Nu pot sa tin porumbeii inchisi aproape jumatate de an asa cum se practica in zonele montane unde rapitoarele sunt la ele acasa. Principalul motiv pentru care tin porumbei este acela ca ma limpezesc la cap dupa munca, imi place ingrijirea lor dar mai ales zborul… ZBORUL. Am o munca destul de migaloasa si atunci cand deschid cotetul si porumbeii se arunca in zbor… e “medicament” si parca odata cu ei zboara tot stresul. De cativa ani, dupa sezon, inchid maturii si o parte din puii mari, restul ramanand la zbor afara alaturi de cativa tardivi, cat vremea permite (de regula pana in Decembrie, la temperaturi pe minus si zapada). Anul 2015 a fost generos, de Craciun porumbeii inca zburau.
Maturii i-am inchis pe la mijlocul lui Octombrie cand au inceput atacurile in forta. Ora 14 este o ora mai potrivita in aceasta perioada ca si temperatura, departare de asfintit, treburi personale, etc. Las porumbeii afara doar in prezenta mea (uliul vine la cotet daca intru in casa… si oricum daca nu ii vad in zbor nu are sens sa ii las afara). Bogdan, un coleg de club cu crescatoria la aproximativ 1 Km procedeaza la fel, si la ora 14 scoatem “lotul de iarna” la lupta.
Din cate am observat de-a lungul anilor, stolul trece prin 3 faze progresive in raport cu rapitoarele:
– Faza 1: porumbeii nu sunt bine pregatiti fizic si mental, majoritatea atacurilor ii iau prin surprindere, atat acasa cat si in aer. In aer stolul observa uliul tarziu si face eschive mai mult pe loc, practic il asteapta zburand in cerc strans pana ii ajunge si ii sparge. In faza asta sunt cele mai multe victime.
– Faza 2: porumbeii incep sa se iuteasca, se imbunatateste musculatura, starea de alerta, greutatea corporala, observa initierea atacului mai din timp, incearca sa nu mai ramana pe loc si stolul pleaca in zig-zag. Zig zagul este tot o strategie proasta, fiind rapid ajunsi din urma. Zig zagul este facut cata vreme in stol mai sunt porumbei nepregatiti fizic si mental, exemplare slabite, prea grase, bolnave sau puturoase, pui fara experienta.
– Faza 3: pe masura ce stolul se purifica si le creste forma, stilul de zbor se schimba radical, si ating acea perfectiune de pasare salbatica, agerime, reflexe, zbor fara zgomot. In aceasta faza porumbeii observa initierea atacului din timp si pleaca drept cu viteza maxima de care sunt in stare, fara zig zag. De multe ori uliul renunta sau daca reuseste sa ii ajunga atacul este unul slab, cu sanse mici de reusita.
In faza 3 stolul zboara cu viteza mare, media fiind probabil undeva la 80-100 Km/h iar cand simt ceva si iutesc la maxim cred ca trec de 150 Km/h. Este ceva de nedescris si de neuitat un stol care iti trece pe deasupra sfaraind si la care nici macar nu mai apuci sa vezi ce culori au porumbeii pentru ca acum sunt aici si in cateva secunde sunt la orizont, mici puncte care dispar. De multe ori se puneau pe linie ca atunci cand vin de la etape, nu mai zburau in stol compact ci intr-o linie. Cand ajungeau la un palc de copaci “sareau” peste el, dupa care dispareau dedesupt… Nivelul de agerime, musculatura si oxigenare la care ajung le permite sa zboare cu viteza mare mult timp. Zilnic zburau asa intre 1 si 2 ore. Dupa zborul initial in care porumbeii stau disparuti in oras 30-40 de minute, coboara si intra rapid in cotet, se odihnesc putin dupa care incep sa iasa prin curte la ciugulit. Avand simturile ascutite la maxim, pleaca in zbor instant la orice alerta emisa de pitigoi, cotofene, ciori sau alte pasari, care au un anumit sunet fiecare atunci cand observa uliul ca a pornit in zbor din padure.
Am crescatoria pe un deal inalt, uliul vine din padurea din varf si porumbeii pleaca intins spre oras, in directia opusa, spre baza dealului. Ma invatasem deja, cand stolul schimba brusc directia de zbor si disparea la orizont sfaraind, ma uitam in sus si in spate spre padure… inevitabil, vedeam silueta rosiatica in picaj dupa ei. Uneori ii tinea in sah multa vreme, si de cate ori reveneau din oras si se pregateau de coborare, initia alt atac iar porumbeii se faceau din nou surub si dispareau. “Surub” e atunci cand pentru a prinde viteza maxima posibila, parca se intorc pe o parte si se dau in jos, iar aripile nu se mai vad datorita turatiilor. Au fost zile in care au avut si 6-7 atacuri, unele simple altele combinate, soim sus si uliu jos, sau 2 ulii simultan. In mod normal te-ai gandi ca dupa o astfel de zi porumbeii nu mai ies din cotet nici impinsi. Ba ies. Niciodata nu i-am scos fortat, mereu au iesit de placere cand au dorit. Dupa fiecare atac, cand stolul se regrupa in cotet, venind in stolulete din diverse puncte cardinale, dupa o mica odihna, porneau iar. Uneori o parte din porumbei erau deja in cotet iar altii pe sus plecau departe cu uliul dupa ei. Cei din cotet ieseau pe trapa, se uitau de 2 ori stanga-dreapta si plecau si ei.
Asa cum spuneam mai sus, colegul de club ii scoatea odata cu mine, la ora 14. El are crescatoria la 1 Km distanta aeriana. Stolurile au inceput sa ni se uneasca si sa zboare prin tot orasul impreuna, de multe ori incasand atacuri pe traseu si spargandu-se in stoluri combinate, regrupandu-se si tot asa. Desi sunt mai multe stoluri in oras, rareori se uneau cu altii. Nu stim daca are legatura cu faptul ca porumbeii se “cunosc” (daca e posibil asa ceva) din timpul antrenamntelor facute impreuna cu masina sau datorita faptului ca unii dintre ei sunt rude sau chiar frati buni.
Eh, partea interesanta abia acum urmeaza. Se formeaza niste automatisme de necrezut. Pana sa devina o regula, ne surprindeau aceste uniri ale stolurilor. Cea mai tare faza a fost cand intr-o zi am intarziat si nu am ajuns la ora 14 sa scot porumbeii. Cum veneam eu din oras spre casa, vad porumbeii zburand in jurul cotetului. E o senzatie total aiurea, ma intrebam ce naiba s-a intamplat, ca ii stiam inchisi. Intre timp vad mesaj pe telefon de la colegul: “cumva porumbeii mei zboara la tine?!”. DA MA NENE. Porumbeii lui zburau la mine in jurul casei de parca erau ai mei, si ii asteptau pe ai mei sa iasa “la joaca”. :))
Crescatoria colegului fiind in oras, mai departe de padure, iarna stolurile unite zburau cea mai mare parte din timp acolo, pentru ca de cate ori incercau sa vina spre mine, se trezeau cu torpila rosie iesita din padure dupa ei. In ultima vreme, cand le deschideam la ora 14:00, porumbeii mei plecau DIRECT spre crescatoria coleglui, fara a mai da ture acasa. Ma uitam la ei si ma minunam. Porumbeii imi ies mereu la zbor in grupulete si stolul se formeaza sus. Acum stolul se forma direct la colegul, la 1 Km departare de mine, chiar daca ai lui erau inchisi. Din cei aproximativ 50 ieseau vreo 15 cei mai harnici, care mereu ies primii, si dispareau intins spre colegul. Apoi inca 4, inca 8, inca 3, si tot asa, toti parca lansati la etapa, plecau fara ture acasa, direct acolo. Cand nu ii scotea pe ai lui, porumbeii mei zburau acolo o vreme dupa care se intorceau acasa. La fiecare despartire de stoluri, atat ai lui cat si ai mei luau “ostatici”, unii chiar coborand pe cotet cateodata, ezitand sa paraseasca siguranta stolului.
Planul era sa ii inchid la sfarsitul anului. Dar zburau atat de frumos incat nu m-am putut abtine nici in Ianuarie. Si nici in Februarie. Si asa m-am trezit cu ei in primavara, liberi.
Dupa ce colegul a inchis porumbeii pentru obisnuire la boxe in Februarie, durata zborului a scazut, porumbeii venind mai repede acasa dupa plecarea la oras. Au scazut si atacurile, de parca ulii deja ii cunosteau si nu isi mai bateau capul cu nebunii. Atacurile au inceput din nou in forta cand am eliberat lotul de maturi in Martie, simtindu-i imediat pe amortiti. Ploua cu atacuri, dar a fost primul an fara victime pentru ca i-am eliberat impreuna cu veteranii de iarna si asta i-a ajutat enorm.
Am facut un calcul sa aproximez kilometrajul puilor din “Clanul Tardivilor”. La o medie de 100 km/h si timp de 1-2 ore pe zi, daca pun macar ~100 Km zburati alert zilnic, ies 3000 Km lunar deci aproximativ 10.000 Km zburati pana in primavara. Atacuri de uliu au fost zilnic, minim unul, maxim “fara numar”, condimentate si cu cateva atacuri de soim. Aproximez o medie de 60 de atacuri pe luna fara sa le pun pe cele de la departare pe care nu le vedeam, 200 atacuri in total, desi probabil au fost mult mai multe. In loc de niste oua aruncate la gunoi, tardivii au devenit niste pasari cu multa experienta de viata si 10.000 Km sub aripi. Poate ca se vor pierde toti la etape dar am invatat si experimentat multe, si mai presus de toate, mi-au oferit o iarna columbofila mult mai placuta decat plictiseala traditionala. Practic am avut “etapa” zilnic, cand dupa disparitii ii asteptam… fie veneau cate 2-3, semn ca au fost interceptati si sparti, fie apareau impreuna… vedeam plutonul la orizont cum se apropia cu porumbeii intinsi pe o linie asa cum apar stolurile de la concursuri.
Deseori dupa ce ii lasam la zbor stateam cu colegul la telefon si faceam procesul etapei live, cu ce se intampla la mine respectiv la el, in functie de unde era stolul:
– “vezi ca au plecat de la mine, in cateva secunde trebuie sa iti apara”
– “vine femela mare in atac din stanga… au plecat spre oras… pff, a dat altul in ei”
– “sunt puncte, vine ceva mic dupa ei din munte, o fi porumbel?… sa-mi bag, e soimu!!!”
– “picaj, picaaaaaj, picaj… n-a luat!”
– “ma auzi…?” “stai ca am aruncat telefonul pe jos ca a trebuit sa bat din palme ca a dat in ei”
Dileala totala.
Total pierderi: 6 din care 3 tardivi abia iesiti si unul cu sechele de paramixo. Ultima pierdere din an a fost pe 1 Decembrie pe un vant puternic… pe 8 Februarie a mai luat unul de seria 1 soimul si finish.
In linii mari ce am observat la tardivi, caci ei reprezinta subiectul principal al experimentului:
– furcile erau foarte bine inchise comparativ cu alti tardivi care nu au zburat afara;
– greutatea corporala mica, ingredient principal in supravietuire si zbor… fulgi de usori (pana sa ii inchid prin Decembrie am avut la zbor si cativa tineri mari de seria 1 si acestia aveau si cu 150 de grame mai putin decat fratii lor buni inchisi din Octombrie);
– maturizare mult mai rapida, in toiul iernii masculii tardivi cantand deja si femelele infoindu-se, spre deosebire de alti tardivi inchisi;
– o “salbaticire” care mi-a dat mult de furca atunci cand am incercat sa ii prind in cotet: erau ingrozitor de greu de prins, fata de ceilalti porumbei inchisi. Practic zburau ca niste muste scapandu-mi printre degete in ultimul moment si anticipandu-mi miscarile inainte de a apuca sa le fac. Daca in 3 metri patrati se prind atat de greu, cred ca in infinitul cerului este si mai greu, chiar si pentru un rapitor specializat;
– pe masura ce mai inchideam din puii mari sa completez lotul de zbor, in primele zile de inchisoare acestia reactionau foarte urat: cand eliberam la zbor ceilalti porumbei ramasi liberi, se izbeau violent de plasa sa iasa si ei, chiar daca stiau ca pe afara sunt atacuri… cu trecerea zilelor, luau in greutate, musculatura scadea si intrau in starea de “leguma” ca ceilalti prizonieri;
– consumul de hrana era mai mic comparativ cu cel al porumbeilor inchisi; porumbeii care luau putin in greutate si nu mai tineau perfect ritmul stolului, incasand atac individual, intrau intr-un regim autoimpus, consumand foarte putina mancare cateva zile pana ajungeau la greutatea optima (initial am zi ca mi se pare dar am observat la mai multe exemplare)
In perioadele cu ninsoare sau cu ger crunt, sub 0 grade, i-am tinut inchisi. Am cantarit cativa orientandu-ma sa ii aduc la greutatea ultimei zile de libertate atunci cand urma sa ii eliberez dupa o pauza.
Am facut o filmare cu supravietuitorii, cu pozele tardivilor la intarcare si cum arata ei in prezent, urmand sa intre la “masina de tocat”, al doilea val de selectii. Daca o ramane vreunul, o sa-l prezint in toamna.
Echipa facuta de mine pe care ai sa ne-o prezinti la toamna este : 88, 78 cu rezerva 93. La femele nu ma bag. Sigur vor ramane mult mai multi dar eu mizez pe cei 3.
cel putin un sfert din ei vor face rezultate frumoase anul acesta,parerea mea !
Foarte frumos,felicitari.
Super articolul. Porumbeii raman in continuare una din cele mai frumoase si atractive pasiuni.
Apreciez detaliile observate si le confirm total. Am ajuns sa intuiesc ce victime va avea dl Iuliu cu prioritate, din gansacii formati peste iarna. Cativa sunt ca bondarii :))
Momentan, sunt suspect de ferit de atacuri, probabil cuibareala rapitoarelor.
Ma distreaza si imi place temperamentul lui 78. E total tinerelu asta, un turbat!
Salut Andrei! Sincer m-ai pus pe ganduri cu experimentul asta si cred ca o sa incerc si eu in toamna sa tin cativa tardivi in compatimentul de pui sa-i eliberez pe perioada iernii. Dupa cum sti nici eu nu pun mare accent pe zborurile cu asociatia, cea mai mare placere e sa-i vad in zbor pe langa casa. Sunt tare curios ce pasari o sa-ti ramana dupa incheierea campionatului deorece multi sunt de parere ca pasarile care zboara iarna dezvolta probleme respiratorii din cauza aerului foarte rece si ar ramane cu sechele iar din punct de vedere sportiv ar fi terminati. Iti doresc un an competitional cat mai reusit cu multe norme incheiate.
daca iti aduci aminte, eu am mizat pe 78 :))), dar acum plusez si cu 92. astia doi vor avea rezultate. ai sa vezi!
Apropo, din cei trei nominalizati de mine in iarna nu i-am revazut decat pe 92 si 284. 82 nu mai este printre supravietuitori?
@Marius: este, am scris aiurea pe film, in loc de 82, 84. Am auzit si eu teoria cu zborul iarna dar nu prea are logica. Pasarile din natura nu stau in hibernare in vreo grota pana primavara. Si daca o fi pe bune, asta e, rezultatele nu inseamna totul. De zburat nu au zburat decat pe plus grade ca mi-e sila sa inghet pe gerul ala cu ochii pe sus.
@Victor: rezultate cu tardivii… greu de tot. Ce sper de la ei e sa nu se piarda asa multi ca mi-au castigat admiratia. Am vazut niste chestii iarna asta de nu-mi gasesc cuvintele.
Andrei, parerea mea este ca nu o sa pierzi multi la zboruri. Cred treaba sta deoarece au zburat toata iarna si sunt in forma fizica iar cat timp au zburat au cercetat foarte bine imprejurimile si plus ca ai facut cu ei si cateva antrenamente in toamna tarziu, daca nu ma insel. Tardivii tai au ceva in plus fata de cei care aueclozat in toamna, au zburat un pic pe afara si apoi au stat inchisi toata iarna. Acum ca nu or face ei cine stie ce rezultate e alta treaba. Sunt foarte curios cati vor mai ramane in toamna dupa zboruri, asa ca te rog sa ne ti la curent cu evolutia lor.
Îmi plac la nebunie “rachetele” dumneavoastră, ați muncit mult,ați avut multă răbdare și le-ați oferit tot ce le trebuie,le-ați oferit atenție și nu în ultimul rând DRAGOSTE.
Și eu sunt cam la 100-150 m de pădure,am 3 “jupâni” care mă cam vizitează + vor urma puii lor?.
Și am niște întrebări dacă doriți să îmi răspundeți
1.Ce mâncare le dați?
2.Cam în cât timp au trecut de faza 1?
3.După ora 14 când le dadeați drumul îi lăsați până nu mai zburau si ii închideți nu?
@Marius: in toamna au facut un 5 Km individual. Si vreo 4 din ei care nu zburau acasa si ma enervau au facut si un 50 Km. Atunci am curatat la 50 Km si o parte din cei care nu mai sunt, desi isi revenisera din paramixo, nu zburau acasa si mi-i incetineau pe toti. Cei care totusi au venit, si-au dat drumu la zbor.
@Sebastian: 1. Mancare cat mai variata, porumb peste 50% cand erau sub zero grade afara, dar ratii tot mai mici si mai usoare (orzoaica, etc) daca stateau mai multe zile inchisi. Cu fiecare zi inchisa luau in greutate. Unele zile au avut post negru.
2. Pe masura ce dispar din stol cei care nu fac fata si ceilalti capata experienta si antrenament. Din pacate o singura panarama poate intoarce din drum un stol intreg.
3. De regula programul era 14-15:30. Atunci ii chemam la masa si inchideam. Primul zbor era cel mai lung, apoi mai bagau reprize scurte… dispareau 5-10 minute, veneau bomba si intrau. Apoi coborau in curte, se speriau si plecau iar. Tensiune era cand venea ora 16, se insera si ei erau disparuti peste deal cu soimul dupa ei. Apoi apareau cate unul-doi ghiulea de sus de tot de sfaraia aerul. La final luam excelul de pe telefon si ii bifam: venit, venit, venit, gaura, venit…
A fost inca un an in care mi s-a confirmat ca porumbeii de distante scurte sunt preferatii rapitoarelor.
Teoria cu dezvoltarea problemelor respiratorii mi se pare falsa….pe termen lung sigur e falsa. Eu ii tineam toata iarna afara indiferent de vreme….doar in caz de viscol erau inchisi, atat ! si in timpul anului competitional erau brici, nu aveau nici o problema pe respiratie….so..
Bafta cu ei !!!
Pe scurt asa , ai cam dat o definitie columbofiliei. Sau cel putin asa e pentru mine. Tu chiar de bucurii de fiecare moment cu ei , ceea ce e extraordinar . Timpul nu-mi permite sa-i observ la fel de mult si sa petrec mult timp cu ei , fapt pentru care ii las deschisi tot timpul anului ( seara inchisi bineinteles ). Aceleasi observatii ca si tine le-am facut si eu : maturizare mai rapida , mentinerea greutatii , etc. Din fericire n-am probleme cu uliu , fiind intr-o zona de campie . Keep it like that!
Ma bucur sa aud asta. Doar 6 pierderi..
sper sa reusesc la iarna si eu. acum deja nu mai ataca.
Am doar 3 pui de voiajor, abia acum de 2-3 zile au inceput sa se tina uni de alti.. le dau drumu la zbor dimineata si seara, pana acu’ mai mult de 5-6 min. nu zboara.
si vreau sa intreb: cum sa fac sa maresc durata zborului?
-care credeti ca e numarul “perfect” de porumbei intrun stol? de la 2, la…?
vreau sa.mi formez un stol, si afara de cei 3 pui, nu stiu cati sa mai adaug ..
Felicitari crescatorului ptr cum arata porumbeii si ptr munca depusa cu filmarile,asta inseamna sa-ti iubesti cu adevarat porumbeii si sunt convins ca si ei te vor rasplatii.Respecte.
De la 20 in sus se simt si ei mai bine parca (sunt pasari de stol), dar peste 50 parca se incurca mai rau si le scade viteza.
Nu ii forta in niciun fel, vor zbura ei cand se vor simti in stare dar trebuie sa fie sanatosi si sa aiba tot ce le trebuie (si sa fie de rasa buna).
93 … super.
Sigur ca se cunosc si recunosc porumbeii din cele 2 stoluri.
Sigur ca acolo sus au format deja o colonie care s-a dovedit eficienta in lupta cu uliul si soimul.
Instinctiv au stiut ca sunt egali ca si pregatire fizica si astfel se pot ajuta reciproc.
Au evitat alte stoluri pt. ca au constatat ca nu ii ajuta in vr-un fel.
Genial :), eu stau la campie si nu prea am probleme, zboara toti toata iarna :).
Am o intrebare pentru Constantinescu Ctin: Tratezi porumbeii impotriva cailor respiratorii? Daca da, De cate ori pe an? Multumesc
Salut Alin, de vre-o 4 ani ma mai bucur de porumbei doar in poze, parcuri si pe la geam…sau cand merg acasa in provincie.
In perioada cand ingrijeam porumbeii..stateam in chirie la un prieten, iar porumbeii erau in podul casei. Daca ti-as spune ca ii tratam de 5 ori pe an te-as mintii….prietenul meu era cu tratamentele iar eu cu restul…aprox. Tratament pentru caile respiratorii stiu ca le facea de obicei cand in pod crestea temperatura f mult si indiferent ce faceam..era praf.
Daca vrei sa aflu tratamentul exact…pot lua legatura cu prietenul meu …si iti transmit :)
Ms
Multumesc frumos, pacat ca nu mai concurati, eram curios ce rezulate au porumbeii “tratati” mai putin :)
O vorba de la un maestru al columbofiliei,care este in voga si va fi multi ani de acum innainte.”porumbeii care zboara tare iarna,zboara cam incet vara”.
Acum sa vedem ce va face ”clanul tardivilor” peste vara.
Succes maxim Andrei.
Toti sunt frumosi,fiecare cu particularitatile lui… Mie mi-au placut in mod deosebit 96,95,88,84 si nervosu’ ala din urma.
83 e Cireașa după tort,mai vorbim ✌️