Ce tratamente faci? De ce le faci?! Tratam tot ce misca


Tot primesc mailuri care intreaba despre ce tratamente sa fac in perioada asta. La fel, in discutiile cu columbofilii, deseori se ajunge la tratamente. E halucinant si nebunesc ce facem noi cu pasarile astea! Cum sa tratezi asa ORBESTE? Chiar si unii mari crescatori trateaza fara analize si asa se propaga moda asta cu tratamentele.

In discutii live sau pe net, peste tot, apare formularea asta care ar ingrozi orice om normal: “ce tratamente faci in perioada asta”? Parca e o moda, un stil de viata. E trendy sa tratezi porumbeii?!

A venit Noiembrie. Tu, crescatorule, ce tratamente iti faci tie in perioada asta? Uite, incepe cu pastilele de viermi, poate ai, poate n-ai, nu conteaza, baga acolo. Ia si niste algocalmin, penicilina, faringosept si aspacardin. Ia un cocktail de antibiotice (preventiv) si scoate-ti vreo 2 masele (ca poate sunt cariate?!). Mergi la farmacie si intreaba ce medicamente sunt pe val in acest sezon si nu rata ultimele oferte. Apoi te poti lauda la prieteni cu toate tratamentele pe care ti le-ai aplicat constiincios. Ce tare. Asa se face si la porumbei. Si apoi ne tot miram ce de boli au aparut, mor porumbeii pe capete, ce sa facem, ce sa facem, de ce?

Pai la felul in care tratam orbeste din inertie, e de mirare ca inca rezista si asa porumbeii si nu au aparut mortalitati record.

Uneori vezi prin reviste sau pe net PLANURI DE TRATAMENTE. Cum suna… E cate o lista cu 10-20 de substante pe care trebuie sa le indesi constiincios in porumbei de luni pana duminica, de pe 1 pana pe 31. Probabil in unele cotete exista porumbei tineri care inca n-au vazut apa incolora, inodora si insipida in viata lor! Daca in primele lor etape coboara langa un rau si vad apa din natura se si sperie de ea ca nu e verde, albastra, roz sau galbena!

Poate ca ar fi bine sa transformam “ce tratamente le faci?” in “cum le-ai imbunatatit intretinerea porumbeilor?” – aici intrand varierea hranei, prospetimea suplimentelor minerale si a vitaminelor, spatiul disponibil fiecarei pasari, curatenia, baia, timpul petrecut in voliera la aer si soare, etc, etc.

59 comentarii la “Ce tratamente faci? De ce le faci?! Tratam tot ce misca”

  1. ai perfecta drepatte , dar ce te faci cu cei care nu sunt langa pasarile lor si ptr a evita eventuale epidemii fac tratamentele de sezon preventiv, dar ai dreptate sa ajung la aceasta moda cu tratamentele ,

  2. Si totusi…fare tratamente nu se poate. Rau cu ele dar mai rau fara.Parca sau schimbat vremurile, pasarile sunt mai fragile, mai sensibile…mai slabe. Inainte de anii 90,tin minte, noi nu faceam nimic pasarilor, voiajorii erau liberi si aveau o forma de speriat, aratau ca niste bombe.Insa acu..iarna ,vara tratamente preventive… curative.

  3. Felicitari pentru articol! Nu stiu cine l-a publicat dar era cazul, incetati odata sa tratati porumbeii sanatosi doar de frica de a nu se imbolnavi, va furati singuri caciula (cu exceptia vaccinarilor gen paramixo si cam atat…), cand vor fi bolnavi cu adevarat nu veti mai avea ce sa le dati pt ca tratamentele specifice bolii respective voi le-ati folosit deja cand erau sanatosi si au dezvoltat rezistenta la acestea…atentie mare! Chiar nu inteleg rostul acestui trend, de fapt manipulare as putea spune ca de fapt asta e…daca vecinul are pneumonie de exemplu cu toate semnele clinice ale acesteia si medicul i-a recomandat tratament antibiotic injectabil ce faceti? va faceti si voi injectii sa nu cumva sa dezvoltati pneumonie? ganditi putin inainte si nu mai avansati “in turma”…fiecare cum vrea acum, pacat de bietele pasari ca ele nu au niciun cuvant de spus, sunt obligate sa inghita ce li se vara pe cioc…mare greseala, ganditi-va mai bine…

  4. Preventiv este doar vaccinul. Antibioticul l-ai dat, dupa ce se metabolizeaza pa, pot contacta iar boala. Din pacate in columbofilie termenul preventiv a capatat alt inteles si este folosit ca un sinonim elegant pentru “orbeste”.

    Problema noastra mare este ca nu putem beneficia de analize in orice localitate si atunci si omul care stie ca greseste, trateaza orbeste sa fie sigur. Alta problema pe care am discutat-o cu multi columbofili este ca daca duci mostre la analize, rezultatele iti arata ca ai la porumbei toate bolile pamantului.

    Am auzit trecator de folosirea microscopului de catre unii columbofili. Se pot depista boli cu acesta fara studii de medicina veterinara si daca da, care boli?

  5. bravo baieti,bravooo,cand eu zic ca noi romanii suntem o foarte buna scoala de columbofilie am dreptate……….

  6. se trateaza numai cei bolnavi nu toti adica si cei sanatosi

  7. Interesant articolul,adevarat,tema foarte buna !
    Personal de vreo 3 ani de cand nu am mai zburat porumbeii si am inceput sa-i lucrez pentru matca au incetat si tratamentele.Am considerat ca nu este nevoie de nici un medicament daca porumbeiii nu au contact des cu alti porumbei.Le fac vaccinul de paramixo si primavara la iesirea din iarna le dau ceva vitamine,in rest alte medicamente numai daca este nevoie dupa caz si individual.
    Din pacate pentru unii crescatori organismul porumbeilor devine ca al puilor de avicola,nelipsiti de medicamente,unele existand permanent in hrana.

  8. eu pana acum nam bagat nici o pastila. in porumbei mei vitamine si curatenie si nu am treaba cu ei ma ferit domunu . Sanatate!

  9. eu tratez doar daca este necesar in rest nu-i omor cu medicamente aiurea..nu inteleg dc sa luam pastile daca pe noi de ex..nu ne doare capul, luam doar asa ca trebuie luat..???

  10. Din pacate si analizele sunt relative, cu exceptia analizelor de sange, saliva, analize care se recolteaza direct din corpul porumbelului.

    Analiza fecalelor este o prostie. Ca sa obtii un diagnostic pentru analiza fecalelor, ar trebui ca sa recoltezi 3-4 zile probe de fecale de la fiecare porumbel in parte.

    Exemplu fericit. Mod de lucru

    Ai 10 porumbei. Fiecare va sta izolat intr-o boxa INDIVIDUALA. In boxa asezi o coala de hartie de unde recoltezi excremente 3-4 zile.

    ziua 1 10 porumbeix2 probe(dimineata/seara)x2 recipiente= 40 probe/recipiente
    ziua 2 idem
    ziua 3 idem

    In total schimbam in cele 3 zile 10 porumbei x 2 coli de hartie/zi x 3 zile = 60 coli si o sa avem 40 probe/zi x 3 zile = 120 probe de fecale.

    Am dat un exemplu cu 10 porumbei. dar cati avem 10 porumbei? Eu cu 50 ce fac?

    Isteria asta cu medicamentele e in toata lumea columbofila. Noi ca prostii in goana dupa rezultate cautam formule magice ( care nu exista).

    SINGURUL ,,tratament” OBLIGATORIU este vaccinul de PARAMIXOVIROZA. Auziti de boala adeno-coli, anul asta s-au inregistrat mortalitati mari in multe colonii de pui. Am citit, am vazut un interviu cu Marius Tunduc. Subcriu la cele spuse de catre Marius. NU cred ca este adeno-coli cred ca este o forma de PARAMIXOVIROZA.

    In anul 2010 cu puii de toamna am facut un experiment. Am avut 10 pui pe care nu i-am vaccinat. S-au imbolnavit, parea ca este adeno-coli. I-am tratat cu 4 x1 Mix de la Belgica Deweerd. 6 au murit, pe cei 4 i-am vaccinat, din 4 doar 2 au trait si nu au avut probleme. Restul de pui din 2010 cei vaccinati nu au avut probleme.

    In 2011, cu puii, cum i-am intarcat cum i-am vaccinat de paramixoviroza. Am folosit vaccin de la ROMVAC-PARAMIXOVACOL. Sticla de 50 de doze am vaccinat repetat aproximativ 40 de pui imediat cum ii dadeam jos din cuib. Eu ii intarc un pic mai devreme pana in 24 de zile.
    Stiu ca se zice despre vaccin ca nu este bine sa il desfaci si sa il folosesti de mai multe ori. Eu asta am facut si nu am avut probleme.

    Cei 40 de pui deja vaccinati la momentul intarcarii, cu 1 luna si 2 saptamani inainte de primul antrenament cu masina clubului, au fost iarasi vaccinati cu un vaccin sigilat de la ROMVAC-PARAMIXOVACOL.

    Iarna cu 1 luna inanite de imperechere vaccinez toti porumbei impotriva paramixovirozei.

    I timpul sezonului din pacate trebuie sa fac 2-3 tratamente de tricomonoza in rest nimic. Doar minerale, electroliti, apa cu otet de mere 1 data la 2 zile si mancare cat mai buna.

    Vorba unui prieten,, ce dracu ajungi sa ii tii pe perfuzii”. Ganditi-va ce boli sunt in masina de transport cand calatoresc cate 3 zile??

    Cum sa ii tratez eu preventiv pentru bolile pe care este foarte posibil sa le contacteze??

  11. Atata timp cat porumbeii din ziua de azi se lucreaza in consangvinitate le scade imunitatea si rezistenta,si atunci trebuie sa intervii.Daca nu o faci vei avea numai de pierdut.

  12. mda teoria o stim toti,practica cine o aplica?cind un incepator cere un sfat pt o boala hop sare un alt incepator si da cu parerea hai sa lasam pe cei avansati cu vechime de ani de zile sa puna un diagnostic si in caz de orice boala sa incepem cu o vitaminizare buna nu direct cu antibiotice sa nu ne mai intrebam cum au ajuns pasarile noastre fara nici o imunitate.orice vietate pe pamint e data cu imunitate daca ajung sa nu o mai aiba e vina noastra,ne plingem ca tara e in criza?multi hoti,putini muncitori.ne plingem ca pasarile se inbolnavesc des?multe antibiotice la nimereala putine conditii(-curatenie,-alimentatie,-libertate,-………….)
    Cum am putea sti ca cel ce ne da diagnosticu are porumbei de o viata si da sfatu din experienta nu din auzite?ce bine ar fi daca linga nume sar pune si ani de exp si nr de porumbei detinuti.

  13. -Orice tratament fara un diagnostic exact este
    contraproductiv.
    -diagnosticul exact poate veni numai de la un
    veterinar specializat in tratamentul porumbeilor,
    de expl. dupa un stagiu facut la clinica de porumbei.
    -si un columbofil isi poate insusi cunostinte de
    specialitate daca are cunostinte de biologie, medicina etc.
    un microscop nu ajunge
    – nu exista tratamente preventive !!!!!
    -orice tratament aiurea duce la slabirea pasarilor si la
    rezistenta germenilor.Vom ajunge in situatia ca medicamentele nu mai au efect sau ca virusii se combina
    si ne trezim cu boli noi.
    -In loc sa ne informam in detaliu ne luam dupa altii.
    “Fara medicamente nu mai merge nimic” Toti ” trateaza”
    pe rupte.Chiar toti….??? Eu ma indoiesc.
    -Piata de “leacuri”pentru porumbei este in expansiune
    marchetingul este exceptional si pentru”columbofili”
    este mult mai simplu sa cumpere” sanatate” decat sa
    invete ceva despre cresterea porumbeilor.Putem profita
    de aceasta piata… cumparand actiunile producatorilor.
    Parerea mea:Se va “trata” tot ce se misca si ce nu se
    misca pana nu se mai misca nici voiajorii…..
    -Vaccinul este obligatoriu,si nu sunt impotriva medicamentelor,dar numai la nevoie si cu cap…

  14. Cred ca se poate merge intreg anul pe un tratament naturist profilactic si atunci nu mai e nevoie de renumitele “scheme de tratament”

  15. apropo de asta,Andrei,ai mai rezolvat problema custranutul?La mine e la fel,doar se scarpina si stranuta fara alte simptome,chef de zbor au,de praf nu poate fi vorba.

    raspuns: nu am rezolvat, si e la fel si la alti prieteni, cred ca e generalizat si nimic grav

  16. Mirele, ma ia ameteala cu ce ai scris pentru analize. :)) Ma gandeam ca e mai simplu, recoltezi 3 cacati si gata… dar probabil e cum spui tu daca vrei un rezultat total. Dar totusi, crescatorii care au ferma cu cate 2-300 de porumbei, merg la analize cu camionul de gainat? Si pe afara chiar se fac analize, multe articole amintesc asta. Probabil tot 1-2 porumbei sunt testati si depisteaza bolile care de regula afecteaza un lot intreg intr-o forma putin periculoasa (respiratorii, tricomonoza).

    Ar fi super daca ne-ar lamuri vreun veterinar care sunt analizele ce pot depista fiecare boala.

  17. de 5 ani n-am facut vreun tartament si n-au nimic daca le dai ceva natural cum ar fi usturoi in apa etc mult aer soare cateodata cate o baie fac gritul singur din caramida nisip argila sare etc

  18. Tratam porumbeii preventiv……, dar va intreb eu, noi columbofilii cate tratamente preventive ne facem? cati dintre noi se duc la doctor fara sa fie bolnavi, incetati sa mai indopati porumbeii cu medicamente si daca trebuie si daca nu trebuie, doar ca sa umpleti buzunarele comerciantilor. La noi in familie cand il il doare pe unul maseaua mergem fuga toti la dentist? nu, se duce respectivul, se trateaza si cu asta basta. (parerea mea)

  19. Anul acesta am incercat fara medicamente si a fost o catastrofa, la primele contacte cu masina asociatiei au contractat prima boala ( cel mai probabil E-coli), iar in 2-3 saptamani m-am trezit ca au si paramixoviroza ( nu am vaccinat puii anul acesta), Eu sunt adeptul folosirii a cat mai putine medicamente, dar pentru trichomonoza, infectii respiratorii ar trebui sa dam preventiv 1-2 zile, mai ales ca porumbeii i-au contact cu alti porumbei decat cei din crescatoria ta. Mai mult ar fi indicat un antibiotic mai puternic sa se adminitreze 1-2 zile odata pe luna.
    IN plus crescatorul ar trebui sa mentina curatenia, sa adminitreze suplimete porumbeilor ( grit, minerale, alte produse pentru conditionare, eu folosesc, sedochol, avidress, drojdie de bere si probiotice plus vitaminele), nu e usor sa le faci pe toate mai ales ca te costa o gramada de bani.
    http://columbofil.com/

  20. felicitari!!! cel mai bun articol pe care l- ai scris pana acum pe acest site,poate citindu-l o sa mai deschida cativa ochii,numai sa nu dea in latura cealalta si sa nu mai trateze deloc.

  21. Am ajuns la concluzia ca cel mai bun “medicament” pentru porumbei este apa curata ! Adica vasul de apa spalat cu buretele in fiecare zi, fara sa existe posibilitatea sa ajunga gainati in el. Azi le-am pus miere in apa porumbeilor, peste 2 zile le pun otet de mere iar peste alte doua zile Polivit si tot asa, cred ca este o metoda buna, de 2 luni nu mai au absolut nici un simptom de boala porumbeii mei.
    Poate stie cineva sa-mi spuna ce au avut puii mei. In anul 2010 in primavara am cumparat din piata un pui – cum l-am adus acasa mi-a murit intreaga mea serie de pui, apoi doar din… greseala mi-a mai ramas vreun pui. In principal pe cand ajungeau in “tepe” li se uscau picioarele, slabeau vazand cu ochii sau mureau. Sa fi fost Adeno Coli ? Pa

