Georges Carteus din Belgia a fost un mare campion la fond toata viata. In 2009 a avut locul 1 la concursul Super Maraton Europa de Vest.
Iata cateva idei desprinse dintr-un interviu cu Georges Carteus:
1. Nimeni nu stie mai nimic despre porumbei, nimeni nu poate spune daca o pasare e buna sau proasta. Nu cred nici in teoria ochiului.
2. A avut 2 perechi de super reproducatori in toata cariera sa columbofila. Erau rezultati din imperecherea libera, la fel ca multi dintre cei mai buni zburatori ai sai. Formarea de perechi de reproductie? LOL. Haha, rade. Normal, ai nevoie de pasari bune de pornire dar norocul e la fel de important sa reproduci pasari bune. Asadar reproducatorii lui isi pot alege partenerii la liber. La fel se intampla la Ad Schaerlaeckens.
3. Inainte de inceputul sezonului viziteaza un veterinar. Rar se intampla sa fie vreo problema. Si a trata pasari care nu au probleme e aberant.
Medicatia sau vitaminele pe mancare sau in apa vor deranja mereu hranirea si adaparea normala a porumbeilor, lucru care trebuie evitat. In 2009, care a fost cel mai bun an al sau, nu a tratat porumbeii deloc, nici macar impotriva tricomonozei. Singurul tratament primit a fost o cura de 10 zile cu Cosumix plus impotriva salmonelei.
Faptul ca pasarile lui concureaza bine si la varsta de 5-6 ani dovedeste ca nu le ruineaza cu medicamente.
4. Daca in ziua urmatoare sosirii dintr-o cursa grea, o pasare refuza sa iasa din cotet pentru zborul zilnic, ceva e in neregula si o astfel de pasare are nevoie de odihna.
5. Inaintea sezonului pasarile sunt lansate in antrenamente de 2 ori si apoi intre etape nu le mai lanseaza personal deloc. Considera ca antrenamentul este totusi important, dar zborul de acasa i se pare suficient (2 x 1 ora).
6. Pasarile lui primesc mancare cata doresc, si nu crede in administrarea uni amestec mai puternic inainte de etapa.
7. Podelele custii sale sunt acoperite cu paie. Igiena nu influenteaza insa calitatea pasarilor da!
Se confirma inca odata concluzia ca multi crescatori fac sportul columbofil mult mai complicat decat este.
Copyright www.schaerlaeckens.com
Traducere Andrei Dejan
un adevarat iubitor de porumbei si un mare, mare columbofil!!
foarte interesant articolul.imi place sa aflu parerile si metodele unor mari campioni.te rog sa postezi cat mai multe articole de acest gen.
salutare tuturor columbofililor(atat celor care ma retin un columbofil si celor care nu).personal si fara sa incerc sa influentez pe nimeni sunt de acord cu cele spuse de domnul Carteus,in special cu ideea imperecherii la liber pe care am practicato din totdeauna(vreo 20 de ani la nr) si a functionat pefect rezultand pui sanatosi si isteti(asa cum ii chem eu).sa nu uitam ca in natura,indiferent de categoria in care privim,orice femela pt asi asigura continuitatea speciei isi alege intotdeauna masculul cel mai puternic.deci si in porumbaria noastra porumbita stie mai bine decat stapanul ce mascul i se potriveste mai bine.chiar daca se mai intampla si exceptii datorate imprjurarilor,si anume porumbita nu a avut de unde alege fiind nevoita sa se imperecheze cu singurul mascul liber,iar rezultatul adica puii nu au fost tocmai buni,raman de aceeasi parere.motivul?am prieteni columbofili pe care ii consider mult mai experti si totusi in fiecare an au aceeasi dilema:care cu care se potriveste cel mai bine pt a crea perechea perfecta?ii imperecheaza in fiecare an in mod diferit dar rezultatele sunt modeste,nu sunt niciodata multumiti.asa ca ficare e liber sa faca cum vrea si cum crede ca e mai bine dar din propria experienta va spun ca functioneaza si foarte bine.sunt sigur ca “columbofilii”vor aparea repede cu intrebarea care ii framanta zi si noapte:rezultate?nu am cu ce sa ma laud si nici nu caut,nu sunt inscris la nici o asociatie,sunt doar un crescator de porumbei(cum ma numesc unii si nu columbofil)dar personal am zburat porumbeii in toata tara.pe scurt in 2011 bin 8 zboruri si anume bacau,iasi,oradea,brasov,radauti,arad,constanta,drobeta,rataciti 2 porumbei din 20(pui si maturi)din care unul s-a intors dupa o sapt.incercati sa aveti un pic mai putine pretentii de la porumbeii vostri,aduceti-va aminte ca toti ati inceput sa cresteti porumbei din dragoste pt ei si osa vedeti ca si rezultatele or sa va uimeasca.cu stima crescatorul de porumbei
Ar fi interesant sa stim si cate pasari detine, un numar mai mic de pasari te ajuta sa recurgi la medicamente putine, mai mult poti observa mult mai usor daca o pasare are probleme.
La partea cu igiena nu sunt de acord. Orice mare crescator ar zice, nu mi se pare normal ca porumbeii sa stea in gainatul lor luni de zile cum se intampla in (foarte) multe crescatorii. Si nu, gratarul nu se considera, tot acolo e gainatul, numai ca nu se vede, e mizeria “ascunsa sub pres”.
Ce alt animal domestic sau salbatic sta in propriile mizerii asa cum se procedeaza cu porumbeii? Nu mi se pare ok sa transformam hobbyul asta in ceva jegos. E pacat de pasarile astea curate de altfel, care mereu isi curata penajul si picioarele. Daca vezi un porc, un caine, etc stand intr-un strat gros de fecale zici ca vai ce mizerie e acolo, nu se ocupa nimeni de el. De ce la porumbei ar fi altfel? Un porumbel stralucitor sanatos arata aiurea pe un munte de gainat.
Sper ca incepatorii nu vor intelege din acest
articol ca trebuie doar sa practici imperechierea libera
si sa pui putina paie in compartiment si repede vor
fi si ei campioni.
Ce deosebeste columbofilii de top de ceilalti este faptul ca
au NUMAI pasari de calitate deosebita din toate punctele
de vedere.Cu o astfel de echipa totul devine “easy” si relrelaxant
Nu uitati ca si ei au trecut prin ani de ucenicie deloc “easy”
– “Igiena nu conteaza” inseamna in Belgia ca face numai
de doua ori pe saptamana curatenie si nu zilnic.!!!!si fiti
siguri ca are un cotet absolut uscat.
-Organismul receptioneaza vitaminele si mineralele cel mai
bine sub forma macrostructuri naturale, cele sintetice sunt
mai putin recomandabile si cu efect redus.
– imperechierea libera se poate practica numai daca ai o
echipa de o calitate deosebita si uniforma cum are Carteus
-sunt crescatori care sunt convinsi ca afectiunea intre
parteneri are efect pozitiv asupra calitatii puilor. ????
Andrei, te felicit pentru ideea și realizarea acestei traduceri. Îmi permit să-ți contrazic puțin ideile exprimate în comentariul nr. 5. De curând am avut plăcerea să-l cunosc personal pe dl Darius Iușan, un prieten și elev al lui Schaerlaeckens.
Dumnealui mi-a transmis tot o recomandare de acest gen din partea marelui maestru olandez: igiena porumbeilor nu e un aspect important. Dimpotriva, pentru a le stimula imunitatea și a selecta pe baza acestui criteriu(un aspect foarte important, în opinia dumnealui) – nu e bine să faci curat la porumbei.
Exemplu personal: anii trecuți, porumbeii mei de reproducție nu reușeau să crească pui sănătoși, cu toată curățenia zilnică, hrana și gritul de calitate oferite. În acest an, am aplicat porumbeilor reproductivi ”tehnica” pomenită mai sus: nu le-am curațat niciodată și le-am schimbat apa doar odată la 3 zile (puneam puțin oțet în ea de fiecare dată). Le-am oferit tot hrană de cea mai bună calitate și grit schimbat zilnic, dar nu i-am tratat DELOC din martie până în prezent.
Rezultatul ? Pui FOARTE bine dezvoltați, sănătoși, mortalitate a puilor foarte scăzută, nesemnificativă. Specific că nu toți porumbeii au făcut față acestui sistem. 30% dintre ei au ”capotat”. Cred că e absolut normal ca atunci când introduci un nou factor de selecție nu toți indivizii să facă față.
Analizez posibilitatea de a implementa parțial acest mod de lucru și la porumbeii de concurs, dar încă mai am rețineri. Te voi ține la curent :-)
Cu stimă,
Corneliu
PS. Am scris ce-am scris fără intenția de a stârni polemici. Fiecare e șef la el în crescătorie. Să fie și ăsta un motiv pentru care ne place atât de mult columbofilia?:-))
Mai fratilor oare sunt bune paiele pe podea?
@Corneliu: spui ca nici nu i-ai tratat, cred ca asta e schimbarea care a dat pui mai vigurosi. Ma indoiesc ca putem noi lua cu spaclul patogenii de prin cotet pentru ca sunt microscopici. Deci porumbeii raman expusi, chiar daca le facem curat mai des. Nu vorbesc de curatatul obsesiv de 2-3 ori pe zi cum fac unii crescatori, nici macar odata pe zi, dar macar odata pe saptamana, hai la 2 si tot as face. Si oricata curatenie am face, la 2 minute dupa aia gainatii apar ca ciupercile dupa ploaie incat la cateva ore e deja plin.
Andrei, se simte ca nu ai ai mai concurat de ceva timp.
Sunt intrutotul de acord cu Corneliu.
Porumbeii mei de matca stau cate 4 luni in propriul gainat. Este o nebunie in cotet: fulgi, pene, gainat.
Cu toate astea de 2 ani de zile obtin super pui. Porumbeii de matca au primit pe parcursul unui an calendaristic un vaccin de Paramixoviroza PARAMIXOVACOL-ROMVAC, 2 tratamente de tricomonoza cu Ronidazol 10% de la DAC PHARMA, de maxim 20 ori electroliti in apa de baut si de maxim 20 ori otet de mere in apa.
Au beneficiat de grit schimbat la 2 zile si mancare cat mai buna.
Am avut super pui, foarte sanatosi si ff bine dezvoltati.
Puii au stat pe un munte de gainat, am detaliat in topicul cu tratamentele cum procedez cu ei.
O sa incerc sa NU mai tratez dupa ureche porumbeii, unt hotarat sa apelez la analize de laborator. Din pacate nu sunt edificat in privinta labaratoarelor. Cred ca merita detaliat subiectul asta.
Acum imi instalez gratare de lemn. Sunt hotarat sa nu le fac curat decat 1 data pe an.
columbofilii lenesi abia asteptau un articol de asta in care un mare campion sa spuna ca nu face curat la porumbei,si ca ii lasa sa se imprecheze liber, :)))ce sa- se mai oboseasca ei sa faca curat sau sa gandeasca perechile.uite la carteus :))
Nu doresc sa fac polemica, doresc doar
sa discutam subiectul.
Schaerlaeckens intelege cu totul alceva decat Mirel
cand spune sa nu facem curat la porumbei.Sau a
vazut cineva la el” munti de gainati”. El ne spune
sa nu facem exagerat de curat,cu dezinfectanti etc
Mizerea nu face imunitate.
Exista doua feluri de imunitate.
-Cea dobandita care este fragila,scurta in timp si
se refera numai la anumiti agenti patogeni.Aici
intra si vaccinul dar si “imunutatea prin mizerie”
-Imunitatea genetica/innascuta este mult mai importanta
Suse de porumbei robusti,care nu trebuiesc tratati,care
nu se imbolnavesc sau care inving singuri si repede
boala si transmit aceasta calitate din generatie in generatie
Acesti porumbei raman sanatosi DESI traiesc in mizeria
si nu pentru ca stau in mizerie.Cine are si apreciaza
asa ceva ,va incerca sa ramana in” familia ” pentru a
nu dilua genetic aceste calitati .
Bun articolul.Eu totdeauna am mers pe imperecherea libera si in legatura cu curatenia(igena) nu toata luma isi permite,adica au timp liber mereu sa stea cu spaclul in mana.Am prieteni columbofili car le face curat doar de 2 ori pe an,nu stau zi de zi cu tratamente pe ei si au pasarile sanatoase tun.
Imunitate DESI traiesc in mizerie, nu PENTRU CA. Cam asa vroiam s-o spun si eu dar nu-mi gaseam cuvintele (si le-a gasit Felix care nu mai e in Romania de mult :).
d le Andrei ,eu curat la porumbei de 3,4 ori pe an,nu pot sa spun ca sunt campion,dar consider ca am avut anul acesta cateva rezultate f bune,tinand cont ca este al doilea an in care zbor cu ceas electronic.trebuie sa intelegeti tti ca gainatul porumbeilor actioneaza ca un antibacterian natural,adica ,daca un porumbel in contact cu alti porumbei ia o boala,normal fecalele vor purta acea boala in cotet,ei acel gainat ,,statut,, …omoara….acei germeni,ia ganditi va cati porumbei in drumul lor spre casa beai apa de unde apuca,manca de unde pot,credeti ca acolo este steril.tocmai din acest punct de vedere porumbeii sunt mai sanatosi,de cand actvez pe acest site ,nu m am plavs odata ca am porumbei bolnavi,unui singur pui i am sucit gatul anul acesta din 25 de pui…deci??/
scuze pt greselile de ortografie,
Asta este o teorie de care nu stiam, ca gainatul este antibacterian, dar se contrazice total cu teoria celorlalti crescatori adepti ai gainatului in strat gros, care spun ca prin mult gainat se expun porumbeii la multi agenti patogeni.
Nu sustin cotetul “steril” (cum spuneam, nu cred ca poti lua microbii cu spaclul), doar ca nu mi se pare normal sa tinem porumbeii in asa mizerie. As fi chiar dezamagit daca s-ar dovedi clar ca porumbeii pe strat gros de gainat o duc mult mai bine decat cei care pot vedea podeaua din cand in cand. Am podea de plasa si nu prea sta gainatul nici sa-l rog, sper ca asta nu inseamna ca n-am sanse sa-mi tin porumbeii sanatosi.
S-ar putea ca adeptii gainatului la super-oferta sa aiba totusi dreptate, daca ne gandim la modul de viata in natura al stramosului porumbelului. Ei cuibaresc pe stanci, in poduri si cladiri parasite, unde nimeni nu le curata gainatul… niciodata. Nici macar parintii nu indeparteaza gainatul din cuib de langa pui asa cum fac alte specii de animale. Deci e posibil ca in atatia ani de evolutie sa se fi creat o legatura intre porumbei si mediul asta cu gainat “imbatranit”. Pe de alta parte, cei salbatici isi petrec toata ziua afara la soare si aer curat, intr-un mediu fara pic de gainat si praf.
Sunt tot felul de argumente care se bat ca in cap. Tocmai mi-a venit in minte si reflexul puilor care inca de mici dupa eclozare, cand fac gainat se imping spre marginea cuibului si se ridica pentru a-l arunca afara, nu il fac in cuib unde stau ei. Oare de ce or avea acest reflex de a indeparta bunatate de gainat? :)
Gainati bactericid ? Acum devine interesant
poate comentariul 15 va revolutiona columbofilia…
Se stie ca bacterile rezista si se inmultesc in gainatul
porumbeilor la asta se adauga o serie de ciuperci
daunatoare sanatatii porombeilor dar si crescatorului.
@ porumbeiro
Am vazut in Grecia intr-o pestera porumbei de stanca.
Cuibul au fost inalt de un metru si folosit de generatii
dar absolut uscat,in rest aerisire perfecta prin tavan, nici
urma de praf sau umezeala si nici un fel de miros.Stiu
ei unde este bine ptr.ei.
Problema nu este mizeria din cuibare ci faptul ca porumbeii inhaleaza praful cu urme de gainat infectat
si beau apa unde acesta se depune.Acest praf ne afecteaza
si pe noi. Daca porumbeii ar fi liberi nu ar sta in acest
mediu poluat ci pe varful acoperisului in aer curat si nu
ar ciuguli in propriul gainat in cotet ci undeva la verdeata
si s-ar apriviziona cu phitoflavonaide.
Ce e cu adevarat amuzant e ca unii dintre noi, parca poarta numai chiloti care ii strang.
Ce dracu fiti mai relaxati, uitati-va la colegul Madlin care vrea sa faca ceva (nu am inteles exact ce) cu pietarii lui.
Habar nu am ce e cu gainatul, cu bolile, cu porumbeii, teoria cospiratiei si alte cele.
Aici ne intalnim, bem ceva, tragem pe nas si plecam fiecare la casa lui.
Daca gaseste cineva adevarul absolut sa-mi scrieti!
eu zic ca procedeaza corect.am inceput sa dopam porumbeii cu fel de fel de medicamente.iata un crescator traditionalist!!bravo domnului Georges Carteus!!!!cu respect robert
din pacate la noi laboratoarele specializate in porumbei sunt o mare problema.
.
buna tuturor as vrea sa va spun din experienta proprie diferenta dintre cele doua metode ca ampracticat curatenia zilnica chiar flambatul cu arzatorul si am avut rezultate satisfacatoare chiar in top 10 national de vreo 2 ani din lipsa de timp nu am mai putut face lucrul acesta si…….rezultatele au disparut si….bolile au venit mi~am dat seama ca am gresit aveam porumbei cu imunitate zero anul acesta la pui dupa ce sau schimbat 2 generatii porumbeii au fost sanatosi semn ca au inceput sa isi recapete imunitatea pierduta am zburat antrenamente pana la 350 de km si nu am pierdut doar 2 pui din 78 avand sosiri fff bune care ma fac iar sa sper concluzia finala se poate si asa dar ai nevoie de mai mult timp
buna eua am crescut porumbei de mic dar ca iubitor de porumbei nu ca participant in concursur e greu de zis care metoda e mai eficienta insa eu consider ca cea mai buna pentru porumbei crestera la natural acea pentru mine fiind o crescatorie in care porumbeii traiesc in o voliera insa liberi de dimineata pana seara.sttiu ca voi fi contrazis insa reamintesc ca eu am crescut porumbei din pasiune.vreau sa mentin ca nu am facut tratmente preventive si nici nu am intampinat pierderi mari din cauza bolilor.eu cred ca un lot de porumbei oricate grituri si vitamine si tratamente le-ai face tinandui inchisi ei nu vor avea imunitatea celor ce zboara ziua liberi ciugulind de afara tot ceea ce simt ei ca e necesar .eu cred ca in majoritatea cazurilor pentru a vea noi ce consideram mai bun interzicem porumbeilor dea a avea ceea ce e mai bun pt ei adica libertate.voi cresteti multi dintre voi voiajori pentru concursuri sii le dati drumul afara o ora doua la la program ,ii desperechiati iarna,multi ii cresteti la vaduvie ,ii imperechiati cum va place voua dar nu sa intrebat nimeni oare porumbeilor le place acest fel de viata?V-ati gandit cum ar fi daca ati fi inchisi toata ziua in casa si lasati afara doar o ora ,v-ar conveni sa va desparta de prietenul vostru toamna si sa va lase inapoi impreuna primavara ,v-ar placea sa va impuna cineva cu cine sa va casatoriti?Cred ca si porumbeii se simt mai bine si se dezvolta mai bine la natural
Cu toate astea n exclud oferirea :
volierei in conditii bune de lumina si aerisire care sa nu poata patrunde pradatori
inchiderea porumbeilor pe timp de noapte
inchiderea pe perioade de timp necesare daca se pune in pericol viata lor din cauza uliilor sau a altor pradatori(ma refer la periada de iarna si zone muntoase)
curatirea periodica a volierei
apa curata si mancare zilnic
izolarea si tratarea eventualilor porumbei care se imbolnavesc sau prezinta semne de boala
desperecherea a doi porumbei daca se imperecheaza si nu sunt din aceeasi rasa
Foarte mare dreptate…
Nu stiu ce sa zic despre puii care indeparteaza gainatul proaspat expulzandu-l in exteriorul cuibului…probabil pentru ca, fiind umed, nu le face bine, insa am vazut deseori cum maturii cara in cuib (printre altele) bucati de gainat uscat.
salutare si toata stima pentru domnul carteus.are perfecta dreptate in invataturile lui si in modul dea creste si inperechea porumbeii asa.pentru ca fiecare are pasare are un sistem imunitar care trebue sa functioneze asa cum ar treb nu influentat de medicatie sau un mediu perfect dezinfectat.pentru ca atunci imunitatea lor nu mai functioneaza cum ptrebue si porumbeii in mom cind fac contact cu un alt mediu decit cel care au crescut si trait(sunt morti)cu respect si vint in pene
da un pic se cam contrazic unele lucruri in articol,.. deci spune ca nu trateaza deloc ,”
totusi face o cura de 10 zile de tratament contra salmonelozei
spune ca nu face curatenie si ca folosete paie pe jos corect dar uitativa in niste poze si o sa ramaneti surprinsi sa vedeti ca boxele arata ca noi luna .
deci sa fim un pic mai atenti si sa nu citim pintre randuri .
io zic sa ne gandim totusi un pic la prima fraza si anume ….
NIMENI NU STIE NIMIC DESPRE PORUMBEI !!!
Atâta contrazicere…ce prostie…mai băieţi gânditivă şi la păsările voastre…voi ce credeţi că le-ar trebui?…apă curată,hrană tot timpul la dispoziţie…curăţenie cât pe poate de des,nu cred că var place să aveţi munţi de gainăţ în voliera,cu tratamentele luaţi-o mai uşor….atâta antibiotice….antibioticile şi se folosesc doar când e cazul….vă recomand să le faceţi un vaccin primăvara şi toamna….. În rest vă pot spune că vitaminile sunt foarte bune pt ei îi ajută în foarte multe cazuri….pt creşterea puilor,pentru naparlire mai uşoară,pt corpul lor,îi ajută foarte mult la pauza dintre etape…..doar că încercaţi să le folosiţi cu cap….nu le folosiţi în exces… Trebuie ajutaţi doar când e cazul….vă mulţumesc ….cu respect pt toţi columbofili din românia
Cu gainatul sa lamurit un pic..dar cu selectia la mina …cum ramine ?? eu am vazut porumbei originali Carteus , niste sternosi ,masivani ,goblizani dar cu rezultate de cartea recordurilor …….!!!
Omul spune că igiena nu influețează calitatea păsărilor, ceea ce mie mi se pare total diferit de sănătate. Cu alte cuvinte, Einstein este tot geniu indiferent dacă este plin sau nu de căcat (ce? e în DEX :)) ). Normal că o pasăre bine motivată, bună reproducătoare, deșteaptă, etc este aceeași indiferent dacă e în farmacie sau în cocină. Cu sănătatea e nițel diferit, adică partea aia care,bineînțeles, afectează performanța, nu calitatea. Eu asta am înțeles, poate citesc prea printre rânduri, dar cred că a vrut să spună : degeaba ai tu guguștiuci și îi ții în puf că tot guguștiuci sunt.
Pe final, cu riscul de a avea frigiderul plin luni bune de acum încolo asta cu nu am timp de curățenie mi se pare trasă rău de păr. Cum adică, avem timp de antrenamente de la 40 de km, de exemplu, și nu avem timp să dăm cu șpaclu și cu mătura 30 de minute? Să renunțăm la un antrenament atunci, mie cel puțin mi se pare mai utilă curățenia decât un antrenament.
Dar cum bine a spus un coleg mai sus, fiecare e stăpân la el în volieră
Am si eu o intrebare , si eu ti-n prorumbeii din voliera me-a sa-si aleaga singuri perechile, dar am o singura problema . Un mascul a ales sa-si aleaga perechea chiar pe fik lui . Ma poate ajuta si pe mine cineva daca are vreo inportanta . Adik daca cauzeaza asta la pui pe care o sa iasa din eii ?
fain articol,as fii bucuros sa citim un inerviu de la a la z cespre acest mare campion.bafta
nu crd in teoria curateniei la un an sau jumatate…cel mai imporant e ca voiera sa fie cat mai aerisita si ventilata sa iasa cat mai mult praful afara.
Va intreb baieti cum e sa nu le faci curat la porumbei cu lunile?cand intri la porumbei si dau din aripi sa nu ii mai vezi prin voliera de praf si fulgi?
Cum arata o voliera murdara?dar una curata?eu crd ca cel mai indicat e sa le faci curatenie de 2 ori pe saptamana…stiti vb aceea ,,curatenia mama sanatati…”
Gratarele sunt pentru oameni care nu au suficient timp ptr acordarea porumbeilor sau pentru asa zisi crescatori ,,puturosi”
Turturelele(gugustuci) rar se imbolnavesc dar pana acum eu nam vazut vreunul bolnav de ce oare?ca stau cu stratul de gainat cat muntele?ei nu au parte de asa cv,la ei tot timpu e curat unde locuieste deci si de aici trebuie sa ne dam seama ca si curatenia e foarte importanta…
fratilor nu le mai dati nici de mancare la porumbei,si atunci nu mai faceti nici curat,nici nu le mai dati medicamente,ca atunci sigur vor muri.subiect inchis
Va salut cu respect.Am citit foarte atent toate comentariile si articolul de mai sus si ca sa nu plictisesc as vrea sa spun doar atat:CURATENIA MAMA SANATATI.La orice ora doriti si cand vreti veniti la mine acasa sa verificati daca vreti,eu fac la 2 zile curatenie la porumbei si lucrul acesta il poate confirma cei ce ma cunosc.Numai asa putem avea pasari sanatoase si cu perfomante.Va multumesc.
Pentru dydy coment 32
Este OK,nu trebuie sa-ti faci griji.
De multe ori se fac aceste imperechieri intentionat
fentru a fixa genetic anumite calitati si se numesc crestere
in linie,consangvinizare etc. De fapt toata colombicultura
se bazeaza pe astfe de imperechieri.Succes!Cati ani ai,
si de cand cresti porumbei ?
Porumbelul, ca pasare, statea original pe crengi sau colturi de stanca si nu ajungea in contact cu gainatul, care cadea jos. In afara de pui si adultii au reflexul de a gainata intr-o parte, ca si cum ar vrea sa trimita incarcatura undeva jos. Deci nu le place mizeria cu umiditatea si microbii din ea. Ar fi posibil, pe de alta parte, ca un strat uscat de fecale (in voliere bine aerisite) sa absoarba repede umiditatea din fecalele proaspete si astfel sa “liofilizeze” mai repede microbii.
Hai sa fim seriosi, simbolul pacii cu picioarele in c…..
Pa
@felix: mare pacat ca n-ai facut poze la acel cuib si locatia unde era facut… ar fi fost super educative.
@adrianmadlin: tare intr-adevar, simbolul pacii pe un munte de rahat. =))
Fratilor,ce va tot contraziceti atata?Sunt sigur ca prin ambele metode poti face performanta.Problema intervine cand se schimba metoda de pe o zi pe alta la sugestia unuia sau altuia.
Am 21 anii si am porumbei ca-m de pe la 10 anii dar numai din anul 2008 am incepup primele concursuri cu puii . Si de acum in colo vreau sa le dau mai multa atentie . Sincer unde locuiesc si la clubul la care zbor sunt multi pe cont propriu si nu ii invata si pe alti despre sportul columbofil si in plus am si multe patani cu ei . Am avut etape la care am castigat locuri bune in fata si ma-m descalificat odata k nu am avut corectie dar nu stiu cum ma-m bagat ei in concurs fara asa ceva bn asta ii priveste pe eii si apoi la un timp in 2009 am vrut sa ma las de eii sincer din cauza columbofililor din clubul me-u si mi-a ramas 4 porumbei zburati in tara pana la etapa Radaut Prut 2 si de necaz iam aruncat la 900 si din fericire o F 949102 08 mi-a ajuns acasa si am vrut sa-i bag clema in ceasul la un vecin si cand am ajuns cu clema la el cik el la mine sa “incheiat concursul” de necaz ca lui nui sosise nici un porumbel si cu femela asta mai am si un loc 6 la dunavat 334 km zburata pe numele la un prieten .
Cred ca Stelian a pus punctul pe i, merge si metoda imputita si cea cu curatenia. :) Totul e sa nu le schimbi. Defapt, orice schimbare mai ales brusca, dauneaza.
sa fim seriosi ..oricum o dam tot nu e bine !! eu am bagat tot felul de tratamente in ei si acum tot au adus microbi din masina de transport si au inceput sa imi moara porumbeii..asa ca de la anul o sa incerc alta metoda si anume(nu mai voi schimba apa de 2–3ori pe zi ..porumbeii mei vor manca prin curte si nu vor mai vedea curatenie si nici un medicament)fiecare face ce vrea dar eu unul sincer nu stiu ce sa mai cred!!!!
eu le fac curatenie de 2,3 ori pe an si nu le fac nici un tratamet preventiv iam vaccinat de 2 ori cand am avut paramixoviroza dar am ajuns la concluzia ca nu merita sa-i mai tratez ca am multi si atunci cum se inbolnaveste cate unu gatu jos si la piftele cu ei
bravo george , cam asta e si metoda mea de vreo doi ani …
Multumiri pt Domnul Marian Stoicheci,este un columbofil de valoare si avem multe de invatat de la dansul.Sper sa poata sa dea raspunsuri cat mai des,are dreptate curatenia este bine facuta la 2 zile.Si in masina de transport porumbeii stau 2 zile in gainatul acumulat deci conditile sunt asemanatoare.Daca am face curatenie in fiecare zi porumbeii ar devenii sensibili,iar daca am face curatenie la 3,4,7 zile sar aduna prea mult ganiat.Vant in pene
Performantele adevarate se fac cu pasari sanatoase si pasarile se mentin sanatoase datorita mediului in care traiesc , nu cautati scuze pt comoditate . Tineti cotetul curat intodeuna si organismele pasarilor vor avea ele grija sa isi faca imunitate !!!!
Eu zic sa le faceti curat atunci cand dati cu capul de tavan,atunci cand nu mai aveti loc in crescatorie:))))….parerea mea e ca,crescatoria ne reprezinta,cum tinem porumbeii,asa suntem si in viata de zi cu zi…
Cate dreptate ai Cos, imi place logica ta.
Cos , felicitari pentru, CEL MAI BUN raspuns.Asa e, cum e viata crescatorului , asa e si crescatoria.Prea multe sfaturi de la straini,eu nu zic,ca nu sunt bune dar prea mult ne luam dupa ei.Faceti-va fratilor propiile reguli in crescatorie si introduceti ceva cand vedeti ca lucrurile nu merg cum vreti .
superb articolul
Stiu ca nu are legatura cu topicul dar nu pot sa ma abtin!! Sunt in Belgia de 3 ani, inainte sa plec definitiv sunt suta la suta ca o sa trec pragul tuturor marilor crescatori de aici!! In iarna acum, dupa sarbatori, am fost la un mare crescator din tara, in jud D-ta, nu vreau sa dau numele, si am cumparat 2 pui din porumbei Carteus, mi-a spus ca a dat pe parintii lor 2400 euro si ca a fost personal sa ii cumpere de la d-l Carteus!! Sa nu o lungesc prea tare, stau la 11 km de D-l Carteus, duminica trecuta m-am hotarat sa ii fac o vizita, mai mult sunt curios cu cat vinde o pereche de porumbei, de rezultate stiu ca are destule si multe sunt bune!!! Am ajuns acolo si spre marele meu ghinion, nu a fost acasa!! am plecat am revenit dupa 2 ore, la felnu l-am gasit acasa!! Crescatoria nu este una care sa iti ia ochii, e o crescatorie normala, maricica, sub forma de ”L”!! Abia astept duminica viitoare, sa merg sa ii vad pasarile sper sa ma inteleg cu el, poate iau si eu anul asta o pereche de pui , asa, pt valoarea mea de incepator!!! pana plec din belgia vreau neaparat sa iau de la fiecare cate o pereche de pui, atat de la crescatori cunoscuti dar si de la crescatori batrani, care nu mai concureaza, dar care cred eu ca pastreaza linii mai vechi de porumbei!! deocamdata experimentez si eu, nu am ce face!!! va rog sa ma scuzati daca am plictisit!!! sanatate la toata lumea!!! cu respect pt toti columbofilii romani!!!