Chiar am evoluat atat de mult…?


V-ati pus vreodata intrebarea,cat a evoluat sportul columbofil in ultimii 120 de ani?? Priviti aceasta diploma a asociatiei din Aachen(D) din anul 1890!!! Sunt mentionate competiile la care a luat parte crescatorul si locurile pe care le-a obtinut.

In mijloc este zborul final San Remo(I)-Aachen(D) comparabil cu “Barcelona” de astazi,porumbeii fiind oblgati sa treaca Alpii. Lansarea a fost in 30 iulie 1890 – primul porumbel a sosit in 31 iulie la ora 11si 55`,al doilea la 14 si 16`,al treilea la ora 15si 37`.

Rezultate comparabile cu cele de astazi ?? Eu cred ca da,si asta fara medicamente si cu un sistem de transport aventuros. Nu a existat inca legatura de cale ferata fara intrerupere.
Ce parere aveti?
Felix

15 comentarii la “Chiar am evoluat atat de mult…?”

  1. 1890… cum or fi aratat pe atunci volierele, porumbeii? E clar ca am evoluat din toate punctele de vedere, mai putin cu viteza de zbor a porumbeilor. Faptul ca un concurs se incheie azi mai repede se datoreaza probabil faptului ca porumbeii sunt mai uniformi si au ingrijire mai buna.

    Personal incerc sa inteleg de ce totusi s-a schimbat aspectul voiajorilor – inainte erau narosii, acum porumbeii sunt mai fini inclusiv masculii. Sa fie o chestie generata de selectie sau de preferintele crescatorilor? Probabil ca tot selectia e de baza, cei fini zburand poate mai bine si astfel devenind baza de reproductie. Schimbarile astea in fenotip se fac relativ repede… de exemplu in zona de munte porumbeii de talie mare adusi se micsoreaza rapid, in 2-3 ani iesind mult mai mici.

  2. :))cine shtie ce fel de porumbei erau atunci dushi la competitii..:)) as vea si eu pui din pui din pui din pui …………din acei porumbei..

  3. Imi pare impresionant, cred ca respectivul crescator se simtea in al 9-lea cer. Imi plac si porumbeii desenati, combinatia culorilor si potrivirea acestora cu fondul diplomei. Ce multe locuri fruntase !

  4. A evoluat totul . De la porumbei pana la inele. Totusi atunci se stia ca columbofili cresteau porumbei pt ca ii iubeau. Acuma din 10 columbofili 5 cresc porumbei pt concursuri, laude etc.Bafta si vant in pene tuturor!

  5. apropo de aspect, cred ca noi suntem vinovati am inceput sa bagam la matca porumbei care au castigat de mici. dar oare cati se maturizeaza perfect normal ,ei se maturizeaza la varsta de 6 luni dar oare sunt si buni ca reproducatori
    ex este pui de la columbodroame care sunt bagati direct la matca
    inainte tot asa se zburau pui 500km sau mai mult , nu cred deci motive ar fi
    dar oare de ce acum porumbei care se pierd la o etapa nu se mai intorc niciodata , cei care vin in prima zi bine ceilalati adio , rar se mai intoarce unul a doua zi , aici ma refer la etape de viteza

  6. Exceptiile sint exceptii!
    A crescut numarul porumbeilor capabili sa realizeze distante
    si viteze mari.

  7. E foarte vechi topicul, Andrei si intre timp
    ne-a lamurit Zeno Steinbinder, cu alta ocazie. ca porum-
    beii probabil au ocolit Alpii si s-au intors pe valea Rhonului
    ca si astazi.
    Pot sa va arat insa cum aratau porumbeii in aceste
    timpuri cand campionii au fost pictati si nu fotografiati
    daca mariti imaginile veti vedea si de unde s-au intors
    ” gladiatorii” de atunci, parte chiar din Spania.
    http://www.brieftauben.de/museum/belgien1/index.html
    http://www.brieftauben.de/museum/1850/index.html
    Cred ca astazi porumbeii sunt mai mici datorita incerca-
    rilor de a-i fa ce mai rapizi .

  8. interesanta treaba:’Schimbarile astea in fenotip se fac relativ repede… de exemplu in zona de munte porumbeii de talie mare adusi se micsoreaza rapid, in 2-3 ani iesind mult mai mici.’cred ca este valabila si invers la campie,am o pereche de talie mica si miau dat pui mai mari ca talie decat ei.porumbeii cu imunitate naturala sunt mai buni,ganditiva k la concursuri unii porumbei bolnavi vomita mancarea plina de virusi iar ceilalti o mananca de jos de aceea inainte nu se foloseau medicamente multe, probabil ca nici nu se gaseau.
    Vant in pene

  9. pt porumbei.ro eu sunt de parere ca selectia ia rarit , io nu cred ca vezi un porumbel in expoziti foarte naros , si trebuie sa recunoastem ca lada ii selecteaza asa , pentru ca la urma urmei conteaza ce poate porumbelul , nu aspectul desi …. toti incercat sa avem porumbei frumosi si buni http://zavoianflorin.sunphoto.ro

  10. frumoasa diploma,da sportul columbofil a evoluat foarte mult de atunci,chiar acum 2 zile vorbeam cu bunicul meu si-mi povestea ca atunci cand zbura el demult cum se strangeau si mergeau sa imbarce in tren si cat dura aceasta imbarcare,dar era frumos nu ca acum asa multa invidie si dusmanie in loc sa fie un sport placut si relaxant ne ofticam ca celuilalt ii merg mai bine porumbeii. bafta

  11. da…eu am impresia ca am involuat ,din mai multe puncte de vedere!!dar totusi,sunt unii care cresc porumbeii dupa vechile principii,fara medicamennte si asa…se cladeste o imunitate puternica porumbeilor care raman din selectia naturala/!!vant in pene/!!

  12. Impresionant, dar stie cineva istoria columbofiliei romane, ca tare sunt curios cand s-au organizat primele concursuri, cum se transportau si pana la ce distante se concura la inceputuri, stie cineva ????

  13. Andrei ca o gluma- inclusiv unii dintre barbati s-au feminizat,( PITIPONCII). Pe de o parte cred ca doar ingrijirea,transportul la concursuri i-a facut pe porumbei sa vina mai repede. Nu cum se intampla in atletism un sunt injectati numai cu steroizi.







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *