Va invit sa lecturati un interesant interviu cu Robert Musat, parte a cunoscutului tandem Cocos Petrica + Robert Musat din Bucuresti.
1. Cateva cuvinte despre Dvs.: varsta, ocupatie, alte pasiuni in afara de columbofilie?
Numele meu este MUSAT FLORIN ROBERT, am 34 de ani si conduc un department in cadrul unei societati importante de Energie in Romania. Pasiuni in afara columbofiliei..? muzica, fotbalul, filmele,etc.
2. Cand si cum ati devenit columbofil?
Columbofil? Cred foarte tare in diferenta dintre crescator de porumbei si columbofil, desi suna la fel, pentru mine are o rezonanta mult diferita. Porumbei am crescut din copilarie, columbofil am devenit atunci cand am inteles cu adevarat profesionalismul din cresterea si concurarea porumbeilor voiajori si cred eu ca asta se intampla in urma cu 7 ani.
3. Cum aveti organizata crescatoria? Cate compartimente aveti si cati porumbei aveti in fiecare?
Formez impreuna cu Dl. COCOS PETRICA un tandem si avem structurate si impartite crescatoriile distinct. Eu ma ocup de porumbeii de reproductie si el se ocupa de porumbeii cu care concuram. Crescatoriile nu sunt foarte mari insa sunt foarte practice. La cei de zbor sunt 3 compartimente 2 pentru masculi si 1 pentru femele si pui. In aceste compartimente sunt astazi 30 de masculi si 30 de femele si urmeaza sa tinem aproximativ 25-30 de pui. La cei de reproductie exista crescatoria si voliera pentru cele 29 de perechi existente astazi.
4. Spuneti-ne cateva cuvinte despre hranire: frecventa, tipuri de boabe, diferente intre ratiile reproducatorilor, zburatorilor si puilor.
Evident ca exista diferente intre hranirea porumbeilor care participa la concursuri si cei care reproduc, diferentele constand atat in frecventa cat si in tipurile de hrana folosita. La porumbeii care concureaza alimentatia difera de cea a reproducatorilor doar in sezonul de competitii, aici alternand in functie de an, de calendarul competitional si de starea vremii pe parcursul anului. Tipurile de mancare folosite sunt de la firmele Natural, Vanrobaeyes, Paloma si Versele-Laga.
Porumbeii sunt hraniti in functie de perioada anului si in functie de “starea de cuib”. Pentru “zburatori” hrana este administrata de 2 ori pe zi in sezonul competitional, de 2 ori pe zi in sezonul de naparlire si odata pe zi in sezonul de repaus (de iarna). Pentru pui alimentatia este foarte diversificata fiind formata dintr-o combinatie a tipului de mancare mentionat anterior imbogatita cu hrana marunta. Porumbeii de reproductie sunt hraniti in sezonul de crestere de 2 sau 3 ori pe zi in functie de “starea de cuib”. Amestecul folosit este de fapt o combinatie intre hrana de la firmele Vanrobaeyes, Rohnfried si Simflor din Finta Dambovita. Ca si grit si suplimente de minerale folosim produse de la Doctor Baacks, Paloma, Natural, Rohnfried, Vanrobaeyes punand accent mare pe diversitatea acestora mai ales in compartimentul de reproductie.
5. Care este planul de tratamente si vaccinari in timpul unui an si in special in timpul sezonului competitional?
Incercam ca in compartimentul de reproductie frecventa cu care administram medicamente sa fie cat mai scazuta; altfel porumbeii sunt tratati preventiv pentru viermi, coccidioza, tricomonoza si impotriva ciupercilor si in final fiind administrat un antibiotic cu spectru larg urmat de o cura de ceaiuri detoxifiante iar dupa de o cura de probiotice. Totul se finalizeaza cu vaccinarea impotriva paramixovirozei, ca si detaliu de mentionat, in fiecare an vaccinam cu un vaccin diferit si cu durata de un an. Aceste tratamente preventive sunt administrate odata pe an.
Aceasta schema de tratament se aplica si la porumbeii care concureaza insa cu mentiunea ca aici se efectueaza de 2 ori pe an. In sezonul competitional porumbeilor le sunt administrate tratamente impotriva tricomonozei odata la 2 saptamani, impotriva coccidiozei odata la 3 saptamani si antibioticele sunt administrate odata la 2 saptamani. Mentionez ca aceasta schema de tratamente variaza ca frecventa in functie de “starea de cuib” a zburatorilor (clocesc, au pui sau devin Vaduvi). Produsele folosite sunt de firmele Rohnfried, Chevita, Giantel, Dac, Belgica de weerd, Schroeder.
6. Ce concursuri preferati si de ce?
Concursurile preferate si in acelasi timp si cele ce le jucam sunt cele de o zi. Ca si preferate sunt concursurile de “demifond” si “viteza”. De ce? Pentru ca se pliaza perfect temperamentului nostru. Preferam sa participam la concursurile de o zi, credem ca porumbeii detinuti in crescrescatoriile noastre pot face fata cu brio acestor tipuri de concursuri. De ce viteza si demifond? Pentru ca aceste categorii se potrivesc sistemului nostru de a selecta porumbeii.
7. Considerati ca porumbeii sunt “de viteza” si “de fond” sau un porumbel bun poate clasa la fel de bine si la fond si la viteza?
Da consider ca porumbeii pentru aceste 2 categorii sunt diferiti. Daca pot Clasa? Sigur ca da, acest lucru se poate intampla in ambele cazuri insa nu pot face performanta. Pentru mine nu faptul ca poate clasa ma satisface ci performanta de a repeata aceste clasari cat mai de top si cat mai mult timp respectiv 2, 3, 4 ani.
8. Cum pregatiti porumbeii maturi pentru concursuri? Le faceti lansari pe cont propriu? Daca da, acestea sunt lansari individuale sau in stol? Acordati importanta si antrenamentelor in jurul crescatoriei?
Daca va referiti la antrenamente trebuie sa va spun ca facem numai antrenamente pe cont propriu si acestea se fac cu stolul dar si individuale nu foarte lungi ca distanta insa foarte dese ca interval de timp. Criteriul pe care il urmam este acela de a atinge forma maxima sportiva intr-un anumit interval de timp in sezon. Antrenamentelor in jurul crescatoriei le acordam o foarte mare importanta, ele evoluand ca intensitate asa cum spuneam si mai devreme in functie de intervalul in care dorim sa fie in forma maxima.
9. Zburati porumbeii la vaduvie sau la natural? De ce?
Zburam porumbeii “la vaduvie” insa sistemul Vaduviei este diferit aproape an de an in functie de lotul care il avem la dispozitie si de sezonul de concursuri. Credem ca folosind acest sistem putem obtine maximul de eficienta si performanta de la un porumbel (mascul). De asemenea putem trage o concluzie mult mai rapida despre un porumbel si acest aspect este foarte important deoarece locurile in crescatoria noastra sunt limitate si porumbeii care le ocupa trebuie sa le merite cu adevarat.
10. Cat timp petreceti pe zi cu porumbeii in timpul sezonului competitional, respectiv in extrasezon?
Pentru porumbeii ce participa la concursuri timpul accordat zilnic in sezon este de aproximativ 5 ore iar in extrasezon cam 3-4 ore. Pentru porumbeii de reproductie cam 3-4 ore in sezonul de reproductie zilnic, iar in extrasezon aproximativ 2 ore.
11. Culorile nu conteaza pentru performanta dar toti avem o culoare preferata la porumbei. A Dvs. care este?
Eu cred ca pentru performanta, in functie de categoriile de distanta conteza si culorile. Culorile preferate sunt gut si albastru.
12. Cum abordati reproducerea? Pe ce criterii formati cuplurile? Ce porumbei ajung la matca?
Compartimentul de reproductie este poate cel mai important compartiment si evident abordarea este una extrem de serioasa, minutioasa si extrem de severa. In fiecare an cuplurile de la reproductie sunt imperecheate altfel. Incercam sa obtinem astfel porumbei de calitate si care sa ne satisfaca din toate punctele de vedere. An de an incercam ca produsii ce ii reproducem sa fie mai buni decat cei din anul anterior. Este un principiu ce il abordam si la zburatori. Porumbeii care sunt introdusi la reproductie sunt in primul rand campionii crescatoriei noastre si cei care sunt introdusi din alte surse trebuiesc sa indeplineasca o serie de criterii. Cert este ca ce aducem in crescatoria noastra trebuie sa aduca un plus de valoare, de sange nou de foarte buna calitate, provenit din crescatorii care au facut performanta pe o perioada mai lunga de timp. Porumbeii adusi intodeauna sunt fie fratii, fie fii cu porumbeii care au facut performanta in crescatoriile respective.
13. La ce data imperecheati porumbeii si de ce?
Nu avem o data stabilita la care imperechem porumbeii de reproductie. Aceasta variaza in functie de sezonul de zbor cu maturii, deoarece compartimentul de pui este acelasi cu cel de femele si nu ne permitem sa tinem foarte multi pui, spatiul fiind unul limitat.
14. Cati pui scoateti anual pentru Dvs. si cum ii pregatiti pentru cariera de mai tarziu? Credeti ca puii nezburati in anul nasterii vor avea rezultate mai slabe la maturitate? Pana la ce distanta trebuie sa zboare puii in anul nasterii? Dar yearlingii? Pastrati si tardivi toamna?
Anual pastram 25-30 de pui pentru crescatoria noastra dintr-un total de aproximativ 120 de reprodusi. Pregatirea lor pentru mai tarziu inseamna in primul rand sanatate si mai apoi educatie. Nu cred ca puii nezburati in anul nasterii vor fi mai slabi la concursuri. De altfel noi nu suntem fanii zborurilor cu puii tocmai datorita faptului ca tinem putini si pe acestia ii antrenam individual fara a participa la concursuri, dorind astfel sa le mentinem o stare cat mai buna de sanatate si o educatie a sosirii acasa dupa modul ce il aplicam de mai multi ani. Dupa parerea noastra concursurile cu puii sunt niste concursuri care sa formeze acesti porumbei pentru anii ce vor veni si in concluzie etapele trebuiesc sa fie 8-10 la numar si sa nu depaseasca 300-350 km ca si distanta, insa e doar parerea noastra. Yearlingii sunt tratati diferit dat fiind faptul ca le sunt oferite toate conditiile si pentru ca spatiul in compartimentul de zbor este limitat, acestia sunt zburati toate etapele de viteza, de demifond. Da, se intampla ca uneori sa pastram tardivi insa in majoritatea timpului acestia sunt destinati reproductiei.
15. Nominalizati cativa porumbei (foto + rezultate), cei mai buni din intreaga Dvs. activitate columbofila.
Daca imi permiteti voi nominaliza cei 10 porumbei maturi cu care vom incepe sezonul 2013 de concursuri si alti porumbei campioni care acum sunt la reproductie.
16. In ce concurenta zburati? Numiti 1-2 columbofili foarte buni cu care va luptati in mod direct la concursuri.
Doresc sa va spun ca dupa parea mea Capitala detine cea mai acerba concurenta la nivelul categoriilor viteza, demifond, as, general. Exista foarte multi campioni sau fosti campioni nationali in decursul anilor la aceste categorii care se intrec aici, exista de altfel si crescatori cu un potential financiar impresionant care fac an de an investitii, exista un numar de aproximativ 20.000 porumbei care vor concura in sezonul 2013 cu maturii, in concluzie cred ca sunt premisele unui campionat cel putin interesant.
17. Ce ati dori sa se schimbe in columbofilia din Romania?
As dori sa se schimbe mentalitatea columbofilului roman caci de aici pleaca toate celelalte. Imi doresc sa putem realiza concursuri echitabile cu concurenta puternica fapt ce va duce la un progres al fiecaruia.
18. Porumbeii sunt capabili de multe surprize. Va rog sa relatati cea mai interesanta intamplare la care ati asistat de cand sunteti columbofil.
Cred ca cea mai interesanta intamplare este aceasta filmata de mine si care are ca protagonist pe partenerul meu si o porumbita extrem de dragastoasa.
19. Care sunt “secretele” ca un tandem columbofil sa reziste in timp atat de mult?
Cred ca secretele constau in calitatea umana a fiecaruia dintre noi. Atunci cand pasiunea pentru porumbei se impleteste cu munca, cu sinceritate si cu prietenie cred ca succesele nu vor intarzia sa apara. Ne-a unit pasiunea pentru porumbei si astazi sta la baza prietenia noastra ce dureaza de mai bine de 12 ani. Si astazi dupa atatia ani apelative ca “domn professor” se regasesc des in conversatiile ce le port cu prietenul, partenerul si profesorul meu in columbofilie.
Cu prietenie, Robert
Una dintre cele mai durabile crescatorii din Romania. Si una e sa ajungi in top, alta e sa te mentii…
Femelele nu le zburati? Nu prea inteleg cum pot sta ele cu puii. O alta curiozitate a mea ar fi daca ati avut vreodata in crescatorie un porumbel cu performante, de alta culoare decat solzat sau albastru :).
Filmuletul cu femela e superb.
Buna stire!
Am aflat multe lucruri noi pe care nu le stiam
Andrei puii pot sta cu femelele pentru ca zboara la vaduvie si atunci ai poti tine ampreuna
Asa tin si eu femelele cu puii Andrei.E primul sezon cand vreau sa incerc vaduvia iar femelele vor sta cu puii.Sper ca voi face fata.
Fane @4 ai grija sa nu se imperecheze femelele cu puii si vezi cum faci vaduvia ca s-ar putea sa pleci in concediu mai devreme si mi-ar pare rau de tine!
Cataline,Cataline vezi ca incep masculii sa intre in forma,poate dupa etapa asta iar nu mai rasp la telefon si nu am de cine sa rad.
Multumesc , Andrei pentru aprecieri . Nu zburam femelele , numai masculii . Uneori mai pregatim cate o femela pentru etapele de fond asa cum se intampla si anul acesta. In crescatoriile noastre nu au existat alte culori ….apoi sa ajunga sa faca performanta.
Dl Cocos Petrica este probabil cel mai bun columbofil din tara pentru categoria demifond.
Cei 2 formeaza un tandem redutabil, mai mult sunt 2 persoane de o reala calitate.
Am cuvinte doar de lauda, iar faptul ca sunt de atatia ani in top spune totul despre pricererea cu care isi conduc porumbeii.
Va doresc multa sanatate!
Felicitari tandemului!Am in crescatorie,la matca, porumbei cu sange 100% Cocos+Musat si sunt multumit.
da nu este ceva nou cind joci vaduvie porumbita sa inperecheat cu el nui usor sa faci acest lucru vorbindule si petrecind mult timp printre ei se face si acest lucru cu daruinta,am vazut si -n olanda pe un film proprietarul cinta ca porumbelu si femela umbla-n foiata si-l cuguleste de mini voioasa ,mai cint si ca porumbelu prin loft chiar ca ma lasa sotia…asta e am vazut la paul wollis din grimsby uk.masculul care a cistigat concursul la tarbes in franta peste canal cind ia spus -tarbs cok ghet in porumbelu era pe coama casei erau vreo 16 porumbei eu eram cu paul in loft imi alegeam ceva pui avenit masculul isa pus pe umar cinta la comanda lui a plecat la boxa si cinta de duduia boxa aia…porumbelu era origine franken brothers din olanda cind dominau barcelona prin ani 80..am ramas uimit si fara cuvinte am avui porumbei care veneau si mincau din palma…dar asta ma dat pe spate nu mai vorbim de rezultate si mama lui nenorocita rau avea facute 815 mile din palomas spania la grimbsby anglia sunt pasari dar unele sunt genii.bafta pentru 2013
felicitari pentru rezultate! relatia crescator-porumbei spune tot…, succes anul acesta!
Am luat acum 2 ani câțiva porumbei din aceasta crescatorie dar nu pentru a concura cu ei la viteza-demifond pentru ca noi nu participam decat la concursurile de maraton. Ceea ce vreau sa spun este ca anul trecut am participat cu pui din acesti porumbei la derby-ul UCPR de la Nikolaev (600 km ) de unde au venit pui din toti acesti porumbei!!!!! Concluziile sunt, cred, usor de tras!
P S … Nicolaie Chira esti din Vicovu de Sus?
pentru pozitia nr.10 in primul rind salut vasile daca ai avea si un nume de familie sa sti ca chiar sar putea sa fiu din vicovu de sus succes in competitiile 2013 daca concurezi la vreun club columbofil.
chiar am avut cate ceva de invatat bafta