosi pui la porumbei, dupa aceea nu a mai mers asa de bine la celelalte serii de pui, cand nu avea spartura. Si asta se repeta in fiecare an. Deci mult mai diversificat, decat hrana la sac, poate nu asa de curata, dar mai diversificata si pe placul prumbeilor.
    Vant in pene!

  32. Wow, nu as fi crezut ca sunt asa multi care gandesc
    ca mine. M-am gandit mai mult la rasele de agrement
    si ornament care au ajuns porumbei de voliera cu toate
    consecintele negative.
    In nici un caz nu vreau sa dau sfaturi celor care practica
    intensiv sportul columbofil.
    @Mihai A.
    @Capone
    Bineinteles ca nu se poate practica cu succes sportul
    columbofil cu porumbei liberi permanent. Vaduvie
    ca metoda de motivatie cade de tot etc etc
    @ Radu d`Auvergne
    ma bucur ca ai porumbei fericiti in libertate si astept
    cu nerabdare pozele promise

  33. Totusi eu o sa le dau porumbeilor mei:
    – amestec de boabe curate la saci
    – apa curata
    – grit si praf cu calciu si fosfor si vitamine.

    Saptamanal sau cand au ei chef le pun apa curata ca sa faca baie.

    In porumbarie tb. sa fie curat si uscat.

    Fireste ca zborul in aer liber e sanatos pentru porumbei atat fizic cat si mental (da mental) dar lasatul in libertate de genul vagabondaj e foarte dezavantajos:
    – porumbeii mananca tot ce gasesc pe jos cum ar fi melcisori purtatori de paraziti intestinali, boabe tratate, boabe contaminate cu microbi (salmonele, coccidii), beau apa contaminata chimic si biologic;
    – voiajorii nu intra in porumbar cat mai repede dupa antrenament sau concurs.

    … si apropos Felix: porumbeii asimileaza foarte bine calciul si fosforul din surse anorganice cum ar fi carbonatul de calciu (coaja de ou), etc. dar sunt de acord cu tine in ceea ce priveste “prostirea” porumbeilor lipsiti de ocupatie.

    Cine vrea sa le dea porumbeilor vitamine din surse naturale poate pune boabe la incoltit si le poate da porumbeilor… sau frunze de salata.

    Porumbei sanatosi si fericiti la toata lumea !

  34. Hey, what about performance without drugs? Huh? What about Natural Performance, even if it is to a lower degree? You forgot those days when Salonta and Satu Mare were the longest distances for the guys from the South or South-East of the country.

    Now you have become greedy and passionate, to the detriment of your beloved birds. You increased the number of races per year and started drugging your pigeons, coming with a lot of excuses…

    Now tell me if I am wrong. And don’t tell anyone that drugs are the only way of having real fun (see how it sounds?) because you only demonstrate that you forgot how to enjoy life.

    Vorba lu’ Nea Marin, sa moara Veta daca nu suna mai bine chiar si in engleza de balta.

  35. De ce nu are uliu ce manca iarna in padure ?
    De ce ?
    Asta e numai vina vanatorilor care le vaneaza prada (rate,fazani,iepuri) pana la disparitie , decat sa curga sange in fiecare zi mai bine le’ar ajuta pe sarmanele animale sa treaca cat mai usor peste iarna … dar ei nu .. carne carne .. :-j
    Ce sa’i faci ?
    Asta e Romania

  36. Foarte frumos topicul si eu sunt de acord cu libertate totala. Rar pierzi cate un porumbel bun uliul alege de obicei pasarile mai bolnavicioase si mai putin pregatite. Lasati porumbeii sa zboare (cred ca asta este lozinca columbofililor) Vant in pene in 2013

  37. Frumos articol d-le Felix , multumesc .
    Frumos pentru cel care-si permite sa tina porumbeii liberi toata ziua . Asta inseamna ca nu este inconjurat de sase vecini cu pisici ca mine , asta inseamna ca nu sta intr-o zona cu paduri intinse unde rapitoarele sunt bine situate si-ti viziteaza crescatoria in tot timpul anului . Inseamna ca nu particii la concursuri cu voiajorii findca fara “educatie” fac orice numai nu ce vrei tu . La fel si la rasele de zbor si/sau joc , fara program este mai greu sa-i ti un anumit timp in aer .
    Cei care sunt zilnic afara si au posibilitatea sa se plimbe in gradina sau in natura sunt cei mai sanatosi porumbei care nu mai au nevoie de grit si mancare sofisticata pentru a creste pui frumosi si bine dezvoltati .
    In natura gasesc tot ce le trebuie . Pentru porumbeii care stau inchisi trebuie noi crescatorii sa incercam sa le oferim cele mai bune conditii . Mancarea la sac cu multe feluri de seminte este ceva bun dar scump . Cine isi face toamna rovizii cand semintele se gasesc ieftin la producator si face amestecul singur scapa mai ieftin .
    Daca tinem animale suntem obligati sa le oferim conditii cat mai bune . Cine nu reuseste acest lucru din diferite motive , sa renunte….

  38. Ok felix d`alsace am inteles, cu porumbeii de ornament iti dau dreptate 100%, mereu uit ca porumbei.ro e un site pentru toate categoriile de porumbei nu doar pentru voiajori. :-))

  39. Oameni buni aici depinde de fiecare ce anume vrea sa faca in sportul columbofil: PERFORMANTA sau PARTICIPARE. Unii cred ca sa merita sa tina pasul cu consumismul instalat pana si in acest hobby care a pus stapanire pe mintile oamenilor ,facandu-i sa faca investitii exagerate in porumbei si produse motivand ca in ziua de azi a fi columbofil inseamna investitie materiala. Da ok sunt de acord dar pt ce toate investitiile sau mai bine spus pt cine? Daca am fi in Belgia unde se castiga o gramada de bani din premii e un alt discurs dar la noi!??? Cei care organizeaza acest sport au gandit-o f bine pt ca aducand informatii noi ,produse si tot felul de povesti nemuritoare au creat asa numitul BOOOM in afaceri. Degeaba se investesc o gramada de bani in porumbei ,crescatorie, acesorii, hrana etc daca premierile nu sunt pe masura si aici ma refer la bani. Cu ce te incalzeste o diploma sau o cupa uitata pe un raft prafuita sau in cine stie ce colt. Banii ar fi o motivatie mai mare cred eu. Asta e .Sa auzim de bine

  40. Erai curios daca la natural a ajuns cineva in top 10
    Anul trecut am fost aproape la palmares tineret
    Loc 30 national zburand la natural, cu aceste clasari: 0188839-11
    Distanta Punctaj Loc Concurs Data Lansati
    250743 1.09 5 Zalau 1 – pui 27.08.2011 4590
    148835 3.49 12 Ludus 1 – pui 04.08.2011 3437
    361741 3.69 6 Debrecen – pui 18.09.2011 16
    167611 9.76 7 Turda 3 – pui 01.10.2011 717
    167613 14.24 43 Turda 1 – pui 08.08.2011 3019
    Norma 2011 : 32.27 puncte
    250749 1.49 19 Zalau 07.05.2012 12756
    188836 3.09 39 Feleac 2 03.05.2012 12671
    386756 9.16 110 Nyiregyhaza 1 20.05.2012 12045
    188851 40.53 116 Feleac 1 29.04.2012 2862
    394391 145.90 96 Nyiregyhaza 5 30.06.2012 658
    Norma 2012 : 200.17 puncte
    TOTAL: 2506126 232.44
    Daca observi a avut etapa de 145 pct. Daca scazi din totalul de 232 -145 =87 puncte in 9 etape de viteza la natural.
    Locul 1 pe tara a avut 83 loc 2 a avut 91 si loc 3 a avut 103 deci a fost foarte aproape. Daca mai venea o etapa pana in 20 puncte putea fi in TOP 3 .
    Sunt convins ca se poate sa castigi la viteza zburand si la natural pe pui oua ,etc.

  41. A fost odata un baiat sarac ce mai apoi avea sa-si spuna Stichelbout,si avea si el o pereche de porumbei pe care-i tinea in casa,deh casa era acoperita cu paie si in pod nu ar fi rezistat vreo amenajare.Si zburau porumbeii lui bine si pe afara (ca doar nu-i tinea nimeni cu forta in casa:))) si-n concursuri astfel ca a ajuns sa se ridice din saracie,ca mai apoi sa-si faca o casa calumea,o crescatorie,si sa lase celor care au urmat dupa el niste porumbei de top.
    A trecut timpul si oamenii au inceput sa vada dusmani in tot,boli si paraziti carora le trebuia leac.Si au venit leacurile,s-a pus otrava,s-a injectat boala cu stiinte umane astfel incat unele fenomene ale naturii s-au dat la o parte din calea omului.Ierbicide,insecticide,clor in apa,ingrasaminte,balti cu reziduri petroliere,statii de curent inalta tensiune,rapitoare necontrolate,oameni prosti de gen braconieri,etc. toate sa te faca sa-ti ti porumbeii inchisi.Trist dar adevarat.

    Cine dispune de mult teren nepoluat langa crescatorie are porumbei fericiti !

  42. Mersi strava i., suna bine!

    @stoica: “participare” suna bine la inceput dar dupa un timp, e cam nasol sa fii mereu acolo sub linie, carne de tun pentru colegi. :)) Omul e facut competitiv, altfel nu ar fi realizat atatea. Nici macar nu e vorba de premii si bani, ci de satisfactia simpla ca porumbeii tai ii inving pe altii. Te mai suni cu prietenii in ziua concursului… stii ce placut e cand altii au sositi acasa cate 10 porumbei si tu inca il astepti pe primul? :)) Dar cand vorbesti si afli ca nu a sosit niciunul pe zona si apoi vezi de sus un picaj spre tine, cum ti-o ia inima la galop…

    Eu as vrea sa incerc anul asta ceva aproape de ideea acestui articol, ma gandeam tot mai des in ultima vreme iar articolul a venit ca un imbold final. Sunt curios daca-mi ‘rup capu’ sau reusesc vreo norma. Am o pasune larga in vecinatate. Anul trecut porumbeii au coborat in curte o vreme dar dupa ce au descoperit campia aceea se tot lasau acolo. Nu le-am permis, dar cred ca acum o sa-i las de test. In timpul verii dimineata vin o multime de porumbei din oras pe acea pasune… si crescatorii cred ca porumbeii lor zboara, se antreneaza… hihihi. La capatul pasunii este padurea de unde vine domnul uliu uneori. E frumos cum isi fac ei toti de lucru prin iarba si cate 1-2 stau cu capetele ridicate sa “tina de 6”.

    Singura problema cu umblatul porumbeilor prin sol e ca trebuie un tratament antihelmintic mai des.

  43. Trebuie gasita intotdeauna calea de mijloc. Fara discutie ca porumbeii prefera libertatea, iar atunci cand aceasta le este oferita acestia dau tot ce e mai bun si rezulta pui foarte bine dezvoltati. Ma refer la porumbeii de matca.
    Insa, pe de alta parte cu toti vrem rezultate. Deci va trebui sa avem porumbei de zbor disciplinati, obisnuiti cu un program zilnic.
    La prima vedere totul este simplu: porumbeii de reproductie liberi, porumbeii de zbor liberi, insa cu program.
    Doar ca in majoritatea crescatoriilor nu se pune problema eliberarii porumbeilor din matca.

    Eu am reusit anul trecut sa invat la mine toti porumbeii: matca si zbor. Anul asta o sa incerc sa fac ce am scris mai sus: matca libera aproape toata ziua, zburatorii cu program.

    :) Cu porumbeii a fost mai usor. Cu pisicile si cu ulii o sa fie mai greu.

    Bafta!

  44. porumbei mei nu stiu ce e aia matca.Toti porumbei mei zboara iar daca fac vreo achizitie noua il filez iar dupa doua seri de pui ii dau drumul daca ramane de bine daca nu asta e.Cu toate acestea stiu ca nu procedez bine.

  45. Cred ca rezultate TOP 10 cu porumbeii afara 24/24 se fac la fond si bine inteles maraton , un porumbel care zboara 1 ora dimineata si alta dupa masa, cand sta 3,4 zile in cusca si apoi este eliberat si trebuie sa innopteze pe unde poate si de multe ori concursu dureaza 3,4 zile ..porumbeii aia cand vede un lot de porumbei direct acol merge , nu este invatat sa zboare sa caute, un porumbel care este liber 24/24 stie ca dejemplu pe langa unde sunt animale domestice este si mancare si mananca si pleaca dar unu care e la program aude fluerul cum fac aproape totii , si uita unde-i locul lui.

    BAFT A 2013

  46. Da, un super articol, este pe deplin in asentimentul meu, multumim d-le Felix pentru remarcile facute, asa ar fi ideal insa…..daca am mai putea da timpul inapoi……, dar din pacate evolutia aduce cu ea si schimbari care nu sunt tocmai sanatoase, insa sunt atat de necesare incat daca nu ar fi facute ar aparea probabil alte anomalii.

    Este ideal sa poti creste porumbeii in conditii cat mai naturale insa adevarul este ca in ziua de azi chiar este destul de greu, dar totusi si eu cred ca dv si ceilalti colegi, ca daca nu se poate o libertate totala, macar una partiala in functie de factorii de risc pe care-i avem fiecare in zona, ar imbunatati cu foarte mult sanatatea si chiar rezultatele de performanta pe termen lung.

    Este cert ca atunci cand pasarea are libertete totala, poate manca orice doreste, iar diversitatea pe care o are la dispozitie nicodata nu o vom putea inlocui noi indiferent cat ne-am straduii, plus miscarea cat mai multa care stim cu totii cat de bine face organismului.

    Am remarcat interventia lui Dolle, cu povestea prietenului sau si ma gandeam cat timp va mai gasi acea mixtura de seminte in cereale?.. de ce pun aceasta intrebare? deoarece odata cu modernizarea agrigulturii si la noi in tara, nu vor mai fi aceste “impuritati” in cereale datorita substantelor care se vor aplica la scara din ce in ce mai mare, probabil si pe camp porumbeii cand vor ajunge nu vor mai gasii acea multitudine de seminte si odata cu ele vor disparea melcii, insectele etc, cu alte cuvinte poate parea un scenariu sumbru insa trebuie sa fim realisti si sa ne asteptam la mai rau.

    Parerea mea este ca trebuie gasit un echilibru cat mai bun pentru pasarile noastre si sa incercam pe cat posibil sa le oferim conditii cat mai naturale de viata, deoarece acestea nu pot fi decat benefice, acum depinde de maiestria fiecaruia in parte de a imbina metodele de intretinere cu cele de antrenament pentru a obtine si rezultate.

    Andrei, subscriu si eu la ideea lui Maryus de la com 13, chiar daca este mult de munca gandestete la rezultat, cati i-ti vor multumi dupa, si cu ajutorul catorva colegi care ne-au obisnuit cu interventii de calitate, poate iesi ceva interesant.

  47. zik daca cineva ar face asa cum spune articolul atunci;nu zboara cu ei pt k ia contact cu toate bolile de la ceilalti,trebuie sa fie o zona care nu prea e fregventata de alti porumbei. si noi oamenii stim prin natura noastra cum sa traim dar nu o facem .intotdeauna trebuie sa fi” altfel ”lucru care face pe ceilalti sa te arate cu degetul. alegeti singuri!

  48. Pentru performanta cade totul , inainte sa ma inscriu intr-o asociatie columbofila si sa particip la concursuri ofeream libertate totala porumbeiilor mancare prin curte doar boabe si grau erau destul de bine nu aveam probleme cu boli ceva probleme imi faceau rapitoarele pisicile si uliu , gasind in cotetul mic ce il detineam atunci 2 exemplare de uliu si cateva pisici.Zburam porumbeii in fiecare an treptat pana la Constanta vro 350 km aerian de la crescatoria mea , eram fericit cand veneam de la marea balaceala si gaseam majoritatea porumbeilor lansati de langa apa sarata in cuibusorul lor.
    Acestea relatate mai sus pana intr-o zi cand am inceput sa am contact cu oamenii care participau la curse :Un cotet am ridicat rapid de vro 10 ori mai mare decat cel precedent am ajuns sa detin un numar de pana la 15 ori mai mare acum avand in proiect un alt cotet pentru pui cel existent fiind suprapopulat si asa de maturi , medicamente , vaccinuri ,vitamine, mancare mult mai buna, mult timp alocat , nopti nedormite etc.
    Dar sa ne uitam la sportivi de performanta suplimente , metode care mai de care mai indrasnete de antrenament , dopaj,programe peste programe.Porumbei voiajori sunt fiintele transformate de noi obligatoriu in sportivi.Va mutumesc ca ati citit acest comentariu!!!

  49. Frumos articol. Felicitari. Am citit si cateva comentarii lasate mai sus, si mie imi place sa las porumbeii afara, mai ales mi-ar placea ca cei de la matca sa ii las afara, dar s-ar tot duce. Iar pe zburatori, degeaba ii las la natural si liberi sa faca ce vor ei, ca in acest fel nu vor face rezultate. Sa nu se inteleaga gresit, eu imi iubesc porumbeii, imi place sa ii vad liberi, dar imi place si cand sunt disciplinati, le ofer tot ce pot eu mai bun, dar cand vad ca si vin bine, ca trag acasa, ca fac efortul de a veni indiferent de vreme si de distanta, atunci realizez ca am facut bine si ca fac bine in continuare, deoarece se simte bine acasa, ii place. Daca nu s-ar simti bine nu ar mai reveni, parerea mea. Si metodele de zbor sunt simple motivari, vaduvia este pentru folosul lui, sa nu fie slab la concurs, fiecare sistem este facut ptr a da o extra motivare, dar principalul este dragostea de casa …

  50. In calitate de columbofil,dar si de medic veterinar,nu pot spune decat ca sustin ceea ce au afirmat o parte a celor care au postat anterior : ca ne indreptam prea mult spre artificial ! Nu trebuie sa primeze obtinerea performantelor cu orice pret,cu orice sacrificiu,ci existenta unor pasari sanatoase,ori sanatatea inseamna apropierea animalului intr-o masura cat mai mare de conditiile naturale,de modul de viata al stramosilor salbatici.Astazi,din pacate,am facut in asa fel incat porumbeii nostri sa nu mai ajunga la maturitate daca nu sunt vaccinati,iar in hrana lor sa intre mai mult medicamente decat graunte.Unde vom ajunge in ritmul asta ?

  51. Am cumparat porumbei de la crescatori care aveau porumbeii la program si care ii lasau liberi.Porumbeii tinuti la program se obisnuiau la mine mult mai repede decat cei tinuti in libertate,desi unii dintre cei tinuti la program erau mai in varsta decat cei liberi.
    Si lucrul asta l-am auzit de multe ori si la braconieri,ei stiu ca un porumbel prins de la concurs anul viitor il vor obisnui cu siguranta.
    Am o femela cumparata de la cineva,la o distanta de 5 km de cusca mea.Femela a fost tinuta inchisa la altcineva 2 ani,eu am tinut-o inchisa 1 an.Deci 3 ani.Cand am eliberat-o a plecat direct la fosta locatie,unde s-a nascut,dar cusca nu mai era la locul ei.Nu i-a placut si a revenit la mine unde e libera sa zboare cat vrea.DAR UN LUCRU E CIUDAT:DE CATE ORI O PRIND SA MA UIT LA EA,SA O EXAMINEZ,SE SUPARA SI PLEACA LA FOSTUL PROPRIETAR.NU INTRA IN CUSCA,DOAR STA ACOLO.DACA NU AM TREABA CU EA,STA LA MINE.
    deci le place sa nu fie deranjati,ei revin acolo unde au liniste sa isi creasca puii.

    Articolul ambitioneaza tinerii sa concureze porumbeii,chiar daca nu au bani de mari investitii.E pacat ca pt bani si faima,oamenii au inceput sa isi bata joc de animale si sa le chinuie in fel si chip.Insasi concursul cu porumbeii,traseul pana la lansare,manevrarea lor,este un chin pt ei,dapoi sa ii tii numai inchisi,vaduviti,etc.

  52. Eu as schimba titlul articolului in “Libertate=Sanatate?” pentru ca “Libertatea” are riscurile ei din punct de vedere al sanatatii porumbeilor. Deci raspunsul la aceasta intrebare nu este simplu DA sau NU.

  53. Frumos . dar intervin citeva chestii , stiu pe cineva care ; ii zboara la natural ,fara prea multe medicamente , separe doar cu vaccin obligatoru si este campion national , ii rupe pe astia pe aici la fonduri si maratoane, nu pune baza niciodata pe viteza , citeodata nici nu baga in ceas, tine porumbei putini in jur de 40 , nu ia de nicaeri porumbei niciodata , libertate totala , citeodata mai are si cite un rateu cu plecatu la cimp, mai moare cite unu , nu are matca sechestrata , foarte riscant daca ma intrebati pe mine ! dar vorbim de el . sanatate si succes la zboruri

  54. interesant articol
    personal nu sunt de acord sa las porumbeii liberi,maturii zboara in fiecare dimineata incepand din aprilie pana in 10 august dupa care sunt inchisi,iar puii sunt inchisi dupa ce se termina concursurile,de obicei 5-10 octombrie
    un crescator care vrea sa faca norme bune la viteza, demifond ,general trebui sa si tina porumbeii ,,in mana,,
    -pt porumbei.ro coment. 21
    2330303-10 f este loc 3 viteza palmares expo ucp 2012
    a fost zburata la natural si a crescut un pui la finalul campionatului/nu sunt adeptul sa zbor la vaduvie

  55. eu am porumbei din 1991 si timp de vreo 10 – 11 ani am avut la ei o cusca doar cu sertare….compartimente…..15 la nr….fara voliera in jur….cuibarele si atat….nu stiu daca intelegeti….liberi non stop…. sanatosi tun..vara iarna …nu conta…..unu sg a murit din nu stiu..cateva sute. dupa ce am schimbat cusca si am treccut la voliera sincer n-am vazut atatia porumbei bolnaviciosi si unii chiar morti pot spune ca foarte multi de cand sunt , nu stiu daca libertatea e senantate dar sigur o intretine….acum ii am liberi non stop de 2 ani fara decese decat cele facute de rapitoare.

  56. imi place ideea..cred ca de la primavara nu o sa.i mai inchid..am un prieten care ii tine deschisi si iarna.. nu ii inchide deloc..si(m.a irat la inceput) a zis ca mai mult de 5 prumbei nu ii ia uliul toata iarna..in plus, de cand il stiu, nu prea a avut porumbei bolnavi..doar cate unu,asa,da foarte rar…eu i.am avut deschisi pana prin noiembrie…nu am avut lipsuri…sunt foarte de acord cu ideea de a.i lasa cat mai mult posibil liberi…invata foarte repede cand sa zboare si cum sa se comporte fata de ului…eu cred ca daca i.am lasa sa faca cum stiu ei,ar face MINUNI!!!!







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *