Salutare dragilor,
eu ca majoritatea dintre noi sunt preocupat de sanatatea porumbeilor mei. Am procedat in luna decembrie anul curent intr-o zi insorita cu temperaturi ridicate la vaccinarea intregului lot de porumbei cu vaccin bivalent: salmoneloza + paramixoviroza. Nu va spun numele vaccinului pentru ca nu vreau sa tragem concluzii gresite. Cred ca vaccinul a fost in regula, nu vreau sa schimb producatorul.
In urma vaccinarii, un mascul de la matca (in varsta de 4 ani) la maxim 3 minute de la vaccinare a cazut pe gratare secerat. Ca in legile lui Murphy, aveam 2 masculi care reproduceau ff bine. Unul dintre ei a murit.
Porumbeii sunt sanatosi, in urma vaccinarii mi-a murit un singur mascul, restul sunt intr-o stare perfecta.
De ce credeti ca a murit? A fost stop cardiac? L-am vaccinat gresit? (vaccinez porumbeii de vreo 5 ani, asta e singurul deces). Vaccinul e de vina? (vaccinul a fost pastrat si transportat in conditii optime maxim 8 C).
Va multumesc,
Adrian
Cat de des interactionezi cu porumbeii, mai ales la matca? Ii iei des in mana, iti ciugulesc din palma? Nu cred ca a fost vaccinul de vina (mult prea rapida reactia) ci mai degraba a facut stop cardiac de la stresul manipularii. N-ar fi primul caz de care auzim. Alta varianta ar fi aplicarea vaccinului in locul gresit, am mai auzit la cineva ca le facuse in muschi si au murit.
Din pacate Nu interactionez cu porumbeii, nu am timp de ,,giugiuleala”(din pacate). Este posibil sa fi facut stop cardiac, insa nu cred ca din cauza manipularii.
Am un prieten care isi tine porumbeii pe balcon, sunt fff blanzi, ii ciugulesc din palma. Acum 3 ani in urma vaccinarii i-au murit 2 in conditii asemanatoare cu al meu, la cateva minute dupa vaccinare.
Eu vaccinez numai in a 2-a treime a gatului, cred ca am vaccinat corect, insa nu poti sa fii niciodata sigur.
Interesant topicul. In primul rand cred ca nu se pune problema sa fi fost de vina vaccinul in conditiile in care a murit un singur porumbel. Cu siguranta a fost de vina modalitatea de vaccinare. Sau i-a fost atins un centru nervos sau din cauza stresului a facut stop cardiac.
In alta ordine de idei insa, ash dori sa ridic o problema destul de serioasa care am observat ca se cam propaga pe piata vaccinurilor de la noi. Exista firme romanesti (hai sa nu dau nici eu nume pentru ca de principiu colaborez cu firma respectiva) care vand vaccinuri neomologate. Mai mult de atat reteaua de distributie comercializeaza aceste vaccinuri in toata tara fara nicio jena. Cand am intrebat despre omologare si de ce le vand asha, raspunsul a fost ca vaccinurile sunt foarte bune, insa exista interese la nivelul UE sa nu le omologheze pentru a se cumpara vaccinuri ale producatorilor straini. Este un raspuns care dupa parerea mea nu lamureste deloc situatia.
Eu am comandat un vaccin pt paramixo + salmo de la ei si mi-a venit cu eticheta zgariata exact in dreptul datei de expirare, iarasi foarte ciudat, dar hai sa zicem ca a fost o intamplare nefericita. Oricum nu am administrat vaccinul porumbeilor pentru ca mi-a fost teama.
Cred ca l-ai vaccinat gresit am patito la fel si eu intr-un an!
Buna ziua!Din articolele scrise de doctori cu experienta la porumbei si din cartile care trateaza subiectul se desprinde o singura concluzie:stop cardiac de la stresul manipularii!!!Exista sigur acest motiv pt ca am avut personal ocazia sa-mi moara porumbel la 2 min dupa ce l-am prins in mana fara sa-i fac nimic,pur si simplu m-am uitat la el,l-am controlat un minut!!!DAR,fara sa vreau sa supar oameni de meserie,din propriile observatii si……..patanii,cred ca sunt porumbei care fac alergie la unul din compusii vaccinului,cel mai probabil,LA PROTEINA DIN OU,care e suportul vacc!!!In sprijinul a ceea ce spun este faptul ca in ultimii 5 ani vaccinand cam 1ooo-1200 de doze mi-au murit aprox 15-17 porumbei si DOAR O FEMELA!!!Femelele sigur ca nu au alergie la proteina din ou ca doar ele il produc!!!Cea care mi-a murit facand parte dintr-o familie care a murit 90%la un vacc de coriza acum 2 ani-probabil ca aveau ceva ce se transmitea genetic de au murit intreaga familie!Si in cazul de mai sus tot un mascul a murit!E
Este o parere PERSONALA!!!Probabil ca este f f important si daca este atins vreun vas de sange vaccinul intrand direct in fluxul sangvin!!Sanatate tuturor si sarbatori fericite!!!
porumbei de la varsta de 4 ani incolo,nici nu mai trebuiesc vaccinati ei formandusi o imunitate greu de strapuns,si vavcinul nu le mai face cn site ce la varsta acea si de la vaccin inutil (pentru cei de peste 4 ani,care nu mai ar efect vaccinu)poti sai sterilizezi sa nu mai repsoduca,dar in cazul tau sigur iai atins vreo vena sau un nerv care ia fost fatal.
P.S dc era vacinu de vina murea mai multi porumbei nu doar unul,bft si atentie la vaccinarii!
Cred ca l-ai vaccinat gresit,sau varianta stop cardiac din cauza manipularii.
interesant ! cate grade avea vaccinul cand au fost vaccinati porumbeiii ? (aprox.).La o moarte asa rapida ma gandesc numai la socul vaccinarii.Nu pot spune nimic din experienta pe aceasta tema deoarece nu mi s-a intamplat niciodata un asemenea fenomen chiar daca am vaccinat mii de porumbei.De regula incalzesc vaccinul undeva la 20 grade,expunandu-l langa o sursa de caldura sau chiar tinandu-l in buzunar pana ajunge la acea temperatura.La fel pe durata vaccinarii tin vaccinul in buzunar mai ales daca afara sunt sub 15 grade.
Din ce-am mai citit și studiat, e foarte probabil să fi fost vorba de un șoc anafilactic. Îi las, îi invit de fapt pe alții, mult mai pregătiți în domeniu, să-și dea cu părerea vizavi de anafilaxie.
Acelasi lucru am patit in ianuarie la vaccinare,un singur mascul,o poza de porumbel de altfel l.am gasit mort dupa cinici minute.Cred ca toti au patit.o sau o vor pati cel putin o data.Clar greseala de vaccinare,parerea mea.
sall…Daca nu a fost la primul vaccin atunci a fost atins gresit cu acul , se mai intampla din pacate.
mai mult ca sigur a facut soc anafilactic. A mai fost vaccinat ?
Se mai poate pune si problema socului anafilactic. Eu am vazut cazuri in care pasarile au murit asa din cauza vaccinului, dupa ce m-am interesat mi sa spus ca e vorba de soc anafilactic si ca acest lucru poate fi si din cauza ca vaccinul nu a fost bine facut.
Si mie mi s-a intimplat acest lucru cu acest vaccin la un prieten . Trebuiesc intrunite anumite reguli inainte de vaccinare nu ca s-a facut gresit inocularea . Ar trebuii sa mai umble la prepararea vaccinului dupa ceea sa-l scoata pe piata . Ne impune noua sa transportam in conditii de protectie dar cei care il vind respecta aceste reguli exemplu la expozitia de la Tirgoviste erau expuse la vinzare si inauntru si afara pe masa la vedere cu toate ca afara era mai mult de 5 grade si ne mai miram . Sarbatori fericite tuturor crescatorilor si nu numai .
Vaccinul a fost in regula,nu el a fost cauza decesului !
sal!!! iti zic scurt/2 l-ai atins!!!
Da exact ce am incercat sa explic si eu:soc anafilactic=soc provocat de o alergie!
pote iai facut o doza prea mare … sau a facut infart….
Si eu vaccinez porumbei,dar intotdeauna ma ajuta un prieten foarte bun bineinteles mult mai in varsta si cu experienta de vreo 40 ani,mia povestit doua asemenea cazuri si el atras concluzia ca din cauza vaccinari incorecte nu prin faptul ca nu a stiut si pentru ca a gresit cand la intepat cu acul.
Explica unde ai introdus acul.
si eu am vaccinat peste 1000 porumbei si au murit vreo 3 porumbei nu cred ca au facut stop cardiac mai degraba poate am atins vreun nerv si de asta zic eu altceva nu stiu ce ar putea fi..asa ca poate ai atins si tu vreun nerv si…
e vorba cumva de acel vaccin care a aparut de curand pe piata salmonela+paramixo care nu se gaseste in farmaciile veterinare ,si interesant oare de ce?….personal am vrut sa cumpar si eu si am primit un raspuns sec nu este livrabil.
se poate sa loi fi vaccinat in gusa este foarte periculos acel vaccin eu am avut mari probleme din cauza greselei de vaccinare la mai multi pb cel mai bine ar fi pe viitor sa apelezi la un medic veterinar pentru ai vaccina eu asa o sa procedez.
L-ai vaccinat gresit
sunt incepator si aveam de gand sa vaccinez si eu porumbeii anul asta dar cred ca ii las asa ca nu vreau sa ii omor cu mana mea.
la minus 10 grade cat or fi in februarie,iti ingheata mainile si sigur faci vreo gafa.
STOP CARDIAC
Nu cred ca este vaccinul de vina, si nici modul de vaccinare. Eu vaccinez por la aproape tot clubu de cativa ani, si singurul por care a murit,a fost al meu, dar avea 2 fulgi indoiti in coada. Concluzia? Paramixoviroza.
si eu sunt tot incepator dar cu siguranta ii voi vaccina cu mana mea.cu totii invatam din greseli.bineinteles ca e mai greu pt cei care concureaza si care nu isi permit sa piarda nici o pasare.sarbatori fericite tuturor!!!!
Buna seara, din experienta si din cele descrise poate fi vorba despre 2 chestiuni si anume:
a) embolie gazoasa
[Definitie,descriere:
Reprezinta vehicularea unui corp strain prin sangele circulant si oprirea lui intr un vas deoarece dimensiunea sa nu-i permite sa inainteze.
Embolii pot fi :
1.endogeni(bucati de os,trombilichid amniotic) sau exogeni(picatura de grasime aer)
2.solid/lichid/gazos
3.septic/aseptic
4.cu vehiculare directa(urmeaaza sensul circulatie sanguine) ; cu vehiculare paradoxala( trece din circulatia venoasa in cea arteriala su invers fara a strabate reteaua capilara) ; cu vehiculare retrograda(in sensul invers al circulatiei sanguine).
Varietati de embolii:
tromboembolism pulmonar, embolism sistemic, embolia grasa, embolia cu lichid amniotic, embolia gazoasa.]
b) soc anafilactic [Unele antibiotice, unele antiinflamatoare nonsteroidiene, vaccinurile, intepaturile de insecte sau unele alimente pot provoca reactii alergice mai usoare sau mai severe in cazul persoanelor sensibile. Uneori insa, alergiile pot ajunge la soc anafilactic. „Anafilaxia sau socul anafilactic reprezinta o reactie alergica brutala a organismului, declansata de factori multipli si care apare la citeva minute dupa intrarea in contact cu substanta alergena.]
eu nici o data , in 10 ani de cand sunt columbofil , nu amk vaccinat vreun porumbel, nici nu am mai cumparat sau prins vre un porumbel de cel putin 2 ani , toti porumbeii mei sunt tata-fiu si tot asa , cei bai batrani porumbei au peste 12 ani si nu mi s-au imbolnavit ,
Iti dau un sfat , nu mai vaccina decat puii intre 5-7-12 luni
Acelasi lucru l-am patit si eu anul acesta in luna august. In mod sigur este o greseala de vaccinare . L-am injectat intra venos (din neatentie ) in loc de subcutanat . Cand e sa se intample se intimpla. Atentie la administrarea vaccinului.
si mie mi-au murit 3 porumbei in cativa ani de cand ii vaccinez.am observat ca acest lucru sa intamplat cand s-a zbatut porumbelul ca sa scape.acum scot imediat acul in momentul in care se zbate porumbelul il las sa se linisteasca si apoi il vaccinez .chiar daca se dubleaza doza nu este mortala.cand nu sunt sigur ca l-am intepat bine ii mai fac o doza pentru siguranta.
Deci asa a patit si un bun prieten al meu dar el nu ii vaccinase ci le facuse nu stiu ce tratament iar la 5-10 minute dupa injectare porumbeii care erau mai vioi cadeau morti. Cativa s-au ridicat a 2 a zi si sunt vioi acum dar unii au murit
Se intampla…….Totusi mai da-ne niste detalii.Cati ml a fost doza?
In urma cu 2-3 ani am vaccinat porumbeii pt coriza si doza era de 5ml.I-am vaccinat pe toti si 3 au murit….ulterior explicatia a fost ca trebuia sa ii vaccinez intramuscular ,nu dupa cap.Ii vaccinez singur de paramixoviroza si pot spune ca am vaccinat cateva mii.Asta e singura problema.
Revenind la cazul de fata ,trebuie stiut si daca inainte de a vaccina i-ai tratat de saolmoneloza,pt ca daca nu , asta poate fi o cauza.
din 2005 vaccinez mereu porumbeii. nu am intalnit nicodata asemenea cazuri si nici nu vreau. e clar ca vaccinul nu e de vina, ci modul in care il faceti. mare atentie sa nu se mai intample.
toate cele bune, multa sanatate, sarbatori fericite si un an nou plin de impliniri!
eu stiu ca un animal se vacc doar daca e sanatos,in caz contrar vacc devine dusman ,posibil acea pasare era prinsa de boala si urma sa o dea la restu pt ca nu vad sa fie vacc sau intepatura de vina,in cazu in care se zbate poate fi atins in alte locuri si cauza moartea,pe ai mei iam vacc cu vacc in ultima zi de valabilitate si in semiintuneric,sai pot lua frumos de pe odihnitori,sa nui sperii abea vedeam unde bag acu nu leam pus nici aspirina in apa cum se spune si toti sunt vii.
Asa cum spune Claudiu Roman, imi amintesc ca se spunea ca daca un porumbel are salmoneloza si il vaccinezi impotriva ei, moare. @medic veterinar – asa sa fie, exista o explicatie?
sunt doua variante: soc anafilactic sau i-ai intepat coloana cervicala a porumbelului. pe acolo trec toate “legaturile” dintre creier si restul corpului.
buna.eu cred ca problema mortii porumbelului survine din cauza emboliei care s-a produs din cauza vaccinarii intravenoase a porumbelului(vezi topicul nr 30 pt detalii).este foarte importanta aspiratia ca sa iti dai seama daca esti in vena sau nu.si mie m-i s-a intamplat anul trecut la fel si am vaccinat sute poate chiar mii de porumbei.
sa auzim de bine in 2012!!!
Salut Adi ,imi pare foarte rau pentru el ,stiu ce insemna pt tine si vreau sa va spun ca acest por a fos si in voliera mea dar asta conteaza mai putin ceea ce vreau sa evindentiez este ca era un porumbel vioi dar in acelasi timp si foarte bland ,deci cade varianta cu stopul cardiac din cauza stresului , ceea ce ai spus mai sus ca ai vacinat cu un vaccin cu 2 tulpini pt paramixo si salmo imi da de gandit pt ca se stie ce urmari au aceste vaccinari daca pasarea este atinsa de orice fel de tulpina salmo(moare in cateva minute),dar nu cred ca ai avut asa ceva pt ca el este singurul caz .
Eu sunt de parere ca ai atins un nerv sau vas de sange alta explicatie nu vad.
Sper sa treci repede peste acest nefericit eveniment si iti urez tie si tuturor columbofililor Craciun Fericit si La Multi Ani!!!!
Anul acesta in februarie i-am vaccinat si o porumbita a murit sub ochii mei la cateva minute dupa vaccinare. Am incercat sa o salvez i-am deschis ciocul iar in gat avea o spuma am zis eu ca probabil era vaccinul. Mentionez ca vaccinez porumbeii de mai multi ani si nu am mai patit asa ceva.Vaccinul a fost facut de veterinar iar cand l-am intrebat care sa fie cauza mi-a zis ca a facut vreun soc.Porumbita mai fusese insa vaccinata de mai multe ori.Eucred ca este vorba de o greseala de vaccinare.Sarbatori fericite tuturor crescatorilor de porumbei si un an nou cu multe realizari atat in domeniul columbofil cat si in viata personala.
STOP CARDIAC
Mda, este pur si simplu o greseala de vaccinare. Daca, cu totul intamplator acul nimereste un vas de sange, chiar mic si daca tot din intamplare o mica picatura de vaccin ramane in vas, pleaca in torentul sanguin-intra in circulatie-producand o embolie care poate fi fatala.
Cea mai buna si plauzibila explicatie este ceea de la comentariul 9. Am patit la fel acu doi ani cu o femela care imediat dupa vaccinare a murit. Am stat si mi-am “stors creierii” sa-mi dau seama de ce a murit o femela care era aparaent sanatoasa si foarte puternica. Dupa analaiza mi-am dat seama ca ea a fost vaccinata printre primele, daca nu chiar prima si vaccinul nu a fost incalzit, fiind luat direct din frigider. Am intrebat mai multi medici veterinari si mi-au dat explicatia privind fenomenul care se intampla in momentul vaccinarii cu vaccin rece. Un prieten, coleg columbofil a patit si el cu un an inainte, cand i-au murit 3 porumbei din matca fiind vaccinati primii.
Deci, ATENTIE, incalziti vaccinul inainte de vaccinare. Tineti-l in mana pana ajunge la o temperatura de macar 18-20 grade si apoi tineti-l in buzunar.
stie cineva sa ne dea niste indicatii corecte despre cum se vaccineaza porumbeii??sa nu mai gresim!!!
Sal! poate a mai scris cineva acelasi lucru dar din lipsa de timp o sa trec repede la subiect: 1 vaccinu nu este de vina. 2 nu a fost vaccinat corect deoarece am patit si eu la fel in doua randuri anul trecut cand mi au murit 4 porumbei. 3 nu ai bagat acul destul de adanc ca sa treaca de piele si de vasele de sange sau ai atins radacina unei pene si serul a patruns in sange si a dus la stop cardiac (vaccinezi porumbelu i l eliberezi ,canta ,se roteste de 2 ori si cade secerat ) daca l-ai fi deschis ai fi vazut ca in jurul inimi era numai sange inchegat. Pe internet nu gasesti mare lucru decat teorie k si eu am cautat inebunit pt ca imi era frica sa mai pun mana pe siringa dar acum totul e ok. La teoria care o gasesti pe net care e ok trebuie sa tii cont ca acu trebuie sa treaca de piele pt k vasele de sange sunt lipite de piele.
Multumesc pentru raspunsuri.
1) Stiu ca inainte de vaccinul e salmo trebuie un tratament impotriva salmonelozei. NU l-am facut. Eu am o ,,fix” cu antibioticele si asta e motivul pt care nu le administrez (aproape deloc). Nu sunt convins ca fac bine.
2) Vaccinul a fost incalzit inainte de vaccinare, cred ca a ajuns la 30 C (adica optim).
3) Porumbelul a fost vaccinat cam la jumatate, cand a murit deja vaccinasem vreo 30.
4) Inainte de vaccinare cu 1 zi si dupa vaccinare 2 zile au primit electroliti (vitamine). Nu l-am administrat aspirina in apa, la urmatorul vaccin o sa le administrez 2-3 aspirine Bayer plus C (farmacia umana) la 1-1,5 litri apa, in ziua vaccinarii.
Am citit lucruri interesante in comentariile voastre, nu stiam ca daca intra in sange vaccinul pot omora porumbelul.
Ce este frustrant e ca incepuse sa isi dovedeasca calitatile de reproducator.
Multumesc Paul pentru incurajari, sper sa ne revedem curand.
Sarbatori fericite tuturor, va urez multa sanatate!
Şocul anafilactic, numit şi anafilaxie, este cel mai sever şi mai înspăimântător răspuns alergic. Anafilaxia este un răspuns al anticorpilor imunoglobulinici la un număr mare de alergeni. Răspunsul este brusc, apărând în secunde sau minute de la contactul cu un alergen.
Reacţia anafilactică este sistemică, aceasta însemnând că nu se limitează la locul iritaţiei. Simptomul caracteristic este constricţia căilor aeriene. Constricţia se asociază adesea cu şoc,o situaţie în care se produce o scădere bruscă a tensiunii sangvine ce determină puls rapid, precum şi slăbiciune, paloare, confuzie şi inconştienţă. Anafilaxia necesită tratament imediat şi poate produce moartea dacă nu este tratată rapid.
Un organism care are iniţial doar o reacţie uşoară poate prezenta o reacţie severă după o altă expunere. Un organism poate prezenta hipersensibilizare în orice moment, indiferent că a fost sau nu sensibilizat anterior.
cine poate invata si pe noi incepatorii cum se face vaccinul corect? k nu toti avem situatie de medici vetelinari si nici nu avem cei mai priceputi prieteni:(
Vaccinarea corecta. Campaniile de vaccinari sunt prevazute in februarie-martie (astfel ca vaccinarile sa se faca cu circa 4 saptamani inainte de perioada de reproductie si apoi cea de concursuri) si in august-septembrie (inainte de a fi in plina desfasurare marea naparlire). La efectuarea vaccinurilor trebuie avut in vedere ca porumbeii sufera actiunea agresoare, stresanta, a mai multor factori care, impreuna, afecteaza rezistenta organismului: sperietura pricinuita de manipulari (prinderea, contentia etc.) si de prezenta unor persoane straine (personal care vaccineaza, ajutoarele etc.) introducerea in cos, socul intepaturii apoi inocularea vaccinului, adica patrunderea in organism a unui corp strain, care produce o reactie dureroasa locala, eventual urmata si de o reactie generala.
Pentru vaccinarea propriu-zisa, ajutorul apuca usor porumbelul, cu miscari blande, dar ferme, il contentioneaza intr-o mana, iar cu cealalta mana il tine de cap, acesta fiind orientat catre pieptul pasarii, ceea ce face ca gatul sa fie usor indoit si degajat. Locul de electie pentru inoculare este in partea dorsala a gatului, la limita dintre treimea mijlocie si inferioara a acestuia. Aici regiunea este mai bogata in tesut conjunctiv lax. Operatorul va indeparta usor penele si va apuca pielea intre degetul mare (police) si aratator(index) si o va ridica usor, formandu-se astfel un fel de buzunar in care se va injecta vaccinul incet, urmarind ca acul sa treaca prin piele cat mai perpendicular pe ea si intotdeauna de la cap spre coada. La inoculare, operatorul va avea grija sa nu traverseze pielea oblic, sa nu injecteze vaccinul intradermic si nici sa nu atinga cu varful acului muschii gatului. Daca vaccinul uleios este injectat intradermic, adica in grosimea pielii, la locul de inoculare se va produce o necroza a pielii sau un nodul in grosimea ei. Daca vor fi atinsi cu varful acului muschii gatului se va produce lezionarea lor. Se va forma in muschi un proces inflamator dureros, eventual si un nodul, care va obliga pasarea sa evite orice miscare a gatului. Din acelasi motiv nu se recomanda sa se faca vaccinarea in regiunea dintre umeri, chiar subcutanat. Aceeasi contraindicatie este si pentru injectarea vaccinului la ceafa, aproape de cap, unde este putin tesut conjunctiv lax si, deci, orice proces inflamator devine foarte dureros.
Dupa introducerea vaccinului, la locul de inoculare, se penseaza cu degetele pielea pentru a grabi inchiderea orificiului format de ac si se va masa usor locul pentru a ajuta difuzarea vaccinului intr-o zona cat mai larga, sub piele. Dupa inoculare, porumbeii nu vor fi lasati sa zboare, cum obisnuiesc unii crescatori sa faca; porumbeii vor fi reintrodusi in cosurile lor, dusi in voliere si tinuti inchisi cateva zile. Acul de injectie se va schimba cel putin la fiecare crescatorie. Intr-o colonie in care a aparut deja boala, acul se va schimba la fiecare porumbel. Unii specialisti recomanda ?administrarea vaccinului inactivat prin injectarea lui pe cale intramusculara, atragand atentia ca aceasta trebuie facuta cu deosebita grija?. Vaccinul se inoculeaza in muschii pieptului, la un centimetru de carena sternala si aproximativ la mijlocul lungimii sale. Se va folosi obligatoriu un ac subtire si lung (25 mm lungime si 6-7/10 diametru ), care se va introduce destul de adanc in muschi (cel putin 2cm). Dupa inoculare, locul se maseaza energic pentru a imprastia vaccinul intre fibrele musculare si a opri neintarziat mica hemoragie intotdeauna posibila, prin lezionarea vreunui vas capilar. Acelasi autor recomanda folosirea unei seringi (pentru insulina) gradata fin, deci foarte precisa . Puii si tineretul columbar se vor vaccina cand ajung la varsta de 3 saptamani, (de necesitate se pot vaccina si pui mai mici ) cu vaccin viu Newvac La Sota liofilizat si reconstituit, administrat pe cale oculonazala, instilandu-se fiecarui porumbel 4 picaturi (cate o picatura in fiecare ochi si nara). Daca in timpul instilarii cu picatorul s-a observat ca picatura de vaccin nu a intrat in sacul conjunctival sau nu a fost aspirata pe nara, deci a alunecat, se va pune alta din nou, fara teama de supradozare.
Cunoscand ca porumbelul este mai rezistent decat puiul de gaina, doza pentru porumbel este egala cu 5 doze pentru puiul de gaina; ca atare la reconstituirea vaccinului La Sota, cu numarul de doze de pui-gaina, inscris pe eticheta flaconului, se va adauga diluant de 5 ori mai putin decat este prevazut pentru puii de gaina. De pilda, un flacon de vaccin cu 200 doze pentru pui de gaina, revine pentru 40 porumbei; deci, se va adauga lichid diluant pentru 40 de doze, pornind de la urmatorul calcul: o doza porumbel= 4-5 picaturi; 1 ml diluant are 20 picaturi, respectiv 4 doze de porumbel. Deci, pentru 40 de porumbei se vor adauga 10 ml de diluant.
La tineret, dupa prima vaccinare efectuata prin instilatie oculonazala cu vaccin La Sota, se va face vaccinarea de rapel cu vaccin inactivat, la varsta de 6 saptamani (adica dupa 3 saptamani de la vaccinarea oculonazala) si urmatoarea, la varsta de 10-12 saptamani (deci la un interval de 4-6 saptamani de la precedenta). Vaccinul inactivat se administreaza exact ca la adulti, in injectii subcutanate, in doze de 0,20 ml, in regiunea dorsala a gatului la limita dintre treimea mijlocie si inferioara a gatului. intretinerea imunitatii se face in continuare la fel ca la adulti, cate o vaccinare din 6 in 6 luni, in cadrul campaniilor de vaccinari obligatorii. Este singura cale de aparare contra infectiei cu paramyxovirus, tinand seama de circulatia destul de mare a porumbeilor (antrenamente, concursuri, expozitii in tara si strainatate etc.), contaminarea facandu-se mai ales in timpul sezonului de zboruri. Infectia nu poate fi eradicata atata timp cat raman rezervoare de virus: porumbei domestici nevaccinati, pasari salbatice etc. In general, vaccinul administrat corect nu da complicatii, iar accidentele sunt extrem de rare. Vaccinul viu La Sota nu produce modificari in starea generala a porumbelului. Uneori insa se pot observa, a doua zi dupa vaccinare usoare conjunctivite sau mai ales rinite (corize), trecatoare.
La administrarea vaccinurilor inactivate se constata a doua zi dupa inoculare o reactie generala exprimata prin stare de tristete (abatere) care insa dureaza 24-48 ore. La injectarea subcutanata a vaccinului uleios uneori la locul de inoculare se formeaza, printr-o reactie inflamatorie cu necroza, un granulom, care in timp se reduce putin, ramanand totusi un nodul fibros; dupa cateva saptamani, acesta se enucleaza spontan; alteori, printr-o simpla incizie a pielii, se elimina. Formarea nodulului constituie un semn ca antigenul viral nu s-a resorbit in totalitate si formarea anticorpilor este mai slaba. Acesti noduli pot fi atribuiti: a) naturii adjuvantilor uleiosi sau altor substante prezente in vaccin; b) unor greseli de tehnica de lucru (injectarea intradermica, injectarea cu lezionarea superficiala a muschilor gatului); c)lipsei de sterilizare a acelor de injectie, prilej cu care se pot inocula stafilococi, colibacili, bacterii piogene etc.; d) prezentei agentilor patogeni ai trichomonozei, a infectiei cu herpesvirus etc. in organismul porumbeilor, care se pot reactiva.
Accidentele postvaccinale sunt destul de rare. Cele mortale se produc fie din cauza unui stop cardiac, ca urmare a fricii puternice la unii porumbei prea emotivi, fie ca urmare a patrunderii intamplatoare a acului de injectie intr-un vas de sange si a injectarii unei cantitati mici de vaccin uleios care intra in torentul sangvin si produce o embolie urmata de sincopa cardiaca. Alteori unii porumbei pot sa moara a 2-a, a 3-a zi de la vaccinare; aceasta se intampla la indivizii cu afectiuni grave ale ficatului (degenerescenta), rinichilor (nefrita) declansate ca urmare a actiunilor stresante mai sus aratate. Din pacate, asemenea afectiuni se intalnesc la porumbei, mari performeri, la care organismul a fost solicitat deseori la maximum si care, pentru a face fata eforturilor, au consumat prea multe leguminoase. Se intalnesc destul de rar socuri anafilactice, sensibilizare provocata de o vaccinare precedenta.
Pentru a preveni complicatiile, necazurile post-vaccinale, se recomanda, inainte de a efectua vaccinarile in crescatorie, sa se verifice starea de sanatate a porumbeilor, prin examene de laborator si intregul efectiv va fi supus unor tratamente de rutina: deparazitare (daca este cazul), dehelmentizare, antitrichomonozic, contra coccidiozei etc. inainte de vaccinare, daca se constata un microbism de adapost mai accentuat, se pot administra, in apa de baut, timp de 3-5 zile, antibiotice. Daca aceste tratamente nu s-au facut de curand, cel putin tratamentul contra trichomonozei se face cu 3 zile inainte si 3 zile dupa vaccinare. Pentru a preveni socul anafilactic si a atenua socul emotiv se va administra, in ziua vaccinarii si a 2-a zi dupa vaccinare, aspirina in apa de baut, in doza de un comprimat la 1 litru de apa. In perioada prevaccinala si 2-3 zile dupa vaccinare, se vor administra complex vitaminic, in special vitaminele C si complex B (drojdie de bere) si saruri minerale.
In cazul vaccinarii accidentale a porumbeilor cu supradoza
vaccinul va declansa o reactie a organismului, in urma careia organismul va produce anticorpi contra respectivei boli. in caz ca supradozezi, pot apare mai multe simptome: tumefierea si chiar incalzirea locului unde ai administrat vaccinul, apatie,inapetenta, iar in unele cazuri chiar soc anafilactic. de asemenea, poate sa apara o problema in realizarea corecta a imunitatii contra paramixovirozei.
toate simptomele de mai sus ar trebui sa apara in decurs de maxim 48 de ore, desi in mod normal apar in aceeasi zi cand ai administrat vaccinul.
asa ca ai doua optiuni: fie lasi porumbeii in pace si speri sa nu apara nimic grav la ei, fie te duci la un medic veterinar si il rogi sa te ajute cu 0.05ml de dexametazona injectabil. dexametazona e un antiinflamator, care va reduce reactia de raspuns a organismului si va atenua eventualele simptome . in aceasta doza, probabil ca nu vei reduce definitiv efectul vaccinarii. 0.05 ml ii vei putea administra doar cu o seringa de insulina.
bafta in continuare si mare grija pe viitor.
Multumesc pentru comentariu, Catalin. Daca doresti, poti sa-mi lasi si numele, cred ca am sa fac un articol de sine statator din comentariul tau.
In 4 ani de cand ii vaccinez schimband anual firma care a produs vaccinu am pierdut 3 porumbei toti masculi si toti in cateva minute de la vaccinare se vedea cu ochiu liber cum li se scurge viata din ei ladoi am gresit dupa ca am scos acu am vazut ca a iesit sange
am fcut si eu la un pui de anul acesta era al doilea pe care il faceam dar cred ca a fost atins de paramixo pt. ca dupa ce l-am lasat din mana a inceput sa suceasca capul si sa se invarte, s-au este vorba despre altceva nu stiu daca a mai patit cineva, sa de sfaturi
pentru acest deces sunt 2 cauze. 1 poate fi vorba de un infart sau cel mai probabil este vorba de injectarea vaccinului intr-un vas de sange ducandu-l la inima si provocand infartul miocardic. in cartile de la chevita la metode de vaccinare scrie de asa ceva. UN ACCIDENT parerea mea
Clar e vaccinat gresit .Am mai spus asta mai sus dar akm o sa spun amanuntit.
Cand vaccinezi un porumbel de paramixo indicat ar fi sa fie 2 oameni( deoarece pt cine nu stie unul trebuie sa ii tina capul porumbelului cu 2 degete si sa il indoaie iar celalalt sa il vaccineze.
Dupa cum ai precizat si dupa poza se vede ca a fost vaccinat gresit(l-ai atins la coloana).Cand il vaccinezi trebuie sa ii prinzi pielea de la ceafa si sa ii bagi acul foarte putin in piele nu trebuie impins tare!Atentie mare la acest amanunt!!!!
Cine vrea sa stie mai multe despre porumbei sa ma contacteze pe adresa mea de mess: rgolica16@yahoo.com
cred k nu vaccinul este de vina ci modul in care lai vaccinat,poate acul siringi a atins vre-o vena si de accea a decedat si mie mi sa intamplat…
salut .. eu nu sunt deloc cu vaccinurile .. cred ca ii strica ..
am avut niste curcanei (rotati) care dadeau din cap … sistemul nervos era la pamant .. leam dat drojdie si pastile pt curatarea intestinelor … iam mentinut cat sa mai traiasca.. dar..inca mai dadeau pe langa mancare si se miscau haotic .. ce am facut .. am cumparat niste plante din piata si leam facut ceai … va spun sincer.. din starea grava in care erau.. cu ceai sau pus pe picioare .. inca le mai dau ceai si am sa le dau tot timpul ..astept vara sa culeg urzica sa le fac si ceai de urzica.. trebuiesc intariti .. nu am deloc incredere in vacinuri si alte minuni .. porumbelul e natura si cu natura trebuie hranit .
am patit si eu STOP CARDIAC credema
am tinut unul in mana si iam dat drumu si a aterizat pe casa si dintr-o data ce ma uitam la el a cazut jos INTEPENIT timp de cateva secunde asa repede nu imi venea sa cred si la un pui vroiam sai pun inel si mia murit in mana A FACUT STOP CARDIAC