Calculator genetic

Iata o aplicatie foarte interesanta: un calculator genetic. In functie de ce date de intrare ii dai pentru parinti, iti genereaza o lista de posibilitati pentru puii obtinuti din incrucisarea respectiva.
Sugerat de Viorel Boar

21 comentarii la “Calculator genetic”

 1. nu cred ca vor incerca multi asa ceva mi se pare greu am 14 ani imi place engleza dar tot mai bine e in stilu clasic io mi-am trecut toti porumbei pe un jurnal

 2. Nu cred c? genetica Kingilor difer? de cea a altor porumbei…

 3. Chestia e ca asa cum se impart culorile, se impart si genele pentru orientare, musculatura, vointa, etc…numai ca pe astea le dibuiesti mai greu si nu o sa le vezi prea curand sablonate intr-un calculator…de-asta ramane sportul cu voiajori placut. Cand vor descoperi si celelalte conexiuni, cred ca s-a cam terminat cu acest sport.

 4. interesant….era si mai bine daca era in romana.Sincer nu prea cred ca functioneaza:P

 5. Calitatiile sportive a unui porumbel este ceva mult mai complex decat determinarea culorii.
  Pentru a obtine rezultate si mai mult rezultate bune la concursuri de zbor, porumbelul trebuie sa aiba mai multe calitati: sa aiba musculatura buna, sa aiba simti de orientare, are nevoie de o doza buna de inteligenta pentru a invinge problemele aparute pe parcurs, sa fie curajos, sa aiba sanatate impecabila si inca cateva calitati.
  In plus toate aceste insusiri sunt influentate de mai multe gene aflate pe cromosomi diferit avand intre ele relatii mai complexe decat dominata sau recesivitatea. Deci este vorba de niste calculi si posibilitati de infint de ori mai complicate decat determinarea culori penajului sau a ochilor.
  Cu tote aceasta dificultati cred ca odata si aceasta problema va fi rezolvata de geneticieni si cu asta si soarta sportului columbofil va fi pecetuita.

 6. “Calculatorul” de mai sus se refera strict la culoare.
  si te ajuta daca doresti sa obtii la pui culoarea dorita.
  Este un instrument pentru crescatorii de porumbei de rasa
  care au notat intr-un jurnal al crescatoriei culoarea porumbeilor
  cu multe generatii in urma.Fara aceste date despre intreaga
  familie vom avea” surprize” chiar si cu calculator.
  La voiajori nu are sens pentru ca nu conteaza culoarea
  si chiar daca ar interesa cati mai stiu din ce mix de culori
  au fost bunicii generatiei de astazi.Dupa un calculator
  pentru alte calitati mai trebuie sa asteptam mult pentru
  ca(cum a spus si Andrei)este mult mai complicat.Personal
  nici nu-mi doresc asa ceva.

 7. este interesant acest calculator, dar de unde poti sa stii exact care este genotipul fiecarui porumbel pe care il detii. poti doar sa intuiesti. vazand ce rezulta dintr-o pereche poti sa descoperi cam ce genotip are fiecare

 8. sincer , din ce am vazut pe acest site …”NU MERGE ” si nici nu o sa mearga si cum spunea un coleg de pe forum ..cand o sa se dibuiasca aceste programe pe calculator nu o sa mai fie asa interesant acest sport …DEcI VaNaT In PeNe (a venit iarna , grija mare cu ULII)

 9. porumbei.ro te rog poti sa imi lasi si mie id de messenger

 10. chiar daca s-ar sti genotipul fiecariu porumbel, tot nu s-ar putea anticipa exact culoarea urmasilor, deoarece ar putea sa apara semidominanta(dominanta incompleta), caz in care culorile se amesteca. ar putea sa apara si supradominanta, caz in care din 2 parinti mediocri sa rezulte fii foarte buni.

 11. EU AM IMPERECHEAT 2 PORUMBEI CU FOND PALMARES DE LA MINE DIN CRESCATORIE OBTINAND 4 PUI :1 PIERDUT LA 240KM SI 1 LA 360KM ,RAMANAND 2 CU TOATE ETAPELE LA PUI .NU CRED SA MA AJUTE ACEST CALCULATOR SA OBTIN CAMPIONI ,DACA DIN BUN CU BUN NU DA BUN ATUNCI POATE SA DEA DIN BUN CU PROST??????

 12. da, cred ca asta e cuvantul potrivit “misto”

  este doar o aplicatie din care mai poti invata cate ceva – cred ca se adreseaza celor cu cunostiinte mai putine in genetica si nicidecum celor care stiu cum sta treaba si mai ales ce au in crescatorie

  problema este ca unii chiar asteapta un calculator genetic pt campioni :)))
  sa nu uitam ca, cu cat te astepti la mai mult de la ceva cu atat e mai usor sa fii dezamagit…

 13. Impartasesc aceeasi parere ca si pozitia 9….acel calculator se refera strict la determinarea culorii urmasilor si facand un mic calcul al unor urmasi eclozionati anul acesta a rezultat ca raspunsurile calculatorului sunt gresite….iar in ceea ce priveste transmiterea genotipului la urmasi este o munca mult mai grea……si apropo Andrei….observ ca se trece foarte repede peste partea de genetica care este in fond cea mai importanta….de acum inainte am sa fiu doar spectator,fara a mai posta vreun comentariu,deci…succese maxime cu bataia de cap si VANT IN PENE!

Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *