Cele 10 porunci ale unui pedigree

Unul din lucrurile despre care am vorbit in capitolele precendente a fost imperecherea “sex-linked”( caractere care se transmit si in functie de sex, legate de un anumit sex). Am promis ca voi arata cum poate fi folosita aceasta informatie pentru a verifica exactitatea pedigree-ului unei pasari. Acesta va fi obiectivul nostru principal aici.

De multe ori, am fost rugat sa vad pedigree-uri si sa zic daca sunt posibile combinatiile din punct de vedere genetic. “De ce?” ai putea intreba. In general, pentru a asigura ca parintii si bunicii au putut reproduce pasarea in cauza. Cum tu, noul proprietar, ai platit cu bani munciti puiul dintr-un anumit lot, ai dreptul de a primi ce ti-a fost promis. Daca pedigree-ul are erori genetice evidente exista o mari probabilitate ca pasarea nu este reprodusa din parintii scrisi acolo.

De multe ori, cand faceam aceste verificari, am gasit incorectitudini care erau fara discutie, incorecte din punct de vedere genetic. Doi vineti care reproduc un rosu sau 2 porumbei care nu sunt pestriti reproducand un pui pestrit sunt exemple. Asemenea inexactitati aduc in discutie pedigree-ul in sine. Sau aceste pasari au fost crescute intr-o cusca deschisa si sunt rezultatul unor cupluri non-monogame; sau poate sunt rezultatul unei mutatii noi. Prima posibilitate este foarte comuna in timp ce a doua posibilitate, mutatia, este extrem de rara (aveti sanse mai mari sa castigati la loterie). Probabil se poate intampla dar nu prea se si intampla.

Cum femela depune ouale, trebuie sa acceptam ca ea este un parinte legitim in timp ce masculul poate fi sau nu poate fi parinte legitim. Acest lucru este normal dar nu mereu. Anumiti masculi pot atrage mai mult de o femela in cuibul lor. Se poate ca in cuib sa se oua o femela si sa le cloceasca alta. Multe femele batrane accepta ouale depuse de alte femele ca si cum ar fi a lor. Odata ce le accepta devin foarte posesive si alunga adevarata mama din cuib. Daca nu a inceput sa produca propriile oua, intra direct in perioada de clocit si incepe incubatia. Asadar devine un parinte adoptiv.

Zburatorii nu pot trai inchisi 24 de ore pe zi asa ei nu sunt constienti de ce se intampla in boxa lor non stop. Teoretic, orice pui produs in cusca zburatorilor trebuie sa fie considerat ca avand o ascendenta incerta. Singura modalitate de a fi siguri 100% de parintii puilor este sa ii inchidem in boxe individuale. Cum o sa vedem daca vanzatorul spune adevarul cand spune ca puii au eclozat in boxe individuale? Daca sunt oameni de incredere nu ar trebui sa existe dubii. Spun acest lucru crezand ca acel crescator poate clasifica pasarea corect dupa genotip. Intre crescatorii de voiajori, aceasta e cea mai mare greseala. Cei mai multi concurenti nu au nici o cunostinta despre fenotip si nu inteleg diferitele manifestari, acest lucru creeaza comfuzie cand sunt citite predigreele. Termeni ca “ciocolata”, “ardezie”, “auto”, “argint”, si “mozaic” avand diverse intelesuri pentru diversi concurenti.

Este bine intai crescatorii sa invete termenii la perfectie si sa evite comfuziile si rusinea atunci cand nu inteleg. Exemplu, termenul “argint” cand este folosit de crescatorii americani ca sa descrie o culoare este incorect. Majoritatea crescatorilor englezi si toti crescatorii de porumbei din America folosesc termenul “argint” pentru a descrie un albastru diluat cu bare. Sunt o gramada de diferente intre un argintiu si un albastru diluat cu bare. Noi ca si crescatori de porumbei de zbor trebuie sa invatam sa vorbim aceasi limba cu restul lumii. Daca nu esti familiarizat cu termenii sau simti ca rosesti cand vine vorba, iti sugerez sa incepi cu cartile lui Wendell Mitchell Levi: THE PIGEON si ENCYCLOPEDIA OF PIGEON BREEDS. Daca esti unul dintre cititorii unui pedigree verifica cu crescatorul ca sa intelegi termenii pe care el ii foloseste. Daca esti insusi crescatorul, evita folosirea termenilor regionali si foloseste termeni exacti si clari. Am divagat asa ca sa revenim la subiect: verificarea validitatii pedigree-ului.

Cum functioneaza? Nu avem destul timp sa intram in toate detaliile dar lasati-ma sa aduc in discutie cele mai pregnante dovezi si sa va dau uneltele de care aveti nevoie ca sa puteti cerceta de unii singuri. Uneltele folosite vor fi genele dominante, co-dominante si recesive amandoua cand sunt legate de sex si cand nu sunt legate de sex. Deja am dicutat aceste lucruri inainte deci nu o sa fie dificil de urmarit.

Sa incepem cu genele care nu sunt legate de sex. Daca va amintiti acestea sunt cele care se gasesc pe cromozomii autozomi. Aici regulile nu sunt asociate cu sexul pasarilor. Cu alte cuvinte, ele se aplica atat masculilor cat si femelelor exact in acelasi mod. Aceste reguli sunt simple de urmat. Ele se refera la principiul dominantei asupra unei alte gene mai putin dominante sau recesive. Cu pedigree-ul in mana, incepeti sa va uitati la pasarile insirate. Observati modelele marcante ca chenare etc… Stim ca fiecare porumbel are 2 gene pentru model, mostenind cate una de la fiecare parinte.

Posibilitatile acestor modele sunt: modelul-t (gut), “verificatorul” intunecat, “verificatorul”, “verificatorul” luminos, cu chenare si fara chenare. Este o ordine a dominantei asociata cu aceste modele. Cel mai dominant este modelul-t si cel mai slab este modelul care determina lipsa chenarelor, acest model este cel mai recesiv. Cel mai simplu mod de a iti aminti acest lucru este de a gandi in urmatorul mod: cu cat are mai mult “model” cu atat este mai sus in ierarhie. Natura mereu cand se confrunta cu dilema de a alege din doua gene mereu o va selecta pe cea mai dominanta pentru fenotip.

Sa punem la incercare ultima declaratie. O pasare este nominalizata ca fiind “verificatorul” luminos. Pentru ca acesta sa apara, unul dintre parintii ei trebuie sa fie un “verificator” cel putin la fel de luminos sau mai intunecat in model.

Exemplu: un mascul verificator intunecat cu o gena de verificator intunecat si una de verificator luminos imperecheat cu o femela verificator intunecat purtatoare a unei gene pentru chenare. Astfel ai un mascul verificator intunecat care reproduce un verificator luminos. Este posibil? Da, este necesar ca masculul sa transmita gena lui verificator luminoasa si in acelasi timp femela sa transmita gena ei pentru chenare. Rezultatul ar trebui sa fie un verificator luminos purtator de chenare. Nu trebuie sa uitati ordinea prioritatii. Mai mult model aratat trebuie sa predomine. Modelul luminos trebuie sa fie afisat cand lipsesc chenarele. In timpul reproductiei viitoare, genele pentru verificatorul luminos sau pentru chenare vor fi selectate intr-o rata de 50/50. Ar trebui ca acest verificator luminos/chenare sa fie imperecheat cu un partener chenare/chenare atunci 50% din pui vor fi verificator luminos/chenare si cei ramasi chenare/chenare. Verificatorul luminos/chenare va fi in fenotip verificator luminos si chenare/chenare va fi cu chenare in fenotip. Culoarea nu intra in aceasta ecuatie chiar daca si culoarea poate fi folosita in indentificarea legata de sex. Vom detalia acest lucru in cateva minute. Din pedigree, putem spune care este gena modelului nevazut. Stim doar una, cea care este scrisa pe hartie, asa ca trebuie sa urmarim prima regula a ceea ce eu numesc “Cele zece porunci ale fiecarui pedigree”. 

Regula 1: Un model intunecat poate produce un model mai slab dar niciodata invers. Ok dar ce se intampla daca intervine o alta modificare cum ar fi “grizzle” sau “spread” mascheaza modelul? Pentru incepatori, cand o pasare poarta doar o gena pentru “grizzle”, vom vedea totusi ceva model. Chenarele de exemplu cand sunt prezente se vad sub efectul “grizzle”. “Grizzle” intunecat indica prezenta unui verificator dar este dificil de realizat ce tip de verificator este. Este mai usor de realizat cu pasarea in mana decat din cuvinte sau cu o bucata de hartie in mana.  

Oricand vedeti un “grizzle” notat in pedigree-ul dumeavostra trebuie sa uitati de model si sa realizati ca “grizzle” este dominant fata de o pasare care nu prezinta gena “grizzle”.

Regula 2: Un modificator dominant poate produce un modificator mai putin dominant dar nu invers.

Regula 3: Orice tip de gena dominanta va fi vazuta si intr-un pedigree ar trebui sa fie usor de urmarit inapoi intr-un lant neintrerupt spre originile ei. Oricum, acest lucru merge intr-o singura directie si asa avem regula 4.

Regula 4: Cum genele dominante nu pot fi mostenite mereu, lantul mostenirii poate fi rupt in directia de la batran la tanar. Cu alte cuvinte, o caracteristica dominanta ca si “grizzle” trebuie sa vina de la un alt parinte “grizzle” fara nici o ruptura in ascendenta pana la cel mai batran porumbel din pedigree; dar lantul mostenirii daca se rupe atunci caracterul este pierdut definitiv si nu poate reaparea ca prin magie.

Regula 5: Nu exista “sa se arunce inapoi” in genele dominante. Din cand in cand sunt situatii cand din nimic apare ceva de la stramosi. Acesta este rezultatul genelor recesive exprimate (manifestate). Genele autozome recesive trebuie sa se gaseasca in ambele parti ale arborelui familiei pentru a fi transmise si recombinate la pui. Genele recesive legate de sex functioneaza in acelasi mod ca si genele autozome dar doar la masculi. Cu alte cuvinte e nevoie de doua ca sa se manifeste, cu alte cuvinte; pentru o femela este nevoie doar de o gena recesiva legata de sex sa se manifeste in starea ei homozigota.

Regula 6: Un autozom “arunca inapoi” doar cand doua gene autozome recesive se reunesc.

Regula 7: O gena legata de sex “arunca inapoi” doar atunci cand puiul e femela. Mosteneste gena de la tatal ei. Aceasta functioneaza doar in cazul genelor recesive. Orice porumbel “grizzle” trebuie sa aiba cel putin un parinte, un bunic, un strabunic si asa mai departe care sa fie “grizzle”. Acest lucru tine de regula numarul 3. Un porumbel purtator de o gena dominanta o va manifesta mereu doar daca nu este mascata de alb. Daca intalnesti un porumbel alb in pedigree trebuie sa te uiti mai departe ca sa vezi de unde vine originalul “grizzle”. Daca nu sunt porumbei albi sau “grizzle” in ascendenta pedigree-ul e fals. Doua pasari care nu sunt “grizzle” nu vor produce niciodata un pui “grizzle”. Oricum doi porumbei “grizzle” pot produce un pui care nu e “grizzle”. Acest lucru este posibil cand amandoi parintii poarta o singura gena care nu e de “grizzle” si fiecare o transmite viitoarului pui. Din nou avem de-a face cu ordinea prioritatii si posibilitatile mostenirei genetice.

Acest proces se aplica in cazul tuturor genelor dominante si nu doar pentru “grizzle”. Unele dintre cele mai comune tipuri de gene dominante sunt: “spread”, indigo, “almond” si opal dominant. Mai sunt si altele dar nu sunt comune la porumbeii voiajori. Daca nu esti familiarizat cu nici una din denumiri poti cauta poze pe internet.

Sa folosim genele legate de sex in verificarea validitatii pedigree-lor. Acest lucru este posibil doar prin procesele de dominanta asupa genelor nedominante si prin mecanismul de gene legate de sex pus in joc de conditia homozigota a femelelor. Aici procesul este un pic mai complicat. Cred ca intai ar trebui sa revedem o parte din materialul prezentat pe site luna trecuta.

La pasari, cromozomii sexuali sunt etichetati cu Z si W. Toti cromozomii care nu legati de sex sunt clasificati ca cromozomi autozomi la fel cum sunt la celelalte vietati. Deducem ca o gena autozoma este gasita pe un cromozom autozom si o gena legata de sex va fi situata pe un cromozom sexual. Daca va amintiti, din combinatia acestor doi cromozomi sexuali va rezulta sexul puiului. Un mascul va mosteni mereu cate un cromozom Z de la fiecare din parinti rezultand in cromozomul sexual o pereche de gene formata din 2Z (ZZ). O femela va mosteni o singura gena W de la mama ei si o singura gena Z de la tatal ei. Un lucru important este ca pe cromozomul W nu sunt gene necunoscute. Putem concluziona spunand ca o femela va mosteni mereu mai putine gene in zestrea ei genetica.

Cum masculii vor avea mereu doua gene Z in cromozomii sexuali vor avea mereu doua gene (doua posibilitati) pentru fiecare set de gene legate de sex. Femelele cu o singura gena Z pot avea o singura posibilitate pentru fiecare gena legata de sex. Femelele nu sunt niciodata nici heterozigote si nici homozigote pentru genele gasite in singurul lor cromozom Z sau in cromozomul sexual. In schimb ele sunt hemizigote insemnand ca ele sunt pure pentru fiecare din genele lor legate de sex. Acest lucru in schimb insemnand ca toate sunt gene hemizigote, indiferent daca ele sunt clasificate ca recesive sau dominante se vor manifesta ca pure. Amintiti-va, genele care sunt recesive in natura, este necesar sa fie prezente in forma pura ca sa se manifeste. Cum femelele nu au o pereche de cromozomi Z, pentru ele, nu este nici o competitie pentru ordinea dominantei in exprimarea diverselor alele.

Regula 8: O femela primeste culoarea de la tatal ei. Este imposibil pentru o femela rosie-cenusie sa aiba un tata albastru sau maro; sau pentru o femela vanata sa aiba un tata maro (rosu). De ce? Pai ganditi-va. Un mascul albastru trebuie sa fie pur pentru gena de albastru sau divizat pentru albastru si maro (rosu). Daca ar fi avut o gena de rosu-cenusiu atunci aceea ar fi fost dominanta si s-ar fi manifestat dar cum nu are putem realiza acest lucru. Daca nu are gena de rosu cenusiu atunci sigur nu o poate transmite puiului sau. Un mascul maro(rosu) trebuie mereu sa fie pur ca sa se manifeste.

Ai remarcat faptul ca femelele vor fi mereu de acelasi culoare ca si tatal ei sau de una de o dominanta mai mica decat tatal ei? Culoarea ei nu va fi niciodata de o dominanta mai mare decat a tatalui ei, indiferent de ce alt ceva se gaseste in istoria familei ei. Asa cum genele dominante, nu sunt “aruncari in urma” in culoare. Ori exista pentru a fi transmise ori nu sunt.

Acum sa examinam acest proces pentru cum mosteneste culoarea un mascul. Cum el mosteneste culoarea de la ambii parinti si daca femela are un pigment mai dominant decat al masculului atunci puiul mascul va avea culoarea femelei (mamei). Daca tatal este mai dominant atunci puiul va avea aceasi culoare sau o combinatie a aceleiasi culori dar intr-o concentratie mai mica. Observati ca am zis “daca” si nu “va fi”. Motivul este faptul ca masculul(tatal) are doua gene, doua posibilitati, si fiecare din ele poate fi transmisa. Asa ca in cazul unui pui mascul, acesta va fi mai probabil in culoarea mamei daca ea este mai dominanta din cei doi (mama-tata). Daca ea ar fi de aceasi dominanta ca si masculul atunci acest lucru s-ar aplica in continuare. Oricum, daca culoarea ei ar fi mai slaba in dominanta atunci fiul va fi de culoarea tatalui sau mai putin, depinzand de posibilitatile dictate de cele doua gene care le poarta tatal.

La fel ca si o femela, nici un mascul nu va fi mai dominant in culoare decat parintii lui. Din nou nu sunt “aruncari in urma” asociate cu aceste 3 posibile pigmentari, rosu-cenusiu, albastru/negru si maro (rosu). Vom gasi ca pe cromozomul Z, in plus la cei 3 pigmenti de baza, avem si ambele dominante si modificatori recesivi ai culorii. Aceste constatari ar trebui sa joace un rol in evaluarea pedigree-lor. Avem o completa serie de gene cunoscute ca: “almond”, “hickory”, “sandy” si “frosty” care sunt dominante fata de alternativele lor “non-almond”. Pentru masculi si femele acestea functioneaza in modul similar descris la regula 2, regula 5 si regula 10.

Regula de baza 9: O femela mosteneste toate caracterele ei care determina culoarea legate de sex dominante sau recesive de la tatal ei si acestea vor fi mereu manifestate sau afisate.

Un mascul in schimb va avea nevoie pentru ambii cromozomi Z de aceasi gena recesiva pentru ca ea sa se manifeste. Genele lui dominante se vor manifesta mereu indiferent daca sunt in stadiu pur sau impur.

Poate un alt mod mai simplu de a spune toate astea ar fi; o femela va exprima mereu singura sa gena recesiva legata de sex cand e prezenta cum nu exista nici o alternativa dominanta. Toate celelalte gene recesive, amandoua genele legate de sex a masculului si toate genele autozome recesive, indiferent de sex, ar necesita in continuare sa fie prezente amandoua sa fie aratat sau exprimat.

OK, asta inseamna ca acolo este o diferenta majora pentru exprimarea genelor recesive intre sexe. Termeni ca homozigot, doua de acelasi tip fiind pur pentru acea conditie si heterozigot, doua care sunt diferite una de alta sau impur pentru acea conditie nu se vor aplica unei femele datorita singurului ei cromozom Z. Aceasta stabileste un termen aditional pentru ea cunoscut ca hemizigot unde o conditie pura exista doar cu o singura gena prezenta. Acest dezichilibru in numarul cromozomilor sexuali dintre sexe impreuna cu mutatiile variate ale genelor care pot fi gasite acolo ne dau noua un mecanism pentru genele legate de sex intre un pui produs si parintele de sex opus. Putem spune, fara nici un dubiu, ca toate genele legate de sex gasite la o femela provin de la tatal ei chiar daca el nu a prezentat evident asemenea gene.

Sa luam gena pentru diluat de exemplu. Aceasta gena mutanta va cauza o mai mica intensitate a culorii decat intensitatea unei gene non-mutante gasita in mod normal in punctul locusului acestei gene in cromozom. Schimba un negru si il fac sa para “praf de pusca” (cenusiu), un rosu cenusiu sa para galben si un maroniu sau para kaki. Cum aceasta gena de dilutie este recesiva la intensitatea normala a culorii, toti masculii sunt heterozigoti (impuri) nu pot afisa expresia genei de diluat. Pentru a o afisa ei trebuie sa fie homozigoti sau puri pentru acea gena. Oricum, o fiica in cazul in care a mostenit va arata efectele. Nu exista o a doua optiune pentru a suprascrie functia. Ea va fi pura pentru acea conditie in starea ei hemizigota. Termenul hemizigot nu poate fi aplicat genelor autozome, cromozomii autozomi vor exista mereu in perechi in timp ce hemizigotul este un singur gen de stare cromozomiala.

Acum sa punem cateva din aceste informatii in practica asa cum se leaga ele de culoare si sa vedem daca functioneaza. La porumbei sunt doar trei pigmenti de culoare. Acestia sunt toti asoviati cu cromozomul Z si locusul b. Cele trei posibilitati de pigmend sunt: rosu-cenusiu, albastru/negru si maro. Albastru/negru in timp ce par doua culori separate de fapt sunt una singura adica negru. Albastru care il vedem este produs de modalitatea in care este distribuit pigmentul negru. Asa ca ne referim des la un albastru cu chenare ca fiind albastru, el in realitate, este negru si nu albastru.

Doar ca este o ordine a dominantei in marcajul modelului autozom al genelor, este o ordine a dominantei intre acesti trei pigmenti. Rosu-cenusiu este cel mai dominant urmat de albastru/negru si apoi maro. Ce este diferit intre genele legate de sex este ca fiecare mascul va avea doua posibilitati pentru toate genele gasite pe cromozomii sexuali inclusiv culoarea alb si femelele doar una. Masculul cand nu este homozigot sau pur va fi guvernat de aceasta ordine a dominantei, in timp ce femela va fi orice este ea de fapt. Acest lucru nu se aplica genelor cromozomului autozom pentru care nu va fi nici o diferenta intre sexe.

Cum stim ca o femela va mosteni singurul ei cromozom Z de la tata, stim ca si pigmentul e mostenit fara nici un dubiu tot de la tata. Acestea fiind zise, devine imposibil pentru o femela rosu-cenusiu sa aiba un tata albastru sau maro; sau o femela albastra sa aiba un tata maro.

Regula 10: Un mascul nu va fi niciodata mai dominant in culoare sau in modificatori de culoare decat nici unul dintre parintii lui. Este imposibil pentru un mascul rosu-cenusiu sa aiba doi parinti albastri sau doi parinti maro sau oricare combinatie dintre cele doua; sau un mascul albastru sa aiba doi parinti maro. Un mascul maro trebuie sa aiba o mama maro dar tatal sau poate fi albastru sau rosu-cenusiu in cazul in care acestea sunt divizate pentru maro.

Pe langa dominantele din seria “almond” ale genelor legate de sex avem si cateva gene recesive legate de sex. Acestea sunt “pale”, “dilute”, “reduced” si “rubella”. Fiecare dintre aceastea va avea un efect cu privire la intensitatea culorii pentru oricare din cele trei culori de baza. “Dilute” de exemplu transforma un rosu-cenusiu in galben, un albastru in argintiu si maro in kaki. Cum acestea sunt recesive si legate de sex toti masculii trebuie sa fie puri sau homozigoti pentru a afisa efectul. O femela pe de alta parte fiind hemizigot si avand doar un cromozom Z va fi mereu pura pentru aceste gene si acesti modificatori de culoare vor afisa efectul lor. Astfel avem regula sapte si noua.

– Regula 7: O gena legata de sex se “arunca inapoi” doar in cazul puilor femela. Este o mostenire a unei gene recesive de la tatal ei.
– Regula 9: O femela mosteneste toti modificatorii ei de culoare legati de sex dominanti si recesivi de la tatal ei si acestia mereu vor fi exprimati sau afisati.

Pentru a recapitula voi scrie aici o lista cu zece reguli sau cum imi place mie sa zic “Cele zece porunci ale fiecarui pedigree”. Sau ca sa spunem mai simplu, atunci cand verifici un pedigree, nici una din aceste zece reguli nu trebuie sa fie incalcata. Toate pasarile scrise trebuie sa se supuna si sa treaca toate cele zece reguli. Daca pedigree-ul nu e de nota zece atunci este chestionabil si trebuie sa privim mai bine pasarea sau crescatorul ca sa intelegem de ce.

Regula 1: Un model intunecat poate produce un model mai slab dar niciodata invers.

Regula 2: Un modificator dominant poate produce o dominanta mai mica dar niciodata nu poate produce alt ceva.

Regula 3: Orice tip de gena dominanta care se va gasi pe un pedigree trebuie sa fie usor de urmarit inapoi intr-un lant neintrerupt pana la originile ei in pedigree.

Regula 4: Cum genele dominante nu pot fi mostenite mereu, lantul mostenirii poate fi rupt in directia de la batran la pui.

Regula 5: Nu exista cazul ca o gena dominanta sa fie “aruncata inapoi”.

Regula 6: Un autozom “arunca inapoi” doar cand doua autozome recesive se reunesc.

Regula 7: O gena legata de sex “arunca inapoi” doar in cazul puilor femela. Este mostenirea unei gene recesive de la tata la fiica.

Regula 8: O femela mosteneste culoarea de la tatal ei. Este imposibil pentru o femela rosu-cenusiu sa aiba un tata albastru sau maro; sau o femela albastra sa aiba un tata maro.

Regula 9: O femela mosteneste toti modificatorii ei de culoare legati de sex atat dominanti si recesivi de la tatal ei si acestia vor fi manifestati sau aratati.   

Regula 10: Un mascul nu va fi niciodata mai dominant in culoare sau in modificatori de culoare decat parintii sai.

Este imposibil pentru un mascul rosu-cenusiu sau aiba doi parinti albastri sau doi parinti maro si orice combinatie a celor 2; sau un mascul albastru sa aiba doi parinti maro. Un mascul maro trebuie sa aiba o mama maro dar tatal lui poate fi albastru sau rosu-cenusiu in cazul in care acestea sunt divizate pentru maro.

OK, este mai mult decat destul pentru acum.

Scris de Ronald Huntley.
Tradus de Maftei Ovidiu.

   

52 comentarii la “Cele 10 porunci ale unui pedigree”

  1. Ovidiu mi-a trimis de mult articolul dar cumva l-am ratacit pana acum. Este foarte bun materialul, multumesc.

    Cu traducerea pot aparea nelamuriri. Este corect ce am dedus mai jos?

    Verificator cred ca e traducerea de la “checker” care inseamna solzat in engleza (check = a verifica).

    In ordinea dominantei culorilor, in traducere:
    – modelul-t (gut) = negru (aripi negre, cu burta gri, nu negru corb)
    – “verificator” intunecat = solzat inchis (mur)
    – “verificator” = solzat
    – “verificator” luminos = solzat deschis / puncte rare
    – cu chenare = albastru
    – fara chenare = albastru fara dungi (n-am vazut decat in poze…)

    Separat:
    – grizzle = cuc

    Intrebari:
    – nu am inteles ce inseamna “rosu cenusiu” si “maro”, care e diferenta intre ele? Ce numeste Ronald maro? Pentru noi rosul e unul singur – nici maro nici rosu cenusiu, ci rozaliul ala care e plin pe aripi sau sub forma de rosu solzat (trestiu)
    – cum se transmite baltatura?
    – de ce nu exista cuci baltati?
    – negrul corb (negru si pe burta, cap) este dominant peste modelul-t? Daca imi amintesc bine negrul corb este defapt mai slab.
    – saliul (schalie) este un diluat al culorilor de baza?

  2. Rosu cenusiu sunt majoritatea rosiilor voiajori, maro sunt cativa meulemans. Ca sa iti dau alt exemplu maro sunt unii din baltatii mei pe rosu.

  3. Multumesc, am inteles. Meulemansii aia rosii baltati au cam ramas de agrement, sunt crescatori care se incapataneaza sa incerce cu ei dar de multi ani astept sa vad vreunul in expo la final de an si… nimic. :) Oricum arata senzational si tot ma mananca palma sa iau vreo 2 desi sunt convins ca sunt niste esecuri dpdv. competitional (daca are cineva contraexemple, astept cu interes).

    Cand spunem rosu recesiv defapt ne referim la acel “maro”, nu?
    http://ady77petre.sunphoto.ro/Pi/72646485

  4. Am inteles si nu pre in fine. Am un mascul NEGRU ca corbul si este scos dintr-un mascul albastru si o femela guta. Ciudat este ca ambii pui din seria respectiva au fost de aceeasi culaoare atat masculul cat si femela dar pe femla a luat-o uliu de mica. Masculul l-am zburat ca yarling clasandu-mi 3 fonduri si un maraton , apoi l-am retras la matca. Aici l-am imperechiat cu o femela rosie inchisa , nu culoarea meulemansilor. din4 serii de pui a reusit sa-mi dea doar un singur pui negru precum corbul cum este el …2 fiind guti inkisi ruginii dintre care una cu pene albe , 2 trestii din care unul cu pene albe si 2 rosii. Tin sa mentionez ca mama lui se trage din porumbeii Rijckaert care au mai reprodus guti negri.

  5. mai ovidiu,ma cam induci in teroare cu traducerea asta :)) mi-a trebuit vreo ora sa citesc ce scrii tu pe-aci…greu al dracu’ de inteles!…cand iti lipsesc o parte din cunostinte. :) Oricum,e adevarat si folositor. Multumesc!

  6. De multe ori din por. albastri au iesit pui baltati ,acestia avand bunici sau strabunici albastri baltati.

  7. Chiar acum am vazut pe o licitatie un solzat scos din 2 albastri. :))

    @petre: si eu am citit articolul de 2 ori ca simteam ca imi explodeaza capul si inca ma pierde la partea aia cu caracterele mostenite in functie de sexul puiului.

    Pentru mine in continuare cel mai fascinant experiment ramane imperecherea de baltati si urmarirea distributiei baltaturii pe 8-10 pui scosi pe an din acel cuplu.

  8. Andrei, rosu-cenusiu de baza e acesta: http://catalistu.sunphoto.ro/poze_porumbei/93787294 care duce pana la rosu inchis dar tot cu solzatura adica nu ca cei moulemans, Interesant tare faza cu puiul femela care mosteneste de la taicasu ( am luat femelele la rand sa gasesc o exceptie si nu am reusit dar nu a fost explicat daca culoarea cuc “grizzle” este mai dominanta decat celalalte trei ca daca nu ar fi as avea o exceptie de la “impisibil”. Am un pui gut din 2 albastii [cred ca dau vina pe vecinul de boxa ca ii cam facea ochi dulci femelei =)) ]. Jmeker rau articolul, o sa iau programul de pedigree la rand sa vad daca mai gasesc vreo exceptie ca la mine ii stiu sigur. Multam!

  9. @Catalin: abia astept sa vad ce scoate Cloru’ de la tine, ca e cea mai turbata culoare pe care o am acum in cotet.

  10. salu dragi columbofili!anul acesta am primit de la un columbfil un mascul care acel columbofil mi-a spus ca se numeste bricoux.in fine.acesta sa imperecheat cu o porumbeita alba.mi-au facut trei perechi de pui.de doua ori au iesit un pui negru si unul bricoux:::eu ii spun maro”‘ati putea sa imi spuneti de ce nu a iesit si unul alb

  11. Spuneţimi şi mie dintr.un rosu complet şi un negru complet ce voi obţine.?

  12. Ash red sunt toti porumbeii pe fond rosu, solzat, dungat, trestiu, etc. Ciocolatiu este cam impropriu denumit, ciocolatii sunt cei care au fondul brown(maro), aceia sunt cei ce se decolroeaza la soare si devin aurii, au fost puse cateva poze mai demult cand a intrebat baiatul acela ce culoare sunt puii. “Ciocolatii” sunt de fapt rosu recesiv, nu are nicio legatura cu rosul dominant(ash red, rosu cenusiu), sunt doua chestii total diferite ce se manifesta total diferit.

  13. Am o situatia la matca:

    Femela = albastra inchis cu o pana alba
    Mascul = solzat deschis
    Pui mascul = solzat inchis, aproape negru, cu pana alba

    Nu cumva contrazice regula 1 / regula 2 ?

  14. Sincer n-am inteles mare lucru, trebuia mult mai simplificat si mai pe sleau…in orice caz sunt doar supozitii nu-i nimic stiintific cred eu si-am sa spun si de ce…am avut pereche un Mascul trestiu(gut pe rosu) cu o femela argintie , o data la doua perechi de pui imi arunca ba un mascul albastru, ba o femela albastra…masculul trestiu are tatal gut si masa argintie, tot pe tata are bunicul tot gut, bubica este guta, pe mama(argintia) are tatal trestiu si masa argintie, bunicii tatalui trestii ambii, ai mamei argintii….” de unde culoarea albastra ?”

  15. Nu e mereu asa cum este scris in articol, de ex la mine un mascul rosu are o fiica albastra. Sunt tinuti in boxe individuale , 100% masculul rosu e tatal femelei !

  16. PIGEON COLOUR BREEDING
    http://www.youtube.com/watch?v=0RIygW1gpTQ
    Ideea este k orice porumbel poate sa aiba in gene o alta culoare mostenita de la parinti, bunici. Iar cand ambii porumbei din cuplul format de noi au avut spre exemplu parinti albastrii
    (sunt rezultati dintr-un gut si un albastru) iar ei sunt guti au sanse sa dea pui albastrii.
    Mai multe vedeti in video

  17. Tot respectul in primul rand!~
    Am si eu ceva de zis, daca genetica ar fi asa sigura am fi stiut toti cum sa reproducem numai un anumit tip de porumbeii( culoare, osatura…etc) si sa- facem numai campionii din ei. dar nu e! sunt multe lucruri neadevarate si multe adevarate pe care le stim noi. D-zeu nu a lasat nimic la voia intamplarii si nu ne lasa sa stim decat cat vrea El sa cunoastem.
    Sarbatorii fericite si un an nou cat mai plin de satisfactii! Bft

  18. Com. 9: Baltaturile sunt si slabiciunea mea. De toate felurile……vineti baltati, guti baltati cu rosii sau trestii baltati, cu bujori ( argintii ) baltati.

  19. Rosii baltati sunt si mai rari prin masinile de concurs. Am acum in lot un negru baltat (mai mult alb decat negru). Sunt curios daca trece de 300 km.

  20. regula 8 nu se aplica deloc, din mascul rosu + femela albastra marmorat am obtinut si 2 surori de cuib albastru, din 6 serii de pui in combinatia aia 4 au fost perechi de albastru si 2 de cate un rosu si negru .Masculul e fost scos din rosu + neagra corb

  21. @infamous: tu ai rosu cenusiu, regula 8 se refera la maro care este acel rosu de la meulemansi.

    “femelele vor fi mereu de acelasi culoare ca si tatal ei sau de una de o dominanta mai mica decat tatal ei? Culoarea ei nu va fi niciodata de o dominanta mai mare decat a tatalui ei” – asta e corecta si la tine, femelele albastre sunt de o dominanta mai mica decat tatal (rosu cenusiu e dominant fata de albastru).

    @Marian: mecanismul de transmitere a culorilor este matematica pura, si daca ai rabdare sa il intelegi si porumbeii nici nu inseala perechea, mereu va functiona. Ce ne intereseaza pe noi cu musculatura, osatura, orientare se mosteneste mult mai complicat si nu exista formule pentru ele, altfel ar fi prea simplu, asa cum zici. Dar la culori treburile sunt studiate si “reglementate” foarte clar.

  22. De curand , am o pereche de pui , unul cuc pe alb (foarte pe alb ) si unu albastru. pana aici nimic ciudat. ei provin dintr-o porumbita solzata ( care provine dintr-o pereche de solzati ) si un albastru deschis ( care nu stiu din ce se trage , dar care in 5 ani a dat numai pui albastri ). Problema e ca , femela , (care e cam vagaboanta cei drept ) a cam ars-o cu un cuc , mai inchis la culoare ( care provine din doi cuci tot mai inchisi la culoare ). Intrebare e : se poate ca un pui sa mosteneasca genele unui mascul si altul pe cele ale celui de-al doilea ? Mentionez ca albastrul a punctat primul , de mai multe ori chiar , dar cred ca si cuculetul dupa .

  23. Daca am inteles bine, conform articolului daca ai un pui cuc, daca te uiti in spate in pedigree trebuie sa vezi un cuc pe fiecare generatie, deci in parinti, bunici, strabunici… totusi si la mine s-a nascut un cuc pe alb din mascul alb si femela solzata. Dar albul e o culoare complicata.

  24. E un subiect delicat. Am imperecheat o femela mai batrana cu un nepot al ei pentru a incerca o consangvinizare. Intr o zi am lasat porumbeii afara si pe acoperis masculul femelei, un albastru, a plecat in zbor si un alt mascul, gut cu pene albe, a calcat femela si ce culoare credeti ca a iesit puiul?! O stropita cu pene albe! Daca nu eram la momentul potrivit as fi crezut ca tatal e albastrul dar …. De cele mai multe ori daca nu sunt in compartimente separate numai mama este sigura si poate nici ea.

  25. DINTR UN MASC ROSU BALTAT CU O FEM ALBASTRA AU IESIT PUI ROSU BALTAT,NEGRU ,ARGINTIU,ALBASTRU BALTAT,NEGRU BALTAT…sa vedem la anul ce mai ofera

  26. Eu am un mascul rosu trestiu,imperecheat cu o femela albastra.Din 3 seriii de pui toti au fost rosii trestii,si guti nu am avut nici macar un albastru.Mentionez ca trestiul mascul are in spate in pedigreu,tata trestiu si mama gut…

  27. Nu este nimic batut in cuie cand vb de culoarea porumbeilor.EX. mascul argintiu+femela guta pana alba -pui;rosu,argintiu pana alba ,albastru,albastru pana alba,gut ichis, gut pana alba. EX.2 mascul solzat + femela guta ichis -pui ;gut, solzat pana alba si atentie alb 99 la suta. Exclus femela calcata de alt mascul.

  28. Ps. La porumbeii puternic consacvinizati se intalnesc des culori diferite la pui fata de parinti.

  29. @ Maftei Ovidiu Super ! Respect !

    @ catalet ( com 36 ) ai putea sa ne explici putin
    mai detaliat aceasta afirmatie.

  30. Eu am tradus articolul pentru mine si dupa ce l-am tradus l-am pus pe blog. Ma uitam pe un site de ,,certareti” cum sareau toti la gatul unui om care vindea niste rosii scosi din albastri. Comentau care mai de care si l-au facut cu oua si cu otet pe saracu om. Cand se analizau pedigreele nu era nici o minciuna nicaieri. Desi am comentat si eu si altii acolo sa pastrat atmosfera intretinuta de maestrul de ceremonii si de circari. Ca sa intelegi ceva din ce citesti eu zic ca este bine sa privesti pe mai mult de o generatie in pedigree si sa ai si o oarecare cultura plus ca sa si ai dorinta de a invata si de a intelege. Mereu mai este ceva de invatat si articolul asta nu e ca iti da mura in gura tot, cu siguranta mai sunt foarte multe interesante care trebuiesc traduse si analizate.

  31. Foarte interesant materialul si educativ in acelasi timp.Pacat ca apar si multe comentarii neadecvate,gen ,,dintr-un mascul verde si o femela alba mi-au iesit doi pui :unul portocaliu iar la cel de-al doilea nu am cuvinte sa-i redau culoarea”!

  32. Colegul nostru a facut efortul sa traduca un articol si l-a postat ptr. a trege fiecare concluzia, ptr. a, analiza si compara fiecare cu ce stie, ce a intalnit in experienta personala. Daca poate, ne lamureste, ne ajuta, daca nu………..sa verifice fiecare in crescatoria sa, sau a prietenilor. Atat poate sa ne lamureasca, atat intelegem fiecare dintre noi. Oricum este bine sa ne intrebam intre noi, sa ne lamurim ( daca putem ) si incet, incet gasim raspunsuri la unele dintre intrebari, dar se nasc altele si altele……. A venit alba………success.

  33. @catalet: Toate combinatiile descrise de tine in cele 2 exemple sunt absolut normale. Ce nu ti se pare in regula la ele? Albul e de fapt lipsa de pigment si poate aparea din orice culoare si apare de multe ori daca unul din parinti are macar o pana alba.

    @steffano: E normal ca din o pereche de rosii trestii sa iasa femele albastre sau gute, dar doar femele. Ele mostenesc gena albastra de la tatal lor care are atat gena de rosu cat si de albastru, dar la el se vede rosu ca e dominant. Daca te uiti atent rosii heterozigoti (cu gene albastre si rosii) au puncte negre pe pene. Femelele nu vor avea niciodata pete negre pentru ca ele au doar o gena de culoare si sunt ori rosii ori albastre.

    @cristianH: Puii tai au culoare logica. Cei trestii sunt heterozigoti si au o gena rosie si una albastra, manifestandu-se doar cea rosie pt ca e dominanta. Puii guti au iesit datorita combinatiei genei albastre a tatalui si tot albastra a mamei, iar solzatura au mostenit-o de la tata; ea se mosteneste separat de culoare si este dominanta de la intens la mai putin intens.

    @porumbei.ro: albul tau din care era scos puiul cuc avea unul din parinti cuc? In spatele “culorii” alb se poate ascunde orice culoare, pt ca asa cum ziceam mai sus acolo e de fapt lipsa de pigment. Acelasi lucru se intampla si la baltati. La ei pigmentul este suprimat doar partial.

  34. @Andrei: nu stiu culorile parintilor albului, e posibil sa fi avut si cuci in familie…

  35. @RB: combinatiile sunt normale. Din cate stiu eu negru este dominant fata de albastru dar nu si fata de rosu. De aici si faptul ca a aparut negru, el fiind mostenit de la masculul rosu. In cazul puilor argintii, ei au mostenit culoarea rosie de la tata si lipsa “solzaturii” de la mama si de la gena neagra a tatalui.
    Iar penele albe care apar la unii pui nu au treaba cu dominanta sau recesivitatea, ele aparind din cauza lipsei partiale de pigment, cum ziceam si mai sus.

  36. @porumbei.ro: Oricum pt mine culoarea cuc e inca un mister pt ca am intalnit cazuri cand apare un pui cuc si din parinti albastri sau guti dar probabil gena cuc e atat de slaba incat se vede foaret putin.
    Un caz interesant la mine e urmatorul:
    1. Mascul cuc inchis+femela solzat baltat= pui cuc pe rosu + gut inchis(mur) baltat
    2. cucul pe ros+femela argintie=femela albastra
    3. murul baltat + femela albastra= pui cuc
    4. cucul pe rosu+ o femela guta= pui rosu + rosu baltat

    Concluzia e ca in spatele culorii cuc se poate ascunde orice culoare (exemplul 1 unde apare rosul) dar si culoarea cuc poate fi atat de slaba incat sa nu fie usor de observat si sa credem ca a disparut (exemplul 3 unde la femela albastra la o examinare mai atenta se puteau vedea urme de cuc la baza remigelor dar in rest era un albastru simplu) .
    Lucrurile sunt mai complicate un pic la cuc, la albastru si la rosu ele sunt foarte simple: rosul e dominant si albastrul e recesiv, solzatura este dominanta de la inchis la deschis, adica albastru sau argintiu este cel mai slab iar gut inchis(mur) sau rosu solzat este dominant. Iar solzatura este mostenita separat de culoare.

  37. Am observat si eu la unii porumbei pe remigele principale doar spre capat acea tentativa de cuc pe maro, e ca si cum s-au decolorat si au ramas doar capetele penelor.

    Am avut cuc pe rosu scos dintr-o cuca pe maro + tata rosu plin (nu trestiu). A dat un fiu cuc pe rosu din care cu o femela albastra am obtinut cuca pe maro asa cum era strabunica din partea tatalui. A mai avut frati solzati si trestii. Din pacate exact culorile cuc si trestiu s-au pierdut, acum ierneaza doar 2 frati solzati “banali” din acel cuplu. E interesant sa urmaresti chestiile astea, din pacate daca vrei si concursuri, la cate pierderi sunt, e greu sa intelegi anumite lucruri despre culori.

  38. salut domnilor ce trebuie sa fie original pasarea sau pedigriul?pedigreuri colorate?laminate?bine facute?scrise de mina?belgiene?romino -belgiene?dupa ureche?scoase pe net?asteas citeva numai..sunt si pasapoarte foarte bine facute cu care umbli nestingerit prin lume cu toata tehnologia de azi..lasati prostiile si uitativan ochiul persoanei de unde cumparati nu la porumbel…ca hirtia nu zboara sau garanteaza pedigriul e pentru chinezi si oameni cares sint usor de manipulat.

  39. Intr-adevar porumbei.ro Mewlemansi aia rosii baltati pe care multi columbofili de varsta frageda in columbofilie ii cauta si ii doresc in crescatoriile lor chiar cred ca sunt de agrement si intr-adevar genetica functioneaza fara doar si poate in cazul fenotipului si e bine de stiut aceste lucruri insa toate aste ne ajuta oare si in aflarea calitatilor mostenite respectiv inteligenta porumbeilor,ce ia un pui de la mama si ce ia de la tata,bunici…etc.,ca in definitiv in concursurile cu porumbeii culoare dupa parerea mea nu cred ca ajuta nici un porumbel sa castige unul sau mai multe locuri fruntase ,ci inteligenta lui…

  40. Adica culoarea mamei: guta. Mie inca nu mi-e clar: gut este negru sau solzat? Dupa pedigree este solzat.

  41. @Costel com. 48: Dacă te referi la nuanţa culorii, tatăl este un mascul heterozigot(XX) care are ambele culori, roşu – care se vede, fiind dominant şi negru – ascuns. Nici nu are cum să fie altfel întrucât are un tată roşu şi o mamă neagră. Femelele(XY) au doar un singur cromozom care poartă o genă de culoare astfel mama are un cromozom cu negru(X) şi unul gol(Y). Puii moştenesc un cromozom de la tată şi unul de la mamă, astfel în funcţie de cromozomul pe care îl moştenesc de la mamă pot ieşi masculi dacă moştenesc X sau femele dacă moştenesc Y(la păsări femelele dau sexul puiului, invers decât la oameni, unde ăia care îşi bat nevasta că le-a născut fată sunt mari imbecili :))).
    Tatăl X(roşu)X(negru) + Mama X(negru)Y(fără culoare) = X( negru de la tată)Y(fără culoare de la mamă). Aşa a rezultat o porumbiţă (XY) care a moştenit culoarea neagră a tatălui.

  42. @A.Stanciu: foarte buna explicatia, parca m-a mai limpezit si pe mine putin. Multumesc.

  43. De asta de multe ori pedigreul pe mai mult de 2 generatii e inutil. Sunt ff putine lucruri care se pot urmari pe mai mult de 2 generatii si majoritatea nu are rost sa le urmaresti pentru ca daca le-ai pierdut e ff greu sa le reinvii. explicatia lui A. Stanciu este ff buna ca si principiu. Cred ca unora le si place mult sa se amageasca privind in pedigree si nu privesc ceva anume ci mai mult urmaresc rezultatele si pasarile celebre. Articolul asta poate demasca si ceva pedigree false.







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *