In cele ce urmeaza va voi prezenta un material realizat prin bunavointa Dlui. Moise Dinu, Campion National la Maraton 2011 cu porumbelul NR 0491855 / 09, denumit Super 55, porumbel care a reusit un super sezon cu urmatoarele clasari:
Loc 1 Jaroslaw – 10.298 p – 588 km
Loc 1 Roznan 1 – 5992 p – 900 km
Loc 1 Roznan 2 – 1359 p – 900 km
Loc 352 Lublin – 3993 p – 723 km

1.Ce are la baza acest porumbel ?
Tatal lui “Super 55” este ”61” starul crescatoriei, care si el este castigator de 3 x Loc I in anul 2008, cu care clasari a castigat Campionatul National la doua categorii Fond + Maraton si binemeritatul Loc 7 National Maraton Palmares. “Super 55” este o combinatie din partea tatalui Imbrecht x Carteus iar mama Carteus.

2.Domnule Moise ce ne puteti spune despre originea porumbeilor d-voastra?
Porumbeii din crescatoria mea au la baza exclusiv trei linii de porumbei si anume Carteus, Imbrecht si Gebr.Hagens, dar fiecare porumbel din lotul de zbor are cel putin 50 % sange Carteus. Mai exact toti porumbeii mei pleaca de la cinci porumbei Carteus, doi porumbei Imbrecht si doua femele Hagens.

3.De ce apreciati atat de mult porumbeii Carteus?
Acesti porumbei m-au cucerit de prima data cand i-am vazut in crescatoria domnului Carteus, pur si simplu imi plac. Isi transmit bine calitatile ereditare sunt puternici si in orice colonie din Europa in care au intrat s-au facut remarcati. Vreau sa mai adaug ca porumbeii ce ii am de la Carteus sunt consagvini pe reproducatorii lui de baza Limoges si Bonten Barcelona.

4.Ce caracteristici au porumbeii Carteus?
Acesti porumbeii sunt in general calmi, cu ochii maron cu pupile mici, de talie mijlocie, usori, cu aripi suple si ascutite, ambitiosi demonstrand aceasta calitate mai ales in intrecerile pentru locul I pe distante intre 500 si 1000 km.

5.Cat de mult conteaza aclimatizarea porumbeilor adusi din Belgia, Olanda si Germania?
Cel putin cu porumbeii cu care eu lucrez aclimatizarea nu isi are sensul. Porumbeii buni sunt buni oriunde cel putin in zona Vrancea unde ma aflu eu. Porumbeii pe care i-am adus, au demonstrat repede ca sunt buni.

6. Cati porumbei aveti la zbor si reproductie si cum ii imperecheati?
Crescatoria mea detine la lotul de zbor +/ – 34 masculi vaduvi si lotul de reproductie este de 8 cupluri. As vrea sa promovez printre columbofilii tineri ideea de a imperechea porumbeii dupa cum vor acestia. Eu las unui mascul 5 femele iar dupa ce isi alege una dintre ele, adaug la cele 4 ramase inca o porumbita si merg cu ele la alt mascul si tot asa…, din aceasta cauza detin 8 masculi si 18 femele pentru reproductie.

7.Cum antrenati porumbeii?
Pe cei tineri ii antrenez de cate ori am ocazia sa merg in deplasari si ii lansez din orice directie cu distante intre 50 si 80 km de casa, puii trebuie sa dobandeasca mai intai capacitatea de orientare si mai apoi lectii de educatie fizica. Cu maturii anrtenamentele le fac cu asociatia noastra la etapele de viteza si demifond la care toti membrii asociatiei participa dar nimeni nu baga in ceas. La noi se zboara numai Fond si Maraton, etapele scurte sunt considerate antrenamente.

8. Ce parere aveti de folosirea steagului in antrenamentele zilnice?
Daca porumbeii nu zboara spontan si de placere, suficient de mult si este nevoie de folosirea steagului este deja o problema si inseamna ca porumbeii nu sunt in forma, sunt obositi, bolnavi sau depasesc greutatea optima. Vaduvii mei trebuie sa zboare in forta disparand in orizont pentru 20/30 de minute, atunci dorm linistit si ma gandesc ca o sa am o super etapa.

