Am primit mai multe emailuri de la columbofili necajiti, si se pare ca pierderile de pui din aceasta toamna sunt de ordinul miilor. De ce oare?
85 comentarii la “Catastrofele cu puii in toamna”
Comments are closed.
Am primit mai multe emailuri de la columbofili necajiti, si se pare ca pierderile de pui din aceasta toamna sunt de ordinul miilor. De ce oare?
Comments are closed.
Probabil tendinta va fi sa se renunte in timp la zborurile cu pui. Multi crescatori nu zboara puii in anul nasterii. Or fi si alte cauze, dar toamna cu vremea urata si naparlirea avansata a puilor nu sunt neglijabile. De ce s-a tinut mereu cont de naparlirea maturilor in sezon, iar la pui, care sunt si mai firavi, fara experienta, nu este bagata in seama?
Puii au un comportament foarte diferit fata de maturi,chiar daca uneori vin mai bine decat maturii de pe directii pe care nu le-au vazut niciodata.Puii din linii cu dezvoltare mai tarzie raman un pic in urma fata de liniile cu dezvoltare precoce care de multe ori sunt imperecheati in anul nasterii ,facandu-i sa se grabeasca acasa aducand rezultatul dorit.Trebuie avut in vedere ca puii cu rezultate bune,cu foarte mici exceptii vor da aceleasi rezultate si la maturitate.Valoarea reala a unui pui se cunoaste dupa ce a trecut limita de 200 km distanta.Puii chiar daca sunt din linii bune,nu au aceeasi experienta ca si maturii si atunci la un concurs pe vreme rea,fara pui si pereche acasa sunt tentati sa abandoneze.Si apoi ,unii crescatori forteaza puii pana la ultimile etape chiar daca acestia si-au aratat deja clasa.Aici,fireste,incepe prima greutate,adica sa poti stabili granita intre capacitatea normala si fortarea pana la epuizare a puiandrului,lucru care odata intamplat,foarte rar se mai poate remedia.
Va salut.
http://fanica.sunphoto.ro
Au fost si ani buni in care nu s.au pierdut multi pui, probabil anul asta sunt mai neglijenti cei de la condure.
la noi in judetul Alba se FURA porumbeii de la zbor un porumbel urat amarat culmea ca se intoarce cei frumosi colorati nu mai vin la nici un columbofil. dc oare ? am vb cu cineva care mi`a zis ca la export in Canada si in alte tari se platesc porumbeii foarte bine si stiu ca a venit odata cineva cu un portbagaj plin de haine a imbracat tziganii din zona pe porumbei.de la multi am auzit ca se fura ii vand ii tin pt ei….ei stiu…ASTA E ROMANIA !!
Intr-adevar, acest topic se impunea in acest moment.
In afara de pierderile obisnuite de pui, un procent moderat, care se inregistreaza anual, in toamna lui 2009 lucrurile s-au agravat, inregistrandu-se pierderi mult mai mari.
In acest sens, cea mai mare catastrofa din sezonul zborurilor de pui pentru columbofilii din cadrul U.C.P.a fost inregistrata la etapa de la Kaplani(Rep Moldova), distanta fiind de aprox. 380 km fata de Targoviste.
Pana la desigilarea ceasurilor(efectuata in a 3-a zi de concurs, la ora 17), columbofililor din clubul in care sunt inscris le sosisera 43 de pui din 1087 lansati, deci SUB 4 %.Anul trecut, la acelasi concurs, clasamentul s-a incheiat intr-o ora si jumatate, maxim 2.
Cauzele exacte nu sunt pe deplin cunoscute.Se pare ca, la lansarea puilor, ceata era inca prezenta, ulterior vremea s-a inrautatit, incepand sa ploua.
Oricum,exceptand cauzele suplimentare care justifica pierderile masive, cred ca o parte din vina ni se datoreaza noua, celor care fortam puii anual, in loc sa-i antrenam progresiv, pe distante scurte.Am ajuns sa chinuim pasari de 4-5 luni in 2-3 concursuri de fond, de 550-650 km.Facand o paralela, as spune ca incercam sa trimitem la academie copii de gradinita.Desi sunt convins ca “taiwanezii” ma vor contrazice..
root ai grija ca porumbei bn colorati sunt tinta rapitoarelor,o cauza care mai se produce la pierderea puilor sa recunoastem fratilor SAU INMULTIT BRACONIERI!!!
Se intampla de multe ori toamna sa fie etape cu pierderi foarte mari.Cauzele sunt multiple,de la faptul ca nu sunt ingrijiti cum trebuie puii,se incep in multe zone foarte tarziu antrenamentele si concursurile cu puii pana la faptul ca vine toamna si vremea devine schimbatoare,se raceste si apare ceata.
Cand citesc comentariul de mai sus ma apuca rasul.Cine ar exporta porumbeii in Canada sau asa ceva!!!!!!Cat despre faptul ca cei frumosi nu mai vin trebuie sa stim ca porumbeii pe care ii avem sunt voiajori si nu de frumusete.Deci “degeaba esti frumos cat zece daca n-ai talent esti rece”
un columbofil adevarat nu pierde nici un pui io am pirdut dor 3 din 20 care stiam ca o sai pierd asta e imi cer scuze pentru raspunsul acesta .
Salutare tuturor, nici la cluj nu este situatia mai buna, si la noi se pierd puii exagerat dar nu stie nimeni din ce cauza ……..Bafta tuturor……
cata a scris: “un columbofil adevarat nu pierde nici un pui io am pierdut dor 3 …..”.
Deci daca un “columbofil adevarat nu pierde nici un pui” iar tu ai pierdut nu unu’ ci chiar 3, sa inteleg ca nu esti un “columbofil adevarat”???
P.S. – on topic – exista oare posibilitatea ca inmultirea releelor, antenelor, tehnologizarea excesiva, schimbarile climatice (vizibile), modificari necunoscute, inca, ale campului magnetic, sa “strice’ in asa hal simtul de orientare al porumbeilor??? (intrebarea este una retorica!!!)
In calitate de presedinte de Asociatie, ma intereseaza foarte, foarte mult organizarea foarte buna a concursurilor.
In acest sens la fiecare etapa am o prognoza de la o staie meteo zonala, din partea unui meteorolog foarte experimentat. Efectiv din 10 prognoza 9 sunt exacte. Apoi intrnetul unde site-ul http://www.idokep.hu este foarte bun pentru cei din vest.
Astfel azi pot sa afirm cu siguranta ca pentru 60 – 70 % dintre catastrofe sunt de vina organizatorii.
1. Schimbarea locurlor bune de lansare – una dintre marile greseli. Cei din vest de aia nu le schimba de 20 – 30 de ani. Sunt locuri de unde vin porumbei super si locuri de unde vin prost. Exemplu – lansam porumbeii la Budapesta. Atat noi cat si multe asociatii din Ungaria am experimentat lansari de pe toata centura Budapestei. Cam de peste tot sunt probleme. Un loc super este Cinkota (foarte aproape de Budapeste, practic o suburbie). De acolo porumbeii vin foarte bine. Trebuie obligatoriu pastrate locurile din care vin bine porumbeii.
2. Porumbeii aglomerati – conditiile de transport influenteaza decisiv sosirile porumbeilor
3. Conditiile de lansare – temperatura, vizibilitatea, prezenta sau nu a cetei, locul (deschis sau nu) – toate au influenta
4. Timpul de stationare pe locul de lansare – drumul reprezinta un stres puternic pentru porumbei. La locul de lansare este bina ca porumbeii sa stea cateva ore bune, la fond chiar si 24 de ore. daca sunt conditii bune de transport, apa si mancare nu e o problema. Porumbeii insa au timp sa se linisteasca si sa-si fixeze cateva repere.
5. Conditiile de pe traseu – foarte importante si la zborurile lungi destul de greu de apreciat cu exactitate.
Procentru de 30 – 40 % de nereusita cred ca este datorat unor factori pe care inca nu-i cunoastem cum ar fi presiunea atmosferica, viteza si directia vantului, etc
La noi la Bihor am avut pana acum 4 etape super cu puii! Dumnezeu ne-a ajutat si cred ca pe langa o buna informare am avut si noroc. Sper sa fie la fel si celelalte doua etape!
Insa chiar daca ma straduiesc mult mai gresesc si eu si mai avem etape grele. Insa nu la fel de multe ca acum 10 ani de exemplu.
Anul acesta a fost cel mai dezastros pentru mine am perdut toti puii de acasa sincer nici nu prea m-am ocupat de ei dar asta e la anu poate o sa fiu mai grijuliu cu ei
Ideea asta cu locurile de lansare de unde vin porumbeii bine se pare ca e foarte adevarata desi multi o ignora.
Imi aduc aminte de o lansare de la Mangalia pentru clubul nostru (Muscel)… o locatie super de unde si mie ca incepator mi-au venit 4 din 4 (si ii angajasem pe cei mai amarati).
Citesc si ma gandesc la urmatoarele: a facut cineva vr-un studiu referitor la locuri bune/locuri rele de lansare pentru a vedea din ce este “compus” traseul de la plecare si pana la sosire (aproximativ, desigur)?
Cu alte cuvinte, a analizat cineva ce “obstacole” intalnesc porumbeii in cale, functie de locurile de lansare?
Ma gandesc atat la relief cat si la gradul de urbanizare al traseului (stiut fiind ca mediul urban este intesat de diverse …..)!
Parera mea este ca uliul porumbar ii obesrva mai cu atentie pui din cauza comportamentului ,formei corpului si si pentru ca naparlesc.Asta este sigur ca dintr-un stol intreg si de pui si de batrani uliu se va baza pe naivitatea puilor
domnule tunduc aveti mare dreptate in tot ce spuneti,ce bn ar fi ca toti conducatorii de cluburi din Rom.sa tina cont de aceste lucruri.Mult succes tuturor,Szolosi Denis-Satu Mare
Nu observa nimeni ca numarul rapitoarelor s-a inmultit incontrolabil in ultimul an? De ce sa dam vina pe porumbei, pe vreme sau pe organizatorii concursurilor cand problema este alta?
Cand dispar la o etapa peste 1000 de pasari, e cam greu sa dai vina pe rapitoare, oricat le-ai detesta.
buna ziua tuturor impatimitilor ! am citit un interviu cu piet de weerd-sper ca nu am gresit scrierea numelui -in care spunea printre altele ca majoritatea columbofililor de pretutindeni stiu foarte putin despre porumbeii lor iar domnia sa credea ca stie cam 10% despre ai sai ,de aceea are si rezultate mai bune decit majoritatea .probabil ca da probabil ca nu. ar fii mare lucru sa fim siguri. REVENIND LA TOPIC : sunt de acord ,in parte ,cu ce a scris d-nul tunduc ,DAR cred cu tarie ca mai multa grija si cunoastere fata de puii nostrii nu ar strica .ginditi-va ca sunt ca niste copii nestiutori care reactiioneaza in functie de conditiile in care ii pozitionam noi -uneori dupa bunul nostru plac si toane- conditii de multe ori sa recunoastem ,groaznice .IN COLUMBOFILIE FARA O MUNCA ASIDUA SI MIGALA DUSA UNEORI LA EXTREM NU SE PRODUC DECIT DEZAMAGIRI.va doresc tuturor sa meditati putin mai mult atunci cind angajati aceste fiinte superbe si imprevizibile in antrenamente si concursuri si IMPORTANT!-PE MINA CUI INCREDINTATI TRIUMFUL SAU ESECUL MUNCII VOASTRE SI EFORTURILE PORUMBEILOR ..BAFTA MULTA!
sambata trecuta 7 au fost in voliera printre care si o bulgara ca ne mai pl dupa ce a mancat si aucma o am si duminica vreo 1 deci catastrofa
nu se stie niciodata exact de ce sunt asa multe perderi, dar ce se stie CLAR este ca cei din CONDUCERE sunt de cele mai multe ori VINOVATI. spre exemplu la suceava il avem pe “VLADUT ” , cum il dezmiarda multi. la el nu conteaza ca ploua sau sunt alte conditii meteo nefavorabile, el ORDONA lansarea, iar “nefericitul” care este trimis lansator EXECUTA. ASTA-I FOARTE GRAV. si nimeni sa nu ma contrazica fiindca pot da foarte multe exemple: SIGHET, (domnul Erdei se ruga sa nu lanseze) LOSICE 2( 2009) si multe multe altele…. si daca-l intrebi de ce a facut asa ceva iti raspunde arogant: “dar ce sunt prost sa stau toata ziua aici?! ” , sau “daca nu-ti convine poti sa pleci in alta parte”.
din cauza unor oameniu ca acesti sunt asa de multe DEZBINARI. din aceste cauze au plecat 200 de membrii si au facut club la RADAUTI ( afiliat la FRC din pacate). VLAD, UJENIUC, AVASILOAIE, CIOBANU. pacat ca se intampla asa ceva, pacat.
Ar fi ppacat sa transformam o discutie care se dorea utila intr-un atac la diferite persoane.
De fapt acesta este motivul pentru care scriu rar pe net.
Acest subiect ma preocupa, si sper ca in urmatorii 5 ani (organizez deja concursuri de prin 2001) sa ajung la un nivel de cunoastere a fenomenului destul de ridicat.
Poate acesta ar trebuii sa fie subiectul mesajelor – cum sa evitam catastrofele si sa-si de-a cu parerea cei care chiar organizeaza concursuri nu simpli membrii care din pacate in marea lor majoritae habar nu au cum se organizeaza un concurs.
Pai eram convins ca tot aici o sa ajungem. Ce topicuri se bucura de cel mai mare interes? Cele cu atacuri la persoana si cele cu pripasiti.
din 5000 de porumbei lansati in prima zi erau sositi 14 porumbei..uni columbofili si-au gasit porumbeii pe la Iasi aveau inele de proprietate..si marea majoritate a pasarilor prinse a fost facuta de catre oameni simpli nu columbofili.a fost o etapa dezastru…oamneni cu 90 de porumbei inbarcati si 1 sosit in prima zi !
sa vedeti in Arges la clubul Ludu Vasile, unde din 1147 de porumbei lansati la Slobozia aqm 2 saptamani nu s-au strans nici macar numarul de porumbei necesar incheierii concursului…..deci nici makr cca. 200 de porumbei………..spuneti voi……se mai merita sa mai zbori puii?………..toata munca de un an de zile sa ales praful………..asta este un an trecut degeaba………Ludu Vasile a suferit o mare catastrofa anul acesta…..Vant in pene!!!!!!!! :-(
Am urmarit topicul si am observat ca numai voiajoristi se plang. Eu unul am de ornament si in ciuda conditiilor si ingrijirii , anul asta am avut intradevar cele mai mari pierderi, toti la pui. Am invinovatit gutanii care mai intra la mancare si apa si s-ar parea ca nu am gresit prea mult.Dupa aceea am facut observatii in mai multe locuri ale Bucurestiului asupra stolurilor libere de porumbei salbatici si am observat cu stupoare ca si in randul lor este dezastru din punct de vedere al sanatatii. Parerea mea este sa cautam ca legaturile porumbeilor nostrii cu ceilalti sa fie cat mai rare. Numai dupa o analiza facuta de specialisti am putea sa ne dam seama de ce se intampla. Cat despre spusele dlui Piet de Weerd din pacate are dreptate de aici si de aici si acuzele aruncate in vant aiurea.
Am vaga impresie ca ceva s-a intamplat cu starea de sanatate a puilor , depreciindu-se intrat incat sa existe aceste pierderi atat prin ratacire cat si prin deces datorat rapitoarelor sau bolilor care in mod normal le-ar fi dus fara probleme. Culmea este ca nu prea iti dai seama de faptul ca sunt mai slabi ca performante ,decat printr-o urmarire atenta si de lunga durata.
Asta ar mai fi una din cauze care ar trebuii luata in seama, dar fara ajutorul unor specialisti , noi nu prea vem ce face decat sa numaram pierderile,din pacate.
si la buzau au fost multe pierderi la pui la etapa de la deva.vremea cred k a fost de vina
domnule TUNDUC , nu este vorba despre atacuri la persoana ci de ADEVARURI. fapte concrete . se perd puii din mii si mii de motive poate, dar cele ce depind de OM, de LANSATOR sunt foarte ,foarte grave. are mare legatura cu tema in discutie ceea ce spuneam mai sus. am dat si cazuri exacte, doar atat. ca organizator sunt multe, multe de facut, stim asta. se cere sacrifici mari sa organizezi, dar daca tot te implici in asa ceva, fa-o corect. respecta PORUMBELUL.
Ce catastrofa vorbim noi???? Pei ce preferati sa va vina toti si sa le dati de mancare toata iarna si apoi sa se piarda jumate??????puii care is buni is in cusca de zbor…zbor dupa zbor…si care rezista acuma cand o sa fie matur o sa zboare frt bine….:D
Io am bagat 3 masculii,unu de 2008,altu de 2007,si altul de 2005,direct la 700km avand doar 2 antrenamente de 30km,40km si mi-a venit 1,si chiar sa stiti nu imi pare rau dupa cei doi care are cap vine:D si asa a demostrat masculul de 2005 si acel de 2007 a fost zburat in 2008 da mno asta e:D
Bagati porumbi la zbor sa se aleaga sa avem o competitie grea pe 2010:D:D
Abea astept sa inceapa astazi 15-9-09 am facut primul antrenament:Dpentru maturii si a fost destul de bine:D
Bafta la toti
SI LASATI PORUMBEII SA ZBOARE:D
da de cele mai multe ori , organizatori cauta sa se fofileze cand e vorba de catastrofe si dau vina pa nustiu ce numai, ei sa iasa bine .de asta domnu TUNDUC se aprinde cand e vorba de capii organizatori ca si el e din aceasi breasla . io sint sigur ca organizatorii si cei care raspund de lansare sunt 100% vinovati , . are dreptate domnu PETRU din suceava ,la fel se antampla peste tot .
de multe ori simpli mebri din asociatii nu au nici un cuvint de spus , li se prezint planu de zbor , de catre conducere si ei nu au ce face, tre sal voteze si sa al execute , sau sa plece an alta parte ;vorba lui PETRU SV ;.
IN CONTINUARE MULTA BAFTA SI VREME BUNA LA ZBOR .
Dnu-le Cristi tin sa va contrazic,antrenamentul esta cheia succesului.Am auzit de atatea ori chestia cu”daca are cap vine”incat mn-am plictisit.Aici era vorba de niste pui care sunt pusi pt prima data in fata unor incercari la care nu au mai luat parte.Un copil care se duce prima data la scoala daca nu este indrumat de parinti nu va sti nici unde este scoala,dar un copil din clasa a doua stie deja ce are de facut.Asa este si cu porumbeii,cei antrenati stiu ce au de facut,ceilalti nu.Haideti sa nu fim chiar asa duri cu ei.Stiti ce spuneaa Traian Nitescu?”Cu, cat la instructie va curge mai multa sudoare ,cu atat va curge mai putin sange la razboi.Asa este si cu porumbeii,ei sunt soldatii nostrii si cu cat vor fi antrenati mai bine,cu atat vor fi pierderi mai putine”
Si cu asta cred ca am spus tot.
Va salut.
http://fanica.sunphoto.ro
sall multi pui se rataces ca oare sunt mici sau au obosit si sunt prins de braconieri nenorociti lasati ba porumbei sa sboare eu am 13 ani dar nu mai tin por prinsi si alti mai mari ca mn care zboara si se cred columbofili ei prin si ii tin lasati porumbei sa zboare LASATI PORUMBEI SA ZBOARE braconieri nenorociti va bucurati c aprindeti unu azi si maine pirdeti 2 prosti prosti ba
Pentru Cristi de la 30 si pentru multi alti columbofili care habar nu au ce inseamna sportul columbofil si nu au citit in viata lor un Regulament National Columbofil.In primul rand daca acei porumbei ii zburai etapa de etapa iti garantez ca ii pierdeai pe toti,ai ramas cu unul si ce ai facut cu el l-ai angajat in continuare,eu nu cred l-ai oprit acasa ca e bun.Mai cititi un pic de literatura si nu mai umblati pe strada cu ligheanele de apa dupa porumbei.Bafta
Nu sunt specialist la voiajori, dar si eu am gasit un pui ratacit printre kingii mei. Are chiar si placuta din aceea Bricon cu emitator sau ma rog…
L-am prins in mana, are trei pene schimbate si o musculatura tare slab dezvoltata. Chiar daca nu ma pricep la voiajori (si scuze daca am spus ceva prostii vis-a-vis de emitatoare :-)), cred ca nu e prea indicat sa bagi asemenea pui la zbor.
Pentru Corbu pozitia 10:
[I]P.S. ? on topic ? exista oare posibilitatea ca inmultirea releelor, antenelor, tehnologizarea excesiva, schimbarile climatice (vizibile), modificari necunoscute, inca, ale campului magnetic, sa ?strice? in asa hal simtul de orientare al porumbeilor??? (intrebarea este una retorica!!!)[/I]
In calitate de inginer telecomunicatii pentru una din marile companii de telecomunicatii din Romania, da-mi voie sa-ti spun si sa te linistesc in acelasi timp ca antenele, mai ales cele de telefonie mobila, nu au absolut niciun efect nociv asupra omului sau asupra animalelor ori pasarilor. Banda lor de frecventa pentru transmisii de voce este 900 MHz si 1800 MHz pentru Orange, Vodafone si Cosmote si 400 MHz pentru Zapp. Valoarea maxima admisa a radiatiei undei electromagnetice este egala cu 4,5 W/m patrat pentru banda de 900 MHz , pentru 1800MHz este 9W/m patrat si pentru 400 Mhz este 2W/m patrat. De-a lungul carierei mele cea mai mare valoare a undei electromagnetice gasita sub antene a fost de ordinul catorva microwatti, deci de un milion de ori mai mica decat valoarea maxima admisa prin legislatie europeana. Personal consider ca instabilitatea climatica din aceasta toamna a contribuit enorm la pierderile puilor. Si eu am pierdut aproape o treime din puii cu care am inceput concursurile si nu sunt singurul, la Cluj a fost prapad anul acesta. Probabil ca desfasurarea unor antrenamente pe vreme nefavorabila, insa de la o distanta fata de crescatorie mica(maxim 60-80 km), i-ar face mai ales pe pui sa-si dezvolte mai bine simturile si sa se poata orienta mult mai bine pe vreme nefavorabila de la o distanta mai mare in perioada concursurilor.
mda…..pai cum sa nu zapacesti puii cand se fac nenumarate lansari din toate unghiurile posibile ….? multi se vaita ca le apar pui dupa 3-4 zile cu bilet la picior din directie total opusa locului de lansare.
iar pentru lansatori am sa le dau o dresa unde vor gasii o prognoza meteo dintre cele mai precise existente in acest moment si poate cu aceasta ocazie o bagati si la cap:
http://www.vremea.ido.ro
Silviu, multumesc pentru interventie, sunt foarte utile informatiile postate.
DIN 2006 NU MAI ZBOR PUII,SE PIERDEAU CAM 40% DAR DIN VINA ORGANIZATORILOR CARE LANSAU PE PLOAIE ,TRIMITEAU COPII DE 12 ANI CU 3-4000 DE PUI SAU FACEAU UN PLAN F.GREU CU 3-4 ETAPE PESTE 350KM SI UNA DE 500KM LA CARE UN PUI NU PREA REZISTA CU MARE SUCCES.DUPA PAREREA MEA ZBORURILE CU PUII SUNT NECESARE PENTRU FORMAREA ACESTORA PENTRU ANII 1-2-3…NU PENTRU A FACE NORMA LA FOND SAU GENERAL.EU IMI FORMEZ PUII PRIN 7-8 LANSARI INDIVIDUALE DE LA 15 LA 150KM.
oare cati dintre noi ar pute gandi ca UNDERCOVER .
si ai putea sa ne prezinti si niste rezultate ?? de anainte di dupa progamu tau ???
multumim
si totusi raman la parerea ca daca iti pregatesti puii cum trebuie nu ai cum sa dai gresi.
priviti un nou record ce s-a stabilit in romania decurand: 53 de pui clasati in 58 de secunde……..primele 53 de locuri fiind ocupate de acelasi crescator!!!
http://www.fcpr.ro/clasamente.php?tip=1&idj=202&idconc=1304
Sunt un incepator cu voiajori, acum multi ani am mai avut pe parcursul a doi ani citeva perechi pe care le zburam ocazional pe distante scurte, anul acesta e primul an cind , sa spunem ma ocup de ei profesional, sunt inscris la un club dar din cauza unor imprejurari zbor pui doar la antrenamentele facute de club si cele facute de mine. Voi concura cu ei doar la anu, momentan am doar 6 adulti la matca , 39 pui la zbor acum 3 saptamini erau 40 si 3 pui tarzi, pui ce nu sunt scosi la mine sunt luati da un crescator cu rezulte foarte bune in decursul anilor. Am ajuns cu ei la o distanta de 125 km cu clubu la ultimul lor antrenament , deoarece in ziua de concurs nu ii pot trimite, iar la antrenamentele cu mine 240 km cronometrati de contachilometru masini, in linie aeriana nu stiu cit ar fi, in tot acest timp erau si uni porumbei care ramineau acasa din cei 40 care erau la zbor, pe 6 pui din seria a treia nu ii lansam de la acceasi distanta ca si pe ceilalti, dar din greseala mea la cea de 125 km cu clubu am trimis din greseala pe unul dintre ei si nu sa mai intors, mentinez ca el a facut doua zboruri de 15 km pina in acel moment. Pot spune ca sunt norocos ca nu am pierdut decit unul pina in acest moment sau ca poate inca nu au dat de greu si pe viitor vor urma sa se piarda si alti. Eu saptaminal in cursu saptamini ii lansez de doua ori de la o distanta de circa 30-40 km stradali depinde de locul in care lucrez iar Duminica le fac o lansare mai lunga . Pina acum au fost lansati din toate punctele cardinale atit pe distantele mai scurte cit si cele mai lungi, curios este faptul ca uneori lansati sa zicem din acelasi loc, eventual o mica diferenta de 100-200 m se intorc acasa cu timpuri diferite in unele cazuri au fost si 2 ore. LA un zbor de 30 km au facut citeva minute si dupa 2 zile au revenit dupa 2 ore fata de timpul initial, ora de lansare acceasi, la fel si temperatura si aproape si timpul in accelasi conditi, nu pot sa explic diferenta aceasta de timp poate cineva cu expeienta ma poate lamuri si pe mine. A mai mentinez ca dupe ce lansez tot grupu o data de la o anumita locatie a doua lansare din accelasi loc o fac individual, poate gresesc poate nu astept parerile dumneavoastra, multumesc
PENTRU Campeanu Daniel,NU VA SUPARATI DAR IO CU MENTALITATEA ASTA AMEA AICIA IN SPANIA AM FOS CAMPION LA FOND- CAMPION LA VITEZA SI CAMPION APSOLUT DACA VREI IMI CERETI ID MEU SI VIL DAU SI VA TRIMIT SAITU DIN SPANIA SA VEDETI CLASARILE:D SI CE II AIA CA UN PUI II PRIMA DATA CE INTRA INTRO CUSCA???PEI BAI IN VIATA ASTA IESTE UN INCEPUT PENTRU TOATE…SI POI POATE DACA ATI PIERDUT ASA MAI FACETI O REVIZIE PRIN MATCA VOASTA;) CA IO NU CRED CA COLOMBOFILII CARE IS CU ANII DE ZILE CU PORUMBEI PIERD 30 HAI SA FIM SERIOSI:D
SI STATI CA DIN 2010 INCEPEM CU PORUMBII CUM AR ZICE DIN NOU:D O SA VEDEM ATUNCIA CEI MAI BINE:D SA ZBORI PORUMBI SAU SA CITESTI IN CARTII SA NUI ZBORI SAI LASI SA SE MATURIZEZE PEI CUM? LAS 40 DE PUI SI LA ANU SA PIERD 20? LE DAU O IARNA INTRIAGA MANCARE PENTRU CE?
Salut pe toti columbofili , si pun o singura intrebare :Cum zbura {ii zbura} Bricoux puii ? Ar trebui sa ne dea mult de gandit acest lucru,cauzele pierderilor sunt multiple dar principala cauza e ca sunt prea cruzi lasatii sa se maturizeze.Multumesc si scuze daca am deranjat.
daca porumbeii nu sunt buni,vina Mhz…ar trebui sa umblam ca nebunii…porumbeii la fel…Cred ca ,,noi** si dupa aceea ei sunt de vina.Referitor la un topic anterior,,se pierd puii **daca va puneti cu pietrele pe ei,suna tabla de pe casa de parca ar fi ?nceput al 3-lea razboi mondial! Graba de a deveni campion!!!
de vina tot noi suntem ca se pierd porumbei asa multi.uni crescatori nu dau importanta naparlirii,boli,conditiei fizice,vremea.nu va obliga nimeni sa bagati porumbeii daca in urmatoarea zi ati auzit k va fi vremea urata,dar cum multi dintre noi omit unele din chestiile astea…se mai intampla si nijte catastrofe.al doilea factor ar mai fi delegatii,lansatorii kre dau drumu la porumbei doar din ordin;)nu s gandesc si la saracii porumbei;)…..asta e realitatea.un pui nu se zboara decat maxim 250 de km…mai mult de atat poti spune k ai noroc dk iti vin bine;).nush…nu snt eu un crescator renumit sau un columbofil prea citit dar ar trebuii sa fim mai atenti la porumbeii nostri si sa ii intelegem kt d kt.
ieri mi-a intrat un pui 787386,09,ro,sint din basarabia la 70 km. sud de chishinau, va rog mult skie-ti makar ceva de cite ori skriu nimik nu primesk inapoi,ce rost are,poate sint inkurkat ku brakonierii.
imi place comentariul d-lui roman claudiu care in cateva cuvinte spune f multe.cat despre braconieri oricat ii detestam trebuie sa recunoastem ca daca puii nu se duc la casele lor nu pot fi prinsi[exceptand metodele cand sunt prinsi p camp sau in astfel de locuri folosind diverse capcane]
Pentru pozitia 42:
La Cluj un crescator care cu o saptamana inainte avea clasati primii 22 de porumbei pe club(din 2600) in 15 secunde,a avut pierderi de ~60%(multi au avut 70-80% sau 100%) la urmatorul concurs care s-a incheiat la 30 de ore dupa lansare….doar atunci s-au strans vreo 500 de porumbei. 2000 s-au evaporat de la 190km distanta. Ultimul porumbel clasat avea viteza 139m/s.
Acesta este etapa in cauza: http://www.fcpr.ro/clasamente.php?tip=1&idj=24&idconc=1347
Tot la aceasi parere ramai in legatura cu pregatirea?
salut!sunt din judetul alba.as vrea sa stiti ca si la noi au fost pierderi mari…eu personal am pierdut vreo 10 pui in 6 etape……in primele 3 etape nu am pierdut nimic dar in urmatoarele 3 au fost pierderi mari…..
dupa parerea mea ceata este un adevarat obstacol pt concursurile cu pui…
priviti partea buna a lucrurilor mii de columbofili printre care si incepatori au capatat porumbei cu parinti campioni
Interesant acest topic,incepand de anul trecut noi la GAESTI organizam noi PLANUL DE ZBOR atat la maturi cat si la tineri,avem mijlocul nostru de transport.Anul trecut cu maturi sa zburat ff bine pe POLONIA
salut sunt multi cei care cunosc foarte bine felul in care trebuie lucrat cu puii si cu toate acestea forteaza , forteaza si iar forteaza ,chiar anul acesta stiu un pui care a fost bagat la fond cu maturii si sa intors ,eu cred ca se va pierde in tara anul urmator ,foarte bine puncteaza fane ,chiar mentorul meu care e foarte batran ma piseaza sa nu punem copii la munca ,adica sa lasam porumbeii sa se maturizeze asa voi face ,iar antrenamentul e cheia succesului deci sa dam foarte mare atentie pregatirii pasarilor cred ca acest topic e super ,adica tot ce inseamna porumbei .ro super
SA ZBORI PUI E DESTUL DE RISCAND DEPINDE MULT CONDITIILE METEO DACA VREMEA E BUNA VIN GRAMADA PUI SBOARA IN STOL
La clubul LUDU VASILE la etapa de la Slobozia vina pentru aceasta catrastofa este din vina tehnicului 100%;care nu are nici o scuza ;asta e sia batut joc de munca si bani columbofililor.NU exista nici un mod sa mai gasim rezolvarea asta e>sa ii fie rusine si sa plece de la acest club daca are constiinta.SI apropo in doua etape pana la slobozia nu pierdusem nici un pui acum am 6 din 18 dupa 2 saptamani
pt. 51: DA —tot la aceeasi parere raman! pt. ca la noi concursurile cu puii sunt tratate de foarte multe ori cu superficialitate…..”hai sa-l angajez ca sa vad ce poate ”. si mai este o problema la romani: cum prin o etapa buna cum se culca pe o ureche cu gandul ca nu mai au nimic de facut . total gresit….ai prins o etapa buna ….trebuie sa muncesti de doua ori pentru etapa viitoare ca sa fie cel putin la fel de buna!
D-lor va mai mirati ca se pierd puii. Rolul zborurilor cu puii este doar pentru invatarea acestora cu masina de concurs, cu lazile de transport si de a cauta casa. Dar s-a ajuns, din initiativa unor frustrati care nu au castigat nimic, sa se faca norme la fond cu puii(cu sacrificarea a 4-5.000 de pui s-au facut vreo 20 cu norma) si au iesit campioni nationali. Din nerabdarea noastra de a face performanta am ajuns sa pierdem puii cu nemiluita. Sa ne amintim ca porumbeii de fond si maraton se maturizeaza mai greu, la 2-3 ani, dar noi i-am terminat pe la 4-5 luni. Stiti ce i-a spus Jef van Wanroy prietenului sau Jo Hendriks caruia i-a daruit un pui tardiv mai micut, si despre care Hendriks nu era prea multumit: ” pastreaza aceasta porumbita 3 ani si va deveni cel mai bun porumbel al tau” si asa a fost ca aceasta porumbita dupa ce a fost o foarte buna zburatoare a fost mama porumbelului care a castigat locul 1 international Barcelona. Ar trebui sa va dea de gandit.
Aud pe unii dintre d-voastra ca daca porumbelul e bun trebuie sa zboare. Sunt cu totul de acord, dar lasati acesti puisori sa se maturizeze, nu-i distrugeti de mici. Daca zboara etapa de etapa ca pui si apoi ca matur in anul urmator la un moment el cade epuizat, ca e doar o vietate cu o inima si muschi, piele si oase si catareste cam 400 grame. Nu sunt roboti fratilor. Adaugand la aceaste considerente vreme urata, poluare, inmultirea releelor, sarmelor, a rapitoarelor si a bolilor ajungem la ceea despre ce discutam acum: dezastre la etape cu puii, pana la pierderea aproape in totalitate a acestora.
Uitati-va la belgieni, la olandezi si vedeti ca acestia nu isi bat joc de munca lor de un an. La 10 ianuarie au pui de inelat, iar cand incep concursurile cu puii acestia au terminat naparlirea si sunt cat de cat maturizati, plus ca nu zboara decat etape de viteza cu puii plus una sau doua de demifond, terminand cu una derby.
Anul trecut Botosani cu Suceava au sacrificat cam 4000 de pui ca sa ajunga cu 20-30 cu norma la fond, care anul acesta, ca maturi acei pui nu au reusit sa faca nici o performanta, pur si simplu au fost terminati inainte de vreme. Unul ca Wanroy sau ca Vanbruaene zburau porumbeii pana la 8 – 10 ani la maratoane, iar noi ii terminam din primul an de viata. Mai ganditi-va dragi colegi columbofili cand bagati porumbelul in cos pentru concurs sau cand rostiti ” daca-i porumbel bun tre’ sa zboare toate etapele” .
Mult succes in continuare!
ANDREI AM SCRIS MAI MULT NU STIU DACA A AJUNS TOT LA TINE,O SEARA BUNA
http://www.pipa.be/sites/pipa/files/content/2009/racing_season/arcelona_INT_5_jaar_2005_2006_2007_2008_2009.pdf
Vedeti aici de la ce varsta a inceput sa zboare locul 1 As Barcelona 5 ani C.van de Veleden si pana la ce varsta l-a zburat si cred ca inca ar mai fi capabil de rezultate bune acest porumbel. Reprodus in 2001, in 2005 participa la primul zbor de Barcelona(ATENTIE la 4 ani), zboara 5 ani consecutiv acest zbor deosebit, pe care il claseaza cu puncte foarte putine, iar la 8 ani claseaza din nou. Cati din maestrii romani care fac fondul cu puii reusesc sa ajunga cu unul dintre acesti pui sa zboare la 8 ani un zbor de peste 1.000 km.????????????
Sau uitati-va la porumbeii de pe locurile 35 si 43, din 1998 respectiv 1999. Au obtinut rezultate remarcabile cinci ani consecutivi la zborul de Barcelona la 11, respectiv 10 ani, participand la primul zbor de Barcelona la 7, rep. 8 ani.
Cred ca ar trebui sa mai invatam cate un pic.
Dorin, nu a ajuns nimic…
Mi se pare foarte corect ce spune Cristian. Am observat ca pe la noi porumbeii imbarcati nu prea depasesc varsta de 5-6 ani. Ce poate fi mai placut decat un porumbel batran super rodat in concursuri, cu care mergi la sigur…si la care stii ca are la bord mii si mii de Km? “Cu rabdarea trecem marea”.
Asa este domnule Cristian,asa se explica cum este tara plina de pripasiti si dupa cativa ani auzi ca un pui pierdut toamna ajunge intr-o crescatorie noua unde la maturitate face norme,practic arunci toata munca la altcineva in crescatorie,sau mai rau la uliu,etc…..Cunosc atatea cazuri in care un pui amarat de era numai inelul de el,a ramas toamna in ceva crescatorie,iar la maturitate a ajuns baza acelei crescatorii,……cunosc crescatori a caror rampa de lansare in lumea concursurilor a constituit-o un pui ramas de toamna…..oricum probabil factorul principal in pierderea masiva a puilor o constituie clima in schimbare,cand ploua tot ploua,cand este cald se transforma in canicula, seceta fapt ce duce la epuizarea puilor si dezorientarea lor…oricum un columbofil trebuie sa fie invatat cu ambele situatii:cea de pierzator si cea de invingator…
Domnlor hai sa lasam treaba cu fortatul puilor, ca sint prea mici ,prea napirliti, sau mai stiu eu alte cauze.Au fost pierduti pui inca de la primele zboruri de antrenament si primele etape de viteza circa 100-150 km.Aici nu putem sa dam vina pe nici una din cauzele de mai sus,si nici nu putem spune ca au fost suprasolicitati.Nu cred ca aici sint cauzele reale ale pierderii masive a puilor din ultimii ani.Nimeni nu se gindeste la poluarea care afecteaza pamintul la ora actuala poluare care are efecte secundare extrem de grave ajungindu-se chiar pina la influentarea polilor magnetici ai pamintului.Este foarte posibil ca pierderile exagerate ale puilor sa fie cauzate de scimbarea polilor magnetici ai pamintului lucru care oricum se intimpla la citeva zeci de mii de ani (10.500 parca) si care poate fi amplificata de efectul de sera prin topirea exagerata a gheturilor si modificarea modului de repartizare a centrului de greutate al pamintului. O cauza si mai posibila este mincarea pe care o dam porumbeilor nostrii mincare de multe ori infestata de chimicale sau de seminte provenite din laboratoarele moderne ,seminte ,,facute sa dureze”.Cred ca multi au observat ca porumbeii la ora actuala maninca porumbul numai daca sint fortati iar apoi il vomita si la fel si mazarea.Acestea cred ca sint cauzele reale ale performantelor proaste ale porumbeilor la ora actuala si probabil ca in anii viitor acest lucru va avea efecte si mai grave. Sa dea dumnezeu sa ma insel.
or fi si crescatorii de vina, ca nu le ofera porumbeilor tot ce trebuie….
dar cand in toata mass-media se anunta cod galben de ploi, si vijeli…..iar uni vor cu tot dinadinsul sa organizeze zboruri, doar de amorul artei, atunci inseamna ca , cineva , undeva, isi bate joc.
ce sa poti cere unui pui, care abia si-a inceput “aventura” la sute de km, sa mai vina acasa pe astfel de vreme? cineva acolo sus nu are nimic de spus?
las si eu un site foarte bun pt vremea online.eu asta folosesc mereu.e foarte bine structurat si arata pe multe zile viitoare.arata si imagini din satelit,arhiva la vreme din anii trecuti,si se updateaza mereu la sateliti.
http://www.wunderground.com/cgi-bin/findweather/getForecast?query=bucuresti&wuSelect=WEATHER
e setata pe bucuresti.
in primul rand ar trebui sa verificam sanatatea puilor nostrii,care din pacate ramane de vazut in foarte multe crescatorii,antrenamente dupa antrenamente,chiar 2/3 pe saptamina inafara programului de asociatie de la distante minime 40/100 km si binenteles ii o mare nevoie de niste lansatori care nu bat joc de porumbeii nostrii si lanseaza porumbeii doar in timp faforabil,iar referitor la rapitori nu cred ca sunt atiti de multi ca si braconerii,iar mai avem o parte de crescatori care permit accesul porumbeiilor in voliera lor pana ce se va reface dar nu se gandesc la faptul ca acest porumbel poate suferi cu sanatatatea si ne infecteaza tot lotul de porumbei .
noi weekendul trecut am zburat huedin, mai mult de 50 % din pui nu s-au mai intors :(
Am si eu o intrebare…nu este neaparat legata de acest topic, dar s-a spus ceva aici care este interesat:
Cum adica din 2010 e ca si cum am incepe iar cu porumbei? sau ceva de genul asta…
va rog mult sa ma lamuriti si pe mine
update@post nr. 5
Marti, respectiv miercuri seara mi-au sosit acasa al doilea si al treilea pui din 17 angajati la zborul de Kaplani acum 2 saptamani.Ambii sunt raniti de uliu si au penele insangerate.Ambii aveau clema de concurs pe picior(clema de cauciuc),dovada ca nu au poposit in alte voliere.Probabil ca,din restul de 14, multi nu au fost atat de norocosi,aterizand fortat din cauza ploii intr-o zona care abunda de rapitoare.Cei mai nefericiti “se refac” probabil in lagarele braconierilor(apropo,pt braconieri:am o femela de 2008,nu prea “dotata” fizic, care s-a intors de 2 ori in acest an cu pana in crestere de la voi, asa ca data viitoare mai bine ati tine-o inchisa sau ati sacrifica-o decat sa o chinuiti,daca nu puteti fi oameni adevarati.Smulgerea penelor este cel mai dureros traumatism pentru porumbel!!!!!).
In concluzie, cauzele pierderilor de pui sunt reprezentate de un complex de factori,care se cumuleaza in ziua unui concurs esuat: fenomenele climatice ii doboara, foamea ii slabeste,lipsa de experienta ii poarta in deriva, rapitoarele cu sau fara pene ii anihileaza.O catastrofa nu poate fi evitata 100% insa o documentare atenta a organizatorilor,inclusiv a participantilor ar putea reduce la minimum riscul producerii ei.
Cu atat mai mult te uiti cu drag si respect la veteranii care totusi ti-au venit.
Eu cred ca un mare factor care infruenteza puii toamana este in principal vreme care este mult mai potrivnica decat vara sau primavara + diverse rapitoare care acum nu mai au pe treritoriul lor psarile migratoare care in acesta perioada parasesc tara.
Totusi parea mea este ca: “aza buna trece primejdia rea” ceeia ce inseamna sa avem grija de porumbeii nosti in acesta peroada si sa invatam din greseli.
Mult succes
http://XICIIS.sunphoto.ro
pentru 65 : tu spui ca posibil sa fie poluarea sau poli magnetici etc etc …. pentru pierderea porumbeilor dar daca tu zici ca ii asa sa ne uitam la zboruri din afara tari la alti columbofili pentru ca poluarea si poli magnetici nu pot sa fie doar in Romania ar trebuii sa aiba pierderi si columbofili din afara tari presupun. ar fi bine sa va uitati la ei sa vedeti rezultatele
La mine au venit 2 pui de la antrenament pe care i-am mai zburat anul acesta si au stat pe voliera cateva zile. De ce? Cine i-a speriat?
Pentru 74.Ceea ce vezi in clasamentele din afara nu reprezinta decit nr. de porumbei clasati dar diferenta fata de nr de porumbei angajati nu ai de unde sa stii daca au mai venit sau s-au pierdut.
nu e numai vina tehnicului de la ludu…ce crescator sa fi sa bagi puii la concurs cand se anuntau ploi peste tot? …cod galben…va meritati soarta
Si la noi la Campulung a fost catastrofa la zborul de Babadag(300km).
Se pare ca a plouat catastrofal la lansare desi delegatul spune ca nu a plouat.O alta vina este si a organizatorilor ,deoarece se pare ca por au fost inghesuiti.(CCA 60/boxa)
ptr ady , comentariul 77
nu e prima data cand la ludu 75% din membri vor sa aiba rezultate, si tin la pasari, iar altii vor neaparat sa faca “genocid.
daca era chiar asa de OM, tehnicul si presesdintele ar tb sa tina cu clubul, ca doar taxele ei le incaseaza, iar cine nu poate platii toti banii odata, e pus pe “bara”.
pentru pozitia 57….Esti un om kre nu gandeste…asta este parerea mea…..pentru k nu tehnicul este cel kre decide dak se pot lansa porumbeii ci numai delegatul…doar de aceea este pus…nu?asa k nu mai da vina pe nea Ion k nu sti ce vorbesti…stiai k este cod galben?………de ce ai participat la aceasta etapa?…eu am participat si sunt foarte multumit…chiar dak am pierdut…stiam k asa o sa se intample(apropo: seara inainte sa plece masina, vremea parea a tine q noi,iesise soarele si incepuserati repede sa radeti de cei care au tinut porumbeii aksa k pierd etapa si este vreme frumoasa iar aqm cand vremea a fost qm a fost si de pierderi nu mai vorbesc incepeti sa datI vina pe tehnic…RUSINE!)…vant in pene si nu mai incercati sa dati vina pe alti k principalii vinovati nu suntem decat noi…columbofilii!
pierderile de porumbei sunt pricinuite din anumite cauze cum ar fi vremea nefavorabila,maturizarea porumbelului,linia din care provine si in primul rand este omul,acel nesimtit de cotetar care sta cu cursele insirate prin toata curtea si-ti spulbera asteptarile si totodata munca de un an.dupa zborul de babadag care a fost dezastruos pt majoritatea crescatorilor clubului nostru primesc un telefon de la un individ si-mi spune ca un porumbel de al meu a cazut in curtea lui,ba mai mult era interesat de linia lui si unde a zburat.i-am dat informatiile necesare urmand ca in ziua urmatoare sa ii dea drumul.de 3 zile incerc sa iau legatura cu el dar tine tel inchis .dureros este faptul ca acesta se afla la cativa km de c-lung,deci in cateva minute porumbelul ar fi ajuns acasa.ganditi -va ca poate acesta se afla printre noi ca ne salutam pe la club si nu sti cu cine.mi-a sosit porumbel de la bacau cu bilet de picior si cel de la 10 km nu,dovada ca mai sunt si oameni cu suflet.lasti porumbeii sa zboare si cand prindeti unul puneti-va in situatia celui care il asteapta ca si cum ai astepta ceva drag………………
Domnule Andrei Dejan
Tin sa va anunt ca cineva din clubul Muscel se foloseste abuziv de numele meu trimitand comentarii deplasate despre clubul Muscel si conducerea acestuia.
Astfel, tin sa infirm comentariile scrise la pozitiile 3, 78 si 79. Deoarece aveti cunostinta de acest fapt si din discutiile cu dumneavoastra a reiesit ca oricine poate posta un comentariu in numele meu va rog ca din acest moment orice comentariu venit in numele meu pentru orice subiect dezbatut sa fie restrictionat pe siteul dumneavoastra.
Acuma pentru cei care au trimis porcariile de mai sus:
Stiu ca ma invidiati si pana sa vad aceste comentarii eram hotarat sa renunt la functia de resp. Tehnic al clubului Muscel insa acest lucru m-a facut sa renunt la idee asa ca ne vedem si in anul urmator.
Pt. poz.82, raspunsul corect(daca vrei sa ai o sansa de ati mai vedea porumbelul acasa) ar fi fost: baga-l la ciorba. Niciodata sa nu dai amanunte braconierilor. Oricum incearca sa-l dibuiesti dupa nr. de telefon si…..RUPE-L!!!
N-ar fi prima data cand se fac rahaturi la caldurica netului, m-am saturat pana peste cap. Ne oprim aici.