Autor: Florin Oprea, Constanta

Cu ocazia unei minivacante in Belgia de cateva zile, am avut sansa sa vizitez un crescator belgian al rasei Jucator de Galati, cu care de ceva vreme tineam legatura prin mail. Nu voi da numele lui aici din motive personale. Am ajuns la respectivul crescator, un om la aprox 55 de ani, intr-o dimineata innorata de august, cu sufletul la gura, sa vad caror pasari le atribuie ei, belgienii, numele de ,,Galatzers??.

Undeva la 20 de km de Bruxelles, intr-un sat, o casuta cocheta desprinsa parca din povesti, cu vreo 25000 de mp de curte , ascunsa in spatele unei fortarete de verdeata, am gasit cu greu, crescatorul si cotetele sale. Dupa cateva schimburi de amabilitati, am mers in spatele casei, unde in apropierea unor grajduri moderne, populate cu cai de rasa, se gaseau cotetele porumbeilor.

galateni-belgia1

Au urmat discutiile despre fiecare rasa pe care o crestea, trei rase de jucatori (Rolleri Orientali, Rolleri de Birmingham si Galateni) si o rasa de porumbei utilitari, (King). Am aflat de la acest fost campion european la Rolleri Orientali ca Galatenii nostri, insumeaza, dupa parerea lui, caracterele de zbor si joc ale celorlalte rase pe care le detine, Rolerii Orientali si Rollerii de Birmingham. Galatenii proveneau de la un crescator din Elvetia, fiind importati de acesta in anii ?60 din Romania.

galateni-belgia2

Intr-unul din cele 3 cotete pe care le avea, erau ,,cazati?? Jucatorii de Galati, lotul de tineret, dupa cum se vede din fotografii, pasari care n-ar avea nici cea mai mica sansa, la cea mai nereusita forma de expozitie de pe la noi.

Curios, am rugat gazda sa imi arate pasarile sus in aer.

Fara sa stea prea mult pe ganduri, acesta a inaltat stolul de juniori format din aprox. 20 de pasari. In max 5 min stolul a urcat atat de sus incat daca iti luai privirea de la el, cu greu il mai puteai localiza. Cu toate acestea, acolo sus, simultan, cate 4-5 pasari, jucau. Am stat cu ochii pe stol aprox o ora, timp in care pasarile au continuat sa joace si ce mi s-a parut important, fara sa piarda din inaltime. Trebuind sa plec, am intrebat crescatorul despre durata de zbor a tinerelor pasari. Raspunsul lui a fost: 2-2,5 ore.

galateni-belgia3

Am parasit cocheta resedinta a crescatorului belgian si un gand imi staruia in minte: oare in Romania, tara de bastina a jucatorului galatean, cate crescatorii mai pot demonstra cele vazute acolo ?! De ce la noi atat de multi crescatori au abandonat intaia calitate a rollerului galatean si au selectat pe extreme alegand prin tot felul de incrucisari nefericite fie varianta de frumusete, fie pe cea crescuta pentru zbor de durata si fara joc ?! Probabil ca oricare din aceste doua variante e mai comoda dar in felul asta riscam sa pierdem cea mai valoroasa realizare columbofila care ne apartine noua romanilor: rollerul de Galati.