9.Ce metoda de joc folositi?
Consider ca metoda de zbor cea mai buna depinde de porumbeii pe care ii ai, nu este o regula generala, eu am facut diverse experimente cu porumbeii mei si sunt sigur ca ei se descurca mai bine cu metoda vaduviei, de fapt linia acestor porumbei zboara la vaduvie de 100 de ani. Inainte de startul sezonului permit unor porumbei sa scoata un rand de pui, ca sa se ataseze de cuib mai bine, dar in timpul sezonului este exclus. Uneori este de folos ca la ultima etapa de maraton, care este de regula pe la sfarsitul lunii august, sa las porumbeii impreuna. Este important cum simt eu porumbeii, daca nu mai este atasament intre mascul si femela este nevoie sa-i las impreuna mai mult, chiar si in sezon, pentru oua, nu pentru pui.

10.Ce ne puteti spune despre forma si naparlire?
Crescatoria mea este orientata cu fata spre nord si acest lucru ii da un fel de semi-intuneric si este mai racoros, si din aceasta cauza porumbeii mei intra mai tarziu in forma si e un lucru bun pentru fond si maraton. Porumbeii mei care au a 3-a pana cazuta sunt tinuti acasa si nu mai participa la concurs, lucru care se intampla de regula in jurul datei de 1 august, numai cand exista un porumbel cu sanse bune la locuri mari atunci il joc si cu a 4-a pana. Crescatoria este buna atunci cand sunt rezultate, cand nu sunt este bine sa luam in calcul o schimbare a orientarii sau a conditiilor din interiorul acesteia.

11.Ce tratamente aplicati porumbeilor?
Tratez porumbeii de bolile clasice ca tricomonoza, viermii intestinali, salmoneloza si cai respiratorii, plus vaccinul de salmoneloza si paramixoviroza, pe care il fac dupa ce le cade ultima pana din aripa. Prefer vaccinul de 1 an.

12. Ce parere aveti de concursul de la Berlin?
Un asemenea concurs este un lucru bine venit dar locatia a fost aleasa sa favorizeze o anume zona cand erau alte variante mult mai echitabile pentru 60-70% din tara, dar pe mine nu ma intereseaza in mod deosebit acesta etapa, eu prefer concursuri intre 500 si 1000 km sa zboare porumbelul 12/15 ore intr-o zi. Prefer ca un porumbel matur sa claseze 4-5 etape intr-un an, 2-3 de fond si 2 de maraton.

13. Ce propuneri pentru aveti pentru RNS sau in general legate de organizarea sportului columbofil romanesc ?
In primul rand concursurile de maraton celebre, gen Cupa Europei cu Pau, Pepignan, Tarbes, Marsseile, au lansari dimineata foarte devreme, si atunci este un zbor adevarat de maraton, cand porumbelul zboara toata ziua neintrerupt. La noi se doreste ca toate lansarile sa aiba loc tarziu, chiar la ora 12, asa incat porumbelul zboara, se opreste noaptea si apoi zboara din nou, porumbelul zburand 500 de km intr-o zi si 300 a doua zi, chestiune cu care eu nu sunt de acord, nu e zbor de maraton, un maratonist trebuie sa zboare 10, 11 chiar 14 ore de zbor intr-o zi, acela e un maratonist.

14. Ce sfaturi aveti pentru incepatorii care sunt interesati de concursurile de fond si maraton?
Este important sa aiba in jur oameni cu experienta la aceasta categorie de zbor, eu de exemplu nu cunosc mare lucru despre viteza si demifond, nu stiu cand si cum intra porumbeii in forma, cum pot fi supra-motivati, samd, deci au nevoie de un mentor pentru metoda, ingrijire, antrenament. Nivel de la care sa incerce sa urce si mai mult prin experienta proprie.

15. Care este secretul Campionului la Maraton al Romaniei in 2011 ?
Nu am niciun secret, imi plac lucrurile simple si in crescatorie si in antrenamente, alimentatie, samd. Toate lucrurile sa fie simple, sa nu le complicam. Ochiul porumbelului sau verificarea la mana nu spun prea multe, toate teoriile au exceptii de la regula, deci stiinta sta in cunoasterea propriilor porumbei, cand sunt in forma, cand sunt probleme cu ei, cand trebuie motivati, ingrijiti suplimentar, samd. Trebuie sa ai rabdare si stiinta de a intelege din comportamentul lor.

Un material de Costel Girneata