Cereale din piata care omoara porumbeii

grau-porumbei
Fratilor, am auzit una tare de tot care m-a cam panicat. Un prieten a luat grau de pe piata si si-a omorat cu el o multime de porumbei si pui de gaina. Intrebarea este: cum putem sa ne dam seama daca cerealele din piata pot fi tratate/toxice? Ok, o sa ziceti: nu luam din piata ci doar amestec la sac, special pentru porumbei. Totusi, nu cred ca toti ne permitem sa luam doar la sac mai ales vara cand avem lot mai mare de pui. Personal iau doar “boabele rare” la sac si graul si porumbul din targ dupa ce ma plimb bine pe la toti ofertantii sa gasesc unul curat si frumos.

Ideal ar fi sa avem un compartiment de carantina sau 1-2 porumbei izolati pe care sa-i facem “testeri” de mancare noua. Dar oare cati dintre noi practica asta?

De cate ori intreb comerciantii daca boabele lor “merg” la pasari, se irita de parca i-as ofensa…

Luati mancare doar la sac sau si din targ? Cum evitati riscurile, daca luati si din targ?

porumbei.ro

P.S. Omul a luat saci de grau gata ambalati, nu boabe varsate cum se gasesc de obicei.

23 comentarii la “Cereale din piata care omoara porumbeii”

  1. Daca graul a fost de anu acesta si nu a fost uscat bine asta poate fi o cauza.. asa am patit si eu acum doi ani, am dat grau care nu era uscat bine si mi-au murit jumatate din porumbei….era grau de la mine dupa loc si nu a fost tratat….. sa lasam locum celor care stiu mai bine… multa bafta

  2. Pai eu as spune in felul urmator, tot ce e frumos nu tot timpul e si sanatos, fiin curat graul e tratat bine, ori e spalat si uscat in conditii super insa in piata nu gasesti grau de panificatie de exemplu, care sa fie curat fiindca nu- spala nici dracu’.
    Acum, eu am luat 400kg grau panificatie de la un producator direct, abia treierat, vreau sa zic ca porumbeii mei o tin intr-o ornitoza de zile mari, le dau tratament isi revin, cand zic ca e gata ioc, o iau de la capat, am terminat flaconul de enrofloxacina si ei horcaie in continuare, ce e drept acum mai slab dar tot horcaie, graul e curat, nu are taciune nu nimic, e proaspat ce e drept, si probabil nu e bun in cantitati mari, cum am schimbat pe porumb uscat, pac, si-au revenit, am observat ca simptomele apar dupa masa cu grau. Acelasi regim la rate si gaini, fara nici un simptom in schimb. Se pare ca graul proaspat nu e cel mai bun la porumbei. schimbam regimul de acum pe alte cereale, pacat ca e greu de gasit un anumit tip de cereale care sa fie curat, nici floarea soarelui nu e curata, porumbul hibrid furajer e cum e, luat de gargarite si alte mici rozatoare, nici nu stiu ce sa mai aleg din cereale, mazare nu prea gasesc in zona, raman semintele de rapita si mei, sa vad poate aduc mazare acum cand dau pe la campie, macar vreun sac doi pana se mai zvanta graul proaspat.

  3. @Bogdan… e interesant ce zici. Nu m-as fi gandit ca pot fi probleme si de la graul proaspat. Am mai discutat asta aici:
    http://www.porumbei.ro/graul-nou-este-daunator-pentru-porumbei/

    @P.S.Eddye: as lua o cantitate asa mare abia dupa ce testez un esantion pe porumbei. Cred ca ideal ar fi sa ne asociem mai multi crescatori si sa comandam la un singur furnizor la care sa fim “abonati” pe incredere.

  4. graul in exces la porumbei dauneaza in mai multe privinte,si daca e anul asta ,si daca nu a fost uscat,iarasi nu e bun,am bagat mai mult grau in masa lor si am avut numai probleme,la fel si cu rapita.

  5. trebuiesc date graunte de cel putin 1 an . acelea au terminat toata seva din ele , au o concentratie O de umiditate.

    graul la sac , precis a fost stropit impotriva daunatorilor, gargaritelor, moliilor, …fiind o recolta bogata si hambare putine , cred ca a fost stropit din belsug pentru a rezista la cele mai grele conditii de depozitare. aceste substante isi reduc din activitate in cel putin 2 luni de la stropire , infunctie de cantitatea de concentratie folosita.

    cerealele treerate din anul in curs inca mai au serva puternica in ele si adeseori vedem cum pot schimba radical flora intestinala mai ales la puii intarcati de curand. mareste aciditatea gastrica in intestin facand un proces de fermentatie greu de suportat de catre anumiti pui mai sensibili.

  6. Pacat ca se face orice pentru bani.Am patit acum 2 ani si nu vara dupa recolta ci primavara,au dat porumbeii intr-o diaree pana au murit cativa.Mi-am dat seama tarziu care a fost problema si intre timp am tot tratat de diferite boli.
    Mergi si cumperi cereale si ei spun ca e foarte bun dar nu iti spun ca l-au stropit sa nu faca viermi si fluturi,asa macar sa sti sa nu dai la toti porumbeii,sau sa mai astepti o vreme sa-si mai piarda din efect otrava.
    In asemenea vremuri trebuie sa le sti si sa le faci pe toate, altfel risti sa cazi in capcanele celor nesatui de bani care te prostesc cum au ocazia.

  7. Nu se dau cereale abia treierate…e lege..ii “pui pe branci” imediat

  8. Daca a fost recoltat la maturitate graul este foarte bun. Ganditiva la porumbeii care se duc la camp si fac niste pui excelenti.

  9. Intrebare: oare si turturelele si porumbeii salbatici mor dupa ce se hranesc cu grau proaspat recoltat care ramane nestrans pe holde?
    In cazul in care nu, nu vad motivul pentru care ar pati ceva pasarile noastre din voliera datorita graului proaspat…

  10. e adevarat ca trebuie sa ei de la cunoscuti , sau ma rog dupa ce colinzi prin tot targu. nu cred ca toti avem posibilitatea sa cumparam produse cu specifice de la anumite firme care infloresc pe zi ce trece. se poate face ,, in casa,, amestecuri cam tot de aceiasi valoare nutritiva , partea proasta este ca in dorinta de a obtine rezultate cu orce pret sarim calu , ii injectam , ii drogam , ne vindem sufletu lu aghiuta pt. un sport care dealtfel ar trebuii sa fie o frumusete , o placere — uniii dintre noi la-m transformat in multe alte chestii pe care nu vreau sa le enumar .

  11. si mie era sa-mi moara un pui de gat golas dupa ce a mancat grau din recolta de anul acesta, mama le-a dat porumbeilor grau din acest an fara sa stie ce li se poate intampla, dar a doua zi le-am schimbat graul si l-am amestecat cu porumb, floare si mazare si s-a pus din nou pe picioare.

  12. acesti oameni – se gindesc doar la profit si nu mai au nimic sfint…o multime de medicamente in griu si porumb la pastrare ca sa nu gargarita…

  13. ca sa nu le distruga gargarita cer scuze…semintele acelea trebuie vre-o saptamina aerisite , apoi date porumbeilor…

  14. Eu le dau la porumbei numai cereale de anu trecut despre care stiu ceva deoarece am norocul sa am un fermier in familie si am asigurate pt un an cerealele necesare pt porumbei in tot sezonul + iarna , este adevarat porumbul cumparat din targ poate fi vechi si atuncia gainile si porumbei nu il mananca , cel
    Mai bn este sa cumperi cereale de la o ferma din zona ta !
    Alex

  15. cerealele provenite de la silozuri sunt tratate impotriva cariilor si altor ,moluste” indiferent de cand sunt ,cel mai bine procurati cereale de la samsarii din obor care si ei il procura de la mici producatori

  16. Sa stiti graul proaspat adduce la porumbei si varsatul eu am patit o.

  17. Semintele tinere, nu se dau la pasari in general. Mai ales , ORZUL si GRAUL !!! . e foarte bine cand cumparati seminte (oricare ar fi ) din piata sa le vanturati ffffoarte bine , dupa care le lasati la USCAT si se incep a da prin ianuarie-februarie. eu am avut cocid. tric. si mai grav din august pana in aprilie am avut vaiol. am consultat mai multi doct. veterinari pana cand unu mai destept care a mai fost pe la scoala a zis ca, “majoritatea bolilor la porumbei sunt de la seminte” . ( eu am un aparat cu abur si dupa ce le vantur trec cu abur pe deasupra tuturor semintelor dupa care le las sa se usuce bine.) sper sa urmati sfatul meu si sa aveti cat mai putine probleme de sanatate la porumbei. VANT IN PENE!

  18. eu le dau grau de anu asta dar m-am asigurat ca e bun,netratat,si uscat si8 stiu ca e netrastat deoarece eu l-am cultivat si de cand le dau grau cresc puii mult ma bine

  19. treaba asta cu cerealele cultivate la noi, …e putreda rau! modo groso, sunt doar doua variante de cultivare:
    1) ca la carte, …cu ierbicide, fungicide, acaricide, uneori si raticide etc. plus un complex hranitor pt. radacini tip “azotat” iar toate aceste atacuri chimice, aplicate unui soi “studiat” in laborator care de cele mai multe ori, in afara de productivitatea/ha nu are nici o alta calitate!
    2) ca pe vremuri, …fara chimicale de sinteza, doar cu ingrasamant natural si daca se poate soiul cultivat sa fie unul rezistent(potrivit conditiilor de cultura zonale) si nemodificat genetic! acilea, productivitatea/ha este de pana la 5 ori mai mica (functie de soi),dar, compenseaza prin calitate(dpdv al compozitiei chimice)!
    pt. majoritatea oameniloir, porumbul e doar porumb si atat! aceeasi poveste cu graul! …ei bine, nu e deloc asa si numai daca va raportati la fructe sau la legume spre exemplu si veti constata diferente uriase de calitate, gust etc. intre diferitele soiuri! ce ziceti de vinurile rezultate din diferite soiuri de struguri, de la dulci si demidulci cu un continut de 5-6 ori mai mare de zaharuri decat cele seci si demiseci, iar asta-i doar un aspect al analizei chimice!
    astea fiind spuse, ce va imaginati ca puteti cumpara din piata?! toti cei pe care eu ii cunosc, produc cereale avand ca unica tinta productivitatea la hectar chiar daca scopul final nu e vanzarea si implicit innavutirea! anul asta, la tara, tot omu` avea macar 3-4 tone de grau /ha si chiar 6-7 tone cei cu tehnica aplicata corect; bunica a scos doar 2 tone de pe unicul hectar plantat cu grau din care aproximez ca a 5-a parte sunt seminte ruderale! nu o fi potrivit pt. panificatie. dar, pt. pasari, inclusiv porumbei, E aur curat!
    abia astept sa se recolteze porumbul caci sigur ies mai “rau” la cantar cu cele 4 soiuri de “ociogi” cultivate pe cele 2ha fata de “drugile” vecinilor!:)))
    eu folosesc atat grau cat si porumb din productie proprie, nu pt. ca e prea scump amestecul la sac ci pt. ca e prea prost (generic vorbind)! cum nu le pot cultiva pe toate cele 20 de tipuri de seminte, …cumpar amestec fara grau si porumb la care, evident, adaug functie de necesitati pana la 40-50%(cumulat) seminte “bio-bunica”!:)

    cum era vorba despre grau, …cati columbofili folosesc soiuri de grau cu 2 (diploide)sau 3(tetraploide) seturi de cromozomi?! painea tot de la magazin o luati, …bucatica de pamant de la tara, pe care multi dintre noi o au, poate produce cereale adevarate!;) numai bine!

  20. Aoleu Adi ca ma bagasi in boala. E cam trista treaba. Si de unde pana mea sa gasesc eu grau sau porumb bio totusi? Ca daca intreb asta vanzatorul din targ probabil ma si scuipa.







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *