Georges Carteus din Belgia a fost un mare campion la fond toata viata. In 2009 a avut locul 1 la concursul Super Maraton Europa de Vest.

Iata cateva idei desprinse dintr-un interviu cu Georges Carteus:

1. Nimeni nu stie mai nimic despre porumbei, nimeni nu poate spune daca o pasare e buna sau proasta. Nu cred nici in teoria ochiului.

2. A avut 2 perechi de super reproducatori in toata cariera sa columbofila. Erau rezultati din imperecherea libera, la fel ca multi dintre cei mai buni zburatori ai sai. Formarea de perechi de reproductie? LOL. Haha, rade. Normal, ai nevoie de pasari bune de pornire dar norocul e la fel de important sa reproduci pasari bune. Asadar reproducatorii lui isi pot alege partenerii la liber. La fel se intampla la Ad Schaerlaeckens.

3. Inainte de inceputul sezonului viziteaza un veterinar. Rar se intampla sa fie vreo problema. Si a trata pasari care nu au probleme e aberant.

Medicatia sau vitaminele pe mancare sau in apa vor deranja mereu hranirea si adaparea normala a porumbeilor, lucru care trebuie evitat. In 2009, care a fost cel mai bun an al sau, nu a tratat porumbeii deloc, nici macar impotriva tricomonozei. Singurul tratament primit a fost o cura de 10 zile cu Cosumix plus impotriva salmonelei.

Faptul ca pasarile lui concureaza bine si la varsta de 5-6 ani dovedeste ca nu le ruineaza cu medicamente.

4. Daca in ziua urmatoare sosirii dintr-o cursa grea, o pasare refuza sa iasa din cotet pentru zborul zilnic, ceva e in neregula si o astfel de pasare are nevoie de odihna.

5. Inaintea sezonului pasarile sunt lansate in antrenamente de 2 ori si apoi intre etape nu le mai lanseaza personal deloc. Considera ca antrenamentul este totusi important, dar zborul de acasa i se pare suficient (2 x 1 ora).

6. Pasarile lui primesc mancare cata doresc, si nu crede in administrarea uni amestec mai puternic inainte de etapa.

7. Podelele custii sale sunt acoperite cu paie. Igiena nu influenteaza insa calitatea pasarilor da!

Se confirma inca odata concluzia ca multi crescatori fac sportul columbofil mult mai complicat decat este.

Copyright www.schaerlaeckens.com
Traducere Andrei Dejan