Articol publicat de Marghescu Mitica

Cine nu-si aminteste cu placere de prima lui achizitie de porumbei, indiferent cum a survenit aceasta si de la cine (de primul ou si primul pui iesit in propria crescatorie, primul rezultat remarcabil la un concurs)? Sunt placeri care nu se pot uita. Timp de aproape un an batusem piata de pasari din
Timisoara. Incepusem “sa citesc” fiecare vanzator si porumbeii lui inghesuiti prin cuti si custi improvizate, porumbei loviti, gheare rupte si unii chiar vizibil bolnavi. Din cand in cand mai aparea ceva nou, insa diferentele erau mici. In una din zilele de piata am ramas placut surprins de o aparitie a unor cutii(facute ca la carte) in care porumbeii inelati stateau lejer, erau vioi si aveau un penaj stralucitor.

In acea zi nu eram pregatit financiar, multumindu-ma astfel cu un nr. de telefon care mi-a fost oferit cu amabilitate. Persoana in cauza foarte modesta nu a incercat sa faca nici un fel de reclama, pasarile erau cele care “vorbeau” de la sine. La cateva zile am luat legatura cu persoana respectiva, vanduse o mare parte din pasari si nu prea mai avea de vanzare. In momentul acela am aflat mai multe detalii: ce-l determinase sa vanda o mare parte din pasari (le tinea la un prieten si era nevoit sa le mute), rezultatele, diplomele si cupele, etc.

La marile mele insistente mi-a vandut o pereche, tinand legatura cu domnia sa, ulterior mi-a facut cadou cateva perechi de maturi si in primavara de pui. A rugat un prieten sa-mi doneze si el cateva perechi, fapt care s-a si realizat. Chiar daca acest prieten participa la zboruri numai de 3 ani, nu-ti va fi greu sa-l gasesti pe foile de arbitraj, deoarce este printre primii. Deci in columbofilia din Romania exista foarte multi oameni cu suflet, numai ca trebuie sa le dovedesti devotament pentru ce primesti. Cele doua persoane sunt: d-nul inginer Lala Gheorghe si Micu Ionel. Pana in prezent porumbeii s-au prezentat foarte bine. Pe viitor DIN MIILE DE PORUMBEI, PRINTRE PRIMII SA FIE SI AI MEI!!