Ad Schaerlaeckens a publicat un nou articol in care spune cum crede ca poti face cele mai inspirate achizitii. In general, super zburatorii produc foarte mult “gunoi” (nu sunt buni reproducatori) si la fel se intampla uneori si cu reproducatorii dovediti – adica ai nevoie de mult noroc atunci cand iei un pui chiar si dintr-un cuplu bun reproducator sa prinzi ceva bun.

Daca un cuplu a reprodus candva niste pui buni nu e nicio garantie ca va mai scoate vreunul la fel de bun.

Crescatorii care dau gres cu pasarile cumparate nu ar trebui sa dea vina pe vanzator ci pe propria naivitate. Sa luam achizitiile de pasari mature: aceasta este (de cele mai multe ori) cea mai mare prostie pe care o poti face. Trebuie sa fii naiv sa crezi ca un crescator isi va vinde pasarile bune pastrand rebuturile. Niciun crescator nu isi va vinde maturii pe care ii considera potentiali buni reproducatori.

“Cupluri de aur” care dau numai pui buni exista doar pe reclame de licitatii sau in capul visatorilor.

Sa luam ca exemplu un cuplu care din 10 pui reprodusi, da 2 pui buni. Acesta poate fi considerat un cuplu de reproductie bun. Luand un pui din acest cuplu trebuie sa fii norocos sa nimeresti din procentajul bun de 20%.

Ad considera ca nu merita sa dai bani multi pe un pui si ar fi mult mai bine sa iei la preturi mai mici loturi de pui.

Ad nu ar cumpara niciodata un porumbel matur (cu exceptia cazului in care este intr-o vanzare totala).

Gaseste un campion care zboara bine si mai ales care are referinte bune – daca altii zboara bine cu pasarile lui, este de incredere. Stai departe de “crescatorii farmacie” care trateaza foarte mult pasarile, nu ai nevoie de pasari cu imunitate “de carton”.

Cel mai bine este sa cumperi loturi de tardivi (puii din primele serii nu sunt dati daca sunt promitatori).

Este bine sa urmaresti si sa faci achizitii de la un grup de 2-4 crescatori, nu mai multi.

Ad descrie un fenomen – crescatorii au niste preturi pentru conationalii lor si alte preturi, mai mari, pentru straini, deoarece acestia cred ca numai cu preturi mari obtin pasari bune. O masina scumpa e mai buna decat una ieftina, un costum scump e mai bun decat unul ieftin, dar un porumbel scump nu e neaparat mai bun decat unul ieftin… si trebuie sa ne bucuram pentru asta!

Traducere/Sinteza porumbei.ro

Sursa schaerlaeckens.com