Ciocul deschis dupa zbor – problema respiratorie sau nu neaparat?

gafaitul-la-porumbei
Unii crescatori sunt de parere ca porumbeii care tin ciocul deschis dupa aterizare au probleme respiratorii. Altii considera ca nu sunt probleme respiratorii neaparat, putand fi alte cauze precum:
– porumbei prea grasi si neobisnuiti cu efortul depus

– temperatura prea mare si pasarile netranspirand se racoresc prin evaporarea salivei (la fel tin ciocul deschis si gainile sau unii porumbei cand este cald, fara sa faca miscare)

Este valida ipoteza conform careia porumbelul nu trebuie sa tina ciocul deschis nici daca zboara intens pe canicula de la pranz?

55 comentarii la “Ciocul deschis dupa zbor – problema respiratorie sau nu neaparat?”

  1. Preda Gheorghe afirma ca daca porumbeii dupa antrenamentul din jurul crescatoriei tin ciocul deschis cu siguranta sufera de ceva.(problema respiratorie)
    Acum 2 saptamani am efectuat un antrenament individual (120 km) si porumbeii sositi nu tineau ciocul deschis dar ceilalti porumbei care ramasesera acasa dupa ce au zburat il tineau.Tin sa mentionez ca afara erau mai mult de 26 grade.Deci poate nu e valabila treaba asta daca tin ciocul deschis sufera de ceva respirator…

  2. Am auzit că dacă țin ciocul deschis după zbor au tricomonoza .
    Dar nu știu sigur dacă este adevărat .
    Este adevărat ?

  3. In atentia crescatorilor care sustin ca ciocul deschis inseamna automat problema respiratorie:

    Se pune un tricou, un sort si niste ghete sport.
    Se merge asfel echipat pe un stadion.
    Sa nu fim rai si sa spunem ca, nu se merge ziua in amiaza mare, la peste 25 grade Celsius, ci dimineata pe la 20 de grade.
    Se da o tura de stadion. Una singura!
    Cel care la finish nu respira cu gura deschisa e’ campion si are dreptu’ sa “emane” astfel de “teorii”.

    Inainte sa avem pretentia absolut aberanta, indiferent cine o rosteste, ca porumbeii la aterizare sa nu tina ciocul deschis (eventual si aripile departate de trup) pe vreme torida, trebuie sa ne uitam in oglinda in …. goala.
    Daca vedem numai fibra, putem avea astfel de pretentii.
    Daca vedem ditamai burtoiul umflat de bere si mici, celulita pe cur si colacei, au zic sa dam la taste doar dupa ce punem putin neuronu’ la munca. Doar putin!

    Gabi Szabo nu ajungea la finish cu gura inchisa (nici n-ar fi avut cum) si sunt convins ca nu avea probleme respiratorii. :)))

    Studiati modul in care se racoresc pasarile si de ce nu au nevoie de antiperspirant! ;)

    Acestea fiind spuse, porumbei.ro, din punctul meu de vedere, ipoteza nu este valida.
    Cand o mai auzi adu-ti aminte de postul asta al meu si studiaza putin pe cel care o rosteste. Vezi ce “alura” are. De atlet sau de …… :D

  4. =))
    Tin minte sigur gainile bunicilor cum le galgaia limba in cioc cu ciocul larg deschis pe canicula. Si cainii scot limba de cald. Porumbeii grasi gafaie mult mai mult ca cei slabi, deci grasime + caldura ar fi o cauza, nu neaparat boala.

  5. Eu cred ca e din cauza caniculie…Iti dai seama sa zboare cateva ore pana ajung acasa..fara un pic de apa e greu..Asa cum cainii cand stau cu limba scoasa isi regleaza temperatura corpului..asa se poate si la ei stau cu gura deschisa sa se racoreasca..Si la porumbeii mei am observat dupa ce pleaca la ture cate 1 sa aibe comportament asemanator!

  6. Sa facem un test. Duceti porumbeii vara la 30 de grade celsius la 15 km. 100% vin cu ciocul deschis de te inghit si pe tine . Duceti porumbeii la inceputul iernii la 5-6 grade la 15 km. Mai vin cu ciocul deschis? Dupa mine..prea mari aberatiile astea…tricomonoza nu stiu ce…e doar instinctul..de a respira mai mult aer si mai bine. Asta parerea mea .Salut !

  7. Nu pot da un raspuns direct la aceasta intrebare, da-ti pot spune SIGUR o alta treaba, un porumbel care are ceva, tricomonoza, probleme respiratorii, o simpla indispozitie, apatie, stres, etc. cu siguranta NU va intra in forma. Deci daca sunt prezente semnele formei, pot scoate si limba la tine ca nu-i cazul sa te preocupi, daca forma lipseste……

  8. Spre deosebire de oameni, pasarile nu poseda glande sudoripare, deci nu se pot racori prin transpiratie. Temperatura corporala normala a unei pasari este de 40-41 de grade Celsius. Asa ca pana la un anumit nivel de temperatura rezista caldurii mai bine ca oamenii. Insa chiar si fara mecanismul transpiratiei ele reusesc sa-si pastreze temperatura corporala in limite normale prin alte moduri:

    – Respiratie: pasarile (ca si cainii) respira (gafaie) pentru a elimina aerul cald din interior si a introduce aer mai rece in plamani, pentru a scadea temperatura sangelui de la acest nivel. Plamanii lor sunt astfel constituiti incat aerul inspirat nu se intalneste cu cel expirat, facilitand o circulatie mai buna si mai rapida a aerului (cel cald din interior este mai rapid scos afara, iar cel inspirat, mai rece patrunde mai usor inauntru).

    – “tremorul” gatului e un alt mecanism prrin care se racoresc. Acest lucru se intampla prin miscarea rapida a osului hioid. Zona fiind bogat vascularizata, o mare cantitate de sange se raceste prin aceasta miscare.

    – Picioarele lor nu sunt acoperite cu pene. La acest nivel se pierde o cantitate importanta de caldura. Unele pasari isi tin umbra cu aripile picioarelor, sporind racorirea.

    – Ati observat cu siguranta pasarile stand cu aripile departate de corp atunci cand erau „incinse”. Asta pentru ca zona interna a aripilor nu este acoperita cu pene. Tot aici se afla si o vascularizatie densa, permitand un contact vast al sangelui cu exteriorul, deci si o buna pierdere de caldura.

    – Unele pasari isi expun partile albe sau deschise la culoare ale penelor pentru a respinge razele solare. Altele au portiuni ale corpului lipsite de pene unde termoreglarea se realizeaza mai usor. Majoritatea fac bai cu apa sau de nisip pentru racorire.

    ASTA CA SA FIE MAI PE INTELESUL TUTUROR !

  9. dupa cele spuse de d-ul Corbu , consider ca acest capitol este inchis si nu mai sunt nevoie de comentari aberante ./ decit daca in lipsa de alceva nu avem ce pune pe un site cu pretenti
    va multumesc nu am vrut sa deranjez pe nimeni

  10. In zbor porumbeiii au racirea ceva de genul masinilor care circula in forta prin oras vs extern.Cand zboara aproape de crescatorie si au un zbor fortat,pe caldura excesiva corpul nu se raceste pe cat de mult se incalzeste in urma efortului.In schimb la zbor lung si la altitudine mai mare nu produce mare efort deoarece nu zboara fortat ci constant si au o racire foarte buna motiv pentru care la aterizare nu deschid ciocul pentru racire suplimentara.

    Aceasta incalzire se poate observa si cand prinzi o pasare salbatica si o tii in mana.Imediat din cauza sperieturii pasarea se incalzeste,inima ii bate tare si deschide ciocul pentru racire.

  11. Sa o luam usor. .la un efort indiferent d vreme aportul d oxigen din plamani creste. . CORECT ? ? Deci , oxigenul kre patrunde prin cavitatea bukla are un volum mai mare, necesar pt oxigenarea plamanilor si creierului. Anormal ar fi ciocul deschis si anumite zgomote la respirat. Omul la efort d c deschde gura? Doar pt a prinde muste ?

  12. Niste raspunsuri foarte bune, multumesc.
    @Vlaicu: am observat si eu ca gafaie mai rau dupa un zbor acasa de 10 minute decat dupa un zbor de 300 Km. :) Mi se parea paradoxal. Dar explicatia e cum ai zis.

  13. să-l puneți pe d-l Preda Gheorghe în temă… să nu-și trateze păsările în exces, nu de alta….

  14. din ciclul :” viata bate filmu” am sa va spun o povestioara , azi in timp ce ma intorceam de la piata m-a fugarit un caine o bucata buna de vreme pana am pus mana pe un pietroi si l-am potolit , am ajuns acasa transpirat cu gura deschisa respirand intens , m-am intalnit cu mama pe scari , vazandu-ma ca respiram pe gura si cu limba scoasa a intrat in panica…nu stia ce tratament sa imi aplice : ori de tricomonoza , ori de caile respiratorii !!!? a intrat in panica , viata mea era in pericol , respiram clar pe gura …

  15. este de la caldura nu au nici o problema respiratorie.

  16. @ porumbei ro

    Cum deosebim daca porumbeii gafaie doar de caldura
    sau daca au ceva respirator?Cum spune Sangeorzan,
    cei bolnavi nu intra in forma.Dar mai exista un mic
    test,nu e stiitific dar e practic:
    Tinem porumbelul in mana si tinem ciocul inchis,
    narile libere. Daca respira linstit prin nas este sanatos,
    daca cauta la elibereze ciocul si dupa respira prin”gura”
    inseamna ca sunt muci sau trico chiar daca nu sar in ochi.

  17. Eu am pagi si moriscari, uneori ii antrenez impreuna. Dupa 10 – 15 minute de zbor, pagii zboara deja cu ciocul deschis si raman asa si dupa aterizare – moriscarii nu deschid ciocul la aterizare nici dupa o ora de zbor, se comporta de parca ar fi zburat de pe voliera pe casa!
    Pagii au fost selectati ani la rand pentru ornament, moriscarii pentru performanta . . .
    Porumbeii cu probleme respiratorii se observa inca din voliera, nu-i neaparat nevoie sa faca efort.

  18. Din cate stiu daca porumbeii nu sunt bine pregatiti(antrenati) pot obosi foatrte repede si nu au pofta de zbor

  19. Sal, aş vrea sa întreb daca nu este exagerată comparatia om-porumbel? Aş dori sa dau un alt exemplu: fraţi de cuib aceeaşi statură, volum şi totuşi unul gâfâie mai mult k fratele ……. Poate cunoscătorii ar putea sa ne compare boala de căldură, asa învăţăm şi noi cei fără prea multă experienţă. Mulţumesc anticipat comentariilor utile!

  20. Nu stiu daca e boala tot ce pot spune e ca si ai mei stau cu gura deschisa cand ii scot din iarna pana le fac cateva antrenamente sau cate unu cand este fugarit de soim ! Daca ar face si cand ar ajunge acasa de la etape sau la ture asi lua masuri ca ceva sigur au , parerea mea .

  21. Corbule ai viziunea limitata in problema porumbeilor dar darul de a stii cum sa duci turma la balta e destul de puternic la tine . Succes la manat oitele . Sa mi dai un raspuns cand ai sa ai norma la maraton pana atunci stai si uitate la cei ce alerga si numara grasii si slabii. Si chiar iti doresc sa ai o explicatie de la Gabi Szabo in problema repiratiei la atletii oameni.

  22. salutare! daca zboara aproximativ 10 min indiferent cat de cald este si coboara cu ciocu deschis sigur au ceva! asta cu grasimea… nu cred ca este cazu’, deja zboara de 2 luni pe afara, antrenamente, etape, cresc pui! inca ceva: daca anu trecut ati folosit produsele “x” si “y” pentru trico si respiratie anul acesta schimbati produsele! urmariti daca porumbeii zoara minim 20min, daca vin “legati” sau “rari”, daca vin bine ca timp fata de colegi, acasa daca pleaca la camp(aici iar e o problema)! succes la toata lumea!

  23. nu il mai comparati voi pe preda gheorghe ca e mult cu 100 de ani peste noi cu porumbei…. zburati si voi ca el si dupa mai dati-va cu parerea….

  24. din cauza caldurii si efortului ca si cainele vara cand e cald rasufla cu gura deschisa

  25. cred ca din cauza caldurii, am “studia” adica am dat drumul porumbeilor dimineata la 6 si pe 15(3) si am observat ca porumbeii respira si pe cioc cand este caldura…. deci caldura si incapacitatea acestora de a intra in forma:d

    Vant in pene!

  26. Sa presupunem ca e vorba de porumbei sanatosi care gafaie dupa efort…

    1. Porumbeii supraponderali au nevoie de mai multa energie pentru a zbura si deci si de mai mult oxigen.

    2. Pe la sfarsitul iernii porumbeilor le cade puful. Probabil acesta este inlocuit cu un puf de vara nu chiar asa des ca cel de iarna. Daca se face brusc cald si porumbeii inca nu au naparlit puful de iarna atunci acestia se supraincalzesc la efort.

    3. Pudra de pe pene este si izolant termic nu numai hidrofug. Aceasta rezulta din faramitarea pufului (sau a unui anumit tip de puf). Bai regulate pot ajuta la eliminarea cantitatii excesive de pudra din pene. Astfel porumbeii vor fi mai aerisiti.

  27. continuare…

    … dar porumbeii gafaie de cele mai multe ori din cauza lipsei de conditie fizica. Aceasta se obtine prin antrenamente regulate.

    Lipsa conditiei fizice este cel mai des intalnita la pui. Dupa atata repaus in timpul iernii, chiar si porumbeii maturi trebuie sa-si recastige conditia fizica prin antrenamente.

    conditie fizica = rezistenta la efort; capacitate de folosire eficienta a oxigenului.

    Puii de porumbei cand ies prima data la zbor au conditia fizica aproape zero.

  28. In poza atasata de tine chiar este un porumbel cu probleme respiratorii uitativa la fulgii din jurul “urechii” ochiului ,asta ar indica un inceput in problemele repiratorii .
    Daca deschide sau nu ciocul este mai putin relevant ,sunt mai multe cauze si nu cred ca putem depista problemele respiratorii dupa ciocul deschis.De ce am face ceva complicat cand putem sa ne dam seama mult mai usor scarpinatul capului si fulgii ridicati sunt primele sintome dupa care “muci” in gat , stanutul , licgid galbui etc.

  29. Caldura , in nici un caz probleme de respiratie !

  30. Eu cred ca e vorba de caldura, nu au nici o problema respiratorie.Daca ar avea problele cu respiratia sau cine stie ce boli, ar tine ciocul deschis si iarna dupa ce zboara.Dar iarna nu il tin deschis, cel putin din cate am vazut eu.

  31. Asta mi s-a intamplat si mie zilele trecute…dar inainte sa ii inalt i-am vazut ca nu gafaie si dupa ce au aterizat gafaiau cativa dar eu zic ca e normal…..

  32. vorbesc din propria experienta:
    in anul 2012 porumbeii zburau in jurul crescatoriei 15-max 20 min si de fiecare data cand coborau aveau ciocurile deschise,
    la cele 2 maratoane au zburat 10 respectiv 12 0re pe o canicula insuportabila dar niciodata la sosire n-au avut ciocurile deschise.
    Parerea mea este ca daca la antrenamente in jurul casei tin ciocurile deshise nu este nici o problema dar daca la sosirea dintr-un concurs se intampla asta atunci este o problema.
    Porumbelul de calitate la drum lung stie sa-si conserve energia si sa-si regleze respiratia.

  33. …ai mei, zboara maxim 5 minute(fara stimulente contondente sau fluturatoare) si gafaie la unison! e drept ca zboara o data pe saptamana de voie, iar hrana-i din belsug si-n hranitor si sub gratare dar, ….ieri, dupa multa vreme, a plouat!:) asa prin ploaie aproape torentiala au zburat 30 de minute si nu gafaia nimeni, ….toti se “imbaiau” pe acoperis!:)
    Corbule, sa-ti traiasca talentul si sa-l imparti mai des cu noi!
    numai bine!

  34. problema e din cauza caldurii. poti testa asta ,uitate la ei atunci cand e cald j cand e racoare vsa vezi ca atunci cand e racoare nu mai tin ciocurile deschise

  35. la pui este treaba generala ,toti gafae de sarg la inceput,pana se obisnuiesc cu efortul si altitudinea. La maturi sta altfel problema ,dupa ce isi intru in forma putini mai stau cu ciocurile cascate dupa zbor. Oricum nu e o regula daca gafae sunt neaparat bonlavi. Semne de probleme respiratorii sunt atunci cand intr un efectiv de 25 de por. se aud mai mult de 3 stranuturii in 5 minute. bafta.

  36. Acum 3 sapt. am avut al 3-lea antr. la Fagaras.Am imbarcat porumbeii pe la 18 si am venit acasa si le-am dat drumu porumbeilor ramasi in cotet.S-au invartit de cateva ori pe cer si cand au coborat pe cotet gafaiau si tineau ciocurile deschise si aripile desfacute pe langa corp.Vazand aceasta mi-am spus in sine ca a doua zi v-a fi dezastru si asa a si fost.Primul porumbel a venit mai tarziu ca la alti colegi iar urmatorii foarte rar.Pana seara mai aveam de venit din 29 .vreo 7 bucati. A doua zi au mai venit inca 3. Total pierderi 4 buc. Ce vreau sa va spun este ca porumbeii nu i-am vazut zburand cu o zi sau 2 inainte de ai pune in cos ,nestiind ce probleme au.Eu locuiesc in alta parte. Ne aviand bani suficienti .am zburat porumbeii in 2 echipe,unii o etapa si ceilalti urmatoarea. Ambele echipe aveau aceleasi simptome.indiferent daca era canicula sau nu.Le-am administrat 5 zile in apa doxiciclina si vit, c apoi maxi recup.Acum porumbeii mei zboara fara probleme,nu mai gafaie si nu mai tin ciocul deschis.Deci tuturor care au probleme cu porumbeii si au astfel de simptome si pe timp bun, sa nu se mai amageasca dand vina pe canicula sau sa gaseasca alte scuze,sa -si trateze imediat porumbeii cel putin 3 zile la rand.Sa-mi spuna mie cineva ca a facut performante cu porumbeii avand aceste probleme si sigur n-o sa-l credem multi dintre noi.Vant in pene ,stima si respect tuturor!

  37. Ii dau dreptate comentului 42 in privinta stranutului,ciocul deschis nu are legatura neaparat cu bolile respiratorii.

  38. acum depinde de caz,acest procedeu sa zic asa nu inseamna neaparat o boala respiratorie cu scrie si mai sus numai ca este inselatoare mai ales pt cei fara experienta. si eu m-am panicat acum 2 sapt,am dat drumul porumbeilor pe la 18.30 si dupa cateva minute am vazut ca multi aveau ciocurile deschise,deja ma lua groaza mai ales ca urma prima etapa,dar fiind in acea zi foarte cald m-am cam inselat,porumbeii au depasit o ora de zbor fara probleme,poi e clar ca daca aveau probleme respiratorii nu zburau atat nici daca-i fugaream. bafta

  39. am porumbei care zboara si nu au nimic si alti zboara si deschid ciocul…nu au nimic , este la fel cum ia lasat mama natura ;)
    nu va speriati :))

  40. Bai fratilor nu au probleme cu respiratia atat timp cat nu scot nici un sunet ( horcait ). De ce porumbeii mei zboara 30 de minute pe caldura si tin ciocul deschis la aterizare si in timpul concursului aceasi porumbei tot pe caldura cand ajung acasa nu tin ciocul deschis… ???????

  41. Si crocodilul pe canicula sta cu gura deschisa sa`si regleze temperatura corpului, ala ce mai are, tot probleme de respiratie ?? :)) :))))

  42. D-ul Capone,OK
    D-ul Claudiu,discutia era desore altcevamde ce dai cu bota-n balta

  43. Gafaitul, uneori, poate fi un semnal de alarma pentru crescatori, deoarece pasarile cu o infectie respiratorie pot sa gafaie , insa, gafaitul nu este intotdeauna un semn de boala. Ciocul deschis poate fii determinat de mai multe cauze.In primul rand ,un porumbel sanatos,tine ciocul deschis dupa antrenament,pentru a scade temperatura corporala,temperatura crescuta excesiv in timpul antrenamentului efectuat pe temperaturi ridicate.De asemenea ,poate fii determinat de o greutate corporala peste limita normala…lucru des intalnit in special la inceput de sezon,la crescatorii mai putin experimentati,care nu stiu sa isi aduca porumbeii la greutatea corporala adecvata la inceput de sezon.Aceste cauze nu sunt determinate de probleme de sanatate.. Foarte frecvent, ventilatia insuficienta, deficitul de oxigen, continutul ridicat de noxe si praf in porumbar pot fi cauze ce determina scaderea rezistentei fizice a porumbeilor si declansarea fenomenului de gafait .
    Gafaitul in prealabil, produce evaporarea la nivelul mucoasei sistemului respirator, in special, din sacii de aer. Aceasta evaporare racoreste pasarile in acelasi mod ca un aer conditionat de evaporare si este, de fapt, singurul mod in care pasarile se pot racori din cauza lipsei de glande sudoripare. Prin urmare, este un mecanism normal prin care pasarile sanatoase se pot racorii.
    La pasarile cu sacii de aer inflamati, umezeala nu reuseste sa se evapore din sacii de aer intr-un mod eficient, cauzand astfel pierderi ale cantitatilor de umiditate. Daca prea multa umiditate se pierde pasarile incep sa se deshidrateze si sa fie insetate. In mod alternativ, daca nu este eliminata o cantitate suficienta de umiditate din sacii de aer racirea prin evaporare nu poate avea loc si pasarile devin „supraincalzite”. In oricare din cele doua situatii rezultatul este gafaitul prelungit. Desigur, pasarile care au o infectie respiratorie sunt mai predispuse la gafait si ezita sa zboare in jurul crescatoriei .
    Gafaitul mai este asociat si cu alti factori.Vremea in timpul verii este de cele mai multe ori calduroasa, in timp ce pasarile tinere, in crestere nu si-au dezvoltat inca o conditie fizica reala. In acelasi timp, ele naparlesc, ceea ce poate duce la eforturi sporite in timpul zborului. Gafaitul poate totusi sa alerteze crescatorul asupra posibilitatii unor probleme respiratorii. Sacii de aer inflamati nu functioneaza foarte bine asa ca pasarile incearca sa compenseze pentru aceasta functie scazuta prin cresterea fluxului de aer din sacii de aer prin gafait. Cu toate acestea, in cazul in care gafaitul este asociat cu inflamarea structurilor respiratorii profunde (cum ar fi sacii de aer), vor fi gasite, de asemenea, semne de inflamare si la nivelul structurilor tractului respirator superior (sinusuri si trahee). Crescatorii pot sa observe ochi rosii curgatori, sinusuri umflate, secretie nazala si stranut. Daca simptomele inflamarii cailor respiratorii superioare nu sunt vizibile, este putin probabil ca orice gafait observat sa se datoreze inflamatiei structurilor profunde, cum ar fi sacii de aer. Aceste semne sunt, prin urmare indicatori mai fiabili ai unei infectii respiratorii .
    Adesea semnele pot fi foarte subtile, in special la puii tineri ceva mai mari care au dezvoltat o imunitate naturala mai rezonabila. Tot ce poate fi observat aici este un nivel crescut de gafait asociat cu o scadere subtila a performantelor de zbor intr-o echipa care zboara bine in crescatorie.La acesti puii tineri ceva mai mari, stranutul in mod special, este un bun indicator de usoara iritare a sinusurilor. In cazul in care se suspecteaza infectii ale cailor respiratorii , este indicat un control al sanatatii , care implica o o examinare microscopica a frotiului de fecale si o golire a gusii. Frotiul de fecale este examinat pentru a pune in evidenta parazitii. Viermii si coccidele iau din energia porumbelul in crestere si nu compromit doar dezvoltarea pe termen lung, ci conduc pe termen scurt la toleranta scazuta la efort si predispun pasarile la gafait. Gusa este golita si este examinata pentru tricomonoza umeda si heterofile. Heterofilele sunt celule albe din sange care se indeparteaza de la nivelul mucoasei inflamate ale sinusurilor si traheii spre gat, daca inflamatia este prezenta. Aspectul lor este, prin urmare, un bun indicator al prezentei infectiei respiratorii. Cauzele obisnuite ale infectiilor respiratorii sunt Chlamydia si Mycoplasma. Pasarile tinere trebuie sa fie expuse la aceste organisme pentru a putea dezvolta o imunitate naturala puternica. Orice program de tratament trebuie sa urmareasca dezvoltarea unei imunitati naturale puternice de la inceputul sezonului de curse astfel incat pasarile sa fie capabile sa tolereze niveluri ridicate de stres si de expunere la diferite boli, odata ce incep cursele. Tratarea pasarile in perioada post-intarcare cu siguranta le mentine sanatoase, dar nu permite expunerea la boala necesara pentru a stimula dezvoltarea unei imunitati naturale puternice.
    Daca este descoperita o usoara infectie respiratorie, atunci orice boala parazitara detectata in timpul examinarii generale este tratata si acest lucru, impreuna cu atentia sporita si mentinerea unei crescatorii curate si uscate, au de multe ori ca rezultat faptul ca pasarile isi construiesc un raspuns imun si se fac bine. Acest nivel scazut de expunere la boli actioneaza ca un mini vaccin si ajuta la dezvoltarea unui nivel bun al imunitatii naturale. Infectia respiratorie din acest moment este tratata direct doar in cazul in care lucrurile avanseaza in sensul in care pot compromite dezvoltarea pasarii. De retinut este, insa, ca de cele mai multe ori gafaitul la pasarile tinere este asociat cu naparlirea, vremea calda sau lipsa conditiei fizice si mai rar cu o boala respiratorie.
    Daca pasarile sunt supraponderale sau intr-o etapa dificila de naparlire ,acestea ,dau semne de oboseala ,insotita de gafaiala. Antrenarea pasarilor intr-o parte mai racoroasa a zilei va permite unui crescator sa determine daca gafaitul este legat de caldura. Dupa orice perioada de exercitii unele pasari pot gafai. Acestea sunt de obicei pasari care dintr-un motiv oarecare nu reusesc sa tina pasul cu celelalte.. Pasarile sanatoase, dar fara conditie fizica se vor recupera repede si excrementele lor vor ramane normale.. Muschii pasarilor care sunt sanatoase, dar care au fortat dincolo de conditia lor fizica sau ale pasarilor care au fost obligate sa se antreneze cand s-au simtit rau sunt predispusi sa devina albastrui si sa creasca in greutate din cauza crampelor.
    Deoarece gafaitul este modul natural de racorire pentru un porumbel sanatos, gafaitul va fi observat la pasari in timpul sezonului de curse atunci cand acestora le este cald. Acest lucru inseamna ca pasarile sanatoase, care sunt antrenate in zilele calduroase vor gafai. In mod similar, este posibil sa vedem pasari gafaind in timp ce se odihnesc in crescatorie in timpul verilor calduroase. Cu toate acestea, daca in timpul sezonului competitiv o echipa care s-a descurcat foarte bine incepe dintr-o data sa gafaie, acest lucru poate fi un indiciu de infectie respiratorie. Acest lucru este posibil mai ales daca cresterea procesului de gafaire este insotita de o reticenta de zbor sau alte semne de inflamatie a cailor respiratorii, cum ar fi stranutul. De cele mai multe ori tot ce veti putea observa sunt vagi semne de inflamatie ale tractului respirator, cum ar fi stranutul si gafaitul. O reticenta brusca in a zbura impreuna cu stranut si gafait sunt semne sigure care necesita un control amanuntit .

  44. am si eu o problema cu o porumbita cine ciocul deschis mereu si nu il inchide nici odata!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  45. jejeje haideti in spania o sa vedeti porumbeii gafaind si la 7 dimineata …concursuri intre 35-40 grade,la 9 dimineta 30 de grade la 23:00 34 de grade…..nu cred ca e cel mai bun semn de a depista problemele respiratori jeje

  46. inca un mic detaliu nu va induceti in eroare pentru simplu fapt ca porumbeii ajung cu cicocul deschis exista multi foarte multi factori ,inaine sa faceti u tratament pentru boli respiratori cautati in alimentatie,in intensitatea antrenamentelor,temperatura si conditia fizica ect ect..ultimul lucru doar dupa o analizare profunda a tuturor acestor factori si multi alti sa face un tratament respiratorio,cand un individ ajunge cu cicocul deschis iar ceilanti nu, atunci exista o problema individuala luati in observatie







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *