Autor: Laurentiu Stoica

In scurta sa istorie a PORUMBEILOR VOIAJORI ,Taiwan-ul a devenit lider in acest sport.Si-a dezvoltat reputatia si este recunoscut de catre alte tari ca avand cele mai “PRESTIGIOASE, DREPTE si BOGATE CONCURSURI” din intreaga lume. Columbofilii din Taiwan sunt seriosi ,informati,cunoscatori si sunt respectati pentru abilitatea lor de a reproduce si antrena porumbeii voiajori. Ei cer ,cauta si importa din afara cele mai bune pasari disponibile datorita stilului lor unic de a gandi cursele si datorita entuziasmului pentru succes in acest sport. Rivaliatatea si competitia dintre crescatori este extraordinara. Deci care este tipul de porumbei necesari pentru a obtine gloria,faima si premiile de top pe care fiecare crescator le doreste?

Fiecare crescator are multe idei si teorii diferite in legatura cu ce calitati sunt necesare la porumbeii sai pentru a obtine faima si bogatia. Din moment ce in Taiwan se desfasoara doar concursuri cu pasari tinere iar unele serii de concursuri incep cu pasari tinere in varsta de aproximativ 100 de zile, Taiwanezii trebuie sa posede linii care poseda o dezvoltare timpurie si foarte puternica. Aceste pasari trebuie sa fi aratat o istorie incununata de succes cu pasarile tinere in trecut. Ei trebuie sa posede,nu doar o maturitate fizica timpurie ..ci cel mai important,abilitatea mentala de a concura si a reveni acasa cu succes la varsta frageda de 3 luni. Ei trebuie sa fie inteligenti si sa aiba “INSTINCTUL DE A REVENI ACASA SI CALITATI DE NAVIGATIE”.

Aceasta maturitate mentala si inteligenta este cautata in foarte multe cazuri si nu este luata prea des in consideratie de catre multi crescatori cand selecteaza lotul pentru reproducere. Pe dinafara multi porumbei arata bine(fizicul) ,insa ceea ce este in interior conteaza in ziua concursului (inteligenta) care castiga premii de top.Este important sa recunosatem ca un porumbel calator trebuie si chiar navigheaza.Pasarea trebuie sa aiba abilitatea sa se orienteze singura si sa mentina cursul corect.Porumbelul inteligent aparent nu are nici un fel de problema in gasirea celei mai directe si usoare rute spre casa si sunt capabili sa ajusteze coordonatele la diferite tipuri de conditii atmosferice.

Aceasta necesita linii care sa poata zbura distante de 300-350 de mile(487-568 km) ca pui si 500 de mile(812 km) ca yearlingi(la varsta de 1 an). Aceste tipuri de pasari se maturizeaza mult mai rapid avand calitati fizice si mentale potrivite.Aceste pasari vor fi capabile sa ramana in zbor pentru mai multe ore non-stop,posibil chiar si 10 in conditii extreme de temperatura. Ei trebuie sa se descurce pe ceata deasa ,ploaie si sa navigheze deasupra unei suprafete intinse de apa ,acolo unde vantul,caldura,ceata sunt prezente.

Trebuie sa posede vigoare forta si rezistenta de a zbura o serie de etape intr-o perioada foarte scurta de timp.Ei au nevoie de inversunarea competitivitatii unui mare atlet pentru a indura asemenea conditii fizice si psihice saptamana de saptamana.

Anumite pasari si familii se descurca foarte bine in Taiwan.Ei isi arata calitatile de capioni.Altii constituie o mare dezamagire chiar daca ating succese mari in tara lor.DE CE? Anumite familii pot sa se descurce pe vreme torida,curse rapide cu ajutorul vantului puternic din spate.Acestia zboara de la 35 de mile la 150 de mile(1 mila =1,6 km) in conditii ideale.Cand aceste pasari intalnesc vanturi din fata sau din lateral si distante mai mari,se dau batuti(renunta).Nu poseda inima,curajul si rezistenta ptr a continua,insa si mai important ,instinctul lor de a reveni acasa este de calitate slaba si nedezvoltat,din cauza curselor scurte.Pasarile care zboara in conditii cu vant puternic timp de mai multe ore sunt in mod natural porumbeii pe care trebuie sa-i cautati.Viteza lor va fi de 900-1300 metri/ minut. la distante ce depasesc 300 de mile si conditia fizica si mentala este potrivita pentru stilul concursurilor ce se desfasoara in Taiwan.

Exista familii care zboara bine la 2-3 ani si castiga multe dintre etapele de lunga distanta ,insa aceste pasari au nevoie de 2-3 ani pentru a-si dezvolta abilitatile si modalitatile de a castiga.Acestia sunt de foarte mica intrebuintare in concursurile cu pui pentru ca se dezvolta mai greu (fizic) si se maturizeaza mai incet(psihic,mental).

Sanatatea este foarte importanta .Aceasta include forta ,rezistenta,durata si timpul de recuperare.Avem nevoie sa cautam pasari care au abilitatea sa zboare 2,3 sau chiar 4 saptamani succesiv de la 200-300 mile.Stati departe de pasarile care au o cursa buna la o viteza mare dar care nu se mai repeta in saptamanile urmatoare.Exista zone in lume si curse in care rutele pe care zboara pasarile se numesc “aleile de bowling” .Toate pasarile stau aproape una de cealalta pe o ruta ingusta sau vale ,urmandu-se unii pe altii.Aceste pasari nu trebuiesc sa navigheze spre casa ,trebuie doar sa tina aproape de lideri iar cei mai rapizi castiga.Nu se pot pierde ptr ca exista o singura directie de zbor.Ruta este pe un teren drept iar viteza este singura calitate pe care o poseda.

Un porumbel campion in Taiwan trebuie sa gandeasca si sa navigheze singur peste intinderi de ape fara a avea repere terestre care sa-l ghideze .Trebuie sa gandeasca de unul singur si nu doar sa urmeze.Multe tari zboara 1 derby ,acesta reprezinta faptul ca se zboara o cursa speciala in care participa o singura pasare din fiecare crescatorie.Spre exemplu daca participa 60 de crescatorii sau crescatori introduc cele mai bune pasari ale lor,60 dintre cele mai bune pasari concurand intre ele.CEL MAI BUN CONTRA CELUI MAI BUN.

Acesata pasare trebuie sa aiba inteligenta ,orientare,abilitati de navigare,motivare determinare,dorinta curaj si inima pentru ca zburand doar ptr el sau singur pe distante de 300-500 mile,fara nimic in afara de abilitatile sale.Aceste abilitati sunt dorite unui zburator insa mult mai importante unui reproducator.Potentialul ca un reproducator sa transmita puilor caractere speciale atat interne cat si externe precum si abilitati il fac mult mai valoros.Atunci cand cautati sa cumparati o pasare uitati-va dupa EREDITATE.Simplul principiu al geneticii,”EREDITATEA” ,ESTE TRANSMISA DE LA O GENERATIE LA ALTA.Familiile care au generatii dupa generatii cu succes la distante de 300 de mile si peste,care zboara pe rute dificile ,conditii de vreme neprielnice si non-stop timp de 10 ore si mai mult,vor reproduce acel tip de porumbei de care am vorbit mai inainte din nou si din nou.

Porumbeii,la fel ca oricare bun atlet,vor ajusta conditiile la noua imprejurare.Oricum, ei trebuie sa aiba o istorie de succes ca pui precum si abilitatea si talentul de a aranja si a reproduce acelasi sange excelent.Vom continua sa ne referim la o familie de pasari cu o linie de sange de succes de-a lungul anilor .Crescatorii legendari prezenti si trecuti ,toti au un lucru in comun.Ei au procurat sau au dezvoltat o familie de pasari care puteau sa-si imbunatateasca forma si stilul de concurare.Ei selectau reproducatorii in baza acestor rezultate dorite si cu ajutorul unor cunostinte si cu putin noroc ,au devenit faimosi in toata lumea.Citim cu mare interes despre numeroase incrucisari intre linii faimoase,multi care au frati sau surori din parinti faimosi ca fundatie de baza pentru dezvoltarea a diferite “familii”.Acesti “MAESTRI” ai sportului practicau o teorie in ceea ce priveste reproducerea “viteza cu viteza…si “distanta cu distanta”.

Exista un principiu de baza al geneticii, “Bun reproduce Bun”.

Daca avem nevoie de porumbei rezistenti si de distanta ,gasim cele mai bune pasari cu aceste calitati si le punem impreuna.Sansa ca sa producem pasarea pe care o dorim este mai mare punand aceleasi calitati impreuna.De aceea familia de pasari este importanta,pentru ca a fost demonstrata si selectata ani la rand pentru a produce aceleasi caracteristici superioare.Sa reproduci doua familii cu aceleasi calitati este bine,dar sa reproduci doua familii cu diferite calitati (una de viteza si cealalta de distanta) nu este.Este un drum lung pana la succes,asta daca il atingem vreodata.
Inainte de a cumpara ,pastrati-va mintea limpede si intelegeti ceea ce vreti si ce aveti nevoie.Cumparati informatie si rezultate,nu emotii si atractie publicitara. Faceti cercetari inainte de a va investi banii si investitia va va fi recompensata.