Salut! In primul rand vreau sa va intreb cum este situatia rapitoarelor la voi? La mine mai exact, Vedea, Arges, campie e foarte rau. Am de doua saptamani porumbeii dati drumu si mi-a luat domnul uliu 10 bucati dintre care doua porumbite foarte bune care aveau oua si nu m-am indurat sa le bag la matca… La voi cum sta treaba? Ce zona aveti?
Cu stima, Catalin.
E chiar de actualitate topicul.
Cu cat e mai frig cu atat ataca mai tare asa ca la primele eliberari cred ca trebuie sa fie cald afara, cam sa poti sta in tricou. A fost asa in Februarie destul si acum la jumatea lui Martie e ca dracu de frig, zici ca vine iarna. Alti factori: porumbeii sa fie linistiti, adica pe oua, nu in goana, si mai slabuti, ca daca ies cu sunca din iarna si cu musculatura atrofiata nu au nicio sansa.
Am lasat toata iarna afara o treime din lotul de zbor, compusa din tardivi si pui mari care nu au mai avut loc la boxe. Zona Campulung, AG – munte, langa padure. Cred ca au trecut prin minim 200 de atacuri porumbeii astia, si de uliu si de soim. Dupa ce au curatat ce era de curatat nu prea s-au mai putut atinge de stol si s-au redus si atacurile. Ultimul luat de uliu a fost pe 1 Decembrie si pe 8 Februarie a mai luat unul soimul. Cand o sa dau drumu la lotul principal probabil ma taxeaza. Cred ca din toamna asta o sa-i las pe toti afara ca nu e normal pentru niste pasari sa cocleasca la colivie jumatate de an… si imi place sa-i vad zburand, de concursuri mi s-a cam luat.
eu le-am dat drumul de o saptamana si treaba sta bine, fara uliu. n-am io timp sa le dau drumul in fiecare zi ca ei ar zbura linistiti. sunt si pe aici cativa, desi padurea e foarte aproape, nu da uliul in ei cum o face prin alte parti. un prieten de-al meu i-a lasat toata iarna liberi si nu cred ca au disparut 5. asa ca la iarna in fiecare saptamana vor zbura. mai ales ca nu am in jur nimic inalt care sa serveasca uliului ca element surpriza. sunt niste plopi la vreo 100-150 m, dar pe mine nu ma afecteaza. spun asta pentru ca in zbor nu am vazut niciodata sa ii atace. ii ataca doar cand sunt asezati. in felul asta mi-a luat unul, chiar de pe cotet, dar aveam in spatele lui un pom, pe care evident l-am taiat si in felul asta vizibilitatea e mare pentru porumbei si nu vor mai fi luati ca din oala. eu ii am de 2 ani si nu am riscat pana acum sa ii las iarna liberi, dar dupa ce am studiat comportamentul uliului, am hotarat ca la iarna sa ii las liberi. locuiesc in Buftea, cartier Flamanzeni undeva pe langa padurea Raioasa.
Ticleni-Gorj (zona câmpie-aproape de padure aprox 200 m) …. La fel si la mine… Intr-o saptamana 2 luati si unul lovit (am reusit sa il salvez din ghearele uliului).. Asta are viața in el.. E la al 3 “accident” cu uliul.. Prima data a venit de la un antrenament lovit(s-a reparat).. A doua oara a dat iarna asta in el am reusit iar sa il salvez…(s-a reparat).. A 3 a oara a dat acum 4 zile in el tot la fel am reusit sa il salvez.. (acum e inca in refacere) sper sa isi revina
Graba de a da drumul cat mai repede la porumbei se lasa cu pierderi tot timpul.Luna aprilie e cea mai indicata si facut exact cum zice porumbei.ro,un lucru trebuie stiut cand porumbeii zboara la temperaturi joase si in forta din cauza rapitoarelor le vor fi afectate cert caile respiratorii lucru extrem de daunator daca acei porumbei vor participa la concursuri.
Salutare!
Eu ii las sa zboare de fiecare data cand era frumos afara..nu pot sa ii tin inchisi toata iarna…nu pot..imi asum pierderile..mi a luat 7 bucati din decembrie pana acum.. o femela de 2013 zburata pana la 740 km si restul pui de 2015.
Sunt din Prahova si padurea este la 1 km de mine..in fiecare iarna imi dispare maxim un matur..in rest pui..dar imi asum asta…nici eu nu as putea sa stau inchis n casa.
Bafta anul asta la concursuri.
Cu toate ca am crescatoria situata intr-o zona impadurita nu imi fac griji , “heretele” se satura de la vecinu .Inca nu le-am dat drumu afara , ce au inceput sa oua de 2 zile ii las sa se linisteasca si in 10 zile le dau drumu afara sub observatie in orice caz urmaresc sa fie subtirei ,atletici cand ies sa nu gafaie ca o incurca .
Porumbeii mei au stat toata iarna liberi cu exceptia saptamanilor cand a nins si au fost temperaturi de minus 10-17 grade. Dupa a doua runda de ger din iarna asta care a durat c-am doua saptamani timp in care porumbeii au stat inchisi uliul a reusit imediat cand porumbeii au fost eliberati ca la un mascul sa-i smulga jumatate din penele dintr-o aripa iar la alt mascul aproape toata coada. Porumbeii atacati au ramas liberi in continuare fara sa mai fie cumva raniti de uliu sau soim chiar daca au avut foarte multe pene lipsa care cu timpul le-au crescut. In toamna nu a reusit sa imi ia niciunul dar ii alerga foarte mult reusind sa rupa 3 pui pe piept iar unuia sa i produca un accident la aripa si altuia sa i rupa un picior (cei doi accidentati au fost recuperati). In ianuarie a aparut un pui acasa pierdut de la zborurile din toamna. A reusit sa reziste aproape o saptamana si a fost luat de gaie. Dupa toate intamplarile acestea eu consider ca datorita sanatati sau lipsei de forma a porumbeilor reuseste si rapitorul sa produca pagube. De cei sanatosi si antrenati c-am greu zic ca se poate atinge. Ani trecuti uliu reusea toamna sa scuture in primul rand porumbeii speriosi din fire si pe cei foarte timizi, iar de atunci pe cei cu astfel de comportament ii elimin eu inainte sa o faca uliu. Nu zic ca si din cei buni si sanatosi nu va reusi sa ia dar cred ca reuseste doar accidental. Eu personal nu voi mai inchide porumbeii iarna doar atunci cand ninge si sunt temperaturi sub minus 5 grade dar si atunci nu pentru o perioada mare de timp pentru ca am observat ca in maxim 2 saptamani porumbeii isi ies din ritm. Nici acum in timpul imperecherilor nu a reusit sa ia niciunul chiar daca noi consideram ca porumbeii sunt foarte aiuriti. Sunt ei preocupati de imperechere, slabesc dar cei cu conditie fizica buna reusesc sa plece repede din loc indata ce s-a si dat alarma.
Ai mei zboara cat vor ei.
Sunt liberi, sa-si poarte de grija. (ce-i drept ca nu am vazut in zona rapitoarele atacandu-i, decat de vreo 3-4 ori, dar si atunci nu foarte virulent, poate pentru ca sunt foarte vigilenti si sportivi)
Pur si simplu nu pot sa-i tin inchisi, Au disparut in iarna asta 3 pasari dar asta e.
Cele mai putine probleme (fara pierderi) au fost cand am reusit sa ma abtin si le-am dat drumul cat mai tarziu. 28~29 Martie. 50% Orzoaica = usori si cu pofta mare de zbor.
Bine e sa le dai drumu’, dupa ora 10, cand se termina cu atacurile prin sat, iar uliul e satul..
Si asa, nu inteleg cand va aud pe voi ca le dati drumu afara si intr-un timp scurt uliul, culege 20.. adica cate un porumbel la fiecare masa.. frumos!!!
Cotetele sunt de vina in cazuri dastea. porumbei aia, nu apuca sa vada uliul, altfel, si o panarama fenteaza uliul.. Stiu ca sunt multi care nici nu le pasa unde, si cum e amplasata voliera..
Am un voiajor, care prin decembrie cand cand lam eliberat, abia se “taraia” pana pe acoperisi (daca ajungea macar), ca ami venea sa-l rup in doua de putoare ce era..
De fapt, trecuse uliul pe deasupra lui, si el se facea ca ploua.. nici nu stiu cum de si.a revenit, cand veneam de la servici al vedeam mereu in sura. Acum e plin de vlaga, si impreuna cu partenera (care a inceput la fel de prost cand am aduso), rup ceru’ cand vad uliul..
Totusi de cand e imperecheat cheama ca disperatu la cuib, si femela(roller de birmingham) ar zbura si ea da masculu, max. cateva ture si e pe casa.. tre sa fac ceva cu el ca se leneveste iara..
primul zbor 15 martie prima victima o femela tanara
Si pentru mine e clar ca la iarna porumbeii mei vor fi liberi. Vor sta inchisi in zilele cu mai multe grade in minus , cand va ninge sau ploua. Nu sunt convins ca porumbei care zboara iarna pe afara ar avea probleme de respiratie in timpul concursurilor. Argumentul meu tine de logica nefiind stiintific. Daca porumbei.ro a tinut un lot afara toataviarna confruntsndu-se cu 200 atacuri putetibfi siguri ca daca vreunul din porumbeii liberi ar fi avut cea mai mica problema de sanatate, ca sa nu mai vorbesc de probleme respiratorii ar fi fost deja mancat de pradatori
De pe 4 martie pana acum atacuri fregvente dar fara victime.
Eu cred ca porumbeii trebuie sa fie permanent liberi pe-ru a-si pastra forma fizică, indiferent de anotimp…,atunci sint m.rapizi decit cei ce au stat închisi măcar si o luna.
Caransebes – CS – in 4 zile -2 porumbei luati!
Avand in vedere data inceperii concursurilor in cadrul FCPR(23 aprilie – etapa 190km) iar a antrenamentelor cu clubul prin 09-10 aprilie, eliberarea porumbeilor la inceputul lunii aprilie nu este o optiune. Intr-o saptamana nu se pot aduce porumbeii intr-o forma cat de cat decenta. Drept urmare porumbeii au fost eliberati si lasati liberi toata ziua incepand cu 1 martie, dupa o pauza de 2 luni. Din fericire nu am avut nici un atac, chiar daca stau langa padure, ma ajuta ciorile care cuibaresc in zona si alunga uliul. Va salut si va urez un sezon fara catastrofe!
Porumbei trebuiesc lasati afara cu 4 saptamini inaintea concursurilor nu vad de ce iati lasa afara tot timpul ai mei ies afara vinerea sa faca baie si inapoi la. Cotet
În februarie 3 buc. În rest nici urma de atacuri la mine dar în gutanii din localitate (sunt câteva sute de gutani) bate nonstop. Mai ales îi spectacol când vine femela de porumbar, cerul îi plin de porumbei și mai nou de grauri.
Porumbeii i.am avut liberi toată iarna.
eu i-am lasat de 2 saptamani si am scos de la matca 4 bucati din care mi-a curatat 3.Deci cei de curatat ii curata si restul c-am raman.La noi la Alba ataca soimul…ii ia de nici macar nu-l vezi cand se arunca.Cele Bune!
Salutare dragi columbofili. locuiesc in Cimpina judetu Prahova, porumbeii mei au stat inchisi din 1 decembrie pana pe 25 februarie, la eliberare cam grasuti ceea ce rezulta ca eu am fost de vina cu dieta prea bogata dar spre uimirea mea desi uliul ataca aproape zilnic nu a reusit sa atinga niciunu, momentan am un stol de aproximativ 40 porumbei care zboara destul de bine cam 1 ora dimineata si una seara. In prima saptamana cand au fost eliberati am stat foarte atent si NU am alergat porumbeii are nu erau pregatiti sa isi ia zborul. IMPORTANT (nu obligati un porumbel sa zboare dupa ce a fost inchis cateva luni, cand va fi pregatit o va face singur). Un porumbel sanatos ar trebui sa fie din nou apt de zbor cam in 7 zile de cand a fost eliberat, atunci el va fi din nou stabil pe aripi. Multumesc lui Dumnezeu anul asta inca nu a luat uliu nimic…..
Azi i.am eliberat pentru prima oara, cam lenesi cu zborul unii din ei. Am avut si primul atac, un soim imi daduse lovitura, deja am considerat.o pierduta pana pe seara cand am gasito in cotet teafara.
eu sunt in zona de deal in Matita,Prahova si nenorocitul de uliu mi-a luat o porumbita lista pe negru o cuca si do vineti