Tot primesc mailuri care intreaba despre ce tratamente sa fac in perioada asta. La fel, in discutiile cu columbofilii, deseori se ajunge la tratamente. E halucinant si nebunesc ce facem noi cu pasarile astea! Cum sa tratezi asa ORBESTE? Chiar si unii mari crescatori trateaza fara analize si asa se propaga moda asta cu tratamentele.

In discutii live sau pe net, peste tot, apare formularea asta care ar ingrozi orice om normal: “ce tratamente faci in perioada asta”? Parca e o moda, un stil de viata. E trendy sa tratezi porumbeii?!

A venit Noiembrie. Tu, crescatorule, ce tratamente iti faci tie in perioada asta? Uite, incepe cu pastilele de viermi, poate ai, poate n-ai, nu conteaza, baga acolo. Ia si niste algocalmin, penicilina, faringosept si aspacardin. Ia un cocktail de antibiotice (preventiv) si scoate-ti vreo 2 masele (ca poate sunt cariate?!). Mergi la farmacie si intreaba ce medicamente sunt pe val in acest sezon si nu rata ultimele oferte. Apoi te poti lauda la prieteni cu toate tratamentele pe care ti le-ai aplicat constiincios. Ce tare. Asa se face si la porumbei. Si apoi ne tot miram ce de boli au aparut, mor porumbeii pe capete, ce sa facem, ce sa facem, de ce?

Pai la felul in care tratam orbeste din inertie, e de mirare ca inca rezista si asa porumbeii si nu au aparut mortalitati record.

Uneori vezi prin reviste sau pe net PLANURI DE TRATAMENTE. Cum suna… E cate o lista cu 10-20 de substante pe care trebuie sa le indesi constiincios in porumbei de luni pana duminica, de pe 1 pana pe 31. Probabil in unele cotete exista porumbei tineri care inca n-au vazut apa incolora, inodora si insipida in viata lor! Daca in primele lor etape coboara langa un rau si vad apa din natura se si sperie de ea ca nu e verde, albastra, roz sau galbena!

Poate ca ar fi bine sa transformam “ce tratamente le faci?” in “cum le-ai imbunatatit intretinerea porumbeilor?” – aici intrand varierea hranei, prospetimea suplimentelor minerale si a vitaminelor, spatiul disponibil fiecarei pasari, curatenia, baia, timpul petrecut in voliera la aer si soare, etc, etc.