  22. ma scuzati dar domnul care a adus in dezbatere acest subiect are perfecta dreptate.deoarece cum am declarat si in alt comentariu legat de (tricomonoza,si prob respiratorii)nu sunt de acord cu medicatia antibiotica.cresc voiajori de la 7 anii si tatal meu a crescut si el dar va jur ca porumbeii mei nu au vazut antibiotic ci doar citeva leacuri babesti cum le denumesc batrinii, asta nu inseamna ca nu am avut porumbeii bolnavi sau nu am pierdut unii dintre ei,dar sunt in forma si nu am avut cazuri de epidemie in cotet. in legatura cu alimentatia si aici se exsagereaza: in anii 80 cind majoritatea crescatorilor aveau rezultate exceptionele oare administrau saruri minerale si alte antibiotice si mixuri de boabe? am citit intro carte veche de columbofilie despre un porumbel german care a parcurs 2180 de km in al doilea razboi mondial si a salvat o intreaga garnizoana pentru ca a dus meajul la baza.numele porumbelului e (kziizer).intrebarea este acel porumbel avea conditiile de azi si alimentatia pe care o au porumbeii acum? eu unul nu cred.cu respect si vint in pene la toata lumea

  23. nu trebue exagerat dar nici neglijat in cazurile necesare

  24. In primul rand vreau sa-l felicit pe autorul acestui articol : Maestre toata stima si respectul !
    Pe zi ce trece stau si ma minunez de tara in care traim dar mai mult decat orice ma minunez de locuitorii ei care la cel mai mic zvon al unui “mare crescator dezinteresat” pun mana constincios pe portofel si pleca la cumparaturi (medicamente , mancare , electroliti …. ) fara sa gandeasca daca sfatul primit este bun sau rau (doar l-a primit de la un mare crescator ).
    Dupa parerea mea vina pentru organisme mai fragile in randul porumbeilor o avem tot noi care ne apucam si indopam saracile pasari cu tot felul de noi produse care numai D-zeu stie daca sunt verificate si testate iar in cele din urma au de castigat doar anumite boli care devin imune la tratamentele noastre .
    In acelasi timp punem botul la vrajeala comerciantilor ( aici nu ma refer la nea Ghita care vinde la colt de strada sau in farmacie ci la marii comercianti) care prin intermediul unor persoane cheie in sportul columbofil ne manevreaza pentru bunul mers al afacerilor .
    Sa nu ma intelegeti gresit si eu imi tratez porumbeii dar numai cand este nevoie sau de paramixoviroza preventiv (aceasta din urma chiar nu stiu daca intradevar este necesara sau nu )
    Va urez o seara placuta in continuare !

  25. Intra-adevar uneori se prea exagereaza cu aceste tratamente, dar sa nu uitam ca traind intr-o ,lume” columbofila in care putini isi tin porumbeii in conditii de igiena corespunzatoare si mai ales intr-o sanatate deplina este greu fara tratamentele preventive.

    Putem sa ii tinem intr-o stare de sanatata ajutandu-ne si de asa zisele produse naturiste aici referindu-ma la otetul de mere, mierea de albina, plantele medicinale, etc insa aceste nu pot trata bolile contactate in masina din concurs.

    Cu siguranta nu cred ca sunt columbofili care sa nu-si trateze intr-un sezon porumbeii contra viermilor intestinali, tricomonozei, salmonelozei sau a problemelor intestinali. Poate va intrebati ca de ce nu se poate?… pentru ca cei mai multi dintre noi tin porumbeii in niste conditii insaluble, in niste voliere in care daca stati 30 minute este predispus unei raceli datorita curentului:

    *umezeala ( cel mai important factor care determina boli ca , coccidioza, tricomoniza, etc)
    *intra in conctact foarte mult cu alte pasari, aici referindu-ma la gaini, rate ( stim ca aceste pasari transmit foarte bine salmoneloza)
    *voliera nu a trecut prin procesul de curatenie generala cuprinzad etapa igienizare cu substante care sa omoare insectele ( dupa cum stim insectele prin muscaturile lor duc la formarea variolei).

    Dupa aceste cateva idei relatate de mine, ganditi-va in momentul in care porumbelul dumneavoastra isi petrece o seara in masina de concurrc cu un alt porumbel care deja este infectat?!

    De final: parerea mea si a multora este ca nu putem rezista cu porumbeii fara tratamente corespunzatoare cand ceilali 90% dintre columbofili nu isi trateaza porumbeii!

    Mult sucees, si nu uitati excesu de medicamente dauneaza grav organismului:P

  26. asta e situatia.nu avem un laborator unde sa facem niste analize.suntem fortati sa facem experimente.

  27. Eu zic ca e mai bine fara tratamente.Eu in viata mea nu iam dat unei pasari medicamente.
    Uitativa la porumbeii liberi si “salbatici” arat mult mai bine ca porumbeii nostri.

  28. arata mult mai bn cei salbatici, dar e o mare diferenta, ei nu stau intr o crescatorie, si nici nu concureaza saptamana de saptamana,

  29. foarte adevarat.pacat ca trebuie sa folosim atatea medicamente,eu incerc cat mai putin posibil sa le folosesc. bafta

  30. La compartimentul de prasila unde nu sunt contacte mari cu exteriorul(doar introduceri de porumbei noi) nu cred ca sunt necesare tratamente.Eu de aproximativ 4 ani nu le mai fac(cu exceptia vaccinului de paramixo) si mi-au murit 4 porumbei cu diferite probleme iar restul sunt perfect sanatosi. Am dus chiar si fecale si porumbei la veterinar la analize si nu au nimic. Toti cei care au murit au fost achizitii noi care probabil au venit cu o imunitate scazuta si cand au ajuns intre ai mei au cedat deoarece nu erau obisnuiti fara medicatie.

    La fel nu tratez zburatorii sau puii in extrasezon, dar in timpul sezonului cred ca nu se poate fara “tratamente preventive”. Totusi nu le-as numi preventive deoarece de cele mai multe ori porumbeii sigur intra in contact cu diferite boli in masina si fiind si obositi/stresati de la zbor sunt sanse mari ca sistemul lor imunitar sa cedeze in fata bolii. Un tratament dupa cursa ucide posibilii agenti patogeni deci nu cred ca se poate numi preventiv.

    Ar fi interesant de vazut daca exista cineva in Romania care sa faca performanta fara sa-si trateze zburatorii timp de mai multi ani dar cred ca e aproape imposibil.

  31. Va salut cu respect.Ma bucur ca in sfarsit ,incet ,incet s-a ajuns la ideia ca trebuie facut tratamentul,NUMAI DUPA ANALIZE.Frumos a inceput acest articol cel care la scris ,IA SI TU CRESCATORULE MEDICAMENTE , CA A VENIT TOAMNA,si poate racesti,etc,etc.In 2007 cand am iesit campion national si am spus ca am tratat porumbeii numai dupa analizele facute la laborator,foarte multi radeau,e, uite ca incep sa-si dea seama cat mai multi ca am avut dreptate.Va doresc vant in pene si numai bine la toti.

  32. As vrea sa vad aici postari ale unor medici veterinari gen Catali Tudoran,Stanescu Paul,Geronimo Branescu ca tot sunt in breasla.

  33. Dle Stoicheci, va rog sa detaliati procedeul de recoltare a probelor pentru analize.
    Ce laborator ati folosit?

    Ce analize ati facut? Cat au costat?

    Va multumesc

  34. Folosesc tratamente dar nu neaparat in exces,moderate.Dar otetul de mere,uleiul de usturoi,vitaminele,mineralele si drojdia de mere le dau o data pe saptamana sau de doua ori indiferent de sezon.Consider ca sunt necesare.Acum fiecare cu opinia si parerea lui.Oricum un porumbel este ca un sportiv,cum al metii sau intretii asa al ai.

  35. In 10.9 .2009 ,pe Porumbei.ro publicasem un articol :Mic ghid de medicatie la porumbei-reactiile adverse ale unor medicamente la porumbei, referitor la utilizarea rationala si la eventualele efecte adverse a produselor medicamentoase de sinteza(vezi in arhiva articolelor).Redactarea acestui mic articol (poate unic in patologia columbofila din Romania) a fost inspirata de numeroasele greseli de medicatie pe care le.am intilnit la unii columbofili(ex. utilizarea in exces a sulfamidelor duce la castrarea porumbeilor s.a.m.d).Recomand,cu modestie, lecturarea acestui articol, care consider ca e un ajutor umil in prevenirea unor greseli de natura umana. Vezi finalul articolului:CONCLUZII:………………………………………………………..Evitati utilizarea antibioticelor “preventiv”. Antibioticele NU PREVIN NIMIC. Ele doar trateaza infectiile reale.
    – Utilizarea antibioticelor ar trebui facuta doar dupa efectuarea unei antibiograme (pe principiul “punct ochit-punct lovit”)
    – Dupa vaccinare, nu administrati tetracicline, tylosin sau gentamicina, deoarece sunt imunosupresoare. Se poate utiliza eritromicina (Eritrom), deoarece are un efect imunostimulator, eventual asociat cu Vitamina C si E, chiar si levamisol (in doza antihelmintica redusa la un sfert).
    – Dupa efectuarea unui tratament cu antibiotice de orice fel, administrati probiotice (ex.Kefir), Vitamina B Complex si Tondigest, pentru refacerea florei intestinale si stimularea apetitului.
    – Administrati hrana (boabe) de buna calitate si pe cat posibil necontaminata cu micotoxine (produse de mucegaiuri). Micotoxinele sunt substante foarte toxice care au efect extraordinar de negativ asupra sanatatii si formei sportive (produc ciroze hepatice, “ficat gras”, nefrite, etc.).

    Vitamina C se va administra obligatoriu inainte si dupa zbor, in zilele caniculare, in timpul transporturilor, expozitiilor si in special in convalescenta.
    Dupa orice tratament cu substante de sinteza chimica sau de hrana (boabe) posibil contaminate cu fungi (mucegaiuri), administrati hepatoprotectoare de buna calitate (ex. BEDGEN, HEPATOPROTECT, NEOMERIOL etc). “Ficat sanatos = performanta sportiva”.

  36. Intrebati medicul vet.ce va trebuie, dvs.lasati ce am recoltat si dus la analize eu,domnul Mirel,si fiindca tot ati adus vorba interesati-va la domnul doctor Catalin Tudoran ,tel.0723610322.

  37. f interesant articol si domnul andrei are perfecta dreptate in tot ce spune…
    eu anul acesta am zis nu medicamentelor de nici un fel la porumbei sa vedem ce se intampla cati mor si cati traiesc sau daca mai ramane vreo unul din ei
    si surpriza stiti care a fost mortalitatea: adulti 0, pui 0 deci in concluzie mai putine medicamente sau chiar deloc,
    hrana diversificata si curatenie si mai putin stres… Stima!

  38. un articol demn de toata lauda personal am cumparat porumbei din portugalia de la 2 crescatoricare stiu ca i indopau cu tot felul de entibiotice sulfamide si tot tacamul .vreau sa spun ca am 2 masculi din anul 2000 care anul trecut doar de la unul am reusit sa scot un pui si unul din 2002 care deja ultimile 2 ture de ouat mi a scos cte un ou limpede .parerea mea este ca strrilitatea se datoreaza in cea mai mare masura medicatiei in exces personal nu folosesc nici o pastila sau vitamina q exceptia calciului la unele femele mai in varsta in rest cte un pik de usturoi in apa salata sau frunze de varza, cte o brazda de iarba cte o picatura de ulei de masline, cte un pik de miere mancare cereale combinate linte mazare porumb grau din cnd in cand cte putin grau germinat si paine facuta firmituri gritul mi l fac io mi pun cte un pik carbune de lemn ars din soba coji de la oua caramida rosie un pik de sare si cam atat restul si l iau ei din natura iar cnd vin de la concursuri la porumbelul care are ceva simtome il iau la izolare si i dau cte o pastila dar si aiai din an in pasti mentionez ca anul trecut mi a murit doar un singur porumbel si nu de boala ci pt c a fost otravit si iam dat argila dar cam prea tARZIU.acu o sa spuneti c una sau alta dar io sunt ferm cxonvins ca in natura si in produse naturale(nu comprimate) ci asa cum se gassesc in natura unde porumbelul ca si omul isi gaseste tot ce are nevoie chiar si pt tratarea unor boli nu doar prevenire.

  39. Da, chiar am citit ca antibioticele in exces dau sterilitate.

  40. o informatie competenta puteti primi de la domnul dr.Liviu GHITUN 0723190636,de retinut,multumesc…

  41. FELICITARI PENTRU COMENTARIU AI PERFECTa DREPTATE ,EU INCEPAND DIN ACEASTA CLIPA NU AM SA MAI FAC NICI UN FEL DE TRATAMENT DECAT CEVA NATURAL POATE,BAFTA PE MAI DEPARTE SI TOATE CELE BUNE!!!!!!!

  42. D-na Mirela, com 13, si stimati domni, va salut cu mult respect. Sper sa va pot fi de folos, cu cateva sfaturi, din propria experienta, inainte de asta vreau sa va aduc aminte de o vorba romaneasca”DESTEPTUL INVATA DIN GRESELILE ALTUIA, IAR PROSTUL NICI DIN A LUI” cu speranta ca ma adresez unor oameni inteligenti, va voi spune despre acel proect, pe care l-am creonat in urma cu vreo 3 anisori, si in care mi-am propus sa joc un sezon fara: vaccinuri, tratamente pt. vermisori din trahee, intestine, fara tratament de trihomonoza, cai respiratorii, vaccin salmoneloza, si mai ales 0 produse, rezultat CATASTROFAL, in conceptia mea, puteti vedea lucrul accesta pe centralizari, desi a-m jucat cu niste porumbei foarte buni, si a-m respectet intru totul programul de antrenamente din anii anteriori 2007-2010, singura diferenta e ca nu a-m facut tratamentele necesare, si nu ma-m atins de produse, recuperatori si tot tacamul, desi unele produse le aveam la dispozitie. Eu unul a trebui sa fac acest experiment, desi multi CAMPIONI NATIONALI, la care le spuneam proectul meu, ma sfatuiau sa renunt ca nu se poate fara,fara,fara…. in cele din urma a-m dat cu capul de perete, mi-am notat acest experiment, si lam pus la rubrica “ASA CEVA NU SE FACE’ concluzia e una singura: DACA VREI PERFORMANTA, TREBUE SA TRATEZI, SI SA FOLOSESTI O GAMA LARGA DE PRODUSE DUPA UN PROGRAM BINE STABILIT. Va saluta cu respect Ionut Lucaci.

  43. Acest comentariu, a-m vrut sa vil scriu mai repede, dar datorita faptului ca crescatoria Fam. Lucaci era implicata intr-o licitatie, am evitat sa scriu, ca nu cumva sa se ia ca o scuza pt. sezonul mai slabut din 2011. Ionut Lucaci

  44. Interesant Dle. Lucaci, si apreciez ca impartasiti cu noi acest experiment.

  45. Succes la vanzari familiei Lucaci,si as mai spune langa”bine stabilit”cum ati zis dvs. , si cu oameni autorizati(medici vet.competenti,exemplu domnul Tudoran si altii).O zi buna tuturor .

  46. pentru familia lucaci.e bine stiut ca dandule toate medicamentele posibile porumbei vor depinde de ele si cand nu a-ti mai dat automat a venit si regresul in rezultate sper ca am fost bine inteles .cand vrei sa iti faci porumbei cu o imunitate crescuta trebuie sa risti ca in urmatori 3-4anii sa nu ai rezultate dar dupa acei rezultatele vor veni dl lucaci … va salut cu respect ticutel

  47. fara tratamente nu se poate ,toti spun eu nu fac darr….. faceti mai mult ca altii ,care o spun cati din voi care nu faceti un tratament ati avut macar un loc de 1pe club

  48. Buna seara,de regula va citesc comentariile si atat,dar acum nu ma pot abtine. Bravo Lucaci. Fratilor am sa fiu simplu,TRATAMENTE,TRATAMENTE SI IAR TRATAMENTE. Fara ele rezultatele sunt ZERO.

  49. Bunicule am uitat (batranetea, dumneata stii mai bine cum e cu tinerea de minte), locul 1 pe lansare l-am avut la o etapa cu puii in 2010 la 180 km. In 2011 cu o yarlinga am avut locul 1 pe club si 10 pe lansare la o etapa de 380 km.

    Deci, mi s-a intamplat de 2 ori (pana acum si culmea eu mai vreau si mai sper).

  50. cei care le dau prea multe pastile in final nu vor castiga nimic …. sper sa fiu inteles nu am nimic contra la pastile dar prea se pune accentul pe ele cand porumbei pot zbura si fara prea multe pastile

  51. FARA TRATAMENTE NU CONCLUZI NIMIC VALABIL PT PORUMBEII CARE MERG LA CONCURSURI







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *